Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Šéf financí Telefóniky CR Petr Kubový v rozhovoru na Patria.cz

Šéf financí Telefóniky CR Petr Kubový v rozhovoru na Patria.cz

20.02.2012 11:00
Autor: Redakce

Zatímco den před výsledky za 4 Q a rok 2011 se akcie Telefóniky CR prodávaly, po nich nastoupila silná nákupní vlna. Důvodem je zisk i OIBDA české telekomunikační firmy ve 4Q nad odhady, naplnění (byť těsné) celoročního cíle, solidní odměna investorům v podobě 40 na akcii dividendy plus snížení kapitálu a navíc oznámení zpětného odkupu akcií. Také výhled pro rok 2012 je spíše pozitivním překvapením. Není toho optimismu příliš?

Výnosy Telefóniky CR ve 4Q11 meziročně klesly o 4 %, výsledek OIBDA o 1,7 %. Obé je ale nad odhady analytiků. Telefónica CR argumentuje stabilizací u zákazníků mobilních služeb, přiznává ale vysoký konkurenční tlak u firemní klientely včetně malých a středních podniků. Zlepšení OIBDA marže pak podpořila úspora nákladů, ziskovost na Slovensku a prodeje nepoužívaného majetku.

Telefónica CR je dividendovým titulem a tak logicky také dividenda byla středem zájmu 4Q výsledků. Její navrhovaná výplata za rok 2011 sice klesá na 27 korun za akcii, ale s efektem snížení základního kapitálu firma navrhuje vyplatit akcionářům celkovou odměnu 40 Kč/akcie. Výnos tak dosahuje zhruba 11 procent. Navíc, což je také podporou tržní ceně akcií, představenstvo schválilo návrh na získání rámcového souhlasu k případnému odkupu vlastních akcií až do výše 10 % akcií společnosti. Stá se tak má na VH. Výsledky za rok 2011 pro akcionáře je tak třeba hodnotit pozitivně.

Co výhled roku 2012? Firma očekává v roce 2012 lepší trend v oblasti výnosů z podnikání než v roce 2011, ale zároveň také mírný meziroční pokles marže OIBDA. Výnosy z fixních a mobilních služeb vysokorychlostního internetu společně s rostoucími výnosy na Slovensku mají být hlavními oblastmi zlepšení výkonnosti výnosů v letošním roce. Na investice bez zahrnutí akvizice části podniků pak letos půjde 6,2 miliardy korun.


S jakými cíli hledí do roku 2012 management Telefóniky CR? Jaký dopad do výsledků může očekávat od konkurence v jednotlivých segmentech a případného vstupu nového hráče na trh? Jeví se udržitelný dividendový výnos a absolutní odměna pro akcionáře? Kam půjdou investice? Může Telefónica CR více vytěžit z chytrých telefonů, rychlého internetu a dalších segmentů? Na vše co Vás zajímá k hospodaření Telefóniky CR, firmě či telekomunikačnímu trhu se ptejte člověka z nejpovolanějších – ředitel Telefóniky CR pro finance Petr Kubový v pondělí od 11:00 v online rozhovoru na Patria.cz! Ptejte se již nyní!

Petr Kubový pracuje ve společnosti Telefónica CR více jak čtyři roky na pozici výkonného ředitele pro finance. Před svým působením ve společnosti Telefónica CR pracoval 14 let pro společnost Shell v Čechách i v zahraničí, kde zastával nejrůznější pozice ve financích na lokální, regionální a globální úrovni.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Robert188, 11:38) -
    Dobrý den, nerozumím tomu, proč došlo ke snížení nominální hodnoty akcie tj. snížení zákl. jměni firmy, které je následně odevzdáno akcionářům? Je to cesta jak legálně vyvést matce více peněz na dividendách? Proč se na zvýseni divi nepoužijí peníze, které máte na zpětný odkup akcií? Rozumím snížení zákl. jmění, rozumím zpětnému odkupu, ale dohromady se zvýšením divi o 13 Kč se v tom nevyznám a přiznávám, ze je to má ekonomická nedovzdělanost. (Robert188)
  • Odpověď (, 12:27) -
    Dobrý den, snížení kapitálu je jednou z technických možností, jak řešit situaci, kdy společnost generuje více hotovosti, než vytváří čistého zisku, čili takzvaná hotovostní kapacita je vyšší než právní dividendová kapacita. To je právě situace, ve které se momentálně naše společnost nachází. Cesta, jak „legálně vyvést matce více peněz na dividendách“ to tak rozhodně není, protože s použitím tohoto mechanismu každý akcionář profituje na tomto řešení stejnou měrou. Mnohokrát děkuji za vaše dotazy a těším se někdy v budoucnosti na další online diskuzi. Petr Kubový
  • ---
  • Otázka (OldrichSveda, 11:30) -
    Dobrý den, jak se díváte na budování sítí typu FTTx versus mobilní sítě LTE ? Nepředčí během 3 - 5 let mobilní LTE právě budované optické sítě poslední míle ? Nebudou pak k ničemu, když bude 100 Mbit v každém mobilním zařízení vybavené LTE modemem ? Děkuji
  • Odpověď (Petr Kubový, 12:13) -
    Dobrý den, děkuji za velmi zajímavý dotaz. Tyto dvě technologie nepovažujeme za konkurenční, ale za navzájem se doplňující. Domnívám se, že LTE, ať už bude fungovat na jakýchkoli rychlostech, nebude mít takovou kapacitu, jako optické sítě. Navíc mobilní zařízení budou vždy omezena výdrží baterie, narozdíl od modemů připojujících počítače k pevnému internetu. Velmi mne těší, že vidíte budoucnost vysokorychlostního internetu stejně optimisticky, jako my v Telefónice :-)
  • ---
  • Otázka (BigBlind, 11:20) -
    Dobrý den, pane Kubový. Kde chcete vzít peníze na zpětný odkup 10% akcií, když získate z dividendy pouze 8,9mld kč (z toho 2,905mld právě ze snížení nominální hodnoty), což by při aktuální ceně 397kč/akcie bylo 12,8mld. Vycházelo by to při ceně 280kč/akcie. Případně v jakém cenovém horizontu máte v plánu odkupovat? Není náhodou snížení nominální hodnoty akcie o 13% pokus o snížení ceny akcií? Aby zpětný odkup byl pro O2 levnější? Díky, za možnost položit otázku přímo Vám. S pozdravem
  • Odpověď (Petr Kubový, 12:16) -
    Dobrý den, jak jsem již odpověděl dříve technické parametry odkupu budou schváleny valnou hromadou, takže mi pouze dovolte rozhodně odmítnout tvrzení, že tímto krokem bychom se snažili jakkoli manipulovat s cenou akcie ve prospěch jakéhokoli akcionáře.
  • ---
  • Otázka (Vendelín, 11:07) -
    Telekomunikační úřad tlačí na vstup nového operátora, alespoň jsem to tak pochopil. Připravujete se nějak na to? Hýbou se nějakým produktivním směrem vaše jednání s virtuálními operátory? A pak by mě zajímalo: co si myslíte o firmách, které v podstatě jen vytvářejí mezičlánek mezi skutečným operátorem, u kterého se dohozením určitého balíku smluv snaží dostat slevu pro "své" zákazníky? Neuvažuje Telefónica o nějaké vlastní v uvozovkách diskontní značce?
  • Odpověď (Petr Kubový, 12:15) -
    Dobrý den, moc se omlouvám, ale tento dotaz si žádá velmi širokou odpověď a není v našich možnostech ji napsat do online rozhovoru.
  • ---
  • Otázka (jb, 11:06) -
    Jaky je Vas dividendovy vyhled v horizontu 5 let?Dekuji,JB.
  • Odpověď (Petr Kubový, 12:09) -
    Viz odpověď na první otázku.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 10:51) -
    Zdravím. V poslední době se začíná mluvit o tom, že český trh mobilních operátorů je málo konkurenční a čeští zákazníci tak zaplatí za tyto služby relativně více v porovnání s jinými zeměmi. Nečekám, že byste s tímto tvrzením souhlasil, přesto se zeptám: Jak vnímáte českého zákazníka, je podle Vás dostatečně flexibilní vzhledem k nabídce, nebo spíše konzervativní bez většího zájmu hledat výhodnější alternativy tarifů?
  • Odpověď (Petr Kubový, 12:05) -
    Dobrý den, děkuji za velmi zajímavý dotaz, který však nemá jednoznačnou odpověď. Z našich zkušeností vyplývá, že čeští zákazníci paradoxně více slyší na nabídky zvýhodněných telefonů než na zvýhodnění volání. S tím souvisí i menší flexibilita vůči nabídce nových tarifů a akčních balíčků.
  • ---
  • Otázka (surfman, 10:49) -
    Zdravím, dle statistik DSL tel02 je před konkurencí a to mírně u ADSL/VDSL, naopak naprosto nestíhá u 3G. Jaké jsou plány v dohledné době to změnit?
  • Odpověď (Petr Kubový, 12:04) -
    Dobrý den, nevím na základě jakých statistik a měření někdo tvrdí, že u 3G nestíháme a nechci se pouštět do debaty, co je či není pravda, čili se pouze omezím na informaci, že v letošním roce investice do navýšení kapacity a další rozšíření pokrytí 3G patří k hlavním investicím. Doufám, že toto povede i vylepšení našeho obrazu u Vámi používaného zdroje měření. Ke konci loňska jsme pokrývali 73 procent populace signálem 3G.
  • ---
  • Otázka (Luboš, 10:45) -
    Pěkný den. V neurčitých periodách se neustále opakují v tisku skazky o odchodu Telefoniky z CR. Předpokládám, že to odmítáte? :-) Zajímalo by mne ale, jak si z pohledu hospodaření a jeho přínosu do výsledku skupiny stojí česká Telefónika absolutně a relativně vůči dalším trhům skupiny, nejlépe kdyby bylo i porovnání přes nějaký srovnatelný ukazatel typu ARPU, OIBDA,...
  • Odpověď (Petr Kubový, 12:03) -
    Dobrý den, děkuji za dotaz. Odchod Telefóniky z Česka nepopíráme jen my, ale i nejvyšší vedení skupiny ve Španělsku. Viceprezident Telefónica S.A. Julio Linares uvedl minulý týden při setkání s naším ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, že v Česku hodlá společnost i nadále zůstat a naopak ještě své investice navyšuje (viz odpovědi výše). V absolutním měřítku Telefonica Czech Republic představuje zhruba 3 procenta aktiv skupiny.
  • ---
  • Otázka (Angie, 10:38) -
    Dobrý den, zajímá mě, v jaké fázi je momentálně případné zavedení signálu do tunelů mezi stanicemi pražského metra…dočkáme se ho, nebo mu stále brání technická obtížnost a přílišná nákladovost? Díky za odpověď
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:46) -
    Tato otázka vyžaduje trochu obšírnější odpověď, neboť nevím, jaký signál máte na mysli. Každopádně se ovšem dnes pokrytí tunelů jeví jako neefektivní. Z historie: V minulosti proběhlo několik měření, jejichž výsledky poskytly potřebné technické podklady, jak by se dalo pokrytí provést. Jedno z měření byla pilotní instalace vyzařovacího kabelu mezi stanicemi Muzeum C a I.P.Pavlova. Tento pilotní projekt byl spuštěn 13.3.1999 a v jeho rámci byly kromě zmiňovaného tunelu pokryty signálem GSM 900 MHz ještě nástupiště, vestibuly a spojovací chodby stanic I.P.Pavlova, Muzeum C, Muzeum A, Můstek B a Můstek A. Pilotní projekt znamenal vůbec první zavedení GSM signálu do pražského metra a z tohoto důvodu sloužil nejenom operátorům, kteří se učili jak nejefektivněji pokrývat podzemní prostory, ale hlavně Dopravnímu Podniku (DP), který si ověřil, že signály systémů GSM negativně neovlivňují jeho radiová zařízení, která slouží k podpoře toho, co je pro DP nejdůležitější, což je bezpečná a spolehlivá přeprava cestujících. Jelikož investice na pokrytí tunelů vyzařovacím kabelem vycházely a stále vycházejí neúměrně vysoké, pokoušeli se operátoři najít jiné technické řešení a za tímto účelem proběhlo několik společných měření, pokoušejících se ověřit možnost pokrývat tunely anténami, což by z hlediska investic představovalo výraznou úsporu. Tato měření prokázala, že anténami se dají pokrývat jen kratší tunely a proto by výsledné řešení muselo kombinovat pokrývání anténami a vyzařovacími kabely a úspory v investicích by nebyly tak výrazné. V současné době jsme výrazně investovali do pokrytí všech stanic metra mobilním signálem. Použité řešení pro pokrývání Metra je šité na míru GSM, tzn. teoreticky je možné pokrýt tunely technologií GSM, GPRS, EDGE. Pokrytí signálem 3G by znamenalo vybudovat úplně nový systém na zelené louce, tzn. investice by byly mnohem vyšší než jen na nainstalování vyzařovacích kabelů, popřípadě antén do tunelů. V současné době je pro nás prioritní pokrytí dalších velkých měst 3G signálem. Aktuálně O2 pokrývá signálem 3G zhruba 73 procent populace.
  • ---
  • Otázka (Tono, 10:37) -
    Dobrý den, ještě k odkupu akcií s vědomím, že se terpve rozhodne: 1) je úmysl odkupovat plně z free floatu? 2) je úmysl odkupovat pozvolna po drobných objemech podobně, jako to dělala například Komerční banka, nebo je úvaha nějakého většího balíku nebo malého množství větších balíků? Možné načasování (2Q, druhá polovina roku,...)? Děkuji za informaci.
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:52) -
    Dobrý den, pokud valná hromada schválí tento program a jeho technické parametry a společnost se rozhodne pro jeho využití někdy v budoucnosti, tak samozřejmě bude otevřený pro všechny akcionáře.
  • ---
  • Otázka (TT, 10:36) -
    Dobrý den, jak vy vidíte optimální kapitálovou strukturu společnosti v budoucnu? Myslím tím podíl dluh/vlastní kapitál. Dnes je podíl dluhu velmi nízký... Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:46) -
    Děkuji za otázku. Optimální kapitálová struktura je dle mého názoru specifická pro každou danou společnost v tom daném okamžiku. Momentálně mi přijde, že naše kapitálová struktura by mohla obsahovat více dluhu.
  • ---
  • Otázka (tomast, 10:30) -
    Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na váš názor, kdy si myslíte, že společnost zpustí share buy-back program? Může to být ještě letos? Děkuji
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:36) -
    Momentálně je opravdu předčasné spekulovat na toto téma, neboť jsme zatím ve stádiu technických analýz a přípravy této technické možnosti.
  • ---
  • Otázka (Jirka, 10:16) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat... Pokud se na valné hromadě odsouhlasí odkup akcií, podle čeho se bude stanovovat cena (popř. pásmo) ve kterém bude odkup realizován? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:35) -
    Toto pásmo se bude určovat až v momentě, kdy bychom tento odkup začali realizovat dle momentálního ekonomického vývoje v naší společnosti a na akciovém trhu.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 10:16) -
    Dobrý den, v dnešních novinách jsem četl, že Češi už dluží mobilním operátorům za telefon a internet téměř deset miliard korun, a navíc tento trend přidává na síle (loni +30 %). Jaký objem pohledávek po splatnosti u zákazníků eviduje O2? Můžete prosím nastínit vývoj vaší strategie vůči neplatičům v poslední (krizové) době? Díky za odpověď JK
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:26) -
    Dobrý den. Je pravdou, že objem faktur po splatnosti může těchto čísel napříč celým trhem dosahovat, konkrétně u O2 se ovšem množství ani objem dluhů zákazníků nijak významně nemění. Spíše se zhoršuje jejich vymahatelnost, což může mít souvislost s obtížným ekonomickými podmínkami posledních měsíců. Přesné číslo faktur po splatnosti bohužel nemůžeme uvést, jde ale o naprosté minimum. Drtivá většina zákazníků platí včas. Co se týče vymáhacího procesu: Na dluh se snažíme zákazníka vždy upozornit upomínacími SMS, automatickými hovory, písemnými upomínkami a hovory od našich operátorů. K případnému omezení služeb zákazníka dochází až po několikerém upozornění a zákazník má vždy dostatek času na situaci zareagovat, problém vyřešit a dlužnou částku uhradit. Proces je různý podle segmentu zákazníka, kreditní třídy a platební metody. K předání pohledávky inkasní agentuře přistupujeme až po vyčerpání všech interních možností, jak zákazníka kontaktovat. Využíváme služeb několika inkasních agentur. Jedná se o poslední možnost mimosoudního řešení pohledávky a vstřícný krok vůči zákazníkovi, jak uhradit své závazky bez navýšení o soudní náklady. Zdůrazňujeme, že pohledávky v drtivé většině případů neprodáváme, ale pověřujeme inkasní agentury, aby peníze vymáhaly naším jménem. Ve chvíli, kdy zákazník zaplatí, zamíří peníze na účet společnosti Telefónica Czech Republic. K prodeji pohledávek přistupujeme v naprostém minimu případů a vždy jde o pohledávky několik let po splatnosti.
  • ---
  • Otázka (Pavel, 9:55) -
    Dobrý den, bude ještě stále Telefonica pokračovat v prodeji svého "nepotřebného" majetku? nebo je již tato fáze ukončena. Případně chystáte další úsporná opatření? Děkuji
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:29) -
    Děkuji za otázku. Neustálé revidování využití všech našich aktiv odpovídá našim představám a případný prodej nepotřebných či málo využívaných aktiv patří k naším prioritám každý rok. A rok 2012 nebude jiný. Budeme i nadále pokračovat v hledání dalších úsporných opatření ve všech oblastech našich interních činností tak, abychom co nejlépe a nejefektivněji poskytovali neustále se rozšiřující škálu služeb našim zákazníkům.
  • ---
  • Otázka (PKrab, 9:54) -
    Vaše očekávání pro vývoj tržeb a ARPU za pevný a mobilní segment letos, případně na nejbližší roky? Důvody? Děkuji vám.
  • ---
  • Otázka (Robin, 9:35) -
    Dobrý den, chtěl bych vědět, zda-li máte nějaké nové informace ohledně budoucích aukcí digitální dividendy. Připravuje se Telefónica na aukci digitální dividendy. Za jak dlouho budete zhruba schopni zavést novou mobilní síť 3G, když vyhrajete určité pásmo? Díky
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:20) -
    Dobrý den, v současnosti bohužel žádné nové informace ohledně aukce nemáme. Samozřejmě se na ni připravujeme a potvrzujeme, že o frekvence pro provoz sítí LTE máme zájem, nicméně velmi bude záležet na podmínkách, které ČTÚ pro aukci stanoví. Domníváme se, že by aukce neměla být použita jako regulatorní nástroj a pevně věříme, že všichni uchazeči budou mít srovnatelné podmínky. Pokud licence získáme za rovných podmínek, jsme připraveni zahájit investice do 4G (jistě jste myslel 4G), ještě v letošním roce.
  • ---
  • Otázka (Šaňo, 9:31) -
    Ja Vás zdravím, pán Kubový. Veľmi si ja vážim spoločnosti Telefónica, pre jej mimoriadnú starostlivosť o nás menšinových akcionárov. V tejto ťažkej dobe je spoločnosť ochotná rozdeliť sa s nami menšinovými akcionármi o svoj majetok, základný kapitál, čiže vklad majitelov spoločnosti do spoločnosti. Jáj, toto je ozaj šĺachetný čin, ktorý ja osobne vysoko hodnotím. Chcem sa Vás, pán Kubový, opýtať, prečo ste neznížili základný kapitál o väčšiu čiastku, ako tých 13 Kč nominálnej hodnoty akcie? Ja sa nazdávam, že by bolo dobré čím skôr rozdeliť medzi nás akcionárov väčšinu základného kapitálu naraz, lebo inflácia, ktorou budú vlády riešiť zadľženie, nám ho za chvílu zožerie a nebudeme mať nič, veď čo bude taká desaťkorunáčka o tri roky? Jedno decko benzínu?
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:19) -
    Děkuji za velice zajímavý názor na dění okolo nás, se kterým se jistě více lidí ztotožní. Jak jsem již uvedl výše tato výše hotovosti, kterou jsme se rozhodli distribuovat našim akcionářům odpovídá našim představám o výši investic a naší ziskovosti. Nicméně si znovu dovolím upozornit na fakt, že my věříme v možnosti rozvoje našeho byznysu, a proto v letošním roce naopak významně zvyšujeme investice. Čili snížení kapitálu je nutno vnímat jako technický způsob, jak řešit poměr mezi generovanou hotovosti a výší našeho čistého zisku.
  • ---
  • Otázka (JN, 9:24) -
    Dobrý den, výhled pro rok 2012 zní 'lepší trend v oblasti výnosů z podnikání než v roce 2011' a 'mírný meziroční pokles marže OIBDA'. Lze prosím tato očekávání podrobněji rozvést, například relativně vůči roku 2011 s cílem OIBDA -1 % až -5 %? A druhá část otázky: dle výsledkové zprávy spoléháte na další rozvoj vysokorychlostního internetu a Slovensko... Můžete blíže rozvést, kterými směry zejména půjdou investice plánované letos v celkovém objemu přes 6 mld. Kč bez akvizic? Děkuji.
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:13) -
    Dobrý den, na základě dostupných dat celkový telekomunikační trh klesal v posledních dvou až třech letech zhruba o 8 procent. Pro tento rok se domníváme, že by tento pokles mohl být až poloviční, což doufáme, že se projeví i v našich letošních výnosech. U naší marže předpokládáme i přes další snižování provozních nákladů její lehké zhoršení vyvolané pokračujícími tlaky na další snižování cen. Momentálně by ovšem bylo předčasné spekulovat o nějakém přesnějším čísle. S dalším možným upřesněním počkejme, prosím, aspoň na výsledky za první čtvrtletí. Co se týče našich investic, tak hlavní priority se nemění, což jsou investice do mobilního a fixního broadbandu, hlavně další zvyšování kapacity, jelikož předpokládáme relativně rychlý nárůst spotřeby dat a další rozšíření pokrytí. V letošním roce chystáme také významné rozšíření investic do různých variant optických sítí – a to i v oblasti rezidentního segmentu.
  • ---
  • Otázka (Tono, 9:14) -
    Dobrý den, Telefónika sáhla při nižší dividendě ke "kompenzaci" ze snížení kapitálu. Navíc -plus pro akcionáře - s možnou podporou zpětného odkupu akcií. Při očekávaném vývoji hospodaření a úrovni cash flow společnosti: Počítáte s takovým postupem i v dalších letech, jinými slovy, bude nadále snaha držet odměnu pro akcionáře neklesající? Díky
  • Odpověď (Petr Kubový, 11:12) -
    Dobrý den všem čtenářům Patria.cz. To, že jsme si vytvořili další možnosti, jak rozdělovat dodatečné zdroje nad rámec našeho čistého zisku mezi naše akcionáře, neznamená žádnou změnu v přístupu naší společnosti k této oblasti. To znamená, že po pokrytí všech našich nemalých investičních potřeb nebudeme hromadit zbylou hotovost, ale budeme se snažit ji distribuovat našim akcionářům. V této souvislosti bych si dovolil zdůraznit, že naše investice v tomto roce ještě vzrostou oproti roku 2011 na částku přesahující 6 miliard korun. Přiznám se ovšem, že spekulovat o výši dividendy si momentálně netroufnu.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    20.02.2012 11:38

    Dobry den, nerozumim tomu, proc doslo ke snizeni nominalni hodnoty akcie tj. snizeni zakl. jmeni firmy, ktere je nasledne odevzdano akcionarum? Je to cesta jak legalne vyvest matce vice penez na dividendach? Proc se na zvyseni divi nepouziji penize, ktery mate na zpetny odkup akcii? Rozumim snizeni zakl, jmeni, rozumim, zpetnemu odkupu, ale dohromady se zvysenim divi o 13 Kc se v tom nevyznam a priznavam, ze je to ma ekonomicka nedovzdelanost.
    Robert188
  •  
    20.02.2012 11:30

    Dobrý den, jak se díváte na budování sítí typu FTTx versus mobilní sítě LTE ? Nepředčí během 3 - 5 let mobilní LTE právě budované optické sítě poslední míle ? Nebudou pak k ničemu, když bude 100 Mbit v každém mobilním zařízení vybavené LTE modemem ? Děkuji
    OldrichSveda
  • Výhled
    20.02.2012 11:20

    Dobrý den, pane Kubový. Kde chcete vzít peníze na zpětný odkup 10% akcií, když získate z dividendy pouze 8,9mld kč (z toho 2,905mld právě ze snížení nominální hodnoty), což by při aktuální ceně 397kč/akcie bylo 12,8mld. Vycházelo by to při ceně 280kč/akcie. Případně v jakém cenovém horizontu máte v plánu odkupovat? Není náhodou snížení nominální hodnoty akcie o 13% pokus o snížení ceny akcií? Aby zpětný odkup byl pro O2 levnější? Díky, za možnost položit otázku přímo Vám. S pozdravem
    BigBlind
  •  
    20.02.2012 11:07

    Telekomunikační úřad tlačí na vstup nového operátora, alespoň jsem to tak pochopil. Připravujete se nějak na to? Hýbou se nějakým produktivním směrem vaše jednání s virtuálními operátory? A pak by mě zajímalo: co si myslíte o firmách, které v podstatě jen vytvářejí mezičlánek mezi skutečným operátorem, u kterého se dohozením určitého balíku smluv snaží dostat slevu pro "své" zákazníky? Neuvažuje Telefónica o nějaké vlastní v uvozovkách diskontní značce?
    JoN
  • dividenda
    20.02.2012 11:06

    Jaky je Vas dividendovy vyhled v horizontu 5 let?Dekuji,JB.
    jb
  • konkurence
    20.02.2012 10:51

    Zdravím. V poslední době se začíná mluvit o tom, že český trh mobilních operátorů je málo konkurenční a čeští zákazníci tak zaplatí za tyto služby relativně více v porovnání s jinými zeměmi. Nečekám, že byste s tímto tvrzením souhlasil, přesto se zeptám: Jak vnímáte českého zákazníka, je podle Vás dostatečně flexibilní vzhledem k nabídce, nebo spíše konzervativní bez většího zájmu hledat výhodnější alternativy tarifů?
    Investorka
  • rychlost připojení k netu
    20.02.2012 10:49

    Zdravím, dle statistik DSL tel02 je před konkurencí a to mírně u ADSL/VDSL, naopak naprosto nestíhá u 3G. Jaké jsou plány v dohledné době to změnit?
    JoN
  • (ne)odchod z trhu
    20.02.2012 10:45

    Pěkný den. V neurčitých periodách se neustále opakují v tisku skazky o odchodu Telefoniky z CR. Předpokládám, že to odmítáte? :-) Zajímalo by mne ale, jak si z pohledu hospodaření a jeho přínosu do výsledku skupiny stojí česká Telefónika absolutně a relativně vůči dalším trhům skupiny, nejlépe kdyby bylo i porovnání přes nějaký srovnatelný ukazatel typu ARPU, OIBDA,...
    JoN
  • pokrytí
    20.02.2012 10:38

    Dobrý den, zajímá mě, v jaké fázi je momentálně případné zavedení signálu do tunelů mezi stanicemi pražského metra…dočkáme se ho, nebo mu stále brání technická obtížnost a přílišná nákladovost? Díky za odpověď
    Angie
  • ještě odkup
    20.02.2012 10:37

    Dobrý den, ještě k odkupu akcií s vědomím, že se terpve rozhodne: 1) je úmysl odkupovat plně z free floatu? 2) je úmysl odkupovat pozvolna po drobných objemech podobně, jako to dělala například Komerční banka, nebo je úvaha nějakého většího balíku nebo malého množství větších balíků? Možné načasování (2Q, druhá polovina roku,...)? Děkuji za informaci.
    JoN
  •  
    20.02.2012 10:36

    Dobrý den, jak vy vidíte optimální kapitálovou strukturu společnosti v budoucnu? Myslím tím podíl dluh/vlastní kapitál. Dnes je podíl dluhu velmi nízký... Děkuji za odpověď.
    TT
  • share buy-back
    20.02.2012 10:30

    Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na váš názor, kdy si myslíte, že společnost zpustí share buy-back program? Může to být ještě letos? Děkuji
  • odkup akcií
    20.02.2012 10:16

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat... Pokud se na valné hromadě odsouhlasí odkup akcií, podle čeho se bude stanovovat cena (popř. pásmo) ve kterém bude odkup realizován? Děkuji za odpověď.
  • Neplatiči
    20.02.2012 10:16

    Dobrý den, v dnešních novinách jsem četl, že Češi už dluží mobilním operátorům za telefon a internet téměř deset miliard korun, a navíc tento trend přidává na síle (loni +30 %). Jaký objem pohledávek po splatnosti u zákazníků eviduje O2? Můžete prosím nastínit vývoj vaší strategie vůči neplatičům v poslední (krizové) době? Díky za odpověď JK
    Koutný
  • Majetek
    20.02.2012 9:55

    Dobrý den, bude ještě stále Telefonica pokračovat v prodeji svého "nepotřebného" majetku? nebo je již tato fáze ukončena. Případně chystáte další úsporná opatření? Děkuji
    Pavel
  •  
    20.02.2012 9:54

    Vaše očekávání pro vývoj tržeb a ARPU za pevný a mobilní segment letos, případně na nejbližší roky? Důvody? Děkuji vám.
    JoN
  •  
    20.02.2012 9:35

    Dobrý den, chtěl bych vědět, zda-li máte nějaké nové informace ohledně budoucích aukcí digitální dividendy. Připrvuje se Telefónica na aukci digitální dividendy. Za jak dlouho budete zhruba schopni zavést novou mobilní síť 3G, když vyhrajete určité pásmo? Díky
    Robin
  •  
    20.02.2012 9:31

    Ja Vás zdravím, pán Kubový. Veľmi si ja vážim spoločnosti Telefónica, pre jej mimoriadnú starostlivosť o nás menšinových akcionárov. V tejto ťažkej dobe je spoločnosť ochotná rozdeliť sa s nami menšinovými akcionármi o svoj majetok, základný kapitál, čiže vklad majitelov spoločnosti do spoločnosti. Jáj, toto je ozaj šĺachetný čin, ktorý ja osobne vysoko hodnotím. Chcem sa Vás, pán Kubový, opýtať, prečo ste neznížili základný kapitál o väčšiu čiastku, ako tých 13 Kč nominálnej hodnoty akcie? Ja sa nazdávam, že by bolo dobré čím skôr rozdeliť medzi nás akcionárov väčšinu základného kapitálu naraz, lebo inflácia, ktorou budú vlády riešiť zadľženie, nám ho za chvílu zožerie a nebudeme mať nič, veď čo bude taká desaťkorunáčka o tri roky? Jedno decko benzínu?
    Šaňo
  •  
    20.02.2012 9:24

    Dobrý den, výhled pro rok 2012 zní 'lepší trend v oblasti výnosů z podnikání než v roce 2011' a 'mírný meziroční pokles marže OIBDA'. Lze prosím tato očekávání podrobněji rozvést, například relativně vůči roku 2011 s cílem OIBDA -1 % až -5 %? A druhá část otázky: dle výsledkové zprávy spoléháte na další rozvoj vysokorychlostního internetu a Slovensko... Můžete blíže rozvést, kterými směry zejména půjdou investice plánované letos v celkovém objemu přes 6 mld. Kč bez akvizic? Děkuji.
    JoN
  •  
    20.02.2012 9:14

    Dobrý den, Telefónika sáhla při nižší dividendě ke "kompenzaci" ze snížení kapitálu. Navíc -plus pro akcionáře - s možnou podporou zpětného odkupu akcií. Při očekávaném vývoji hospodaření a úrovni cash flow společnosti: Počítáte s takovým postupem i v dalších letech, jinými slovy, bude nadále snaha držet odměnu pro akcionáře neklesající? Díky
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více