Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s finančním ředitelem ČEZ (nejen) o prvním pololetí, celoročním výhledu, Albánii a Temelínu

Rozhovor s finančním ředitelem ČEZ (nejen) o prvním pololetí, celoročním výhledu, Albánii a Temelínu

15.08.2012 14:40
Autor: Redakce

Jak se skupině ČEZ podařilo dosáhnout ve 2Q tak dobrých výsledků? Roste s posledním vývojem hospodaření a růstem cen elektřiny v Německu na 3měsíční vrchol pravděpodobnost revize celoroční prognózy směrem vzhůru? Jaká je v současnosti preferovaná varianta dodatečného zdroje financování dostavby Temelína?

Na tyto a další otázky odpovídal finanční ředitel a místopředseda představenstva ČEZ Martin Novák v dnešním online rozhovoru na Patria.cz

CEZ_Novak

Martin Novák (1971) vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze se specializací na mezinárodní obchod a obchodní právo. Od roku 1996 je členem Komory daňových poradců ČR. V letech 2003 až 2005 absolvoval kurz individuálního rozvoje Action Coaching Programme poskytovaný společností Masterful Coaching z Bostonu v USA. V roce 2007 absolvoval Executive MBA program na University of Pittsburgh.

Ve Skupině ČEZ Martin Novák působí od roku 2006. Nejdříve pracoval na pozici ředitele úseku účetnictví. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance, od května téhož roku členem představenstva a od října 2011 i místopředsedou představenstva. V rámci svého předsednictví v rizikovém výboru ČEZ se podílí zásadním způsobem na ovlivňování obchodní strategie a zajištění rizik včetně měnových. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 - 2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze.


Čtěte více:

Garantovaná cena elektřiny asi nejpravděpodobnější cestou podpory dostavby Temelína
06.08.2012 14:50
Měsíce se táhnoucí vyjednávání zástupců skupiny ČEZ (701,6 CZK, -0,83%...
ČEZ ve 2Q překonal ziskovostí i nejlepší odhady. Oznamuje posun v Albánii
10.08.2012 8:24
Energetická skupina ČEZ ve druhém čtvrtletí letošního roku překonala i...
ČEZ - Komentář Patrie k výsledkům za 2Q12: Série dobrých zpráv
10.08.2012 9:27
ČEZ (737 CZK, 1,73%) oznámil své výsledky za 2Q12 před otevřením trhu....
Výsledky ČEZu hodnotíme jednoznačně pozitivně, cílová cena zůstává beze změny (video)
10.08.2012 13:58
ČEZ svými výsledky překvapil na všech úrovních. Vyšší tržby, ale i výr...
ČEZ - Posun v Albánii, větší expozice vůči tržním cenám elektřiny trvá (konf. hovor po 2Q)
13.08.2012 14:14
Management elektrárenské skupiny ČEZ v pátek v podvečer pro investory ...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Pavlík, 14:31) -
    Hezký den, šéf pro strategii ČEZ Pavel Cyrani mě v dubnu příliš nepotěšil, když uvedl, že ČEZ může přistoupit kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín a Dukovan k redukci v dividendové politice, pokud by přetrvávaly nízké ceny elektřiny. Platí toto riziko i nadále?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:41) -
    Dobrý den, redukce dividendy rozhodně nepatří mezi základní scénáře našeho uvažování a tvorby plánů. Nicméně ze strategického hlediska je nutné zvážit všechny alternativy, a to je přesně to, co Pavel Cyrani, jako šéf strategie, má v náplni své činnosti. Děkuji vám všem za zajímavé dotazy a těším se zase někdy na příští rozhovor. :-) Martin Novák
  • ---
  • Otázka (Petroff, 14:16) -
    Dobrý den, šéf polské obchodní divize skupiny ČEZ se nedávno nechal slyšet, že by evropské instituce měly zavést mechanismus, který by vyrovnal náklady a ušlé obchodní příležitosti v souvislosti se zahlcováním přenosové sítě elektřinou z obnovitelných zdrojů z Německa. Pokračují nějak tyto snahy a lze čekat určitou kompenzaci, nebo zůstaly pouze ve slovní rovině?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:39) -
    Dobrý den, v tomto okamžiku nemám informace o pokračování obdobných debat.
  • ---
  • Otázka (Angie, 14:13) -
    Zdravím Vás. Jak má investor chápat včerejší krok sloučení obou jaderných elektráren ČEZu pod jednoho šéfa? Jde pouze o organizační změnu v souladu se zákonem, nebo má krok i strategické důvody? Díky za odpověď
  • Odpověď (Martin Novák, 14:35) -
    Dobrý den, nejde o žádnou strategickou záležitost, ale o standardní organizační změnu. Dosavadní ředitel elektrárny Dukovany zůstává v jejím vedení i nadále na pozici technického ředitele.
  • ---
  • Otázka (P.K., 14:13) -
    Dobrý den, v úvodu roku se objevila informace (a od té doby asi žádná další), že ČEZ zvažuje, zda vyčlení spravované obnovitelné zdroje do samostatné divize (po vzoru zelených divizí jiných energetik) a případně podíl v ní nabídne investorům. Jak daleko, pokud, je tento úmysl a případná nabídka bude veřejná, nebo omezenému okruhu investorů? Pokud k přesunu dojde, mám chápat záměr tak, že část dnešních aktiv ČEZ bude vyčleněna do nové právní jednotky, která po případném vstupu externích investorů sníží aktiva (tedy i fundament dnešní akcie ČEZu) pro stávající investory? Děkuji za objasnění záměru.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:32) -
    Dobrý den, připravujeme konsolidaci aktiv v oblasti obnovitelných zdrojů. V první fázi půjde o jejich koncentraci do jedné entity. Žádné rozhodnutí o částečném prodeji a jeho formě však nepadlo.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 14:01) -
    Dobrý den, po výborných čtvrtletních výsledcích se dalo čekat, že akcie ČEZ poletí nahoru. Žádný růst se nekonal. Máte pro takové chování akcií ČEZ nějaké vysvětlení? Díky, Zvonař
  • Odpověď (Martin Novák, 14:28) -
    Dobrý den, musím mírně nesouhlasit. Hned po zveřejnění výsledků se pohnuly akcie o cca 2% směrem nahoru, takže si myslíme, že byly přijaty velmi pozitivně. Akcie ČEZ ale nežijí ve vzduchoprázdnu a nálada celého trhu se přirozeně promítá i do jejich hodnoty, někdy ne zcela racionálně, ale o tom trhy také jsou.
  • ---
  • Otázka (sazkar, 13:57) -
    Jeste dotaz k akciim MOL. Jaka je Vase strategie u drzeni MOLu do budoucna?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:26) -
    Opční dohoda platí do roku 2014. Je tedy ještě předčasné detailně řešit další alternativy.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 13:57) -
    Dobrý den přeji, před více než rokem a půl se hojně hovořilo o odchodu skupiny ČEZ z Turecka a všeobecném umírnění zahraničních akvizic. Na konci června, ale naopak došlo k oznámení, že ČEZ navýší svůj podíl v turecké dceřiné společnosti Akcez na 50 procent. Zvažujete nadále odchod z Turecka? Jaká je, i po problémech v Albánii současná akviziční politika ČEZ?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:24) -
    Dobrý den, odchod z Turecka jsme skutečně společně s naším místním partnerem testovali, ale trhy nebyly před rokem takové transakci nakloněny. Většina investorů měla tehdy problém zajistit financování. V současné době rozvíjíme naši účast v Turecku dle původních plánů a jsme s jeho fungováním spokojeni. Navýšení podílu je spíše výsledkem restrukturalizace podílů mezi našimi společnostmi v Turecku. V současné době investujeme do rozvoje obnovitelných zdrojů v zahraničí – tedy hlavně v Rumunsku, Polsku a výhledově Německu.
  • ---
  • Otázka (sazkar, 13:49) -
    Dobry den, jenom par otazek 1. jaka je Vase soucnasna FX strategie u prodeji elektriny, pri jakem kurzu se hedgujete na roky 2013 a 2014 (cca), jak to mate s hedgingem u dluhopisu? 2. Vim, ze spolecnost dale chce zadluzovat. Jak tento fakt hodnoti ratingove agentury? 3. Vim, ze Vase spolecnost bere rating velice vazne, vice nez jine spolecnosti v CR. Je tento pristup dan vladou CR? Nepovazujete tento pristup za jiz zastaraly? Dekuji
  • Odpověď (Martin Novák, 14:21) -
    Dobrý den. Naše strategie u prodeje elektřiny je popsána v prezentaci na tiskovou konferenci z minulého pátku. Tam najdete rychlost prodejů na léta 2013-2015. Měnu prodáváme (zajišťujeme) podobně, ale v delším horizontu - cca 5 let. Přirozeným zajištěním je právě vydávání dluhopisů v EUR, čímž zajišťujeme tržby v EUR z prodeje elektřiny. Veškeré naše dluhopisy jsou vydávány s fixním úrokem, a tudíž není třeba zajistit se proti prudkému růstu úrokových sazeb u tohoto nástroje financování.

    Ratingové agentury hodnotí náš přístup pozitivně, jak lze vyčíst v jejich zprávách. Rating opravdu bereme velice vážně. Díky silnému ratingu máme nižší náklady financování, a tudíž máme konkurenční výhodu ve srovnání se společnostmi, které na tom nejsou tak dobře jako my. Pokud chceme investovat do tak náročného projektu, jakým je například výstavba nových bloků Temelína, tak musíme být v dobré finanční kondici.

    A nakonec musím jen konstatovat, že podle toho, co vidím kolem sebe, mi nepřijde, že být finančně zdravou a stabilní společností nějak vyšlo z módy – spíše naopak! :-)
  • ---
  • Otázka (puhdys, 13:23) -
    Dobrý den pane Nováku, rád bych se zeptal, zda ČEZ neuvažuje o zpětném odkupu vlastních akcií? Chcete zachovat výplatní poměr dividendy i v budoucnu? Ptám se, protože se uvažuje o velkých investicích - dostavba Temelína, modernizace uhelných ele. apod. Poslední otázka, kdy bude rozhodnuto o prodeji některé z uhelných elektráren v rámci dohody s evropskou komisí. děkuji za odpovědi a přeji pěkný den :-)
  • Odpověď (Martin Novák, 14:13) -
    Dobrý den. O zpětném odkupu akcií rozhodně neuvažujeme právě z těch důvodů, které zmiňujete – tedy rozsáhlému investičnímu programu a výstavbě nových bloků Temelína. Výplatní poměr dividendy ze zisku plánujeme zachovat. O prodeji některé z elektráren může být rozhodnuto nejdříve po skončení připomínkového řízení k dohodě s EK, což je plánováno na konec tohoto roku.
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:48) -
    Dovolím si, pane řediteli Nováku, ještě druhý dotaz, jistě sledujete energetiku globálně. Co říkáte současnému vývoji, kdy s rozvojem těžby plynu v USA dochází na rostoucí exporty amerického uhlí do Evropy a citovaný posun v chování západoevropských energetik směrem k využití nyní levnějšího uhlí proti plynu (souběžně s přejednáváním drahých plynových kontraktů). je to podle vás silný faktor, který posune na delší období (řekněme let a desetiletí) nějak významněji racionální ekonomickou úvahu energetik, složení energetického mixu, realitu od proklamací čisté energie? děkuji a zdravím.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:09) -
    Dobrý den, vliv exportu uhlí, ale hlavně přebytek plynu na evropském trhu má vliv na energetiku již několik let a lze očekávat, že to tak ještě několik následujících let zůstane. Globální trh s plynem a uhlím mají na ekonomiku evropských energetik opravdu zásadní dopad, protože stanovují ceny elektřiny. Druhým významným faktorem jsou ceny emisních povolenek.
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:43) -
    Dobrý den, pane řediteli. Dnes jsem si zde na Patrii přečetl chystané jištění finančními garancemi německých firem v jaderných projektech v CEE a rozvojových zemích. Půjde pod vás o vážnou konkurenční výhodu, nebo je v tomto směru podpora českých firem srovnatelná (přístup k finančním garancím)? Můžete uvést pro ČEZ již viditelné přínosy (export) a negativa německého rozhodnutí odejít od jádra? Jedná se podle vašeho mínění o "rozpor" v nasazeném směru v německé energetické politice a reálné podpoře firem? děkuji za váš názor
  • Odpověď (Martin Novák, 14:04) -
    Dobrý den, co se týká první otázky, zatím jsou to pouze spekulace a o žádných garancích nebylo rozhodnuto, takže ještě vyčkáme soudů. Na export rozhodnutí žádný významný vliv nemělo, negativně se to projevilo pouze na větším zatížení českých přenosových soustav. Rozhodnutí o podpoře nebo naopak zastavení jaderné energetiky přísluší každému státu, ovšem v Evropské unii stále nadpoloviční většina zemí rozvíjí nebo se chystá rozvíjet jádro.
  • ---
  • Otázka (Karel Rádsetoulal, 11:32) -
    Dobrý den pane řediteli, poslední roky ukázaly, jak významně může hospodaření i strategické plány energetických firem ovlivnit každé rozhodnutí regulátora. Po dlouhých diskusích ohledně řešení nefunkčnosti systému emisních povolenek v Evropě je nyní ticho po pěšině. Váš pan kolega Svoboda přitom nedávno uvedl, že nízké ceny povolenek mohou zasáhnout i projekt dostavby Temelína. Jsou v Bruselu vidět nějaké posuny, které by zajistily návrat zájmu o povolenky a růst jejich cen? Mohlo by pokračování současného trendu úpadku poptávky po povolenkách znamenat konec plánů na rozšíření Temelína? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Martin Novák, 14:00) -
    Pěkný den. Evropská komise se snaží problém s povolenkami řešit. Podle nejnovějšího návrhu zveřejněného cca před dvěma týdny plánuje zmrazit část draženého objemu povolenek CO2 z období 2013 – 2015 či je přesunout na konec třetí fáze do let 2018 – 2020. Hovoří se o objemu cca 400 – 1200 MT. To by tedy znamenalo jejich zdražení a tudíž zvýšení cen elektřiny a následně opět návrat k původnímu cíli motivace firem ke stavbě nízkoemisních zdrojů energie tržně a ne prostřednictvím dotací.
  • ---
  • Otázka (Richard Neugebauer, 11:03) -
    Nebude dostavba Temelína už i z ČE(Z)ského pohledu a z mého pohledu jako drobného akcionáře nesmysl?: - až se dobudují přenosové sítě ze severu, bude přebytek elektřiny z větrných elektráren v Německu a Polsku, - levný plyn, - přebytek kapacit již teď, - lze čekat razantní nárůst spotřeby v Evropě? - růst nákladů ke snížení rizik jaderné elektrárny?
  • Odpověď (Martin Novák, 13:59) -
    Vážený pane Neugebauere, státní energetická koncepce ve svém návrhu akcentuje energetickou bezpečnost. Pokud tedy nemá být Česká republika závislá na dovozech, musíme řešit výstavbu zdrojů v Česku. U státu, který je již nyní z 50% závislý na dovozu energií, to má svou logiku. A vzhledem k našim přírodním podmínkám, které nejsou nejvhodnější pro obnovitelné zdroje, je výstavba jaderné elektrárny vhodným řešením. Samozřejmě platí, že takový projekt musí být návratný za co nejnižší míry rizika pro investora. Proto jsme představili státu možnosti podpory tohoto typu zdroje po jeho uvedení do provozu.
  • ---
  • Otázka (Jana, 10:47) -
    Pěkný den, pane Nováku, je pro vás současný růst kontraktů na dodávky elektřiny v roce 2013 na německém trhu nad 50 EUR/MWh již signálem k předprodeji další části produkce ČEZ, nebo ještě vyčkáváte s vidinou dalšího růstu?
  • Odpověď (Martin Novák, 13:57) -
    V nejbližším období nečekáme výrazné změny cen elektřiny. Nejdůležitějším impulsem může být revize parametrů systému obchodování s povolenkami na úrovně EU. Načasování tohoto kroku je však nejisté, pokud k němu vůbec dojde. Pokračujeme tedy ve standartním tempu prodeje elektřiny na rok 2013, v současnosti jsme na 65% prodané produkce a do konce roku se plánujeme dostat na téměř 100%. V prodeji elektřiny se tedy držíme naší dlouholeté praxe a s vidinami tudíž nepracujeme. :-)
  • ---
  • Otázka (ježek, 10:40) -
    Dobrý den, slyšel jsem, že ČEZ buduje či již má nové oddělení strategie či podobného názvu, je to pravda a co si od něj slibujete? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 13:52) -
    Hezký den, divize strategie je dlouhodobě součástí struktury společnosti, avšak její zastoupení v představenstvu ČEZ, a.s. je teprve od loňského roku. Strategií se musí intenzivně zabývat každá větší společnost a i my tak činíme, troufám si říci, od data vzniku naší společnosti před 20 lety. Samozřejmě, že v poslední době se díky změnám na trzích důležitost strategie zásadně zvýšila, a proto je podpořena existencí samostatné divize.
  • ---
  • Otázka (Mike, 10:24) -
    Pane řediteli, po výsledcích za dva poslední roky, nevyjímaje letošní první pololetí se zdá, že vaše výsledky potažmo účetnictví nastoupili jakousi cestu kreativního řízení. Potenciálně lepší umíte schovat nejrůznějšími operacemi na lepší časy a horší zase vylepšit nečekaným vzepjetím (Q4 2011). Vaše celoroční predikce se stávají doslova luštěním mimořádných operací na úrovni 3-6 mld. Kč/ročně. Otázka. Predikce ztrát v Albánii ukázala, že předpovídat tyto věci v řádech měsíců je pro vás nemožné. Ještě v dubnu jste investorům skálopevně tvrdil, že do konce roku bude ztráta vyhlazena jinak dojde k uplatnění záruk. Můžeme vám po H1 věřit predikci za rok 2011, když nejste schopni poskytnout jakékoli detaily, kde se ztratí 3 až 5 mld czk zisku do konce roku což by odpovídalo výsledkům H1 v porovnáním s minulými roky? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 13:48) -
    Výsledky prvního pololetí byly pozitivně ovlivněny silným nárůstem objemu výroby, vyššími cenami a také uhrazením pohledávek po splatnosti od Rumunských drah ve výši 0,9 mld Kč. Nečekáme, že tyto pozitivní vlivy se budou opakovat v druhém pololetí a proto si myslíme, že je naše predikce na rok 2011 realistická. V Albánii jsme již dosáhli retrospektivního snížení nákupních cen a další změny regulatorních parametrů jsou v jednání. Tyto změny nám umožní výrazně snížit ztráty v tomto roce. Pokud mluvíte o položce v kolonce ostatní, tak se často jedná o přecenění derivátů na elektřinu a jiné komodity, pohyb cen akcií MOL, které držíme a taktéž o důsledky pohybu směnných kurzů. Tyto položky je těžké predikovat. Co ale musíme udělat je správně o nich účtovat, ať je pohyb jakýkoliv, což také děláme. Auditor následně náš postup vždy ještě reviduje, takže slovo kreativní prosím v této souvislost nepoužívejte. Děkuji.
  • ---
  • Otázka (kolibřík, 10:00) -
    Hezký den pane řediteli Nováku, po zveřejněných výsledcích za 2Q bych se rád zeptal, přestali už politici krást v ČEZu, nebo jen kradou o něco méně? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Novák, 13:44) -
    Nezlobte se, ale tento dotaz opravdu není podepřen žádnými reálnými argumenty a nemá cenu se jím zabývat.
  • ---
  • Otázka (Kulík, 9:49) -
    Dobrý den, musím přiznat, že mě jakožto vašeho akcionáře zpráva o ztrátě v Albánii v 1Q dost vylekala. Berete současné rozhodnutí albánského regulátora o snížení cen za dodávky elektřiny od státních elektráren i se zpětnou platností již jako své vítězství, nebo očekáváte ještě další posuny v jednání? Znamená změna cen zastavení vzniku ztrát z aktivit skupiny ČEZ v Albánii? Uvažujete kvůli této kauze omezit své působení v zemi?
  • Odpověď (Martin Novák, 13:39) -
    Dobrý den, současné rozhodnutí o snížení výkupních cen a schválení studie ztrát vnímáme jako pozitivní, avšak pouze jako dílčí krok. Situace v Albánii je i nadále poměrně složitá. Ztráty budou nižší, ovšem ceny jsou i po jejich snížení cca o 50% vyšší než byly v roce 2011. Samotné snížení cen tedy nestačí k návratu do zisku. Proto jednání intenzivně pokračují.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:29) -
    Pane finanční řediteli, jak se vyvíjí jednání se státem ohledně možné finanční pomoci při projektu dostavby Temelína. Berete návrh energetické koncepce, který dává státu prostředky k možnosti garantovat výkupní ceny elektřiny z nových jaderných elektráren jako krok správným směrem? Stačila by vám samotná garance ceny elektřiny k dostatečnému finančnímu zajištění dostavby, nebo byste nadále usilovali o spojení s finančním či strategickým partnerem? Existuje podle vás stále možnost, že z celého projektu kvůli nerentabilitě sejde? Hodně zdaru
  • Odpověď (Martin Novák, 13:35) -
    Dobrý den. Nikde ve světě neexistuje za současných podmínek projekt, který by se stavěl bez jakékoliv podpory státu. A to nemáme na mysli jen země jako Rusko, Čínu nebo Indii, je to i Finsko, Francie, Velká Británie nebo USA. Každý stát to má jinak, ale všude nějaká podpora existuje. Náklady na jadernou elektrárnu se totiž počítají ve stovkách miliard, přičemž mezi rozhodnutím o projektu po připojení nového zdroje do sítě většinou uplyne doba delší než 10 let. A to je dost dlouhá doba na to, aby se jak finanční trh, tak trh s elektřinou kompletně změnil. My jsme jednotlivé existující formy podpory, resp. však spíše záruky stability, zástupcům státu představili. Zatím nic rozhodnuto nebylo a záleží na státu, jak chce státní energetickou koncepci naplňovat. Ale doufám, že z odpovědi je zřejmé, že otázka garancí není o financování stavby. ČEZ je schopen zvládnout financování z volného cash flow a z dodatečného dluhu, zvažujeme ale i tak možnost zapojení strategického nebo finančního partnera.
  • ---
  • Otázka (VojtaNov, 9:16) -
    Dobrý den pane Nováku, po tak dobrých výsledcích za druhý kvartál se nejde nezeptat na změnu celoroční dynamiky. Zvýšila se podle vás díky lepším výsledkům, částečnému uhašení akutních problémů v Albánii a nynějšímu růstu cen elektřiny pravděpodobnost, že by ČEZ mohl překonat svou konzervativní prognózu velmi mírného meziročního růstu ziskovosti? Díky za přímou odpověď
  • Odpověď (Martin Novák, 13:30) -
    Dobrý den, druhý kvartál se nám opravdu povedl. Obvykle je ale první pololetí silnější než to druhé, a proto neupravujeme naší očekávanou skutečnost. Musíme brát v potaz i možná rizika, která mohou nastat, ale nemusí.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    15.08.2012 14:37

    Jak pokračuje Vaše spolupráce s TEDOMem v rámci kogenerace a jak se celkově rozjíždí tento váš byznys. Máte postupné cíle, kde a kolik instalovaného výkonu chce dosahovat?
    JoN
  • Divi
    15.08.2012 14:31

    Hezký den, šéf pro strategii ČEZ Pavel Cyrani mě v dubnu příliš nepotěšil, když uvedl, že ČEZ může přistoupit kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín a Dukovan k redukci v dividendové politice, pokud by přetrvávaly nízké ceny elektřiny. Platí toto riziko i nadále?
    Pavlík
  • Příliv z Německa
    15.08.2012 14:16

    Dobrý den, šéf polské obchodní divize skupiny ČEZ se nedávno nechal slyšet, že by evropské instituce měly zavést mechanismus, který by vyrovnal náklady a ušlé obchodní příležitosti v souvislosti se zahlcováním přenosové sítě elektřinou z obnovitelných zdrojů z Německa. Pokračují nějak tyto snahy a lze čekat určitou kompenzaci, nebo zůstaly pouze ve slovní rovině?
    Petroff
  •  
    15.08.2012 14:13

    Zdravím Vás. Jak má investor chápat včerejší krok sloučení obou jaderných elektráren ČEZu pod jednoho šéfa? Jde pouze o organizační změnu v souladu se zákonem, nebo má krok i strategické důvody? Díky za odpověď
    Angie
  • obnovitelné zdroje
    15.08.2012 14:13

    Dobrý den, v úvodu roku se objevila informace (a od té doby asi žádná další), že ČEZ zvažuje, zda vyčlení spravované obnovitelné zdroje do samostatné divize (po vzoru zelených divizí jiných energetik) a případně podíl v ní nabídne investorům. Jak daleko, pokud, je tento úmysl a případná nabídka bude veřejná, nebo omezenému okruhu investorů? Pokud k přesunu dojde, mám chápat záměr tak, že část dnešních aktiv ČEZ bude vyčleněna do nové právní jednotky, která po případném vstupu externích investorů sníží aktiva (tedy i fundament dnešní akcie ČEZu) pro stávající investory? Děkuji za objasnění záměru.
    JoN
  • akcie
    15.08.2012 14:01

    Dobrý den, po výborných čtvrtletních výsledcích se dalo čekat, že akcie ČEZ poletí nahoru. Žádný růst se nekonal. Máte pro takové chování akcií ČEZ nějaké vysvětlení? Díky, Zvonař
    zvonař
  • MOL
    15.08.2012 13:57

    Jeste dotaz k akciim MOL. Jaka je Vase strategie u drzeni MOLu do budoucna?
    sazkar
  • Turecko
    15.08.2012 13:57

    Dobrý den přeji, před více než rokem a půl se hojně hovořilo o odchodu skupiny ČEZ z Turecka a všeobecném umírnění zahraničních akvizic. Na konci června, ale naopak došlo k oznámení, že ČEZ navýší svůj podíl v turecké dceřiné společnosti Akcez na 50 procent. Zvažujete nadále odchod z Turecka? Jaká je, i po problémech v Albánii současná akviziční politika ČEZ?
    Koutný
  • 15.08.2012 13:49

    Dobry den, jenom par otazek 1. jaka je Vase soucnasna FX strategie u prodeji elektriny, pri jakem kurzu se hedgujete na roky 2013 a 2014 (cca), jak to mate s hedgingem u dluhopisu? 2. Vim, ze spolecnost dale chce zadluzovat. Jak tento fakt hodnoti ratingove agentury? 3. Vim, ze Vase spolecnost bere rating velice vazne, vice nez jine spolecnosti v CR. Je tento pristup dan vladou CR? Nepovazujete tento pristup za jiz zastaraly? Dekuji
    sazkar
  • zpětný odkup
    15.08.2012 13:23

    Dobrý den pane Nováku, rád bych se zeptal, zda ČEZ neuvažuje o zpětném odkupu vlastních akcií? Chcete zachovat výplatní poměr dividendy i v budoucnu? Ptám se, protože se uvažuje o velkých investicích - dostavba Temelína, modernizace uhelných ele. apod. Poslední otázka, kdy bude rozhodnuto o prodeji některé z uhelných elektráren v rámci dohody s evropskou komisí. děkuji za odpovědi a přeji pěkný den :-)
    puhdys
  • uhlí, plyn a energetický mix západní Evropa
    15.08.2012 12:48

    Dovolím si, pane řediteli Nováku, ještě druhý dotaz, jistě sledujete energetiku globálně. Co říkáte současnému vývoji, kdy s rozvojem těžby plynu v USA dochází na rostoucí exporty amerického uhlí do Evropy a citovaný posun v chování západoevropských energetik směrem k využití nyní levnějšího uhlí proti plynu (souběžně s přejednáváním drahých plynových kontraktů). je to podle vás silný faktor, který posune na delší období (řekněme let a desetiletí) nějak významněji racionální ekonomickou úvahu energetik, složení energetického mixu, realitu od proklamací čisté energie? děkuji a zdravím.
    JoN
  • Německo a jádro
    15.08.2012 12:43

    Dobrý den, pane řediteli. Dnes jsem si zde na Patrii přečetl chystané jištění finančními garancemi německých firem v jaderných projektech v CEE a rozvojových zemích. Půjde pod vás o vážnou konkurenční výhodu, nebo je v tomto směru podpora českých firem srovnatelná (přístup k finančním garancím)? Můžete uvést pro ČEZ již viditelné přínosy (export) a negativa německého rozhodnutí odejít od jádra? Jedná se podle vašeho mínění o "rozpor" v nasazeném směru v německé energetické politice a reálné podpoře firem? děkuji za váš názor
    JoN
  • Regulace
    15.08.2012 11:32

    Dobrý den pane řediteli, poslední roky ukázaly, jak významně může hospodaření i strategické plány energetických firem ovlivnit každé rozhodnutí regulátora. Po dlouhých diskusích ohledně řešení nefunkčnosti systému emisních povolenek v Evropě je nyní ticho po pěšině. Váš pan kolega Svoboda přitom nedávno uvedl, že nízké ceny povolenek mohou zasáhnout i projekt dostavby Temelína. Jsou v Bruselu vidět nějaké posuny, které by zajistily návrat zájmu o povolenky a růst jejich cen? Mohlo by pokračování současného trendu úpadku poptávky po povolenkách znamenat konec plánů na rozšíření Temelína? Děkuji za odpověď
    Karel Rádsetoulal
  • Temelín
    15.08.2012 11:03

    Nebude dostavba Temelína už i z ČE(Z)ského pohledu a z mého pohledu jako drobného akcionáře nesmysl?: - až se dobudují přenosové sítě ze severu, bude přebytek elektřiny z větrných elektráren v Německu a Polsku, - levný plyn, - přebytek kapacit již teď, - lze čekat razantní nárůst spotřeby v Evropě? - růst nákladů ke snížení rizik jaderné elektrárny?
  • Elektřina
    15.08.2012 10:47

    Pěkný den, pane Nováku, je pro vás současný růst kontraktů na dodávky elektřiny v roce 2013 na německém trhu nad 50 EUR/MWh již signálem k předprodeji další části produkce ČEZ, nebo ještě vyčkáváte s vidinou dalšího růstu?
    Jana
  • Oddělení strategie
    15.08.2012 10:40

    Dobrý den, slyšel jsem, že ČEZ buduje či již má nové oddělení strategie či podobného názvu, je to pravda a co si od něj slibujete? Děkuji.
    ježek
  •  
    15.08.2012 10:24

    pane řediteli, po výsledcích za dva poslední roky, nevyjímaje letošní první pololetí se zdá, že vaše výsledky potažmo účetnictví nastoupili jakousi cestu kreativního řízení. Potenciálně lepší umíte schovat nejrůznějšími operacemi na lepší časy a horší zase vylepšit nečekaným vzepjetím (Q4 2011). Vaše celoroční predikce se stávají doslova luštěním mimořádných operací na úrovni 3-6 mld. Kč/ročně. Otázka. Predikce ztrát v Albánii ukázala, že předpovídat tyto věci v řádech měsíců je pro vás nemožné. Ještě v dubnu jste investorům skálopevně tvrdil, že do konce roku bude ztráta vyhlazena jinak dojde k uplatnění záruk. Můžeme vám po H1 věřit predikci za rok 2011, když nejste schopni poskytnout jakékoli detaily, kde se ztratí 3 až 5 mld czk zisku do konce roku což by odpovídalo výsledkům H1 v porovnáním s minulými roky? Děkuji.
    Mike
  • Jak dál ...
    15.08.2012 10:00

    Hezký den pane řediteli Nováku, po zveřejněných výsledcích za 2Q bych se rád zeptal, přestali už politici krást v ČEZu, nebo jen kradou o něco méně? Děkuji za odpověď.
    mamon
  • Albánie
    15.08.2012 9:49

    Dobrý den, musím přiznat, že mě jakožto vašeho akcionáře zpráva o ztrátě v Albánii v 1Q dost vylekala. Berete současné rozhodnutí albánského regulátora o snížení cen za dodávky elektřiny od státních elektráren i se zpětnou platností již jako své vítězství, nebo očekáváte ještě další posuny v jednání? Znamená změna cen zastavení vzniku ztrát z aktivit skupiny ČEZ v Albánii? Uvažujete kvůli této kauze omezit své působení v zemi?
    Kulík
  • Temelín
    15.08.2012 9:29

    Pane finanční řediteli, jak se vyvíjí jednání se státem ohledně možné finanční pomoci při projektu dostavby Temelína. Berete návrh energetické koncepce, který dává státu prostředky k možnosti garantovat výkupní ceny elektřiny z nových jaderných elektráren jako krok správným směrem? Stačila by vám samotná garance ceny elektřiny k dostatečnému finančnímu zajištění dostavby, nebo byste nadále usilovali o spojení s finančním či strategickým partnerem? Existuje podle vás stále možnost, že z celého projektu kvůli nerentabilitě sejde? Hodně zdaru
    matrix
  • výhled
    15.08.2012 9:16

    Dobrý den pane Nováku, po tak dobrých výsledcích za druhý kvartál se nejde nezeptat na změnu celoroční dynamiky. Zvýšila se podle vás díky lepším výsledkům, částečnému uhašení akutních problémů v Albánii a nynějšímu růstu cen elektřiny pravděpodobnost, že by ČEZ mohl překonat svou konzervativní prognózu velmi mírného meziročního růstu ziskovosti? Díky za přímou odpověď
    VojtaNov

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů
01.05.2024 13:45
Amazon Web Services (AWS) letos dosáhne ročního obratu 100 m...více

    Analýzy online