Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s makléři Patria Direct (nejen) o trzích po výsledkové sezóně a uklidnění dluhové krize

Rozhovor s makléři Patria Direct (nejen) o trzích po výsledkové sezóně a uklidnění dluhové krize

27.03.2012 16:21
Autor: Redakce

Nepromarněte příležitost dozvědět se od makléřů významného tuzemského obchodníka s cennými papíry - společnosti Patria Direct - vše, co Vás zajímá z oblasti investování.

Jsou akcie po výsledkové sezóně a dalším záchranném balíku pro Řecko adekvátně oceněny? Bude letošní rok na akciových trzích opravdu další příležitostí pro býky, nebo již převezmou opratě medvědi? Proč se burzy potýkají s malými objemy? Do kterých produktů směřuje největší zájem klientů? Jaké jsou vhodné investiční strategie pro současné klima na finančních trzích? A co chystá Patria Direct pro své klienty do budoucna?

Makléři a management významného tuzemského obchodníka s cennými papíry, společnosti Patria Direct, která poskytuje služby individuálním investorům, odpovídali na Vaše dotazy dnes od 14:00 do 16:20 hod. v online rozhovoru na Patria.cz.

PD new 2

Na všechny Vaše dotazy se těší tým Patria Direct, a.s.:

• Největší mezi obchodníky s cennými papíry, kteří poskytují služby individuálním investorům z pohledu zobchodovaných objemů a klientských aktiv.

• Nejširší profesionální tým makléřů věnujících se privátním klientům v ČR.

• Nabízí své služby také na Slovensku.

• Úspěšně nabízející produkt Patria Forex, který umožňuje klientům spekulovat na pohyb měnových kurzů, komodit a akciových indexů s finanční pákou 1:50.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Petr, 14:55) -
    Dobrý den, chci se zeptat, zdali plánujete v brzké době zahájit pokrývání AAA. Pokud ne, jaký máte názor na růstový příběh AAA, který započal expanzí do Ruska. Jak vidíte cenu akcií AAA za 3 roky, dosáhne alespoň na cenu IPO když už teď jsou výsledky lepší jak před IPEM?
  • Odpověď (Research Patria Finance, 16:21) -
    Titul AAA Auto nepokrýváme ani to v brzké době neplánujeme.
  • ---
  • Otázka (Milan Šustek, 14:39) -
    Dobrý deň, minulý týždeň som sa potešil vyjadreniam pána Žabžu ohľadom výhľadu akcií spoločnosti ERSTE na úrovni 500 kč. Bohužiaľ, nič také sa nestalo, titul dokonca mierne oslabil a potvrdzuje to aj začiatok tohto týždňa. Čím je táto neochota titulu k rastu spôsobená? Je to stále len "kríza" a neochota investorov tento titul kupovať alebo reálne fundamenty? Kedy predpokladáte nárast na 500? Je vôbec ešte možné, aby stála akcia okolo 900 kč, ako tomu bolo pred zhruba dvoma rokmi? Ďakujem.
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 16:17) -
    Dobrý den, do určité míry jsem již odpovídal jinému tazateli. Bankovní tituly obecně v poslední době působí jako lakmusový papírek chování a nálady akciových trhů. Po odsunutí „řeckého problému“ mimo hlavní stránky novin trhy do značné míry hledají směr – můžete to poznat i podle velmi nízké likvidity a poklesu indexu VIX na nejnižší hodnoty za poslední rok. Stále se kloním k názoru (byť s tímto stavem z pohledu jeho udržitelnosti nesouhlasím), že velmi liberální politika centrálních bank povede k pokračování růstu trhů rizikových aktiv. Cenu 900 Kč nyní nepovažuji za reálnou.
  • ---
  • Otázka (Michel, 14:38) -
    Dobrý den, Jaký máte názor na vývoj zlata v horizontu, řekněme následujících měsíců? Objevily se názory, že tato komodita přestává být "bezpečným přístavem", zvláště po klesající ceně tohoto kovu v posledních týdnech. Myslíte si, že tento vývoj byla spíše korekce (můj názor) a udrží si růstový trend či by se skutečně mohlo zlato vydat opačným směrem? Děkuji za Váš názor. S pozdravem Michel
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 16:13) -
    Dobrý den, ke zlatu jsem se již vyjadřoval v minulé odpovědi, takže jen dodám následující. U zlata jsme skutečně na velmi silném býčím trhu (v rostoucím trendu) a domnívám se, že ten ještě není u konce. Se všemi těmi levnými penězi, kterými centrální banky zaplavují trh, s rostoucími obavami z dalšího vývoje inflace a při rostoucí celosvětové poptávce po zlatu by bylo mylné spekulovat na pokles ceny tohoto drahého kovu. Jak už to na trzích bývá, nic se nepohybuje pouze jedním směrem, takže to, čeho jsme byli u vývoje ceny zlata svědky v posledních týdnech, byla dle mého názoru pouze korekce a konsolidace na rostoucím trendu.
  • ---
  • Otázka (mne, 14:32) -
    Co se stane s akciemi KIT digital při převzetí nějakou jinou společností?
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 16:18) -
    Dobrý den, z pohledu ceny by bylo důležité, s jakou prémií by přebírající firma akcie KIT digital kupovala. Po oznámení úmyslu firmu převzít, by cena akcií KIT digital velmi rychle dorovnala nabídkovou cenu a tam by pravděpodobně stagnovala. Z pohledu technického procesu je důležité, jakou formou by převzetí proběhlo – zda výplatou v hotovosti, nebo výměnou za akcie přebírající společnosti.
  • ---
  • Otázka (Lord, 14:25) -
    Zdravím Vás. Myslíte, že je opravdu tak velký odliv investorů od zlata jakožto o rozumné investici? A ještě jedna otázka, myslíte si, že je určitá provázanost zlata s ropou? Rostly prakticky po boku, jen teď v poslední době ropa stále v trendu, ale zlato jde proti. Mluví se o korekci. Děkuji
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 16:10) -
    Dobrý den, nejsem si zcela jist, zda Vaší otázku chápu správně. Domnívám se, že zlato pořád představuje pro investory jakýsi uchovatel hodnoty, avšak vzhledem ke strmému růstu v minulém roce muselo zákonitě dojít ke korekci. Druhým důležitým faktorem je i to, že na trhu se zlatem se pohybuje neobvykle vysoký počet spekulantů, což přináší na tento trh vysokou volatilitu a horší predikovatelnost dalšího pohybu. V tomto roce se zdá, že cena zlata není provázána ani s ropou ani s akciovými trhy. Dokazují to alespoň nízké statisticky nevýznamné korelační koeficienty. Jediným relativně spolehlivým ukazatelem zůstává propojenost s vývojem eurodolaru, kde růst tohoto měnového páru zpravidla znamená růst zlata a naopak. Hledat spojitost mezi ropou a zlatem považuji za irelevantní vzhledem k tomu, že se jedná o zcela odlišné komodity s odlišnými klíčovými faktory, které ovlivňují jejich ceny. Při pokračujícím pozitivním sentimentu na trzích a případném růstu eurodolaru lze očekávat celkem rychlý návrat ceny zlata na letošní maxima.
  • ---
  • Otázka (johny, 14:24) -
    Dobrý den, co si v této chvíli myslíte o ropě a je jím dalším vývoji (ropa WTI) info skrz konflikt v Íránu atd, proč producenti uhlí v USA tak stagnují na minimech? Vyplatí se ještě investice do stabilních společností jako je AAPL, Ma, nebo Visa? Díky za názor...
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 16:05) -
    Dobrý den, cena ropy je na vysokých úrovních především kvůli obavám z dalšího výpadku dodávek íránské ropy. Proto bude pro její další pohyb klíčový vývoj v Íránu. Rychlé řešení konfliktu v Íránu se zatím nenabízí, a proto bych krátkodobě spekuloval spíše na růst. V delším období si však myslím, že by se cena měla vrátit někam k úrovni 100 USD/barel, a v případě větší korekce na trzích by se v průběhu roku mohla dostat i pod tuto úroveň. Americké producenty uhlí drtí nejnižší ceny plynu za poslední dekádu, což výrazně snižuje konkurenceschopnost uhlí vůči zemnímu plynu. Domnívám se však, že producenti uhlí mají nejhorší scénář započtený v současných cenách a kolem těchto úrovní by měli nalézat alespoň podporu před dalšími poklesy nebo se případně i odrazit výše. Investice do těchto zmiňovaných stabilních společností může být zajímavá, avšak selský rozum zde jednoznačně velí vyčkat na lepší příležitost vstupu do pozice a nenakupovat dané tituly na historických maximech.
  • ---
  • Otázka (muludek, 14:11) -
    Dobrý den, začátkem roku jste do role Vašeho favorita NWR, platí to stále i po výsledkové sezoně a sérii snížených cenových cílů? Děkuji
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance, 16:00) -
    Dobrý den, nejsem si úplně jistý, zda byla společnost NWR na začátku roku naším favoritem :-). V našem prosincovém výhledu na rok 2012 jsme upozorňovali, že společnost čekají obtížné kvartály, co do finančních výsledků, z důvodu kombinace meziročního poklesu cen uhlí i poptávky ocelářů v regionu. Předpokládáme, že stav klíčových fundamentů společnosti (ceny, prodané objemy uhlí/koksu) se v druhé polovině letošního roku zlepší a akcie NWR se nám tak zdají na současných cenách atraktivní ve střednědobém horizontu. Naše cílová cena je 172 Kč. Série snížených doporučení přišla převážně v reakci na více konzervativní dlouhodobější výhled společnosti na svůj produktový mix, což máme v cílové ceně již zohledněno. Před možnou sérií snížení cílů jsme varovali v komentáři ke konferenčnímu hovoru po výsledcích za rok 2011. Je třeba mít na paměti, že NWR je cyklickou akcií s vysokou betou, která rychle reaguje na změny nálady na trhu (viz první měsíce v letošním roce).
  • ---
  • Otázka (Mirek, 14:06) -
    Dobrý den, jaký je váš názor na titul KIT digital a jeho turbulentní vývoj?
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, 15:59) -
    Dobrý den, dovolím si Vás odkázat na moje odpovědi ze 14:18 a 15:33. Děkuji
  • ---
  • Otázka (ruphej, 14:03) -
    ... ještě bych se chtěl ve vší skromnosti optat, jaká je dle Vás pravděpodobnost scénáře, že už konečně padne to O2 někam na tři stováky? ... a jaký je privátní názor pana Žabži na jeho nedávný názor, že Erste má za jistých, blíže nespecifikovaných událostí, nakročeno na pětikilo?, aspoň na chvíli. ... co bych se ještě tak optal, hm, jo, voláte někdy iniciativně svým klientům a doporučujete jim to či ono?
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct , 15:56) -
    Dobrý den, pokles ceny akcie Telefóniky CR směrem na 300 Kč může nastat za několika scénářů: a) přijde-li nová a velmi agresivní konkurence (nepravděpodobné), b) pokud firma výrazně sníží vyplácenou dividendu (možné, ne však v krátkém horizontu), c) dojde-li k prudkému růstu úrokových sazeb a výhodnost vysokého divi výnosu se stane komparativně méně atraktivní (může nastat), d) z důvodů, s nimiž žádný scénář nepočítá (úpadek firmy, zpronevěra,…). Osobně bych za mnohem pravděpodobnější považoval pokles k ceně 340-350kč. Vývoj akcií Erste Bank závisí na širším trhu a připojím se k názoru, že pokud budou peníze „levné“, trhům (a Erste B) se bude dařit. Ve vztahu k mým klientům – mám štěstí, že všichni mí zákazníci jsou sebevědomí lidé s aktivním zájmem o své peníze a o finanční trhy. Naše rozhovory jsou tak velmi pragmatické a pro obě strany obohacující. A ano, bavíme se i o jednotlivých titulech a o vhodnosti jejich nákupu s vidinou splnění investičního cíle toho kterého zákazníka.
  • ---
  • Otázka (ruphej, 13:52) -
    ... dobrý den, celý den. Obchoduje fy Patrie také čistě na svůj trikot? Za uplynulý rok, jaký byl Váš poměr obchodů ku poměru obchodů pro Vaše klienty? Manipulujete s tituly? Co je to manipulace na pražské burze? Doporučujete neveřejně někdy svým klientům opak nežli je Vaše veřejné doporučení? Kdy a na jakém titulu se to stalo naposledy, a na předposledy? Využíváte při svých kotacích Vaší insider znalosti marginových pozic, stoplossů a expozice shortu? Děkuji za pročtení mých otázek, na neuhýbavé odpovědi netrvám. ... jo, a ještě, jaký je původ příjmení Žabža?, libozvučnost je prostě fascinující.
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:49) -
    Dobré odpoledne. Společnost Patria Finance, obsluhující segment institucionálních investorů, na vlastní účet obchoduje, protože musí. Působí jako tvůrce trhu na BCPP a bez možnosti obchodovat na vlastní účet tuto funkci nelze zastávat. Firma Patria Direct, obsluhující segment individuálních investorů, nikdy obchody na vlastní účet neprovádí a nepůsobí ani jako tvůrce trhu – jsme pouze zprostředkovatelé. V případě Patria Direct byl ve světle předchozí věty v roce 2011 poměr obchodů pro klienty 100% a s tituly nemanipulujeme, nemáme proč. Nelze vyloučit, že názor makléře na krátkodobý vývoj titulu může být v rozporu s dlouhodobým fundamentálním doporučením. Vysvětlení je prosté – naši klienti požadují nejenom dlouhodobý, ale i krátkodobý výhled a ten může být dočasně v kolizi s dlouhodobým trendem. Žádná akcie neroste (nebo neklesá) v jedné linii. Samo o sobě to však na platnosti dlouhodobého doporučení nic nemění a klient je na tento fakt vždy explicitně upozorněn. Patria Direct není tvůrce trhu, a proto žádné kotace nikam nevkládá. Historie jména Žabža se datuje do období napoleonských válek.
  • ---
  • Otázka (sazkar, 13:46) -
    Dobry den. Jaky je Vas nazor, ze se ECB neinspiruje jeste vice od Fedu, tam jenom mirne poklesnou t-bills a uz bernanke zacina opet mluvit o QE3. Proc to nedela i ECB, aktivne a flexibilne nezasahuje do trhu? Koukal jsem na nejakou analyzu a podil dluhopisu v aktivech ECB je marginalni oproti Fedu a BoJ (7 vs 70 procent). A jeste jednu otazku. Co dela patria proto, aby se zvysil objem obchodu na BCPP. Dekuji.
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 15:43) -
    Dobrý den, ECB to z principu ani nemá dělat. Na rozdíl od Fedu a BoJ to nemá v popisu práce. To, že to nyní někdy dělá, je porušováním jejích vlastních předpisů. Důvod, proč jí byly původně jakékoliv jiné než monetární cíle zapovězeny, byl velký vliv německé Bundesbanky při jejím vzniku. Ad objemy: to je spíše otázka na představenstvo burzy, než na Patrii.
  • ---
  • Otázka (Jesse, 13:18) -
    Dobrý den, jak se vám jeví hloupé otázky českého retailu typu: "jaká akcie je dobrá k nákupu"... "můžete mi říct, kolik bude stát akcie xy"... "mám tuto akcii koupit nebo prodat"?... atd... Takto kladené otázky podle mne dokazují absolutní nesvéprávnost investorů...- čekají na tip a když jim nevyjde, nadávají na makléře a odmítají za sebe nést jakoukoliv odpovědnost. BTW: nenahráváte této situaci také vy, když medializujete své analýzy a targety? Proč nepřistoupíte na alternativu, aby se vaši klienti rozhodovali sami? Pak to poškozuje i vaše jméno, nemyslíte?
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:40) -
    Dobrý den, uvedená situace rozhodně není české specifikum, podobné otázky kladou investoři svým makléřům všude po světě. Rozdíl je možná v tom, že trhy s delší historií disponují z pohledu času zkušenějšími investory. Ti si jsou vědomi toho, kde leží limity spolupráce s jednotlivými typy finančních profesí. Chcete-li z jakéhokoliv důvodu být na finančním trhu, ale nechcete se o své investice aktivně starat, kupte si kvalitní podílový fond, nebo ETF. Chcete-li spekulovat, pohybujte se na burze nebo na FX, ale uvědomte si, že zodpovědnost za svá investiční rozhodnutí nesete sami. Pokud disponujete velkou částkou peněz a nemáte čas se o ně aktivně starat, využijte služeb správce majetku, nebo privátní banky, kterým nastavíte investiční limity podle Vaší vlastní preference. Ať už použijete kohokoliv, pamatujte si nicméně jednu věc – od začátku do konce to jsou Vaše peníze, tak se k nim také tak chovejte.
  • ---
  • Otázka (Vysedavac, 13:13) -
    Dobrý den a co takovej doporučovanej KIT digital? Místo na 230+ se rozjel na 120. To vypadá také na křišťálovou kouli. Je čas na ředění či půjdeme ještě o patro níže.
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, 15:33) -
    Dobrý den, v případě akcií KITu se materializovalo riziko změny vedení. Nejistota kolem dalšího směrování společnosti nebo pozdržení zveřejnění dokumentu 10-K kvůli věcem okolo účtování goodwill a nehmotných aktiv souvisejících s loňskými akvizicemi přispěly k pádu. Jak se zmiňuji v jiné odpovědi (14:18), akcie KITu považuji z fundamentálního pohledu jako podceněné. Převážná část hodnoty však vychází z očekáváného růstu trhu s IP videem v budoucnu. S tím také souvisí i rizika. Vysoký podíl goodwill na celkových aktivech přináší riziko, že společnost přeplatila na akvizicích. Rizikem také zůstává rostoucí konkurenční prostředí nebo vstup většího hráče na trh s IP videem. Neopominutelným je také technologické riziko, jelikož společnost nedisponuje žádnými vlastními technologiemi a spoléhá na licence od jiných společností.
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:35) -
    Na stávajícím trhu je to asi věštění z křišťálové koule, ale přesto prosím Váš názor: Které tři tituly SPADu mají letos vašima očima a) nejvyšší růstový potenciál b) nejnižší riziko poklesu/propadu c) nejlepší perspektivu letošního výsledku z pohledu vývoje kurzu akcie + divi. Děkuji
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 15:26) -
    Dobrý den, zde poskytuji svůj názor na Vaše dotazy: a) KIT digital, CETV, NWR b) ČEZ, Pegas, Philip Morris c) ČEZ, Telefónica CR
  • ---
  • Otázka (Homo, 12:22) -
    Je tristní sledovat objem obchodů. Čím je to způsobeno. Vysokými poplatky za uskutečněný obchod. Nedostatkem peněz ve společnosti. Odklonem investorů od ČR k jiným zahraničním burzám. Nevhodná, nekontabilní otevírací doba české burzy k západním burzám. Jaký vidíte nárůst, pokles obchodů s nástupem ekonomické reformy. Kdy místo šestiměsíčního testu má být tříletý.
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 15:23) -
    Dobrý den, objem obchodování odpovídá současné době, kdy poslední výrazný pokles z druhé poloviny roku 2011 prozatím nevystřídala v očích investorů fáze dlouhodobého stabilního růstu. Taková očekávání by znamenala stabilní příliv hotovosti a zájmu o domácí tituly. Navíc trhy aktiv v ČR jsou tak jako ve světě poznamenány předchozím růstem cen nemovitostí, na tomto trhu nedošlo ještě k očištění a váže část volných zdrojů. V druhé řadě stojí omezená nabídka domácí burzy a málo atraktivních titulů. Zvýšení časového testu dle mého názoru již nebude mít takový vliv na samotné obchodování.
  • ---
  • Otázka (lime, 12:17) -
    Co jsou a nejsou akcie cyklické, případně čemu vy ekonomové říkáte technologický sektor? Kam se zmizely miliardy z rozdílu cen akcií před fin krizí a dneškem? Jsou ve zlatu?
  • Odpověď (Tomáš Kálal, makléř Patria Direct, 15:21) -
    Dobrý den, cyklické akcie jsou většinou akcie společností, které silně reagují na změny makroekonomických ukazatelů. Cyklický titul bude silně reagovat na zprávu o změně růstu HDP, inflace, úrokových měr. Cenové změny cyklických akcií jsou většinou intradenně mnohem vyšší, než u průměru trhu, tedy akciového indexu. Tyto tituly najdete především v sektoru bankovním, komoditním a technologickém. Technologický sektor většinou zahrnuje společnosti z oblasti IT, inovací, ale někdy do něj mohou patřit také některé průmyslové firmy. Miliardy bohužel zmizely v trhu, klesla tržní kapitalizace společností. Co se týče přesunu prostředků, tak se určitě dal sledovat přeliv do méně rizikových aktiv – dluhopisů, případně zlata. V posledních měsících ale opět dochází k oblibě té rizikovější nabídky aktiv.
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 11:48) -
    Můj pocit z finančních trhů je bolestný. Zdá se mi, že akcie už obchoduje jen málo lidí, že i když podniky mají dobré výsledky, tak na cenu akcie nemají vliv. Čím déle burzu pozoruji, tím víc si uvědomuji, jak velkou chybu jsem udělala, že jsem akciím uvěřila, že budou výhodnou investicí. Moje otázka vás nepřekvapí, ale jelikož vím, že názory se mění, myslíte si, že se ceny akcií ještě někdy mohou vyšplhat na ceny, za které jsme je kupovali například minulý rok? Mně osobně jde o akcii mediální společnosti CETV.
  • Odpověď (Tomáš Kálal, makléř Patria Direct, 15:19) -
    Dobrý den, ještě před dočtením Vašeho dotazu jsem si byl jistý, že budete investovat na pražské burze. Index PX bohužel v poslední době výrazně zaostává za děním na světových trzích. Důvody k tomu bych hledal v jeho složení – největší váhu zde mají dva bankovní tituly a jeden energetický. Tyto sektory se nedostaly nad své maximální hodnoty z loňského roku ani na jiných světových trzích. Svůj vliv také hraje pokles likvidity a odklon investorů na nové, méně rozvinuté trhy. Naopak nejznámější světové indexy (S&P 500, Nikkei) již hodnoty z minulého roku překonaly. Titul CETV bohužel v současnosti nemá dostatek podpory v podobě výsledků. Zisk společnosti je vysoce závislý na růstu HDP a reklamního trhu v zemích Střední Evropy. Maximální cena, kterou bych si u CETV dokázal představit v horizontu jednoho roku je tak 300 CZK. K hodnotám z roku 2010 by ji mohla dostat jen změna modelu podnikání, nebo nové akvizice.
  • ---
  • Otázka (irosek, 11:25) -
    Vážení mohli byste objasnit malý objem akcií obchodovaných v USA, a také jak se Vám jeví nejvyšší počet odstoupených vrcholných manažerů v prvních 3 měsících tohoto roku za několik posledních let. Není to náhodou tak, že tito páni už vědí, co bude, a tak opouští loď před konečným nárazem na břeh. Jinak všem doporučuji stáhnout z trhu vše a čekat co zase velký Ben s tou svojí hordou vymyslí jak okrást celou zeměkouli. Hodně štěstí
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 15:15) -
    Dobrý den, ad objemy - opět bych vás odkázal na svůj sloupek - https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2020538/nejvetsi-problem-nejen-nyse---update-trapi-se-uz-i-sec.html. Ad odstoupivší manažeři - Ano, máte pravdu. Historicky je zde zajímavá korelace odstupujících manažerů a rovněž jejich prodejů vlastních akcií a vrcholu trhů. Ten bývá statisticky cca 2-3 měsíce zpožděn za prvním extrémem oněch prodejů a rezignací.
  • ---
  • Otázka (Honza, 11:19) -
    Zdravím vás do redakce. Ještě na počátku minulého týdne se jevila velká část technolgických společností z indexu NASDAQ 100 jako silně překoupená. Po velmi mírné korekci na některých titulech a včerejším "příslibu" dalších levných peněz v ekonomice USA se můžou technolgie jevit znovu nastartované k dalšímu růstu. Mají podle vás tradiční blue-chip technologie (AAPL, MSFT, INTC, GOOG, ORCL, ..) ještě nějaký krátkodobý prostor k růstu nebo je již čas k obsazování krátkých pozic případně nákupům shortových indexových ETF? Děkuji.
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik Patria Finance, 15:10) -
    Dobrý den, technologický sektor je z krátkodobého hlediska již mírně překoupený, očekáváme korekci. Nicméně, americký IT sektor patří dlouhodobě k tomu fundamentálně nejatraktivnějšímu na amerických akciových trzích, s otevíráním krátkých pozic bych tedy byl opatrný. Pro zajímavost přikládám naše aktuální cílové ceny pro vybrané US IT blue chipy (většinu držíme od 3Q/4Q11): MSFT 33 USD, INTC 27 USD, AAPL 600 USD, Google také doporučujeme dlouhodobě k nákupu. K revizím budeme přistupovat během výsledkové sezóny za 1Q12. Z Vámi vyjmenovaných se aktuálně z fundamentálního hlediska jeví „slabší“ jen ORCL.
  • ---
  • Otázka (Bufik, 11:16) -
    dle mého názoru nemá samostatná česká burza smysl. A stejně tak slovenská ani maďarská. Daleko větší smysl by dávala středoevropská burza. Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko. Pokud by Maďaři a Slováci měli problém, tak výborně, tak je tady ještě krásná idealistická možnost s Rakouskem. Ano Polsko, Česko, Rakousko. Vždyť i tituly jako Erste, VIG, ČEZ, NWR/JSW :-) už nás spojují...
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:06) -
    Dobrý den, ve světle klesajících objemů je Váš názor naprosto pochopitelný a rozumím mu. Praktická realizace tohoto konceptu však naráží na otázky spojené s a) lokalizací resp. sídlem takové burzy, b) obchodním systémem burzy, c) měnou obchodů, d) legislativními a regulatorními požadavky na listing. Lze sice uvažovat o jakési pan-CEE burze, ale pak by se právě díky rozdílným měnám v jednotlivých zemích muselo jednat o hybrid propojený v zásadě jenom unifikovaným systémem obchodování a vypořádání. O něco takového se pokouší Vídeňská burza formou implementace platformy XETRA do Prahy a do Budapešti. Jak bude tento model funkční, je otázkou času. Podle mě však jde o krok správným směrem.
  • ---
  • Otázka (Neugebauer, 11:16) -
    3) Udrží Telefonica 02 dividendu i v dalších letech?
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, 15:01) -
    Ad 3/ I když v nadcházejících letech počítáme s pokračováním poklesu volného cash flow u Telefóniky ČR, společnost by nadále měla být schopna udržet celkovou odměnu pro akcionáře na 40 korunách na akcii. Dividendová část výplaty by mohla v příštích dvou letech mírně klesnout k 25 korunám, což vykompenzuje razantnější snižování kapitálu nebo zpětný odkup vlastních akcií.
  • ---
  • Otázka (Neugebauer, 11:16) -
    2) Jaký je minimální efektivní objem prostředků pro krátkodobé (týdenní, měsíční) obchody na burze? Říká se, že 3 miliony?
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 15:00) -
    Ad 2/ Ani 3 milióny nestačí a 3 milióny jsou moc… Efektivní objem lze stanovit podle podílu poplatků na objemu pozice, předpokládané úrovni uzavírání zisku a absolutní částce, která by měla vzniknout obchodováním z pohledu individuality investora a jeho požadavků. Lze tak obchodovat od desítek tisíc po desítky miliónů.
  • ---
  • Otázka (Neugebauer, 11:15) -
    1) Jak hodnotíte střednědobě (1-2 roky): France Telecom, Deutsche Post, Astra Zeneca? Veolia Environ, Wacker Chemie a Allianz?
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik Patria Finance, 14:59) -
    Dobrý den, France Telecom: France Telecom a obecněji většina zástupců evropského telekomunikačního sektoru nemají ve Vámi zvoleném časovém horizontu téměř žádné růstové vyhlídky. Z pohledu ekonomického cyklu to souvisí především s absentujícím/slabým hospodářským růstem napříč mnoha zeměmi EU. Z tohoto pohledu je žádoucí diverzifikace směrem k růstovým trhům (zejména Latinské Ameriky a jihovýchodní Asie). France Telecom přesto tvoří na evropském trhu přes 50 % tržeb. Ze strukturálního pohledu operátorům nehraje do karet migrace zákazníků od tradičních hlasových (potažmo sms) služeb s vyšší marží k datovým službám. V případě France Telecom se přidává i nedávný vstup nového, velmi agresivního, hráče na tamní trh. Jediným lákadlem tak zůstává dividenda, která ale nemusí být ve světle očekávaného vývoje provozního FCF dlouhodobě udržitelná. Deutsche Post: Společnost prošla v posledních dvou letech citelnou reorganizací, která by se měla pozitivně odrazit v profitabilitě hlavních provozních divizí. Nicméně, z povahy věci plyne, že minulý vývoj je již v ceně akcií reflektován, přičemž bezprostřední vyhlídky implikují mírný prostor k dalšímu růstu. Doporučení opíráme jak o srovnání s peery, tak o historickou valuaci společnosti. V minulých letech se podařilo stabilizovat domácí poštovní divizi, k čemuž se přidalo cyklické oživení (mezinárodní) přepravy, z čehož profitovala největší divize DHL. EBIT domácí poštovní divize by měl být udržitelný kolem úrovně 1 mld. EUR, vyžádá si to ale další (plánovanou) redukci nákladů (otázkou je postoj poměrně silných odborů). Pozitivem je, že se společnost stáhla z vysoce konkurenčních a málo výnosných trhů Severní Ameriky. Příležitosti tak skýtá zejména mezinárodní přeprava, která je v případě Deutsche Post značně vychýlená ve prospěch asijských trhů. Největší příležitost je tak v případě Deutsche Post i největším rizikem, společným jmenovatelem je další vývoj v Číně (prozatím očekáváme „jen“ limitovaný růst přepravních výnosů na tamních trzích). Klíčovými faktory jsou tedy další vývoj v Číně a provozní efektivita společnosti. Allianz: Z hlediska valuace pořád atraktivní, růst zisku je v prostředí převládajících nízkých úrokových sazeb prozatím limitovaný. Doporučení opíráme o uspokojivé výsledky neživotního pojištění a správy aktiv, které generují dostatek hotovosti na krytí dividendy ve výši 4,5 EUR na akcii (DY 4,8 %), která by letos mohla narůst směrem k 5 EUR. Domácí neživotní divizi by se mělo dařit i v blízké budoucnosti díky nedávnému zvýšení koncových cen. Dalším pozitivem pro Vámi zvolený horizont jsou LTRO z dílny ECB, které podpoří valuaci klíčových portfoliových investic. Současným rizikem/budoucím katalyzátorem je vývoj úrokových sazeb na klíčových trzích; ty totiž výrazně promlouvají do výkonu divize životního pojištění. AstraZeneca, Wacker Chemie, Veolia Environnement: nesledujeme
  • ---
  • Otázka (MCMIKE, 11:15) -
    Dobrý den, rád bych se zeptal, z jakého důvodu jsou indexy v USA na několikaletých maximech a evropské indexy na to ztrácí několik desítek procent. Myslíte si, že dojde k nějakému vyrovnání? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 14:52) -
    Dobrý den, odpověď je relativně jednoduchá, evropské trhy byly daleko hlouběji postiženy evropskou dluhovou krizí (vývoj od 8/2011 do 12/2011), než americké trhy. V okamžiku stabilizace tak us trhy rostly z vyšší základny a s nižší úrovní vnímání rizika. V dlouhodobém hledisku se domnívám, že dojde ke srovnání ve vývoji a fundamentu.
  • ---
  • Otázka (martík, 11:07) -
    1. dluhová krize stále neskončila prosím o odhad jak to bude pokračovat. (Írán, ropa za 200 dolarů, problém Španělsko, Portugalsko, Itálie)--- 2. neustále se snižují objemy obchodů na BCPP -nové tituly jsou velice tristní KIT,AAA Auto, ECM,ORCO,VIG - směšné objemy a nekvalitní tituly, atd. budete se snažit přilákat nějaké nové a kvalitní IPO či případně budete prosazovat zrušení Tvůrců trhu (MM) a sjednocení SPAD -a Kobos k větší likviditě, serióznosti a transparentnosti BCPP z pohledu Patrie jako největšího obchodníka v Česku na BCPP ? Děkuji a hezký den
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 14:46) -
    Dobrý den, 1. V dluhové krizi je dle trhu CDS teď na řadě Portugalsko. Jeho CDS se obchodují zhruba jako řecké před rokem. Další zemí, kterou trhy vyhodnocují jako finančně nebezpečnou je překvapivě Kypr. Španělsko má sice problémy, ale ty jsou spíš/zatím strukturální než finanční. Írán je potenciálně další nebezpečí a dokáži si představit obrovský nárůst cen ropy, pokud by Izrael skutečně zaútočil. Od USA to nečekám, mají přeci jen volební rok. 2. Objemy se snižují dramaticky po celém světě. Viz. můj sloupek zde: https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2020538/nejvetsi-problem-nejen-nyse---update-trapi-se-uz-i-sec.html. Souhlasím s vámi, že je to naprostá tragédie. Příchod IPO nezávisí tolik na Patrii, ale na burze a investorovi, který musí chtít na tuto burzu přijít. Co se týče obchodního systému, tak ten by měl doznat změn s příchodem systému Xetra. Tím by mělo dojít k sjednocení výhod systémů SPAD a Kobos. Vzniknout by měl jakýsi Kobos spolu s tvůrci trhu, kteří budou zvyšovat a zajišťovat likviditu.
  • ---
  • Otázka (investor, 10:30) -
    2. Jak probíhají ty vzdělavací semináře Patria? (jak dlouho, jaké materiály dostanu, jaké je ta svačinka, jestli máte zpětnou vazbu od účastníků, že to k nečemu bylo). Díky
  • Odpověď (Martin Kodýdek, obchodní ředitel Patria Direct, 14:39) -
    Vzdělávací semináře mají dva hodinové bloky. Svačinka je podávána mezi nimi, ale je skromná, protože chceme investory raději krmit informacemi. Zpětnou vazbu máme (rozdáváme hodnotící dotazníky) a snažíme se s připomínkami pracovat. Zkušenost říká, že největším úkolem je dostatečně vykomunikovat, komu je seminář určen (i přes naše upozornění se hlásí pokročilí na semináře pro začátečníky) a zaměřit se více na praktické využití prezentovaných vědomostí. Celkově je nicméně ohlas na semináře velmi pozitivní.
  • ---
  • Otázka (investor, 10:30) -
    Dobrý den, mám dva dotazy na makléře: 1. Je reálný pokles akcií Telefoniky na úroveň 200 Kč, případně jak hlubokou to může někdy spadnout?...
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, 14:34) -
    Na akciových trzích je vše možné … Díky očekávané stabilní výplatě 40Kč na akcii v příštích letech a možnosti další optimalizace kapitálové struktury společnosti (zpětný odkup akcií financován dluhem) si myslím, že ve střednědobém horizontu pokles na úroveň 200 Kč není reálný. Výraznější pokles akcií v budoucnu by mohly způsobit přísnější regulační opatření, vstup čtvrtého operátora nebo výrazná změna kapitálové politiky společnosti. Vstup čtvrtého operátora dnes vidím jako málo pravděpodobný.
  • ---
  • Otázka (michacka, 10:16) -
    Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na investiční doporučení, které vydal pan Žabža na titul Pegas. Domníváte se, že toto doporučení je po výsledcích Pegasu nutno revidovat, nebo vidíte cenu ve dvanácti měsících okolo úrovně 540 Kč?
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 14:26) -
    Dobré odpoledne, odvoláváte se nejspíše na výsledky za Q4/2011, které byly z pohledu předchozích čtvrtletí zklamáním. Oproti očekávání firma díky kombinaci poklesu výnosů, vyšší než odhadované nerealizované kurzové ztrátě a vyšší daňové kvótě vykázala čistou ztrátu 2,3 mil. EUR. Pro letošní rok nicméně očekáváme pozitivní dopad náběhu nové výrobní linky v Egyptě, která by měla meziročně zvýšit výrobu o 20%. Naší roční fundamentální cenu akcie proto prozatím ponecháváme na hladině 550 Kč.
  • ---
  • Otázka (KIT digital, 9:44) -
    Dobrý den, poslední dění kolem KIT digital naznačuje rostoucí pravděpodobnost převzetí společnosti pod křídla většího hráče? Lze čistě s ohledem na fundamentální hodnotu titulu tuto sázku doporučit? Máte nějaké informace ohledně chystaného odchodu KIT digital z pražské burzy?
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, 14:18) -
    Dobrý den, společnost v průběhu konferenčního hovoru ke změnám v představenstvu a managementu naznačila, že nyní probíhá „důležitý strategický proces“, z čehož podle managementu pramení oznámené změny. Domnívám se, že existuje více různých cest, kterými by se společnost mohla vydat. 1. Společnost by mohla skončit jako divize některé velké společnosti, 2. možný je vstup strategického investora, nebo 3. může být převzatá soukromým investorem. Na základě potenciálu trhu s IP videem se domnívám, že společnost je fundamentálně podhodnocena. Z našeho modelového ocenění nám vychází cílová cena zhruba 18 USD/akcii. O silně rostoucí trh s IP videem však postupně začínají projevovat zájem větší hráči, a proto si myslím, že převzetí by bylo pro společnost nejlepším řešením a to dříve, než na trh vstoupí velký hráč. Co se týká odchodu KIT digital z pražské burzy, víme jen tolik, že je plánovaný v půlce roku 2012.
  • ---
  • Otázka (Angie, 9:44) -
    Dobrý den. Snad mi pomůžete najít alespoň částečně odpověď: Vyplatí se ještě sledovat fundament, nebo se zaměřit především na krátkodobé zprávy ...? Říká se "trh" - ale i ten řídí "pouze" lidé... Díky za odpověď!
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 14:13) -
    Dobrý den, vždy je nutné sledovat fundament, krátkodobé zprávy neznamenají nic, ale technická analýza je nutná pro rozhodování v krátkém období. Trh nikdo neřídí, v dlouhodobém hledisku trh odpovídá fundamentu. Jsou samozřejmě možné různě dlouho trvající anomálie (excesivní růstu a poklesy), které ale jsou v dlouhodobém hledisku vyhlazeny. Trhy tedy oscilují okolo své fundamentální úrovně. Podobně jednotlivé akcie.
  • ---
  • Otázka (plejer, 9:38) -
    To Patria opravdu myslí vážně, že články p.Žabži obhajovala chrabré chování makléřů GS jako kdyby se podobné nedělo v Praze?
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 14:22) -
    Dobré odpoledne, společnost Patria Online jako provozovatel stránek www.patria.cz nepochybně nemá zájem kohokoliv obhajovat či naopak hanit, jde o nestranný finanční informační portál. Sekce „Sloupků“ obsahuje individuálně připravené texty – částečně psaných zaměstnanci firem skupiny Patria, částečně pak externími spolupracovníky. Vaše otázka tak nejspíše směřuje k mému textu „Proč odchází?“, publikovanému dne 15. března. Znovu jsem si jej celý pročetl a nikde jsem nenašel ani náznak toho, že bych kohokoli ze společnosti Goldman Sachs obhajoval. Upozorňoval jsem však na některé aspekty celé kauzy, které v obecné mediální bouři možná zanikly. Pokud jste si z textu dovodil, že jsem se p. Grega Smithe nebo Goldman Sachs zastával, musím Vás bohužel zklamat.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:17) -
    Zdravím do Patrie, jak hodnotíte včerejší rally na Wall Street na pouhém náznaku dalšího QE? Připadá vám růstový trend, který (americké) trhy nastolily od začátku roku jako udržitelný v současném stále nejistém prostředí (Evropa, Čína...)? Kde hledat bezpečný přístav?
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 14:05) -
    Dobrý den. Od počátku roku jsme slyšeli podobná prohlášení či spekulace již několikrát a pro trhy je to vždycky povzbuzení. Růst je udržitelný do té doby, dokud budou investoři věřit, že Fed s takovýmto opatřením může přijít, či pokud s ním Fed opravdu přijde. Podle mého názoru to má dopad větší, než cokoli jiného. Od evropské dluhové krize, bankrotu Řecka, či zpomalování v Číně. Zcela bez nebezpečí není na světě nic, ale já se orientuji na stabilnější dividendové tituly. Ty rizikové si vyberu, až budou trhy zase „pořádně ve stresu“.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Díky za čas - zaměstnanců Patrie
    27.03.2012 15:12

    Myslím si, že dnešní odpovědi určitě přinesly zajimavý pohled z Patrie. Domnívám se, že tento chat by měla Patrie zopakovat pravidelně každý měsíc, vylepšila by si tím image , přinesla něco nového na český trh oproti konkurenci a kredit zainteresovaných analytiku, makleřů atd by ještě výrazně stoupnul. TAKŽE PANOVÉ DĚKUJI !!!
    martík
    • Rovněž díky
      27.03.2012 19:19

      za přístup k investorské veřejnosti, který považuji dlouhodobě za férový. Pište více článků kontroverzních nebo takových, se kterými bych já a myslím i většina investorů nesouhlasil. Zrušte přístup niků bez zámečku do diskuze.
      lime
    • Re: Díky za čas - zaměstnanců Patrie
      27.03.2012 15:59

      Take se pripojuji k diky, konecne smysluplny chat.
      Vysedavac
  • AAA
    27.03.2012 14:55

    Dobrý den, chci se zeptat zdali plánujete v brzké době zahájit pokrývání AAA. Pokud ne, jaký máte názor na růstový příběh AAA, který započal expanzí do Ruska. Jak vidíte cenu akcií AAA za 3 roky, dosáhne alespoň na cenu IPO když už teď jsou výsledky lepší jak před IPEM ?
    Petr
  • ERSTE
    27.03.2012 14:39

    Dobrý deň, minulý týždeň som sa potešil vyjadreniam pána Žabžu ohľadom výhľadu akcií spoločnosti ERSTE na úrovni 500 kč. Bohužiaľ, nič také sa nestalo, titul dokonca mierne oslabil a potvrdzuje to aj začiatok tohto týždňa. Čím je táto neochota titulu k rastu spôsobená? Je to stále len "kríza" a neochota investorov tento titul kupovať alebo reálne fundamenty? Kedy predpokladáte nárast na 500? Je vôbec ešte možné, aby stála akcia okolo 900 kč, ako tomu bolo pred zhruba dvoma rokmi? Ďakujem.
    Milan Šustek
  •  
    27.03.2012 14:38

    Dibrý den, Jaký máte názor na vývoj zlata v horizontu, řekněme následujících měsíců? Objevily se názory, že tato komodita přestává být "bezpečným přístavem", zvláště po klesající ceně tohoto kovu v posledních týdnech. Myslíte si, že tento vývoj byla spíše korekce (můj názor) a udrží si růstový trend či by se skutečně mohlo zlato vydat opačným směrem? Děkuji za Váš názor. S pozdravem Michel
    Michel
  •  
    27.03.2012 14:32

    Co se stane s akciemi KIT digital při převzení nějakou jinou společností?
    MNE
  •  
    27.03.2012 14:25

    Zdravím Vás. Myslíte, že je opravdu tak velký odliv investorů od zlata jakožto o rozumné investici? A ještě jedna otázka, myslíte si jestli je určitá provázanost zlata s ropou? Rostli prakticky poboku, jen teď v poslední době ropa stalé v trendu, ale zlato jde proti. Mluví se o korekci. Děkuji
    Lord
  •  
    27.03.2012 14:24

    Dobrý den, co si v téti chvíli myslíte o ropě a je jím dalším vyvoji( ropa WTI) info skrz konflikt v Íránu atd, proč producenti uhlí v USA tak stagnují na minimech? Vyplatí se ještě investice do stabilních společností jako je AAPL, Ma , nebo Visa? Díky za názor...
    johny
  •  
    27.03.2012 14:11

    Dobrý den, začátkem roku jste do role Vašeho favorita NWR, platí to stále i po výsledkové sezoně a sérii snížených cenových cílů? Děkuji
    muludek
  •  
    27.03.2012 14:06

    Dobrý den, jaký je váš názor na titutl Kit Digital a jeho turbulentní vývoj?
    Mirek
  •  
    27.03.2012 13:46

    Dobry den. Jaky je Vas nazor, ze se ECB neinspiruje jeste vice od FEDu, tam jenom mirne poklesnou t-bills a uz bernanke zacina opet mluvit o QE3. Proc to nedela i ECB, aktivne a flexibilne nezasahuje do trhu? Koukal jsem na nejakou analyzu a podil dluhopisu v aktivech ECB je marginalni oproti FEDu a BoJ (7 vs 70 procent). A jeste jednu otazku. Co dela patria proto, aby se zvysil objem obchodu na BCPP. Dekuji.
    sazkar
  • je to marné?
    27.03.2012 13:18

    Dobrý den, jak se vám jeví hloupé otázky českého retailu typu: "jaká akcie je dobrá k nákupu"... "můžete mi říct, kolik bude stát akcie xy"... "mám tuto akcii koupit nebo prodat"?... atd... Takto kladené otázky podle mne dokazují absolutní nesvéprávnost investorů...- čekají na tip a když jim nevyjde, nadávají na makléře a odmítají za sebe nést jakoukoliv odpovědnost. BTW: nenahráváte této situaci také vy, když medializujete své analýzy a targety? Proč nepřistoupíte na alternativu, aby se vaši klienti rozhodovali sami? Pak to poškozuje i vaše jméno, nemyslíte?
    Jesse
    • Re: je to marné?
      27.03.2012 13:31

      tak jesse, mimochodem dobrá otázka, jenom můj názor no protože by tito buď začátečníci nebo po nějaké době nutně hlupáci dostali "pomoc" od konkurence. no a jak známo, předchozí dvě kategorie přináší domácím brokerům nejvíce peněz. tak proč jít proti proudu?
      db
      •  
        27.03.2012 13:37

        Nj, ale kdo má furt číst ty nadávky na adresu všech okolo (jen ne na sebe) a hořekování? Je toho strašně moc, ale z okna se skočit nikomu nechce :-)) Svého času v USA skákalo z oken průměrně 20 akcionářů denně a svět se nezbořil :-)))
        Jesse
        •  
          27.03.2012 13:41

          Vy dva jelita a proč tady vůbec lezete to jsou otázky na makléře a vy víte vše nejlépe tak mi vysvětlete proč se vůbec zůčastnujete této diskuze?
          pb
  • predikce
    27.03.2012 12:35

    Na stávajícím trhu je to asi věštění z křišťálové koule, ale přesto prosím Váš názor: Které tři tituly SPADu mají letos vašima očima a) nejvyšší růstový potenciál b) nejnižší riziko poklesu/propadu c) nejlepší perspektivu letošního výsledku z pohledu vývoje kurzu akcie + divi. Děkuji
    JoN
  •  
    27.03.2012 12:22

    Je triskní sledovat objem obchodů. Čím je to způsobeno . Vysokými poplatky za uskutečněný obchd. Nedostatkem peněz ve splolečnost.Odklonem investorů od ČB k jiným zahraničním burzám. Nevhodná, nekontabilní otevírací doba české burzy k západním burzám. Jaký vidíte nárust, pokles obchodů s nástupem ekonomické reformy. Kdy místo šestiměsičního testu má být tříletý.
    Homo
    • nízké objemy
      27.03.2012 14:20

      ..k té otázce se připojuji, taky by mě zajímal Váš názor, objemy kolem 20 mil euro mi příjdou tragicky nizké. To pak nahrává různým manipulacím a vlastně i celkově je pak investice do PX dost rizikovou záležitostí.
      bob
    • to Homo
      27.03.2012 13:29

      Myslím, že návrh je na 5 let, nikoli na 3 roky .-(
      oh171
      • Re: to Homo
        27.03.2012 13:51

        ... ? ...
        Homo
        • to Homo
          27.03.2012 14:22

          Máš pravdu, schválili nakonec 3 roky, ale spekulovalo se o 5 letech. Moje chyba :-)
          oh171
  • co jsou a nejsou akcie cyklické,
    27.03.2012 12:17

    případně čemu vy ekonomové říkáte technologický sektor? Kam se zmizely miliardy z rozdílu cen akcií před fin krizí a dneškem? Jsou ve zlatu?
    lime
  • Dobrý den.
    27.03.2012 11:48

    Můj pocit z finančních trhů je bolestný.Zdá se mi, že akcie už obchoduje jen málo lidí, že i když podniky mají dobré výsledky, tak na cenu akcie nemají vliv.Čím déle burzu pozoruji, tím víc si uvědomuji, jak velkou chybu jsem udělala, že jsem akciím uvěřila, že budou výhodnou investicí.Moje otázka vás nepřekvapí, ale jelikož vím, že názory se mění, myslíte si, že se ceny akcií ještě někdy mohou vyšplhat na ceny, za které jsme je kuovali například minulý rok?Mně osobně jde o akcii mediální společnosti CETV.
    ZUZKA
    • Re: Dobrý den.
      27.03.2012 12:33

      neměla jsi kupovat cetv,doporučované našimi brokery.Oni sami ho totiž šortovali:)
      ?
      • Kit
        27.03.2012 13:13

        Dobry den a co takovej doporucovanej kit, misto na 230+ se rozjel na 120 to vypada take na kristalovou kouli, je cas na redeni ci pujdem jeste o patro nize.
        Vysedavac
  •  
    27.03.2012 11:25

    Vážení mohli by jste objasnit malý objem akcií obchodovaných v USA,a také jak se Vám jeví nejvyšší počet odstoupených vrcholných manažerů v prvních 3 měsících tohoto roku za několik posledních let.není to náhodou tak , že tito páni už ví, co bude, a tak opouští loď před konečným nárazem na břeh.jinak všem doporučuji stáhnout z trhu vše a čekat co zase velký Ben s tou svojí hordou vymyslí jak okrást celou zeměkouli.Hodně štěstí
    irosek
  • NASDAQ a technologie?
    27.03.2012 11:19

    Zdravím vás do redakce. Ještě na počátku minulého týdne se jevila velká část technolgických společností z indexu NASDAQ 100 jako silně překoupená. Po velmi mírné korekci na některých titulech a včerejším "příslibu" dalších levných peněz v ekonomice USA se můžou technolgie jevit znovu nastartované k dalšímu růstu. Mají podle vás tradiční blue-chip technologie (AAPL, MSFT, INTC, GOOG, ORCL, ..) ještě nějaký krátkodobý prostor k růstu nebo je již čas k obsazování krátkých pozic případně nákupům shortových indexových ETF? Děkuji.
  • Váš názor
    27.03.2012 11:16

    dle mého názoru nemá samostatná česká burza smysl. A stejně tak slovenská a ni maďarská. Daleko větší smysl by dávala středoevropská burza. Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko. Pokud by Maďaři a Slováci měli problém, tak výborně, tak je tady ještě krásná idealistická možnost s Rakouskem. Ano Polsko, Česko, Rakousko. Vždyť i tituly jako Erste, VIG, ČEZ, NWR/JSW :-) už nás spojují...
    db

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více
    Analýzy online