Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s makléři Patria Direct o tom, co přinese přechod pražské burzy na systém Xetra

Online rozhovor s makléři Patria Direct o tom, co přinese přechod pražské burzy na systém Xetra

22.11.2012 15:30
Autor: Redakce

Na samém konci listopadu přejde pražská burza na nový obchodní systém Xetra. Skončí tak dosavadní české trhy SPAD a KOBOS, zanikne obchodování v lotech a dojde také ke změně typů obchodních pokynů a parametrů obchodování...

 

Jaké budou konkrétní dopady zavedení nového obchodního systému Xetra na retailové investory? Co znamená zánik KOBOSu a SPADu pro budoucnost českého trhu? Na tyto a všechny další otázky ohledně Xetry se mohli zeptat. Makléři a management významného tuzemského obchodníka s cennými papíry, společnosti Patria Direct, která poskytuje služby individuálním investorům, odpovídali na všechny Vaše dotazy od 13:00 do 16:00 hod v online rozhovoru na Patria.cz.

PD new 2

Na všechny Vaše dotazy se těší tým Patria Direct, a.s.:

• Největší mezi obchodníky s cennými papíry, kteří poskytují služby individuálním investorům z pohledu zobchodovaných objemů a klientských aktiv.

• Nejširší profesionální tým makléřů věnujících se privátním klientům v ČR.

• Nabízí své služby také na Slovensku.

• Úspěšně nabízející produkt Patria Forex, který umožňuje klientům spekulovat na pohyb měnových kurzů, komodit a akciových indexů s finanční pákou 1:50.


Čtěte více:

Xetra v Praze nahradí KOBOS i SPAD – průvodce novým obchodním systémem
21.11.2012 10:59
Burza cenných papírů Praha oznámila, že přechází v pátek 30. listopadu...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (franc, 14:27) -
    Nemyslíte, že se Patria podílí na kulišárnách viz KIT, NWR, ECM, CETV atd. A důvěra investorů je v koncích stejně jako pražská burza včetně Patrie jdou do kytek - ámen
  • Odpověď (Jan Kovalovský, makléř Patria Direct, 16:04) -
    Investor vstupuje do pozice s vědomím daného rizika na základě svého rozhodnutí. Stejně tak společnost Patria Direct nenese odpovědnost za hospodaření firem obchodovaných na burze. Především z těchto důvodů není možné, aby Patria měla jakýkoliv podíl na tržních „kulišárnách“.

    Za celý tým makléřů Patria Direct děkuji za všechny došlé dotazy a přeji vám všem hodně úspěšných investic!
  • ---
  • Otázka (investor, 14:20) -
    Hezké odpoledne. Nemáte pocit, že napojení na xetru naopak způsobí silný prodejní tlak na naší burzičce?
  • Odpověď (Jan Kovalovský, makléř Patria Direct, 15:55) -
    Nevěřím, že nový obchodní systém způsobí výprodeje na pražské burze. Cena jednotlivých titulů se bude spíše odvíjet v závislosti na celkové situaci na trhu.
  • ---
  • Otázka (plejer, 13:59) -
    Odpolední obchodní doba nekorespondující se západními a US trhy jen nahrává pokračujícím kulišárnám pomocí tzv. market makers. Vás chápu, proč v tom chcete pokračovat.
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 15:49) -
    Nevím jaké hypotetické kulišárny máte na mysli. Obchodní hodiny do 16:25 jsou z rozhodnutí burzy a nikoli naší společnosti.
  • ---
  • Otázka (karel304, 13:53) -
    Pro drobné investory obchodující přes miniSPAD se jeví XETRA jako poměrně velké zdražení: konkrétně na příkladu změna vypadá následovně: dnes koupím/prodám jeden minilot NWR (100 ks) za poplatek 33,30 Kč (intraday pak jen za 22,20) plus poplatek burze 0,74 Kč. V XETŘE ten samý obchod bude za 80 Kč plus stejných 0,74 pro burzu. Zdražení činí, zanedbáme-li poplatek burze, 140%! pro jednorázový pokyn, resp. 260%!!! pro intraday pokyn to už je opravdu hodně. Neuvažujete o nějaké možnosti jako byl miniSPAD i v XETŘE?
  • Odpověď (Michal Zachar, makléř Patria Direct, 15:43) -
    Smyslem miniSPADu bylo přiblížit užší spready a příjemnější poplatky ze segmentu SPAD i obchodníkům s menšími objemy. Jedním z cílů systému XETRA je naopak sjednocení obou obchodních segmentů pražské burzy. Obchodování s loty pro investory tudíž zmizí, avšak spready v novém systému by měly být užší. Původní miniSPAD proto ztrácí smysl.

    Co se týče poplatků, tak pro investory obchodující v Kobosu se poplatky sníží, například při nákupu 300 kusů NWR v Kobosu dnes činí poplatek 105 Kč, zatímco po přechodu na Xetru pouze 95 Kč.
  • ---
  • Otázka (Busidea, 13:51) -
    Dobrý den, zajímalo by mě, co soudíte (či víte) o momentální aktivitě zahraničních investorů/obchodníků na pražské burze v souvislosti s přechodem na XETRU. Tj. zda jejich aktivita odpovídá pouze situaci na trzích, či může být z nějakého důvodu odkládána až na spuštění obchodování v novém systému (nebo naopak je urychlována v obavě z možných počátečních potíží náběhu na nový systém)?
  • Odpověď (Roman Koděra, makléř Patria Direct, 15:31) -
    Dobrý den, jak již bylo odpovězeno v předešlé odpovědi přechod na novou platformu je nutný a je to přizpůsobení BCPP okolním trhům. Zahraniční investoři používající standardní obchodní platformy spíše nový systém přivítají, než naopak. V případě výpadku zde bude nadále skupina tvůrců trhu, která bude schopna dodávat likviditu, tak jako tomu bylo doposud.

    Aktivita na trhu spíše odráží hospodářskou situaci ČR než, že by někdo vyčkával na novou platformu.
  • ---
  • Otázka (investor, 13:48) -
    Jaký očekáváte průběh přechodu na xetru? Máme se připravit na nějaké větší výpadky? Existuje možnost, že se burza přepne při problémech zase zpátky na spad a kobos?
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:30) -
    Protože je přechod na zcela novou obchodní platformu z technologického hlediska velmi náročný, probíhá již několik měsíců intenzivní testování jak na straně BCPP, tak na straně jednotlivých obchodníků. Nemůžeme samozřejmě mluvit za ostatní firmy, ale na straně Patria děláme vše pro to, aby byl přechod naprosto bezproblémový.

    Možnost, že by BCPP v případě komplikací přepnula zpět na KOBOS a SPAD osobně nepovažuji za pravděpodobné.
  • ---
  • Otázka (Zd. Pečenka, 13:44) -
    Dobré odpoledne. Jaký je prosím Váš výhled pro akcie pro zbytek roku? Jaké regiony a jaké segmenty by mohly jít nahoru a proč? Děkuji za podrobné informace..
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:27) -
    Dobré odpoledne, obávám se, že na tuto otázku nelze stručně odpovědět. Doporučím Vám však navštívit náš Investiční den, který se koná dne 28.11.2012 ve velkém sále ČNB na Senovážném nám. v Praze. Určitě se také k tomuto tématu dostaneme a budeme Vám schopni adekvátně odpovědět.
  • ---
  • Otázka (Milos, 13:44) -
    Dobrý den, na trhu jdou zvěsti, že velcí hráči se obávají ztráty likvidity přechodem na xetra systém ze SPAD. Jde zejména o některé spadové tituly jako čez. Prý je to hlavní důvod zvýšeného objemu obchodů na čez v posledních hodinách, dnech a týdnech. Doposud kotace ve spadu zajišťovaly např. na čez okamžitou likviditu 50 tis. ks na obě strany, nově to bude chabých 13,5 tis. ks. Sice je to minimum jaké rvůrci budou muset kotovat, ale budou dobrovolně kotovat více kusů? Co si o tom myslíte? Díky.
  • Odpověď (Roman Koděra, makléř Patria Direct, 15:22) -
    Dobrý den, 

    aktuální aktivitu s akciemi společnosti ČEZ bych nespojoval s obavami o likviditu přechodem na novou obchodní platformu. Máte pravdu, že kotace ve SPADU zaručovaly likviditu rovnající se počtu tvůrců trhu na titulu a násobku lotů, ale na druhou stranu tvůrce trhu neměl možnost mít v systému několik kotací za různé ceny. SPAD byl v době svého uvedení na BCPP velkou novinkou, ale po více jak 10 letech je nůtné přizpůsobit obchodování obecně používaným standardům, které jsou používané na všech vyspělích trzích po celém světě. Jednotná kniha objednávek bude tedy mnohem více transparentnější a přístupnější širší skupině investorů a kdo z tvůrců trhu bude chtít může nezávisle na ostatních objednávkách kotovat více kusů.
  • ---
  • Otázka (Charlie, 13:40) -
    Kde je odkaz na poplatky od 1.12.? Někdo tu píše, že ho četl, já vidím stále poplatky od 1.8.
  • Odpověď (Jan Kovalovský, makléř Patria Direct, 15:18) -
    Sazebník poplatků naleznete na www.patria-direct.cz, a to na záložce Home v části „Dokumenty“. Zde je k dispozici jak aktuálně platný sazebník, tak sazebník poplatků platný po zavedení systému Xetra od 30. 11. 2012.
  • ---
  • Otázka (JaPo, 13:36) -
    Dobrý den, když sleduji vývoj českých akcií v posledních letech, zvažuji spíše nějaké alternativní méně rizikové investice. Nabízíte také něco takového?
  • Odpověď (Jan Kovalovský, makléř Patria Direct, 15:11) -
    Jako méně rizikovější produkty je přes Patria Direct možné obchodovat například korporátní dluhopisy. Na trhu se vyskytuje nepřeberné množství korporátních dluhopisů, z kterých je možné vybrat dle individuálních požadavků (výnos, maturita,..). Další možností je nákup investičního zlata.
  • ---
  • Otázka (P., 13:36) -
    Bude časové vypořádání obchodů jako doposud D+2, nebo okamžité?
  • Odpověď (Roman Koděra, makléř Patria Direct, 15:04) -
    Dobrý den, vypořádání obchodů na BCPP probíhá v čase T+3 a to bude zachováno i nadále s přechodem na novou platformu. Název Xetra může být trochu zavádějící s německým trhem, na kterém vypořání obchodů probíhá v T+2.
  • ---
  • Otázka (Bára, 13:33) -
    Dobrý den, jedním z programů investičního dne s Patrií je představení nové obchodní platformy. Kdy bude nová platforma v provozu a co bude nového? Nemáte nějaký zkušební přístup, kde bych se na to mohla podívat? Děkuji vám, Zvědavá Bára
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 14:49) -
    Dobrý den, děkujeme za zájem. Ke spuštění nové obchodní aplikace dojde již během následujícího měsíce. Zbrusu novou obchodní aplikaci si v demo provozu můžete vyzkoušet již nyní. Po registraci zde, Vám budou zaslány přihlašovací údaje a nové funkce jako obchodování z grafů, pohodlné využívání nástrojů technické analýzy nebo Terminál si budete moci sama vyzkoušet. Věříme, že s novou obchodní aplikací budete spokojena, zároveň předem děkujeme za jakékoliv připomínky k demo aplikaci.
  • ---
  • Otázka (Zulák, 13:29) -
    Co si myslíte o NWR a klesající ceně jejích akcií? Poslední výsledky vcelku dobré, ale stále to padá. Chápu to jako korelaci s cenou uhlí, vidíte ale nějaké faktory, které by mohly přispět k růstu ceny? Stále máte cílovku nad 100 korunami a hodláte ji změnit?
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 14:59) -
    Dobrý den, bohužel pokles postihl celý uhelný sektor, nikoli jen akcie NWR. Výsledky společnost měla vcelku dobré ve vztahu k úrovni dosahovaných cen, což naznačuje alespoň snahu o kontrolu nákladů.

    Titul se na současných cenových úrovních pohybuje především kvůli slabé prognóze pro možné zlepšení. Otázka změny cílové ceny zřejmě nemusí v tento okamžik hrát zásadní roli. K případnému růstu by mohla přispět i třeba dočasně zvýšená poptávky po produkci oceláren a předních odběratelů produkce NWR.
  • ---
  • Otázka (ZK, 13:21) -
    Dobrý den. Můžete nám sdělit, jaká jsou vlastně positiva a negativa přechodu na Xetru? Co se změní k lepšímu? Nebo jde jen o poplatky??? Patria chtěla přejít na xetru nebo kdo to inicioval? Díky, ZK
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 14:28) -
    Svým způsobem jsem na tuto otázku odpovídal níže. Pozitivem je unifikace burzovního obchodního prostředí na trzích ve střední a východní Evropě, které může přimět některé dosud váhající investory na těchto trzích aktivně obchodovat. Pro investora zvyklého na prostředí KOBOS se kromě změny některý pokynů nic nezmění.

    Nelze proto hodnotit, zda změna sama je, resp. bude negativní či pozitivní – to ukáže jedině čas. O poplatky v tomto ohledu rozhodně nejde. Patria nebyla iniciátorem změny obchodního systému. Ve vztahu k iniciaci přechodu na XETRA musíte tuto otázku položit spíše managementu Vienna Borse, protože skupina Patria není vůči BCPP v žádném vlastnickém vztahu.
  • ---
  • Otázka (Investor**, 13:17) -
    Jak si nyní stojíte co se týče výše poplatků ve srovnání s konkurencí - Fio, BJ... a pokud jste nejdražší, tak proč? Proč nezměníte poplatkovou politiku a nesnížíte poplatky na úroveň konkurence? Díky.
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 14:30) -
    Podrobnou analýzu konkurence jsme ještě neprovedli, protože nemáme k dispozici všechny sazebníky. Z dosud známého, ceny Patrie nepřevyšují výrazným způsobem ceny konkurenčních obchodníků. Naopak, podle našeho názoru, Patria výrazně převyšuje konkurenci kvalitou servisu, stabilitou své aplikace, funkčností obchodního prostředí i zabezpečením všech procesů.
  • ---
  • Otázka (P. Karoch, 13:13) -
    Hezké odpoledne, asi trochu odbočím od xetry, ale můžete nám prosím popsat pěkně bez kliček, co se vlastně děje s KITD a jestli může firma skutečně zbankrotovat? Na jaké úrovni by mohl být spekulativní BUY? Jaká je nyní vaše cílová cena pro akcie KITD? Zdravím a děkuji. P. Karoch
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 14:10) -
    V tuto chvíli není možné poskytnout příliš relevantní informace, protože ani management společnosti KITD neposkytl příliš vodítek pro možné stanovení budoucího vývoje ceny.
     
    V každém případě výrazně vzrostla rizika spojená se společností a do vyjasnění provozních údajů nebude prostor na trvalejší predikce.
  • ---
  • Otázka (Kulík, 13:11) -
    Dobrý den, co se stane po přechodu na Xetru s titulem KIT digital? Zůstane nadále na zvláštním trhu? Hodláte po nových zprávách od firmy nějak upravit cílovou cenu a doporučení pro klienty?
  • Odpověď (Roman Koděra, makléř Patria Direct, 14:02) -
    Dobrý den, akcie společnosti KIT digital budou nadále zařazeny v segmentu START a tedy budou součástí nové obchodní platformy XETRA. Komentář analytika k aktuálnímu vývoji bude zveřejněn na našich stránkách.
  • ---
  • Otázka (Zvonař, 13:10) -
    Dobrý den, četl jsem váš nový sazebník, ale nechce se mi dělat nějakou detailní srovnávací analýzu. Můžete mi ve stručnosti osvětlit, kde a co zlevnilo a kde a co zdražilo? Díky, Zvonař.
  • Odpověď (Jakub Lukáš, makléř Patria Direct, 13:54) -
    Pro většinu našich klientů došlo ke snížení poplatků, zlevnily např. veškeré pokyny zadávané v segmentu Kobosu. Pro určitou menší skupinu klientů byly bohužel poplatky platné do 29.11.2012 výhodnější. V systému Xetra však klienti nebudou v souvislosti se zrušením lotů nuceni investovat v tak velkých objemech. Proto se domníváme, že v konečném důsledku budou pro klienty poplatky vyplývat příznivěji.
  • ---
  • Otázka (mila69, 11:57) -
    Dobrý den, rád bych se zeptal jestli se mění poplatky účtované samotnou burzou a případně jak? a jestli je pravda že se zavádí minimální poplatek ve výši 10,-kč a jestli tento poplatek, při uspokojení pokynu na několikrát, bude účtován vícekrát. Děkuji.
  • Odpověď (Martin Oliva, makléř Patria Direct, 13:49) -
    Dobrý den, poplatky účtované Burzou cenných papírů Praha (BCPP) doznají nepatrných změn. Poplatek BCPP u obchodů s tituly, pro které Patria Finance, a.s. vykonává činnost tvůrce trhu, činí i nadále 0,01 % z objemu obchodu. V případě obchodu s cenným papírem, u kterého Patria Finance, a.s. vystupuje v roli Patrona emise na trhu START, se rovněž nic nemění – tento obchod je tedy od poplatku BCPP osvobozen.

    V ostatních případech, tedy u obchodů s emisí, kde Patria Finance nevykonává činnost tvůrce trhu ani nevystupuje v roli Patrona emise je poplatek BCPP ve výši 0,04 %. Problematiku poplatků u pokynů, které jsou částečně uspokojeny několikrát, příp. během několika dnů, jsem popsal níže u otázky číslo 3. Děkuji.
  • ---
  • Otázka (Lumídek, 11:36) -
    Jestli to chápu dobře, tak větší ryby, které využívají například služeb Fio, budou muset platit větší poplatky, protože dřívější slevy spojené se SPADem a loty zmizí. Nebouří se tito investoři? Neutečou? Očekáváte jakýkoliv příliv nebo odliv investorů spojený s přechodem na Xetra?
  • Odpověď (Michal Zachar, makléř Patria Direct, 13:43) -
    Loty nezmizí, změní se pouze jejich funkce. Market makeři budou mít povinnost zabezpečovat likviditu trhu kotováním minimálně v objemu jednoho lotu. Máte však pravdu v tom, že pro investory obchodování v lotech končí a poplatky se sjednotí. Poplatky v novém sazebníku jsou v mnoha případech nižší než doposud.

    Obecně lze očekávat, že nový obchodní systém přitáhne zájem investorů, kteří jsou na systém Xetra zvyklý z ostatních trhů.
  • ---
  • Otázka (matrix, 11:07) -
    Četl jsem tu něco o tom, že XETRA Praze přinese lepší propojení se západními burzami. Jak to mám chápat a co to přinese?
  • Odpověď (Jan Kovalovský, makléř Patria Direct, 13:29) -
    Výhodou nového obchodního systému je, že je již využíván např. v Německu a Rakousku. Zavedení Xetry tudíž zpřístupní pražskou burzu i zahraničním investorům. Stejně tak obchodníci pražské burzy budou mít snadnější přístup na zahraniční trhy využívající obchodní systém Xetra.
  • ---
  • Otázka (Jarka, 10:45) -
    Dobrý den, když nebude možnost zadat pokyn "Všechno nebo nic", jak se budou účtovat poplatky, když se pokyn uspokojí provedením několika nákupů či prodejů? To se bude platit minimální poplatek za každý? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Oliva, makléř Patria Direct, 13:23) -
    Dobrý den, pokud se bude jednat o pokyn s platností na jeden obchodní den, tak se výsledný celkový poplatek bude počítat z celkového uspokojeného množství daného pokynu. U pokynů s vícedenní platností a s uspokojením v jednotlivých dnech, se poplatek bude počítat zvlášť za jednotlivé obchodní dny, ve kterých proběhlo částečné uspokojení pokynu.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 10:28) -
    Dobrý den, věříte, že XETRA může pro pražskou burzu znamenat pozitivní zlom z pohledu likvidity a přílivu nových emisí na trh? Díky za upřímnost JK
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 13:14) -
    Přechod na platformu XETRA nepochybně přispěje k unifikaci obchodního prostředí v rámci burz střední a východní Evropy. V tomto smyslu uvedený krok může vyšší likviditě pomoci – mnoho zahraničních obchodníků, využívajících nyní elektronické platformy, bude moci via XETRA obchodovat v Praze stávající tituly rychleji a komfortněji.

    Na druhou stranu XETRA sama o sobě likviditu nezvýší, pokud nebude s čím obchodovat. XETRA není samospasitelná, je to pouze a jedině nástroj. Pokud si budou firmy i nadále chodit pro peníze do banky, spíše než na Burzu a stát se bude tvářit, jako by Burza v Praze nikdy nebyla, nic se nezmění.
  • ---
  • Otázka (Oskar, 9:41) -
    Dobrý den Mám dvě otázky. 1. Bude možné s Patrií obchodovat v lotech s poplatkem 0,1% jako doposud? 2. Pochopil jsem, že nebude možné zadat pokyn všechno nebo nic. Pokud tedy dám pokyn pak bude možné, že se realizuje v jednom dni, ale ve více obchodech. Poplatek se bude počítat pro každý obchod zvlášť, nebo bude jeden poplatek z celého objemu pokynu?
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 13:04) -
    Dobrý den, 1. Pro klienty Patria Direct z důvodu přechodu na Xetru končí povinnost obchodovat v lotech. Velikost objednávky bude čistě na Vašem uvážení a volbě.

    2. Pokyn všechno nebo nic nebude možné zadat. Možností bude využít pokynu FOK (fill-or-kill), u kterého rovněž dochází k plné exekuci, nebo jeho propadnutí. Na rozdíl od všechno nebo nic, však pokyn FOK nemůže mít delší dobu platnosti.

    Při částečné realizaci ve více dnech bude poplatek účtován stejným způsobem jako na všech trzích, tj. z každé realizace v daném obchodním dni.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    22.11.2012 14:27

    nemyslíte .že se patria podílí na kulišárnách viz.KIT,NWR,ECM,CETV atd a důvěra investorů je v koncích stejně jako pražská burza včetně patrie jdou do kytek - ámen
    franc
  •  
    22.11.2012 14:20

    Hezké odpoledne.Nemáte pocit,že napojení na xetru naopak způsobí silný prodejní tlak na naší burzičce?
    ?
  • Proč se nebude obchodovat do 17 neb 17,30
    22.11.2012 13:59

    odpolední obchodní doba nekorespondující se západními a US trhy JEN NAHRÁVÁ POKRAČUJÍCÍM KULIŠÁRNÁM POMOCÍ tzv. MARKET MAKERS. Vás chápu proč v tom chcete pokračovat,
    plejer
  • MiniSPAD kontra XETRA
    22.11.2012 13:53

    Pro drobné investory obchodující přes miniSPAD se jeví XETRA jako poměrně velké zdražení: konkrétně na příkladu změna vypadá následovně: dnes koupím/prodám jeden minilot NWR (100 ks) za poplatek 33,30 Kč (intraday pak jen za 22,20) plus poplatek burze 0,74 Kč. V XETŘE ten samý obchod bude za 80 Kč plus stejných 0,74 pro burzu. Zdražení činí, zanedbáme-li poplatek burze, 140%! pro jednorázový pokyn, resp. 260%!!! pro intraday pokyn to už je opravdu hodně. Neuvažujete o nějaké možnosti jako byl miniSPAD i v XETŘE?
    karel304
  •  
    22.11.2012 13:51

    Dobrý den, zajímalo by mě, co soudíte (či víte) o momentální aktivitě zahraničních investorů/obchodníků na pražské burze v souvislosti s přechodem na XETRU. Tj. zda jejich aktivita odpovídá pouze situaci na trzích, či může být z nějakého důvodu odkládána až na spuštění obchodování v novém systému (nebo naopak je urychlována v obavě z možných počátečních potíží náběhu na nový systém). ?
    Busidea
  • přechod na xetru
    22.11.2012 13:48

    Jaký očekáváte průběh přechodu na xetru? Máme se připravit na nějaké větší výpadky? Existuje možnost, že se burza přepne při problémech zase zpátky na spad a kobos?
    zvonař
  • výhled
    22.11.2012 13:44

    Dobré odpoledne. Jaký je prosím Váš výhled pro akcie pro zbytek roku? Jaké regiony a jaké segmenty by mohly jít nahoru a proč? Děkuji za podrobné informace..
    zvonař
  • xetra
    22.11.2012 13:44

    Dobrý den, na trhu jdou zvěsti, že velcí hráči se obávají ztráty likvidity přechodem na xetra systém ze SPAD. Jde zejména o některé spadové tituly jako čez. Prý je to hlavní důvod zvýšeného objemu obchodů na čez v posledních hodinách, dnech a týdnech. Doposud kotace ve spadu zajišťovaly např. na čez okamžitou likviditu 50 tis. ks na obě strany, nově to bude chabých 13,5 tis. ks. Sice je to minimum jaké rvůrci budou muset kotovat, ale budou dobrovolně kotovat více kusů? Co si o tom myslíte? Díky.
    Milos
  •  
    22.11.2012 13:40

    Kde je odkaz na poplatky od 1.12.? Někdo tu píše, že ho četl, já vidím stále poplatkyod 1.8.
    Charlie
    • to Charlie
      22.11.2012 14:14

      https://www.patria-direct.cz/HomeDokumenty.aspx
      oh171
  •  
    22.11.2012 13:36

    Dobrý den, když sleduji vývoj českých akcií v posledních letech, zvažuji spíše nějaké alternativní méně rizikové investice. Nabízíte také něco takového?
    JaPo
  • Časové vypořádání obchodů
    22.11.2012 13:36

    Bude časové vypořádání obchodů jako doposud D+2, nebo okamžité?
    P.
  • nová patria?
    22.11.2012 13:33

    Dobrý den, jedním z programů investičního dne s Patrií je představení nové obchodní platformy. Kdy bude nová platforma v provozu a co bude nového? Nemáte nějaký zkušební opřístup, kde bych se na to mohla podívat? Děkuji vám, Zvědavá Bára
    zvonař
  • NWR
    22.11.2012 13:29

    Co si myslíte o NWR a klesající ceně jejích akciií? Poslední výsledky vcelku dobré, ale stále to padá. Chápu to jako korelaci s cenou uhlí, vidíte ale nějaké faktory, které by mohly přispět k růstu ceny? Stále máte cílovku nad 100 korunami a hodláte ji změnit?
    zvonař
  • proč?
    22.11.2012 13:21

    Dobrý den. Můžete nám sdělit, jaká jsou vlastně positiva a negativa přechodu na Xetru? Co se změní k lepšímu? Nebo jde jen o poplatky??? Patria chtěla přejít na xetru nebo kdo to inicioval? Díky, ZK
    zvonař
  • poplatky
    22.11.2012 13:17

    Jak si nyní stojíte co se týče výše poplatků ve srovnání s konkurencí - Fio, BJ... a pokud jste nejdražší, tak proč? Proč nezměníte poplatkovou politiku a nesnížíte poplatky na úroveň konkurence? Díky. Investor**
    zvonař
  • KITD
    22.11.2012 13:13

    Hezké odpoledne, asi trochu odbočím od xetry, ale můžete nám prosím popsat pěkně bez kliček, co se vlastně děje s KITD a jestli může firma skutečně zbankrotovat? Na jaké úrovni by mohl být spekulativní BUY? Jaká je nyní vaše cílová cena pro akcie KITD? Zdravím a děkuji. P. Karoch
    zvonař
  • KITD
    22.11.2012 13:11

    Dobrý den, co se stane po přechodu na Xetru s titulem KIT digital? Zůstane nadále na zvláštním trhu? Hodláte po nových zprávách od firmy nějak upravit cílovou cenu a doporučení pro klienty?
    Kulík
  • poplatky
    22.11.2012 13:10

    Dobrý den, četl jsem váš nový sazebník, ale nechce se mi dělat nějakou detailní srovnávací analýzu. Můžete mi ve stručnosti osvětlit, kde a co zlevnilo a kde a co zdražilo? Díky, Zvonař.
    zvonař
    • Re: poplatky
      22.11.2012 15:38

      Akcie KOBOS od 100 tis. do 299 tis. CZK 150 CZK + 0,40% Akcie CR (Xetra) od 100 tis. do 299 999 CZK 200 CZK + 0,30% Nezlobte se, ale to je nárůst min. o 25%!!!
      oh171
  •  
    22.11.2012 11:57

    Dobrý den, rád bych se zeptal jestli se mění poplatky účtované samotnou burzou a případně jak? a jestli je pravda že se zavádí minimální poplatek ve výši 10,-kč a jestli tento poplatek, při uspokojení pokynu na několikrát, bude účtován vícekrát. Děkuji.
    mila69
  • Bývaly nižší poplatky za loty
    22.11.2012 11:36

    Jestli to chápu dobře, tak větší ryby, které využívají například služeb Fio, budou muset platit větší poplatky, protože dřívější slevy spojené se SPADem a loty zmizí. Nebouří se tito investoři? Neutečou? Očekáváte jakýkoliv příliv nebo odliv investorů spojený s přechodem na Xetra?
  •  
    22.11.2012 11:07

    Četl jsem tu něco o tom, že XETRA Praze přinese lepší propojení se západními burzami. Jak to mám chápat a co to přinese?
    matrix
  •  
    22.11.2012 10:45

    Dobrý den, když nebude možnost zadat pokyn "Všechno nebo nic", jak se budou účtovat poplatky, když se pokyn uspokojí provedením několika nákupů či prodejů? To se bude platit minimální poplatek za každý? Děkuji za odpověď.
    Jarka
  • likvidita
    22.11.2012 10:28

    Dobrý den, věříte, že XETRA může pro pražskou burzu znamenat pozitivní zlom z pohledu likvidity a přílivu nových emisí na trh? Díky za upřímnost JK
    Koutný
  •  
    22.11.2012 9:41

    Dobrý den Mám dvě otázky. 1. Bude možné s Patrií obchodovat v lotech s poplatkem 0,1% jako doposud? 2. Pochopil jsem, že nebude možné zadat pokyn všechno nebo nic. Pokud tedy dám pokyn pak bude možné, že se realizuje v jednom dni, ale ve více obchodech. Poplatek se bude počítat pro každý obchod zvlášť, nebo bude jeden poplatek z celého objemu pokynu?
    _RaS_

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

 TémaNázor
22:57Kellnetovi
20:51Re: Ridley
20:48 
20:47 
20:43Ridley
20:38 
20:11 
19:56 

Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

      Analýzy online