Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s makléři Patria Direct (nejen) o současných rozkolísaných trzích

Rozhovor s makléři Patria Direct (nejen) o současných rozkolísaných trzích

22.11.2011 16:11
Autor: Redakce

Nepromarněte příležitost dozvědět se od makléřů významného tuzemského obchodníka s cennými papíry - společnosti Patria Direct - vše, co Vás při současných turbulencích na trzích zajímá z oblasti investování.

Akciové trhy na obou stranách Atlantického oceánu si v uplynulém týdnu prošly nejstrmějšími propady od měsíce září. Evropská dluhová krize sužuje vlády, které jsou nuceny půjčovat si na trzích za stále vyšší a vyšší, dlouhodobě neudržitelné úroky. Všechna dosud představená politická řešení pro Evropu dokázala dodat burzám sílu k růstu pouze na velmi omezenou dobu. Z kraje tohoto týdne navíc obavy o vývoj zadlužení zachvátily i Spojené státy, kde se nedaří nalézt jednotný politický postoj pro snižování dluhového financování rozpočtu. Jakou strategii pro maximalizaci či udržení alespoň přijatelného výnosu při omezeném riziku zvolit pro současné velmi rozkolísané trhy, prudce odevzdávající zisky při sebemenších náznacích dalších problémů? Na jaké zprávy jsou trhy v současnosti nejcitlivější? Do kterých produktů směřuje největší zájem klientů? Co chystá do budoucna management společnosti Patria Direct?

Makléři a management významného tuzemského obchodníka s cennými papíry, společnosti Patria Direct, která poskytuje služby individuálním investorům, budou odpovídat na Vaše dotazy dnes od 14:00 do 16:00 hod. v online rozhovoru na Patria.cz.

PD new 2

Na všechny Vaše dotazy se těší tým Patria Direct, a.s.:

• Největší mezi obchodníky s cennými papíry, kteří poskytují služby individuálním investorům z pohledu zobchodovaných objemů a klientských aktiv.

• Nejširší profesionální tým makléřů věnujících se privátním klientům v ČR.

• Nabízí své služby také na Slovensku.

• Úspěšně nabízející produkt Patria Forex, který umožňuje klientům spekulovat na pohyb měnových kurzů, komodit a akciových indexů s finanční pákou 1:50.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (neugebauer, 14:54) -
    Doporučil byste k dlouhodobému nákupu France Telecom?
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 16:08) -
    Spíše než k dlouhodobému tak ke krátkodobému a jen v případě pozitivního technického signálu. Dlouhodobě bych se o titul zajímal pouze v případě překonání pásma €16-17/akcii.
  • ---
  • Otázka (Honza, 14:53) -
    Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na AAA Auto ...výsledky výborné, žádný profit warnig, ba naopak je stále prostor pro růst, nové trhy atd. Proč je cena tak podhodnocená? Dále bych se zeptal, myslíte si, že je reálné, aby se NWR dostalo až na ceny 80 a níže za ks, kde je dle Vás silná podpora? A poslední, lze srovnávat následující období předpokládané recese s tou z let 2008 - 2009. Moc díky!
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 16:05) -
    Obchod s ojetými automobily není typ businessu, do kterého bych chtěl já osobně investovat své finanční prostředky, a proto bych se investici do tohoto titulu vyhnul. Nikomu v tom ovšem nechci bránit. Dle objemu obchodů s tímto titulem ale zdaleka nejsem sám. Pokud NWR z aktuálních cen, na kterých již leží jistá solidní podpora, klesne ještě níže, tak má skutečně volný prostor k dalšímu poklesu. Další technická podpora leží skutečně až na Vámi zmiňované ceně kolem 80 Kč za akcii. Pokud vrcholní evropští představitelé nezačnou aktuální velmi vážnou situaci kredibilními opatřeními urychleně řešit, tak nás v blízké budoucnosti s vysokou pravděpodobností čeká mnohem drsnější krize, než ta z let 2008 – 2009.
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 14:41) -
    Pane Žabžo, tajně vás miluji, ale nebojte...platonicky..Chtěla jsem se zeptat, zda jsem hazardér anebo jenom blbec, když jsem nakoupila akcie CETV za 370 a pořád držím?Do které skupiny "hráčů" by jste mě jako profesionál zařadil?Mějte se krásně a děkuji za vaší upřímnost
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 16:01) -
    Dobré odpoledne, děkuji za náklonnost. Není třeba se příliš týrat, všechny špatné obchody se ve zpětném zrcátku jeví jako „jasná věc“ a otázka, zda se mělo udělat to či ono, je naprosto irelevantní. Stejně jako v životě, ani na burze „kdyby“ neexistují. V případě CETV je složité určit její férovou cenu, když nikdy v historii nevydělala ani cent. Přesto podle mě nejde o úplně bezcenné aktivum - mediální firma s přístupem na velkou většinu trhů regionu střední a východní Evropy může být pro některé konkurenty (třeba) zajímavým cílem převzetí.
  • ---
  • Otázka (Pavel, 14:36) -
    Mohu se zeptat na odhad vývoje situace u evropských dluhopisů a existenci jednotné eurozóny z pohledu makléřů Patrie? Pokud vývoj vidíte pozitivně, za jak dlouho (kdy nejdříve) může podle vás dojít k uklidnění situace na trzích?
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 16:00) -
    Pokud se eurozóna nezačne rozkládat politicky, přežije – od počátku totiž nešlo o ekonomický, ale politický projekt. Situace kolem dluhopisů je mnohem složitější, mnoho zejména periferních států si opravdu žilo „nad poměry“. V budoucnu bude muset dojít k jedné ze dvou věcí, případně k oběma – mnohem silnější fiskální unii a jisté podpoře trhu ze strany ECB. Uklidnění situace na trzích nastane v okamžiku, kdy do fungování trhu přestanou strkat nos politici.
  • ---
  • Otázka (janina, 14:31) -
    Dobrý den, můžu se vás zeptat jaký máte názor na akcie Orca?
  • Odpověď (Roman Koděra, makléř Patria Direct, 15:56) -
    Akcie developerských společností jsem ze svého „radaru“ vyřadil před 3 lety a přiznám se, že ani v nejbližších měsících nezměním názor na investování do realitního trhu. Zatímco u velké části firem obchodovaných na burze můžete sledovat vývoj jejího hospodaření z pohledu růstu / poklesu tržeb a jiných provozních nákladů u nemovitostí je velice těžké sledovat hodnotu portfolia, kterou daná společnost vlastní. Současná situace podle mého názoru stále nenahrává rychlému obratu v sektoru realit a nadále se čeká pokles stavební výroby, což bude mít nadále negativní dopad na případné oživení akcií společnosti Orco.
  • ---
  • Otázka (Martin Tománek, 14:24) -
    Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na akcie Komerční banky, zejména co se týče valuačních ukazatelů (P/E, P/B,..) a atraktivity KB pro dlouhodobého investora. Mnohokrát děkuji.
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 15:53) -
    Domnívám se, že spoléhat se v současné bouřlivé době na ukazatele vycházející z rozvahy není u finančních institucí dobrý nápad, protože si nikdo nemůže být jistý (a dokonce ani management daných bank), co vlastně v rozvaze finanční instituce mají a jakou to má hodnotu. P/BV? Když nemáme přesnou představu o BV je dosti mimo. P/E? Když E může být jednoduše ovlivněno tvorbou rezerv na špatné úvěry? Komerční banka je na současných cenách pro dlouhodobého investora poměrně zajímavým titulem, ale pouze za předpokladu, že se můžete spolehnout na přesnost zmíněných ukazatelů. K nákupu vybízí, ale při riziku, které jsem výše zmínil.
  • ---
  • Otázka (PetrCecil, 14:24) -
    Dobry den, zajimalo by mne co si myslite o akcii PM? Je udrzitelna dividenda skoro 10%. Jak je mozne,ze akcie odolava globalnim vyprodejum? Dekuji
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:50) -
    Dobrý den, akcie Philip Morris patří mezi jednoho z našich favoritů. Přesto bych jejich nákup nedoporučoval dříve, než v cenách 9,000-9,500 Kč za akcii. Dividenda podle našeho názoru udržitelná je, odolnost vůči výprodejům je dána kombinací relativně nízké likvidity a defenzivního charakteru akcie.
  • ---
  • Otázka (Honza, 14:24) -
    Dobrý den, jak hodnotíte ČEZ a KB. Je podle vás možný návrat KB k 4000 Kč za akcii?
  • Odpověď (Tomáš Kálal, makléř Patria Direct, 15:45) -
    Dobrý den, ČEZ a KB patří ke stabilnějším titulům na pražské burze. Osobně mi na ČEZu vadí pokles likvidity v posledních dnech, když poměrně často srovnávám ČEZ s německými energetikami. Ty se v posledních týdnech chovají velmi silně. I když se jedná o cyklické akcie, klesají v posledních dvou týdnech méně. Pozitivní zprávou pro akcie ČEZu by mohla být cena energie, která se nijak dramaticky nepropadá a akcie ČEZu s ní dlouhodobě korelují. KB bohužel v poslední době reaguje silně na narůstající výnosy z jednotlivých státních dluhopisů. Díky její expozici v Itálii a Řecku si tak nemyslím, že je její návrat k 4000 korunám reálný.
  • ---
  • Otázka (Open_mind, 14:23) -
    Dobrý deň p. Korb, ako vy osobne definujete z vašej skúsenosti stabilizáciu na kurze napr. na ERSTE?
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 15:41) -
    Viz moje odpověď na obdobnou otázku ve 14:32.
  • ---
  • Otázka (Petr Číža, 14:23) -
    Jak velké vnímáte riziko politických nepokojů pro investici Pegasu v Egyptě?
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 15:36) -
    Domnívám se, že takové riziko nepředstavuje zásadnější problém, tedy pokud by situace nepřešla v občanskou válku nebo podobný konflikt. V tuto chvíli mají všechny strany zájem na průběhu situace s co možná nejmírnějším dopadem do ekonomiky.
  • ---
  • Otázka (pítr, 14:16) -
    Dobrý den, je někde možné sledovat aukci dluhopisů/bondů/? Děkuji P.
  • Odpověď (Martin Oliva, Patria Direct, 15:34) -
    Dobrý den, aukcí státních dluhopisů se mohou zpravidla účastnit jen velcí institucionální investoři a tyto aukce zpravidla bývají neveřejné. Výsledky aukcí jednotlivé centrální banky vesměs zveřejňují až s určitým zpožděním na svých internetových stránkách, sledování aukcí v reálném čase není možné.
  • ---
  • Otázka (Kaja, 14:14) -
    Kdy dosáhne ERSTE svého dna a zvrátí se trend?
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 15:32) -
    V tuto chvíli podle vývoje kurzu ocenění Erste Group za poslední 4 měsíce bych za stabilizaci považoval návrat nad hladinu 30denního klouzavého průměru (aktuálně €15,30, tj. 390 Kč).
  • ---
  • Otázka (jarom, 14:05) -
    GS snížila cílovou cenu NWR na 184. Jaký je váš názor - vzhledem k očekávanému zdanění těžby uhlí v Polsku i v Austrálii. Děkuji za váš názor.
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 15:28) -
    Snížení cílové ceny od analytiků GS mě nechává klidným. Analytici GS mají doporučení u NWR na „neutrální“ již od května, kdy měli cílovou cenu na 300 Kč. V srpnu v návaznosti na prudký propad titulu snížili cílovou cenu na 273 Kč a dnešní snížení ceny na 183,7 Kč opět jen dobíhá již nastalý vývoj. V Austrálli se nyní jedná o obdobu emisních povolenek v Evropě a na cenu uhlí by měl mít jen velice omezený dopad, jestli vůbec nějaký. Zdanění těžby uhlí v Polsku je zatím pouhá spekulace, ale v případě jejího zavedení těžko odhadovat nějaký vliv na akcie NWR. Jediné, co mohu konstatovat je, že polští konkurenti by díky vyšším nákladům (těžko by dokázaly vyšší daň převést do vyšších cen uhlí) byly oproti akciím NWR dražší.
  • ---
  • Otázka (Pumpik, 13:57) -
    Dobry den, uz dlouho jste nevydali zadne doporuceni na akcie CETV. Jaka je podle vas realna cena v horizontu 1 roku? Pri jakych cenach byste doporucili akcii dokoupit? Dekuji.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance, 15:25) -
    Za férovou cenu akcií CETV považujeme 11,5 USD, to vše za předpokladu stagnace CEE ekonomik v nejbližších letech. Vzhledem k značně diskutabilní schopnosti společnosti splácet své úrokové náklady i při možném budoucím poklesu reklamních příjmů, bychom akcie CETV doporučily k nákupu pouze při ještě výraznějších výprodejích, než jsme byli svědky v posledních dnech.
  • ---
  • Otázka (karel, 13:57) -
    Dobrý den, co by znamenalo znárodnění Erstky pro akcionáře? Prodat, nebo držet tyto akcie? díky
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:22) -
    Na počátku se ptejte, proč by k tomu vůbec mělo dojít? Pokud připustíme variantu závažných problémů, které by si vyžádaly zásah vlády nebo centrální banky, došlo by nejspíše k a) zastavení obchodování na burze, b) dočasnému stažení akcií z burzy a c) případnému re-listingu někdy v budoucnosti. V takovém případě se ke svým penězům nedostanete a budete muset čekat. Akcie v tomto okamžiku spíše držet.
  • ---
  • Otázka (klasik, 13:55) -
    Dobrý den, jaký je váš názor na klasickou investiční strategii "kup a drž"? Myslíte si, že na dnešním finančním trhu a do budoucna dává vůbec smysl? Případně v jakém časovém horizontu? Když se dnes podíváme např. na vaše modelové portfolio "Západní Evropa a svět", tak vykazuje od počátku v roce 2009, což se mohlo zdát jako téměř ideální vstup do pozic, růst jen 6,75%. V horším případě, pokud např. investor nakoupil v roce 2007 instrumenty kopírující některý z globálních indexů S&P, DJIA nebo DAX, tak je v tuto chvíli po 5 letech stále ve ztrátě. Troufáte si odhadnout jestli mají indexy v dohledné budoucnosti vůbec šanci podívat se nad tyto historické hodnoty a dlouhodobě růst? Děkuji.
  • ---
  • Otázka (Gordie, 13:40) -
    Dobrý den. Jaký je Váš názor na možný vývoj ceny stříbra a společností těžících stříbro v horizontu do konce tohoto roku a v průběhu roku 2012. Děkuji.
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 15:15) -
    Cena stříbra byla v průběhu roku vyhnána až příliš vysoko spekulanty, které podporoval slabý dolar a příznivé vyhlídky pro globální růst. Tyto dva faktory již nejsou aktuální a proti růstu ceny stříbra hovoří i zvýšení minimálních marží komoditními burzami. Proto se domnívám, že případný růst může přijít pouze v návaznosti na zlepšený výhled globální ekonomiky a s tím souvisejícím růstem akciových a komoditních trhů. Pokud tedy věříte na oživení na trzích, tak může být stříbro zajímavou investicí s tím, že dosažení letošních maxim v nejbližších 6 měsících považuji za nereálné.
  • ---
  • Otázka (italové mají supermaria, moravané SuperVěštce, 13:15) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik je nástupní plat u Patria Direct :) S PC pracovat umím, tak bych to taky zkusil :)
  • Odpověď (Martin Kodýdek, obchodní ředitel Patria Direct, 15:14) -
    Dobrý den, nástupní plat je různý na různé pozice. Obávám se, že práce s PC není požadavek, ale samozřejmost :-)
  • ---
  • Otázka (Pavel, 13:08) -
    Jak vidíte cenu akcie NWR v horizontu 2 měsíců?
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 15:10) -
    Vzhledem k nevyzpytatelným turbulencím na trzích je velmi těžké odhadovat, jak bude cena NWR vypadat za několik měsíců. Pokud se neobjeví uspokojivé řešení dluhové krize v Evropě, které by uklidnilo investory a vrátilo zpět důvěru na finanční trhy, mohou akcie NWR do 2 měsíců otestovat i úroveň kolem 100 Kč. To se mi ale jeví jako nepravděpodobné a spíše očekávám v blízké době uklidnění na trzích, které přinese růst i u NWR. V případě uklidnění situace na trzích, ať už to bude dalším zapojením MMF nebo ECB, mohou akcie NWR do 2 měsíců snadno atakovat hranice kolem 150 Kč.
  • ---
  • Otázka (Robo, 13:03) -
    Dobrý den, lze podle Vašeho názoru ještě letos očekávat návrat trhů k reakcím spíše na fundament, než prohlášení politiků? Co je podle Vašeho názoru potřeba vyřešit/překonat, aby se tak stalo? Máte stanoveny cíle na konci roku pro tuzemský PX a hlavní indexy západní Evropy a USA - tedy zejména DAX, CAC, FTSE, S&P500, DJIA. Lze k nim případně poskytnout nějaký stručný výhled? Děkuji
  • Odpověď (Roman Koděra, makléř Patria Direct, 15:07) -
    Dobrý den, přesně vím, kam míříte a Vaše otázka je velice pragmatická. Pokusím se na ní v kostce odpovědět. Do konce roku bohužel návrat k fundamentu neočekávám. Proč je tomu tak, je z velké části obsaženo ve Vaší otázce samotné. Politika se do chování trhů dostala až příliš hluboko a pohyby jednotlivých „blue chips“ nebo samotných hlavních indexů dosahují rozpětí +/- 5-10%, což v minulosti platilo u nelikvidních akcií. Nad otázkou co je potřeba udělat, se vedou dlouhé debaty a zabývají se jimi lidé s daleko většími znalostmi a hlavně možnostmi cokoliv ovlivnit a prozatím nenacházejí cestu ven. Jsou to jen cestičky, které však nepřinášejí finální uklidnění, které jste například mohl vidět na jaře roku 2009. Statistiku výsledků hodnot jednotlivých indexů nesleduji z důvodu, že spektrum obchodovaných akcií našimi klienty je tak široké, že daný výsledek indexu v tomto srovnání nemá stejnou vypovídací hodnotu, jako například u kolektivního investování, kde právě výkonnost spravovaného fondu a výsledku indexu je hlavním měřítkem úspěšnosti zvolené strategie.
  • ---
  • Otázka (Martin Vít, 12:30) -
    Dobrý den! Máte nějaké informace, jak bude "pokračovat" řešení dluhové krize? Jaké jsou možnosti? Zdá se, že tržní řešení které si přeje snad už jen Německo je nedostačující. Je stále reálné přijmout řešení dluhové krize takové, které by vrátily trhy do zelených čísel?? Děkuji za odpověď Martin
  • Odpověď (Michal Zachar, makléř Patria Direct, 15:03) -
    Mně osobně by se nejvíce líbilo řešení podobné americkému TARPu. Bohužel Evropská centrální banka se zatím drží „zkrátka“ a vládní dluhopisy problémových zemí (Itálie, Španělsko) nakupuje v zatím nedostačujících objemech (výnosy 10-letých bondů dnes opět atakují zespodu hranici 7%). Nemluvě o tom, že o samotné rekapitalizaci bank se stále nemluví. Krátkodobé oživení na trhy přinesla dohoda o navýšení EFSF a myslím si, že tato cesta může být také řešením.
  • ---
  • Otázka (Josef, 11:13) -
    Jak vidíte cenu akcie KITD v horizontu 3 měsíců?
  • Odpověď (Michal Zachar, makléř Patria Direct, 14:58) -
    Viz moje odpověď na obdobnou otázku ve 14:18.
  • ---
  • Otázka (josef_spejbl, 10:28) -
    Řídí se Patria Finance při svých obchodech doporučeními ratingových agentur? Proč podle Vás u nevyžádaných doporučení bankovních domů není nikdy připojen disclaimer o tom zda v posledních týdnech doporučovanou akcii koupili nebo se ji chystají prodat? Jaký je poměr výnosů z vlastních burzovních operací a poplatků od klientů u Patria Finance?
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 14:54) -
    Neřídí se jimi, ale berou je v potaz, kvůli informacím v nich obsažených. Viz má předchozí odpověď (14:37). Zmíněný disclaimer tam nemůže být, protože analytici mají velmi často zakázáno obchodovat ty akcie, které svým doporučením a názorem pokrývají. Pozn. redakce: Strukturu výnosů Patria Finance doporučujeme prozkoumat v povinně zveřejňovaných výkazech: http://www.patria-finance.cz/home/info.asp
  • ---
  • Otázka (POZERAJ OKOLO SEBA, 10:26) -
    Erste Bank je jasne v medvedom trende, podľa supportov je pekne vidno, že nedržia, teda short jedine zarábajú. 15 € pásmo bolo prerazené a za krátku dobu sme boli pri 12 €/ks. Preto nechcem od vás žiadne rady, kde vidíte DNO, lebo to sa pýta hlúpy amatér/lakomec, ktorý si nedal žiadnu námaha naučiť sa trochu z burzovej teorie. Zaujíma ma fundamentálna stránka Erste Bank. Ktoré faktory sa musia zlepšiť, aby opäť bol záujem o akcie samotnej Erste Bank?
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 14:51) -
    V první řadě se musí na trhu výrazně oslabit vliv politického rizika. Jakmile se ke všemu vyjadřuje kdejaký náměstek kdejakého evropského ministra, je zle. Banky musí současně omezit některé okrajové aktivity, posílit své bilance a zkvalitnit svá úvěrová portfolia. To bude trvat nějakou dobu a tak si nejsem jistý, zda bych zrovna bankovní sektor chtěl považovat za budoucí „motor“ růstu.
  • ---
  • Otázka (Pinkrton, 10:22) -
    Zdravím Patrii.. Zajímal by mě Váš tip na akcii pražské burzy, jako nejvhodnější nákup s 1/2 ročním horizontem návratností? A nebo ještě vyčkávat?
  • Odpověď (Roman Koděra, makléř Patria Direct, 14:44) -
    Dobrý den, současná rozkolísanost burz a nejnižší hodnota indexu PX od léta 2009 je určitě zajímavá k nákupu, nicméně na trhu i po takto silném poklesu zůstává mnoho překážek pro rychlý obrat a tím také rychlý růst. Z tohoto důvodu, bych doporučil rozložit investice a v první řadě se soustředit na společnosti se zajímavou dividendou - Pegas, Philip Morris a Telefonika. V prvním čtvrtletí roku 2012 začít sledovat tituly, které poklesly nejvíce a přiřadit je do portfolia jako rizikovou část investice. Pokud by klesly například akcie společnosti ČEZ výrazněji pod hodnotu 700 CZK, tak jak tomu bylo v září a byly stále obchodovány s nárokem na dividendu, pak bych do portfolia zařadil akcie asi s 20%-30% zastoupením.
  • ---
  • Otázka (Barbucha, 10:20) -
    Doporučil byste drobným investorům nadále sledovat různá doporučení "předních analytiků", kteří rychle šermují cílovými cenami akcií plus mínus 50%? Považujete tyto analýzy za seriózní nebo jsou spíše obdobou televizního pořadu "Volejte věštce"?
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 14:37) -
    Nedoporučil bych sledovat cílové ceny, ale doporučuji sledovat obsah analýz. Argumenty pro růst a pro pokles. Názor si musí nakonec vytvořit každý sám a stejně tak si vytvořit i „svou cílovou cenu“ při svém obchodování. V analýzách bývají zajímavé názory pro růst a hodnotu firmy, které by člověka za jiných okolností třeba ani nenapadly. Na druhou stranu zase může najít „chyby“ ostatních analytiků v jejich valuacích a spekulovat na obrácený vývoj.
  • ---
  • Otázka (Jesse, 10:19) -
    Co si myslíte o spekulantech, kteří se vás ptají na ceny akcií a pod..., kteří nemají vlastní cílovky, názory a nechtějí nést riziko za vlastní rozhodnutí? btw: nebude mi vadit, když odpovíte humornou formou, protože bych rád nahlédl do vašeho nitra v souvislosti s psychologií trhu :-))
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 14:29) -
    Takoví lidé nejsou spekulanti, ale finanční sebevrazi. Spekulant své riziko umí řídit a nehazarduje, on riskuje „řízeně“. Finanční sebevrah je jeho pravý opak – ráno se probudí, podívá se z okna a řekne si, že by bylo dobré „něco koupit“. Tak něco koupí, často na základě nadpisů v novinách, a pak se diví kam mizí jeho peníze. Pokud jde o obzvlášť velikého zoufalce, začne obviňovat všechny kolem sebe. Těmto lidem by se mělo odebrat volební právo, dokud se nenaučí zodpovědně hodnotit svá vlastní rozhodnutí.
  • ---
  • Otázka (SuperFranta, 10:13) -
    Jakou cenu akcií ERSTE odhadujete v prvním pololetí roku 2012? :)
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 14:26) -
    Viz moje odpověď na obdobnou otázku ve 14:08.
  • ---
  • Otázka (Petr, 9:53) -
    Dobry den, chtel bych se zeptat, jak doporucujete pracovat se stop loss prikazem v teto volalitni dobe. Propady jsou tak velke, ze je pak otazka zda je lepsi pri urcite cene prodavat a nebo naopak dokupovat a tim redit. Jedna vec je nastaveny stop loss pri propadu o 10% z dlohodobeho maxima akcie a druha pokles o dalsich 10% pri cene akcie o 60% nizsi nezli maximum. Dekuji Petr
  • Odpověď (Jan Kovalovský, makléř Patria Direct, 14:24) -
    Nastavení úrovně stop lossu nebo ředění pozice by se nemělo odvíjet pouze v závislosti na volatilitě, ale hlavně na money managementu. Nejdůležitějším faktorem v případě negativního vývoje je zůstat stále ve „hře“. Tzn. v případě několika ztrátových obchodů musí obchodník mít k dispozici dostatek zbylého kapitálu na to, aby se dalším obchodem dostal na výchozí úroveň nebo do zisku. Proto bych úrovně stop lossu a nebo ředění pozice odvíjel od kapitálu nežli od aktuální volatility trhu.
  • ---
  • Otázka (sid_cz, 9:51) -
    Co říkáte na akcie NWR, mají potenciál k růstu? A co technologický KITD?
  • Odpověď (Michal Zachar, makléř Patria Direct, 14:18) -
    U akcií NWR si umím představit krátkodobý návrat k úrovni 140-150 Kč. Bohužel další nárůst vidím omezený a to zejména z důvodu sníženého výhledu cen komodit kvůli očekávanému zpomalení růstu globálního HDP. KIT digital má bezpochyby potenciál minimálně ku 300 Kč, před 2 týdny jsme zaznamenaly obrovské nárůsty. To jen potvrdilo fakt, že jednak je titul dlouhodobě trhem podhodnocován a jednak to, že společnost je zdravá a schopná generovat slušné zisky i v těchto nejasných dobách.
  • ---
  • Otázka (jarek, 9:50) -
    Dobrý den, prosím myslíte si, že zlato půjde nahoru, a kam až asi? Děkuji Jarek
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 14:13) -
    Většinu srpna a zčásti i září se zlato chovalo jako určitý uchovatel hodnoty a forma zajištění při turbulencích na trzích. Poté ale došlo k odklonu od této logiky a cena zlata se spíše vyvíjí v souladu s vývojem na akciových trzích. Proto se podle mého názoru stává zlato do značné míry spekulativní investicí a s tím bych i k investici do zlata přistupoval. Pokud cena zlata půjde opět nahoru, tak nejspíše i s akciovými trhy, ale kde by se tento případný růst zastavil, opravdu nedokážu odhadnout. Jednou z psychologických hranic by mohl být nedávný vrchol kolem 1900 USD/tr.unci.
  • ---
  • Otázka (John., 9:47) -
    Dobrý den, jak to vidíte s vývojem akcie ERSTE, když si zřejmě sáhla na dno a kam by se mohla cena vyšplhat? Jsou již ceny vhodné na nákup, nebo se ještě bude chytat padající kudla? Děkuji. John
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 14:08) -
    Dobrý den, akcie Erste Bank je podle všeho i nadále v medvědím trendu, započatém na konci srpna tohoto roku – jeho dynamika se však výrazně zpomaluje a včerejší „kapitulace“ je náznakem stabilizace. Krátkodobý růst bych očekával na hladinu EUR17-18 za akcii (440-450 korun), pak se může nastat další korekční vlna zpět směrem dolů. Velkou neznámou je v tomto ohledu okolní prostředí, které bankovnímu sektoru nepřeje. Banky obecně omezují svou rizikovou expozici a zbavují se okrajových nebo ztrátových divizí. Výraznější růst ziskovosti je pro rok 2012 velmi nejistý.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:46) -
    Dobrý den, české akcie jsou nejlevnější za poslední více než dva roky. Je podle Vás již vhodný čas k nástupu do pozic. Jaké jsou vaše investiční tipy s ročním časovým horizontem? Hodně zdaru JK
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 14:03) -
    Akcie jsou dle aktuálních poměrových ukazatelů (například P/E) na úrovních nejatraktivnějších za poslední dobu, ale to je dáno tím, že investoři vyžadují vyšší výnos z akcií (zisk na akcii) za vložený kapitál. Tedy nárůst rizik znevýhodnil akcie jako aktivum obecně. Pokud by došlo k přelití dluhové krize do reálné ekonomiky, znamenalo by to, že by klesly generované zisky na akcii a tedy k růstu ukazatele P/E – čili ke ztrátě aktuálního atraktivního ohodnocení. V tuto chvíli je vhodný vstup do pozic u hodnotově orientovaných investorů, kteří budují pozice na budoucí fundament (např. jako W. Buffett). Z technického hlediska není signál pro vstup do pozic. S ročním výhledem jsem optimista pro akcie Erste Group Bank, NWR ale i KITD.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • France Telecom
    22.11.2011 14:54

    Doporučil byste k dlouhodobému nnákupu France Telecom?
  •  
    22.11.2011 14:53

    Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na AAA auto...výsledky výborné, žádný profit warnig, ba naoapak je stále prostor pro růst, nové trhy atd. Proč je cena tak podhodnocená? Dále bych se zeptal, myslíte si, že je reálné, aby se NWR dostalo až naceny 80 a níže za ks, kde je dle Vás silná podpora? A poslední, lze srovnávat následující období předpokládané recese s tou z let 2008 - 2009. Moc díky!
    Honza
  • Pane Žabžo
    22.11.2011 14:41

    tajně vás miluji, ale nebojte...platonicky..Chtěla jsem se zeptat, zda jsem hazardér anebo jenom blbec, když jsem nakoupila akcie CETV za 370 a pořád držím?Do které skupiny "hráčů" by jste mě jako profesionál zařadil?Mějte se krásně a děkuji za vaší upřímnost
    ZUZKA
  •  
    22.11.2011 14:36

    Mohu se zeptat na odhad vývoje situace u evropských dluhopisů a existenci jednotné eurozóny z pohledu makléřů Patrie? Pokud vývoj vidíte pozitivně, za jak dlouho (kdy nejdříve) může podle vás dojít k uklidnění situace na trzích?
    Pavel
    •  
      22.11.2011 15:56

      Hmm,tak já si podobnou otázku kladu taky a to mám průměrnou nákupku 195...nicméně bych to nazval bláhovej optimista
      Paja
  •  
    22.11.2011 14:31

    Dobrý den, můžu se vás zeptat jaký máte názor na kcie Orca?
    verča
  • Komerční banka
    22.11.2011 14:24

    Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na akcie Komerční banky, zejména co se týče valuačních ukazatelů (P/E, P/B,..) a atraktivity KB pro dlouhodobého investora. Mnohokrát děkuji.
    Martin Tománek
  •  
    22.11.2011 14:24

    Dobry den,zajimalo by mne co si myslite o akcii PM?Je udrzitelna dividenda skoro 10%.Jak je mozne,ze akcie odolava globalnim vyprodejum? Dekuji
    PetrCecil
  •  
    22.11.2011 14:24

    Dobrý den, jak hodnotíte ČEZ a KB. Je podle vás možný návrat KB k 4000 Kč za akcii ?
    Honza
  • SKUSENOST
    22.11.2011 14:23

    Dobrý deň p. Korb, ako vy osobne definujete z vašej skúsenosti stabilizáciu na kurze napr. na ERSTE?
    Open_mind
  • Pegas
    22.11.2011 14:23

    Jak velké vnímáte riziko politických nepokojů pro investici Pegasu v Egyptě?
    Petr Číža
  •  
    22.11.2011 14:16

    Dobrý den,je někde možné sledovat aukci dluhopisů/bondů/?Děkuji P.
    pítr
  •  
    22.11.2011 14:14

    kdy dosáhne ERSTE svého dna a zvrátí se trend?
    Kaja
  •  
    22.11.2011 14:13

    Jak hodnotíte akcie KB a Cevt , dostanou se ještě na hodnoty letošního jara _
    Míša
  • NWR
    22.11.2011 14:05

    GS snížila cílovou cenu NWR na 184. Jaký je váš názor - vzhledem k očekávanému zdanění težby uhlí v Polsku i v Austrálii.Děkuji za váš názor.
    jarom
  • CETV
    22.11.2011 13:57

    Dobry den, uz dlouho jste nevydali zadne doporuceni na akcie CETV. Jaka je podle vas realna cena v horizontu 1roku? Pri jakych cenach byste doporucili akcii dokoupit? Dekuji.
    Pumpik
  •  
    22.11.2011 13:57

    dobrý den co by znamenalo znárodnění Erstky pro akcionáře? prodat nebo držet tyto akcie? díky
    karel
  • Kup, modli se a drž
    22.11.2011 13:55

    Dobrý den, jaký je váš názor na klasickou investiční strategii "kup a drž"? Myslíte si, že na dnešním finančním trhu a do budoucna dává vůbec smysl? Případně v jakém časovém horizontu? Když se dnes podíváme např. na vaše modelové portfolio "Západní evropa a svět", tak vykazuje od počátku v roce 2009, což se mohlo zdát jako téměř ideální vstup do pozic, růst jen 6,75%. V horším případě, pokud např. investor nakoupil v roce 2007 instrumenty kopírující některý z globálních indexů S&P, DJI nebo DAX, tak je v tuto chvíli po 5 letech stále ve ztrátě. Troufáte si odhadlout jestli mají indexy v dohledné budoucnosti vůbec šanci podívat se nad tyto historické hodnoty a dlouhodobě růst? Děkuji.
    klasik
  •  
    22.11.2011 13:40

    Dobrý den. Jaký je Váš názor na možný vývoj ceny stříbra a společností těžících stříbro v horizontu do konce tohoto roku a v průběhu roku 2012. Děkuji.
    Gordie
  •  
    22.11.2011 13:15

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik je nástupní plat u Patria Direct :) s PC pracovat umím, tak bych to taky zkusil :)
    italové mají supermaria, moravané SuperVěštce
  • NWR
    22.11.2011 13:08

    Jak vidíte cenu akcie NWR v horizontu 2 měsíců?
    Pavel
  •  
    22.11.2011 13:03

    Dobrý den, lze podle Vašeho názoru ještě letos očekávat návrat trhů k reakcím spíše na fundament, než prohlášení politiků? Co je podle Vašeho názoru potřeba vyřešit/překonat, aby se tak stalo? Máte stanoveny cíle na konci roku pro tuzemský PX a hlavní indexy západní Evropy a USA - tedy zejména DAX, CAC, FTSE, S&P500, DJIA. Lze k nim případně poskytnout nějaký stručný výhled? Děkuji
    JoN
  • Dluhová krize
    22.11.2011 12:30

    Dobrý den! Máte nějaké informace jak bude "pokračovat" řešení dluhové krize? Jaké jsou možnosti? Zdá se, že tržní řešení které si přeje snad už jen nemecko je nedostatčující. Je stále reálné přijmout řešení dluhové krize takové, které by vrátily trhy do zelených čísel?? Děkuji za odpověď Martin
  •  
    22.11.2011 11:13

    Jak vidíte cenu akcie KITD v horizontu 3 měsíců?
    Josef
  • Dotaz
    22.11.2011 10:28

    řídí se Patria Finance při svých obchodech doporučeními ratingových agentur? Proč podle Vás u nevyžádaných doporučení bankovních domů není nikdy připojen disclaimer o tom zda v posledních týdnech doporučovanou akcii koupili nebo se ji chystají prodat? Jaký je poměr výnosů z vlastních burzovních operací a poplatků od klientů u Patria Finance?
    josef_spejbl
  • erste bank
    22.11.2011 10:26

    eRSTE BANK je jasne v medvedom trende, podľa supportov je pekne vidno, že nedržia, teda short jedine zarábajú. 15 € pásmo bolo prerazené a za krátku dobu sme boli pri 12 €/ks. Preto nechcem od vás žiadne rady, kde vidíte DNO, lebo to sa pýta hlúpy amatér/lakomec, ktorý si nedal žiadnu námaha naučiť sa trochu z burzovej teorie. Zaujíma ma fundamentálna stránka ERSTE BANK. Ktoré faktory sa musia zlepšiť, aby opäť bol záujem o akcie samotnej ERSTE BANK ?
  • Jak vydělat a neprodělat?
    22.11.2011 10:22

    Zdravím Patrii.. Zajímal by mě Váš typ na akcii Pražské burzy, jako nejvhodnější kup s 1/2 ročním horizontem návratností? A nebo ještě vyčkávat?
    Pinkrton
  • Nadpřirozené schopnosti analytiků
    22.11.2011 10:20

    Doporučil byste drobným investorům nadále sledovat různá doporučení "předních analytiků", kteří rychle šermují cílovými cenami akcií plus mínus 50%? Považujete tyto analýzy za seriózní nebo jsou spíše obdobou televizního pořadu "Volejte věštce"?
    Barbucha
  •  
    22.11.2011 10:19

    Co si myslíte o spekulantech, kteří se vás ptají na ceny akcií a pod..., kteří nemají vlastní cílovky, názory a nechtějí nést riziko za vlastní rozhodnutí? btw: nebude mi vadit, když odpovíte humornou formou, protože bych rád nahlédl do vašeho nitra v souvislosti s psychologií trhu :-))
    Jesse
  •  
    22.11.2011 10:13

    Jakou cenu akcií ERSTE odhadujete v prvním pololetí roku 2012? :)
    SuperFranta

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online