Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s finančním ředitelem KB Pavlem Čejkou o výhledu hospodaření, dividendě i budoucnosti eura

Rozhovor s finančním ředitelem KB Pavlem Čejkou o výhledu hospodaření, dividendě i budoucnosti eura

10.05.2012 15:45
Autor: Redakce

Existuje v letošním roce prostor pro zvyšování vyplácené dividendy pro akcionáře Komerční banky? Které produkty a služby mohou v letošním roce zlevnit? Jak hodnotí KB jako částečný věřitel Řecka poslední politický vývoj v zemi? Na tyto a další otázky odpovídal finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka v online rozhovoru na portálu www.patria.cz dnes od 14:00

 

Čejka_KB

Pavel Čejka vystudoval ČVUT, je certifikovaným účetním (FCCA) a má titul MBA z University of Chicago Graduate School of Business. Kariéru začal ve společnosti Arthur Andersen, kde se specializoval na audit a poradenství finančním institucím, od roku 2000 působil v ČSOB jako ředitel pro Finanční řízení. V Komerční bance pracuje od roku 2003, nejdříve jako zástupce finančního ředitele. V současné době je členem Výboru ředitelů zodpovědným za strategii a finance a zároveň zastává pozici finančního ředitele. Je ženatý a má dvě děti.


Čtěte více:

KB prodává státu podíl v ČMZRB za 890 mil. Kč, stejný osud zřejmě čeká i podíly ČS a ČSOB
02.05.2012 18:27
Komerční banka dnes oznámila dohodu na prodeji svého 13% podílu v Česk...
Komerční banka v 1Q ziskem i příjmy nad odhady a nižšími náklady rizik
03.05.2012 8:27
Výsledky nad očekáváním na úrovni čistého zisku i čistých příjmů předs...
Komerční banka - Opravné položky vzrostly méně než jsme čekali (komentář k 1Q12)
03.05.2012 9:53
Komerční banka dnes ráno zveřejnila výsledky za 1Q12. Čistý zisk v 1Q1...
Mírně pozitivní výsledky KB nejsou pro akcie impulsem, jaký je výhled? (video)
03.05.2012 14:03
Domácí výsledková sezóna dnes pokračovala výsledky Komerční banky, kte...
KB v hovoru s analytiky: Růst úvěrování, ale pokles marží a možné zhoršení nákladů na riziko
04.05.2012 10:30
Komerční banka včera večer po představení výsledků za první čtvrtletí ...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Jitka, 14:56) -
    Dobrý den pane Čejko, celý korporátní svět restrukturalizuje a propouští. Jakou máte v tomto ohledu bilanci za loňský rok a plány pro letošek a další roky? Kdy by tato bolestivá transformační fáze mohla skončit?
  • Odpověď (Pavel Čejka, 15:42) -
    Dobrý den. KB byla vždy velmi štíhlou a efektivní bankou, což mimo jiné dokumentuje poměr nákladů k výnosům ve výší 38 % v prvním čtvrtletí 2012, což je jeden z nejlepších poměrů mezi evropskými bankami. Neznamená to ale, že už není další prostor k úsporám, ale je stále těžší je najít. Letos plánujeme mírné snížení počtu zaměstnanců do 2 % a řadu úsporných opatření, celkové náklady by měly růst jen někde mezi 0 a 1 % proti roku 2011. K dotazu na konec transformace odpovím víceméně totéž, co říkám i uvnitř banky - obávám se, že neskončí nikdy. Před deseti lety byl dobrý poměr nákladů k výnosům někdo kolem 60 %, dnes je dobrý benchmark 40 %, za deset let to bude ještě méně. Transformace nebo jinak řečeno hledání cest k tomu, jak být stále lepší, efektivnější, rychlejší a kvalitnější je nakonec jedním ze základů tržní ekonomie.

    S tímto mírně filozofickým závěrem děkuji všem za zajímavé dotazy a těším se na diskusi zase někdy příště.
  • ---
  • Otázka (ZZtop, 14:52) -
    Prosím o vaši prognózu ohledně vývoje sazeb ČNB a kurzu koruny. Kde předpokládáte, že by se české sazby a měny mohly nacházet na konci letošního roku? Hezký den přeji
  • Odpověď (Pavel Čejka, 15:39) -
    Dobrý den, poslední předpověď makroekonomů KB z 30. 4. je CZK/EUR kolem 24,60 a krátké úrokové sazby zhruba na současné úrovni, s možným rizikem směrem dolů.
  • ---
  • Otázka (Zdeno, 14:25) -
    Jakou prognózu dávate euru? Myslíte, že se Řecko bude muset vrátit k drachmě? Do jaké míry je důležité pro hospodaření KB, aby ČR přijala euro?
  • Odpověď (Pavel Čejka, 15:27) -
    To je velmi těžké předpovídat. Euro myslím přežije, ale ne nutně se všemi současnými členy eurozóny, Řecko může být prvním členským státem, který ji opustí. Přijetí eura by usnadnilo situaci exportérům, ale přišli bychom o významnou možnost reakce ekonomiky na změny hospodářského cyklu přes změny kurzu koruny. V této chvíli dle mého převažují pozitiva zachování národní měny. V dlouhém horizontu, a pokud se výkonnost naší ekonomiky víc přiblíží k Německu, může být euro vhodným řešením.
  • ---
  • Otázka (Silný P., 14:20) -
    Dobrý den, možná mi to v médiích a prezentacích uniklo, ale jaká je střednědobá až dlouhodobá rozvojová strategie KB? Chápu, že KB je "dojná kráva", která bude vždy stavět na tradičním modelu komerčního bankovnictví, ale chystáte nějakou modernizaci, nějaké novinky? Budou to nové produkty, technologie, lepší služby? Hodláte zachovat stávající pobočkovou síť, počet zaměstnanců? Jak bude vypadat KB za 5-10 let? Děkuji velice. Potenciální investor do KB.
  • Odpověď (Pavel Čejka, 15:24) -
    Dobrý den, děkuji za zpětnou vazbu, budeme muset v tomto ohledu zlepšit naši komunikaci :-) Kompletní odpověď se na těchto několik řádků nevejde, ale určitě se zamyslíme nad tím jak naši strategii lépe vysvětlit potenciálním retailovým investorům v ČR. O totéž se budu snažit příští týden na roadshow za institucionálními investory v New Yorku a Bostonu, několikrát ročně navštěvujeme investory v Londýně a v dalších evropských finančních centrech. Celkově potkáme za rok asi 150 - 200 institucionálních investorů.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 14:20) -
    Zdravím Vás. Ve světle dennodenních událostí v Evropě člověk propadá pocitu, že tzv. dluhová krize zdaleka není za námi... otázka ohledně snižování expozice vůči dluhopisům problémových zemí již padla, chystá KB nějaká další "protikrizová" opatření, kroky...? Díky za odpověď
  • Odpověď (Pavel Čejka, 15:14) -
    Dobrý den, souhlasím s Vámi v tom, že každodenní proud informací je trochu depresivní. To se pak bohužel promítá i do očekávání a reálné ekonomiky, protože podniky i lidé pod dojmem negativních zpráv a očekávání raději čekají s investicemi a spotřebou a to zpětně negativně ovlivňuje růst ekonomiky.

    My pracujeme s několika scénáři vývoje a musíme být připraveni i na ten možný negativní vývoj, i když se jeho dopadům nemůžeme jako systémově významná banka úplně vyhnout. O úsporách nákladů už byla řeč, v recesi samozřejmě přichází v úvahu i další kroky jako zpřísnění úvěrové politiky, posílení funkcí monitorování a vymáhání nesplácených úvěrů a podobně.
  • ---
  • Otázka (Capex, 14:18) -
    Zdravím Vás, KB v druhé polovině minulého roku poměrně hojně nakupovala vlastní akcie. V současnosti však žádné zprávy o této činnosti k vidění nejsou, což pro akcionáře není dobrý znak. Hodláte nákup vlastních akcií v brzké době obnovit, nebo to máme brát tak, že jsou pro KB vlastní akcie nyní drahé?
  • Odpověď (Pavel Čejka, 15:09) -
    Dobrý den, odkup vlastních akcií je pro KB doplňkovou možností řízení kapitálové přiměřenosti. Vzhledem k tomu, že po splacení podřízeného dluhu se kapitálová přiměřenost snížila (i když na stále velmi bezpečných 13.6%), v současné době další nákup vlastních akcií neprovádíme. Valná hromada KB na konci dubna nicméně schválila možnost pokračování v odkupu akcií, takže ho ve zbytku roku nelze vyloučit.
  • ---
  • Otázka (Angie, 14:16) -
    Dobrý den, pane řediteli. Ode dneška je možné kupovat další tranši státních spořících dluhopisů - mimo jiné na pobočkách KB. Doporučil byste tuto koupi domácnostem jako bezpečnou investici, a proč? Díky, A.
  • Odpověď (Pavel Čejka, 15:06) -
    Dobrý den, české státní dluhopisy považuji za jedny z těch bezpečnějších v Evropě, takže z tohoto pohledu bych se investice neobával. Rozhodnutí zda investovat by ale mělo zohlednit i nižší likviditu této investice (dluhopisy jdou prodat jen několikrát za rok), jaké riziko versus očekávaný výnosy je investor ochoten postoupit, jak diverzifikované portfolio má a tak dále. Pokud už domácnost má bankovní depozita, stavební spoření, penzijní a kapitálové životní pojištění, podílové fondy nebo přímé investice v akciích, případně další investice třeba ve vlastním bydlení, mohou být retailové státní dluhopisy dobrým doplňkem.
  • ---
  • Otázka (Op, 14:14) -
    Dobré odpoledne. Jak hodnotíte aktuální stav pražské burzy? Co by se mělo podle Vašeho názoru změnit, aby začala naše burza lépe fungovat a lidé začali investovat? Děkuji, Ondra
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:59) -
    Dobrý den. Pražská burza trochu trpí snižováním obchodovaných objemů, minimem nových emisí rozumné velikosti a snižujícím se zájmem zahraničních investorů. Domácí poptávce by mohla pomoci penzijní reforma, která by mohla část dlouhodobých úspor přesměrovat do nákupů akcií, nicméně nemůžeme počítat s něčím podobným, co se povedlo třeba v Polsku.

    Pomoci mohou i banky, v KB chystáme výrazně větší zaměření na poradenství v oblasti dlouhodobého spoření a investic. Celkově ale nečekám zázraky a rychlý obrat v situaci, nepomáhá tomu ani současný ne právě optimistický výhled pro evropskou ekonomiku.
  • ---
  • Otázka (RZ, 14:11) -
    Dobrý den, cítíte nějaké tlaky ze strany SG na vytažení peněz z KB jinak než přes dividendy, například účtováním poplatků za služby apod.? Pracuji v jiné bance a vím, že se něco takového děje. RZ
  • Odpověď (, 14:53) -
    Dobrý den, transakce se spřízněnými stranami jsou poměrně přísně regulovány a monitorovány ze strany ČNB. KB má navíc i podstatný podíl menšinových akcionářů (téměř 40%) a není tedy možné zvýhodňování většinového akcionáře na úkor těch ostatních.
  • ---
  • Otázka (akcionář, 14:08) -
    Pane řediteli, jak vnímáte svou banku v konkurenci ČS (Erste) a ČSOB? Jak vidíte konkurenci malých nových bank jako jsou Airbank, Zuno, Equa? Přiostřilo se na trhu vstupem menších hráčů a jaký dopad do výsledků KB byste kvantifikoval? Díky, akcionář.
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:49) -
    Dobrý den, na tuhle otázku se těžko odpovídá jen v několika řádcích. Já vnímám KB v konkurenci dalších dvou velkých českých bank jako velmi silného a kvalitního konkurenta a jako naši konkurenční výhodou vidím kvalitu našich bankovních poradců a to jak v retailu tak v korporátních segmentech. Je to samořejmě subjektivní hodnocení - podívám-li se na čísla, tak KB rostla v roce 2011 výrazně rychleji než naši dva velcí konkurenti jak v úvěrování (13%) tak v depozitech (4%). Každá nová konkurence zvyšuje tlak na trhu a to je případ i vstupu nových malých bank. Dopad v této chvíli není kvantifikovatelný, KB pokračuje v růstu depozit a neklesá nám ani počet klientů. Z konkurence v každém případě mohou těžit klienti bank, protože vytváří tlak na zlepšování služeb a na ceny.
  • ---
  • Otázka (Konrád, 14:02) -
    Dobrý den, KB minulý týden oznámila, že prodává státu podíl v ČMZRB za 890 mil. Kč. Jak a kdy se tento jednorázový zisk projeví ve výsledcích banky? Kolik budou mít z prodeje akcionáři ve formě dividendy?
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:47) -
    Dobrý den, zisk z prodeje ČMZRB se projeví ve výsledcích druhého čtvrtletí jako rozdíl mezi prodejní cenou a cenou pořízení dle naší výroční zprávy. Jak už jsem uvedl dříve, očekávaný výplatní poměr dividend za rok 2012 je ve výši 60 – 70% ze zisku, tímto poměrem se budou na zisku podílet všichni akcionáři.
  • ---
  • Otázka (Karoch, 13:59) -
    Hezké odpoledne pane řediteli, Komerční banka je podle mě jedna z mála, která neposkytuje služby online obchodování s cennými papíry pro drobné investory. Nechystáte se spustit nějakou platformu, která by konkurovala třeba Patrii? Děkuji za odpověď, K. Karoch.
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:45) -
    Dobrý den, této mezery v naší nabídce jsme si vědomi, ale v letošním roce dostaly přednost jiné projekty a zlepšení pro naše klienty, třeba kompletní redesign internetového bankovnictví, který zprovozníme v polovině roku. K projektu online obchodování s cennými papíry se určitě budeme chtít vrátit v roce 2013.
  • ---
  • Otázka (investor, 13:53) -
    Dobrý den, průměrná cílová cena stanovená analytiky je podle údajů Patrie pro akcie KB 4267 Kč, nejvyšší cílovku potom má Goldman Sachs s 5000 Kč. Žádný analytik přitom nemá nyní nižší cílovku, než je aktuální cena akcií KB na burze. O čem podle Vás tento stav vypovídá? Má podle Vás tedy akcie KB nyní fundamentálně růstový potenciál? děkuji, RH.
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:36) -
    Dobrý den. Podle názorů většiny analytiků je v současné době cílová cena poměrně výrazně nad současnou tržní cenou akcií KB. Některá doporučení jsou staršího data, nicméně i ta aktuální naznačují růstový potenciál. Já se s dovolením zdržím komentáře k nadhodnocení nebo podhodnocení akcií KB, jen zopakuji, že v letošním roce nečekám nijak dynamický růst výnosů, v dalších letech by růst mohl akcelerovat s růstem ekonomiky a stále poměrně nízkým využitím některých bankovních produktů a služeb v České republice. A ještě jedna obecnější poznámka k cílovým cenám - existuje řada studií ukazujících, že analytici jsou poměrně přesní v odhadech příštích čtvrtletí, ale „chronicky optimističtí“ pokud jde o růstový potenciál a výhled ceny akcií v delším horizontu.
  • ---
  • Otázka (bob, 13:43) -
    Vážený pane řediteli, všude se volá po snižování nákladů na provoz a větší efektivitu, právě proto se údajně postavil nový objekt centrály KB, můžete prosím říct, kolik stála výstavba této budovy od společnosti FINEP (cca cena za m2) na polích v pražských stodůlkách a zda se chystáte opouštět nebo prodávat nemovitosti v centru města (současné centrály bud. Na Příkopě + Václavské nám.). Velmi děkuji za případnou odpověď a přeji pěkný den.
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:36) -
    Dobrý den, cenu nového objektu v Pražských Stodůlkách pro část zaměstnanců centrály jsme nezveřejnili, a protože jsme regulovanou společností obchodovanou na burze, nemohu to udělat ani v tomto online rozhovoru. Mohu Vás ale ujistit, že výsledkem přestěhování budou poměrně významné úspory na nájmech řady budov v Praze a celkový dopad do hospodaření KB je jednoznačně pozitivní. Naše dvě budovy Na Příkopě a Václavské náměstí se v současné době nechystáme prodávat nebo opouštět.
  • ---
  • Otázka (klient, 11:40) -
    KB minulý týden nastínila plány na boj se sílícím tlakem na cenovou politiku v oblasti provizí a poplatků, který by měl pokračovat po celý letošní rok. Plánujete, že v druhém pololetí přeceníte některé produkty a služby. Můžet být prosím konkrétnější? Děkuji
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:24) -
    Dobrý den, omlouvám se, ale v této chvíli nemohu být konkrétnější, změny představíme postupně. Určitě budeme pokračovat v konceptu MojeOdměny, tedy ve zvýhodňování našich aktivních klientů vracením poplatků nebo třeba v produktech typu Lady karta nebo A karta, kde klienti dostávají 1% ze všech nákupů těmito kartami do penzijního fondu KB.
  • ---
  • Otázka (tomas, 10:19) -
    Dobrý den, banka drží 8 mld. korun v italských státních dluhopisech. Co s tím banka hodlá udělat? Chcete je držet až do splatnosti, nebo se jich zbavit? A co se zbytkem řeckých dluhopisů? Děkuji
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:21) -
    Dobrý den, italské vládní dluhopisy chceme držet do splatnosti. Pokud jde o zbytkovou angažovanost vůči novým řeckým vládním dluhopisům, která je už na velmi nízké úrovni zhruba 440 milionů korun v tržních cenách ke konci března 2012, zvažujeme všechny možnosti včetně prodeje.
  • ---
  • Otázka (Ticino, 10:19) -
    Dobry den, nekteri vyznamni ekonomove predpovidaji, ze nejtezsi krizove roky nas teprve cekaji v nasledujicich 2 letech. Bude banka reagovat (v pripade tohoto scenare) spise snizovanim nakladu (zejmena propoustenim) anebo spise omezenim vyplacene dividendy? Existuje varianta, ze v nasledujicich 2-3 letech nebude vyplacena zadna dividenda? Dekuji za odpoved a preji pekny den!
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:12) -
    Dobrý den. Považuji za důležité připomenout, že KB má dostatek kapitálu i pro případnou hlubokou recesi kombinovanou s významným znehodnocením expozic vůči státům GIIPS. I v tomto nepravděpodobném případě by kapitálová přiměřenost zůstala nad minimem stanovaným regulátorem.

    V případě krize respektive hluboké recese by banka přijala kombinaci kroků, včetně dalšího snižování nákladů, které může částečně nahradit snížení výnosů a růst rizikových nákladů. Výše dividend se odvíjí od očekávané kapitálové přiměřenosti a ta zase od tvorby kapitálu, primárně ze zisků minulých let, a spotřeby kapitálu, kterou vyvolává primárně růst rizikově vážených aktiv, tedy hlavně úvěrového portfolia. Variantu nevyplacení žádných dividend v následujících dvou až třech letech považuji za nepravděpodobnou.
  • ---
  • Otázka (Matrix, 9:30) -
    Pěkný den přeji. Analytici ve svých aktuálních předpovědích hovoří o možném růstu dividendy za letošní rok ze 160 Kč na 240 Kč. Je pro Vás tento nárůst v současnosti představitelný?
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:21) -
    Dobrý den, analytikům i akcionářům jsme prezentovali odhadovaný výplatní poměr za rok 2012 ve výši 60% - 70% ze zisku. To je za předpokladu, že se naplní očekávaný scénář ekonomiky, tedy (ne)růst ekonomiky měřeno HDP kolem nuly, stabilní úrokové sazby na současné úrovni, mírný růst nezaměstnanosti a nedojde k další krizi ohledně státních rizik. Růst dividend je v tomto scénáři představitelný, ale konkrétní výši budeme navrhovat až na konci letošního roku.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:27) -
    Dobrý den, váš výhled pro letošní rok působí poměrně konzervativně. Nevidíte v současnosti prostor pro pozitivní překvapení? Díky za přímou odpověď JK
  • Odpověď (Pavel Čejka, 14:04) -
    Dobrý den, jak česká tak evropská ekonomika zpomalují proti loňskému roku a úrokové sazby zůstávají na současné nízké úrovni, takže bohužel nevidím prostor k velmi dynamickému růstu.

    Pokud jde o úrokové sazby, tak se naopak o něco zvýšila pravděpodobnost jejich snížení ještě v tomto roce, což by mělo na banku mírně negativní dopad. Zpomalování už je vidět na úvěrovém portfoliu, kromě hypoték. Naopak dále rostou depozita jak retailových klientů tak podniků. Pozitivní překvapení by mohlo přinést úspěšné vyřešení některých problémových úvěrových případů.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • práce
    10.05.2012 14:56

    Dobrý den pane Čejko, celý korporátní svět restrukturalizuje a propouští. Jakou máte v tomto ohledu bilanci za loňský rok a plány pro letošek a další roky? Kdy by tato bolestivá transformační fáze mohla skončit?
    Jitka
  • prognozy
    10.05.2012 14:52

    Prosím o vaši prognózu ohledně vývoje sazeb ČNB a kurzu koruny. Kde předpokládáte, že by se české sazby a měny mohly nacházet na konci letošního roku? Hezký den přeji
    zvonař
  • euro
    10.05.2012 14:25

    Jakou prognózu dávate euru? Myslíte, že se Řecko bude muset vrátit k drachmě? Do jaké míry je důležité pro hospodaření KB, aby ČR přijala euro?
    zvonař
  • vize
    10.05.2012 14:20

    Dobrý den, možná mi to v médiích a prezentacích uniklo, ale jaká je střednědobá až dlouhodobá rozvojová strategie KB? Chápu, že KB je "dojná kráva", která bude vždy stavět na tradičním modelu komerčního bankovnictví, ale chystáte nějakou modernizaci, nějaké novinky? Budou to nové produkty, technologie, lepší služby? Hodláte zachovat stávající pobočkovou síť, počet zaměstnanců? Jak bude vypadat KB za 5-10 let? Děkuji velice. Potenciální investor do KB.
    zvonař
  • eurozóna a krize
    10.05.2012 14:20

    Zdravím Vás. Ve světle denodenních událostí v Evropě člověk propadá pocitu, že tzv. dluhová krize zdaleka není za námi... otázka ohledně snižování expozice vůči dluhopisům problémových zemí již padla, chystá KB nějaká další "protikrizová" opatření, kroky...? Díky za odpověď
    Investorka
  •  
    10.05.2012 14:18

    Zdravím Vás, KB v druhé polovině minulého roku poměrně hojně nakupovala vlastní akcie. V současnosti však žádné zprávy o této činnosti k vidění nejsou, což pro akcionáře není dobrý znak. Hodláte nákup vlastních akcií v brzké době obnovit, nebo to máme brát tak, že jsou pro KB vlastní akcie nyní drahé?
    Capex
  •  
    10.05.2012 14:16

    Dobrý den, pane řediteli. Ode dneška je možné kupovat další tranši státních spořících dluhopisů - mimo jiné na pobočkách KB. Doporučil byste tuto koupi domácnostem jako bezpečnou investici, a proč? Díky, A.
    Angie
  • pražská burza
    10.05.2012 14:14

    Dobré odpoledne. Jak hodnotíte aktuální stav pražské burzy? Co by se mělo podle Vašeho názoru změnit, aby začala naše burza lépe fungovat a lidé začali investovat? Děkuji, Ondra
    zvonař
  • SG
    10.05.2012 14:11

    Dobrý den, cítíte nějaké tlaky ze strany SG na vytažení peněz z KB jinak než přes dividendy, například účtováním poplatků za služby apod.? Pracuji v jiné bance a vím, že se něco takového děje. RZ
    zvonař
  • konkurence
    10.05.2012 14:08

    Pane řediteli, jak vnímáte svou banku v konkurenci ČS (Erste) a ČSOB? Jak vidíte konkurenci malých nových bank jako jsou Airbank, Zuno, Equa? Přiostřilo se na trhu vstupem menších hráčů a jaký dopad do výsledků KB byste kvantifikoval? Díky, akcionář.
    zvonař
  • ČMZRB
    10.05.2012 14:02

    Dobrý den, KB minulý týden oznámila, že prodává státu podíl v ČMZRB za 890 mil. Kč. Jak a kdy se tento jednorázový zisk projeví ve výsledcích banky? Kolik budou mít z prodeje akcionáři ve formě dividendy?
    Konrád
  • obchodování
    10.05.2012 13:59

    Hezké odpoledne pane řediteli, Komerční banka je podle mě jedna z mála, která neposkytuje služby online obchodování s cennými papíry pro drobné investory. Nechystáte se spustit nějakou platformu, která by konkurovala třeba Patrii? Děkuji za odpověď, K. Karoch.
    zvonař
  • cílová cena
    10.05.2012 13:53

    Dobrý den, průměrná cílová cena stanovená analytiky je podle údajů Patrie pro akcie KB 4267 Kč, nejvyšší cílovku potom má Goldman Sachs s 5000 Kč. Žádný analytik přitom nemá nyní nižší cílovku, než je aktuální cena akcií KB na burze. O čem podle Vás tento stav vypovídá? Má podle Vás tedy akcie KB nyní fundamentálně růstový potenciál? děkuji, RH.
    zvonař
  • nová centrála KB
    10.05.2012 13:43

    Vážený pane řediteli, všude se volá po snižování nákladů na provoz a větší efektivitu, právě proto se údajně postavil nový objekt centrály KB, můžete prosím říct, kolik stála výstavba této budovy od společnosti FINEP (cca cena za m2) na polích v pražských stodůlkách a zda se chystáte opouštět nebo prodávat nemovitosti v centru města (současné centrály bud. Na Příkopě + Václavské nám.). Velmi děkuji za případnou odpověď a přeji pěkný den.
    bob
  •  
    10.05.2012 11:40

    KB minulý týden nastínila plány na boj se sílícím tlakem na cenovou politiku v oblasti provizí a poplatků, který by měl pokračovat po celý letošní rok. Plánujete, že v druhém pololetí přeceníte některé produkty a služby. Můžet být prosím konkrétnější? Děkuji
    klient
  •  
    10.05.2012 10:19

    Dobrý den, banka drží 8 mld. korun v italských státních dluhopisech. Co s tím banka hodlá udělat? Chcete je držet až do splatnosti, nebo se jich zbavit? A co se zbytkem řeckých dluhopisů? Děkuji
    tomas
  • Krizove roky 2013 a 2014
    10.05.2012 10:19

    Dobry den, nekteri vyznamni ekonomove predpovidaji, ze nejtezsi krizove roky nas teprve cekaji v nasledujicich 2 letech. Bude banka reagovat (v pripade tohoto scenare) spise snizovanim nakladu (zejmena propoustenim) anebo spise omezenim vyplacene dividendy? Existuje varianta, ze v nasledujicich 2-3 letech nebude vyplacena zadna dividenda? Dekuji za odpoved a preji pekny den!
    Ticino
  • Dividenda
    10.05.2012 9:30

    Pěkný den přeji. Analytici ve svých aktuálních předpovědích hovoří o možném růstu dividendy za letošní rok ze 160 Kč na 240 Kč. Je pro Vás tento nárůst v současnosti představitelný?
    Matrix
  • prognóza
    10.05.2012 9:27

    Dobrý den, váš výhled pro letošní rok působí poměrně konzervativně. Nevidíte v současnosti prostor pro pozitivní překvapení? Díky za přímou odpověď JK
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online