Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková v online rozhovoru na Patria.cz

Finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková v online rozhovoru na Patria.cz

08.10.2012 14:00
Autor: Redakce

Meziroční růst tržeb o 12 procent a čistý zisk stabilní proti úrovni stejného období loni představila v polovině roku 2012 na klesajícím tuzemském cigaretovém trhu tabáková jednička Philip Morris ČR a.s. Za růstem tržeb stojí prudce rostoucí vývozy ve skupině PMI, byť znamenají nižší marži, a růst cen podpořen příznivým vývojem měnového kurzu v ČR i na Slovensku. Celkový odbyt společnosti meziročně vzrostl o bezmála 15 % při růstu exportu ve skupině o více jak třetinu a poklesu domácích dodávek o meziročních 8 %.

Tržní podíl PM ČR v první polovině roku 2012 dále klesl k 50,9 % (za pololetí -1,7 %), ale tempo poklesu od konce roku 2011 výrazně polevilo. Díky značkám L&M a Petra se firma blíží podobnému tržnímu podílu na Slovensku. Philip Morris ČR a.s. nalézá recept na konkurenci v levném cenovém segmentu, kde se prosazuje vlastní značka Philip Morris, firma ale například také nemálo navýšila produkci sypaného tabáku. Vedle vlastní značky Philip Morris stabilně narůstá podíl prémiové značky Marlboro.

Investory bezesporu zajímá výhled pro zbytek roku pro trh či hospodaření. Podle firmy vývoj ve zbytku roku závisí vedle ekonomiky a tempa poklesu legálního tabákového trhu jako celku na míře, do jaké budou spotřebitelé přecházet na levnější cigarety s nižším daňovým zatížením nebo na jiné tabákové alternativy. Nelegální prodej cigaret podle Philip Morris ČR a.s. zaznamenává pokles, díky důslednější práci celníků, ale i strategii Ministerstva financí zvyšovat spotřební daně postupně a v mírnějších krocích.

Tabákový byznys čelí dalším výzvám pro budoucí prodeje. Vedle černého trhu jsou to například zatím hrubé kontury plánu ministra Hegera na zákaz kouření v restauracích či tlaky na unifikaci a zvětšování velikosti zdravotních varování na krabičkách cigaret. Jakého vývoje hospodaření při dynamickém růstu exportu se můžeme dočkat od tuzemského tabákového lídra? Jaká jsou očekávání firmy pro vývoj trhu? Co dělá v rámci boje s nelegálním trhem? Nejen na to odpoví finanční ředitelka Philip Morris ČR a.s. Stanislava Juríková – v pondělí 8. října od 14 hodin v online rozhovoru na Patria.cz! Ptejte se již nyní …


Stanislava Juríková byla jmenována ředitelkou financí a IS CZ & SK ve společnosti Philip Morris ČR a.s. v prosinci 2011. Svou kariéru začala ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. v roce 1996, kde zastávala různé pozice finanční kontroly související s účetnictvím, vnitřní kontrolou, výkaznictvím, kapitálovými výdaji, rozpočtováním a plánováním. V roce 2006 přešla do společnosti Philip Morris ČR a.s. na pozici manažer plánování a rozvoje podnikání se zodpovědností za český trh. Následně působila ve společnosti Philip Morris International Inc. ve Švýcarsku v oddělení globálního finančního plánování, manažerského výkaznictví a systémů. Od listopadu 2008 řídila ekonomicko-správní oddělení ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. Paní Juríková je držitelkou bakalářského titulu v oboru management z Univerzity Komenského v Bratislavě a profesionálního diplomu v oboru management z institutu Open University Business School, Milton Keynes, ve Velké Británii.


Čtěte více:

Heger chystá úplný zákaz kouření v restauracích. Pro se vyslovilo již skoro 80 % Čechů (+komentář)
23.05.2012 9:53
Podpora veřejnosti vůči úplnému zákazu kouření v restauračních zařízen...
Philip Morris ČR meziročně zvýšila tržby o 11,8 % a udržela zisk, pokles tržního podílu v ČR zpomaluje
28.08.2012 9:04
Tuzemská tabáková společnost Philip Morris ČR v první polovině roku 20...
Gontkovičová: Philip Morris ČR zvyšuje tuzemskou produkci sypaného tabáku
28.08.2012 15:14
Kutnohorský výrobce cigaret Philip Morris ČR zaznamenal v letošním pol...
Cigarety by mohl označovat nový digitální kód, pomohl by proti padělkům
24.09.2012 8:44
Krabičky cigaret by mohly být označovány novým digitálním kódem. Minis...
Sněmovna schválila vyšší daň u cigaret. Krabička zdraží průměrně o dvě a dvě koruny do dvou let
26.09.2012 16:04
Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně u cigaret a řezaného tabáku....

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (samostatnost českého závodu, 14:00) -
    Dobrý den, paní ředitelko. Zajímalo by mne, nakolik je česká továrna Philip Morris samostatná v produkci na straně výrobních vstupů, nákupů vstupních surovin. Jaký podíl je samostatný, jaký například sdílen se skupinou PM Int. Děkuji
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:40) -
    Konkrétní informace o podílu domácích a zahraničních vstupů z důvodů citlivosti těchto informací nesdělujeme. Avšak naší továrně poskytuje své služby několik desítek tuzemských firem. Naše společnost tak přímo, nebo nepřímo poskytuje pracovní příležitosti několika tisícům lidí..

    Děkujeme všem čtenářům a návštěvníkům portálu Patria.cz za položené dotazy a těšíme se na některou z příštích příležitostí. Příjemý zbytek dne, Stanislava Juriková.
  • ---
  • Otázka (RS, 13:48) -
    Máte statistiky či odhady o typickém zákazníkovi vaší firmy? Jaká je průměrná roční útrata kuřáka - vašeho zákazníka a jak se vyvíjí v čase?
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:36) -
    Konkrétní informace týkající se zákazníků naší společnosti podléhají obchodnímu tajemství. Pokud se bavíme v obecné rovině, lze říct, že odhadovaná průměrná roční částka, kterou dospělý kuřák v České republice utratí za cigarety je, dle našich interních odhadů, okolo 17.500 Kč. V celosvětovém měřítku Světová zdravotnická organizace odhaduje, že spotřeba cigaret klesá o 1 až 2 % ročně.
  • ---
  • Otázka (investor007, 13:30) -
    Zdravím. Zajímalo by mě, kam, do jakých zemí, především směřuje vývoz PM ČR. Předpokládám, že nejlukrativnější do budoucna bude vývoz mimo země EU. A dále, jaký předpokládáte další nárůst exportu - jeho podílu na celkové výrobě PM ČR.
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:42) -
    V současnosti vyvážíme především do zemí EU. Objem vývozu do jiných zemí než Slovensko je přidělován společností Philip Morris International Inc. globálně, zejména s ohledem na vývoj poptávky na zahraničních trzích, jak jsem již zmínila v odpovědích na jiné otázky.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 13:27) -
    Dobrý den. Domníváte se, že je lépe vdechovat s nikotinem ještě dalších desítky až tisíce karciogenů, či inhalovat pouze ten jedovatý nikotin v elektronické cigaretě, a produktům spalin se tak vyhnout?
  • ---
  • Otázka (Pavel, 13:25) -
    zajímalo by mne: a) jaký je vámi odhadovaný jeho rozsah v ČR vůči legálnímu. jak odhady získáváte? b) máte-li celosvětově, například od mateřské spol c) dominují mu silné organizované řetězce, nebo je to otázka menších skupin či dokonce "gáražníků" d) je padělán zejména drahý segment, nebo naopak levný, jak je to? e) co proti černému trhu děláte?
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:07) -
    Podle posledních dostupných údajů je úroveň nelegálního obchodu s cigaretami v ČR okolo 5% domácí spotřeby a od roku 2008 klesá. Data čerpáme ze studie KPMG, kterou tato společnost zpracovává pro potřeby Evropské komise.
    Úroveň nelegálního obchodu v zemích Evropské unie se odhaduje na zhruba 10% celkového trhu, přesto jsou mezi jednotlivými členskými státy značné rozdíly ve výskytu nelegálních cigaret, a to především v závislosti na míře a tempu růstu zdanění v jednotlivých zemích.
    Nelegální cigarety na našem území jsou dvojí povahy. Buď se jedná o pravé výrobky, které byly určeny pro spotřebu na území jiného státu, k nám byly propašovány a není z nich odvedena spotřební daň dle českých předpisů. Nebo se jedná o padělané výrobky. Informace o nelegálních výrobcích či dovozcích nezískáváme. Nicméně podle renomovaných mezinárodních organizací, jako je například ITIC, je nelegální obchod s tabákovými výrobky záležitostí mezinárodních kriminálních organizací, zapojených do nejzávažnější trestné činnosti.
    Pokud jde o naše značky, setkáváme se s tím, že ve větší míře jsou pašovány a padělány cigarety dražší. Vysvětlujeme si to tím, že jejich vyšší zdanění poskytuje černému trhu vyšší zisky.
    Chceme poskytnout svým spotřebitelům jistotu, že získávají pravý výrobek, proto podporujeme přísnou regulaci a vymáhání práva včetně označování původu výrobků a sledování jejich pohybu na trhu. Dále v tomto směru spolupracujeme se státními orgány, které mají odpovědnost za potírání nelegálního obchodu.
  • ---
  • Otázka (Flavio, 13:15) -
    Jaké procento dnes představují klasické cigarety na vašich celkových tržbách? Jaké očekává firma za 5 let, 10 let, 50 let (existuje-li takový scénář). Ve prospěch jakých segmentů? Vkládáte do některého budoucího produktu naděje na výrazně vyšší marži, než je u klasických cigaret? Počítáte v závodě v Kutné Hoře se zavedením nových výrobních technologií v tomto směru, nebo se například elektronické cigarety v ČR nikdy dělat nebudou? (četl jsem tuším o dvou takových továrnách celosvětově v rámci PMI?)
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:35) -
    Philip Morris ČR a.s. dosahuje svých tržeb v České republice především z prodejů průmyslově vyráběných cigaret. Jak bylo zmíněno v odpovědi na otázku č. 8 Philip Morris International plánuje zahájení prodeje výrobků nové generace na přelomu let 2016 / 2017. V případě, že bude možné tyto výrobky vyrábět v České republice, budeme usilovat o to, aby výrobní závod v Kutné Hoře zůstal i v této oblasti konkurenceschopný.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 12:59) -
    Dobrý den, v poslední době utichla dříve bouřlivá debata ohledně zákazu kouření v restauracích. Máte nějaké údaje ohledně vládních plánů na legislativní zákaz kouření v restauracích a kavárnách? Kdy s tímto krokem v ČR počítáte vy ve firemní prognóze, a jaký předpokládáte dopad na vaše prodeje cigaret?
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 14:49) -
    Dle mediálních vyjádření zástupců ministerstva zdravotnictví by současná podoba zákona č. 379/2005 Sb. měla být v příštích měsících předložena Vládě ČR k novelizaci.
    Domníváme se, že stávající regulace kouření nabízí přijatelné řešení pro obě skupiny – dospělé kuřáky a nekuřáky. Jediný, kdo má právo se v tomto směru vyjádřit, jsou majitelé restauračních zařízení. Do tohoto práva by neměl vstupovat ani výrobce ani stát.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 12:19) -
    Dobrý den. Analyzujete, jak velký dopad na váš byznys bude mít masivní rozvoj elektonických cigaret v dalších letech?
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 14:48) -
    Podle našeho názoru nelze v současné době hovořit o žádném masivním rozvoji elektronických cigaret. V ČR je užívání elektronických cigaret záležitostí pouze asi 1% spotřebitelů (dle studie Eurobarometer, kterou si nechala zpracovat Evropská komise v květnu tohoto roku), a proto se tedy jedná o velmi malý trh. Pokud vím, v rámci Philip Morris International e-cigarety nevyrábíme - ani v rámci zemích EU, ani v jiné zemi. Což na druhou stranu neznamená, že se naše společnost nevěnuje vývoji produktů s potenciální možností snížení zdravotních rizik způsobených kouřením. Naše pozornost se však soustřeďuje na vývoj takových produktů, které nejsou založeny na principu spalování a jsou prokazatelně méně rizikové, pokud jde o nemoci spojené s kouřením.
  • ---
  • Otázka (Marcofoulis, 12:03) -
    Dobrý den, PSP prošlo zdanění cigaret, dostupné zprávy v tisku jsou kusé... Můžete za PMCR již říci, o kolik zdraží jednotlivé vaše značky? Vnímáte vyšší růst daně u levného segmentu jako nápomocný vaší firmě? Lze mimo vliv daní čekat nějaký posun mezi cenovým zařazením jednotlivých značek ve vašem portfoliu v reakci na stěhování zákazníka cenově dolů?
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:04) -
    Philip Morris ČR a.s. nekomentuje svou cenovou politiku. Na stanovení konečných prodejních cen bude mít vliv nejen výše spotřebních daní, ale také daně z přidané hodnoty. Vzhledem k tomu, že oba důležité zákony jsou teprve ve stádiu schvalování, bylo by předčasné se vyjadřovat k očekávanému dopadu nových sazeb daní na prodejní cenu. Nicméně vláda deklarovala, že tento dopad by měl být do 2 Kč za krabičku cigaret v každém kroku.
    Technická novela zákona o spotřebních daních je stále ve schvalovacím procesu. Vláda jako jeden z důvodů úpravy sazeb spotřebních daní na tabákové výrobky uvedla nutnost splnit požadavky EU, ale i snahu po optimalizaci daňových výnosů.
    Podstatou harmonizace sazeb spotřebních daní na cigarety v EU po roce 2014 je, aby minimální výnos daní z cigaret všech cenových kategorií dosáhl alespoň 90 EUR na tisíc kusů. Pro splnění tohoto kritéria je rozhodující právě zdanění cigaret, které odvádí pouze minimální spotřební daň. Cigarety dražších značek odvádějí daň kombinovanou, která je v některých případech až o 15%, neboli o více než 9 korun za krabičku vyšší. Úprava sazeb tuto výhodu pro levné značky mírní, ale i po ní budou cigarety ve středním a prémiovém segmentu odvádět vyšší daň.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 11:18) -
    Dobrý den. Četl jsem, že Philip Morris vyvíjí cigaretu, která není na bázi spalování ale chemického reagování. Je to pravda? Pokud je to pravda, jak vývoj pokročil a kdy se očekává komerční výstup?
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 14:33) -
    Vývoj produktů s potenciální možností snížení zdravotních rizik způsobených kouřením je prioritou pro PMI. Naše pozornost se soustřeďuje na vývoj produktů, které nejsou založeny na principu spalování, jsou prokazatelně méně rizikové, pokud jde o nemoci spojené s kouřením a jsou akceptovatelné dospělými kuřáky jako alternativy ke klasickým cigaretám.

    Jak bylo oznámeno vedením Philip Morris International na dni investorů dne 21. června 2012, očekáváme, že prodej těchto výrobků by mohl být zahájen v prvních zemích na přelomu roku 2016 /2017.
  • ---
  • Otázka (keny, 11:13) -
    Dobrý den, prosím vás, do jaké míry již využíváte kapacity nové výrobní linky, případně co od ní očekáváte v dalších letech? Předem díky za odpověď.
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:42) -
    Dnešní využití výrobní kapacity není na maximu, protože maximální teoretickou kapacitu lze dosáhnout za předpokladu, že jsou vyráběny pouze výrobky ve standardním formátu. V dalších letech kromě výroby pro domácí a slovenský trh, je využití výrobní kapacity závislé na objemu vývozu, který je přidělován společností Philip Morris International Inc. globálně, zejména s ohledem na vývoj poptávky na zahraničních trzích.
  • ---
  • Otázka (tomas, 11:06) -
    Dobrý den, společnost disponovala k 30.6. hotovostí ve výši 4,6 mld. korun, což je zhruba dvojnásobek ročního zisku celé skupiny. Jak do budoucna hodláte naložit s hotovostí?Nezamýšlíte se nad možnosti zpětného odkupu akcií nebo jiné formě odměny pro akcionáře (kromě dividendy)? Děkuji
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:22) -
    V současné době využíváme „cash pool“ ve skupině PMI, který nám umožňuje investovat hotovost do krátkodobých půjček splatných na požádání za příznivých podmínek. Tato struktura nám zachovává flexibilitu v investování krátkodobých přebytků hotovosti, a stejně tak zajišťuje pokrytí jejich krátkodobých nedostatků.
    Nejsem si vědoma žádných plánů, které náš majoritní akcionář, Philip Morris Holland Holdings B.V. nebo PMI může v tomto ohledu mít, a proto bych o nich ani nechtěla spekulovat.
  • ---
  • Otázka (Pinnochiio, 11:02) -
    Jak se nyní v říjnu díváte na možnou úroveň dividendy za rok 12? Poslední pololetí výsledky ukázaly meziroční pevnost zisku a růst tržeb, v létě mateřská PMI dividendu zvyšovala. Lze čekat spíše stabilitu dividendy, nebo růst? (pokles doufám ne) díky.
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:13) -
    Naše Společnost se nevyjadřuje k budoucímu vývoji výše dividendy, ani rozdělení zisku. Nicméně, v minulých letech bylo vyplaceno téměř 100% čistého zisku běžného roku, s výjimkou dividendy vyplacené v roce 2011, kdy kromě dividendy z čistého zisku roku 2010 valná hromada také schválila platbu nerozděleného zisku minulých let.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 10:55) -
    Dobrý den. Domníváte se, že elektronická cigareta je vhodnou a méně škodlivou alternativou ke klasické cigaretě?
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 14:30) -
    Přestože se ve sdělovacích prostředcích, a to i z úst předních odborníků na problematiku kouření, často objevují prohlášení, že e-cigareta je nesrovnatelně méně škodlivá, já se domnívám, že odpověď není tak jednoznačná. E-cigareta, je na českém trhu relativně novým trendem. Vzhledem k absenci jakékoli regulace spotřebitelé vlastně nemají přesnou představu o jejím složení, respektive z čeho se skládají kapalné náplně nazývané e-liquid, a tedy ani o tom, co vlastně kouří. E-cigarety by proto, dle našeho názoru, měly být regulované stejně jako klasické cigarety.
  • ---
  • Otázka (P.L., 10:35) -
    Můžeme mi otevřeně sdělit váš postoj k "epidemii" téměř jednotných balení cigaret, potištěných exemplárními příklady jejich škodlivosti? Máte připravena, potažmo celý nadnárodní Philip Morris, opatření ke zbrždění této laviny? Je podle Vás odůvodnitelná? Dočkáme se časem, pod tlakem bující EU regulace, jednotných lahví na alkohol, unifikovaných balení sladkostí (protože taky škodí), potlačení volného trhu a nástrojů konkurence na něm?
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 14:28) -
    Přeji dobrý den všem účastníkům dnešní diskuse.

    Domníváme se, že opatření, která zmiňujete, tedy jednotné balení cigaret či nadměrná zdravotní varování zabírající až 75% krabičky jsou přinejmenším problematická, a to nejen z pohledu tabákových společností. Evropská komise přichází s kroky, jejíž pozitivní dopady na zlepšení veřejného zdraví nejsou prokázány a co víc, nesou s sebou značná rizika. Podle mého názoru nebyly dostatečně zohledněny ekonomické dopady zvažovaných kroků. Uvedu jeden velmi zásadní příklad. V případě jednotného balení tabákových výrobků se de facto bavíme o znehodnocení obchodních značek obrovské hodnoty a tedy i o bezprecedentním zásahu do práv duševního vlastnictví. Dále se jedná o ohrožení celistvosti vnitřního trhu EU stejně tak jako kvality podnikatelského prostředí, což se může projevit v poklesu atraktivity sedmadvacítky z pohledu mezinárodních investorů.

    Samozřejmě, že tyto extrémní regulace jsou nebezpečným precedentem pro ostatní odvětví, jako je např. alkohol, tučná jídla nebo sladké nápoje, kde na její dopady můžeme v konečném důsledku doplatit my všichni.
  • ---
  • Otázka (Radovan Tichý, 10:14) -
    Dobrý den, rád bych se zeptal, zda současné úrovně exportu ve skupině po výrazném nárůstu jsou zhruba finální, odrazem nasazení nové linky, nebo zda přepokládáte další nárůst vývozu v rámci PMI. Jaká je zhruba produktová struktura tohoto vývozu? Jaká jsou Vaše očekávání pro vývoj tímto směrem a celkový vývoj tržního podílu v ČR a celkem? děkuji
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:09) -
    V minulých letech naše Společnost investovala zejména do výrobního zařízení na rozšíření výrobního portfolia a zvýšení efektivity výrobního procesu, což umožnilo plnit vyšší exportní poptávku a zlepšit flexibilitu výroby jako je výroba cigaret v různých formátech nebo výroba sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. Nicméně, objem výroby pro vývoz do jiných zemí než Slovensko je přidělován globálně společností Philip Morris International Inc., zejména s ohledem na vývoj poptávky na zahraničních trzích. Naše očekávání ohledně vývoje tržního podílu v ČR bohužel nemohu komentovat.
  • ---
  • Otázka (Tono, 9:40) -
    Dobrý den, čerstvá data z průmyslu a nezaměstnanost nejsou příliš přívětivé k výhledu ekonomiky v nadcházejících měsících. S jakým scénářem vývoje tabákového trhu s vlivem ekonomiky i vývoje u spotřebitelů pracujete pro nadcházející měsíce? Můžete (třeba jen ve velmi hrubých rysech) nyní v úvodu 4Q naznačit, jak se firmě vedlo ve třetím čtvrtletí? Díky, drobný akcionář.
  • Odpověď (Stanislava Juriková, 15:02) -
    Nechtěla bych spekulovat o vývoji jak světové, tak i domácí ekonomiky, ani o vývoji tabákového trhu v České republice, avšak současná recese má vliv na všechny odvětví, včetně našeho. Očekáváme růst spotřebních daní v rámci harmonizace lokální legislativy s požadavky Evropské unie. Výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí (mezitímní zpráva představenstva) budou publikovány v zákonem stanoveném termínu, tj. před 26. listopadem 2012. V této chvíli jsou tyto výsledky neveřejné, a proto Vám je nemohu sdělit.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    08.10.2012 14:57

    Dobrý den, paní ředitelko, jak se vyrovnáváte s tím, že pracujete ve společnosti, která vědomě vyrábí silně návykové produkty poškozující lidské zdraví, co si myslíte o tom, že dnes běžně kouří i děti, neměl by se prodej cigaret více regulovat. Děkuji.
    bob
  • Marina
    08.10.2012 14:00

    Dobrý den, paní ředitelko. Zajímalo by mne, nakolik je česká továrna Philip Morris samostatná v produkci na straně výrobních vstupů, nákupů vstupních surovin. Jaký podíl je samostatný, jaký například sdílen se skupinou PM Int. Děkuji
    JoN
  • útrata na zákazníka
    08.10.2012 13:48

    Máte statistiky či odhady o typickém zákazníkovi vaší firmy? Jaká je průměrná roční útrata kuřáka - vašeho zákazníka a jak se vyvíjí v čase?
    JoN
  •  
    08.10.2012 13:30

    Zdravím. Zajímalo by mě, kam, do jakých zemí, především směřuje vývoz PM ČR. Předpokládám, že nejlukrativnější do budoucna bude vývoz mimo země EU. A dále, jaký předpokládáte další nárůst exportu - jeho podílu na celkové výrobě PM ČR.
    investor007
  • ad nelegální trh
    08.10.2012 13:25

    zajímalo by mne: a) jaký je vámi odhadovaný jeho rozsah v ČR vůči legálnímu. jak odhady získáváte? b) máte-li celosvětově, například od mateřské spol c) dominují mu silné organizované řetězce, nebo je to otázka menších skupin či dokonce "gáražníků" d) je padělán zejména drahý segment, nebo naopak levný, jak je to? e) co proti černému trhu děláte?
    JoN
  • podíl cigaret na tržbách, budoucnost
    08.10.2012 13:15

    Jaké procento dnes představují klasické cigarety na vašich celkových tržbách? Jaké očekává firma za 5 let, 10 let, 50 let (existuje-li takový scénář). Ve prospěch jakých segmentů? Vkládáte do některého budoucího produktu naděje na výrazně vyšší marži, než je u klasických cigaret? Počítáte v závodě v Kutné Hoře se zavedením nových výrobních technologií v tomto směru, nebo se například elektronické cigarety v ČR nikdy dělat nebudou? (četl jsem tuším o dvou takových továrnách celosvětově v rámci PMI?)
    JoN
  • Zákaz kouření v restauracích
    08.10.2012 12:59

    Dobrý den, v poslední době utichla dříve bouřlivá debata ohledně zákazu kouření v restauracích. Máte nějaké údaje ohledně vládních plánů na legislativní zákaz kouření v restauracích a kavárnách? Kdy s tímto krokem v ČR počítáte vy ve firemní prognóze, a jaký předpokládáte dopad na vaše prodeje cigaret?
    Koutný
  • daně
    08.10.2012 12:03

    Dobrý den, PSP prošlo zdanění cigaret, dostupné zprávy v tisku jsou kusé... Můžete za PMCR již říci, o kolik zdraží jednotlivé vaše značky? Vnímáte vyšší růst daně u levného segmentu jako nápomocný vaší firmě? Lze mimo vliv daní čekat nějaký posun mezi cenovým zařazením jednotlivých značek ve vašem portfoliu v reakci na stěhování zákazníka cenově dolů?
    JoN
  •  
    08.10.2012 11:13

    Dobrý den, prosím vás, do jaké míry již využíváte kapacity nové výrobní linky, případně co od ní očekáváte v dalších letech? Předem díky za odpověď.
    keny
  • cash
    08.10.2012 11:06

    Dobrý den, společnost disponovala k 30.6. hotovostí ve výši 4,6 mld. korun, což je zhruba dvojnásobek ročního zisku celé skupiny. Jak do budoucna hodláte naložit s hotovostí?Nezamýšlíte se nad možnosti zpětného odkupu akcií nebo jiné formě odměny pro akcionáře (kromě dividendy)? Děkuji
    tomas
  • divi?
    08.10.2012 11:02

    Jak se nyní v říjnu díváte na možnou úroveň dividendy za rok 12? Poslední pololetí výsledky ukázaly meziroční pevnost zisku a růst tržeb, v létě mateřská PMI dividendu zvyšovala. Lze čekat spíše stabilitu dividendy, nebo růst? (pokles doufám ne) díky.
    JoN
  • odporná reklama Austrálie a další
    08.10.2012 10:35

    Můžeme mi otevřeně sdělit váš postoj k "epidemii" téměř jednotných balení cigaret, potištěných exemplárními příklady jejich škodlivosti? Máte připravena, potažmo celý nadnárodní Philip Morris, opatření ke zbrždění této laviny? Je podle Vás odůvodnitelná? Dočkáme se časem, pod tlakem bující EU regulace, jednotných lahví na alkohol, unifikovaných balení sladkostí (protože taky škodí), potlačení volného trhu a nástrojů konkurence na něm?
    JoN
  • export v rámci PMI
    08.10.2012 10:14

    Dobrý den, rád bych se zeptal, zda současné úrovně exportu ve skupině po výrazném nárůstu jsou zhruba finální, odrazem nasazení nové linky, nebo zda přepokládáte další nárůst vývozu v rámci PMI. Jaká je zhruba produktová struktura tohoto vývozu? Jaká jsou Vaše očekávání pro vývoj tímto směrem a celkový vývoj tržního podílu v ČR a celkem? děkuji
    JoN
  •  
    08.10.2012 9:40

    Dobrý den, čerstvá data z průmyslu a nezaměstnanost nejsou příliš přívětivé k výhledu ekonomiky v nadcházejících měsících. S jakým scénářem vývoje tabákového trhu s vlivem ekonomiky i vývoje u spotřebitelů pracujete pro nadcházející měsíce? Můžete (třeba jen ve velmi hrubých rysech) nyní v úvodu 4Q naznačit, jak se firmě vedlo ve třetím čtvrtletí? Díky, drobný akcionář.
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více
    Analýzy online