Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s členem NERV Jiřím Rusnokem (nejen) o důchodech v době krize

Rozhovor s členem NERV Jiřím Rusnokem (nejen) o důchodech v době krize

10.02.2012 16:20
Autor: Redakce

Termín spuštění penzijní reformy, který vláda stanovila na 1. ledna 2013, se kvapem blíží. Jsou však na start reformy připraveny i všechny nezbytné instituce? Individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé v rámci druhého pilíře důchodové reformy převáděli část svých příspěvků státu, zatím čeká na dořešení některých důležitých detailů. Toto upozornění vyslovil před nedávnem prezident Asociace penzijních fondů ČR a člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Rusnok.

Co se má změnit a kdy?

Podstatou v září loňského roku schválené penzijní reformy je to, že si lidé od roku 2013 budou moci část peněz, které nyní odvádějí na státní důchodový účet, z nichž se platí důchody v rámci současného průběžného důchodového sytému, spořit na individuální účty u transformovaných penzijních společností.

Ze státního pilíře do druhého pilíře si budou moci lidé takto vyvést 3 procenta ze sociálního pojištění, které nyní činí zhruba 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou však je, že si další 2 procenta ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění budou muset přidat ze svého.

Stávající penzijní fondy se během ledna a února budou muset rozhodnout, jestli od 1. ledna 2013 začnou fungovat jako penzijní společnosti, do kterých si budou lidé moci směrovat část svých sociálních odvodů. "My jsme ti, kdo penzijní reformu uvedou do praxe," prohlásil na konci minulého týdne Jiří Rusnok stojící v čele Penzijního fondu ING.

Jsou zde rizika...

Důchody však rozhodně nemusí být v budoucnu nedotknutelné. Členové Národní ekonomické rady vlády (NERV), včetně Jiřího Rusnoka, nedávno upozorňovali také na to, že pokud se bude ekonomická krize v Evropě prohlubovat a současné problémy budou trvat ne měsíce, ale roky, přijde čas i na krácení důchodů. Zároveň však NERV varoval před ukvapenými drastickými kroky ze strany vlády v první fázi ekonomické recese. Místo toho připravil sadu 41 opatření, která mají České republice pomoci překonat ekonomické problémy v Evropě, pokud by hrozil propad HDP o dvě a více procent.

Další obavy vyvolává nový penzijní systém při pohledu dále na východ. Maďarská vláda na konci roku 2010 poprvé vyděsila investory, když oznámila de facto znárodnění systému povinného soukromého penzijního spoření ve fondech. Maďarům tehdy dala "na výběr" - buďto převedou své prostředky na individuálních účtech u fondů zpět ke státu, nebo přijdou zhruba o 70 procent svých odvodů na penzi u soukromých fondů. Polská vláda oznámila nejradikálnější reorganizaci polského důchodového systému za posledních 11 let na začátku minulého roku. Polský kabinet tehdy prostě oznámil, že ve snaze vyrovnat deficit v sociálním pojištění od dubna sníží příspěvky do soukromých fondů z odváděných 7,3 % příjmů Poláků na 2,3 % a zbylých 5 % pošle do státního sociálního pojištění.

Povede se vládě spustit důchodovou reformu ve stanoveném termínu? Jaké přinese nový systém výhody? Lze zabránit nesystémovým zásahům této či dalších vlád do nově nastaveného fungování penzijního systému? Na tyto a další otázky jste se ptali osoby z nejpovolanějších. Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů ČR, člen NERV a předseda představenstva ING PF, na vaše dotazy odpovídal dnes od 15. do 16. hodiny v online rozhovoru na Patria.cz.

Rusnok 1.jpg

Jiří Rusnok ukončil studium na Národohospodářské fakultě Vysoké škole ekonomické v Praze. Svou profesní kariéru začal v odboru dlouhodobých výhledů na Státní plánovací komisi. Později působil na Federálním ministerstvu pro strategické plánování a Federálním ministerstvu práce a sociálních věcí. Následně pracoval v Českomoravské konfederaci odborových svazů, kde pracoval šest let jako poradce a vedoucí sociálně-ekonomického oddělení.

Od srpna 1998 zastával funkci náměstka ministra práce a sociálních věcí, od dubna 2001 do července 2002 byl ministrem financí ČR a do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu ČR. V současnosti vykonává funkci presidenta Asociace penzijních fondů České republiky a současně je předsedou představenstva a generálním ředitelem ING PF, a.s.. V letech 2006 – 2009 byl předsedou Výboru pro finanční trh, poradního orgánu bankovní rady ČNB. Od roku 2009 je prezidentem Rady pro veřejný dohled nad auditem.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (zvonař, 14:24) -
    Dobrý den, domníváte se, že Řecko nakonec stejně vystoupí z eurozóny a zavede drachmu? Druhá otázka - investujete soukromě do akcií? Jaké akcie vybíráte, můžete se svěřit? děkuji, Zvonař
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 16:19) -
    Můj tip je, že Řecko vystoupí (bude vystoupeno) z EMU, ale bude se tam i nadále platit eurem (alespoň po přechodnou dobu).
  • ---
  • Otázka (Mojmír, 14:15) -
    Dobrý den, zajímá mě názor Vás jako finančního odborníka - co pokládáte v současné době za nejjistější investici? A za druhé: Kdy a za jakých okolností podle Vás naše vláda veřejnosti přizná, že spuštění penzijní reformy v dnes stanoveném termínu není reálné? Přeji hodně zdaru!
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 16:17) -
    Za nejjistější investici považuji investici do vlastního bydlení, také do vzdělání sebe sama a svých dětí, obecně investici do dětí (přinese se Vám něco víc než jen finanční bezpečí). Z komodit asi půda (pozemky), zlato, …?
  • ---
  • Otázka (tri, 12:49) -
    Míra zadlužení domácností, firem i států vzrůstá, a významným bilančním protipólem se stávají centrální banky. Jak je systémově ošetřeno, aby nastřádaný kapitál nebyl investován do aktiv, které se v budoucnu ukáží jako toxická nebo se znehodnotí přeceněním?
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 16:18) -
    Obecně riziko vzniku špatných úvěru nelze zcela eliminovat. Je to jako v životě vždy o míře toho, či onoho.
  • ---
  • Otázka (TondaPakonda, 11:58) -
    Smím-li se zeptat: 1) Vaše osobní přesvědčení je zůstat ve starém, či přejít do nového penzijního systému - druhého pilíře? Proč? 2) S vědomím, že každý z nás je ochoten přijímat jinou míru rizika, jak by podle Vás mělo modelově vypadat dostatečné zajištění na stáří u člověka s průměrným příjmem ve věku dnes dejme tomu 30 let (základní pilíř, dobrovolný pilíř, další formy investic, % ze mzdy....atd) Děkuji
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 16:11) -
    Ad1) zapojím se i do 2. pilíře. nemohu tím nic ztratit; budu mít diverzifikovanější zdroje pro penzi a třeba spravně zainvestuju a něco málo si přivydělám. Ad2) 1. pilíř, 3. pilíř, od 2013 i 2. pilíř, pravidelné nevelké úspory do podílových fondů či akcii; hypotéka na vlastní bydlení, u živitele rodiny i riziková ŽP, úspory nad 1.a 2. pilíř 5 – 15% mzdy.
  • ---
  • Otázka (jendánek, 11:04) -
    Pěkný den. Potíže zřejmě nastávají u II. pilíře důchodové reformy. Jaká je ale situace v III. pilíři - tedy transformované a účastnické fondy - tam může reforma proběhnout bez problémů ? Pokud by došlo k odkladu II. pilíře, došlo by i k odkladu reformy III. pilíře? Děkuji za vyjádření.
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 16:04) -
    Nedomnívám se, že by se zavedením 2. pilíře následovaly nějaké zásadní problémy. Došlo k mediálnímu šumu, když mi některá media vložila do úst, že penzijní reformu nelze od roku 2013 spustit. Já jsem ovšem v OVM nic takového neřekl. Pouze jsem reagoval negativně na tvrzení ministra Drábka, že tzv.”předdůchody” budou zavedeny již od 1. 1. 2013. Tato věc však není součástí dnes platné legislativy pro penzijní reformu, tedy 2. a 3. pilíř. To však některá media nepochopila. Není tedy důvod odkládat žádnou část reformy, která byla schválena v PSP ČR v minulém roce. Jak 2. pilíř tak i transformace 3. pilíře mohou být spuštěny od 1. 1. 2013.
  • ---
  • Otázka (Mário, 10:24) -
    Dobrý den, pane Rusnoku. Jak se díváte na nový model čtyř fondů dle míry rizika bez zajištění návratnosti alespoň vložených prostředků. Vnímáte to jako vážné riziko? Jsou podle vás lidé na takové rozhodnutí dostatečně zodpovědní a nebudou penzijními společnostmi tlačeni do těch rizikových? A z druhé strany: Nevnímáte toto nastavení, zejména pokud jde o agresívnější a rizikovější profily spoření (s východiskem, že "státní systém má zajistit"), jako ukrajující prostor tomu, co by mělo patřit do ryze soukromého byznysu? Díky za Váš pohled.
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 15:58) -
    Dobrý den, model čtyř profilově definovaných fondů je předepsán pro 2. pilíř. Dva z nich, tj. fond st. dluhopisů a fond konzervativní z povahy věci představují minimální investiční riziko. Proto explicitní garanci nepovažuji za nutnou. Je si třeba uvědomit, že taková garance je dosti drahá a v konečném důsledku, podle mého soudu, pro dlouhodobé spoření neefektivní. Souhlasím s Vámi, že nový pilíř si od jeho účastníků žádá větší osobní odpovědnost. Je to i úkol pro penzijní společnosti a veškeré finanční poradce, aby občanům poskytli nezbytné rady a doporučení. Myslím, že pro soukromý sektor investic a spoření zde stále zůstává velký prostor.
  • ---
  • Otázka (Beránek, 10:06) -
    Občas se dnes hovoří o krizi kapitalizmu. Ona je to spíše krize demokracie, která je v naší kultuře založená na preferenci názorů většiny. Víme však dobře, že většina nemívá rozumné názory. Nebude nakonec východiskem "osvícená diktatura", jak nám to úspěšně předvádí již řadu let Čína? Ostatně kdysi jsem četl někde v knihovně VŠE, že snad v určité době v určitých městských státech ve starém Řecku neměli volební právo všichni, ale jen uznávaní a zasloužilí občané. Nebylo by toto východisko? Jaký je Váš názor?
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 15:44) -
    Především se nepovažuji za odborníka v těchto disciplínách. Nicméně se dopustím nějakého názoru: Asi bych řekl, že prožíváme jistou formu krize demokratického kapitalismu a určitě se dnešní systém bude muset změnit a přizpůsobit novým výzvám. Jedna z nich je např. demografický vývoj, jinou jsou otázky ochrany životního prostředí. Za zajímavý například považuji nápad na snížení věkové hranice pro pasivní volební právo. Na samotné elity a odborníky bych se nespoléhal. Dovedu si totiž přestavit diktaturu elit, jejichž úmyslem nebude pouze všeobecné blaho.
  • ---
  • Otázka (neugebauer, 10:00) -
    Co byste v důchodové reformě udělal jinak? Osoba nad 40 let nevstoupí do druhého pilíře, protože má příjem pod 30.000,-. Kolik % z osobních úspor na důchod by měl představovat třetí pilíř?
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 15:36) -
    Člověk nad 40 let může mít před sebou ještě cca 25 – 30 let ekonomické aktivity. Plat pod 30 tis. je výdělek vyšší než průměr v zemi. Takže bych především zvážil, zda přeci jen nevstoupit i do 2. pilíře. Toto rozhodnutí totiž není čistě o hypotetickém výpočtu nějaké efektivnosti. V takovém výpočtu totiž počítáme s tím, že po celou dobu budou platit stejná pravidla stanovení důchodu z 1. pilíře. To je ovšem neudržitelný předpoklad vzhledem k prognózovanému demografickému vývoji. Porovnáváme tedy příslib důchodu z 1. pilíře s reálnými úsporami na vlastním individuálním účtu chráněnými obecnými zásadami ochrany majetku. Jinak obecně platí, že spořit na důchod bych měl zhruba polovinu částky, kterou chci pobírat v důchodu z tohoto spoření, to platí ovšem, pokud spořím cca 40 let. Budu-li spořit pouze 20 let, pak to musí být stejná částka, kterou chci v důchodu pobírat. Příklad: chci-li v důchodu z úspor pobírat 20% dnešního příjmu, pak je třeba spořit dnes 10% dnešního příjmu po dobu 40 let, a nebo 20% po dobu 20 let.
  • ---
  • Otázka (Beránek, 9:52) -
    Domnívám se , že je nesmyslné, aby zemi řídili ministři z řad politiků, neodborníků, jejichž prioritou je získat a udržet si hlasy voličů, kteří ve své většině jsou rovněž neodborníky a teprve, když se pokazí vše, co je možné pokazit, ujímají se vlády odborníci, aby vyvedli zemi z krize, jako je tomu v Řecku, Itálií atd. Kromě toho si myslím, že by o zásadních věcech neměli rozhodovat poslanci, což jsou rovněž většinou politici, neodborníci, ale něco jako institucializovaný NERV. Jaký je Váš názor?
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 15:24) -
    To co říkáte zní atraktivně a logicky. Ale bohužel to by byl konec demokracie a demokracie je sice drahá, pomalá a někdy neefektivní, ale nakonec je to to nejlepší, co pro správu věcí veřejných lidstvo vymyslelo. Nicméně, je jistě legitimní debata, která dnes mj. probíhá, o tom, zda např. v oblasti dlouhodobých důsledků nakládání s veřejnými penězi nemají pro aktuální politický establishment být zavedeny např. limity zadlužování, jelikož tyto dluhy budou platit teprve budoucí daňoví poplatníci.
  • ---
  • Otázka (Beránek, 9:35) -
    Bylo by možné chránit individuální důchody s již vyplacenými příspěvky státu, třeba nějakým ústavním článkem, aby nemohlo dojít k takovému nezodpovědnému zásahu vlády jako v Maďarsku?
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 15:15) -
    Dobrý den, individuální důchody resp. úspory na individuálních důchodových účtech občanů jsou dle mého názoru chráněny obecnými ústavními principy ochrany soukromého vlastnictví. V Maďarsku de jure rovněž nedošlo k vyvlastnění těchto úspor, ale změnily se tam principy státních důchodů tak, že účastníci 2. pilíře byli de facto nuceni se vzdát účasti v něm. Ale obecně bych s Vámi souhlasil, že důchody by neměly být předmětem krátkodobého politického boje a z něj posléze plynoucích častých změn nastavení pravidel. To je praxe, která povede k totální nejistotě občanů a nakonec nepřinese nikomu nic dobrého. Je to částečně o poučení z lidové moudrosti „Kdo jinému jámu kopá,...”
  • ---
  • Otázka (razit, 9:27) -
    Dobry den, proc vymyslime vlastni system misto toho abychom okopirovali funkcni system jine zeme a zabyvali se problemem prechodu na takovy system. Systemem nemyslim jen tri pilire, ale vsechny detaily provozu, regulace, legislativy a provazanosti na souvisejici oblasti (treba podpora vlastniho bydleni). Obcas mam pocit, ze si myslime, ze jsme nejchytrejsi na celem svete ;-)
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 15:11) -
    Dobrý den, obecně s Vámi budu souhlasit. Nicméně reálná správa země se v demokratickém systému provádí prostřednictvím politiky. Takže výsledná rozhodnutí jsou výsledkem politických kompromisů. Ty ovšem bývají obvykle dost vzdáleny optimálním systémovým řešením. Nicméně bude-li naše demokracie kultivována dlouhodobě, měla by se tato řešení postupně dlouhodobě optimálním řešením blížit. To platí i pro důchodový systém, zvolené řešení je suboptimální, nicméně je opravitelné a může postupně docela dobře fungovat.
  • ---
  • Otázka (Matrix, 9:15) -
    Jak se jako ekonom díváte na politické tanečky kolem Řecka? Stojí podle Vás země v současné podobě za další 130miliardovou injekci, nebo byste jako někteří radši radil léčbu bankrotem? Díky za odpověď
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 15:04) -
    Dobrý den, situace kolem Řecka je pro odpovědné politiky EU či eurozóny bezesporu noční můrou. Problém nevidím ani tak v tom, že se snaží Řecko zachránit před otevřeným bankrotem, nýbrž v tom, že samotní občané Řecka de facto dodnes nepochopili, co se u nich stalo a de facto o tuto “záchranu” nestojí. Pak se domnívám, že by asi celkově bylo efektivnější nechat hrdé Řeky řešit jejich problém cestou jejich “suverénní” odpovědnosti.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:12) -
    Dobrý den, Otázka sice byla v textu výše skoro položena, ale nedá mi to ji nezopakovat. Stihne se podle Vás spuštění důchodové reformy k 1. lednu příštího roku v "celé své kráse"? JK
  • Odpověď (Jiří Rusnok, 15:00) -
    Dobrý den, všem čtenářům a návštěvníkům Patria Online, pokud pod pojmem důchodová reforma rozumíme transformaci dnešních penzijních fondů na penzijní společnosti a vznik tzv. 2.pilíře podle zákona o důchodovém spoření, pak počítám s tím, že věci se rozběhnou tak jak je předjímá příslušná schválená legislativa.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    10.02.2012 15:49

    Dobrý den,myslíte,že někdy nastane doba uvědomění si faktu,že lidé se dokáží o své peníze postarat lépe než stát v různých pilířích? Myslíte,že řešením krize může být zvyšování a vymýšlení nových daní? Je správné,aby stát suploval soukromou spotřebu státními,vždy neprůhlednými,zakázkami? Nebylo by lépe useknout ty všeobjímající ruce státu,snížit daně,zrušit sociální a penz.pojištění na bázi povinnosti a nechat lidi starat se,každý jak umí? Děkuji..
    Filip
  • Proč zase fondy
    10.02.2012 15:31

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, proč se zase musí spořit do fondů, proč nemůžu mít jako v USA vázaný účet u brokera a obchodovat si s akciemi sám? Je to omezenost politiků, nebo mj. Vaše úspěšné lobování? Děkuji Petr P.
    PetrP
  • Řecko II
    10.02.2012 15:31

    Ve vaší druhé odpovědi jste nazančil nakloněnost "suvrerénnímu" řešení problému Řecka. Co by podle vás odchod této země z eurozóny znamenal pro země jako je Portugalsko či Španělsko? Nedošlo by pouze k přesunu tlaku trhů dále? Jaké politické kroky byste doporučil malé otevřené ekonomice, jako je ČR, pro lepší přestání krize eurozóny?
    Matrix
  •  
    10.02.2012 15:07

    Je všeobecně známým faktem, že v současné vládě prakticky není ani jeden profesní odborník ve funkci ministra. Domníváte se, že diletantismus, jakým se tato vláda projevuje má kořeny v tomto faktu. Prosím a bez okecávaček, nebo mě radši neodpovídejte vůbec.
    Homo
  • Nelehký úkol
    10.02.2012 14:58

    Dobrý den. Všechny diskuze na téma penzijních fondů a jejich zhodnocní nebo udržení vložených prostředků záleží na lidech - osobách, kteří budou v těchto fondech pracovat.V minulých letech se zhodnoceni u mnohých dělo dílem náhody, shodou okolností a příznívých dat.Což v budoucnu může být již velmi nejisté.Zajimalo by mě, jaké je složení " portfolia " pracovníků, kteří jsou v daných fondech zaměnstnáni, jejich vzdělaní, erudovanost a praxe v daném oboru. Jelikož je známo, že finanční gramotnost je nedostečná.Děkuji a hodně štěstí a úspěchů v daném oboru.
    AMN
  • Doporučení pro vládu
    10.02.2012 14:44

    Dobrý den pan Rusnoku, NERV v prosinci sestavil zajímavý seznam doporučených opatření pro vládu. Které tři z nich byste vládě aktuálně doporučil urychleně zavést Vy? Hodně zdaru ve Vašem konání! R.
    Radek
  • Řecko + akcie
    10.02.2012 14:24

    Dobrý den, domníváte se, že Řecko nakonec stejně vystoupí z eurozóny a zavede drachmu? Druhá otázka - investujete soukromě do akcií? Jaké akcie vybíráte, můžete se svěřit? děkuji, Zvonař
    zvonař
  •  
    10.02.2012 14:15

    Dobrý den, zajímá mě názor Vás jako finančního odborníka - co pokládáte v současné době za nejjistější investici? A za druhé: Kdy a za jakých okolností podle Vás naše vláda veřejnosti přizná, že spuštění penzijní reformy v dnes stanoveném termínu není reálné? Přeji hodně zdaru!
    Mojmír
  •  
    10.02.2012 12:49

    Míra zadlužení domácností, firem i států vzrůstá, a významným bilančním protipólem se stávají centrální banky. Jak je systémově ošetřeno, aby nastřádaný kapitál nebyl investován do aktiv, které se v budoucnu ukáží jako toxická nebo se znehodnotí přeceněním?
    tri
  • Modelový příklad?
    10.02.2012 11:58

    Smím-li se zeptat: 1) Vaše osobní přesvědčení je zůstat ve starém, či přejít do nového penzijního systému - druhého pilíře? Proč? 2) S vědomím, že každý z nás je ochoten přijímat jinou míru rizika, jak by podle Vás mělo modelově vypadat dostatečné zajištění na stáří u člověka s průměrným příjmem ve věku dnes dejme tomu 30 let (základní pilíř, dobrovolný pilíř, další formy investic, % ze mzdy....atd) Děkuji
    JoN
  •  
    10.02.2012 11:04

    Pěkný den. Potíže zřejmě nastávají u II. pilíře důchodové reformy. Jaká je ale situace v III.pilíři - tedy transformované a účastnické fondy - tam může reforma proběhnout bez problémů ? Pokud by došlo k odkladu II. pilíře, došlo by i k odkladu reformy III.pilíře?¨ Děkuji za vyjádření.
    jendánek
  • Spořící plány
    10.02.2012 10:24

    Dobrý den, pane Rusnoku. Jak se díváte na nový model čtyř fondů dle míry rizika bez zajištění návratnosti alespoň vložených prostředků. Vnímáte to jako vážné riziko? Jsou podle vás lidé na takové rozhodnutí dostatečně zodpovědní a nebudou penzijními společnostmi tlačeni do těch rizikových? A z druhé strany: Nevnímáte toto nastavení, zejména pokud jde o agresívnější a rizikovější profily spoření (s východiskem, že "státní systém má zajistit"), jako ukrajující prostor tomu, co by mělo patřit do ryze soukromého byznysu? Díky za Váš pohled.
    JoN
  • Krize demokracie
    10.02.2012 10:06

    Občas se dnes hovoří o krizi kapitalizmu. Ona je to spíše krize demokracie, která je v naší kultuře založená na preferenci názorů většiny. Víme však dobře, že většina nemívá rozumné názory. Nebude nakonec východiskem "osvícená diktarura", jak nám to úspěšně předvádí již řadu let Čína ? Ostatně kdysi jsem četl někde v knihovně VŠE, že snad v určité době v určitých městských státech ve starém Řecku neměli volební právo všichni, ale jen uznávaní a zasloužilí občané. Nebylo by toto východisko ? Jaký je Váš názor ?
    Beránek
  • Podíl v portfoliu
    10.02.2012 10:00

    Co byste v důchodové reformě udělal jinak? Osoba nad 40 let nevstoupí do druhého pilíře, protože má příjem pod 30.000,-. Kolik % z osobních úspor na důchod by měl představovat třetí pilíř?
  • Odborníci ve vládě
    10.02.2012 9:52

    Domnívám se , že je nesmyslné, aby zemi řídili ministři z řad politiků, neodborníků, jejichž prioritou je získat a udržet si hlasy voličů, kteří ve své většině jsou rovněž neodborníky a teprve, když se pokazí vše, co je možné pokazit, ujímají se vlády odborníci, aby vyvedli zemi z krize, jako je tomu v Řecku, Itálií atd. Kromě toho si myslím, že by o zásadních věcech neměli rozhodovat poslanci, což jsou rovněž většinou politici, neodborníci, ale něco jako institucializovaný NERV. Jaký je Váš názor ?
    Beránek
  • Individuální důchody
    10.02.2012 9:35

    Bylo by možné chránit individuální důchody s již vyplacenými příspěvky státu třeba nějakým ústavním článkem, aby nemohlo dojít k takovému nezodpovědnému zásahu vlády jako v Maďarsku ?
    Beránek
  •  
    10.02.2012 9:27

    Dobry den, proc vymyslime vlastni system misto toho abychom okopirovali funkcni system jine zeme a zabyvali se problemem prechodu na takovy system. Systemem nemyslim jen tri pilire, ale vsechny detaily provozu, regulace, legislativy a provazanosti na souvisejici oblasti (treba podpora vlastniho bydleni). Obcas mam pocit, ze si myslime, ze jsme nejchytrejsi na celem svete ;-)
    razit
  • Řecko
    10.02.2012 9:15

    Jak se jako ekonom díváte na politické tanečky kolem Řecka? Stojí podle Vás země v současné podobě za další 130miliardovou injekci, nebo byste jako někteří radši radil léčbu bankrotem? Díky za odpověď
    Matrix
  • start
    10.02.2012 9:12

    Dobrý den, Otázka sice byla v textu výše skoro položena, ale nedá mi to ji nezopakovat. Stihne se podle Vás spuštění důchodové reformy k 1. lednu příštího roku v "celé své kráse"? JK
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více