Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s generálním ředitelem Pegas Nonwovens Františkem Řezáčem

Online rozhovor s generálním ředitelem Pegas Nonwovens Františkem Řezáčem

02.11.2011 15:19
Autor: Redakce

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens dosáhl ve druhém čtvrtletí růstu čistého zisku téměř o 150 procent. Trhy ale byly ještě náročnější ve svém očekávání, na které firma nedosáhla ziskem ani tržbami. Šéf společnosti František Řezáč ale spolu s výsledky potvrdil výhled celoročního růstu provozního zisku v rozmezí 2 až 7 procent, když ve 2Q firma registrovala jeho pokles o 5,7 procenta. Jak chce firma cíl dohnat? Podle slov Františka Řezáče sází na pokles cen vstupů v kombinaci s novou očekávanou kapacitou.

V září Pegas uzavřel s významným zákazníkem tříletý kontrakt pro roky 2011 až 2013 na dodávky více než 100 tisíc tun netkaných textilií v hodnotě převyšující 200 milionů eur. Obchod dle ředitele Pegasu Františka Řezáče časově koresponduje se spuštěním nové výrobní linky. Minulý měsíc si Pegas zajistil krytí rizik spojených se svou investicí v Egyptě uzavřením pojistné smlouvy s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP). Hodnota investice do výstavby dvou výrobních linek v Egyptě byla v první fázi projektu stanovena na 55 až 60 milionů eur, uvedení do provozu je předpokládáno v průběhu druhé poloviny roku 2013.

Změny doznal systém zdanění Pegasem vyplácené dividendy. Společnost v říjnu oznámila, že letos dividendu poprvé zdaní u zdroje 15% srážkovou daní dle lucemburského práva. Dosud byla vyplácena v hrubé výši a poplatník ji danil sám. Pegas letos vyplatil dividendu 1 EUR/akcie s rozhodným dnem 20. října a výplatou dividendy 27. října.
 

Na Investičním dni s Patrií makléř Petr Žabža označil akcie Pegas Nonwovens v současném turbulentním prostředí na trzích za jeden ze dvou titulů pražské burzy, které by mohly představovat příležitost. Vyzdvihl defenzívní charakter podnikání, který by měl odolat případnému zpomalení ekonomiky, stabilní dividendu ve spojení s atraktivním dividendovým výnosem (nyní 5,7 %) a příslib budoucnosti v podobě zapojení deváté výrobní linky a zahraniční expanze.

V jaké fázi je projekt výstavby egyptského závodu a hodlá společnost dále expandovat do zahraničí? Lze očekávat zlepšení hospodaření za třetí kvartál? Udrží a naplní společnost svůj celoroční výhled a jaké výzvy očekává v dlouhém období? A do jaké míry do výsledků zasahuje vývoj kurzu české koruny vůči euru? Generální ředitel Pegas Nonwovens František Řezáč odpovídal v online rozhovoru na Patria.cz dnes od 14:00 do 15:15 hodin.

Pegas - Fr. Řezáč

František Řezáč (1974) je absolventem právnické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně. Do společnosti PEGAS nastoupil ještě během svého studia v roce 1996. Postupem času prošel v rámci společnosti několika různými manažerskými pozicemi. Působil jako ředitel právního a personálního oddělení, od roku 2004 pak jako obchodní ředitel. Generálním ředitelem byl jmenován v říjnu 2008. Od listopadu 2006 je exekutivním ředitelem holdingové společnosti PEGAS NONWOVENS SA.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (SVI ESF MUNI III, 14:36) -
    Dobrý den, pane řediteli, rád bych se Vás zeptal na studentskou praxi pro studenta 4. ročníku Financí Masarykovy univerzity. Je něco takového v PEGAS možné? děkuji za odpověď
  • Odpověď (František Řezáč, 15:16) -
    Možné to je, vše závisí na konkrétní dohodě. Kontaktujte proto, prosím, naše personální oddělení. Na závěr našeho online rozhovoru děkuji všem zúčastněným za zajímavé dotazy. Pokud budete mít další otázky, naše oddělení vztahů s investory je vám plně k dispozici.
  • ---
  • Otázka (Glen, 14:30) -
    Pane řediteli, Vaše společnost byla označena za dobrou nákupní příležitost (viz výše v článku). Odhlédneme-li od možné volatility cen vstupů do výroby, pozorovali jste/pozorujete dopad zpomalování ekonomiky na Vaše podnikání? V jaké formě a měřítku? Moc díky za upřímnou odpověď!
  • Odpověď (František Řezáč, 15:14) -
    PEGAS má tu výhodu, že hlavní část našeho businessu – oblast hygieny (cca 90 % prodejů) je necyklická a nesezónní. Tento fakt se potvrdil v letech 2008/2009, kdy jsme na rozdíl od většiny ostatních firem z jiných odvětví neměli větších ekonomických potíží. Samozřejmě platí, že v delším časovém horizontu by i naše podnikání bylo v případě významných dlouhodobých ekonomických turbulencí ve světě nějak negativně poznamenáno. Jsem však přesvědčen, že bychom měli i díky necyklickému charakteru našeho podnikání dostatek času na takový vývoj adekvátně zareagovat.
  • ---
  • Otázka (Matrix, 14:18) -
    Pane řediteli, za první pololetí firma vykázala díky pohybům devizových kurzů zisk 3,3 mil. EUR. Hraje vám do karet i následný vývoj na měnových trzích? Kde odhadujete korunu vůči euru na konci roku? Jak se zajišťujete před měnovým rizikem? Hodně zdaru!
  • Odpověď (František Řezáč, 15:04) -
    Vámi zmíněné kurzové zisky vykázané v I. pololetí 2011 jsou zejména účetním výsledkem přecenění bankovního dluhu a vnitropodnikové půjčce denominovaných v EUR. Společnost však musí klást důraz na dlouhodobé provozní hospodaření, kde posilování CZK vůči EUR působí negativně. PEGAS je však z velké míry přirozeně zajištěn proti výkyvům směnných kurzů tím, že převážná část tržeb i provozních nákladů je generována v měně EUR. Kurz CZK na konci roku si v této turbulentní době netroufáme predikovat; náš celoroční interní kurz pro účely finančního plánu je 24,50 CZK/EUR.
  • ---
  • Otázka (Robo, 14:04) -
    Dobré odpoledne, pane Řezáči. Zvažujete pro účely expanze firmy veřejnou nebo soukromou nabídku dalších akcií? Jaké je aktuální zadlužení společnosti (míra) a kam může narůst (v minulosti jste uváděl financování expanze mimo jiné z nezanedbatelné části bankovními úvěry)? Děkuji
  • Odpověď (František Řezáč, 15:00) -
    V současné době neuvažujeme o vydání nových akcií. Naše současná úvěrová linka ve výši až 180 mil. EUR a silné provozní cash flow společnosti nám vytváří dostatečné předpoklady pro naplnění našich dlouhodobých investičních záměrů. Čistý dluh na konci 2Q 2011 činil 106,2 mil. EUR, poměr čistý dluh/EBITDA dosáhl ke stejnému období 3,1násobku.
  • ---
  • Otázka (MB, 13:37) -
    Dobrý den. Mohl byste stručně charakterizovat možnosti Pegasu ohledně zvyšování ziskové marže? Pokud jsem se dočetl, v oboru působí pár dominantních producentů finálních produktů (hygienické prostředky apod), zato velká řada subdodavatelů polotovarů (mezi které patří Pegas). Pegas je tak ve velké konkurenci závislý na několika málo odběratelích. Existuje v takovémto prostředí možnost pro úspěšná cenová vyjednávání, či je subdodavatel pouze pasivním hráčem? Pakliže subdodavatel navýší ziskovou marži díky nižším nákladům, je mu tato výhoda ponechána, či je odběratelem tlačen do ještě nižších dodavatelských cen?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:55) -
    Trh netkaných textilií je vysoce konkurenční, vyjednávání o cenách závisí na mnoha faktorech, jakými jsou např. celková situace na trhu, produktový mix, vývoj cen polymerů apod. Zlepšení provozní ziskovosti či minimalizace dopadů cenové eroze můžeme dosáhnout optimalizací výrobního procesu, hledáním úsporných opatření, tzn. interním zlepšováním. Naší druhou cestou, která je velmi významná a v budoucnosti bude ještě významnější, je zaměření se na technologicky vyspělé materiály. Zde je naším cílem zvyšování jejich podílu na celkovém výrobním mixu společnosti. Aby došlo k vyprodání kapacity, PEGAS musí jako každý jiný nabízet ceny, které jsou konkurenceschopné.
  • ---
  • Otázka (investor, 11:49) -
    Dobrý den pane řediteli, dívám se na graf akcie Pegasu, kurz je ve srovnání s jinými tituly poměrně stabilizovaný. Máte nějakou cílovou hodnotu pro cenu akcie, které byste rád dosáhl? Cílujete v rámci managementu maximalizaci hodnoty akcie, nebo máte jiné strategické cíle? Jaké kroky děláte pro maximalizaci hodnoty akcie? Děkuji, investor.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:47) -
    Management se samozřejmě pro své akcionáře snaží maximalizovat hodnotu společnosti prostřednictvím ceny akcie. Cílovou hodnotu akcie nestanovujeme. Maximalizace ceny akcie však vždy musí jít ruku v ruce se strategickými cíli společnosti, jednoduše nelze upřednostnit krátkodobé cíle před těmi dlouhodobými. Proto se snažíme naplňovat naše hlavní strategické záměry, kterými jsou (i) posílení tržní pozice, (ii) udržení pozice technologického lídra v oboru a (iii) zajištění solidní návratnosti pro akcionáře.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 11:46) -
    Dobrý den, má na management Pegasu nějaký vliv nový významný akcionář Wood s 10,56 %? Projevila se nějak změna akcionářské struktury v nějakých nových instrukcích managementu apod.? Děkuji, zvonař
  • Odpověď (František Řezáč, 14:43) -
    Jsme rádi, že nám Wood & Co vyjádřil důvěru navýšením svého podílu ve společnosti. Tato změna akcionářské struktury neměla a nemá žádný vliv na řízení společnosti a její strategii.
  • ---
  • Otázka (akos, 11:36) -
    Dobrý den pane Řezáči, z médií jsem dnes zaznamenal, že jste dostali nějakou cenu od Procter and Gamble. Gratuluji k ní a chtěl jsem se zeptat za co byla udělena?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:38) -
    Děkuji za tuto příjemnou otázku. Máte pravdu, minulý týden jsme obdrželi od celosvětově respektované společnosti Procter&Gamble cenu “ Obchodní partner roku“, kterou letos získalo pouze 12 nejlepších dodavatelů z celkového počtu 75 000 z celého světa. Tuto cenu se nám navíc podařilo obhájit z loňského roku, což bývá vždy složitější. Zároveň nám bylo uděleno již čtvrtý rok v řadě ocenění "Excellence Award". Tato ocenění se udělují dodavatelům, kteří dlouhodobě poskytují služby na vysoké úrovni. Hodnocení dodavatelů probíhá v několika kategoriích, od schopnosti provádět inovace výrobků až po hodnocení provozní spolehlivosti dodavatele. Jedná se o skvělý úspěch, na který jsme opravdu náležitě hrdi. Ocenění, která v poslední době od P&G dostáváme, jsou důkazem, že PEGAS patří ve svém oboru ke světové špičce.
  • ---
  • Otázka (Petr Číža, 11:06) -
    Dobrý den, podle zveřejněných informací jsou rizika investice v Egyptě kryta pojištěním EGAP. Přesto, existuje nějaké nebezpečí, že by tato investice mohla mít nějaký negativní dopad na hospodaření Pegasu? Jak velká je tato pravděpodobnost? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:35) -
    Souhlasím, že investice v Egyptě není bez rizik. Jsme si jich vědomi a samozřejmě se je snažíme v maximální míře eliminovat. Pojištění politických rizik EGAPem je jedním z konkrétních opatření, která činíme. Negativní dopad na hospodaření PEGASu by mohl mít opožděný nájezd výrobní linky, pevně ale věřím, že zkušený tým lidí, který v PEGASu máme, toto riziko minimalizuje. Obecně jsme přesvědčeni, že celkový přínos investice pro PEGAS stojí za rizika, která jsou vyšší, než v případě investice v tuzemsku.
  • ---
  • Otázka (ABB, 11:04) -
    Pane řediteli, bude v příštím roce vaše poslední linka již plně v provozu a lze tak očekávat, že produkční kapacita společnosti tak vzroste z cca 70 tis. tuna na cca 90? Jaký podíl produkce již máte prodán v letošním a příštím roce (případně 2013)? Děkuji moc za odpovědi.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:32) -
    Produkční kapacitu uvádíte správně. Tento rok jsme plně vyprodaní. Je ale možné, že na přelomu roku dojde k navýšení skladových zásob, protože období vánočních svátků je vždy do jisté míry specifické. Kapacita na příští rok je vyprodána z cca 80 %, v roce 2013 pak ze zhruba 45 %. Nejaktuálnější informace poskytneme v rámci zveřejnění výsledků za 3Q.
  • ---
  • Otázka (TomTom, 10:50) -
    Dobrý den pane řediteli, rád bych se zeptal, zda Vaše společnost dokáže udržet dosavadní kurz stabilního růstu dividendy, i vzhledem k součaným (9.linka) či budoucím (Egypt) investicím? Dekuji.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:23) -
    Naši dividendovou politiku jsme definovali jako progresivní, což znamená, že meziročně plánujeme v absolutní výši na dividendách vyplácet vyšší částky. Právě probíhající či plánované investice v následujících letech by na této politice neměly nic měnit. Samozřejmě, že výplata dividendy je závislá na dobrých finančních výsledcích a neexistenci nových zajímavých investičních příležitostí.
  • ---
  • Otázka (newman, 10:22) -
    Přeji dobrý den! S jakými VŠ spolupracujete? Uvažujete o začlenění nových technologií, např. z nanovláken do vaší produkce?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:19) -
    Spolupracujeme s mnoha institucemi, jež pozitivně podporují výzkumné zdroje společnosti. Jedním z těchto zdrojů jsou samozřejmě i vysoké školy. Zmínit mohu spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci, která pro nás zajišťuje speciální měření, patentové nebo odborné rešerše, odborná školení našich pracovníků a různé zvláštní testy (např. nanovláken v našem programu plasmatické úpravy netkaných textilií). Další VŠ, se kterou spolupracujeme, je např. Masarykova univerzita, z výzkumných ústavů je to např. Výzkumný ústav chemických vláken Svit a Výzkumný ústav textilních strojů v Liberci. Vývoj nanotechnologií sledujeme, nicméně v současné době neuvažujeme o instalaci jiné než doposud provozované technologie.
  • ---
  • Otázka (T.R., 10:21) -
    Dobrý den, pane řediteli. Jako potenciálnímu investorovi mi chybí přehledná informace o struktuře odbytu Vaší produkce. Můžete prosím uvést základní procenta (případně doplňkově odkázat na nějaký materiál), jak je mezi sektory rozdělena Vaše produkce. Pokud lze, můžete uvést některé z hlavních partnerů? Očekáváte do budoucna změnu tohoto rozložení v souvilosti nové továrny v Egyptě? Děkuji.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:16) -
    Strukturu odbytu zveřejňujeme v prezentacích, které vydáváme ke každým čtvrtletním výsledkům. Akcionářům poskytujeme informace o rozdělení tržeb dle geografických teritorií a dle typu produktů. Podívejte se tedy, prosím, na naše webové stránky do sekce Investoři/Finanční výsledky a prezentace pro investory. Z našich významných partnerů v oblasti hygieny můžu jmenovat pouze Procter & Gamble, nicméně obecně je známo, že našimi zákazníky jsou i jiní významní výrobci jednorázových hygienických produktů. Změnu v rozložení zákazníků v souvislosti s novou továrnou v Egyptě neočekáváme.
  • ---
  • Otázka (Martin Bílý, 10:16) -
    Dobrý den, můžete investorům nastínit detaily plánované výstavby výrobní linky/linek v Egyptě, načasování zahájení provozu, kapacita, návratnost investice atd.? Díky a zdravím, MB
  • Odpověď (František Řezáč, 14:11) -
    Momentálně jsme v situaci, kdy máme uzavřeny všechny klíčové smlouvy potřebné k realizaci projektu. Uzavřeli jsme smlouvu o dlouhodobých dodávkách netkané textilie s významným zákazníkem a tím jsme vyprodali téměř celou výrobní kapacitu plánované linky, tj. cca 20 000 tun ročně dle předpokládaného produktového portfolia. Máme nakoupeny pozemky v průmyslové zóně a vybrali jsme dodavatele technologie a stavební části. Zajistili jsme si také financování celého projektu. V současnosti pracujeme na dílčích krocích samotné výstavby. Celý projekt prozatím pokračuje dle předpokladů a nadále počítáme s termínem spuštění linky během druhé poloviny roku 2013. Podle vývoje situace na trhu rozhodneme o instalaci druhé výrobní linky, přičemž naše očekávání je rok 2015 nebo 2016. Kapacita druhé linky by měla být 20 – 25 tis. tun. Co se návratnosti investice týče, tento údaj neuvádíme, nicméně provozní ziskovost projektu je obdobná ziskovosti dosahované v ČR.
  • ---
  • Otázka (Lukáš S., 10:01) -
    Dobrý den pane Řezáči, v srpnu jste navzdory meziročnímu poklesu provozní ziskovosti potvrdil původní celoroční výhled. Je tento výhled stále aktuální a registrujete pokles cen hlavních vstupů, který by mohl jejich růst ze začátku roku kompenzovat? Do jaké míry? Děkuji za vyjádření.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:07) -
    Výsledky první poloviny roku byly negativně ovlivněny nárůstem cen polymerů prostřednictvím zpoždění v cenovém mechanismu přenosu cen vstupních materiálů. Zejména tento důvod stál za meziročním poklesem ukazatele EBITDA. Od června však došlo naopak k poklesu cen polymerů, což příznivě ovlivní hospodářské výsledky zejména ve 3. čtvrtletí. Očekáváme, že tento pokles cen nám v druhé polovině roku vrátí vše, o co jsme přišli v průběhu prvního pololetí. Na základě tohoto faktu a vědomí, že v druhé polovině roku nabíhá kapacita nové výrobní linky, která také podpoří výsledky, tak celoroční výhled neměníme. Konkrétnější informace poskytneme v rámci zveřejnění výsledků za 3Q.
  • ---
  • Otázka (provoz, 9:56) -
    Dobrý den, díky jistému zpoždění mezi vývojem cen vstupních komodit a vyjednáním růstu cen vašich produktu se zdá, že třetí kvartál by díky poklesu cen ropy z vysokých úrovní ve 2Q mohl být pro vaše provozní výsledky lepší než ten předchozí. Povedlo se vám ve 3Q mezikvartálně zvýšit prodejní ceny vaší produkce a došlo zároveň k poklesu nákladů? Jaký očekáváte vývoj do konce roku? Díky za konkrétní odpověď. JK
  • Odpověď (František Řezáč, 14:03) -
    Přeji dobrý den všem návštěvníkům webových stránek Patrie. Máte pravdu, mechanismus přenesení cen vstupních materiálů do cen finálních výrobků má určité zpoždění. Tento mechanismus funguje automaticky, tzn. v průběhu roku už nedochází k žádným vyjednáváním o cenách produkce, ale výstupní ceny se automaticky přizpůsobují vývoji cen polymerů. K Vaší konkrétní otázce, ano, ve 3. čtvrtletí došlo k přizpůsobení výstupních cen na ceny polymerů z druhého čtvrtletí (zpoždění je zhruba 2-3 měsíce) a zároveň došlo na trhu k poklesu cen polymerů. Samotné výsledky za 3. kvartál nemohu komentovat, zveřejníme je 24. listopadu, nicméně výše uvedené ovlivní tyto výsledky v porovnání s druhým čtvrtletím tohoto roku pozitivně. Ceny polymerů se v poslední době stabilizovaly a nevidíme žádné náznaky, že by v nejbližší době mělo dojít k nějakým razantním pohybům. V minulosti se už ale stalo, že reálný vývoj cen polymerů byl úplně jiný, než bylo trhy očekáváno.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    02.11.2011 14:36

    Dobrý den, pane řediteli, rád bych se Vás zeptal na studentskou praxi pro studenta 4. ročníku Financí Masarykovy univerzity. Je něco takového v PEGAS možné? děkuji za odpověď
    SVI ESF MUNI III
  • krize
    02.11.2011 14:30

    Pane řediteli, Vaše společnost byla označena za dobrou nákupní příležitost (viz výše v článku). Odhlédneme-li od možné volatility cen vstupů do výroby, pozorovali jste/pozorujete dopad zpomalování ekonomiky na Vaše podnikání? V jaké formě a měřítku? Moc díky za upřímnou odpověď!
    Glen
  • hedge
    02.11.2011 14:18

    Pane řediteli, za první pololetí firma vykázala díky pohybům devizových kurzů zisk 3,3 mil. EUR. Hraje vám do karet i následný vývoj na měnových trzích? Kde odhadujete korunu vůči euru na konci roku? Jak se zajišťujete před měnovým rizikem? Hodně zdaru!
    Matrix
  •  
    02.11.2011 14:04

    Dobré odpoledne, pane Řezáči. Zvažujete pro účely expanze firmy veřejnou nebo soukromou nabídku dalších akcií? Jaké je aktuální zadlužení společnosti (míra) a kam může narůst (v minulosti jste uváděl financování expanze mimo jiní z nezanedbatelné části bankovními úvěry)? Děkuji
    JoN
  •  
    02.11.2011 13:37

    Dobrý den. Mohl byste stručně charakterizovat možnosti Pegasu ohledně zvyšování ziskové marže? Pokud jsem se dočetl, v oboru působí pár dominantních producentů finálních produktů (hygienické prostředky apod), zato velká řada subdodavatelů polotovarů (mezi které patří Pegas). Pegas je tak ve velké konkurenci závislý na několika málo odběratelích. Existuje v takovém to prostředí možnost pro úspěšná cenová vyjednávání, či je subdodavatel pouze pasivním hráčem? Pakliže subdodavatel navýší ziskovou marži díky nižším nákladům, je mu tato výhoda ponechána či je odběratelem tlačen do ještě nižších dodavatelských cen?
    MB
  • akcie
    02.11.2011 11:49

    Dobrý den pane řediteli, dívám se na graf akcie Pegasu, kurz je ve srovnání s jinými tituly poměrně stabilizovaný. Máte nějakou cílovou hodnotu pro cenu akcie, kterou byste rád dosáhl? Cílujete v rámci managementu maximalizaci hodnoty akcie nebo máte jiné strategické cíle? Jaké kroky děláte pro maximalizaci hodníty akcie? děkuji, investor.
    zvonař
  • 02.11.2011 11:46

    Dobrý den, má na management Pegasu nějaký vliv nový významný akcionář Wood s 10,56 %? Projevila se nějak změna akcionářské struktury v nějakých nových instrukcích managementu apod.? Děkuji, zvonař
    zvonař
  •  
    02.11.2011 11:36

    Dobrý den pane Řezáči, z médií jsem dnes zaznamenal, že jste dostali nějakou cenu od Procter and Gamble. Gratuluji k ní a chtěl jsem se zeptat za co byla udělena?
    akos
  • Egypt
    02.11.2011 11:06

    Dobrý den, podle zveřejněných informací jsou rizika investice v Egyptě kryta pojištěním EGAP. Přesto, existuje nějaké nebezpečí, že by tato investice mohla mít nějaký negativní dopad na hospodaření Pegasu? Jak velká je tato pravděpodobnost? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.
    Petr Číža
  •  
    02.11.2011 11:04

    Pane řediteli, bude v přištím roce vaše poslední linka již plně v provozu a lze tak očekávat, že produkční kapacita společnosti tak vzroste z cca 70 tis. tuna na cca 90? Jaký podíl produkce již máte prodán v letošním a příštím roce (případně 2013)? Děkuji moc za odpovědi.
    ABB
  •  
    02.11.2011 10:50

    Dobry den pane rediteli, rad bych zeptal, zda Vase spolecnost dokaze urzet dosavadni kurz stabilniho rustu dividendy, i vzhledem k soucanym (9.linka) ci budoucim (Egypt) investicim? Dekuji.
    TomTom
  •  
    02.11.2011 10:22

    Přeji dobrý den! S jakými VŠ spolupracujete? Uvažujete o začlenění nových technologií, např. z nanovláken do vaší produkce?
    newman
  • Struktura odbytu produkce
    02.11.2011 10:21

    Dobrý den, pane řediteli. Jako potenciálnímu invetorovi mi chybí přehledná informace o struktuře odbytu Vaší produkce. Můžete prosím uvést základní procenta (případně doplňkově odkázat na nějaký materiál), jak je mezi sektory rozdělena Vaše produkce. Pokud lze, můžete uvést některé z hlavních partnerů? Očekáváte do budoucna změnu tohoto rozložení v souvilosti nové továrny v Egyptě? Děkuji.
    JoN
  • Egypt
    02.11.2011 10:16

    Dobrý den, můžete investorům nastínit detaily plánované výstavby výrobní linky/linek v Egyptě, načasování zahájení provozu, kapacita, návratnost investice atd.? Díky a zdravím, MB
    Martin Bílý
  •  
    02.11.2011 10:01

    Dobrý den pane Řezáči, v srpnu jste navzdory meziročnímu poklesu provozní ziskovosti potvrdil původní celoroční výhled. Je tento výhled stále aktuální a registrujete pokles cen hlavních vstupů, který by mohl jejich růst ze začátku roku kompenzovat? Do jaké míry? Děkuji za vyjádření.
    Lukáš S.
  • 02.11.2011 9:56

    Dobrý den, díky jistému zpoždění mezi vývojem cen vstupních komodit a vyjednáním růstu cen vašich produktu se zdá, že třetí kvartál by díky poklesu cen ropy z vysokých úrovní ve 2Q mohl být pro vaše provozní výsledky lepší než ten předchozí. Povedlo se vám ve 3Q mezikvartálně zvýšit prodejní ceny vaší produkce a došlo zároveň k poklesu nákladů? Jaký očekáváte vývoj do konce roku? Díky za konkrétní odpověď. JK
    provoz

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online