Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s finančním ředitelem NWR o výsledcích za 3Q, dividendě i vyhlídkách oceli a uhlí

Rozhovor s finančním ředitelem NWR o výsledcích za 3Q, dividendě i vyhlídkách oceli a uhlí

14.11.2012 15:00
Autor: Redakce

Těžební společnost NWR dnes před otevřením českého trhu pozitivně překvapila svými výsledky za třetí kvartál, když místo trhem očekávané ztráty zaznamenala nemalý zisk. V situaci vytrvale klesajících cen uhlí a nelepšících se vyhlídek ocelářů ve světě i v našem regionu budou ale možná slova nastiňující budoucí očekávání a plány NWR důležitější, než samotná kvartální čísla o hospodaření společnosti.

Nepromarněte proto šanci zeptat se na všechny detaily ohledně současnosti i budoucnosti NWR osoby z nejpovolanějších. Dnešním hostem online rozhovoru na Patria.cz je Marek Jelínek, finanční ředitel NWR. Na vaše dotazy bude odpovídat od 14:00 do 15:00. Prostor pro kladení otázek však je otevřen již nyní. Stačí se přihlásit a kliknout na zelené tlačítko níže. 

JelínekMarek Jelínek je členem představenstva NWR od. března 2007. Od listopadu 2007 je rovněž členem představenstva OKD. Od března 2007 vykonává funkci finančního ředitele NWR. V březnu 2009 byl jmenován nevýkonným členem představenstva Ferrexpo plc. V letech 2005–2006 byl ředitelem společnosti Bakala Crossroads Partners a. s. (dříve RPG Advisors). Do skupiny RPG přišel v prosinci 2004, kam nastoupil jako finanční ředitel zodpovědný za různé oblasti včetně financování skupiny, její restrukturalizaci a prodej majetku. Předtím Marek Jelínek pracoval v letech 1995–2004 jako analytik oddělení podnikových financí a společník v pražské investiční a bankovní společnosti Patria Finance, kde měl na starosti fúze a akvizice pro domácí a zahraniční klienty. Marek Jelínek absolvoval v roce 1995 Anglo American College v Praze s titulem bakaláře v oblasti podnikové správy.


Čtěte více:

Naděje pro uhlí? Arch Coal přeskakuje konsensuální laťku a hlásí růst dodávek uhlí o pětinu. Akcie +17 %
26.10.2012 14:15
Jeden z největších těžařů uhlí na světě, americký Arch Coal, vykázal z...
Zlatá éra plynu v Evropě skončila. Roste dovoz uhlí z USA
31.10.2012 18:11
Evropu zcela obchází rozkvět plynárenství, který mění energetické mixy...
Ocelárenská jednička ArcelorMittal se s dluhem nevyrovná, míní Moody’s a sráží rating do prašivého pásma
06.11.2012 16:48
Celosvětové největší ocelárenská skupina ArcelorMittal přišla o hodnoc...
JSW čeká ve 4Q propad ziskovosti a
09.11.2012 13:09
Polská Jastrzebska Spolka Wenglowa (JSW), největší producent koksovate...
České ocelárny kvůli drahé elektřině zavřou, varuje šéf Vítkovic Světlík (+komentář k NWR)
12.11.2012 14:58
Podniky začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny a část z nich, včetně...
NWR (až +7,5 %) ve 3Q s nemalým ziskem, místo očekávané ztráty. Potvrzuje výhled a chystá změny
14.11.2012 8:19
Těžební společnost NWR dnes ráno pozitivně překvapila výsledky za třet...
NWR - Komentář k výsledkům za 3Q12: Lepší kontrola nákladů oddálila čistou ztrátu
14.11.2012 10:59
Společnost NWR (81,9 CZK, 6,10%) zveřejnila své výsledky za 3Q12 dnes ...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (P.L., 13:16) -
    Můžete uvést hrubou strukturu vašich prodejů podle největších zákazníků a sektorově a relevantní procenta? děkuji
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:56) -
    Dobrý den, doporučuji se podívat sem: 
     
    http://www.newworldresources.eu/en/investors/fast-facts 

    Hned ten první dokument (Fact Sheet) Vám odpoví.

    Děkuji za otázky a přeji příjemný zbytek dne. S úctou Marek Jelínek.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 12:04) -
    Dobrý den pane Jelínku. Nenašli jste při svých spanilých jízdách podzemím republiky ropné břidlice? Kdy očekávají analytické síly vaší společnosti pokles hdp Německa cirka -1%?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:59) -
    Dobrý den. Nehledali a nenašli. Co však možná řada lidí netuší, je že kromě uhlí a koksu je naším vedlejším zdrojem tržeb například uhelný plyn, koksárenský plyn anebo různé chemické produkty, které vznikají při koksovaní.
  • ---
  • Otázka (Láďa, 11:56) -
    Dobrý den, máte můj obdiv, jak se NWR "popralo" s nepříznivým obdobím pro tento sektor. Zájímalo by mne, v jakém časovém horizontu předpokládáte otočení nepříznivého trendu v lepší. Vím, že křišťálovou kouli nemáte, ale i přesto by mne zajímal váš odhad. Děkuji za odpověď Láďa
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:50) -
    Děkuji, Rád bych doufal, že nepříznivé období bude brzy za námi, ale ne všechny faktory jsme schopni ovlivnit. Jak jsem již zmínil, ocel zůstává nenahraditelnou komoditou a koksovatelné uhlí nenahraditelné k jeho výrobě. Zároveň si myslíme, že jsme ve správné části Evropy.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 11:55) -
    Dobrý den pane Jelínku. Kupujete na této ceně akcie vaší společnosti na trhu?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:50) -
    Dobrý den, součástí naší politiky odměňování je velká zainteresovanost managementu formou akcií a akciových opcí. Těch mám poměrně hodně.
  • ---
  • Otázka (Hanz, 11:35) -
    Dobrý den pane Jelínku, zřejmě jsem nebyl sám, kdo si myslel, že cena 100 Kč za akcii je férová, ne-li podhodnocená. Přesto se investoři akcií stále zbavují. Dokážete ze své pozice odhadnout, jaká je odpovídající cena akcií NWR? Děkuji.
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:47) -
    Dobrý den, v mých očích je hodnota NWR funkcí budoucích cen uhlí. Koksovatelné uhlí je dnes nenahraditelná surovina s omezenou dostupností, jejíž cena poroste.
  • ---
  • Otázka (petr, 11:24) -
    Dobrý den, americké uhelné společnosti zvyšují dodávky uhlí do Evropy, kde dochází k zvyšování spáleného uhlí v elektrárnách. Jak si stojíte v konkurenci oproti dovozu ze zámoří a pociťujete zvýšený zájem ze strany hlavně německých energetik?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:45) -
    Dobrý den, v poslední době skutečně dochází ke zvyšování dovozu amerického uhlí do Evropy. Pokud jde o energetické uhlí, takové dovozy mohou být jen těžko ziskové a tipoval bych, že jde o přechodný jev. Velké americké těžební společnosti již oznamují drastické snižování těžby.
  • ---
  • Otázka (Pavlík, 11:17) -
    Dobrý den, vaše společnost je podle zpráv médií mezi trojicí firem ucházejících se o odkup uhelné elektrárny Dětmarovice od skupiny ČEZ. Je to pravda, nebo jde o záměnu s mateřskou BXR? Co by tato akvizice NWR přinesla, když už – pokud vím - do elektrárny uhlí stejně dodáváte? Máte po nedávném poklesu cen v hledáčku i jiné akviziční cíle? Co třeba další doly v Polsku, jako byla nakonec nerealizovaná akvizice Bogdanky?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:41) -
    Dobrý den. O elektrárnu Dětmarovice se neucházíme.
  • ---
  • Otázka (Luboš, 11:08) -
    Dobrý den, pane řediteli. Jak prozatím hodnotíte listing (reinkorporaci) v UK a to jednak z pohledu efektů pro vás jako firmu a jednak z pohledu efektů pro akcionáře NWR? Odpovídá to efektům očekávaným - zamýšleným a pokud ne, tak proč?
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:39) -
    Děkuji za otázku. Reinkorporace do Spojeného Království přinesla především zahrnutí akcie NWR do indexu londýnské burzy FTSE 250 a FTSE 350 mining, a tím zvýšení viditelnosti titulu pro globální investory. To má z dlouhodobého pohledu pozitivní dopad na likviditu a rizikový profil akcie.
  • ---
  • Otázka (Honza G., 10:16) -
    Vážený pane řediteli, můžete nějak reagovat na slova pana Světlíka? Co by skutečně pro NWR znamenal případný odchod AM z Ostravy do Polska, jak se o tom už nějakou dobu spekuluje? Má společnost Arcelor Mittal s NWR uzavřeny nějaké závazné kontrakty na dodávky uhlí, které bude muset tak jako tak dodržet? Dále bych se chtěl zeptat, zda Vaše společnost má možnost a plánuje nějak "zatraktivnit" akcie NWR, aby jaksi nezůstaly v zapomění vedle jiných regionálních nebo i světových těžařů, např.výplatou mimořádné dividendy či zpětným odkupem akcií? Vývoj akcie není příznivý a investorům díky velkým poklesům chybí chuť akcie nakupovat, což znamená nízkou likviditu, ale samozřejmě i malou důvěru ve Vaše vyhlídky. Děkuji.
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:34) -
    Dobrý den. Odkázal bych na mou odpověď několik otázek zpět, oceláři v regionu jsou, protože jde o region se světově nejvyšší produkci automobilů na hlavu. Dlouhodobě - rostoucí kupní sila obyvatelstva v CEE je rovněž pozitivní faktor. V současných tržních podmínkách mimořádnou dividendu, ani zpětný odkup akcii neplánujeme.
  • ---
  • Otázka (Tono, 10:15) -
    Dobrý den, pane Jelínku, ve výsledcích energetik na západ od nás a z vyjádření vašich těžebních konkurentů se rýsují dva trendy: a) dodávky levného uhlí z USA do Evropy kvůli tamnímu boomu těžby plynu a větší příklon evropských energetik zpět k využití uhelných zdrojů b) kvůli problémům oceláren snižování produkce koksovatelného uhlí v mixu (polská JSW) ve prospěch elektrárenského uhlí. Lze očekávat v důsledku těchto či dalších faktorů posun ve vašem produkčním a prodejním mixu stejným směrem? Rýsují se podmínky na trhu ve prospěch prodejů vyššího objemu levnějšího uhlí a menšího zastoupení nejkvalitnějšího? Děkuji. Tono
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:29) -
    Když to hodně zjednodušíme, my prodáváme to, co najdeme pod zemi, a naše JORC zásoby v ČR jsou tvořeny zhruba 60 % koksovatelným uhlím a 40 % energetickým uhlím. Marže, kterou jsme schopni získat prodejem koksovatelného je mnohem vyšší než marže na energetickém uhlí. Téměř by se dalo říci, že energetické uhlí je vedlejší produkt výroby koksovatelného uhlí a těžba energetického uhlí pomáhá pokrýt fixní náklady. Naším cílem je do budoucna zvyšovat prodej koksovatelného uhlí.
  • ---
  • Otázka (jiriprague, 10:07) -
    Dobrý den, pane řediteli, vnímáte dnes projekt Debiensko také, jako virtuální projekt pro účely IPO, kdy tento "sen" tvořil prakticky většinu budoucí hodnoty NWR a o němž pan Bakala již v době IPO musel vědět, že je to pouze vymyšlený příběh, který mu pomůže nadhodnotit akcie NWR pro IPO natolik, že se mu jeho investice do OKD trojnásobně vrátila? Vycházím ze skutečnosti, že se jeho skupina k akciím bývalé OKD dostala za celkem cca. 8 mld., poté však z OKD ještě vyjmula cenné OKD byty a OKD doprava a poté k takto "očištěné" OKD přidala příběh Debiensko a tento z velké části virtuální projekt poslala na burzu v celkové hodnotě 100 mld. kč? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:24) -
    Dobry den. Projekt určitě není virtuální, a kvalitní koksovatelné uhlí v Debiensku je rovněž skutečně, ověřené JORC zásoby jsou ve výši 190 milionů tun. Otázka je, zda se k němu při dnešních cenách (i) uhlí a (ii) vstupních nákladových položek (důlní technologie, a služby) umíme dostat ekonomicky, aby byl cely projekt ziskový. Rok 2008 byl hodně odlišný od současného světa, nejsme jediný komoditní titul, jehož tržní hodnota poklesla s poklesem cen komodit. Pokud můžu soudit, tak většina investorů a analytiku nemá Debiensko ve svých NPV modelech zahrnuto - kdyby s Debienskem počítali, pravděpodobně by to jejich názor na hodnotu NWR nijak nevylepšilo - pokud pracujete s horizontem, řekneme, pěti let, s velkou pravděpodobností se dostanete k záporné NPV.
  • ---
  • Otázka (Petr G., 9:48) -
    Dobrý den, můžete osvětlit akcionářům proč bylo odloženo rozhodnutí o Debiensku? Mám neblahé tušení, že v podstatě je již rozhodnuto, jen se to "bojíte" sdělit akcionářům.
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:21) -
    V Debiensku se nyní dokončuje finální část revize projektu, po předchozí inženýrské části. Výsledek revize musí projednat představenstvo společnosti a rozhodnout o budoucnosti projektu. Rozhodnutí pak bude oznámeno trhu začátkem příštího roku.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:40) -
    Pane finanční řediteli, jak hodnotíte současný vývoj v ocelářském segmentu u nás i ve světě? Vysoké ceny energií na jedné straně a slábnoucí průmysloví odběratelé na druhé nevěstí nic dobrého. Čekáte spíše restrukturalizaci a propuštění jako jinde, nebo opravdu dojde k zavírání celých provozů? Co by pro zisk NWR znamenal odchod ArcelorMittalu z Ostravy a US Steel z Košic? Díky za odpověď JK
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:09) -
    Ocelářská produkce v našem regionu zůstane, dokud zde bude poptávka po oceli. Když se podíváte na automobilky v regionu, jako je Škoda, Hyundai, Kia, všichni investují a navyšují produkci, na rozdíl od zbytku Evropy. Důležité je, aby region zůstal atraktivní pro koncové zákazníky pro naše produkty.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:32) -
    Akcie NWR včera propadly na ceny, za které se nedaly pořídit od dubna 2009. Jak si to vysvětlujete? Přijde vám dnešní korekce dostatečná? Není při současných cenách (při srovnání s IPO price) už čas na zpětný odkup vašich akcií? Ve světě je to běžný postup...
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:11) -
    Děkuji za otázku, o zpětném odkupu akcií v současné době neuvažujeme.
  • ---
  • Otázka (Petr, 9:30) -
    Dobrý den, výsledky za 3Q jste mě, jako akcionáře, potěšili. Mohu se těšit i na pravidelnou pololetní dividendu za druhé pololetí? Soudíte z dosavadního průběhu posledního kvartálu, že byste mohli opět dosáhnout čistého zisku? Jaký případně očekáváte výplatní poměr u dividendy? Ať se daří i dál!
  • Odpověď (Marek Jelínek, 14:14) -
    Děkujeme. I my vidíme prvních devět měsíců jako dobrý výsledek v těžkém prostředí. Co se týče dividendy, naše politika je vyplácet 50 % čistého zisku a na této politice se nic nemění. Podmínkou samozřejmě zůstává dosažení zisku.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • 14.11.2012 15:24

    Dobrý den pane Jelínku, co může a bude firma dělat s neustávajícím propadem cen akcie NWR? Mám akcie NWR v řádu jednotek mil, pořízené za průměr. cenu cca 250 Kč.
    Bo
  •  
    14.11.2012 15:19

    Dobrý den.Kolik peněz je nyní na účtu nerozděleného zisku.Děkuji.
    ?
  •  
    14.11.2012 15:13

    Výhodou výroby koksu a kosovatelného uhlí je narozdíl např. od výroby elektřiny možnost výroby na sklad. Ale i to má své meze. Do jaké míry jsou zaplněny Vaše skladové kapacity a jak dlouhé období nepříznivých tržních podmínek je NWR ještě schopno výrobou na sklad překlenout?
    atomcat
  • výhled na 4Q
    14.11.2012 15:11

    I já se dovolím vrátit ke své první otázce: Soudíte z dosavadního průběhu posledního kvartálu, že byste mohli opět dosáhnout čistého zisku?
    Petr
  • benchmarky
    14.11.2012 15:11

    Dobrý den, můžete se se mnou jako investorem podělit o radu, které světové a regionální benchmarky tržního vývoje cen uhlí jako nejdůležitejší a případně i nejvíce relevantní pro vaše sjednávání cen uhlí (koksovatelného i termálního) vy osobně sledujete či dle kterých soudíte na budoucí vývoj? díky
    JoN
  • Dětmarovice 2
    14.11.2012 15:02

    Děkuji za první odpověď k Dětmarovicím, kterou chápu tak, že případným investorem by byla pouze BXR. Stále by se v tomto případě z Dětmarovic stala vaše sesterská společnost. Projevilo by se to podle vás pozitivně na vašich prodejích uhlí?
    Pavlík
  •  
    14.11.2012 14:37

    Jak v současné době vypadá vaše osobní investiční portfolio? Věříte nejvíc akciím, komoditám, dluhopisům, nebo s hotovostí čekáte na nejlepší z příležitostí :-)
    Zvědavec
  • dlouhodobý výhled
    14.11.2012 14:02

    Hezký den přeji, v posledních dnech vyšly hned dvě zajímavé analýzy dlouhodobého vývoje trhu s elektřinou. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) dojde do roku 2035 k růstu celosvětové spotřeby elektřiny o 70 % (cca 2,2 % p.a.) a uhlí se na nárůstu generace bude podílet z 15 %. UBS uvedla, že do roku 2020 dojde k poklesu spotřeby elektřiny v Evropě o 10 % a její cena klesne o 20 %. Souhlasí tyto analýzy s očekáváním NWR? Jaká konkrétní opatření plánujete, aby firma přestála období recese v eurozóně? Hodně zdaru!
    JaPe
  •  
    14.11.2012 13:33

    Zdravím Vás pane Jelínku, zajímalo by mě, jak daleko jsou spotové ceny koksovatelného uhlí od minim z roku 2008/2009 ? V případě rozvázání smlouvy s "Vítkovicemi" je zde šance že provoz převezme jiná společnost ? Jak dlouho by trval výpadek v produkci ? Jaké ztráty očekáváte v případě uzavření Arcelor Mittal ? Děkuji
    Karel
  • hutě a těžký průmysl
    14.11.2012 13:23

    Dobrý den, nějaký čas sleduju vývoj v hutním a těžkém průmyslu a poslední dobou situace nevypadá příliš růžově. Předpokládám že vnímáte tato rizika. Máte připravený akční plán na situaci kdyby někteří z Vašich významných odběratelů ( př. AMO) ukončili dlouhodobě produkci/odstavili pece? Máte záložní odběratele, kdyby se tohle riziko naplnilo?
    Anglesmith
  • klienti
    14.11.2012 13:16

    Můžete uvést hrubou strukturu vašich prodejů podle největších zákazníků a sektorově a relevantní procenta? děkuji
    JoN
  •  
    14.11.2012 11:56

    Dobrý den, máte můj obdiv, jak se NWR "popralo" s nepříznivým obdobím pro tento sektor. Zájímalo by mne, v jakém časovém horizontu předpokládáte otočení nepříznivého trendu v lepší. Vím, že křišťálovou kouli nemáte, ale i přesto by mne zajímal váš odhad. Děkuji za odpověď Láďa
    Láďa
  •  
    14.11.2012 11:35

    Dobrý den pane Jelínku, zřejmě jsem nebyl sám, kdo si myslel, že cena 100kč za akcii je férová, ne-li podhodnocená. Přesto se investoři akcií stále zbavují. Dokážete ze své pozice odhadnout, jaká je odpovídající cena akcií NWR? Děkuji.
    Hanz
  •  
    14.11.2012 11:24

    dobrý den, americké uhelné společnosti zvyšují dodávky uhlí do Evropy, kde dochází k zvyšování spáleného uhlí v elektrárnách. Jak si stojíte v konkurenci oproti dovozu ze zámoří a pociťujete zvýšený zájem ze strany hlavně německých energetik?
    petr
  • Dětmarovice a akvizice
    14.11.2012 11:17

    Dobrý den, vaše společnost je podle zpráv médií mezi trojicí firem ucházejících se o odkup uhelné elektrárny Dětmarovice od skupiny ČEZ. Je to pravda, nebo jde o záměnu s mateřskou BXR? Co by tato akvizice NWR přinesla, když už – pokud vím - do elektrárny uhlí stejně dodáváte? Máte po nedávném poklesu cen v hledáčku i jiné akviziční cíle? Co třeba další doly v Polsku, jako byla nakonec nerealizovaná akvizice Bogdanky?
    Pavlík
  • UK listing
    14.11.2012 11:08

    Dobrý den, pane řediteli. Jak prozatím hodnotíte listing (reinkorporaci) v UK a to jednak z pohledu efektů pro vás jako firmu a jednak z pohledu efektů pro akcionáře NWR? Odpovídá to efektům očekávaným - zamýšleným a pokud ne, tak proč?
    JoN
  •  
    14.11.2012 10:20

    Dobry den pane rediteli.. vcera zde byla napsana velmi zajimava striktni glosa investora bez podpisu.predkladam nazor na NWR.. jak se s timto nazorem ztotoznujete ??? cituji:NWR – IPO na pražské burze jsou velmi vypečené, tohle ale bylo jedno z nejvypečenějších. Prý praskají stop-lossy. Divím se, že má co praskat … Jo a prý je převis nabídky uhlí. NWR UK– no comment
    OPTIMISTA
  •  
    14.11.2012 10:16

    Vážený pane řediteli, můžete nějak reagovat na slova pana Světlíka? Co by skutečně pro NWR znamenal případný odchod AM z Ostravy do Polska, jak se o tom už nějakou dobu spekuluje? Má společnost Arcelor Mittal s NWR uzavřeny nějaké závazné kontrakty na dodávky uhlí, které bude muset tak jako tak dodržet? Dále bych se chtěl zeptat, zda Vaše společnost má možnost a plánuje nějak "zatraktivnit" akcie NWR, aby jaksi nezůstaly v zapomění vedle jiných regionálních nebo i světových těžařů, např.výplatou mimořádné dividendy či zpětným odkupem akcií? Vývoj akcie není příznivý a investorům díky velkým poklesům chybí chuť akcie nakupovat, což znamená nízkou likviditu, ale samozřejmě i malou důvěru ve Vaše vyhlídky. Děkuji.
    Honza G.
  •  
    14.11.2012 10:15

    Dobrý den, pane Jelínku, ve výsledcích energetik na západ od nás a z vyjádření vašich těžebních konkurentů se rýsují dva trendy: a) dodávky levného uhlí z USA do Evropy kvůli tamnímu boomu těžby plynu a větší příklon evropských energetik zpět k využití uhelných zdrojů b) kvůli problémům oceláren snižování produkce koksovatelného uhlí v mixu (polská JSW) ve prospěch elektrárenského uhlí. Lze očekávat v důsledku těchto či dalších faktorů posun ve vašem produkčním a prodejním mixu stejným směrem? Rýsují se podmínky na trhu ve prospěch prodejů vyššího objemu levnějšího uhlí a menšího zastoupení nejkvalitnějšího? Děkuji. Tono
    JoN
  • Sen Debiensko
    14.11.2012 10:07

    Dobrý den, pane řediteli, vnímáte dnes projekt Debiensko také, jako virtuální projekt pro účely IPO, kdy tento "sen" tvořil prakticky většinu budoucí hodnoty NWR a o němž pan Bakala již v době IPO musel vědět, že je to pouze vymyšlený příběh, který mu pomůže nadhodnotit akcie NWR pro IPO natolik, že se mu jeho investice do OKD trojnásobně vrátila? Vycházím ze skutečnosti, že se jeho skupina k akciím bývalé OKD dostala za celkem cca. 8 mld., poté však z OKD ještě vyjmula cenné OKD byty a OKD doprava a poté k takto "očištěné" OKD přidala příběh Debiensko a tento z velké části virtuální projekt poslala na burzu v celkové hodnotě 100 mld. kč? Děkuji za odpověď
    jiriprague
  •  
    14.11.2012 9:48

    Dobrý den, můžete osvětlit akcionářům proč bylo odloženo rozhodnutí o Debiensku? Mám neblahé tušení, že v podstatě je již rozhodnuto, jen se to "bojíte" sdělit akcionářům.
    ..
  •  
    14.11.2012 9:40

    Pane finanční řediteli, jak hodnotíte současný vývoj v ocelářském segmentu u nás i ve světě? Vysoké ceny energií na jedné straně a slábnoucí průmysloví odběratelé na druhé nevěstí nic dobrého. Čekáte spíše restrukturalizaci a propuštění jako jinde, nebo opravdu dojde k zavírání celých provozů? Co by pro zisk NWR znamenal odchod ArcelorMittalu z Ostravy a US Steel z Košic? Díky za odpověď JK
    Koutný
  • Zpětný odkup?
    14.11.2012 9:32

    Akcie NWR včera propadly na ceny, za které se nedaly pořídit od dubna 2009. Jak si to vysvětlujete? Přijde vám dnešní korekce dostatečná? Není při současných cenách (při srovnání s IPO price) už čas na zpětný odkup vašich akcií? Ve světě je to běžný postup...
    matrix
  • Dividenda
    14.11.2012 9:30

    Dobrý den, výsledky za 3Q jste mě, jako akcionáře, potěšili. Mohu se těšit i na pravidelnou pololetní dividendu za druhé pololetí? Soudíte z dosavadního průběhu posledního kvartálu, že byste mohli opět dosáhnout čistého zisku? Jaký případně očekáváte výplatní poměr u dividendy? Ať se daří i dál!
    Petr

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online