Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
David Ondráčka, ředitel české Transparency International v online rozhovoru na Patria.cz!

David Ondráčka, ředitel české Transparency International v online rozhovoru na Patria.cz!

06.12.2011 14:10
Autor: Redakce

Více než 0,5 procenta svých tržeb odvádějí úředníkům tuzemské podniky, zapojené do veřejných zakázek, podle odhadů Světové banky či Transparency International. Je to číslo příliš opatrné? Čerstvý žebříček TI posouvá Českou republiku ve vnímání korupce třetím rokem níže, ze zhruba 180 zemí na dělené 57.-59. místo, po bok s Namibií a Saúdskou Arábií.

Kabinet premiéra Petra Nečase má boj s korupcí stanoven jako jeden z hlavních cílů působení. Dnes již bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se stal třetím členem vlády, mající boj proti korupci stanoven jako jeden z klíčových pilířů, který ji musel opustit, když pochyby vzbudily jeho „odkloněné“ finance. Korupce se vznáší kolem dalších klíčových členů vlády – vyšetřována je kauza Promopro či zbrojařské tendry.

Tuzemská ekonomika chladne, tváří v tvář útlumu eurozóny. Vláda nasazuje úsporná opatření k udržení českých veřejných financí. Některé odhady rozsahu korupce přitom hovoří o tom, že kdyby nebyla, není ani zadlužení… Průzkum společnosti SC&C ukazuje, že téměř dvě třetiny Čechů považují současnou politickou garnituru za více zkorumpovanou, než byli komunisté vládnoucí před rokem 1989. To je alarmující.

Horší časy, které lidé i podnikatelé vnímají na chodu svého byznysu, domácnosti, vlastních peněženkách i jinde kolem sebe, bývají obvykle obdobím, kdy ustupuje tolerance vůči korupci, nejméně jejím do očí bijícím případům. Rok 2011 se stal i rokem nových protikorupčních iniciativ. Absurdistánem a místem pro korupci nazval ČR podnikatel Andrej Babiš, který spustil protikorupční tažení ANO2011, které je odhodlán podporovat a prosadit i ve volbách. Zdeněk Bakala se nechal slyšet, že v ČR se stává takřka nemožné obchodovat, korupce ohrožuje investice a vede k postupnému omezování tuzemských aktivit. Pokleslé morální hodnoty v naší společnosti, na které má vliv komunistická minulost a činnost politiků, označil za hlavní důvody korupce v tuzemsku v říjnovém online rozhovoru na Patria.cz šéf RSJ a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Je ale přesvědčen, že korupci v České republice odstranit lze. „Já za sebe dokonce tvrdím, že do 5 či 10 let u nás korupce v dnešním velkém měřítku nebude,“ uvedl Janeček.


„Česko není zkorumpovanější než ostatní země v regionu. Co je ale unikátní, je skutečnost, že politická patronátní síť je v Česku velmi dobře zavedena," říká David Ondračka, který stojí v čele české pobočky nevládní organizace Transparency International. Korupce v ČR podle něj ale sahá do nejvyšších pater. Na úrovni politiky to jsou vláda, vlivní poslanci a senátoři, vysoce postavení úředníci. Za ještě vyšší patro ale označil byznys.

Jak vážným problémem tuzemské ekonomiky korupce je? Kde jsou její kořeny a co je potřeba zlomit k jejímu omezení? Znamená důležitý impuls a prostor pro změnu vlna protikorupčních iniciativ? Ptejte se na vše, co Vás zajímá kolem korupce v České republice i jejího mezinárodního srovnání šéfa tuzemské Transparency International v online rozhovoru – David Ondráčka dnes 6. prosince od 13 hodin na Patria.cz!

Ondracka_David_Transparency

David Ondráčka absolvoval politickou ekonomii na Středoevropské univerzitě v Budapešti, po předchozím studiu mezinárodních vztahů na UP v Olomouci, politologie na UK v Praze a politické filozofie na NYU v New Yorku. V TIC působí od roku 2001, od ledna 2008 na pozici ředitele, dříve působil ve veřejné správě. Specializuje se na problematiku politické korupce, veřejných zakázek a investic a veřejné správy a reformy veřejných politik. Působí jako expert a konzultant pro mezinárodní instituce a organizace v řadě zemí od Evropy, přes Kavkaz až po Mongolsko. Přednáší související témata na českých vysokých školách (UK a MUP v Praze, MU v Brně). Mluví anglicky, francouzsky a polsky. V roce 2009 získal cenu Alice Gariggue Masaryk.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (zvědavec, 13:59) -
    Jak by podle vás mělo vypadat standardizované chování politika, pokud je nařčen z korupce - jde mi o balanc mezi jeho přijetím zodpovědnosti a nástrojem odklizení politika, který se mi nehodí (byť může být po očištění vrácen zpět do funkce, například pokud se toto očišťování napříklav v případě podaného trestního oznámení potáhne rok a déle...)
  • ---
  • Otázka (Jáchym T., 13:54) -
    Říkáte, že forma a rychlost kupónové privatizace, za níž stojí náš současný prezident, byla příčinou dnešní podoby podnikatelského prostředí a norem, také celé společnosti. Byla tato forma privatizace dle Vás v jádru špatnou volbou, nebo pouze její provedení (nedostatečná legislativa atd…) Co soudíte o výrocích a nařčeních A. Babiše o Klausovi? Zdravím a přeji, ať se daří!
  • Odpověď (, 14:12) -
    Kuponová privatizace měla v sobě zakódovaný problém, který byl podpořen neregulací fondů a umožnění vyvádění a koncentrace majetku. Myslím, že se tato forma neosvědčila, ale to vidíme až z odstupem času. Prezident Klaus chce pokračovat v politické kariéře a musí být připraven na boj a střety. U těch nařčení bych uvítal více konkrétna. Díky všem za zajímavé otázky. Ať se Vám daří v turbulentních ekonomických časech.
  • ---
  • Otázka (Mikuláš, 13:29) -
    Dobrý den, nespoléhají čeští politici příliš na presumpci neviny a následné zdlouhavé vyšetřování jejich korupčních afér? Chápu, že presumpce viny by byla velmi snadno zneužitelná v rámci politických bojů, jak ale dospět k tomu, aby korupčníci dostali skutečně strach a systém je přestal podporovat? Vidíte v tomto lepší přístup v západních formách demokracie? Díky moc za odpověď…
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 14:06) -
    Zatím na presumpci neviny spoléhají, ale nedochází jim, že se situace mění a to dramaticky. Veřejný tlak sílí a někdy je ta kampaň velmi drsná, novináři jdou po kořisti hodně nelítostně. Prostě kdo u politiků nemá vyjasněné otázky z minula a nemá jasné majetkové poměry, musí se připravit na velmi nepříjemné otázky.
  • ---
  • Otázka (Azb, 13:24) -
    Dobrý den, Vaše veřejné vystupování ve mně budí důvěru. Nicméně odhlédněme od sympatií a pojďme přímo k otázce: Lze nastartovat nějaký proces, ve kterém by politik-poslanec neměl přímý a okamžitý vliv na společnost tím, že do legislativy poměrně násilně injektuje nějakou zákonnou normu, jak tomu bylo dodnes, ale nejdříve by se změny v zákonech po určitou dobu testovaly na nějakém populačním vzorku, aby bylo možné identifikovat přínosy a stinné stránky či kolize s jinými normami? Díky za přečtení a pozdravuji.
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 14:08) -
    Díky za pochvalu. Váš návrh zní hodně laboratorně a vědecky, ale tak to fungovat nebude. Bohužel právní normy a pravidla se testují vždy na lidech. A to na pěkně živých. Je nutné se pokusit legislativní proces zkultivovat, dnes to je velmi často v závěru lobbistická orgie, kde nikdo pořádně neví, o čem hlasuje, kdo co prosadil a čeká se, jak to dopadne. Pak nastoupí boj o interpretaci, co vlastně bylo přijato a kdo vyhrál. Poslanci by měli mít omezenou možnost podávat pozměňovací návrhy bez zdůvodnění, zakázat přílepky, upravit jednací řád. A přijmout aspoň základní pravidla pro lobbing. To by podle mě pomohlo.
  • ---
  • Otázka (matrix, 13:21) -
    Zdravím, šéf nadačního fondu proti korupci Karel Janeček na tomto místě před nějakou dobou uvedl, že by se ČR měla při boji s korupcí inspirovat v severských zemích, kde se navzdory vysoké míře přerozdělování nekrade a korupce nebují. Souhlasíte s jeho názorem? Je tato zkušenost vůbec „přesaditelná“ do českého prostředí?
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 14:00) -
    Z Indexu vnímání korupce, který dělá Transparency International (více na: http://www.transparency.cz/celosvetovem-zebricku-cpi-index-vnimani-korupce-2011-ceska-r/) je dlouhodobě zřejmé, že se Skandinávie dopadá nejlépe. Dá se inspirovat kvalitou veřejné správy, nezávislostí kontrolních institucí a soudů, velmi přísným veřejným míněním vůči prohřeškům politiků, podnikatelskou kulturou. Ale není možné na všechny úřady a firmy přivést Švédy a Dány, i když by bylo hodně zajímavé, co by to s nimi udělalo.
  • ---
  • Otázka (jaran, 12:56) -
    Chci se zeptat, má-li TIC přehled o počtu případů korupce ve zdravotnictví v ČR. Pokud ano, kolik z nich se v poslední době řešilo soudní cestou? A kolik z nich se dostalo k Evropskému soudnímu dvoru? Čeho se nejčastěji takové případy týkají?
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 14:11) -
    Přehled o počtu zdravotnickým kauz a jejich řešení u ESD nemám, ale je to oblast které se TI věnuje, ty případy se velmi liší – od drobného uplácení a ž po manipulace s EU fondy při nákupu přístrojů. Velká část se týká klasických stavebních a dodavatelských zakázek u velkých fakultních nebo městských nemocnic, a nelze zapomenout i na kauzy uplácení lékařů od některých farmaceutických firem.
  • ---
  • Otázka (juniper, 12:50) -
    List FT nedávno uvedl, že naprostá většina veliké korupce a zneužití veřejných financí se děje aniž je porušen zákon. Je to činnost dlouhodobě připravovaná a vysoce sofistikovaná. Obratný manipulátor a člověk vybavený kompromitujícími informacemi je schopen prosadit vyvoláváním paniky vydíráním a s použitím medií potřebný zákon. V této souvislosti je třeba upozornit, že veškoré státní platby procházejí v určité fázi ministerstvem financí. Je zajímavé, že analytický útvar MF odhaluje pouze případy politických protivníků ministra. Také si myslíte, jako já, že ministr financí ovládá pomocí vhodně použitých informací a se svou pověstnou pomstychtivostí nejen vládu a porlament, ale i media? Proč se nikdo neodváží ho kritizovat za to za co jiní politici musí odcházet?
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 11:37) -
    Moc si vážím vaší práce a také práce některých investigativních novinářů.Mně by zajímalo, jak vám Všem je, když se vyšetřují cauzy kolem záhadného zbohatnutí politiků, nikdy nejsou dotažené "dokonce" a řádně vyšetřené?Někdy se nedivím, že se ani lidem nechce žít..Jak se máme prát se životem a mít každý den před očima, jak si politici zajišťují krásné a nadstardantní Životy z peněz, za které by naše republika mohla být dlážděná zlatem a zatím jsou peníze v luxusních palácích a sídlech politiků a jejich rodin...
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:56) -
    Těch záhadných zbohatnutí politiků a manažerů státních firem bylo opravdu hodně a chápu únavu z těch podobných výmluv a vytáček. Těch bytů, vil a majetku.. Vyšetřování závisí na schopnosti policie a státních zástupců najít důkazy o vazbě mezi konkrétním činem a majetkem a tím prokázat trestný čin. A pak majetek a výnosy z trestné činnosti zabavovat. Zatím jsme svědky maximálně toho, že politik odstoupí a je uklizen. Ale přesto si myslím, že politici jsou pod mnohem větším tlakem než před několika lety a mediální tlak je silnější, až nelítostný. Politici si musí uvědomit, že kauzy z minula je nakonec dostihnou, uplatňuje se na ně presumpce viny a oni musí v případě pochyb vysvětlovat, jak to bylo. Bude to sílit a podvody a korupce budou stát politické kariéry řadu lidí.
  • ---
  • Otázka (Ricochet, 11:35) -
    Dobrý den pane magistře, zajímal by mne váš názor na to, zda lze s jednou či druhou z největších politických stran v zemi vůbec počítat ve snaze po účinném potírání korupce. Jaký máte názor na institut majetkového přiznání, a na tu formu, jak ji navrhuje socdem? V kolika zemích EU je tento institut zaveden?
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:53) -
    Obě hlavní strany jsou součástí problému, ale zároveň je nelze opomenout při řešení. Myslím, že v obou se střetávají tlaky na klientelismus, otevřené zlodějiny, kmotři x snahy o vyčištění od nejhorších figur, vyvozování odpovědnosti a skládání účtů. V obou (a ve všech) stranách se to tluče a vždy má některá navrch. Podporujme každý náznak pozitivních změn. Majetkové přiznání mi připadá smysluplné a jsem pro. Ale berme to jako jedno z opatření, rozhodně ne pokud někdo převede peníze do ciziny (nebo je bude sofistikovaně krýt přes prostředníky), stejně půjde majetek dohledat a dokázat obtížně. Buohužel nemám přesný přehled, kde všude to funguje, zkusíme to zjistit, díky za podnět.
  • ---
  • Otázka (rukarukumyje:-), 11:25) -
    Sledujete jednotlivé korupční případy. Které zatím na světlo vynesené kauzy jsou z vašeho pohledu nejzávaznější a proč? Troufnete si odhadnout, jaké procento (či promile?) objemu korupce se daří díky vašim a dalším iniciativám + médiím vynést na světlo, jaké začít vyšetřovat?
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:18) -
    Transparency sleduje řadu kauz a klientelistických sítí, snažíme se fungovat jako hlídací pes. Za nejvážnější z poslední doby považuji kauzu ČEZ-Roman-Škoda Plzeň, kde skutečně jde o miliardy a takový český Enron. Nechápu, jak je možné, že pan Roman dále zůstává v Dozorčí radě ČEZu. A pak rostoucí manipulace s EU fondy, které mohou způsobit obrovský problém do budoucna. Podle mě skutečně vyšetřovat a rozkrýt se daří maximálně 10% vážných kauz. O dalších se píše v novinách, ale mnohdy je rozkryta jen jedna jejich vrstva. Faktem taky je, že řada kauz začíná účelovým pouštěním informací na protivníka, vyřizováním si účtů mezi skupinami navzájem. Ty motivace jsou mnohdy nejasné a je potřeba to velmi pečlivě filtrovat.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 11:18) -
    Dobrý den, sdílíte často vyslovovaný názor, že korupce je následkem generačního odkazu z dob komunismu, kdy "kdo nekradl, okrádal rodinu", a zmírní se nástupem neposkvrněných generací? Jak velký podíl na rozpuku korupce měla, podle Vás, zvolená cesta privatizace státního majetku v ČR? Hodně zdaru! JK
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:15) -
    Pochopitelně, že některé vzorce chování se nesou dále a ovlivňuje to postoje, ale celkově si myslím, že po 22 letech máme standardní (kapitalistickou) korupci a vliv minulého režimu už nehraje tak velkou roli. Dnes už u nás malá korupce není ten hlavní problém, ten se přesunul na propojení byznysu a politiky, ovlivňování pravidel hry a ataky na veřejné finance všemi směry. Jsem ale trochu skeptický spoléhat na novou, nezkaženou generaci, mladí absolventi přijdou do firem a institucí a přizpůsobí se postupům, nic jiného jim ani nezbývá. Mnozí jsou ještě drsnější a štve je, že před 10-15 lety šlo zbohatnout snadněji. Privatizace byla tak rychlý proces a historicky neopakovatelný přesun majetku, že se z toho budeme léčit ještě dlouho. Formy privatizace jednoznačně ovlivnily dnešní podobu byznysu, ale celé společnosti.
  • ---
  • Otázka (Libor, 11:18) -
    Dobrý den, jsou podle Vás protikorupční iniciativy podnikatelů v ČR snahou něco změnit, nebo jen módou? Jaký je pohled váš potažmo TI na ně? Trochu mi přijde, že NEkaždý :-) podnikatel má svou vlastní iniciativu, podobně jako třeba vlastní nadaci, vlastní soutěž, vlastní akademii,... Jste s těmito iniciativami v kontaktu, spolupracujete?
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:10) -
    Skutečně to je v poslední době boom protikorupčních iniciativ. Na jedné straně je dobře, že podnikatelé chtějí nést spoluzodpovědnost za řešení současného stavu a investovat peníze (to si nejsem jistý). Zároveň to módní je a teprve se uvidí, jestli to myslí vážně, dlouhodobě a mají promyšlené cíle. Na potom trendu zapojování byznysmenů do boje proti korupci mě zajímá, jestli to budou ony „rockeffelerovské“ příběhy, od nejasného zbohatnutí k mecenášství a tlaku na kultivaci společnosti - to zatím přečíst nelze. V kontaktu jsme, ale Transparency má svou vlastní strategii, projekty a výsledky a na ty se soustředí. Pokud byste nás chtěli podpořit i finančně máme i Klub Transparency, více na www.transparency.cz
  • ---
  • Otázka (ČERVík, 11:13) -
    Zdravím Vás! Jak hodnotíte současné "protikorupční" aktivity podnikatele Babiše, podpořil byste ho případně ve volbách? Myslíte, že si může získat důvěru širší veřejnosti? A co míníte o rozhořčení premiéra Nečase nad tím, že se společnost začíná bouřit proti míře korupce právě v době, kdy proti ní konečně současná "protikorupční" vláda něco dělá? Děkuji za odpověď!
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:07) -
    Když se bohatý člověk takto rezolutně do veřejného života přihlásí, tak to politikou hýbe. Pan Babiš byl posledních 20 let součástí politicko-byznysově-lobbistického prostředí, což mu bude vždy současný establishment předhazovat a snažit se jej diskreditovat. Teď si prochází svým tvrdým mediálním lynčem a mnohá kritika je hodně účelová. Aby ale někdo mohl uspět politicky, musí umět naštvanost a frustraci veřejnosti z korupce a dalších neduhů překlopit do pozitivního programu, pak by nabídl alternativu. A hlavně politika a veřejný prostor má jiná (někdy méně racionální, ale jiná) pravidla než byznys. A snad pan Babiš svůj boj s korupcí rozvine a rozhodne se finančně podpořit i protikorupční aktivity schopných nevládních organizací. Bez peněz není možné se stavět nekonečné síle a vlivu korupčních sítí.
  • ---
  • Otázka (Homo, 10:49) -
    K čemu slouží zvláštní analytický útvar při min. financí. Není soukromá tajná služba min. financí sloužící k legalizaci a odhalování lumpáren, které jsou posvěcené, nebo neposvěcené panem Kalouskem. Jak to, že min. financí může odpouštět daně a zároveň někoho na neúmyslném opomenutí zruinovat. Není to součásti mafiánských praktik posvěcených zákonem.
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:49) -
    Dobrá otázka. FAÚ má řešit podezření na praní špinavých peněz a podezřelé finanční transakce, má je analyzovat a při podezření posunout na policii k vyšetřování. Má přístup k řadě bankovních informací a mohl by pátrat mnohem hlouběji. V kauze Promopro FAÚ postupoval hodně ofenzivně (včetně tiskovky s ministrem Kalouskem) a už nikdy dál se to neopakovalo. To vyvolalo oprávněné otázky, zda nebyl účelově využit k politickým účelům. Oprávnění ministerstva financí odpouštět daně musí být pod mnohem větší veřejnou kontrolou.
  • ---
  • Otázka (Jesse, 10:38) -
    Začlenil bych do každé výběrové komise (státní zakázky) jednoho "pozorovatele" z řad PČR-kriminální služby. Nikoho by to NIC nestálo a měl by de facto od počátku přístupné veškeré dokumenty... V zájmu ochrany před rozkrádáním státní kasy to není nedemokratický prvek, naopak !! Přece není únosné, aby si zloděj ještě stěžoval a nebo potenciální neznámý zloděj dokonce vyhrožoval státu arbitrážemi... Co říkáte?
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:39) -
    Je to věčná otázka, kde hledat nezávislé a neúplatné kontrolory. Většinou přímo v komisi se už ty hlavní manipulace nedějí a obvykle tam už nikoho moc při činu chytit nelze. Vše se řeší při definování předmětu zakázky, kvalifikačních a hodnotících kritérií. Myslím, že zrovna policisté by tam toho moc neudělali (a ani by tam být nechtěli). Podstatné je mít ekonomické zdůvodnění potřebnosti zakázek, abychom omezili úplně nesmyslné projekty. A také omezovat různé megatendry (jako byla ekologická superzakázka, nebo ty mnohaleté komunální tendry na svozy odpadků), ty nedávají ekonomický smysl a nutně omezují soutěž. Ano, vyhrožování mnoha pochybných podnikatelů arbitrážemi a žalobami považuji za neuvěřitelně drzé. Je potřeba důsledně dbát na jasná pravidla a férový proces, nenadužívat rozhodčí doložky (a tím arbitráže) a pak tyto výhružky je možné sebevědomě odrazit.
  • ---
  • Otázka (Jesse, 10:32) -
    Přeji hezký den. Uvedu příklad - neznámý návštěvník vás vyzve, abyste jej vpustil k sobě do bytu, vy ho neznáte a proto jej odmítnete. Je logické, že vás nebude ani žalovat. --- A nyní z praxe: státní instituce vypíše zakázku a přihlásí se do tendru i (ne)známý (!!!) majitel firmy. Stát mu zakázku přidělí. /// Otázka - je opravdu tak složité donutit českou ekonomickou mafii ve službách státu, aby zařadila do kritérií jednu prostou větu - "firma s neznámým majitelem nemůže být do soutěže přijata"? Tato věta by byla součástí oznámení !!! Takhle to funguje přece všude, i u vás doma. A navíc by to nebyla otázka zákona, ale interních směrnic, nebo metodiky a pod... Pak je přece fuk, jestli existuje-neexistuje institut akcie na majitele. Co myslíte, jde to?
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:46) -
    Dnes to nejde, bylo by to patrně považováno za diskriminaci. Myslím si, že ten problém tak jednoduchý není, podle mě se má anonymní vlastnictví řešit komplexněji, než jen ve veřejných zakázkách. Když anonymní firma získá dotaci, EU fond, pronajme si krajský majetek, koupí od města pozemek - o zakázku nejde, ale o veřejné peníze ano. Proto jsem pro nalezení širšího řešení, samozřejmě co nejdříve, protože ten problém tady reálně je a je velký.
  • ---
  • Otázka (legín, 10:04) -
    Dobrý den, četl jsem jiný váš rozhovor, kde jste zmínil činnost TI jako trestní oznámení kvůli korupci, upozorňování na kauzy... Zajímala by mne spíš vaše činnost v pozitivní rovině ex ante. Účastníte se přípravy legislativy (například zákona o veřejných zakázkách)? Je "na stole" nějaký návrh z vaší vlastní dílny?
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:03) -
    TI se snaží spojovat obě roviny, to znamená poskytovat právní poradenství a řešit konkrétní kauzy, což končí trestními oznámeními, žalobami, podněty, stížnostmi. Ale také působit systémově, preventivně. Realizujeme školení, vzdělávací akce, veřejné debaty v obcích, snažíme se lidi aktivizovat, říkat ji, jaké mají možnosti, co funguje. A také pracujeme na legislativě, ministerstva nám posílají k připomínkám prakticky každý návrh v této oblasti, některé zběsilé nápady jsme schopni zastavit na začátku, dobré nápady podporujeme. Fungujeme prakticky jako lobbisté ve veřejném zájmu. Konkrétně naše legislativní priority jsou regulace (a depolitizace) úředníků, financování politických stran, nezávislost a specializace soudů a státních zástupců, zakázky a EU fondy a kontrola hospodaření měst a obcí.
  • ---
  • Otázka (Roman, 9:39) -
    Dobrý den, pane Ondráčko, z Vašeho CV vidím zkušenosti ze západních i východních zemí. Kde vidíte kořeny korupce dnešní České republiky? Můžeme se ještě dnes odkazovat na generaci vyrostlou v komunismu? Můžete srovnat míru a charakter korupce v ČR se zememi východu na jedné a naopak západní Evropy a USA na druhé straně? Děkuji
  • Odpověď (David Ondráčka, TI, 13:43) -
    Porevoluční transformace přinesla nesmírně rychlé změny, které společnost ještě nedokázala vstřebat a najít zpět rozumnou rovnováhu mezi tlakem na peníze, kariéru a úspěch a dlouhodobou kultivací, otevřeným veřejným prostorem a kvalitou života. Dnes máme společnost, která je v globálu velmi otrlá, cynická, zaměřená na hodně krátkodobé cíle. Podle mé zkušenosti platí, že více na západ se pravidla více dodržují a respektují se i nepsané hranice chování, na východ to jde spíše opačně. Každá země je hodně specifická a paušalizuje se obtížně. Proti našim postkomunistickým sousedům na tom nejsme dramaticky hůře, ale to by nás nemělo moc konejšit a hladit po srsti. A hlavně jsme tak malá země s chytrými lidmi, že bychom si měli umět vládnout rozumně.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • podezřelý politik
    06.12.2011 13:59

    Jak by podle vás mělo vypadat standardizované chování politika, pokud je nařčen z korupce - jde mi o balanc mezi jeho přijetím zodpovědnosti a nástrojem odklizení politika, který se mi nehodí (byť může být po očištění vrácen zpět do funkce, například pokud se toto očišťování napříklav v případě podaného trestního oznámení potáhne rok a déle...)
    JoN
  • kupónovka
    06.12.2011 13:54

    Říkáte, že forma a rychlost kupónové privatizace, za níž stojí náš současný prezident, byla příčinou dnešní podoby podnikatelského prostředí a norem, také celé společnosti. Byla tato forma privatizace dle Vás v jádru špatnou volbou, nebo pouze její provedení (nedostatečná legislativa atd…) Co soudíte o výrocích a nařčeních A. Babiše o Klausovi? Zdravím a přeji, ať se daří!
    Jáchym T.
  •  
    06.12.2011 13:29

    Dobrý den, nespoléhají čeští politici příliš na presumpci neviny a následné zdlouhavé vyšetřování jejich korupčních afér? Chápu, že presumpce viny by byla velmi snadno zneužitelná v rámci politických bojů, jak ale dospět k tomu, aby korupčníci dostali skutečně strach a systém je přestal podporovat? Vidíte v tomto lepší přístup v západních formách demokracie? Díky moc za odpověď…
    Mikuláš
  • legislativa jako jistota a opora
    06.12.2011 13:24

    dobry den. vase verejne vystupovani ve mne budi duveru. nicmene odhledneme od sympatii a pojdme primo k otazce: lze nastartovat nejaky proces, ve kterem by politik-poslanec nemel primy a okamzitky vliv na spolecnost tim, ze do legislativy pomerne nasilne injektuji nejakou zakonnou normu jak tomu bylo dodnes, ale nejdrive by se zmeny v zakonech po urcitou dobu testovaly na nejakem populacnim vzorku, aby bylo mozne identifikovat prinosy a stinne stranky ci kolize s jinymi normami? diky za precteni a pozdravuji.
    Azb
  • Sever?
    06.12.2011 13:21

    Zdravím, šéf nadačního fondu proti korupci Karel Janeček na tomto místě před nějakou dobou uvedl, že by se ČR měla při boji s korupcí inspirovat v severských zemích, kde se navzdory vysoké míře přerozdělování nekrade a korupce nebují. Souhlasíte s jeho názorem? Je tato zkušenost vůbec „přesaditelná“ do českého prostředí?
    matrix
  • zdravotnictví
    06.12.2011 12:56

    Chci se zeptat, má-li TIC přehled o počtu případů korupce ve zdravotnictví v ČR. Pokud ano, kolik z nich se v poslední době řešilo soudní cestou? A kolik z nich se dostalo k Evropskému soudnímu dvoru? Čeho se nejčastěji takové případy týkají?
  •  
    06.12.2011 12:50

    List FT nedávno uvedl, že naprostá většina veliké korupce a zneužití veřejných financí se děje aniž je porušen zákon. Je to činnost dlouhodobě připravovaná a vysoce sofistikovaná. Obratný manipulátor a člověk vybavený kompromitujícími informacemi je schopen prosadit vyvoláváním paniky vydíráním a s použitím medií potřebný zákon. V této souvislosti je třeba upozornit, že veškoré státní platby procházejí v určité fázi ministerstvem financí. Je zajímavé, že analytický útvar MF odhaluje pouze případy politických protivníků ministra. Také si myslíte, jako já, že ministr financí ovládá pomocí vhodně použitých informací a se svou pověstnou pomstychtivostí nejen vládu a porlament, ale i media? Proč se nikdo neodváží ho kritizovat za to za co jiní politici musí odcházet?
    juniper
  • Dobrý den
    06.12.2011 11:37

    Moc si vážím vaší práce a také práce některých investigativních novinářů.Mně by zajímalo, jak vám Všem je, když se vyšetřují cauzy kolem záhadného zbohatnutí politiků, nikdy nejsou dotažené "dokonce" a řádně vyšetřené?Někdy se nedivím, že se ani lidem nechce žít..Jak se máme prát se životem a mít každý den před očima, jak si politici zajišťují krásné a nadstardantní Životy z peněz, za které by naše republika mohla být dlážděná zlatem a zatím jsou peníze v luxusních palácích a sídlech politiků a jejich rodin...
    ZUZKA
  • MP
    06.12.2011 11:35

    Dobrý den pane magistře, zajímal by mne váš názor na to, zda lze s jednou či druhou z největších politických stran v zemi vůbec počítat ve snaze po účinném potírání korupce. Jaký máte názor na institut majetkového přiznání, a na tu formu, jak ji navrhuje socdem? V kolika zemích EU je tento institut zaveden?
    Ricochet
  • Kauzy
    06.12.2011 11:25

    Sledujete jednotlivé korupční případy. Které zatím na světlo vynesené kauzy jsou z vašeho pohledu nejzávaznější a proč? Troufnete si odhadnout, jaké procento (či promile?) objemu korupce se daří díky vašim a dalším iniciativám + médiím vynést na světlo, jaké začít vyšetřovat?
    JoN
  • generace
    06.12.2011 11:18

    Dobrý den, sdílíte často vyslovovaný názor, že korupce je následkem generačního odkazu z dob komunismu, kdy "kdo nekradl, okrádal rodinu", a zmírní se nástupem neposkvrněných generací? Jak velký podíl na rozpuku korupce měla, podle Vás, zvolená cesta privatizace státního majetku v ČR? Hodně zdaru! JK
    Koutný
  • Protikorupční iniciativy podnikatelů
    06.12.2011 11:18

    Dobrý den, jsou podle Vás protikorupční iniciativy podnikatelů v ČR snahou něco změnit, nebo jen módou? Jaký je pohled váš potažmo TI na ně? Trochu mi přijde, že NEkaždý :-) podnikatel má svou vlastní iniciativu, podobně jako třeba vlastní nadaci, vlastní soutěž, vlastní akademii,... Jste s těmito iniciativami v kontaktu, spolupracujete?
    JoN
  • Babiš a vláda
    06.12.2011 11:13

    Zdravím Vás! Jak hodnotíte současné "protikorupční" aktivity podnikatele Babiše, podpořil byste ho případně ve volbách? Myslíte, že si může získat důvěru širší veřejnosti? A co míníte o rozhořčení premiéra Nečase nad tím, že se společnost začíná bouřit proti míře korupce právě v době, kdy proti ní konečně současná "protikorupční" vláda něco dělá? Děkuji za odpověď!
    ČERVík
  •  
    06.12.2011 10:49

    K čemu slouží zvláštní analytický útvar při min. financí. Není soukromá tajná služba min. financí sloužící k legalizaci a odhalování lumpáren, které jsou posvěcené, nebo neposvěcené panem Kalouskem. Jak to, že min. financí může odpouštět daně a zároveň někoho na neúmyslném opomenutí zruinovat. Není to součásti mafiánských praktik posvěcených zákonem.
    Homo
  • ještě jeden návrh
    06.12.2011 10:38

    Začlenil bych do každé výběrové komise (státní zakázky) jednoho "pozorovatele" z řad PČR-kriminální služby. Nikoho by to NIC nestálo a měl by de facto od počátku přístupné veškeré dokumenty... V zájmu ochrany před rozkrádáním státní kasy to není nedemokratický prvek, naopak !! Přece není únosné, aby si zloděj ještě stěžoval a nebo potenciální neznámý zloděj dokonce vyhrožoval státu arbitrážemi... Co říkáte?
    Jesse
  • slušná kritéria
    06.12.2011 10:32

    Přeji hezký den. Uvedu příklad - neznámý návštěvník vás vyzve, abyste jej vpustil k sobě do bytu, vy ho neznáte a proto jej odmítnete. Je logické, že vás nebude ani žalovat. --- A nyní z praxe: státní instituce vypíše zakázku a přihlásí se do tendru i (ne)známý (!!!) majitel firmy. Stát mu zakázku přidělí. /// Otázka - je opravdu tak složité donutit českou ekonomickou mafii ve službách státu, aby zařadila do kritérií jednu prostou větu - "firma s neznámým majitelem nemůže být do soutěže přijata"? Tato věta by byla součástí oznámení !!! Takhle to funguje přece všude, i u vás doma. A navíc by to nebyla otázka zákona, ale interních směrnic, nebo metodiky a pod... Pak je přece fuk, jestli existuje-neexistuje institut akcie na majitele. Co myslíte, jde to?
    Jesse
  •  
    06.12.2011 10:04

    Dobrý den, četl jsem jiný váš rozhovor, kde jste zmínil činnost TI jako trestní oznámení kvůli korupci, upozorňování na kauzy... Zajímala by mne spíš vaše činnost v pozitivní rovině ex ante. Účastníte se přípravy legislativy (například zákona o veřejných zakázkách)? Je "na stole" nějaký návrh z vaší vlastní dílny?
    JoN
  •  
    06.12.2011 9:39

    Dobrý den, pane Ondráčko, z Vašeho CV vidím zkušenosti ze západních i východních zemí. Kde vidíte kořeny korupce dnešní České republiky? Můžeme se ještě dnes odkazovat na generaci vyrostlou v komunismu? Můžete srovnat míru a charakter korupce v ČR se zememi východu na jedné a naopak západní Evropy a USA na druhé straně? Děkuji
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více