Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Nejen o politickém marastu s Vladimírou Dvořákovou - právě online!

Nejen o politickém marastu s Vladimírou Dvořákovou - právě online!

27.04.2012 13:00
Autor: Redakce

„Pro Věci veřejné jsou dvě možnosti: Vstup do vlády, čímž ztratí svůj protestní charakter (na kterém byly voleny), nebo podpora vlády z opozice, což by straně slušeno mnohem víc, ale pokušení bude velmi silné. Koalice s VV může vydržet jen, pokud budou jasně formulovány koaliční dohody, způsoby a pravidla řešení neshod. Zároveň musí být jasné, že strana, která pravidla porušuje, vydírá ostatní, není ochotná komunikovat, ve společnosti bude ztrácet. Nejde jen o to, co se prosadí, ale i jakým způsobem se to prosadí. U nás jsme si zvykli, že hlavně že "vyhrajeme", ale je jedno, jestli je to podvodem.“ To byla slova profesorky a politoložky Vladimíry Dvořákové v online rozhovoru na Patria.cz těsně po volbách v roce 2010, po kterých vznikla koalice ODS, TOP09 a Věcí veřejných s velmi pohodlnými 118 mandáty v poslanecké sněmovně.

Vládní koalice se dohodla. Tak jsme otevírali upoutávku na rozhovor s Vladimírou Dvořákovou před rokem...

celý text naleznete v upoutávce rozhovoru

...Páteční informace o tom, zda za novým trojstranným kabinetem stojí potřebná většina sněmovny, je v rovině praktické, rovině „stability“ a rovině politického kurzu podstatná. Vládní otřesy jsou ale jen střípkem mozaiky stavu tuzemské politiky a veřejné správy. Česká politika podle Vladimíry Dvořákové potřebuje především zásadní kroky, které odříznou politické strany a s nimi propojené podnikatelské skupiny od peněz ze státní správy, jinak boj mezi nimi neutichne. Politoložka dlouhodobě varuje před radikalizací české společnosti, rostoucí nedůvěrou v demokratické procedury s atributy voleb, funkční a nezávislé policie, funkčních a nezávislých soudů, naděje dosáhnout u nich spravedlnosti… To je vždy hodně nebezpečné, říká a obrazně hovoří o tom, že v podpalubí to vře, zatímco na palubě Titaniku se tančí.

Nešvary, bující v tuzemské společnosti, ji jako historičku a politoložku přiměly k sepsání knihy výmluvně nazvané „Rozkl(r)ádání státu“. Nejen v ní hledá odpovědi na mýty a stereotypy politické kultury, probírá roli politických stran, státní správy, Ústavního soudu, médií, občanské společnosti i vztah k Evropské unii, nešetří otevřeným popisem kauz a neopomíjí plzeňská práva. Hovoří o učebnicovém příkladu formování klientelistických vazeb, propojování politiky, ekonomiky, práva.

Co s tím? Kdo a jak je schopen prosadit změnu dosud zaběhlého? Co musí tato změna obsahovat? Nejen na to odpovídá Vladimíra Dvořáková v pátek 27. dubna od 13 hodin v online rozhovoru na Patria.cz - právě online!


Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. je vedoucí katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze, předsedkyně Akreditační komise. V roce 2003-2006 byla předsedkyní České společnosti pro politické vědy a viceprezidentskou Mezinárodní politologické asociace (IPSA). Byla a je řešitelkou a spoluřešitelkou řady vědeckých projektů včetně zahraničních, její práce byly publikovány i v řadě cizích jazyků (angličtina, francouzština, španělština, němčina, portugalština). Předmětem jejího badatelského zájmu je především komparativní politologie, se zaměřením na přechody a konsolidaci demokracie, občanskou společnost, atd. Regionálně se zabývá Evropou, USA a Latinskou Amerikou.


Čtěte více:

Povolební online rozhovor s politoložkou Vladimírou Dvořákovou na Patria.cz
31.05.2010 14:00
Sociální demokraté se stali s 22,1% odevzdaných hlasů matematickým vít...
Koalice se dohodla: Vítězem boje o vnitro Kubice, John protikorupčním vicepremiérem, Dobeš zůstává a dopravu povede Šmerda
19.04.2011 8:32
Novým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice, potvrd...
Politoložka Vladimíra Dvořáková: Řešení této krize nám neříká, o čem byla. Nevíme tedy, zda se brzy nebude opakovat (online rozhovor)
19.04.2011 16:00
Vládní koalice se dohodla. Předseda Věcí veřejných Radek John se stane...
Koaliční dohoda padla, vláda si podporu ověří hlasováním o důvěře v pátek
24.04.2012 8:18
ODS a TOP 09 mají koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými za vypovězenou po...
Nečas: Pokud vláda v pátek padne, schválíme přímou volbu prezidenta a sněmovna končí
24.04.2012 17:19
Pokud by vláda na páteční mimořádné schůzi sněmovny nezískala důvěru o...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Histo(e)rik, 13:49) -
    Jsme v posledním století říše římské?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:10) -
    Je hodně úvah o koncích civilizace. Přemýšlím o tom, zda si lidé uvědomovali, že cosi významného končí. A nemusí jít jen o civilizaci - kdo v roce 1930 tušil, co bude v roce 1940? Politici by si měli uvědomit svou zodpovědnost.
  • ---
  • Otázka (kyška, 13:39) -
    Dobrý den, jak pokračuje boj Akreditační komise proti rozhodnutí o prodloužení akreditace plzeňským právům? Jak vnímáte aktuální úroveň vysokoškolského studia u nás a co byste na něm Vy reformovala především? Děkuji.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:07) -
    Akreditační komise (její jednotliví členové) podala podnět k Nejvyššímu státnímu zástupci, aby podal žalobu ve veřejném zájmu vzhledem k nezákonnému rozhodnutí ministra. Obdobný podnět podali i rektoři z České konference rektoru.

    Osobně bych posílila autonomii univerzit, akademické obce (i na soukromých školách), zároveň ale jejich zodpovědnost za to, jakou úroveň škola má. Posílení výdajů na vědu a výzkum - základní i aplikovaný - vysoká škola bez tvůrčí či výzkumné činnosti nemůže být vysokou školou.
  • ---
  • Otázka (Vykuk, 13:35) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda by v naší republice stál za úvahu systém přímé volby, i když v našich podmínkách asi trochu upravený. Třeba do podoby, kde by se volili lidé, kteří by se hlásili k jednotnému programu (hlavička ODS ČSSD apod. - něco na způsob politických stran). Do voleb by se mohl přihlásit kdokoliv, ale uvedení na lístek by bylo zpoplatněno třeba 10 000 Kč nebo 10000 podpisy. Pořadí by se pak určovalo podle celkových odevzdaných hlasů. Kupříkladu: 1 -Franta 2000 hlasů ČSSD, 2 -Jirka 1975 KDU, 3 - Veronika 1900 hlasu ODS, Zkrátka bez vazby na strany, jen na počty hlasů? Děkuji
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:06) -
    Nemyslím si, že by to bylo dobré. Uvědomte si, že strany jsou pro to, aby bylo vůbec v parlamentu možné hledat určitá řešení a kompromisy. 200 jednotlivců se těžko domluví. Ale byla bych pro určitou možnost větší personifikace, podobně jako v SRN.
  • ---
  • Otázka (peter, 13:25) -
    Aky mate nazor na Milose Zemana? Bol by to dobry prezident? Dakujem za odpoved.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:05) -
    Nezlobte se, nechci se vyjadřovat k jednotlivým kandidátům. To bych dělala jen tehdy, pokud by šlo o hlubší analýzu více kandidátů a jejich šancí - nikoli z toho, zda by byli dobrými či špatnými prezidenty.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 13:08) -
    Dobrý den, ve Francii se příští víkend uskuteční rozhodující kolo prezidentských voleb. Očekáváte vítězství průzkumy favorizovaného socialisty F. Hollanda? Posune se v případě jeho vítezství Francie na politické mapě natolik, že by to mohlo způsobit rozkol ve vysoké politice, kdy kurz zatím udává tandem Merkelová-Sarkozy? Díky za odpověď
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 14:01) -
    Očekávám vitězství Hollanda, ale nemyslím si, že by to nutně mělo změnit vztahy. Konec konců vztah MItterrand a Kohl představoval stejné stranické zakotvení a byli tahouny Evropy (byť v tom hrála roli podpora Mitterranda pro sjednocení Německa).
  • ---
  • Otázka (revo, 12:53) -
    Pěkný den, paní profesorko, zajímal by mne váš pohled na dvě věci: 1) Na finančních trzích prohlášení a úmysly politiků v důsledku zcela přetlačily fundament a racionální fingování trhů a tento stav trvá dlouhé měsíce (řešení krize, finanční daně, regulace bank,...). Vnímáte vy z pohledu profesorky na ekonomické vysoké škole, politologa a jak čtu i historika :)nějakou rýsující se změnu, která bude trvalého/lejšího charakteru? 2)Vedle ekonomiky dluhová krize obnažila dlouho neřešené problémy a kosí vlády od Řecka přes Apeniny po Benelux, mění status ekonomik a demokracií, které jsme dosud považovaly za stabilní a vyspělé, vyvolává vlny nacionalismu a ochranářství (stejně jako po Velké Depresi nyní volání po zavírání hranic, stahování sídel národních firem zpět, opouštění byznysu v zahraničí,...) Jsme na konci projektu evropské integrace, nebo před zlomem k politickému (a skrze akvizice, investice, ale i mezinárodní finanční pomoc) ovládnutí Evropy Německem a Francií. Díky a děkuji za vaši odvahu.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:57) -
    Přiznám se, že je to pro mne trochu složitá otázka, nejsem ekonom, byť působím na VŠE, ale jako politolog a historik. Z hlediska vývoje ve světě to určitě není jen nějaká cyklická krize, jde o mnohem hlubší odraz společenského vývoje, související s globalizací, deregulací, selhávání institucí, které se nedokázaly adaptovat na nové podmínky. Do jisté míry jde i o znejistění hodnotových orientací. Nemyslím si, že by měl skončit projekt Evropské integrace, respektive nedokáži si představit k návratu vztahů před druhou světovou válkou či těsně po ní (i když šlo o období počátku studené války) ale je zjevné ;, že se musí nějakým způsobem proměnit. Může znamenat určitý návrat pár let zpět, stabilizaci nebo naopak vykročení jinou cestou. Ale hlubší prognózy bych nechala na někoho jiného.
  • ---
  • Otázka (Azb, 12:41) -
    Dobrý den. Vladimír Dryml řekl, že imunita je pro lidi, kteří se nebojí mluvit pravdu. Jak tomu mám rozumět? Hrozi lidem, kteří nelžou, nějaké nebezpečí?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:53) -
    Imunita skutečně má ochraňovat i svobodu projevu v parlamentu, tj. žádný poslanec nemůže být trestán za to, co pronesl v parlamentě a jak hlasoval. Parlament za projevy v parlamentu (třeba rasistické) trestá vlastními prostředky, nevydává ke stíhání, takže to samozřejmě s otázkou doživotní imunity nesouvisí. Možná by se měli senátoři více soustředit na ochranu svobody slova občanů - třeba náhubkový zákon.
  • ---
  • Otázka (Jarda, 12:23) -
    Paní doktorko, jste statečná a dovedete jít proti mafiím. Jak si myslíte že může skončit to neustálé rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Tato vláda rozpočtové odpovědnosti zrušila 15% daň z dividend, přičemž je jasné že relevantní množství akcií mohou držet pouze bohatí. Tato vláda nezavede progresivní zdanění (to minimální zdanění 7% z příjmu nad 100 000 není progresivní zdanění (viz NSR). 60% důchodců je v nějakém stadiu kdy nemohou platit neustále se zvyšující platby za nájem, plyn, elektřinu, vodu a zdravotnické poplatky (tedy včetně doplatků za léky které bez valného publikování rostou a to za léky které dříve pojišťovna platila 100%). To vše v kontextu že se stále rozkrádá a dále bují korupce v ČR-viz Transparency International, Okamura a např prof. Pavko který při besedě v ČT prohlásil že kdyby se tak ve zdravotnictví nekradlo tak by nemusely regulační poplatky být. To napětí ve společnosti neskončí dobře pro nikoho ani pro ty zloděje. Jak vidíte další možný vývoj? Děkuji
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:50) -
    Rozevírání sociálních nůžek není pozitivní věc, je samozřejmě běžné, že mají lidé rozdílné příjmy, mělo by to působit spíše motivačně. I když u nás ta situace z hlediska čísel není nijak dramatická, je velmi problematická z hlediska vývoje celé společnosti. Především se dává najevo, že ekonomické problémy budou řešit především ty nejslabší skupiny, popírá se hodnota principu solidarity a především to vůbec neplní motivační funkci - důchodci, zdravotně postižení mohou dost těžko aktivně změnit svoji příjmovou situaci. Navíc stále více lidí vidí, že bohatství vůbec nemusí souviset s tvrdou prací, vzděláním, ale často s korupcí, která zvýhodňuje určité skupiny a dostává do zoufalé situace jiné. Zákon o exekutorech a exekucích, které si pro sebe napsala skupina právníků, dostává do katastrofální situace zejména ty nejslabší. Důchodci a další sociálně slabší občané programově vháněni do půjček, kteří nakonec přicházejí o všechno, aniž by stát zasáhl, změnil zákon, použil prostředky proti lichvě atd. již představuje jeden z největších hyenismů moderní doby.

    Napětí skutečně muže vyústit v neprodukuktivní násilí, historie zná mnoho takových případů. Je nutné vytvářet tlak na změnu, protestovat, vyjadřovat své názory. Věřím, že jsou i slušní politici, kteří si uvědomují svoji zodpovědnost. Je nutné tlačit na změnu institucí, na odstoupení lidí, kteří jsou spojeni s korupcí či ji podporují, kritizovat neprofesionalitu.
  • ---
  • Otázka (Homo, 12:20) -
    Tato vládní koalice postupuje opravdu dobře. TOP i ODS mají svou skupinu voličů, pro ty pracuje. VV to je firma, která se změnila ze stroje na peníze, ve výtah k moci. Oni to dělají opravdu dobře. ODS strana lidí, kteří si nakradli majetek v období privatizace, zaručuje udržení vybojovaných pozic a zvykových praktik. TOP O9 staro- noví šíbři, kteři se na oko jeví jako psycho, nebo sociopaty. Díky panu knížeti, v červených ponožkách , roztomile žvatlajícímu a slibům, získali důchdce, uklizečky, řidiče, kteří nepochopili, že tato parta zastupuje velmi majetnou vrstvu, bankéře a pro ty 3% vyvolených dělájí zákony, penzijní reformu, tedy mejdan peněžních fondů, který vydávají za reformy. Opozice: V minulosti současné špičky slibovali a pak dělali zcela něco jiného. nehledě k tomu, že na rozkrádání mají také svůj podíl. Jak se má v tomhle-tom guláši mnohdy nemocných, toužících po moci a majetku karieristů slušný občan vyznat. Nevyustí flustrace davu, národa, lidí v revoltu, která nebude sametová. Pokud bude prostor a budete mít náladu prosím potvrďte, nebo přeformulujte moje myšlenky. Děkuji
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:46) -
    Upozorňuji již delší dobu, že dochází k radikalizaci společnosti, což se stále více prohlubuje - stačí si číst poznámky pod různými blogy a porovnávat je s tím, co se psalo před půl rokem, před rokem... Největším rizikem jsou vždy situace, kdy dojde ke spontánnímu a neorganizovanému výbuchu násilí, kdy se přestane věřit v organizované mechanismy vytváření nátlaku. Současní politici svým chováním skutečně podkopávají principy demokracie, kde musí existovat základní důvěra. Když si vezmeme, kolik korupčních skandálů, různých vzájemných nahrávání (nemluvě o šokujícím obsahu a výrazivu v těchto nahrávkách), vzájemných obviněních (lháři, kriminálníci, slizouni) jsme zažili za poslední dva roky, tak jak může někdo důvěřovat, že se uskutečňují reformy ve prospěch této společnosti.
  • ---
  • Otázka (Spurný, 12:16) -
    Dobrý den, jaký je Váš názor na přímou volbu prezidenta? Neznamená to dávku populismu na místech, kde by neměl být? Díky za Váš názor, Spurný
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:34) -
    Rozhodnutí o přímé volbě považuji za nešťastné, zejména poté, co se nijak neupravily a neupřesnily jeho pravomoci, zejména ve vztahu k ČNB. Nejsou ani upraveny otázky volební kampaně a financí. Takže opět další krok ke zvětšení prostoru pro korupci, nikoli ve směru posílení rozhodovacích pravomocí občanů.
  • ---
  • Otázka (razit, 12:14) -
    Já osobně vidím velký problém (a možná i důvod dnešního marazmu) v odmítání všech ideologií voliči. Mám pocit, absolutní menšina řeší otázku ideologie strany , kterou volí. Místo toho volí stranu (a u nás se volí strany), která jim slíbí lepší a snazší život, osobní prospěch a blahobyt. A mám pocit, že je jim jedno jestli volí beztřídní diktaturu proletariátu, sociální liberální demokracii, konzervativní demokracii nebo jinou dnes známou formu. Mám pocit, že všem jde o jednotlivosti a maličkosti. A pak z toho máme dnešní guláš (nejen u nás). Ale k otázce. Když se paní Peake ptali v TV jak se bude jmenovat její strana, řekla něco v tom smyslu, že dnes není "in", "módní" dávat stranám "politologický název" jako třeba "Liberální Demokraté". Je to opravdu pravda, existuje takový trend i mimo ČR? Proč? Co si o tom vy myslíte? Není to problém, mlžení voličů vedoucí právě k důrazu na jednotlivosti než na "big picture"? Nenabádá to všechny strany k většímu a většímu populismu? Děkuji.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:31) -
    Ideologie mají svůj význam, protože většinou představují určit vnitřně ucelený pohled na svět. Na druhou stranu veřejnosti jsou často přezentovány v primitivní formě základních pouček a dogmat, což příliš hledání dobrých řešení nepřispívá. Právě třeba název Liberální demokraté jako název strany si v Rusku vzal Žirinovskij, přičemž jeho strana není ani liberální ani demokracká. To je vlastně druhá stránka věci - pojmy již mnohdy ztratily obsah. K tomu ještě přidejme mediální prezentaci, která klade důraz na jevovou stránku věci, na zkratku, takže to nahrává přesně těm bezobsažným prohlášením a slibům, působení na city atd.
  • ---
  • Otázka (Š.P., 12:10) -
    Za loňský rok opět stouply nedoplatky na daních, zejména z DPH, proto daně zvyšujeme a nedoplatky čile odpouštíme :-) MF ČR má k dispozici vyšetřovací útvar netušených možností a pravomocí - FAÚ. Neobáváte se jeho postavení vůči (v zásadě rozprášené) finanční policii? Měly by jasněji být vymezeny pravomoce a možnosti útvaru, jeho zvláštní status (v podstatě něco na úrovni tajných služeb)...? Měla by být kontrolována jeho činnost a postupy? a kým dostatečně samostatným...předkládána zpráva zpětně třeba i veřejnosti?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:24) -
    Schopnost státu vybírat daně je jedním ze základních ukazatelů, zda stát funguje. Co se týče Finančně analytického útvaru - to je velká politická zbraň ministra financí (viděli jsme již její použití v případě otevírání případu PROMOPRO - Vondra). Pokud se nemýlím, byli jsme poslední zemí, která Finančně analytický útvar v EU zřídila, ale také asi jedinou, kde spadá přímo pod ministerstvo financí. Úpravy jsou různé, ale vždy je posílena jistá míra nezávislosti a kontroly, nikde to není nastaveno tak, aby mohl být využíván jedním politikem. Osobně si myslím, že výsledky jeho práce budou využity zejména vůči ODS jako největšímu konkurentovi v budoucích volbách.
  • ---
  • Otázka (Karel, 11:56) -
    Dobrý den, ještě bych měl dotaz, jak se díváte na to, že ve sněmovně sedí vždy okolo 30 poslanců za KSČM, kteří, jak se říká, mají nulový koaliční potenciál, čímž se vlastně zvyšuje nutný počet poslanců k vytvoření vládní většiny (při 170 poslancích je nutné mít vlastně většinu 59%). Osobně jsem proti, ale nebylo by lépe do toho jednou komunisty namočit, aby i určitá část těch, co je volí, po 4 letech "zmoudřela"? (děkuji a držím Vám - a nám - palce)
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:22) -
    Každá strana, která je dlouhodobě mimo možnost podílet se na vládě, získává tzv. protestní hlasy, protože nenese zodpovědnost za vládnutí. Začlenění do vlády pak tento potenciál snižuje, to udělal F. Mitterrand ve Francii, když vytvořil koalici s komunisty a pak je zeslabil. Tady je ovšem situace složitější jak z hlediska minulosti, tak i z hlediska rozdílných pohledů na zahraniční politiku EU a NATO mezi ČSSD a KSČM.
  • ---
  • Otázka (Karel, 11:37) -
    Dobrý den, jakou legitimitu má jakákoliv vláda, která vznikne z politické strany, kterou založilo pár kecalů a díky řečem přesvědčili lidi volit právě je? Přitom je zřejmé, že nic nevědí, nic neumějí, chtějí vládnout jen kvůli manipulaci se státním rozpočtem (platí všeobecně). (Ne)odbornost politiků celého světa se ukázala právě v současné krizi. O řešení krize se starají jen nevolené orgány a organizace, politici, kteří jsou vždy někde právě před volbami, jen házejí klacky pod nohy a sabotují případná opatření kvůli svým parciálním zájmům (tedy udržet se u moci ještě další 4 roky). Nebylo by lépe v budoucnu řídit státy manažersky (pod dohledem občanů) nebo se vrátit k principům řecké demokracie? Pokud dnes budou rozhodovat o výši podpor ve volbách (přes některé strany) nemajetní, tak je logické, že peníze budou chybět vždycky!
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:19) -
    Manažerské řízení státu se často zmiňuje, aleje otázkou, co se tím míní. Manažer se většinou snaží dostat k určitému zisku či rentě, a jak získat zisk či rentu od státu v této době vidíme asi v různých vyváděných či odkloněných penězích. Dohled občanů - mohou to být nevládní organizace, ale nikoli institucionální. Základem je oddělení poliitky od státní správy - to se tady odmítlo, zákon nikdy nevstoupil v platnost a v současnosti připravovaný zákon o úřednících je nastaven tak, aby prostor pro korupci spíše ještě zvýšil. Musíme tlačit na institucionální mechanismy, které prostor pro korupci sníží a pak může mít i občanská společnost šanci trochu to prostředí ohlídat.
  • ---
  • Otázka (Karel, 11:34) -
    Chtěl bych se zeptat paní doktorky, zda považuje za správný (nikoliv ideální) současný demokratický princip voleb, který vlastně funguje takto. Pár lidí, kteří se nejsou schopni normálně uživit, se sejde, založí stranu, zvolí mezi sebou toho, který nejvíc křičí nebo umí nejlépe mluvit. Toto seskupení je zcela bez odborníků, protože třeba nebyli nikdy v praxi (např.Gross) nebo nemají odpovídající vzdělání (např.Kalousek, Chalupa atd.). Podaří se jim oslovit nějakou dostatečně velkou skupinu lidí, kteří je pak zvolí. Největší kecal ze zvolených se stane předsedou vlády. Ostatní straníci mu pochlebují, protože je to záruka toho, že budou u koryt a jejich (většinou) stejně hloupé manželky se budou moct předvádět ve společnosti a třeba se mihnou k závisti sousedek i v televizi. Tato sestava pak schvaluje zákony tak, aby mohli krást a zároveň takové, aby byli beztrestní. Navíc si odhlasují příspěvek za volby, za poslance atd., aby měli další zdroj peněz. Zájmy státu nehájí, lžou a kradou a přitom je nelze odstranit, protože místo nich přijdou úplně stejní, ne-li horší. Co s tím? Nemám rád samozřejmě chaos, který by byl ještě horší, ale nevěřím, že volby něco změní. Zde je třeba jen velký "celosvětový" tlak, jakási ideologicko-kulturní revoluce (ale mám obavu, že bez chaosu se to jednou neobejde) (Pozn.: Přesunuto redakcí z upoutávky do rozhovoru)
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:17) -
    Ideální to není, ale zatím neznáme lepší způsob než jsou volby. Věřit v osvícené diktátory či monarchy se nevyplácí. Co lze udělat, je posílení občanské aktivity - zájem o věci veřejné, snaha dostat politiky pod kontrolu, trvat na jejich zodpovídání se. Nevěřit ideologickým blábolům a dávat najevo, že hodnoty společnosti jsou jinde. Svým způsobem každý z nás může trochu měnit atmosféru, jít k volbám, protestovat proti určitému způsobu chování a jednání. Problémy jsou všude a nikdy nebudeme žít v ideálním světě, ale tak hlubokou morální devastaci opravdu mít nemusíme.
  • ---
  • Otázka (čtenář, 11:31) -
    Mají čeští poslanci a senátoři požívat imunity po skončení mandátu? Během mandátu? Jak by mohla či měla být upravena? Ptám se samozřejmě po včerejším zbabělém rozhodnutí senátu a neuvěřitelném projevu například Drymla. díky
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:12) -
    Imunita má jediný význam a to znemožnit , aby nějakým způsobem (uměle vymyšleným obviněním, zadržením) nebylo možné zabránit poslanci účastnit se jednání parlamentu. Proto o vydání musí hlasovat komora, která by měla zvažovat nikoli vinu či nevinu, ale možnou politickou motivaci. Doživotní imunita je nesmyslná a nemravná, posiluje pocity beztrestnosti a nadřazenosti nad občany.
  • ---
  • Otázka (Luboš, 9:59) -
    Zdravím, asi valná většina lidí, včetně mne, byla překvapena prvoinstančním verdiktem Bárta - Škárka. Vy také? Dozvěděli jsme se v průběhu soudu něco nového k podstatě, kdo o co hrál a hraje? Rád si poslechnu váš názor, obvykle nazaujatě střízlivý, a díky za něj předem.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:11) -
    Já jsem byla především překvapena (a to příjemně) způsobem vedení celého procesu, maximální transparentností, připraveností a profesionalitou soudce. Kdo a o co konkrétně hrál soud asi nemohl plně objasnit, ale velmi dobře ukázal, jak funguje naše politika, jaké je chování a uvažování našich politických elity, jak běžné jsou metody vzájemného nahrávání, uplácení, vydírání. To bylo již méně příjemné zjištění.
  • ---
  • Otázka (Tono, 9:31) -
    Dobrý den, česká vláda sama sobě prospodařila snad dosud nejpohodlnější 118člennou většinu ve 200členné poslanecké sněmovně při přebarvení krajů a senátu v mezidobí. Mohu se zeptat na váš pohled na jádro tohoto rozpadu koalice (jistě, kabinet nejspíše pokračuje, ale fakticky je po rozpadu)? Za dva roky od voleb 2010 se podle vás situace v české politice dále zhoršila, proklamovaná protikorupčnost někde zabrala, nebo se to celé jen posunulo jiným směrem a kam? Děkuji za váš názor
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 13:08) -
    Myslím si, že neschopnost udržet koalici, byť s pohodlnou většinou, a problém neúčinného boje s korupcí spolu souvisejí. Korupce se stala součástí systému, opatření, která vláda trochu dělala, jsou víceméně neúčinné, protože již i do reforem či vyrovnání s církvemi jsou přímo zabudovávány možnosti pro zisky konkrétních skupin. Situace se prudce zhoršila, zejména z hlediska fungování státní správy, kde rozhodování ještě výrazněji začali ovlivňovat lidé, kteří vůbec nemají tušení o fungování státu.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    27.04.2012 14:04

    Dobrý den, proč jsem on line zrovnach na stránkách Patrie? investuje do akcií? děkuji.
    investor
  • extrémy
    27.04.2012 13:59

    Hezký den přeji, Marine Le Penová vyslaná do prezidentských voleb ve Francii krajně pravicovou Národní frontou získala v prvním kole třetí nejvyšší počet hlasů a dosáhla tak pro stranu rekordního úspěchu. Řecko dle průzkumů vykazuje rostoucí preference ultrapravice Zlaté jitro (Chrysi Avgi), která chce například prosadit vyhoštění stovek tisíc přistěhovalců a zaminování hranic s okolními státy. Myslíte, že pokračování ekonomické krize v Evropě může ohrozit základy demokracie a přinést celkovou změnu politického systému, nebo vzedmutí extrémních stran odezní spolu s návratem prosperity?
    matrix
  • DANě
    27.04.2012 13:58

    DD, A PROČ BYCHOM MĚLI PLATIT DANĚ??? Co z nich máme? v normálním státě je správné platit daně, ale proč bychom je měli platit my v České rep, když většina peněz zmizí v černých dírách korupce, úplatků, na soukromých účtech. A ještě to nestačí, musíme platit ve zdravotnictví, stagnují důchody, okrádají se děti, mámy atd., není třeba vše opakovat. Já říkám, neplaťte daně, zvonění klíčů už nepomůže, a naše oštěpy a šípy jsou právě daně. A vláda ještě ráda uteče sama, když nebude mít už kde krást. Souhlasíte???
    albion
  •  
    27.04.2012 13:49

    Jsme v posledním století říše římské?
    JoN
  •  
    27.04.2012 13:39

    Dobrý den, jak pokračuje boj Akreditační komise proti rozhodnutí o prodloužení akreditace plzeňským právům? Jak vnímáte aktuální úroveň vysokoškolského studia u nás a co byste na něm Vy reformovala především? Děkuji.
    kyška
  •  
    27.04.2012 13:35

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda by v naší republice stál za úvahu systém přémé volby, i když v našich podmínkách asi trochu upravený. Třeba do podoby, kde by se volili lidé, kteří by se hlásili k jednotnému programu (hlavička ODS CSSD apod - něco na způsob politických stran). Do voleb by se mohl přihlásit kdokoliv, ale uvedení na lístek by bylo zpoplatněno třeba 10 000 Kč nebo 10000 podpisy. Pořadí by se pak určovalo podle clekových odevzdaných hlasů. Kupříkladu: 1 -Franta 2000 hlasů CSSD, 2 -Jirka 1975 KDU, 3 - Veronika 1900 hlasu ODS, Zkrátka bez vyzby na strany jen na počty hlasů? Děkuji
    Vykuk
  •  
    27.04.2012 13:25

    Aky mate nazor na Milose Zemana? Bol by to dobry prezident? Dakujem za odpoved.
    peter
  • Hollande-Sarkozy
    27.04.2012 13:08

    Dobrý den, ve Francii se příští víkend uskuteční rozhodující kolo prezidentských voleb. Očekáváte vítězství průzkumy favorizovaného socialisty F. Hollanda? Posune se v případě jeho vítezství Francie na politické mapě natolik, že by to mohlo způsobit rozkol ve vysoké politice, kdy kurz zatím udává tandem Merkelová-Sarkozy? Díky za odpověď
    Koutný
  • dluhová krize a politika v Evropě
    27.04.2012 12:53

    Pěkný den, paní profesorko, zajímal by mne váš pohled na dvě věci: 1) Na finančních trzích prohlášení a úmysly politiků v důsledku zcela přetlačily fundament a racionální fingování trhů a tento stav trvá dlouhé měsíce (řešení krize, finanční daně, regulace bank,...). Vnímáte vy z pohledu profesorky na ekonomické vysoké škole, politologa a jak čtu i historika :)nějakou rýsující se změnu, která bude trvalého/lejšího charakteru? 2)Vedle ekonomiky dluhová krize obnažila dlouho neřešené problémy a kosí vlády od Řecka přes Apeniny po Benelux, mění status ekonomik a demokracií, které jsme dosud považovaly za stabilní a vyspělé, vyvolává vlny nacionalismu a ochranářství (stejně jako po Velké Depresi nyní volání po zavírání hranic, stahování sídel národních firem zpět, opouštění byznysu v zahraničí,...) Jsme na konci projektu evropské integrace, nebo před zlomem k politickému (a skrze akvizice, investice, ale i mezinárodní finanční pomoc) ovládnutí Evropy Německem a Francií. Díky a děkuji za vaši odvahu.
    JoN
  •  
    27.04.2012 12:41

    dobry den. vladimir dryml rekl, ze imunita je pro lidi, kteri se neboji mluvit pravdu. jak tomu mam rozumet? hrozi lidem, kteri nelzou nejake nebezpeci?
    Azb
  • Nůžky
    27.04.2012 12:23

    Paní doktorko, jste statečná a dovedete jít proti mafiím. Jak si myslíte že může skončit to neustálé rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Tato vláda rozpočtové odpovědnosti zrušila 15% daň z dividend, přičemž je jasné že relevantní množství akcií mohou držet pouze bohatí. Tato vláda nezavede progresivní zdanění (to minimální zdanění 7% z příjmu nad 100 000 není progresivní zdanění (viz NSR). 60% důchodců je v nějakém stadiu kdy nemohou platit neustále se zvyšující platby za nájem, plyn, elektřinu, vodu a zdravotnické poplatky (tedy včetně doplatků za léky které bez valného publikování rostou a to za léky které dříve pojišťovna platila 100%). To vše v kontextu že se stále rozkrádá a dále bují korupce v ČR-viz Transparency International, Okamura a např prof. Pavko který při besedě v ČT prohlásil že kdyby se tak ve zdravotnictví nekradlo tak by nemusely regulační poplatky být. To napětí ve společnosti neskončí dobře pro nikoho ani pro ty zloděje. Jak vidíte další možný vývoj? Děkuji
  •  
    27.04.2012 12:20

    Tato vládní koalice postupuje opravdu dobře. TOP i ODS mají svou skupinu voličů, pro ty pracuje. VV to je firma, která se změnila ze stroje na peníze, ve výtah k moci. Oni to dělají opravdu dobře. ODS strana lidí, kteří si nakradli majetek v období privatizace, zaručuje udržení vybojovaných pozic a zvykových praktik. TOP O9 staro- noví šíbři, kteři se na oko jeví jako psycho, nebo sociopaty. Díky panu knížeti, v červených ponožkách , roztomile žvatlajícímu a slibům, získali důchdce, uklizečky, řidiče, kteří nepochopili, že tato parta zastupuje velmi majetnou vrstvu, bankéře a pro ty 3% vyvolených dělájí zákony, penzijní reformu, tedy mejdan peněžních fondů, který vydávají za reformy. Opozice: V minulosti současné špičky slibovali a pak dělali zcela něco jiného. nehledě k tomu, že na rozkrádání mají také svůj podíl. Jak se má v tomhle-tom guláši mnohdy nemocných, toužících po moci a majetku karieristů slušný občan vyznat. Nevyustí flustrace davu, národa, lidí v revoltu, která nebude sametová. Pokud bude prostor a budete mít náladu prosím potvrďte, nebo přeformulujte moje myšlenky. Děkuji
    Homo
  •  
    27.04.2012 12:16

    Dobrý den, jaký je Váš názor na přímou volbu prezidenta? Neznamená to dávku populismu na místech, kde by neměl být? Díky za Váš názor, Spurný
    Spurný
  •  
    27.04.2012 12:14

    Já osobně vidím velký problém (a možná i důvod dnešního marazmu) v odmítání všech ideologií voliči. Mám pocit, absolutní menšina řeší otázku ideologie strany , kterou volí. Místo toho volí stranu (a u nás se volí strany), která jim slíbí lepší a snazší život, osobní prospěch a blahobyt. A mám pocit, že je jim jedno jestli volí beztřídní diktaturu proletariátu, sociální liberální demokracii, konzervativní demokracii nebo jinou dnes známou formu. Mám pocit, že všem jde o jednotlivosti a maličkosti. A pak z toho máme dnešní guláš (nejen u nás). Ale k otázce. Když se paní Peake ptali v TV jak se bude jmenovat její strana, řekla něco v tom smyslu, že dnes není "in", "módní" dávat stranám "politologický název" jako třeba "Liberální Demokraté". Je to opravdu pravda, existuje takový trend i mimo ČR? Proč? Co si o tom vy myslíte? Není to problém, mlžení voličů vedoucí právě k důrazu na jednotlivosti než na "big picture"? Nenabádá to všechny strany k většímu a většímu populismu? Děkuji.
    razit
  • FAÚ
    27.04.2012 12:10

    Za loňský rok opět stouply nedoplatky na daních, zejména z DPH, proto daně zvyšujeme a nedoplatky čile odpouštíme :-) MF ČR má k dispozici vyšetřovací útvar netušených možností a pravomocí - FAÚ. Neobáváte se jeho postavení vůči (v zásadě rozprášené) finanční policii? Měly by jasněji být vymezeny pravomoce a možnosti útvaru, jeho zvláštní status (v podstatě něco na úrovni tajných služeb)...? Měla by být kontrolována jeho činnost a postupy? a kým dostatečně samostatným...předkládána zpráva zpětně třeba i veřejnosti?
    JoN
  •  
    27.04.2012 11:56

    Dobrý den, ještě bych měl dotaz, jak se díváte na to, že ve sněmovně sedí vždy okolo 30 poslanců za KSČM, kteří, jak se říká, mají nulový koaliční potenciál, čímž se vlastně zvyšuje nutný počet poslanců k vytvoření vládní většiny (při 170 poslancích je nutné mít vlastně většinu 59%). Osobně jsem proti, ale nebylo by lépe do toho jednou komunisty namočit, aby i určitá část těch, co je volí, po 4 letech "zmoudřela"? (děkuji a držím Vám - a nám - palce)
    Karel
  •  
    27.04.2012 11:37

    Dobrý den, jakou legitimitu má jakákoliv vláda, která vznikne z politické strany, kterou založilo pár kecalů a díky řečem přesvědčili lidi volit právě je? Přitom je zřejmé, že nic nevědí, nic neumějí, chtějí vládnout jen kvůli manipulaci se státním rozpočtem (platí všeobecně). (Ne)odbornost politiků celého světa se ukázala právě v současné krizi. O řešení krize se starají jen nevolené orgány a organizace, politici, kteří jsou vždy někde právě před volbami, jen házejí klacky pod nohy a sabotují případná opatření kvůli svým parciálním zájmům (tedy udržet se u moci ještě další 4 roky). Nebylo by lépe v budoucnu řídit státy manažersky (pod dohledem občanů) nebo se vrátit k principům řecké demokracie? Pokud dnes budou rozhodovat o výši podpor ve volbách (přes některé strany) nemajetní, tak je logické, že peníze budou chybět vždycky!
    Karel
  • Dotaz
    27.04.2012 11:34

    Chtěl bych se zeptat paní doktorky, zda považuje za správný (nikoliv ideální) současný demokratický princip voleb, který vlastně funguje takto. Pár lidí, kteří se nejsou schopni normálně uživit, se sejde, založí stranu, zvolí mezi sebou toho, který nejvíc křičí nebo umí nejlépe mluvit. Toto seskupení je zcela bez odborníků, protože třeba nebyli nikdy v praxi (např.Gross) nebo nemají odpovídající vzdělání (např.Kalousek, Chalupa atd.). Podaří se jim oslovit nějakou dostatečně velkou skupinu lidí, kteří je pak zvolí. Největší kecal ze zvolených se stane předsedou vlády. Ostatní straníci mu pochlebují, protože je to záruka toho, že budou u koryt a jejich (většinou) stejně hloupé manželky se budou moct předvádět ve společnosti a třeba se mihnou k závisti sousedek i v televizi. Tato sestava pak schvaluje zákony tak, aby mohli krást a zároveň takové, aby byli beztrestní. Navíc si odhlasují příspěvek za volby, za poslance atd., aby měli další zdroj peněz. Zájmy státu nehájí, lžou a kradou a přitom je nelze odstranit, protože místo nich přijdou úplně stejní, ne-li horší. Co s tím? Nemám rád samozřejmě chaos, který by byl ještě horší, ale nevěřím, že volby něco změní. Zde je třeba jen velký "celosvětový" tlak, jakási ideologicko-kulturní revoluce (ale mám obavu, že bez chaosu se to jednou neobejde) (Pozn.: Přesunuto redakcí z upoutávky do rozhovoru)
    JoN
  • imunita
    27.04.2012 11:31

    Mají čeští poslanci a senátoři požívat imunity po skončení mandátu? Během mandátu? Jak by mohla či měla být upravena? Ptám se samozřejmě po včerejším zbabělém rozhodnutí senátu a neuvěřitelném projevu například Drymla. díky
    JoN
  • VB x JŠ
    27.04.2012 9:59

    Zdravím, asi valná většina lidí, včetně mne, byla překvapena prvoinstančním verdiktem Bárta - Škárka. Vy také? Dozvěděli jsme se v průběhu soudu něco nového k podstatě, kdo o co hrál a hraje? Rád si poslechnu váš názor, obvykle nazaujatě střízlivý, a díky za něj předem.
    JoN
  •  
    27.04.2012 9:31

    Dobrý den, česká vláda sama sobě prospodařila snad dosud nejpohodlnější 118člennou většinu ve 200členné poslanecké sněmovně při přebarvení krajů a senátu v mezidobí. Mohu se zeptat na váš pohled na jádro tohoto rozpadu koalice (jistě, kabinet nejspíše pokračuje, ale fakticky je po rozpadu)? Za dva roky od voleb 2010 se podle vás situace v české politice dále zhoršila, proklamovaná protikorupčnost někde zabrala, nebo se to celé jen posunulo jiným směrem a kam? Děkuji za váš názor
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online