Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Václav Bartuška v online rozhovoru na Patria.cz - Ptali jste se nejen na Temelín a Evropu po Fukušimě

Václav Bartuška v online rozhovoru na Patria.cz - Ptali jste se nejen na Temelín a Evropu po Fukušimě

08.02.2012 14:00
Autor: Redakce

Projekt na rozšíření české jaderné elektrárny Temelín je jednou z mála výjimek živé jaderné energetiky v Evropě ovládané narůstajícím bezjaderným naladěním éry po Fukušimě. Po zadávací dokumentaci roku 2011 pokračuje jízdní řád dostavby JETE nabídkami, které mají být podány letos a rozhodnutím o výběru vítěze (nebo nikoho?) v roce 2013. Ani jeden ze tří uchazečů v tendru - francouzská Areva, americký Westinghouse a konsorciom Atomstrojexport - zatím nedokázal ujistit, že umí zaručit svůj slib, kterým je dostavba nových jaderných bloků v Temelíně ve stanoveném čase a za předem domluvenou cenu. Toto byla podzimní slova velvyslance pro energetickou bezpečnost a vládního zmocněnce pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Václava Bartušky. Ten má za sebou v lednu absolvované čerstvé konzultace se všemi třemi uchazeči o Temelín, od vlády pak prodloužený mandát do konce června roku 2014.

Jakou naději má nová energetická koncepce ČR, která má být hotova do poloviny roku, svobodně stavět na jádru? Jaké jsou argumenty ČR pro Temelín a je z dnešního pohledu reálné dostavět jej do roku 2025 a s dnes odhadovanými náklady? Vyvíjí se energetická bezpečnost a soběstačnost Evropy udržitelným směrem, nebo jde o nezodpovědné spoléhání na to, že „odněkud dovezeme“, což je dnes v praxi z ČR nebo Francie? Ptejte se na vše, co Vás zajímá k jádru, energetické bezpečnosti a strategii osobnosti jedné z nepovolanějších – Václav Bartuška ve středu 8. února od 14 hodin na Patria.cz Ptejte se již nyní!

Václav Bartuška vystudoval Fakultu sociálních věd na Karlově univerzitě. Jako student byl mezi těmi, kdo v listopadu 1989 odstartovali Sametovou revoluci, a poté se stal členem parlamentní komise pro vyšetřování listopadových událostí. Od roku 2006 působí jako velvyslanec pro energetickou bezpečnost na Ministerstvu zahraničních věcí v Praze. V roce 2010 byl jmenován vládním zmocněncem pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín, v lednu vláda jeho mandát prodloužila do konce června roku 2014. Je znám jako publicista (Polojasno, Cesta z Prahy do Prahy, Když ti zastřelí bráchu, Pochybnost). Díky stipendiu studoval rok ve Spojených státech a přednáší o evropské bezpečnosti na New York University v Praze (www.nyu.cz).


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Karel Havel, 14:45) -
    V posledních letech byla podle všech indicií (jakkoli ne vždy ve vyšetřování dokázaných) každá větší zakázka v ČR zkorumpovaná. Nebojíte se, že megatendr Temelína má také megakorupční potenciál?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 15:06) -
    Možná jsem naivní, ale myslím, že Temelín 3+4 je pro „obvyklé podezřelé“ příliš velké sousto. Tady jde o budoucnost naší země. A konečné slovo budou mít ti, kdo jsou nejvíc vidět: premiér, klíčoví ministři, doufám, že i šéf opozice (protože jde o projekt na desetiletí). Děkuji všem za pozornost, přeju pěkný den. Václav Bartuška
  • ---
  • Otázka (Denny Petio, 14:34) -
    Dobrý den. V posledních měsících je hlavním zastáncem odklonu od jádra Německo. Zdá se, že vláda kancléřky Merkelové se v tomto snaží být zajedno s většinou voličské základny. V čem Vy spatřujete zdroj obav (paniky) z jádra, které se v Evropě rozšířily po fukušimské havárii, a myslíte, že je trvalého charakteru? Jaké jsou hlavní výzvy do budoucna v oblasti výzkumu v energetice? Velice děkuji za odpověď
  • Odpověď (Václav Bartuška, 15:03) -
    Nedivte se: klesá celkové technické povědomí ve společnosti. Nejde jen o snižující se počet lidí, kteří studují technické obory; ne každý musí být inženýr. Klesá i obecná technická zdatnost: dnešní přístroje se neopravují, jen se jim vyměňují celé kusy (auta) nebo se rovnou mění celé (elektronika). Obávám se, že tento trend je dlouhodobý a bude se prohlubovat. Vzdorovat mu je zároveň i největší výzva všech technických oborů, nejen energetiky.
  • ---
  • Otázka (Lipidus, 14:27) -
    Vážený pane Bartuško, Temelín je projekt na několik (desítek) let. Přežije několik ministrů i managementů ČEZu (byť doufejme v určitou kontinuitu). Zajímalo by mne, zda je již nyní nějak pevně nastaveno rozdělení zodpovědnosti a pravomocí v projektu a pohled na spolupráci mezi vedením ČEZ a státem jako hlavním akcionářem. Děkuji
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:59) -
    Základní rozdělení je mezi představenstvem firmy a dozorčí radou, jak stanoví zákon. Nevidím důvod pro nějaký další vstup státu; stát kontroluje dozorčí radu. Svou roli vidím jako informační, pro vládu: premiér a ministři musí mít vlastní, nezkreslené informace. Nic víc, nic míň.
  • ---
  • Otázka (man in white, 13:13) -
    Představitelé ČEZ i zahraničních energetik opakovaně připouštějí, že ze současného chování Německa, vedoucího k fungování české a dalších přenosových soustav nárazově bez rezerv, plyne reálné nebezpečí blackoutu. Jak se díváte na toto riziko? A druhá část otázky: nemaskujeme (ČEPS) odkazem na Německo špatný stav naší vlastní distribuční soustavy? Díky za upřímnost
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:57) -
    Znám hodně firem v energetice a ČEPS (Česká přenosová soustava) patří rozhodně k těm dobrým, profesionálně vedeným. (Podotýkám, že je 100% vlastněna českým státem. Ne vše státní je nutně špatné.) A k Německu: stalo se módním na něj nadávat, nebo aspoň poukazovat na jeho chyby. Ale ten klíčový problém své elektroenergetiky sdílí Německo s námi všemi ostatními: dnes v Evropě už skoro nic nepostavíte. Povolovací procesy pro elektrárny jsou okolo osmi let, pro přenosové linky vysokého napětí od deseti let výše. V Německu chybí propojení sever-jih, protože v době dvojstátí (NSR-NDR, pro nás pamětníky) nebylo zapotřebí drátů přes hranici Východu a Západu. A postavit chybějící dráty dnes je velmi složité.
  • ---
  • Otázka (lx, 12:43) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na budoucí rozvoj jaderné energetiky, jestli se plánuje i nový blok v Dukovanech, a jaký máte názor na spalování uhlí v elektrárnách.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:51) -
    Pátý blok v Dukovanech vidím realisticky až poté, co budou hotové bloky 3 a 4 v Temelíně – alespoň v současných ekonomických podmínkách. Spalování uhlí v elektrárnách: žádná nádhera, ale podstatná část světa (včetně nás) má výrobu elektřiny postavenou primárně na uhlí. Budu rád, když vymyslíme něco lepšího – pokud to nebude pětkrát tak drahé.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 12:28) -
    Dobrý den, včera jsem tu četl, že Evropská komise provedla neočekávané razie v několika zemích EU u společností zabývajících se velkoobchodem s elektřinou. Podezřívá je prý z kartelu. Je mezi prověřovanými firmami i nějaká z ČR? Děkuji za odpověď JK
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:47) -
    Promiňte, nevím o tom. Tohle je mimo moji oblast, nestačím sledovat vše.
  • ---
  • Otázka (futuro, 12:00) -
    Německo se vydalo k bezjaderné budoucnosti. Na rychlé politické rozhodnutí, z logiky a technické podstaty věci, bude navazovat pomalé přebudovávání páteřních distribučních sítí. Země dnes, dle stále více zpráv obtěžuje okolní země a je v zásadě chováním free ridera s negativními externalitami pro okolní země, za které neplatí. Kromě nedostatečných přenosových kapacit má neregulovatelnou obnovitelnou energii. To změní až skladování obnovitelné a jakékoli elektřiny. Šéfové německých energetik první projekty vidí reálně hotové za 15 let. Vy se pohybujete 'dnes a denně' (alespoň vaši roli tak chápu) mezi velkými energetickými hráči. Jak tedy tuto budoucnost vidíte vy? díky za váš pohled.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:46) -
    Děkuji za otázku – skladování elektřiny považuji za zcela zásadní problém, který rozhodne o budoucnosti elektroenergetiky v celém světě, nejen v Evropě. V této chvíli vím o zhruba 40 projektech ukládání elektřiny: od stlačeného vzduchu přes vodík po tavené soli, vodní čerpadla až po jakési „obří monočlánky“; jediné zatím skutečně fungující jsou přečerpávací vodní elektrárny. Předpokládám, že většina z těchto projektů bude slepou uličkou, ale nevím, které to budou – a jeden či dva mohou být trefou do černého, která změní vše. Tím, že se pohybuji v tomto prostředí a sleduji neustálý proud zveřejňování „průlomových výsledků“ (nejčastěji v týdnech před tím, než se rozdělují granty na další období), mám v sobě jistou míru skepse. Na druhou stranu, skladování elektřiny v malých objemech prošlo za posledních dvacet let obrovskou proměnou – porovnejte životnost baterky v mobilu nebo laptopu dnes a před deseti lety. Takže jsem opatrným optimistou.
  • ---
  • Otázka (Angie, 11:30) -
    Zdravím Vás, pane Bartuško. Mám také dotaz k dnešním zprávám hovořícím o vcelku radikální změně energetické koncepce pod vedením nového ministra PO Kuby. Podle Jaroslava Míla ze Svazu průmyslu a dopravy byla původní čísla o očekávaném nárůstu spotřeby elektřiny natolik předimenzovaná, že k výstavbě tolika (18) jaderných reaktorů ve skutečnosti není důvod. Ačkoli není známo zatím přesnější rozložení zdrojů, dokážete zhodnotit tento výrok a říci, zda by Česko bylo v budoucnu bez výstavby dalších reaktorů soběstačné? Děkuji a přeji hodně zdaru ve Vaší práci!
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:40) -
    Děkuji za přání. Nerad komentuji novinové citáty, mohou být nepřesné či natolik zkrácené, že mění význam. K těm 18 reaktorům: na scénářích, které MPO loni připravilo, oceňuji seriosnost, s jakou vzaly oficiální energetické cíle EU. Když si totiž dáte dohromady veškeré požadavky na elektroenergetiku v EU (počínaje emisními povolenkami a cíli pro OZE, přes požadavek na „dostupnou“ cenu až po snahu nemít elektrárny pokud možno nikde, kde žijí lidé, pardon, voliči), zjistíte, že jde o kvadraturu kruhu. A ještě k Vaší první větě: nejde o změnu koncepce. Máme stále stejnou, z roku 2004. Debata je o její aktualizaci, k tomu směřovaly scénáře, které loni připravilo MPO.
  • ---
  • Otázka (ropák, 10:54) -
    Odbočme od elektřiny. Z východu se opět rozbíhají tance ohledně dodávek plynu do Evropy, které váznou znovu v období nejhlubších mrazů v topné sezóně. Energetická bezpečnost dle mého končí tam, kde si můžeme sami vyrobit, nebo v zahraničí nějaký zdroj i dopravní cestu (ropovod, plynovod) vlastnit. Co tedy podle Vás může ČR udělat pro zlepšení stability dodávek plynu a případně ropy? Jak hodnotíte nové projekty Nord- a Southstream? V posledních dnech se také objevily úvahy, že evropští zákazníci, případně vlády profinancují modernizaci plynovodů přes Ukrajinu, aby se část plynu "neztrácela"... díky za váš názor
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:35) -
    Pěkná otázka, děkuji. Začnu od konce: rozhodně bych ani korunu (či euro) neinvestoval do ukrajinských plynovodů, to by byly vyhozené peníze. Tranzit ropy a plynu je ve většině zemí ziskový byznys; pokud tomu tak v nějaké zemi podivnou shodou okolností není, bylo by pro ni asi dobré, aby tento „ztrátový“ byznys nechala a věnovala se něčemu výnosnějšímu. NordStream: podařilo se nám, že zůstáváme na tranzitním plynovodu pro Německo (NordStream je od Baltu propojen s páteřním plynovodem Megal přes plynovody Opal a Gazelle, přičemž ten druhý jde přes naše území). Pro Slovensko a především pro Ukrajinu je NordStream špatná zpráva: Slovenska je mi líto. V ropě i plynu má smysl především budovat přeshraniční propojení („interkonektory“) mezi členskými státy Unie. Ať už si o EU myslíte cokoli, je stále ještě největším ekonomickým celkem světa s 500 miliony zákazníků; zatím si každý rozmyslí, pustit se s ní do sporu. Naopak „přidusit“ jednu či vícero menších zemí (obzvlášť v chudší části Unie) nemusí dělat dodavatelům vrásky. Takže jak jsem skeptický k roli EU v elektroenergetice, tak si myslím, že v ropě a plynu může mít velmi pozitivní význam.
  • ---
  • Otázka (Michal, 10:33) -
    Dobrý den, zajímalo by mne, zda a případně jak může do dostavby Temelína mluvit Německo (a případně jiné unijní země). Ve chvíli, kdy je na Západě jaderná energie vykreslována prakticky jako strašák, lze v případě dostavby JET předpokládat obrovský tlak na ČR. Jak se mu lze (u)bránit?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:28) -
    Rozhodnutí o dostavbě Temelína padne v Praze, nikoli v Berlíně či Bruselu. A nepřeceňujte německé rozhodnutí: dnes používá jádro 14 z 27 členských zemí Unie, i bez Německa jich bude 13. Problém jaderné energetiky není Německo, ale celkový propad technické vzdělanosti v Evropě: používáme stále více udělátek, kterým rozumí stále méně a méně lidí. Logicky se pak některé technologie stávají pro část veřejnosti podivné, případně rovnou zavrženíhodné: vedle atomu je to dnes v Evropě například genetická modifikace rostlin, což považuju za naprostý výsměch zdravému rozumu. Přednáším dějiny a rád studentům ukazuju trávu a z ní vyšlechtěné obilí: je mezi nimi zhruba deset tisíc let, tedy přibližně čtyři sta lidských generací. Vesměs velmi hladových (na začátku nebyly žádné pokusy, ale prostá snaha přežít: lidé jedli všechno, i trávu). Dnes jsme bohatí, zlenivělí a leckdy i poněkud zblblí. Vím, že je to častá narážka, ale přečtěte si něco o posledním století Západní říše římské. Lidé, neochotní bojovat za svou svobodu, nemají v tomto světě dlouhodobě šanci.
  • ---
  • Otázka (JM, 10:20) -
    Dobrý den, pane velevyslanče, rád bych se Vás zeptal, jak hodnotíte poslední inciativu EU ve směru řídit energetické mixy jednotlivých členských států. Děkuji.
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:22) -
    Už jsem to napsal výše: až Evropa vyřeší – úspěšně! – krizi společné měny, můžeme se o tom bavit. Zatím nejsem přesvědčen, že jsme na evropské úrovni schopni řešit takto složité problémy. Národní státy, se všemi svými omezeními, umí být mnohem akčnější.
  • ---
  • Otázka (Detective, 10:15) -
    Zdravím Vás pane velvyslanče, řecká společnost Defkalion Green Technology vyvinula plně funkční Ni-H LENR technologii s názvem Hyperion. Již nyní se kterákoliv univerzita nebo vědecký tým mohou objednat na provedení testů této technologie. Aby nedošlo k nedorozumění, není zde řeč o nějakých laboratorních pokusech s miliWattovým výstupem. Řeč je o technologii s výkonem 10 až 45 kW z kompaktního hardware s CoP 20 až 145 (podle provedení). Výstupní teplota 650°C. Již tato technologie má potenciál totálně znehodnotit všechny energetické koncepce a všechny studie o energetické bezpečnosti. Protože za takovéto studie vydáváte "osvědčeným odborníkům" desítky miliónů korun, dovoluji si Vás vyzvat, abyste se osobně zasadil o zajištění malého týmu českých odborníků např. z ČVUT atp., který s minimálními náklady se může zůčastnit testů u společnosti Defkalion a s takto včasně získanými znalostmi o faktu, že Ni-H LENR technologie je reálná, můžete snížit ztráty České republiky o několik miliard korun. Apeluji na Vás abyste záležitost nesabotovali vysláním odborníků ČEZ, ti by pochopitelně i po testech tvrdili, že 45 kW z kompaktního hardware s korunovými náklady na vyprodukovanou MWh jsou "ehm rozporuplné". V průběhu roku se objeví další ještě levnější a ještě více revoluční technologie dalších společností, to však neznamená, že již nyní si s minimálními náklady (v podstatě cena letenek do Atén) nemůžete ověřit, že všechny vaše koncepce budou velmi rychle zastaralé. Adresa: http://defkalion-energy.com OTÁZKA: Jste ochoten se váhou a významem své funkce zasadit nebo pomoci k vyslání českého týmu na výše uvedené testy ?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:20) -
    Za prvé: nezadávám žádné studie. Ani dle Vás „osvědčeným odborníkům“, ani Vám. Za druhé: průlomové technologie ohlašují firmy (od start-ups po nadnárodní konglomeráty) několikrát za měsíc. Nejsem odborník a neumím posoudit, co má naději a co ne; doporučuji kontaktovat Technologickou agenturu ČR, která má toto v popisu práce.
  • ---
  • Otázka (Matyáš, 10:09) -
    Dobrý den, při pohledu na tři zájemce o tendr na Temelín - Francie se alespoň drží živé strategie využívat jádro, ale nové projekty nejsou, stejně jako u USA. Živější je v tomto směru východ, tedy Rusko a nám vzdálená a pro účast v tendru asi "nedůvěryhodná a nebezpečná" Čína. Při vašem pohledu na onu trojici - mají schopnost, zkušenosti, dodavatele, kapacity... Temelín postavit - včas, kvalitně, v rámci rozpočtu, se zárukami... Je vůbec někdo v tomto směru dostatečně důvěryhodný?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:15) -
    Říkám zcela otevřeně, že mě dosud žádný z těch tří nepřesvědčil o schopnosti postavit Temelín 3+4 řádně, v termínu a za cenu, která bude ve smlouvě. Objel jsem všechny stavby reaktorů třetí generace všech tří uchazečů a vím o potížích tohoto odvětví docela dost. A k Číně: zatím ještě nevyváží, staví doma. Ale myslím, že do deseti let bude nabízet své vlastní reaktory na export a bude je, stejně jako své další nabídky, doplňovat velmi zajímavým balíkem půjček a doplňujících výměnných obchodů. Pro řadu světa to bude velmi lákavé.
  • ---
  • Otázka (Mike, 9:44) -
    Vážený pane, většina energetických analytiků se shoduje, že realizace nové jaderné elektrárny má smysl při ceně elektřiny na úrovni 75 - 85 EUR/MWh. Jak chcete za situace kdy se i dlouhodobější kontrakty na elektřinu pohybují pod 55 EUR/MWh doporučit dostavbu Temelína? A to není největší problém. To co předvádí EU v energetice je chaos směřující především ve prospěch německých bezjaderných zájmů. Není v této situaci dostavba Temelína jen zbožné přání?
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:09) -
    Děkuji za pěknou otázku, věřte, že cena dostavby Temelína bude důležitá – a všem třem uchazečům říkáme jasně, že se nakonec můžeme rozhodnout nestavět, pokud nebude ekonomika projektu dávat smysl. Na druhou stranu, zatím jsou jaderné elektrárny v dlouhodobém horizontu velmi výhodné. K těm analytikům: víte, v mých očích autorita finančních expertů v posledních letech hodně klesla. Pamatujete dobu, kdy i podle ratingových agentur bylo výhodné kupovat řecké dluhopisy? A k energetické politice v EU: neřekl bych chaos, spíš několik zcela protichůdných tlaků, jejichž výsledkem je znejistěné investiční prostředí: jediné, do čeho se vyplatí dnes investovat, jsou subvencované obnovitelné zdroje. Což může být dobrý doplněk energetického mixu, ale zatím nic víc.
  • ---
  • Otázka (Roger, 9:38) -
    Dobrý den, pane Bartuško. Českými médii se dnes pronesla informace o tom, že nový pan ministr PO Kuba bude v české energetické strategii na jádro sázet mnohem méně, než uvažovaných až 60 % v mixu. Navíc má jít o koncepci do roku 2060, rok, na který si netroufají ve svém energetickém výhledu (ne strategii) ani organizace typu IEA, MAAE... Jakou vidíte reálnou podobu české energetické strategie a budoucnosti jádra v ní? Jak dlouhý by podle Vás mohl být její realistický pohled dopředu a jaké přípravy, diskuse, konzultace by takovému dokumentu měly předcházet? Jakou silnou vidíte českou pozici vlastní samostatné volby energetického mixu proti případným evropským ingerencím v době energetiky ovládané do značné míry politikou po loňské Fukušimě? Děkuji
  • Odpověď (Václav Bartuška, 14:05) -
    Dobrý den všem čtenářům, děkuji za všechny slušné otázky, pokusím se odpovědět co nejvíce. K Vaší otázce ohledně strategií a výhledů: těžko dělat plány na 50 let dopředu, když nevíme, co bude s Evropou za několik let... (dovolím si odkázat na svůj dnešní rozhovor v HN právě k tomuto tématu). Stručně shrnuto: Je reálné mít plán na 10-15 let, na roky další by bylo dobré mít několik scénářů, protože Evropa se opravdu může posunout zcela protichůdnými směry: k deindustrializaci (a tedy, podle mne, k chudobě), i k udržení si kunkurenceschopnosti ve světě (mnohem těžší, než se zdá). Klíčová bude role výzkumu a vývoje a zcela kardinální roli sehraje skladování elektřiny: pokud najdeme způsob, jak ve velkém ukládat a následně čerpat elektřinu, bude mnohé jinak a obnovitelné zdroje se stanou základem evropské energetiky. Pokud tento problém nevyřešíme (a vzpírá se naší vědě už více než sto let), budou „klasické zdroje“, tedy spalující fosilní palivo a jádro, hrát stále základní roli. Co se týče naší samostatnosti v rozhodování: zatím ji máme. A nevidím důvod se jí vzdávat. Až Evropa vyřeší ten drobný problém s finančním sektorem a společnou měnou, pojďme se bavit, jakou další pravomoc jí dát. Ale zatím nevidím konec eurokrize.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • ceny elektřiny
    08.02.2012 15:11

    Dobrý den, troufnete si s vaší znalostí odvětví a ekonomického vývoje v Evropě odhadnout vývoj cen elektřiny pro nejbližší měsíce až 1-2 roky?
    JoN
  • Korupce?
    08.02.2012 14:45

    V posledních letech byla podle všech indicií (jakkoli ne vždy ve vyšetřování dokázaných) každá větší zakázka v ČR zkorumpovaná. Nebojíte se, že megatendr Temelína má také megakorupční potenciál?
    Karel Havel
  • Fukušima
    08.02.2012 14:34

    Dobrý den. V posledních měsících je hlavním zastáncem odklonu od jádra Německo. Zdá se, že vláda kancléřky Merkelové se v tomto snaží být zajedno s většinou voličské základny. V čem Vy spatřujete zdroj obav (paniky) z jádra, které se v Evropě rozšířily po fukušimské havárii, a myslíte, že je trvalého charakteru? Jaké jsou hlavní výzvy do budoucna v oblasti výzkumu v energetice? Velice děkuji za odpověď
    Denny Petio
  • Temelín - kompetence a zodpovědnosti
    08.02.2012 14:27

    Vážený pane Bartuško, Temelín je projekt na několik (desítek) let. Přežije několik ministrů i managementů ČEZu (byť doufejme v určitou kontinuitu). Zajímalo by mne, zda je již nyní nějak pevně nastaveno rozdělení zodpovědnosti a pravomocí v projektu a pohled na spolupráci mezi vedením ČEZ a státem jako hlavním akcionářem. Děkuji
    JoN
  • blackout
    08.02.2012 13:13

    Představitelé ČEZ i zahraničních energetik opakovaně připouštějí, že ze současného chování Německa, vedoucího k fungování české a dalších přenosových soustav nárazově bez rezerv, plyne reálné nebezpečí blackoutu. Jak se díváte na toto riziko? A druhá část otázky: nemaskujeme (ČEPS) odkazem na Německo špatný stav naší vlastní distribuční soustavy? Díky za upřímnost
    JoN
  •  
    08.02.2012 12:43

    dobrý den chtěl bych se zeptat na budoucí rozvoj jaderné energetiky , jestli se plánuje i nový blok v dukovanech,a jaký máte názor na spalování uhlí v elektrárnách.
    lx
  • razie
    08.02.2012 12:28

    Dobrý den, včera jsem tu četl, že Evropská komise provedla neočekávané razie v několika zemích EU u společností zabývajících se velkoobchodem s elektřinou. Podezřívá je prý z kartelu. Je mezi prověřovanými firmami i nějaká z ČR? Děkuji za odpověď JK
    Koutný
  • skladování energie
    08.02.2012 12:00

    Německo se vydalo k bezjaderné budoucnosti. Na rychlé politické rozhodnutí, z logiky a technické podstaty věci, bude navazovat pomalé přebudovávání páteřních distribučních sítí. Země dnes, dle stále více zpráv obtěžuje okolní země a je v zásadě chováním free ridera s negativními externalitami pro okolní země, za které neplatí. Kromě nedostatečných přenosových kapacit má neregulovatelnou obnovitelnou energii. To změní až skladování obnovitelné a jakékoli elektřiny. Šéfové německých energetik první projekty vidí reálně hotové za 15 let. Vy se pohybujete 'dnes a denně' (alespoň vaši roli tak chápu) mezi velkými energetickými hráči. Jak tedy tuto budoucnost vidíte vy? díky za váš pohled.
    JoN
  • strategie
    08.02.2012 11:30

    Zdravím Vás, pane Bartuško. Mám také dotaz k dnešním zprávám hovořícím o vcelku radikální změně energetické koncepce pod vedením nového ministra PO Kuby. Podle Jaroslava Míla ze Svazu průmyslu a dopravy byla původní čísla o očekávaném nárůstu spotřeby elektřiny natolik předimenzovaná, že k výstavbě tolika (18) jaderných reaktorů ve skutečnosti není důvod. Ačkoli není známo zatím přesnější rozložení zdrojů, dokážete zhodnotit tento výrok a říci, zda by Česko bylo v budoucnu bez výstavby dalších reaktorů soběstačné? Děkuji a přeji hodně zdaru ve Vaší práci!
    Angie
  • plyn/ropa
    08.02.2012 10:54

    Odbočme od elektřiny. Z východu se opět rozbíhají tance ohledně dodávek plynu do Evropy, které váznou znovu v období nejhlubších mrazů v topné sezóně. Energetická bezpečnost dle mého končí tam, kde si můžeme sami vyrobit, nebo v zahraničí nějaký zdroj i dopravní cestu (ropovod, plynovod) vlastnit. Co tedy podle Vás může ČR udělat pro zlepšení stability dodávek plynu a případně ropy? Jak hodnotíte nové projekty Nord- a Southstream? V posledních dnech se také objevily úvahy, že evropští zákazníci, případně vlády profinancují modernizaci plynovodů přes Ukrajinu, aby se část plynu "neztrácela"... díky za váš názor
    JoN
  •  
    08.02.2012 10:33

    Dobrý den, zajímalo by mne, zda a případně jak může do dostavby Temelína mluvit Německo (a případně jiné unijní země). Ve chvíli, kdy je na Západě jaderná energie vykreslována prakticky jako strašák, lze v případě dostavby JET předpokládat obrovský tlak na ČR. Jak se mu lze (u)bránit?
    Berounskej
  •  
    08.02.2012 10:20

    Dobrý den, pane velevyslanče, rád bych se Vás zeptal, jak hodnotíte poslední inciativu EU ve směru řídit energetické mixy jednotlivých členských států. Děkuji.
  • Zcela nové technologie již tento rok
    08.02.2012 10:15

    Zdravím Vás pane velvyslanče, řecká společnost Defkalion Green Technology vyvinula plně funkční Ni-H LENR technologii s názvem Hyperion. Již nyní se kterákoliv univerzita nebo vědecký tým mohou objednat na provedení testů této technologie. Aby nedošlo k nedorozumění, není zde řeč o nějakých laboratorních pokusech s miliWattovým výstupem. Řeč je o technologii s výkonem 10 až 45 kW z kompaktního hardware s CoP 20 až 145 (podle provedení). Výstupní teplota 650°C. Již tato technologie má potenciál totálně znehodnotit všechny energetické koncepce a všechny studie o energetické bezpečnosti. Protože za takovéto studie vydáváte "osvědčeným odborníkům" desítky miliónů korun, dovoluji si Vás vyzvat, abyste se osobně zasadil o zajištění malého týmu českých odborníků např. z ČVUT atp., který s minimálními náklady se může zůčastnit testů u společnosti Defkalion a s takto včasně získanými znalostmi o faktu, že Ni-H LENR technologie je reálná, můžete snížit ztráty České republiky o několik miliard korun. Apeluji na Vás abyste záležitost nesabotovali vysláním odborníků ČEZ, ti by pochopitelně i po testech tvrdili, že 45 kW z kompaktního hardware s korunovými náklady na vyprodukovanou MWh jsou "ehm rozporuplné". V průběhu roku se objeví další ještě levnější a ještě více revoluční technologie dalších společností, to však neznamená, že již nyní si s minimálními náklady (v podstatě cena letenek do Atén) nemůžete ověřit, že všechny vaše koncepce budou velmi rychle zastaralé. Adresa: http://defkalion-energy.com OTÁZKA: Jste ochoten se váhou a významem své funkce zasadit nebo pomoci k vyslání českého týmu na výše uvedené testy ?
    Detective
  • Dodavatelé JETE?
    08.02.2012 10:09

    Dobrý den, při pohledu na tři zájemce o tendr na Temelín - Francie se alespoň drží živé strategie využívat jádro, ale nové projekty nejsou, stejně jako u USA. Živější je v tomto směru východ, tedy Rusko a nám vzdálená a pro účast v tendru asi "nedůvěryhodná a nebezpečná" Čína. Při vašem pohledu na onu trojici - mají schopnost, zkušenosti, dodavatele, kapacity... Temelín postavit - včas, kvalitně, v rámci rozpočtu, se zárukami... Je vůbec někdo v tomto směru dostatečně důvěryhodný?
    JoN
  • sci-fi
    08.02.2012 9:44

    Vážený pane, většina energetických analytiků se shoduje, že realizace nové jaderné elektrárny má smysl při ceně elektřiny na úrovni 75 - 85 EUR/MWh. Jak chcete za situace kdy se i dlouhodobější kontrakty na elektřinu pohybují pod 55 EUR/MWh doporučit dostavbu Temelína? A to není největší problém. To co předvádí EU v energetice je chaos směřující především ve prospěch německých bezjaderných zájmů. Není v této situaci dostavba Temelína jen zbožné přání?
    Mike
  •  
    08.02.2012 9:38

    Dobrý den, pane Bartuško. Českými médii se dnes pronesla informace o tom, že nový pan ministr PO Kuba bude v české energetické strategii na jádro sázet mnohem méně, než uvažovaných až 60 % v mixu. Navíc má jít o koncepci do roku 2060, rok, na který si netroufají ve svém energetickém výhledu (ne strategii) ani organizace typu IEA, MAAE... Jakou vidíte reálnou podobu české energetické strategie a budoucnosti jádra v ní? Jak dlouhý by podle Vás mohl být její realistický pohled dopředu a jaké přípravy, diskuse, konzultace by takovému dokumentu měly předcházet? Jakou silnou vidíte českou pozici vlastní samostatné volby energetického mixu proti případným evropským ingerencím v době energetiky ovládané do značné míry politikou po loňské Fukušimě? Děkuji
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více

    Analýzy online