Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s ekonomem a členem NERV Miroslavem Zámečníkem o české i světové ekonomice

Rozhovor s ekonomem a členem NERV Miroslavem Zámečníkem o české i světové ekonomice

09.08.2012 13:00
Autor: Redakce

Česká ekonomika by měla podle poslední, v červenci upravené prognózy ministerstva financí v letošním roce klesnout o půl procenta. Ačkoli hned v příštím roce počítá MF s návratem k růstu řádově o procento, nižší příjmy rozpočtu spojené se slábnoucím hospodářstvím hrozí prohloubením schodku státního rozpočtu o dalších deset miliard korun z původně plánovaných 105 miliard. 
 
České ekonomice se zatím dechu nedostává. Pověstné světlo na konci tunelu pro tuzemské stavebnictví je stále v nedohlednu a průmysl vzhledem ke své závislosti na vývozu doplácí na problémy eurozóny, kde jsou odpovědí na krizi zpravidla rozpočtové škrty a úspory. Kdy lze očekávat, že se česká ekonomika znovu nadechne k růstu a které klíčové faktory o tom rozhodnou? Jde fiskální politika tuzemské vlády tím správným směrem? Je Evropa v řešení krize dostatečně radikální, nebo lze očekávat další stupňování problémů. Ptát se na to, co vás zajímá ohledně české i světové ekonomiky, se můžete ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Miroslava Zámečníka v online rozhovoru na Patria.cz, který začne dnes ve 13 hodin.

M. Zámečník

 

Miroslav Zámečník vystudoval Vysokou školu ekonomickou, později se věnoval studiu na Georgetown University ve Washingtonu, obor zahraniční vztahy. Od roku 2001 působí jako konzultant v oblasti finanční restrukturalizace a reorganizace insolventních podniků, firemních fúzi a akvizic. V roce 2009 byl členem a později předsedou dozorčí rady ČSA. Jako člen Národní ekonomické rady vlády (NERV spolupracoval na protikrizových opatřeních. V letech 1994 až 1998 byl zástupcem ČR ve Světové bance, v letech 2000 až 2001 působil ve vedení Revitalizační agentury a Konsolidační banky.

Dalším oborem jeho specializace je problematika zdravotních systémů, financování a ekonomiky zdravotnictví. Těmto tématům se věnuje také jako lektor postgraduálních vzdělávacích programů (Justiční akademie, České manažerské centrum) a přednáší v ČR i zahraničí. V minulosti byl například vedoucím Centra pro ekonomickou analýzu v kanceláři prezidenta Václava Havla, vyjednávačem Středoevropské zóny volného obchodu, zástupcem České republiky ve Světové bance a náměstkem ředitele Konsolidační banky. Je předsedou dozorčí rady Lesy ČR.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (JardaFarda, 10:21) -
    Jak hodnotíte výsledek NERVu po uplynulých měsících. Čeho NERv dosáhl (hmatatelné výsledky) a v čem se NERv mýlil (konkrétně). Kolik nás bude stát půjčke MMF a jaký postoj k tomuto kroku máte Vy a Váš názor na náš závazek, že v budoucnu přijmeme euro.
  • Odpověď (Miroslav Zámečník, 14:19) -
    Detailně jsem to popisoval v předchozích odpovědích, poradní orgán neplacených dobrovolníků, což NERV je, nemůže propadnout iluzi, že něčeho viditelného dosáhne?. Horší je, když iluzi o všemocnosti NERVu a jeho přímé odpovědnosti za situaci v Česku propadne veřejnost, to pak člověk musí svojí identitu v hospodě pečlivě skrývat, skoro stejně jak investiční bankéři na výletě v Západní Viržínii:-)

    Naprosto dokonale charakterizujete onen omyl a zcela nepřiměřenou expektaci, jíž NERV vyvolal u části veřejnosti. Když už jsme u toho, soukromé osoby, které vykonávají dobrovolně, zdarma a po pracovní době nějakou činnost pro vládu coby její poradní sbor, nejsou ani věcně, natož pak z právního hlediska veřejnými činiteli. Evidentně to tak nevnímáte, což způsobuje onen myšlenkový posun, který umožňuje NERV posuzovat jako exekutivní orgán, placený z daní, s pravomocemi a povinnostmi. Ale to NERV opravdu není, a kárat ho s tímhle vědomím chce kdo za co? Že nepředěláme Kalouska, Drábka, Nečase nebo kohokoli z ministrů a poslanců k obrazu svému? Nezlobte se, ale to je infantilní.
     
    Zda to celé mělo nějaký smysl? Hmatatelnými výsledky myslíte například, kolik návrhů NERV se skutečně implementovalo? Překvapivě hodně v roce 2009, to bych řekl, že většina protikrizového balíčku, překvapivě málo z „druhého NERVu“. NERV není homogenní entita, ale suma jednotlivců s často překvapivě rozdílnými názory. Hodně členů publikuje, a není problém si přečíst, jaké jsou jejich individuální názory a v čem se mýlí nebo mýlili.
     
    Půjčka MMF má „preferred creditor status“, tedy když už všichni ostatní ostrouhají, vy pořád dostanete jako MMF 100 %, dosud vždy byly půjčky MMF zaplaceny a můj postoj je takový, že občas můžete být osamocen, ale nikoli pořád. Takže jsem s tím jako přesvědčený multilateralista souhlasil. Euro přijmeme, pokud přežije současnou krizi, a nebudeme spěchat.
  • ---
  • Otázka (Michal, 10:08) -
    Dobrý den pane Zámečníku, mohu se zeptat, jak je možné, že není celospolečenskou ostudou práce v bance, když přesně v těchto institucích pracují lidé co přijímají peníze od státu, a pobírají několikanásobně více než ti co jim ty peníze musí posílat....? nic neumí, ničemu nerozumí, všechen kapitál vždy a bez výjimky alokují, tak, že je společnost musí vždy jednou za cca deset let sanovat 1987, 2001, 2008-9, a v součastnosti kontinuálně??? Přitom jsou to absolventi naoko prestižních univerzit, které vytvářejí armádu pseudoekonomů, poradců, konzultantů, atd...., jejichž jedinou skutečnou kvalifikací je papouškování naočkovaných nezpochybnitelných doktrín bez kousku selského nebo kritického myšlení ve smyslu Washingtonského koncensu???? či ve smyslu nejdříve národu zdevalvovat jeho měnu, tak aby se zahraniční velkokapitál zbavil úspor obyvatelstva a následně skoupit jeho národní aktiva za hubičku a pak na hypotéku a pod dluhy prodávat tato aktiva tomu národy zpátky
  • Odpověď (Miroslav Zámečník, 14:12) -
    Já bych si naopak troufnul tvrdit, že společenský status bankéřů, zejména investičních, a zejména v zemích, které byly postiženy finanční krizí, neuvěřitelně poklesl. Teď nevím, nakolik znáte veřejné mínění v Anglii nebo USA nebo jakékoli jiné zemi, která musela v posledních letech sanovat banky s využitím veřejných zdrojů. Tam romance s bankéři dávno skončila, pokud kdy existovala a řekl bych, že prozíravý člověk, když je třeba v Americe někde v „heartlandu“, tedy alespoň stopadesát kilometrů od Washingtonu nebo New Yorku, rozhodně nebude vykládat, že je investiční bankéř nebo třeba asistent nějakého kongresmana, natož pak že dělá pro Bílý dům. Takoví idioti zas investiční bankéři ani federální byrokrati nejsou, aby riskovali, že je někdo seřeže jak žito.
     
    V Česku je to trochu odposlechnuté, pořádného investičního bankéře normální Čech v životě ani zdálky neviděl. České banky daňového poplatníka sice stály opravdu hodně peněz, ale je to dávno. Teď jsou na výsluní veřejné obliby exekutoři a politici, což v recesi a při míře korupce v Česku nepřekvapuje.
  • ---
  • Otázka (Robin, 9:57) -
    Dobrý den, za kolik let si myslíte, že se ČR dokáže zbavit strukturální deficitů státních rozpočtů? Za jak dlouho to vidítě u Řecka a celé eurozóny jako celku. Kdy vidíte, že by ČR mohla opět růst tempem 3 % HDP? Jak velký problém vidíte v ČR s reálným poklesem mezd. Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Miroslav Zámečník, 13:42) -
    Poslední dva tři roky se strukturální deficit snižoval, teď bych tam dal velký otazník. Velmi záleží na tom, kdy dojde reformní elán a na druhé straně, kdy se Česko dostane pod opravdu tvrdý vnější tlak, který reformní apetit zase akceleruje. Dlouhá léta jsem žil v iluzi, že Česko má dostatek vnitřní energie a sebereflexe, aby dokázalo přijímat opatření dříve, než musí, respektive je k tomu donuceno. Teď jsem dospěl k prozatímnímu závěru, že vnější dynamika změny je rychlejší než naše schopnost se na ní adaptovat, ale je jen velmi málo zemí na téhle planetě, kde by to bylo jinak.

    Navážu na předchozí větu: Řecko i jeho oficiální věřitelé jsou vystaveni mnohem rychlejší změně prostředí, než je jejich adaptační schopnost. U eurozóny je to jakbysmet. A jak tuším říkal Jack Welch: When the rate of change on the outside is much faster than the rate of change on the inside, then the end is in sight.
     
    Když se eurozóna stabilizuje, tak za dva-tři roky. Když se nestabilizuje, tak za dva-tři roky, ale po předchozím hlubokém propadu. Promiňte, teď jsem zažertoval..

    Reálné mzdy mohou růst, když začne růst produktivita, což při poklesu HDP nebývá běžné. Pokles reálných mezd není žádná radost, ale pořád lepší než růst reálné průměrné mzdy při prudkém vzestupu nezaměstnanosti.
  • ---
  • Otázka (Marťanka, 9:50) -
    Dobrý den pane Zámečníku, poslední roky se často hovoří o škrtech, šetření, omezení výdajů. Nemám však pocit, že by naše politická elita šla příkladem. Co Vy jako člen NERVu soudíte o přezaměstnanosti státního aparátu? Sice se stále hovoří o tom, jak státní správa a politici razantně šetří, ale informace z praxe to bohužel nepotvrzují. Určitě jsou zde velké rezervy a mohlo by se šetřit v této oblasti mnohem více. Proč například utichla debata o zrušení třech ministerstev? Proč se neuvažuje o snížení počtu poslanců, senátorů, velvyslanců, úředníků na Krajských úřadech? … Jedno moje vysvětlení pro tuto šíleně narůstající byrokracii a papírování je to, že prostě úředníků je příliš, každý chce obhájit svoji židli a tak vymyslí lejstro a pošle ho do světa... Co s tím? Co jako člen NERVu navrhujete?
  • Odpověď (Miroslav Zámečník, 13:35) -
    Návrhů bylo předloženo habaděj- od validace každé rozpočtové položky třetí stranou, přes rozklikávací rozpočet, konečné zavedení zákona o státní službě, benchmarking pro snižování byrokratických překážek podle hodnocení Doing Business Světové banky. Na webu najdete materiály NERVu ke konkurenceschopnosti, kde jsou opatření popsána velmi detailně. V rámci NERVu se udělala jedna zajímavá rešerše, asi sice přehled všech doporučení, který kdy byly navrženy proto, aby se Česko modernizovalo, adaptovalo na globalizaci, vyrovnalo veřejné finance, bylo inovativní, znalostní atd., atd. počínaje koncem 90.let. Nevím, jestli tenhle materiál byl zveřejněn, ale je to vskutku depresivní čtení. To, že nějaké debaty začnou, aby utichly, aniž se cokoli významného změnilo, k tomu člověk po padesátce musí zaujmout trochu stoický postoj. Periodicky se vždy vytvoří nějaká komise, ta doporučí s mírnou obměnou totéž, já jsem to zažil nejméně pětkrát.
  • ---
  • Otázka (Roman S., 9:36) -
    Dobrý den, pane Zámečníku. Dlouho nebylo o činnosti NERVu slyšet. Jakými projekty se teď zabýváte? Řekl bych, že v dané ekonomické situaci byste mohli mít dost práce… Druhá otázka: Jste optimista, nebo nás čekají hubené roky? Díky za odpověď!
  • Odpověď (Miroslav Zámečník, 13:31) -
    To, že o NERVu není moc slyšet, je pravda, ale to neznamená, že by NERV nepracoval- příští pondělí bude na programu školství, v podstatě celý poslední půlrok se řešila fiskální konsolidace, co má a nemá smysl udělat. Osobně mne hodně zajímaly fiskální multiplikátory, potažmo zda vláda může na výdajové straně cestou realokace položek udělat něco na podporu růstu (odpověď zní: může, ale málo a pozdě).

    Nemá smysl NERVu přikládat větší význam a roli, než kterou má a může reálně sehrávat. NERV je neplacený poradní orgán vlády, který dal svoje doporučení k dispozici v řadě oblastí- od veřejných zakázek přes konkurenceschopnost až po zdravotnictví. Nechcete přeci, abychom svoje doporučení drmolili jako mantru při každé vhodné i nevhodné příležitosti? Něco vláda a jednotliví ministři v potaz vezmou, něco ne. Může to být občas frustrující, ale slušně vychovaný dospělý člověk obvykle dovede frustrace alespoň na veřejnosti kontrolovat.

    Jestli jsem optimista? Já sám osobně určitě ano, což neznamená, že bych si neuvědomoval, že když je značná část Západu povážlivě zadlužena, nejen veřejný sektor, ale i domácnosti, pak „deleveraging“ nemůže znamenat nic jiného než léta trvající období pomalého růstu.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Dobrý den,
    09.08.2012 14:34

    Podmínky k podnikání v české republice se rovnají nule. Proto zde máme velké billboardy, benzínové pumpy a supermarkety, ale skoro žádné soukromé firmy. Při cestě českou krajinou 100 km kolem dálnice (od Prahy kterýmkoliv směrem) napočítáte soukromé české firmy na prstech jedné ruky. Proto jde naše ekonomika ke dnu a nepomůže ani NERV ani ČERV. Ekonomické číselné výsledky dělají velké firmy, zaměstnanost a sílu ekonomiky dělají tisíce malých firem. Jak jednoduché a triviální. Utahování opasků menším českým firmám rovná se čistá jízda do pekla.
    oradapoisson
  • Danove raje
    09.08.2012 13:31

    Proc resite jestli prendat penize z prave kapsy do leve a neresite korupci (samozrejme hlavne tu na vladni/parlamentni urovni) a opravdove problemy jako je presun vetsiny podnikatelu (kteri uz tady ten neporadek odmitaji financovat) do danovych raju?
    Ticino
  •  
    09.08.2012 13:22

    Dobrý den, očekáváte v následujících 3 letech v České Republice a v USA deflaci nebo inflaci? A proč? Děkuji.
    hoppo
  •  
    09.08.2012 13:00

    Pane Zámečníku, již dlouho přemýšlíme, zda není pro nás výhodnější přenést firmu do zahraničí. Zdá se nám, že finanční zátěž bude pro nás efektivnější. Zná se mi, že stát je dlouhodobě tunelován. Domnívám se, že naše republika stojí na pokraji bankrotu. Očekávám velké občanské nepokoje. Není lepší odejít z této republiky do Afriky?
    Jezdec
    • Dobrý den pane Jezdec,
      09.08.2012 14:38

      prosím Vás neptejte se na to, kdy Vám pojede vlak do pekla, když už se vaříte v hrnci.
      oradapoisson
  •  
    09.08.2012 12:59

    Pane Zámečníku, kam zmizel můj malý dotaz, že by se odklánělo i na Patrii.
    Homo
  •  
    09.08.2012 12:27

    Pane Zámečníku, dovolím si osobnější otázku. Kterému koníčku se nejraději věnujete?
    Klára
  •  
    09.08.2012 12:11

    Dobry den, mela bych na Vas dve otazky 1) Jake hlavni zdroje rustu pro ceskou ekonomiku vidite do budouciho roku (domaci poptavka domacnosti? investice?...). A jak by jim mohla fiskalni politika napomoci? 2) Kdyz uz se musi setrit, jaky je Vas nazor zda ma vlada spise zvysovat dane anebo snizovat vydaje. Je vyse dani v CR vetsi nebo nizsi nez v ostatnich statech EU? Dekuji.
    AC32
  •  
    09.08.2012 11:43

    Dobrý den pane Zámečníku, jsem Váš velký obdivovatel, přesto všichni jsme lidi, udělal jste někdy ve Vašem profesionálním životě nějakou pitomost, které jste litoval? :-)
    Jidáš
  •  
    09.08.2012 11:43

    Dobrý den, nakolik se vláda řídí radami své Národní Ekonomické Rady? Které „doporučení“ NERVu byste vyhodnotil jako nejúspěšnější - tedy ujalo se a podnikaly se v tomto směru další kroky?
    Standa
  • zoo
    09.08.2012 11:41

    Dobrý den, angažujete se nějak do strategického vývoje ZOO i po zvolení pana Bobka generálním ředitelem?
    Leguán
  •  
    09.08.2012 11:41

    Dobrý den, která z Vašich aktivit Vás v současné době nejvíce naplňuje a vnímáte jako nejsmysluplnější?
    Investorka
  • Lesy ČR
    09.08.2012 11:40

    Dobrý den, jako člen dozorčí rady Lesů ČR, zároveň jako člen NERVu a podnikatel, jak vnímáte fakt, že Lesy ČR přivádějí svým cenovým nastavením a nastavením smluvních podmínek každoročně do vážných finančních potíží desítky společností, jejichž obchodní aktivity jsou na Lesech ČR závislé. Ptám se především proto, že věřím, že se z Vašich četných zkušeností, se dokážete “vcítit“ do kůže obou protistran. Děkuji.
    Angie
  • Ztráta autonomní měnové politiky
    09.08.2012 11:13

    Dobrý den, pane Zámečníku. Chtěl bych znát váš názor, jaká je podle Vás v tuto chvíli pravděpodobnost ztráty samostatné měnové politiky v ČR. Nezabýval jste se Vy či NERV úvahou na toto téma, existuje nějaká úvaha či analýza, jaké hrozí dopady, případně nějaká paralelní studie, jak by vypadal vývoj, pokud by již nyní (poslední a nejbližší budoucí roky) ČR byla pod taktovkou měnové politiky eurosystému? díky
    JoN
  • Krach papírové měny
    09.08.2012 11:06

    Dobrý den. Centrální banky zničily svými machinacemi s nekrytými papírovými penězi roli úroku ve světové ekonomice. Japonci mají NULU díky BOJ už od roku 1995, tedy17 let. USA díky FEDU od roku 2008, zatím !!!!! do 2014, tedy 6 let. Úrok už tedy vývoj ekonomiky nijak neovlivňuje, rovněž tak kvantitativní uvolňování je s dechem u konce. EU totiž už opět spadla do recese, tedy - "dvojité W". USA se zatím drží nad vodou jenom díky tomu, že už 4 roky po sobě mají deficit rozpočtu nad 1000 000 000 000 Dolarů a státní dluh jim už proto atakuje 105% HDP. Brzy na tom budou jako Italové /120 % HDP/. A dějí se i jiné roztodivné věci !! Japonské akcie /NIKKEI/ měly v prosinci 1989 - 39 700 bodů a nyní po 23 letech !!! mají 8500 bodů, tedy 22 %, je jasné , že hodnoty z roku 1989 už nikdy nedosáhnou. P.S. No,zdá se,že učebnice ekonomie z VŠ je možné zahodit, úroky největších vyspělých ekonomik jsou trvale nastaveny na NULU /USA, EU a Japonsko/ , injekce obřích úvěrů do ekonomik nijak nezabírá, japonské akcie mají po 23 letech "pěkných" - 22 % původní hodnoty. Otázka : Nemáte pocit, že to , co bylo nastaveno po Brettonwoods roku 1973, tedy plovoucí kurzy nekrytých papírových peněz, stojí po 40 letech před krachem ??? A hlavní vinu na tom dle mého soudu nesou centrální banky, které nedokázaly odolat pokušení provádět rozsáhlé machinace s tímto nekrytým papírem a tiskly a tiskly a tiskly ??
    Loudil
    • Re: Krach papírové měny
      09.08.2012 11:17

      už jsem to tu psala , to je stále dokola - hypoteticky jsi se měl ptát Woodrowa, proč to umožníl svým podpisem a poslední možnost byla tomuto zabránit nařízením č.11110.Ten , kdo se o to pokusil, tak dobře víš jak skončil.Ted jsme všichni divací - ve velkém tyatru - předzvěst řeské tragédie !
      AMN
  • podstata státu
    09.08.2012 11:00

    Dobrý den, myslíte si, že principy státu se mohou po několik století měnit, zvláště po sobě následujících změnách režimu? Můžete mi zde vyjmenovat tři základní pilíře, na základě kterých si obyvatelstvo v každém daném regionu vlastní stát založilo? Jak se tento historicky nepopiratelný fakt shoduje s tím, co dnes sledujeme, tedy jak stát defacto nefunguje ve prospěch rozdílných sociálních skupin obyvatelstva? Děkuji za odpověď.
    Jesse
  •  
    09.08.2012 10:46

    Dobrý den pane Zámečníku, Nemohu se ubránit dojmu, že růst daní je vyvoláván nutností uspokojovat zájmy lobistických skupin (včetně církevních) napojených na duo Nečas, Kalousek. Jejich politika velmi připomíná selektivního Jánošíka, všem bere a vyvoleným bohatým dává. Reáně tak vytváří superelitu jejíž podnikání je zaměřeno pouze na vysávání státního rozpočtu. Tito lidé sice bohatnou, ale nevytváří žádná pracovní místa. Zabývá se vůbec NERV zaměstnaností a neodůvodněnými náklady státu ve prospěch vládních oblíbenců. Jen pro pořádek, reálným zaměstnancem není státní uředník, ani pracovník softwareové firmy (nebo jiné) mající 90% tržeb ze státního sektoru, to jsou spotřebitelé daní.
    L
  • Tupí ,ale úšpěšní...
    09.08.2012 10:45

    předpokládám, že tento titulek nebudete brát osobně, jelikož je vaším titulkem ! Tato esej mě velmi zaujala, jelikož popisované místo jsem navštívila o mnoho let dříve než vy.Srovnatelné ekosystémy jsou na Srilance i Hainanu.Zajímavý výstup, který jste z dojmů na těchto výjimečných uzemích vyprodukoval, mě donutil vám touto cestou položit dotaz.Ve vašem CV - cituji -předseda dozorčí rady ČSA ,člen Národní ekonomické rady vlády,člen Revitalizační agentury a Konsolidační bank,specialista na problematiku zdravotních systémů, financování a ekonomiky zdravotnictví,předsedou dozorčí rady Lesy ČR.Ve všech uvedených institucích se v minulých letech "odkloňovaly" obrovské sumy v pochybných tocích.Vy jste toto neviděl nebo nezaregistroval ? Jemné pralesní souvislosti detailně umíte zmapovat.Toto vám muselo být také zřejmé.Proč se svojí autoritou a znalostmi jsite na toto HLASITĚ neupozornil ? Osobně proti vám nic nemám, na různých akcích, kde byla možnost vás potkat jsem se vás již mnohokrát chtěla na toto optat,ale vypadáte tak úžasně a spokojeně a vždy se kouzelně usmíváte a o ten úsměv jsem vás nechtěla přípravit ! :-)
    AMN
  •  
    09.08.2012 10:36

    Dobrý den, evropa je ekonomicky podkopána neefektivně utrácenými veřejnými prostředky, které jsou oficiálně (dotace) a neoficiálně (takzvané provize z VŘ) distribuovány mezi podnikatele s větším vlivem, nežli mají politici, často i do tržně nerentabilních projektů. Lze vůbec realisticky očekávat, že se tato situace někdy změní a navrátíme se k tržnímu systému, nebo se máme smířit s tím, že je to daň za blahobyt, mír a elementární demokracii ?
    Vorell
  • NERV
    09.08.2012 10:21

    Jak hodnotíte výsledek NERVu po uplynulých měsících. Čeho NERv dosáhl (hmatatelné výsledky) a v čem se NERv mýlil (konkrétně). Kolik nás bude stát půjčke MMF a jaký postoj k tomuto kroku máte Vy a Váš názor na náš závazek, že v budoucnu přijmeme euro.
    JardaFarda
  •  
    09.08.2012 10:08

    Dobrý den pane Zámečníku, mohu se zeptat, jak je možné, že není celospolečenskou ostudou práce v bance, když přesně v těchto institucích pracují lidé co přijímají peníze od státu, a pobírají několikanásobně více než ti co jim ty peníze musí posílat....? nic neumí, ničemu nerozumí, všechen kapitál vždy a bez výjimky alokují, tak, že je společnost musí vždy jednou za cca deset let sanovat 1987, 2001, 2008-9, a v součastnosti kontinuálně??? Přitom jsou to absolventi naoko prestižních univerzit, které vytvářejí armádu pseudoekonomů, poradců, konzultantů, atd...., jejichž jedinou skutečnou kvalifikací je papouškování naočkovaných nezpochybnitelných doktrín bez kousku selského nebo kritického myšlení ve smyslu Washingtonského koncensu???? či ve smyslu nejdříve národu zdevalvovat jeho měnu, tak aby se zahraniční velkokapitál zbavil úspor obyvatelstva a následně skoupit jeho národní aktiva za hubičku a pak na hypotéku a pod dluhy prodávat tato aktiva tomu národy zpátky
  •  
    09.08.2012 9:57

    Dobrý den, za kolik let si myslíte, že se ČR dokáže zbavit strukturální deficitů státních rozpočtů? Za jak dlouho to vidítě u Řecka a celé eurozóny jako celku. Kdy vidíte, že by ČR mohla opět růst tempem 3 % HDP? Jak velký problém vidíte v ČR s reálným poklesem mezd. Děkuji za odpověď
    Robin
  • Úspory ve státní správě
    09.08.2012 9:50

    Dobrý den pane Zámečníku, poslední roky se často hovoří o škrtech, šetření, omezení výdajů. Nemám však pocit, že by naše politická elita šla příkladem. Co Vy jako člen NERVu soudíte o přezaměstnanosti státního aparátu? Sice se stále hovoří o tom, jak státní správa a politici razantně šetří, ale informace z praxe to bohužel nepotvrzují. Určitě jsou zde velké rezervy a mohlo by se šetřit v této oblasti mnohem více. Proč například utichla debata o zrušení třech ministerstev? Proč se neuvažuje o snížení počtu poslanců, senátorů, velvyslanců, úředníků na Krajských úřadech? … Jedno moje vysvětlení pro tuto šíleně narůstající byrokracii a papírování je to, že prostě úředníků je příliš, každý chce obhájit svoji židli a tak vymyslí lejstro a pošle ho do světa... Co s tím? Co jako člen NERVu navrhujete?
    Marťanka
  •  
    09.08.2012 9:36

    Dobrý den, pane Zámečníku. Dlouho nebylo o činnosti NERVu slyšet. Jakými projekty se teď zabýváte? Řekl bych, že v dané ekonomické situaci byste mohli mít dost práce… Druhá otázka: Jste optimista, nebo nás čekají hubené roky? Díky za odpověď!
    Roman S.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online