Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s finančním ředitelem ČEZu Martinem Novákem o výhledu, dividendách, zadlužení a krizi

Rozhovor s finančním ředitelem ČEZu Martinem Novákem o výhledu, dividendách, zadlužení a krizi

08.12.2011 15:12
Autor: Redakce

Jak silná je pozice Skupiny ČEZ na evropském energetickém trhu po odklonu Německa od jádra? Do jaké míry ohrožuje pokles ceny elektřiny na německém trhu (přes desetinu za poslední půlrok) splnění letošních cílů a výhled ČEZ pro příští rok? Daří se firmě zvyšovat zadlužení podle plánu i přes nárůst nákladů úvěrování na trhu?

Na tyto a další otázky odpovídal finanční ředitel a místopředseda představenstva ČEZ Martin Novák v rámci online rozhovoru na portálu www.patria.cz.

CEZ_Novak

Martin Novák (1971) vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze se specializací na mezinárodní obchod a obchodní právo. Od roku 1996 je členem Komory daňových poradců ČR. V letech 2003 až 2005 absolvoval kurz individuálního rozvoje Action Coaching Programme poskytovaný společností Masterful Coaching z Bostonu v USA. V roce 2007 absolvoval Executive MBA program na University of Pittsburgh.

Ve Skupině ČEZ Martin Novák působí od roku 2006. Nejdříve pracoval na pozici ředitele úseku účetnictví. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance, od května téhož roku členem představenstva a od října 2011 i místopředsedou představenstva. V rámci svého předsednictví v rizikovém výboru ČEZ se podílí zásadním způsobem na ovlivňování obchodní strategie a zajištění rizik včetně měnových. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 - 2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Kudrna, 14:55) -
    Dobrý den, je pro Vás při hypoteticky výraznějším zhoršení nejen ekonomické situace představitelná možnost doplnění kapitálu pomocí emise dalších akcií, jako tomu bylo například u RWE? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 15:11) -
    Dobrý den, emise dalších akcií bývá většinou považována za použití krabičky poslední záchrany. Jedná se o to, že tím vlastně zásadně naředíte stávající akcionáře a jejich podíl na zisku. ČEZ je právě díky uvážlivé investiční politice a důrazu na bezpečnou úroveň zadlužování dalek podobným úvahám. Náš čas již uplynul, a proto chci poděkovat všem tazatelům za zajímavé dotazy a popřát vám hezké Vánoce a hodně úspěchů v příštím roce, a to nejen těch investorských :-)
  • ---
  • Otázka (Polník, 14:52) -
    Dobrý den pane Nováku, v úvodu rozhovoru jste uvedl, že za optimální cíl pro zadlužení považujete 2,3x EBITDA. Na jakém násobku jste nyní a kdy očekáváte dosažení tohoto optima. Hodně zdaru
  • Odpověď (Martin Novák, 15:09) -
    Dobrý den, k 30.9. jsme byli na cca 1.8 násobku EBITDA. Máme tedy dostatečný prostor. Dosažení optima záleží na mnoha faktorech, na EBITDA jako takové, na rychlosti projektů, atd.
  • ---
  • Otázka (Martin Synek, 14:47) -
    Dobrý den, Mohu se Vás zeptat jak je možné že v jedné vesnici o cca 500 lidech má každý jiné vyúčtování? Rodiče na Elektřinu doplácí a nehradí poplatek za měsíc prosinec, mě měl ČEZ vrátit cca 1500,- ale já poplatek za měsíc prosinec hradím a prý mi bude odpuštěn v listopadu(rodičům však ne). Mohu vědět jak je to možné? Myslel jsme že podmínky by minimálně v rámci jedné obce měli být stejné! Na infolince byl mladík který více koktal než odpovídal tak Vás tímto žádám o odpověď. Děkuji Martin Synek, Býchory
  • Odpověď (Martin Novák, 15:04) -
    Dobrý den, k tomuto tématu se opravdu nemohu vyjádřit. Nemám dostatek informací. Prosím, kontaktujte ještě jednou naší zákaznickou linku, mějte připraveny faktury pro uvedení reference. Pevně věřím, že se řešení najde.
  • ---
  • Otázka (GURMÁN, 14:33) -
    Dobrý den, jaké další investice nebo dezinvestice plánuje ČEZ v následujících letech? Souhlasíte s výrokem, že ČEZ se stane jadernou velmocí střední Evropy?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:03) -
    Dobrý den, investiční politika je celkem detailně rozebrána v investorské prezentaci na našich webových stránkách. V současnosti obnovujeme portfolio uhelných elektráren, stavíme el. plynovou, dostavujeme větrný park v Rumunsku a věnujeme se dalším projektům. Zároveň se chceme věnovat více teplárenství, rozvoji obnovitelných zdrojů v zahraničí, malým kogeneracím a samozřejmě naší vlajkové lodi – tedy Temelínu a jeho dostavbě.
  • ---
  • Otázka (matrix, 14:30) -
    Z Vaší odpovědi ohledně zajištění ČEZ vůči kurzovnímu riziku chápu, že hospodaření svědčí spíše slabší koruna. Znamená nedávné strmé oslabení možnost očekávat lepší výsledky za 4Q a snadnější splnění celoroční prognózy? Na jaký kurz jste se zajišťovali pro letošní rok?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:58) -
    Dobrý den, jsem rád, že jsem to dobře vysvětlil. :-) Strmé oslabení před několika dny neznamená možnost čekat lepší výsledek na 4Q 2011, právě proto, že jsme již zajištěni z minulých let. Úroveň zajištění nezveřejňujeme, ale zatím jsme vždy byli za daný rok nad aktuálními kurzy. Podobné výkyvy na trhu, jakých jsme byli svědky využíváme právě k zajištění na další léta.
  • ---
  • Otázka (Luboš V., 14:25) -
    Dobrý den. Co by znamenal pro ČEZ a potažmo akcie ČEZu rozpad eurozóny a zánik eura? Máte připraven nějaký krizový scénář v případě velmi negativníhio hospodářského vývoje v EU? Nebo ho jako energetická firma nepotřebujete mít (nejste přece banka...)? Děkuji, hezký den.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:54) -
    Dobrý den, konkrétní důsledky případného a dnes pořád velmi nepravděpodobného rozpadu eurozóny je opravdu velmi obtížné předpovídat. Zaměřujeme se zcela určitě na příčiny, které současný stav způsobily. Jak je vidět, tak platí staré dobré zásady o zdravé míře zadlužení, které v naší společnosti zásadně uplatňujeme a které jsou součástí systému řízení rizik. Částečnou ochranou nám může být to, že v době opravdu fatální krize , pořád vlastníme reálná aktiva a vyrábíme potřebnou komoditu. To nelze říci například o čistě tradingových firmách nebo některých finančních institucích.
  • ---
  • Otázka (Temelín, 14:22) -
    Hezký den pane řediteli. Je nutné dostavovat jadernou elektrárnu Temelín? Existují jiné alternativy jak pokrýt energetickou spotřebu ČR? Nebude mít po dostavbě Temelína ČR nadbytek energie, takže lze říct, že dostavba slouží k účelům vývozu? Děkuji za odpověď, Radek Hyský.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:49) -
    Dobrý den, podle našich analýz bude Temelín potřebný nejen pro pokrytí rostoucí spotřeby elektřiny, ale taktéž k nahrazení starých uhelných elektráren, které budou v době dostavby Temelína postupně vyřazovány z provozu. Navíc se jedná o zcela bezemisní a spolehlivý zdroj elektřiny.
  • ---
  • Otázka (JK, 14:20) -
    Dobrý den, zhoršování ekonomického prostředí a zvyšování zadlužení může ministerstvo financí (teď oznámilo letošní schodek nad cílem) opět vést ke snaze stáhnout si další peníze z energetiky ve formě prodloužení darovací daně na povolenky. Jakou ztrátu by to pro ČEZ znamenalo? Jak se na tuto možnost připravujete?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:48) -
    Dobrý den, jak víte, tak daň na povolenky má v současném roce dopad asi 3,5 miliardy Kč. Od roku 2013 bude mít stát výnos z prodeje povolenek energetickým společnostem, což by mělo více než nahradit hotovostní příjem z darovací daně na povolenky. Samotná otázka by ale nakonec měla být mířena právě na státní orgány, které o takových věcech rozhodují.
  • ---
  • Otázka (MT, 14:19) -
    Dobrý den, jaký očekáváte vývoj akcií energetických firem v příštím roce? Jaké informace a údaje má investor sledovat, pokud chce průběžně obchodovat nebo investovat do akcií ČEZu? Děkuji. MT
  • Odpověď (Martin Novák, 14:44) -
    Dobrý den, vývoj akcií energetik bude nejvíce záležet na stavu evropské ekonomiky, cen plynu a černého uhlí v Evropě a cen povolenek CO2. Nejedná se ani tak o aktuální stav, ale spíše o výhled na několik let dopředu. Pokud se chcete věnovat investicím do energetik, je třeba vzít v úvahu též regulatorní prostředí jednotlivých zemí. Na internetu najdete mnoho analýz z tohoto oboru, ať již zdarma nebo placených. Obecně platí, že nejhorší je investovat do akcií bez znalosti souvislostí jen podle pohybu kurzu v krátkém horizontu.
  • ---
  • Otázka (Detective, 14:03) -
    Vážený pane CFO, během několika týdnů bude uvedena na spotřebitelský trh technologie Steorn HephaHeat. Jedná se o nízkonákladovou OverUnity technologii, která poskytuje tepelnou energii za 1/40 obvyklé ceny. Následně přijdou aplikace poskytující elektrickou energii za 1/10 obvyklé ceny. Přímo v místě spotřeby, bez potřeby rozvodných sítí. Za 4-5 měsíců bude k dispozici technologie Defkalion Hyperion LENR, která poskytuje tepelnou energii za 1/25 až 1/140 obvyklé ceny a potažmo je schopna poskytovat i elektřinu za zlomkové ceny. OTÁZKA: Pokud budoucnost bude přesně taková, jak předpovídám, kolik roků udrží ČEZ svou platbyschopnost ? Předem děkuji za zdvořilou a bezvytáčkovou odpověď.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:39) -
    Dobrý den, toto je ve své podstatě spíše otázka na mé kolegy z výzkumu a vývoje. Pokud se mám vyjádřit za ČEZ, tak bych v obecné rovině rád řekl, že sledujeme bedlivě vývoj všech technologií, které by mohly změnit energetiku v budoucnosti. Osobně bych byl spíše skeptický, že se něco takového ve světě energetiky děje s komerčním využitím v půlce roku 2012. Otázkou zůstává spolehlivost podobných řešení 24 hodin denně, 365 dní v roce a hlavně v dostatečném množství.
  • ---
  • Otázka (Martin, 13:23) -
    Dobrý den. Dokáže management argumentovat vůči představitelům státu v případě, že by stát chtěl vytahovat peníze z ČEZu na úkor ostatních akcionářů jiným způsobem, než formou dividendy (zvláštní daně, poplatky atd?). Jaká je podle vás záruka rovného zacházení s akcionáři? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:37) -
    Dobrý den, Martine, mohu potvrdit, že stát se jako akcionář chová naprosto standardně a transparentně. Daňová politika je věcí každého státu a investor musí počítat s její možnou úpravou. To se netýká jen České republiky a naší společnosti, ale celého světa.
  • ---
  • Otázka (Homo, 13:03) -
    Vážený pane Nováku, velmi mě mrzí utoky a osočování, kterému je vystaven bývalý gen. ředitel p. Roman. Přimlouvám se u vás, aby se ho zastalo současné vedení a podpořilo ho v jeho těžkých chvílích. Určitě o podpoře vždy chamtivých politiků nerozhodoval sám, tak vás žádám o solidaritu.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:31) -
    Dobrý den, není mi známo nic o podpoře politiků. Útoky na Martina Romana mají jasný původ, který sám ve svých rozhovorech pro média dostatečně vysvětlil.
  • ---
  • Otázka (spotřebitel, 13:02) -
    Čím vysvětlíte, že v konkurenci dalších velkých dodavatelů elektřiny ČEZ zdražuje v roce 2012 elektřinu nejvíce - 4,9 % v průměru u domácností?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:29) -
    Dobrý den, na to je velmi jednoduchá odpověď. Zdražení je možná v procentech nejvyšší, ale absolutní cena je ve většině tarifů pořád pod konkurencí. Prosím, sledujte tedy kolik reálně zaplatíte a ne o kolik se změní cena v procentech.
  • ---
  • Otázka (OPTIMISTA, 12:32) -
    Dobry den...tento rok jsem komplet s elektrinou a plynem presel k vam se vsemi nemovitostmi ktere ja a nase rodina vlastni...udelal jsem dobre a proc ???
  • Odpověď (Martin Novák, 14:28) -
    Dobrý den, určitě nečekáte jinou odpověď než je velké ANO! Naše nabídka je jak v oblasti ceny obou komodit, tak i v oblasti péče o zákazníky velmi konkurenceschopná. Děkuji Vám za Vaší loajalitu!
  • ---
  • Otázka (Tss, 11:35) -
    Dobry den, jakym zpusobem a kde konkretne ovlivnuje vysledky spolecnosti fluktuace kurzu EUR vuci CZK? Jakou politiku zajisteni kurzu spolecnost pouziva? Diky
  • Odpověď (Martin Novák, 14:25) -
    Dobrý den, kurz má zásadní význam na hospodaření naší společnosti. Je to velmi podobné jako je to se změnou ceny elektřiny. Proti pohybu kurzu se zajišťujeme tak, že buď párujeme naše příjmy v EUR s výdaji (tedy preferujeme dodávky fakturované v EUR nebo vydáváme dluhopisy v EUR) nebo se z menší části zajišťujeme prodejem forwardů až na několik let dopředu. Pro zjednodušení lze říci, že velká část tržeb je vlastně v EUR. Tedy zpevnění koruny vůči EUR o 1 Kč vyvolá relativně velký pokles výnosů v Kč, i když v EUR jsou výnosy stále stejné. Díky zajištění se nám zatím vždy dařilo dosahovat lepšího kurzu než byl ten spotový v době inkasa tržeb v EUR. Rozměr může být na roční bázi až několik miliard korun. I díky dobré zajišťovací politice v této oblasti naše EBITDA poklesla jen minimálně v době poklesu EUR vůči koruně.
  • ---
  • Otázka (Tss, 11:31) -
    Dobry den, z informaci nedavno zverejnenych ERU vyplyva, ze CEZ by mel zdrazit v pristim roce elektrinu pro domacnosti o 4,9 %. Mimo rust poplatku na obnovitelne zdroje by za zdazenim melo stat i 8-10% zdrazeni silove elektriny. CEZ vyroba, ale podle prezentace pro investory, zajistila svoji produkci roku 2012 na cene cca 52EUR, tedy podobne jako v roce 2011. Jak a kde se tedy v trzbach (ziscich) CEZu projevi zminovane zdrazeni elektriny v roce 2012? Dekuji velmi.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:21) -
    Dobrý den, rozdíl je v tom, že pro zákazníky nakupuje ČEZ Prodej elektřinu podle předem schváleného a publikovaného scénáře pouze na rok dopředu. To, co vidíte jako prodej z výroby je naopak z velké části výsledek předchozích let a zajištění tržeb až na 3 roky dopředu. A tady platí, že zdaleka ne všechnu elektřinu, kterou výroba uplatní na trhu, kupuje ČEZ Prodej. V tom je ten rozdíl.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 11:09) -
    Dobrý den, stačí podle Vás v příštím roce rostoucí import elektřiny brzy bezjaderným Německem kompenzovat celkově slábnoucí poptávku velkých odběratelů kvůli zpomalování ekonomik Evropy, včetně Německa? Bude podle Vás výhled hospodaření ČEZ pro příští rok opět slabší, než pro ten letošní? JK
  • Odpověď (Martin Novák, 14:14) -
    Dobrý den, Německo zatím odstavilo jen část kapacit a díky možnému zpomalení ekonomiky nemusí mít problém, pokud dále bude importovat elektřinu primárně z Francie a České republiky. Možný pokles poptávky v tomto případě určitě oddálí nějaký negativní scénář nedostatku elektřiny v našem regionu. Výhled hospodaření budeme publikovat, jak jsem před chvílí zmínil, koncem února.
  • ---
  • Otázka (mimen, 9:47) -
    Dobrý den, hovoří se o tom, že stát chce na církevní restituce použít peníze z ČEZ. Znamená to, že by stát opět prodal několik procent svého podílu a v roce 2012 by ŘVH ČEZ schválila další kolo odkupu vlastních akcií? Ministr Kalousek v odpověď na otázku, co současná vláda hodlá privatizovat, odpověděl, že jediné, co plánuje, je po roce 2011 podobná operace na ČEZ, jakou již prováděl (a pozn. - kterou se do dneška chlubí :-)) Děkuji za Vaši odpověď a ať se Vám a ČEZ daří.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:12) -
    Dobrý den, děkuji za přání i za dotaz. Tahle otázka by opravdu měla být spíše cílena na našeho majoritního akcionáře, než na ČEZ.
  • ---
  • Otázka (Mike, 9:44) -
    Dobrý den, předpokládejme že splníte vámi ohlášené odhady zisku a EBITDA za rok 2011 (díky vývoji akcií MOL by to mohlo být i mírně lepší). V roce 2012 dojde reálně k divestici Mibragu, investice do Energotransu už byla zaplacena dávno. Cash flow vypadá dobře, lze čekat i vyšší divi než 45 Kč/akcii? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:09) -
    Dobrý den, na tuhle otázku si budete muset udělat názor sám. Je třeba zohlednit i ceny elektřiny a zajištěný kurz EUR vs. Kč. Dividendovou politiku jsem již komentoval. Jen malé upřesnění – přecenění opce MOL nemá vliv na EBITDA, ale má až vliv na čistý zisk. Nicméně, na dividendu tak vliv samozřejmě má.
  • ---
  • Otázka (jendanek, 9:44) -
    Pěkný den. Jaký vliv na celkovou ekonomiku ČEZ může mít případné odstavení jaderné elektrárny Dukovany v budoucích letech ? Myslím, že pod tlakem germánů k tomu může dojít.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:06) -
    Dobrý den i Vám. Odstavení jakékoliv jaderné elektrárny má na každou energetickou firmu velmi negativní dopad, jak vidíme dnes na příkladu německých energetik. V případě Dukovan se takové situace neobáváme, vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejlépe provozovaných jaderných elektráren na světě. Navíc, rozhodnutí tohoto typu není na státních orgánech Německa nebo EU, ale je ryze v národní kompetenci.
  • ---
  • Otázka (Neugebauer, 9:37) -
    Jaké cíle máte v příštích pěti letech u těchto ukazatelů: - podíl cizích zdrojů - absolutní objem investic - přírůstek výnosů - podíl dividend na zisku - absolutní dividenda Uvažuje se o další emisi akcií? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:04) -
    Dobrý den, všem účastníkům rozhovoru. Cíle na následující období zveřejňujeme pouze v horizontu jednoho roku, s výjimkou výhledu investičního rozpočtu. Odhad zisků na rok 2012 plánujeme zveřejnit spolu s výsledky roku 2011 na konci února 2012. Údaje o našem plánovaném rozpočtu na kapitálové výdaje naleznete na našich webových stránkách v sekci pro investory. Co se týká dividend, tak naše ohlášená dividendová politika míří na výplatní poměr 50-60% čistého zisku. Poslední slovo mají samozřejmě akcionáři na valné hromadě. Maximálním a zároveň optimálním zadlužením je v našem případě 2.3 násobek roční EBITDA.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • předprodeje
    08.12.2011 15:08

    Dobrý den, jak v tuto chvíli vypadá situace ohledně předprodeje produkce ČEZ v dalších letech? Prodáváte i když ceny na energetických burzách dále klesají, nebo vyčkáváte na obrat?
    Koudelka
  •  
    08.12.2011 15:01

    Dobrý den, těžiště energetické koncepce státu spočívá až příliš na jaderné energii, shodují se experti. navíc samotná koncepce pracuje s nereálnými předpoklady, nezohledňuje trendy sousedních zemí. (Mně osobně se nezdá, že se na věci podílel p. Kocourek, o jehož nezávislosti silně pochybuji. Přestože jsem laik, zdá se mi zvláštní vývoj jaderné koncepce (odklonu) v regionu ignorovat. Co si o tom myslíte Vy? Myslíte si, že koncepce dozná nějaké výrazné revize? Díky a zdravím YokoOno
    YokoOno
  •  
    08.12.2011 14:55

    Dobrý den, je pro Vás při hypoteticky výraznějším zhoršení nejen ekonomické situace představitelná možnost doplnění kapitálu pomocí emise dalších akcií, jako tomu bylo například u RWE? Děkuji.
    Kudrna
  •  
    08.12.2011 14:52

    Dobrý den pane Nováku, v úvodu rozhovoru jste uvedl, že za optimální cíl pro zadlužení považujete 2,3x EBITDA. Na jakém násobku jste nyní a kdy očekáváte dosažení tohoto optima. Hodně zdaru
    Polník
  • Vyúčtování pokaždé jinak
    08.12.2011 14:47

    Dobrý den, Mohu se Vás zeptat jak je možné že v jedné vesnici o cca 500 lidech má každý jiné vyúčtování? Rodiče na Elektřinu doplácí a nehradí poplatek za měsíc prosinec, mě měl ČEZ vrátit cca 1500,- ale já poplatek za měsíc prosinec hradím a prý mi bude odpuštěn v listopadu(rodičům však ne). Mohu vědět jak je to možné? Myslel jsme že podmínky by minimálně v rámci jedné obce měli být stejné! Na infolince byl mladík který více koktal než odpovídal tak Vás tímto žádám o odpověď. Děkuji Martin Synek, Býchory
  • investice, akvizice
    08.12.2011 14:33

    Dobrý den, jaké další investice nebo dezinvestice plánuje ČEZ v následujících letech? Souhlasíte s výrokem, že ČEZ se stane jadernou velmocí střední Evropy?
    zvonař
  • koruna
    08.12.2011 14:30

    Z Vaší odpovědi ohledně zajištění ČEZ vůči kurzovnímu riziku chápu, že hospodaření svědčí spíše slabší koruna. Znamená nedávné strmé oslabení možnost očekávat lepší výsledky za 4Q a snadnější splnění celoroční prognózy? Na jaký kurz jste se zajišťovali pro letošní rok?
    matrix
  • euro
    08.12.2011 14:25

    Dobrý den. Co by znamenal pro ČEZ a potažmo akcie ČEZu rozpad eurozóny a zánik eura? Máte připraven nějaký krizový scénář v případě velmi negativníhio hospodářského vývoje v EU? Nebo ho jako energetická firma nepotřebujete mít (nejste přece banka...)? Děkuji, hezký den.
    zvonař
  • Temelín
    08.12.2011 14:22

    Hezký den pane řediteli. Je nutné dostavovat jadernou elektrárnu Temelín? Existují jiné alternativy jak pokrýt energetickou spotřebu ČR? Nebude mít po dostavbě Temelína ČR nadbytek energie, takže lze říct, že dostavba slouží k účelům vývozu? Děkuji za odpověď, Radek Hyský.
    zvonař
  • povolenky
    08.12.2011 14:20

    Dobrý den, zhoršování ekonomického prostředí a zvyšování zadlužení může ministerstvo financí (teď oznámilo letošní schodek nad cílem) opět vést ke snaze stáhnout si další peníze z energetiky ve formě prodloužení darovací daně na povolenky. Jakou ztrátu by to pro ČEZ znamenalo? Jak se na tuto možnost připravujete?
    JK
  • akcie
    08.12.2011 14:19

    Dobrý den, jaký očekáváte vývoj akcií energetických firem v příštím roce? Jaké informace a údaje má investor sledovat, pokud chce průběžně obchodovat nebo investovat do akcií ČEZu? Děkuji. MT
    zvonař
  • Nastane kolaps na trzích s energiemi
    08.12.2011 14:03

    Vážený pane CFO, během několika týdnů bude uvedena na spotřebitelský trh technologie Steorn HephaHeat. Jedná se o nízkonákladovou OverUnity technologii, která poskytuje tepelnou energii za 1/40 obvyklé ceny. Následně přijdou aplikace poskytující elektrickou energii za 1/10 obvyklé ceny. Přímo v místě spotřeby, bez potřeby rozvodných sítí. Za 4-5 měsíců bude k dispozici technologie Defkalion Hyperion LENR, která poskytuje tepelnou energii za 1/25 až 1/140 obvyklé ceny a potažmo je schopna poskytovat i elektřinu za zlomkové ceny. OTÁZKA: Pokud budoucnost bude přesně taková, jak předpovídám, kolik roků udrží ČEZ svou platbyschopnost ? Předem děkuji za zdvořilou a bezvytáčkovou odpověď.
    Detective
  •  
    08.12.2011 13:23

    Dobrý den. Dokáže managemet argumentovat vůči představitelům státu v případě, že by stát chtěl vytahovat peníze z ČEZu na úkor ostatních akcionářů jiným způsobem, než formou dividendy (zvláštní daně, poplatky atd?). Jaká je podle vás záruka rovného zacházení s akcionáři? Děkuji za odpověď.
    Martin
  •  
    08.12.2011 13:03

    Vážený pane Nováku, velmi mě mrzí utoky a osočování, kterému je vystaven bývalý gen. ředitel p. Roman. Přimlouvám se u vás, aby se ho zastalo současné vedení a podpořilo ho v jeho těžkých chvílích. Určitě o podpoře vždy chamtivých politiků nerozhodoval sám, tak vás žádám o solidaritu.
    Homo
  • Zdražení 2012
    08.12.2011 13:02

    Čím vysvětlíte, že v konkurenci dalších velkých dodavatelů elektřiny ČEZ zdražuje v roce 2012 elektřinu nejvíce - 4,9 % v průměru u domácností?
    JoN
  •  
    08.12.2011 12:32

    Dobry den...tento rok jsem komplet s elektrinou a plynem presel k vam se vsemi nemovitostmi ktere ja a nase rodina vlastni...udelal jsem dobre a proc ???
    OPTIMISTA
  •  
    08.12.2011 11:35

    Dobry den, jakym zpusobem a kde konkretne ovlivnuje vysledky spolecnosti fluktuace kurzu EUR vuci CZK? Jakou politiku zajisteni kurzu spolecnost pouziva? Diky
    Tss
  •  
    08.12.2011 11:31

    Dobry den, z informaci nedavno zverejnenych ERU vyplyva, ze CEZ by mel zdrazit v pristim roce elektrinu pro domacnosti o 4,9 %. Mimo rust poplatku na obnovitelne zdroje by za zdazenim melo stat i 8-10% zdrazeni silove elektriny. CEZ vyroba, ale podle prezentace pro investory, zajistila svoji produkci roku 2012 na cene cca 52EUR, tedy podobne jako v roce 2011. Jak a kde se tedy v trzbach (ziscich) CEZu projevi zminovane zdrazeni elektriny v roce 2012? Dekuji velmi.
    Tss
  • zpomalení a výhled pro 2012
    08.12.2011 11:09

    Dobrý den, stačí podle Vás v příštím roce rostoucí import elektřiny brzy bezjaderným Německem kompenzovat celkově slábnoucí poptávku velkých odběratelů kvůli zpomalování ekonomik Evropy, včetně Německa? Bude podle Vás výhled hospodaření ČEZ pro příští rok opět slabší, než pro ten letošní? JK
    Koutný
  •  
    08.12.2011 9:47

    Dobrý den, hovoří se o tom, že stát chce na církevní restituce použít peníze z ČEZ. Znamená to, že by stát opět prodal několik procent svého podílu a v roce 2012 by ŘVH ČEZ schválila další kolo odkupu vlastních akcií? Ministr Kalousek v odpověď na otázku, co současná vláda hodlá privatizovat, odpověděl, že jediné, co plánuje, je po roce 2011 podobná operace na ČEZ, jakou již prováděl (a pozn. - kterou se do dneška chlubí :-)) Děkuji za Vaši odpověď a ať se Vám a ČEZ daří.
    mimen
  •  
    08.12.2011 9:44

    Dobrý den, předpokládejme že splníte vámi ohlášené odhady zisku a EBITDA za rok 2011 (díky vývoji akcií MOL by to mohlo být i mírně lepší). V roce 2012 dojde reálně k divestici Mibragu, investice do Energotransu už byla zaplacena dávno. Cash flow vypadá dobře, lze čekat i vyšší divi než 45 Kč/akcii? Děkuji.
    Mike
  •  
    08.12.2011 9:44

    Pěkný den. Jaký vliv na celkovou ekonomiku ČEZ může mít případné odstavení jaderné elektrárny Dukovany v budoucích letech ? Myslím, že pod tlakem germánů k tomu může dojít.
    jendanek
  • Ukazatele
    08.12.2011 9:37

    Jaké cíle máte v příštích pěti letech u těchto ukazatelů: - podíl cizích zdrojů - absolutní objem investic - přírůstek výnosů - podíl dividend na zisku - absolutní dividenda Uvažuje se o další emisi akcií? Děkuji.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více
    Analýzy online