Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s ekonomem Milanem Zeleným nejen o současné krizi

Rozhovor s ekonomem Milanem Zeleným nejen o současné krizi

22.05.2009 14:00
Autor: 

Světově uznávaný a nejcitovanější tuzemský profesor Milan Zelený soudí, že by se řešení současné ekonomické krize mělo hledat především na úrovni podniků a firem a ne ve státním měřítku. Jak smýšlí o cestách z recese, které si vybraly vlády hlavních světových ekonomik. Jaká opatření by v boji proti krizi preferoval?

Nepromarněte jedinečnou příležitost zeptat se jej přímo! Milan Zelený bude na Vaše dotazy odpovídat od 14:00 do 15:00 hod. Otázky však můžete klást i před začátkem rozhovoru po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Prof. Ing. Milan Zelený, Ph.D., M.S. se narodil v roce 1942 v Kluckých Chvalovicích u Čáslavi. V roce 1965 se zúčastnil konkurzu americké University v Rochesteru, který nakonec vyhrál a v srpnu 1967 odešel studovat do USA. To již měl na svém kontě přes 40 odborných publikací v oblasti řízení složitých projektů. V exilu získal tituly Master of Science a Doctor of Philosophy na univerzitě v Rochesteru. Posléze se stal profesorem podnikového řízení na Kolumbijské univerzitě a nyní má doživotní profesuru na Fordhamově univerzitě v Lincolnově Centru v New Yorku. V současnosti působí také na Fu Jen Univerzity v Taipei a na Indian Institute of Technology v Kanpuru. Je šéfredaktorem časopisu Human Systems Management.

Milan Zelený je odborník v oblastech multikriteriálního rozhodování, produktivity práce a řídících systémů. Působí jako konzultant četných podniků, institucí a vlád v zahraničí. Na kontě má více než 400 studií, analýz, esejů, komentářů, povídek a fejetonů v českém, slovenském a anglickém jazyce. V Česku je známý například publikacemi „Neučte se z vlastních chyb…“ (2006) či „Cesty k úspěchu: Trvalé hodnoty soustavy Baťa“ (2005).


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Levap, 13:54) -
    Dobrý den, jakými reálnými hodnotami je podloženo tisknutí ohromného objemu peněz v USA a ve Velké Británii? Nemůže to záhy spustit hyperinflaci (Topolánkova "cesta do pekel")? Myslíte, že zmíněné vlády plánují část peněz později z oběhu stáhnout? A jak je to vůbec proveditelné? Děkuji
  • Odpověď (Milan Zelený, 15:18) -
    Dnes tiskne Zimbabwe a hyperinflace je astronomická. Nedávno jsem o tom psal v Euru. Jde skutečně o cestu „do pekel“, i když Topolánek to myslel jinak. Peníze již lze stáhnout pouze měnovou reformou.
  • ---
  • Otázka (Robert Czekus, 13:53) -
    Dobrý den p. Stiglitz na ekonomickém fóru v Pekingu prohlásil, že míra úspor a reakce vládní politiky umožní čínské ekonomice projít krizí jako vítěz. George Soros předpovídá Číně převzetí motoru světové ekonomiky od USA. Mohu poprosit o Váš názor na vyhlídky čínské ekonomiky v nadcházejících letech? Děkuji
  • Odpověď (Milan Zelený, 15:17) -
    Čína je v jiné situaci a v jiné fázi, krize jí spíše napomáhá v globální ekonomice (i když méně už doma), z krize vyjde posílená a stane se světovou ekonomickou velmocí. Její vyhlídky na příštích 10 let jsou vynikající, také ovšem Indie a Brazílie. Čína vstoupí do své ekologické fáze a stane se předním trhem pro ekologické technologie a inovace. Příležitost pro chytré malé státy.
  • ---
  • Otázka (Jan Daniel, 12:29) -
    1) Považujete za nutné pro stabilitu finančního systému a celé ekonomiky, aby protistrany zombie finančních institucí jako Citibank, AIG apod. dostaly zpět 100 centů do dolaru, jak nám tvrdí Tim Geithner? V momentě, když kupovali jejich dluhopisy, nikdo neříkal, že mají státní garanci. Skutečně se nemohl udělat haircut? Není to jen další přesun bohatství od daňových poplatníků k politickým kamarádům? 2) Jak hodnotíte Geithnerův plán na odkup toxických aktiv bank, kdy soukromý investor má s relativně nízkou vlastní kapitálovou angažovaností vysoký potenciální zisk a rizika ve finále nese daňový poplatník?
  • Odpověď (Milan Zelený, 15:12) -
    Jsem zastáncem “mark to market“ a ne intervencionisty a politického žoldnéře Geithnera. Bez trhu nebudeme nikdy znát hodnotu toxických hypoték.
  • ---
  • Otázka (Muff, 11:42) -
    Jak vidíte vývoj inflace v US v souvislosti s tiskem nových dolarů ? Případně v EU a u nás?
  • Odpověď (Milan Zelený, 15:05) -
    Inflace je na obzoru, jediné co jí brání je pokračující recese. Při výstupu z krize se mohou inflační tlaky realizovat v neúnosné míře. I když o tom politici nechtějí mluvit, je třeba o tom mluvit, než bude pozdě. Kromě inflace nás čeká krize nezaměstnanosti a pak menší lokální krize špatně strukturovaných ekonomik. Jediným řešením je podpořit funkci svobodného trhu omezit státní intervence, obzvláště ve spojení s předvolebním plýtváním. Zadluženost nelze léčit dluhy, a spotřebu ještě větší spotřebou.
  • ---
  • Otázka (Muff, 11:40) -
    Jak hodnotíte předvolební návrhy ČSSD ? A co byste vzkázal panu Paroubkovi ?
  • Odpověď (Milan Zelený, 15:05) -
    Týkají se politiky, ne ekonomiky. Jde o uchopení a udržení politické moci, ne o řešení ekonomických problémů. Politické rozhodování je zcela jiné než rozhodování ekonomické. Profesionální ekonomové by se neměli dávat do služeb stran a poskytovat jim odborné a profesionální krytí. Vždy by měli trvat na svém nejlepším profesionálním, nepolitickém uvažování. Panu Paroubkovi bych vzkázal, že bez ekonomického myšlení bude každá populistická politika trvat pouze do voleb. To nestačí, život národa je delší než život politika.
  • ---
  • Otázka (Antonín, 11:30) -
    Dobrý den, předpokládáte, že USD bude pokračovat v oslabování vůči EUR?
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:55) -
    Nepředpokládám, změna nastane při výstupu z krize a nastoupení nové cesty a nového režimu – zde budou USA i Čína rychlejší a spolehlivější, pokud se nám již brzy umoudří Obama. Určité indikace již existují.
  • ---
  • Otázka (First Knight, 11:28) -
    Dobrý den, občas čtu vaše blogy na aktuálně.cz a nepochybně mě některé obohatili, chtěl bych Vám položit hypotetický dotaz: Pokud byste měl moc osobně ovlivnit běh věcí, co byste upřednostnil: 1) Liberální společnost s úctou k vlastnictví, transparentnímu a relativně jednoduchému a vymahatelnému právu (vycházejícího z přirozeného práva), svobodě a tím pádem i k osobní odpovědnosti, systém, který nebude rozlišovat pohlaví, rasu, náboženství (všichni jsou rovní „občané“), systém s omezenou mocí veřejnou, a částečnou solidaritou (s možností osobně, jako poplatník daně, částečně ovlivnit, jakým směrem bude má solidarita směřována), systém podporující trh, podnikatelství a konkurenci NEBO systém, který je možná méně transparentní, s velkou správní režií v redistribuci veřejných prostředků, jejich občas chybnou alokací, demokratickým deficitem (populistické politické témata jsou protivníkem v kampani vždy využita ke krátkodobému volebnímu zisku a tím je zablokovaná jakákoli reforma), systém nahrávající korporativismu (má li politik moc, je cílem lobbyingu), systém blízký myšlence federalisticky pojaté EU, kde má stát právo bezprecedentně zadlužovat Vás i vaše potomky, ale který na druhou stranu může svou mocí (daně, fiskální i monetární politika, pozitivní diskriminace, alokační fce daní) řídit a ovládat společnost (což může být v určitých extrémních situacích třeba i výhodou)? Pokud byste volil konsensuálně, kde by byl pomyslný střed? (míra redistribuce, míra státní moci). Děkuji.
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:55) -
    Jsem zastáncem svobodného, ne volného trhu. Jsem zastáncem regulace, ne intervence. Považuji roli státu právě v oblasti ochrany spotřebitele, podnikatele a investora, ne v oblasti ochrany či zvýhodňování specifických subjektů. Dobrá regulace znamená transparentnost, jednoduchost, spolehlivost a stabilita. Intervence jsou špatné vždy, protože ničí signální vlastnosti trhu. Základní kategorie ochrany proti intervenci, korupci, lhaní a okrádání jsou podstatou svobodného trhu. I silná, ale stabilní a spolehlivá regulace je kladná pro funkci trhu, zatímco i slabá a neustále měněná intervence je již definičně negativní. Ekonomiku nepovažuji za stroj, ale za živý organismus.
  • ---
  • Otázka (Honza, 10:56) -
    Myslíte, že se automobilový průmysl v USA má šanci zotavit, nebudeme nakonec vzpomínat na americké automobilky jako na ty podniky, které položila krize?
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:45) -
    Má šanci se zotavit, ale hlavně vstupem nových podnikatelských subjektů, nových podnikatelských modelů a zcela novým představami co to je vlastně „auto“. Některé klasické automobilky zbankrotují a zůstanou jenom menší, životaschopné odnože. Tradiční automobilka končí a to je právě ta očistná funkce krize – otevírání prostoru novým a novému. Bez takové katarze bychom ještě dnes jezdili s koňskými povozy.
  • ---
  • Otázka (jendánek, 10:50) -
    Pěkný den. Prosím o Váš názor na kurz USD a EUR dlouhodobě. Jedná se mi konkrétně o to, jakým způsobem řeší USA a státy EU financování současné krize. Mám pocit, že USA spíše „půjčují s předpokladem návratnosti peněz“, kdežto státy EU spíše „dávají bez šance na návratnost“. Myslím, že je veřejným tajemstvím, že USA hodně sypou do akciového trhu, kde je šance na návratnost. Státy EU spíše mají programy na podporu jednotlivých firem – napřímo. Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:40) -
    Máte pravdu, takové rozdíly existují. Otázky zajištění návratnosti jsou ovšem stále otevřené, očekávání není skutečnost.Takže ty balíčky jsou kontraproduktivní v obou případech. Ohledně vývoje dolaru k euru se přikláním na stranu dolaru, protože očekávám rychlejší a razantnější výstup z krize a silnější rozvoj nových investičních příležitostí a podnikatelských záměrů a projektů.V tom, v inovačním procesu, se domnívám, že Evropa zůstane pasivnější a méně adaptabilní k novým realitám.
  • ---
  • Otázka (epoh, 10:46) -
    Jsou hospodářské krize hlavní příčinou vzniku totalitních režimů a imperiálních výbojů, jak se to často říká?
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:32) -
    Domnívám se, že ano. Většina totalitních režimů povstala z krize, ne z konjunktury.Obamovi poradci říkají: „Byla by věčná škoda nevyužít pěkné krize.“ Krize je úžasným lákadlem pro politiky, kteří se k ní slétají jako včely na med. Není divu, že se mezi nim najdou ti, kteří pomocí státních intervencí přivedou stát do ekonomiky a pak již je jen malý krůček k převzetí státní moci slibovateli lepších zítřků, lepších zřízení a lepších časů – tedy demagogy a diktátory. Ne vždy jim to vyjde, ale podmínky k tomu jsou a lákadlo je to velké.
  • ---
  • Otázka (Martin.S, 10:15) -
    Dobrý den, Podnikáte v nějakém oboru? Co soudíte o privatizaci v ČR, o vlivu Václava Klause na světovou ekonomickou teorii? Je známý ve světě jako ekonom? Myslíte si, že by měli profesoři ekonomie (Václav Klaus i jiní.... ) také podnikat a nést riziko a tím by nebyli tak odtažití od reality? Díky
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:30) -
    Podnikám pouze jako konzultant a kouč v oboru ekonomiky a managementu, mými klienty jsou podnikatelé a manažeři podniků. Privatizace převedla aktiva do zahraničních nebo mafiánských rukou, neumožnila vznik národní vrstvy kapitalistů, jako Baťa, Škoda, Kolben, atp., a tato vrstva nám nyní chybí a výrazně snižuje naši autonomii a suverenitu. Suverenita státu se neodvozuje od politiky, ale od ekonomiky: my již dávno suverénním státem nejsme, od dob kupónové privatizace. Klaus je makroekonom, zastánce státního intervencionismu a podle toho byla také provedena privatizace. Ve světě je znám jako politik a ideolog neviditelné ruky trhu, což je prosté a jím nepochopené klišé. Profesor by měl podnikat, být součástí podnikatelské univerzity, pracovat s podnikateli a vůbec účastnit se života činů a ne jen slov a frází.
  • ---
  • Otázka (Martinv, 10:09) -
    Dobrý den, 1/jak hodnotíte názory ,že americká vláda by měla nechat zkrachovat i velké podniky a banky? Viz J.Rogers. Jak mohou investoři , což já jsem, spoléhat na průhlednost financí bank, když si změnili způsob účtování? 2/ Hrozí USA v budoucnu státní bankrot a odklon světových bank od USD jako rezervní měny? Děkuji
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:23) -
    Vláda by neměla rozhodovat a určovat kdo přežije a kdo zkrachuje – není vybavena taková rozhodnutí provádět. O bankrotu rozhoduje ocenění a soud trhu, ne státní intervence. V USA je navíc bankrot sám o sobě očistným procesem v němž zdravé části podniku přežívají a vytvářejí se podmínky k jejich rozkvětu. Bankrotáře nelze chránit, ale lze jim zákonem pomáhat k rychlé a efektivní transformaci. Nové regulační systémy by měly zajistit transparentnost transakcí, aby se dala určit tržní hodnota. Státní intervenci trhy zkreslují, určování hodnoty znemožňují a krizi tak prohlubují.
  • ---
  • Otázka (Kakadu, 9:51) -
    Nebudeme-li se pohybovat v okruhu RVHP a přidružených zemí a zaměříme-li se do oblasti "civilizovaného" socialismu, který v mnoha západních státech realizoval sociálně tržní hospodářství: je tento systém více imunní vůči hospodářským krzím než čistě liberální ekonomiky? Umí si s nimi lépe poradit?
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:14) -
    Takový systém je více imunní, ale tím je také imunní k periodické očistě a katarzi ve smyslu korupce, neefektivnosti, byrokracie a ignorování zákazníka. Systém bez krizí se nakonec zastaví, udusí se ve svých vlastních „výkalech“ stagnace. Periodická očista je nutná a kapitalismus svobodného trhu je jediný systém, který je jí schopen. Musíme se naučit provádět funkce krize, které jsou očistné – bez krize a bez zanedbávání přirozené regenerace a renesance. Tedy, jak „krize“ bez krize.
  • ---
  • Otázka (jofre, 9:48) -
    Dobrý den, myslíte si, že je možné pokračovat v další ekonomické expanzi v podobě superspotřební společnosti s drancováním zdrojů a pokud ano tak jak dlouho a s jakým vyústěním,až se ukáže,že tato cesta je neudržitelná? děkuji hezký den
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:11) -
    Jsem přesvědčen, že tato krize signalizuje nástup zodpovědnějšího podnikání ve smyslu ochrany životního a tím i podnikatelského prostředí. Jsem zastáncem hesla „Ecology is good business“ a jakmile se ekologické uvažování stane dobrým businessem, osvobodíme se od politicko-aktivistických přístupů, které neberou nutnost ekonomického pohledu v úvahu. Udržitelná cesta je cestou jedinou, již definičně.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:28) -
    Dobrý den, jaký je váš názor na výhlídky globální ekonomiky, pokud jde o světovou krizi? Je to nejhorší již za námi? Kdy lze podle Vás očekávat návrat k růstu, který jsme zažívali před nástupem krize? Čekáte spíše návrat do "starých kolejí" nebo velké změny ve fungování ekonomik?
  • Odpověď (Milan Zelený, 14:04) -
    Nejhorší ještě není za námi, nezaměstnanost a následná inflace ještě sehrají své. K růstu se navrátíme koncem roku 2010, obzvláště když stát přestane tak radikálně intervenovat a zkreslovat signální soustavu svobodných trhů. Nikam se po krizi vracet nebudeme, svět se radikálně a kvalitativně změní a s ním i fungování ekonomik. Tato krize signalizuje vstup do 21. století.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    22.05.2009 15:00

    Dobrý den. Jako globální profesor, působící na Fordham University v New Yorku, ale také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Xidian University v Xi´an, Fu Jen University v Taipei a Indian Institute of Technology, Kanpur, kde berete čas na příspěvky do blogu? Kde nejraději přenášíte - kde máte nepozornější a nezvídavější posluchače?Děkuji za odpověď.
  • Ignorování příčin
    22.05.2009 15:00

    Co podstatnou měrou přispělo ke vzniku krize: Banky jsou "Too Big To Fail" - vlády nechtějí řešit, zrušení Glass-Steagall Act (oddělení bank od casino-ruletových spekulací a investičních bank) - vláda USA nechce řešit, lobby banksterů protlačilo zákon "O vylepšení finančních služeb" - vláda USA nechce řešit, seznam toho, co vlády nechtějí řešit je velmi dlouhý. Básničky o "ozdravném procesu" proto nekupuji.
    Detective
  •  
    22.05.2009 14:46

    Je vůbec budoucí zvládání krizí možné bez toho, aby /minimálně západní/ civilizace neprošla velmi výraznou myšlenkovou změnou v tom smyslu, že konzum na dluh prostě není nadále možný v takové míře? Přestože konzum je rád často spojován s pravicovou politikou, není právě nebezpečí levicové pseudosociální politiky v tom, že skrze neustálé deficity a líbivé sliby roztáčí spotřebu která vypadá bezbolestně protože spočívá "jen" v jakémsi účetním deficitu. Jsme vůbec třeba my zde v České republice schopni v následujích 20-30 letech projít takovouto myšlenkovou obrodou v situaci, kdy se zdá, že více než polovina obyvatel je silně levicově orientovaná?
    robert1
  • Krize
    22.05.2009 14:42

    Dobrý den, je reálné se domnívat, že krize dosáhla již svého dna? Jaká je pravděpodobnost, že nás čeká tzv. druhé dno, ještě hlubší a drtivější recese? Děkuji za Váš názor.
    Josef
  •  
    22.05.2009 14:39

    Dobrý den, reakce na opdpověď k tématu privatizace. Myslíte si, že lepší způsob privatizace, která v ČR proběhla by byla privatizace, kterou např. navrhoval Miloš Zeman a tedy akcie prodat (nechat) zaměstnancům, kteří by byli motivováni růstem firem a tedy jiejich ziskem a z "úspěšných" akcionářů by se stali majoritní vlastníci firem a tedy by vnikla "národní vrstva kapitalistů"? Děkuji za odpověď
    pp
  • USD a jeho 1.40 EUR
    22.05.2009 14:34

    Domníváte se, že je nyní lepší USD prodat a nebo držet a věřit v lepší kurz. Jaký vidíte vývoj do konce roku....Je podle Vás natom dolar opravdu tak zle a nebo naopak příjde nyní posílení s tím jak se v USA začne snad situace lepšit. Díky za Váš komentář.
  • internet.bankovnictví
    22.05.2009 14:32

    1/ Jak se dívate na tzv. internetové bankovnictví bez poplatků za transakce (m-banka, apod.) ? 2/ Jak se díváte na ratifikaci či zamítnutí tzv. Lisabonské smlouvy ?
    Michal
  • Inflace vs Deflace
    22.05.2009 14:21

    Dobry den, mam jednu otazku. Na zaklade ceho usuzujete ze dojde i inflaci? Soucasny ekonomicky model v evrope a USA kdy se snizily urokove sazby centralnich bank temer az k nule mi pripada blize varainta "Japonsko" kde si o inflaci mohou nechat jenom zdat. Mohl byste mi prosim vysvetlit mechanismus ,ktery v ekonomickem prostredi kde ma nakroceno spirala deflace, ktery vyvola iflaci. Sam si tuto otazku casto kladu a nenalezam odpoved. Dekuji
  • Dotaz
    22.05.2009 14:17

    Přeji hezký den ! O "globální krizi", "šrotovném", apod. jste toho napsal již tolik, že pro odpovědi stačí jen číst Vaše předchozí články. Máte pravdu,že ODS i ČSSD se nezmění, zabývají se přerozdělováním majetku, často i dost nedobře, je to škoda, že je celá politika především jen o dvou silných stranách ... ale lidé na to kývou... Chci se zeptat jaký funkční ekonomický přístup preferujete ve zdravotnictví (švýcarský či spíše americký?) a jak se díváte na regul. poplatky, které jsou v Evropě zavedeny? Český zdrav. systém je velmi nákladný a český politický přístup je katastrofální. Optimální je být úspěšný, mít peníze a velmi dobře za velmi dobrou službu zaplatit. Jak lze rozumně vysvětlit lidem, že to čertovské přidejte se k nám a budete se mít dobře, služby u lékaře zadarmo, apod. je ekonomicky nefunkční? Na stranu druhou si myslím, že určitá solidarita vůči nemajetným je v civilizované zemi velmi důležitá. Pak se také říká, že jeden dolar na prevenci ušetří dva dolary na léčbu, ale zdá se, že v ČR, kde více jak 50% lidí zemře na cevní onemocnění, na to lidé také nějak neslyší a neřeší to...
    Michal
  • Cena nemovitostí a inflace
    22.05.2009 14:13

    Ještě dotaz - myslíte, že ještě dojde k cenové korekci na českém trhu s nemovitostmi směrem dolů? Jak to bude korelovat s vývojem cen ostatního zboží (vývoj inflace)? Děkuji
    Levap
  •  
    22.05.2009 13:58

    Dobrý den, zúčastnil jsem se semináře o aktuálním stavu české ekonomiky, kde se mimo jiné prezentoval názor, že průmyslová výroba v ČR by se měla začít zotavit v nadcházejícím 1-2 čtvrtletí. Důvodem je jednak zlepšení tzv. měkkých indikátorů (index důvěry investorů, spotřebitelů v Německu). Dále, výrobci doposud vyprodávali své skladové zásoby, po jejich vyprázdnění podniky zahájí opětovně výrobu. Mohu poprosit o Váš názor k předpokládanému vývoji české průmyslové výroby v průběhu 2009-2010? Děkuji
    Robert Czekus
  • Tisknutí peněz
    22.05.2009 13:54

    Dobrý den, jakými reálnými hodnotami je podloženo tisknutí ohromného objemu peněz v USA a ve Velké Británii? Nemůže to záhy spustit hyperinflaci (Topolánkova "cesta do pekel")? Myslíte, že zmíněné vlády plánují část peněz později z oběhu stáhnout? A jak je to vůbec proveditelné? Děkuji
    Levap
  •  
    22.05.2009 13:53

    Dobrý den p. Stiglitz na ekonomickém fóru v Pekingu prohlásil, že míra úspor a reakce vládní politiky umožní čínské ekonomice projít krizí jako vítěz. George Soros předpovídá Číně převzetí motoru světové ekonomiky od USA. Mohu poprosit o Váš názor na vyhlídky čínské ekonomiky v nadcházejících letech? Děkuji
    Robert Czekus
  •  
    22.05.2009 12:29

    1) Považujete za nutné pro stabilitu finančního systému a celé ekonomiky, aby protistrany zombie finančních institucí jako Citibank, AIG apod. dostaly zpět 100 centů do dolaru, jak nám tvrdí Tim Geithner? V momentě, když kupovali jejich dluhopisy, nikdo neříkal, že mají státní garanci. Skutečně se nemohl udělat haircut? Není to jen další přesun bohatství od daňových poplatníků k politickým kamarádům? 2) Jak hodnotíte Geithnerův plán na odkup toxických aktiv bank, kdy soukromý investor má s relativně nízkou vlastní kapitálovou angažovaností vysoký potenciální zisk a rizika ve finále nese daňový poplatník?
    Jan Daniel
  •  
    22.05.2009 12:24

    Jaký je Váš názor na nápad sociální demokracie zvýšit v době hospodářské kontrakce daně?
    Jan Daniel
  • Jak vidíte
    22.05.2009 11:42

    vývoj inflace v US v souvislosti s tiskem nových dolarů ? Případně v EU a u nás ? Děkuji.
    Muff
  • jak hodnotíte
    22.05.2009 11:40

    předvolební návrhy ČSSD ? A co byste vzkázal panu Paroubkovi ?
    Muff
  •  
    22.05.2009 11:30

    Dobrý den, předpokládáte, že USD bude pokračovat v oslabování vůči EUR?
    Antonín
  • Dobrý den,
    22.05.2009 11:28

    občas čtu vaše blogy na aktuálně.cz a nepochybně mě některé obohatili, chtěl bych Vám položit hypotetický dotaz: Pokud byste měl moc osobně ovlivnit běh věcí, co byste upřednostnil: 1) Liberální společnost s úctou k vlastnictví, transparentnímu a relativně jednoduchému a vymahatelnému právu (vycházejícího z přirozeného práva), svobodě a tím pádem i k osobní odpovědnosti, systém, který nebude rozlišovat pohlaví, rasu, náboženství (všichni jsou rovní „občané“), systém s omezenou mocí veřejnou, a částečnou solidaritou (s možností osobně, jako poplatník daně, částečně ovlivnit, jakým směrem bude má solidarita směřována), systém podporující trh, podnikatelství a konkurenci NEBO systém, který je možná méně transparentní, s velkou správní režií v redistribuci veřejných prostředků, jejich občas chybnou alokací, demokratickým deficitem (populistické politické témata jsou protivníkem v kampani vždy využita ke krátkodobému volebnímu zisku a tím je zablokovaná jakákoli reforma), systém nahrávající korporativismu (má li politik moc, je cílem lobbyingu), systém blízký myšlence federalisticky pojaté EU, kde má stát právo bezprecedentně zadlužovat Vás i vaše potomky, ale který na druhou stranu může svou mocí (daně, fiskální i monetární politika, pozitivní diskriminace, alokační fce daní) řídit a ovládat společnost (což může být v určitých extrémních situacích třeba i výhodou)? Pokud byste volil konsensuálně, kde by byl pomyslný střed? (míra redistribuce, míra státní moci). Děkuji.
    First Knight
  •  
    22.05.2009 10:56

    Myslíte, že se automobilový průmysl v USA má šanci zotavit, nebudeme nakonec vzpomínat na americké automobilky jako na ty podniky, které položila krize?
    Honza
  • Kursy USD EU
    22.05.2009 10:50

    Pěkný den. Prosím o Váš názor dlouhodobě na kurs USD a EUR. Jedná se mi konkrétně o to jakým způsobem řeší USA a státy EU financování součastné krize. Mám pocit, že USA spíše „půjčují s předpokladem návratnosti peněz“, kdežto státy EU spíše „ dávají bez šance na návratnost“. Myslím, že je veřejným tajemstvím, že USA hodně sypou do akciového trhu, kde je šance na návratnost. Státy EU spíše mají programy na podporu jednotlivých firem – napřímo. Děkuji za odpověď.
    jendánek
  •  
    22.05.2009 10:46

    Jsou hospodářské krize hlavní příčinou vzniku totalitních režimů a imperiálních výbojů, jak se to často říká?
    epoh
  •  
    22.05.2009 10:15

    Dobrý den, Podnikáte v nějakém oboru? Co soudíte o privatizaci v ČR , o vlivu Václava Klause na svět. ekonomickou teorii? Je známý ve světě jako ekonom? Myslíte si ,že by měli prof. ekonomie také podnikat a nést riziko a tím by nebyli tak odtažití od reality?-Václav Klaus i jiní.... Díky
    Martin.S
  •  
    22.05.2009 10:09

    Dobrý den, 1/jak hodnotíte názory ,že am. vláda by měla nechat zkrachovat i velké podniky a banky? Viz J.Rogers. Jak mohou investoři , což já jsem, spoléhat na průhlednost financí bank, když si změnili způsob účtování? 2/Hrozí USA v budoucnu státní bankrot a odklon svět. bank od USD jako rez. měny? Děkuji
    Martinv
  •  
    22.05.2009 9:51

    Nebudeme-li se pohybovat v okruhu RVHP a přidružených zemí a zaměříme-li se do oblasti "civilizovaného" socialismu, který v mnoha západních státech realizoval sociálně tržní hospodářství: je tento systém více imunní vůči hospodářským než čistě liberální ekonomiky? Umí si s nimi lépe poradit?
    Kakadu
  •  
    22.05.2009 9:48

    Dobrý den, myslíte si, že je možné pokračovat v další ekonomické expanzi v podobě superspotřební společnosti s drancováním zdrojů a pokud ano tak jak dlouho a s jakým vyústěním,až se ukáže,že tato cesta je neudržitelná? děkuji hezký den
    jofre
  •  
    22.05.2009 9:28

    Dobrý den, jaký je váš názor na výhlídky globální ekonomiky, pokud jde o světovou krizi? Je to nejhorší již za námi? Kdy lze podle Vás očekávat návrat k růstu, který jsme zažívali před nástupem krize? Čekáte spíše návrat do "starých kolejí" nebo velké změny ve fungování ekonomik?
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online