Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Milan Jasný, šéf LMC (Jobs.cz, Prace.cz) na Patria.cz - o trhu práce, příležitostech, vzdělávání

Milan Jasný, šéf LMC (Jobs.cz, Prace.cz) na Patria.cz - o trhu práce, příležitostech, vzdělávání

27.11.2012 13:00
Autor: Redakce

Útlum ekonomiky, vleklá dluhová krize v Evropě. Ne jediné impulsy, které obrátily vývoj tuzemské míry nezaměstnanosti z dosahu 5 procent v průběhu roku 2008 v následujících dvou letech až k 10 procentům. Předpovědí Patria je její setrvání nad 9 procenty také v letech 2013 a 2014.

Krize vyvolala propouštění, potřebu hledat nové uplatnění. Na rozsah změny nebyli připraveni lidé, firmy ani trh práce jako takový. Na volné místo připadá řádově 40 uchazečů, méně nabídek přineslo vyšší konkurenci. Standardem u zhruba tří čtvrtin tuzemských zaměstnanců se dle průzkumů stala práce přesčas, dosud samozřejmá spíše u vyšších pozic. Na druhou stranu stále zejména lidé s vyšší kvalifikací nejsou ochotni se stěhovat, alespoň z části změnit obor svého pracovního zaměření.

Výsledkem je pak například i to, že firmy v Praze jako centru stále zasaženém méně proti celé ČR, mají problém najít vhodného kandidáta. Téměř v plenkách je v ČR stále trh kratších a jiných dynamičtějších podob pracovních úvazků, jak z pohledu méně vítané alternativy plného zaměstnání, tak příležitostí pro ty, co si jej časově dovolit nemohou (například mateřské dovolené). V západní Evropě přitom tento trh tvoří zhruba pětinu celku, ve Skandinávii dokonce téměř polovinu. Chybí nabídka zaměstnanců, zájem firem, přetrvávají bloky na obou stranách?

Jak změnila krize tuzemský pracovní trh, myšlení lidí, myšlení firem? Které obory jsou největší zátěží nezaměstnanosti a kde jsou skryté příležitosti? Co může zlepšit pracovní trh v ČR i širším regionu CEE a šance na něm? Jaké trendy lze čekat do budoucna? Na vše, co vás zajímá kolem tuzemského trhu práce, se ptejte již nyní Milana Jasného, generálního ředitele LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Práce.cz. Odpoví od 13 hodin v online rozhovoru na Patria.cz


Milan Jasný, generální ředitel společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz
Milan Jasný do LMC nastoupil již v roce 1998 na částečný úvazek coby vůbec první obchodník firmy ještě během svých vysokoškolských studií. Po absolvování Vysoké školy ekonomické (obor Informační management) ve společnosti zůstal a prošel různými pozicemi od obchodního manažera, obchodního ředitele, šéfa divize e-recruitment až po donedávna zastávaný post obchodního a marketingového ředitele. V této roli Milan Jasný v uplynulých třech letech koordinoval činnost všech business unit spadajících do obchodního křídla firmy, které je zaměřeno na služby uživatelům a zákazníkům. Post generálního ředitele zastává od 1. června 2012.
Milan je ženatý, má dvě dcery a ve volném čase se intenzivně věnuje rodině, četbě a rekreačním sportům.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Jarda, 14:06) -
    Hezký den, investujete na trzích? Jaký jste typ investora, a které kategorii aktiv v současné nejisté době věříte nejvíce? Když přihodíte i nějaký ten investiční tip, zlobit se nebudu :-)
  • ---
  • Otázka (Educo, 13:59) -
    Níže jste zmínil VŠ a celoživotní vzdělávání. Nebylo by zajímavé pro firmu vašeho postavení uzvažovat o přidružení vlastní vzdělávací odnože - rekvalifikace, odbrorné kurzy, softskils, jazyky...Znalosti o tom, co a kterým směrem je potřeba, přece máte od klientů na obou stranách.
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 14:14) -
    Dobrý den, toto není naše strategie. My se profilujeme jako platforma nebo-li služba, kde se mohou setkávat obě strany trhu práce a do budoucna to stejné chceme mít i v oblasti vzdělávání.

    Děkuji za všechny Vaše otázky a přeji hezký den!
  • ---
  • Otázka (BB, 13:56) -
    Zdravím Vás. Nepozorujete určitý trend částečného odklonu firem od hledání potenciálních zaměstnanců přes internet?... zdá se mi, že zkušenější firmy už dnes samy dobře vědí, kam pro kvalitní zaměstnance "šáhnout"...nebo se pletu? Děkuji za odpověď!
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 14:13) -
    Dobrý den, nepozorujeme, dokonce nedávno vyšla studie v západní Evropě, která ukázala, že nejvýznamějším zdrojem kandidátů pro firmy jsou pracovní portály na internetu a v Čechách tomu není jinak. Dokonce pozorujeme, že tento způsob hledání zaměstnanců v poslední době objevují i menší zaměstnavatelé, kteří předtím preferovali tradičnější způsoby.
  • ---
  • Otázka (Any, 13:53) -
    Dobrý den, vedete si nějaké ukazatele úspěšnosti inzerátů vedených na Vámi provozovaných webech? Zajímá mě, jestli máte v nějaké formě zpětnou vazbu od firem, kterým zprostředkováváte kontakt s uchazeči o práci…Kde by se případně daly najít? Děkuji
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 14:11) -
    Dobrý den, pravidelně vyhodnocujeme formou průzkumu spokojenost našich zákazníků, kdy klíčovým ukazatelem je počet relevantních kandidátů, které získali na pozici. Víme, že pokud je temto počet kolem šesti, pak jsou spokojeni :) Jinak průměr všech odpovědí na jeden inzerát se líší dle oboru a lokality, ale celkový průměr se na jobs.cz pohybuje kolem 24.
  • ---
  • Otázka (ROB, 13:51) -
    Dvě situace: Člověk, který přijde o práci a třeba živí rodinu a dítě, nechce dočasně přijmout "horší", protože by polevil ze svých požadavků. Raději dočasně nevydělá nic. a naopak: Bankovní úřednice přijde o práci a Úřad práce ji v rámci povinností nařídí zametat na ulici. Tam ji vidí potenciální budoucí zaměstnavatel. Kde je podle vás rozumný balanc a vybočují Češi typicky jedním nebo druhým směrem?
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 14:03) -
    Dobrý den, myslím si, že vhodná strategie je skutečně být na začátku o něco trpělivější a neslevovat ze svých nároků. Pokud se však dlouho nedaří najít uplatnění (více než 6 měsíců), je potřeba být pragmatický a i za cenu horší pozice zůstat v kontaktu s prací. U budoucího zaměstnavatele je to rozhodně lepší obrázek než mít velmi dlouhou pauzu bez jakéhokoliv zaměstnání. U specialistů se pak v těchto případech vyplatí kombinovat více aktivit - např. dobrovolnictví a nebo zkusit různé formy přivýdělku (např. konzultace).
  • ---
  • Otázka (Prokeš, 13:28) -
    Školy v minulých deseti či patnácti letech chrlily spoustu absolventů humanitně zaměřených, zatímco český průmysl potřebuje spíš techniky. Vidíte ze své pozice v tomto nějaké zlepšení, změnu?
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:56) -
    Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím, my vidíme posun v tom, že první příčky dnes neokupují humanitní obory, ale studia s ekonomickým zaměřením. Situace na trhu by si však žádala větší posun směrem k technickým oborům, protože pro řadu firem je opravdu velmi obtížné nahradit odcházející silnou generaci konstruktérů a techniků. Musíme si uvědomit, že pokud firmy, které dnes např. mají vývojová centra v ČR a nebudou schopni je obsadit vhodnými kandidáty, pak svůj vývoj přesunou jinam a to určitě naší ekonomice neprospěje.
  • ---
  • Otázka (Polyglot, 12:56) -
    Dobrý den, zajímalo by mne, zda se s posledními roky zlepšuje vybavenost Čechů jazyky a na druhé straně, zda se od mnou chápaného určitého "fetiše" požadavky na ni zracionálnily na straně firem (ve smyslu, co je skutečně potřeba a ne módní - AJ versus další jazyky, znovunalezení němčiny, ruštiny, nárůst španělštiny, francoužštiny)
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:54) -
    Dobrý den, u většiny pozic je dnes angličtina opravdu standardem. Odráží se to jak v požadavcích firem (avšak souhlasím s tím, že občas je to v podstatě zbytečný požadavek zvláště pokud jde o úroveň znalosti anebo v horším případě, kdy angličtina pro výkon práce vůbec není zapotřebí) tak i ve vybavenosti lidí, kteří však mají tendenci se spíše podceňovat, proto uvádějí nejčastěji znalost na základní úrovni. Přesto si však myslím, že znalost dalšího jazyka (ovšem v kombinaci k té angličtině) začíná být zajímavou konkurenční výhodou na trhu práce. Uchazeči tak může otevřít dveře, které by jinak zůstaly zavřeny. Regionálně je nám nejbližší němčina, ale i ostatní Vámi zmíněné jazyky mají perspektivu.
  • ---
  • Otázka (Radovan, 12:27) -
    Jaké změny sledujete v posledních letech na trhu? Mají uchazeči nižší požadavky na typ pozice či plat? Jsou naopak firmy náročnější? - v této souvislosti: Statistiky z jobs.cz ukazují, že průměrná platová nabídka firem poměrně výrazně překračuje platové požadavky uchazeče (finance, PR, marketing). Je to asi přirozené, ale můžete to okomentovat napříč sektory?
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:53) -
    Dobrý den, tyto statistiky je potřeba brát spíše jako hrubou orientaci pro konkrétní obory, je to ovlivněno tím, že firmy spíše o něco nadsazují platové nabídky, aby si nelimitovaly zájem uchazečů, kteří plat používají jako vyhledávací kritérium. Bavíme se zde tedy spíše o nějakém rozmezí než přesné výši mzdy, která je vždy stanovena dohodou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Z hlediska oborové skladby pak platí, že tam kde firmy nemají dostatek vhodných uchazečů přistupují i k postupnému navyšování nástupní mzdy, aby svou nabídku zatraktivnily. Podle našich statistik tak například i dnes rostou mzdy v oblasti IT.
  • ---
  • Otázka (Zvonař, 12:15) -
    Hezký den, myslím, že se o LMC nějakou dobu hovořilo jako o kandidátovi na vstup na pražsklou burzu. Jaká je nyní situace, plánujete někdy emitovat akcie na (naší) burze? Díky, Zvonař
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:45) -
    Dobrý den, vzhledem k tomu, že v lednu t.r. získala 100% podíl v LMC finská mediální skupina Alma Media, která je na burze již kótována, tak jsem přesvědčen, že vstup LMC na burzu není na pořadu dne.
  • ---
  • Otázka (Homo, 11:42) -
    Jaký vliv máte na vaši přidruženou organizaci Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jo a při té příležitost, nevíte komu volal Janoušek.
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:43) -
    Dobrý den, vliv nemáme žádný a odposlechy nevedeme.
  • ---
  • Otázka (Hanz, 11:35) -
    Dobrý den. Jen bych Vás touto cestou rád upozornil, že Váš web server má nějaké potíže. V posledních dnech ukazuje, že přiložené soubory včetně životopisů jsou příliš velké, i když tomu tak samozřejmě vůbec není. Díky tomu se bohužel nedá odpovědět na některé nabídky práce např. skrze jobs.cz. Díky za brzké vyřešení problému.
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:42) -
    Dobrý den, děkuji za upozornění, ptal jsem se kolegů a o žádném problému nevědí, v systému evidujeme běžný počet odpovědí včetně příloh tak jako obvykle. Zřejmě se jedná o nějaký problém v individuáoním nastavení, velmi by nám pomoho a ocenili bychom, pokud byste mohl Váš problém poslat na naší supportní linku prostřednictvím následujícího formuláře: http://www.lmc.eu/kontakty/reknete-nam-to/
    Moc děkuji a přeji hezký den.
  • ---
  • Otázka (Brom, 11:32) -
    Níže už se někdo ptal na efekty, ale z jiné strany: Jak dlouho čekají uchazeči, než přes váš web najdou práci? Bude se to jistě lišit podle vzdělání apod. Ale máte nějaký průměr? A jak moc krize situaci zhoršila?
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:41) -
    Dobrý den, my v našem systému nesledujeme konkrétního uživatele, takže tyto statistiky k dispozici nemáme, ale i rostoucí míra dlouhodobé nezaměstnanosti ukazuje, že se tato doba prodlužuje. Firmy jsou i nyní mnohem opatrnější a nebývá neobvyklé, že velmi vysoké pozice trvají řádově měsíce a někdy dokonce bývají i v průbehu výběrového řízení tyto pozic zrušeny.
  • ---
  • Otázka (AMN, 11:32) -
    V oboru vaší profese se již pohybujete určitou dobu a tak máte možnost podívat se kriticky i na činnost vaší firmy. V minulosti jsem využila vašich služeb jako zaměstnavatel. Co by nejvíce pomohlo Vám, rozhýbat kromě legislativy, pracovní trh a jeho kvalitu? Sám jistě dokážete zhodnotit, že většinu toho, co vyprodukuje naše školství na všech stupních, je do praxe téměř nepoužitelné. Jaké je vaše stanovisko na tzv. shadowing system neboli program? Dle mého názoru mají mladí lidé během studia "příliš mnoho" volného času na neobohacující se aktivity. Své studijní znalosti by měli -mohli /raději/ uplatňovat v praxi tzv. systémem intime-immediately. V minulých dobách tento systém velmi dobře fungoval např. u řemeslných a učnovských profesí. Děkuji za názor a přeji mnoho úspěšných rozhodnutí v těchto nelehkých podnikatelských časech.
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:40) -
    Dobrý den, díky tomu, že se nyní začínáme zaměřovat i na trh vzdělávání, tak jsme v kontaktu nejen se zaměstnavateli,a le i se školami. A vidíme, že obě strany si uvědomují potřebu zaměřit se na praktickou stránku přípravy studentů. V současné době se hledají cesty spolupráce škol a firem, je dobré, že už existují pozitivní konkrétní příklady, jsme optimista v tom, že v této oblasti nutně dojde ke zlepšení, protože bez toho to opravdu nepůjde. Z pohledu legislativy pak není podle mého názoru nezbytně nutná nějaká specifická podpora, ale postačí, pokud stát nebude tuto spolupráci nijak komplikovat.
  • ---
  • Otázka (Martina Kopecká, 11:28) -
    Dobrý den. Platí ještě pořád, že v Praze není problém najít práci, nebo se zhoršení dostavilo i sem? Máte nějaký obrázek o tempu a fázi propouštění v provozech firem (tedy spíše po republice) versus v centrálách (zejména Praha)? Jaký očekáváte vývoj Praha versus ČR dál? Děkuji
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:36) -
    Dobrý den, platí to, že Praha má stále nejnižší nezaměstnanost v republice, tudíž ten rozdíl zde stále je. Podmínky pro nalezení práce v Praze jsou stále daleko lepší než v ostatních regionech ČR. Co se týče propouštění, nemáme k dispozici globální data, pouze řadu jednotlivých signálů od našich zákazníků a tam pozorujeme tendenci k vyšší efektivitě a to zejména v oblasti středního managementu a to se samozřejmě týká i centrál firem v Praze. Na druhou stranu opravdu neočekáváme, že by Praha měla v budoucnu svůj status odlišnosti v oblasti zaměstnanosti od regionů ztratit.
  • ---
  • Otázka (Tomáš, 11:19) -
    Jak nahlížíte na politiku minimální mzdy a sociálních dávek. Myslíte si, že by se změnou parametrů dala zlepšit motivace či pružnost lidí při hledání práce? Nebo by to bylo spíš ke škodě věci?
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:34) -
    Je pravda, že u některých pozic je rozdíl v příjmu z práce a ze sociální dávky velmi nízký (např. 20 %) a pak lidé opravdu řeší, zda se jim vůbec vyplatí nastoupit do zaměstnání, protože jim pak vznikají i další náklady (např. dojíždění). Na druhou stranu, pokud opravdu v některém regionu práce není, tak není řešením ty dávky lidem sebrat. Mslím, že je to širší problém celkového systému sociálních dávek a zdanění práce, kdy některé modely by se mohly přehodnotit a to nejen ve vztahu k uchazečům, ale i ve vztahu k firmám, které by pak mohly získat větší prostor pro najímání nových lidí bez obavy z neúměrného nárůstu nákladů.
  • ---
  • Otázka (Bufik, 11:13) -
    Prošel jsem si Vaše cv a opravdu se snažím pochopit co jste celý život dělal. Dokud jste prodával otroky (teda pracovníky) tak ok, ale když jste to začal řídit? Co dělá marketingový ředitel v LMC? Nemrzí Vás, že jste se nevěnoval nějakým užitečnějším povoláním - namátkou truhlář, pornoherec nebo profesionální boxer?
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:34) -
    Musím říci, že mě moje práce velmi baví a smysl vidím v tom, že díky naším službám si může každý najít své nejlepší místo, tedy i ten truhlář či profesionální boxer, u toho pornoherce už bych si nebyl tak jistý, na to jsou asi jiné servery :)
  • ---
  • Otázka (Koutný, 11:05) -
    Hezký den přeji, na úřadech práce se podle statistik z posledních měsíců hlásí stále více čerstvých absolventů vysokých škol. Sledujete i vy rostoucí převis poptávky mladých uchazečů s vyšším vzděláním po (první) práci? Jak si nechuť firem zaměstnávat mladé vysokoškoláky vysvětlujete? Co jste/byste dnes „poslal studovat“ své děti? JK
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:33) -
    Ano, letos je opravdu méně pozic pro absolventy VŠ (pokles cca 15% oproti loňsku), je to pro nás takový lakmusový papírek toho, co se na pracovním trhu děje, poněvadž v době konjunktury jsou firmy náchylnější a otevřenější absolventy angažovat. V současné době ztrácí absolventi jednu ze svých konkurenčních výhod a tou byla nižší cena práce, protože ostatní uchazeči své požadavky snižují a oproti absolventům nabízejí více zkušeností. Přesto však existuje řada specializací a zaměření, ve kterých firmy mají nedostatek relevantních uchazečů a tam se otevírá prostor i pro absolventy, nejvýraznějším příkladem je oblast IT (vývoj aplikací) a obecně se to týká technických profesí náročných na znalosti (designer, konstruktér). Proto bych mé děti poslal na technické obory, ale nevím, zda se mi to podaří, protože mám 2 dcery a u nich pozoruji jine tendence a myslím, že vždy je lepší, aby lidi dělali to, co je baví, v čem jsou nejlepší, protože to pak přinese i kýžené výsledky :)
  • ---
  • Otázka (P. L., 11:04) -
    Dobrý den, zaprvé bych rád od vás jako šéfa LMC slyšel, v čem si myslíte zejména, že kromě "burzy pracovních nabídek a poptávek" můžete pomoci jak na straně firem tak uchazečů a zejména, jestli máte nastavené nějaké jasné benchmarky, které úspěšnost měří a efekty dokazují. Dále jsem zaregistroval vaši akvizici portálu vysokeskoly.cz. Chcete se nějak speciálně zaměřit na tento segment trhu práce, případně jej v nějaké podobě formovat? Chystáte nějaké další akvizice ať obsahově tak teritoriálně, oblasti, do kterých chcete vstoupit?
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:23) -
    Dobrý den, ano, to, co měříme a vyhodnocujeme, je právě soulad mezi poptávkou a nabídkou na trhu práce, typicky například průměrný počet odpovědí na pracovní inzeráty dle oboru a regionu a pokud vidíme nějaký nesoulad, pak se snažíme zaměřit naše úsilí na tento specifický segment. Velký smysl nám zároveň začíná dávat propojování trhu práce a trhu vzdělávání, proto jsme i získali portál vysokeskoly.cz, který je vstupní branou pro studenty a absolventy na trh vzdělávání a posléze i na pracovní trh. Tento náš záběr chceme i nadále rozšiřovat a to až směrem k celoživotnímu vzdělávání, protože požadavky na výkon práce se dnes mění velmi dynamicky a pokud si lidé chtějí dlouhodobě udržet zajímavou možnost uplatnění, musí se neustále vzdělávat.
  • ---
  • Otázka (lego, 10:59) -
    Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na obchodní pozice v bankovnictví/fin. sluzbach. Hlavni naplni je samozrejme prodej, ale v neposledni dobe se hlavni cinnosti stava akvizice. Akvizicni a prodejni plany jsou nastaveny na nesmyslne castky, které de facto nikdo neplni a tudiz se zvysuje neuveritelne fluktuace. Myslite si, ze si to nekdy akcionari/BoD uvedomi, ze napr. shanet klienty v bankovnictvi za sazbu 1,5% na depozitech je nerealne? ze plnit plan prodeju vychazejici pomalu ze stavu 2007, kdy ekonomika rostla, klienti nebyly cross selovani je udrzitelne? Mate statistiku, jak casto vypisujete stejne pozice v obchode? cili jaka je realna fluktuace? Diky P.
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:17) -
    Ano máte pravdu, že fluktuace v obchodě je daleko vyšší než v případe jiných oborů, vidíme to i na počtu pozic, které se velmi často u nás obměňují. Nemůžu asi hodnotit obchodní strategii bank, ale podle mého názoru firmy často podceňují skryté náklady spojené s vyšší fluktuací. Jinými slovy, možná, že pro firmu je přínosnější obchodník, který stabilně plní reálné plány, než každé 2-3 měsíce zaučovat nového člověka, který stejně díky nereálným očekávaním z firmy odejde a celý kolotoč se znovu opakuje.
  • ---
  • Otázka (Postumus, 10:53) -
    Dobrý den, můžete říci, zda vidíte, případně jak velkou, korelaci mezi zájmem firem inzerovat nabídku volných pracovních míst na vývojem ekonomiky? Pokud ano, jak z tohoto pohledu vypadá příští rok 2013? Můžete dále říci, jakou roli dnes hraje při posuzování vhodnosti uchazeče o zaměstnání jeho profil zejména na sociální síti LINKEDIN, případně na sociální síti FACEBOOK? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:17) -
    Dobrý den, nabídka pozic má silnou korelaci s vývojem ekonomiky a naše zkušenost je taková, že nabídka pozic velmi rychle klesá (reaguje) na negativní změnu ekonomiky, ale bohužel v případě obratu je reakce pracovního trhu zpožděná, a to až o několik měsíců (zkrátka: v případě krize se propouští rychle a nabírá se mnohem pomaleji). V tuto chvíli však pozorujeme spíše stagnaci v nabídce pozic a nikoliv dramatický pád, posledních několik měsíců evidujeme řádově 7–10% pokles oproti nabídce z loňského roku. Z pohledu 2013 neočekáváme výrazné změny a to ani směrem ani směrem dolů. Co se týče profilu na sociální síti, někteří personalisté s tím pracují, aby si dozjistili další informace o uchazeči. V této oblasti bych radil být spíše opatrný ?
  • ---
  • Otázka (Tono, 10:49) -
    Dobrý den, pane řediteli. Dnes jsem si v tisku přečetl o opětovné snaze prosadit opakované smlouvy na dobu určitou. Zároveň se opakovaně skloňuje (a i zde zmiňuje) v podstatě zablokování částečných úvazků, které by mohly představovat nemalou část celkové zaměstnanosti. Myslíte si, že česká úprava pracovního práva je brzdou větší dynamice trhu práce a pokud ano, v čem zejména? Díky za váš názor
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:15) -
    Dobrý den, ano, ukázalo se, že to současné nastavení úpravy doby určitě byl nešťastný krok a že to zbytečně zesložitilo situaci jak firmám, tak i zaměstnancům. Je zajímavé, že s novou úpravou souhlasí jak zaměstnavatelé, tak odboráři, což je jev jindy nevídaný :-). Zároveň si myslím, že v rámci Evropy (a to zejména západní) bychom našli ještě mnohem rigidnější úpravu zákoníku práce (viz Španělsko a jejich 25% nezaměstnanost). Co se týče částečných úvazků, tak si myslím, že to je hodně ovlivněno postojem českých firem a jejich schopností tyto nástroje (které již v zákoníku jsou) využívat. Míra využití částečných úvazků v ČR je někde kolem 5 %, zatímco evropský průměr je kolem 20 %. Tady je obrovský prostor pro naše firmy, ale i pro mnohé (dnes nezaměstnané) uchazeče. S částečnými úvazky dnes pracují hlavně firmy, které řeší nějaký problém a nemohou si např. dovolit zaměstnat lidi na full time, ale my se neustále snažíme edukovat trh v tom, ze tento nástroj zde je a má své uplatnění i v rámci standardního fungování firmy. Flexibilní úvazky jsou totiž jedním z předpokladů vyšší konkurenceschopnosti země.
  • ---
  • Otázka (Ludo, 9:33) -
    Dobrý den, skrze Jobs a Práce reprezentujete velkou část koláče online pracovního trhu. Vidíte vašima očima na českém trhu práce pozvolné zlepšování, růst zájmu firem, z pohledu evropské krize a dosavadního nárůstu nezaněstnanosti? Které segmenty, obory, byste označil za ty, kde se nabídka a poptávka nepotkává, kde se rozchází zájem firem a požadavky zájemců o (nové) zaměstnání?
  • Odpověď (Milan Jasný (LMC), 13:08) -
    Dobrý den, v tuto chvíli pozorujeme určitou stagnaci trhu práce, nehýbe se to dramaticky směrem dolů ani směrem nahoru. Co se týče strukturální nevyrovnanosti, stále zde máme tradiční mezeru mezi nabídkou a poptávkou v oblasti technických pozic, především IT, kde se firmám ani v současné situaci nedaří nalézt dostatek vhodných uchazečů. Obecně bych řekl, ze firmy nyní pociťují nedostatek kvalitních kandidátů, protože lidé, kteří svou práci umějí dobře a jsou v ni spokojeni, nemají v současné ekonomické situaci příliš velkou motivaci měnit své zaměstnání, protože tím logicky vstupují do rizika (nový šéf, nová firma, jiné prostředí atd.).
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    27.11.2012 14:06

    Hezký den, investujete na trzích? Jaký jste typ investora, a které kategorii aktiv v současné nejisté době věříte nejvíce? Když přihodíte i nějaký ten investiční tip, zlobit se nebudu :-)
    Jarda
  • ad vzdělávání
    27.11.2012 13:59

    Níže jste zmínil VŠ a celoživotní vzdělávání. Nebylo by zajímavé pro firmu vašeho postavení uzvažovat o přidružení vlastní vzdělávací odnože - rekvalifikace, odbrorné kurzy, softskils, jazyky...Znalosti o tom, co a kterým směrem je potřeba, přece máte od klientů na obou stranách.
    JoN
  •  
    27.11.2012 13:56

    Zdravím Vás. Nepozorujete určitý trend částečného odklonu firem od hledání potenciálních zaměstnanců přes internet?... zdá se mi, že zkušenější firmy už dnes samy dobře vědí, kam pro kvalitní zaměstnance "šáhnout"...nebo se pletu? Děkuji za odpověď!
    BB
  •  
    27.11.2012 13:53

    Dobrý den, vedete si nějaké ukazatele úspěšnosti inzerátů vedených na Vámi provozovaných webech? Zajímá mě, jestli máte v nějaké formě zpětnou vazbu od firem, kterým zprostředkováváte kontakt s uchazeči o práci…Kde by se případně daly najít? Děkuji
    Any
  • Přijmout dočasně horší práci nebo ne?
    27.11.2012 13:51

    Dvě situace: Člověk, který přijde o práci a třeba živí rodinu a dítě, nechce dočasně přijmout "horší", protože by polevil ze svých požadavků. Raději dočasně nevydělá nic. a naopak: Bankovní úřednice přijde o práci a Úřad práce ji v rámci povinností nařídí zametat na ulici. Tam ji vidí potenciální budoucí zaměstnavatel. Kde je podle vás rozumný balanc a vybočují Češi typicky jedním nebo druhým směrem?
    JoN
  •  
    27.11.2012 13:28

    Školy v minulých deseti či patnácti letech chrlily spoustu absolventů humanitně zaměřených, zatímco český průmysl potřebuje spíš techniky. Vidíte ze své pozice v tomto nějaké zlepšení, změnu?
    JoN
  • Jazyková vybavenost
    27.11.2012 12:56

    Dobrý den, zajímalo by mne, zda se s posledními roky zlepšuje vybavenost Čechů jazyky a na druhé straně, zda se od mnou chápaného určitého "fetiše" požadavky na ni zracionálnily na straně firem (ve smyslu, co je skutečně potřeba a ne módní - AJ versus další jazyky, znovunalezení němčiny, ruštiny, nárůst španělštiny, francoužštiny)
    JoN
  •  
    27.11.2012 12:27

    Jaké změny sledujete v posledních letech na trhu? Mají uchazeči nižší požadavky na typ pozice či plat? Jsou naopak firmy náročnější? - v této souvislosti: Statistiky z jobs.cz ukazují, že průměrná platová nabídka firem poměrně výrazně překračuje platové požadavky uchazeče (finance, PR, marketing). Je to asi přirozené, ale můžete to okomentovat napříč sektory?
    JoN
  • IPO
    27.11.2012 12:15

    Hezký den, myslím, že se o LMC nějakou dobu hovořilo jako o kandidátovi na vstup na pražsklou burzu. Jaká je nyní situace, plánujete někdy emitovat akcie na (naší) burze? Díky, Zvonař
    zvonař
  •  
    27.11.2012 11:42

    Jaký vliv máte na vaši přidruženou organizaci Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jo a při té příležitost, nevíte komu volal Janoušek.
    Homo
  •  
    27.11.2012 11:35

    Dobrý den. Jen bych Vás touto cestou rdá upozornil, že Váš web server má nějaké potíže. V posledních dnech ukazuje, že přiložené soubory včetně životopisů jsou příliš velké, ikdyž tomu tak samozřejmě vůbec není. Díky tomu se bohužel nedá odpovědět na některé nabídky práce např. skrze jobs.cz. Díky za brzké vyřešení problému.
    Hanz
  •  
    27.11.2012 11:32

    Níže už se někdo ptal na efekty, ale z jiné strany: Jak dlouho čekají uchazeči, než přes váš web najdou práci? Bude se to jistě lišit podle vzdělání apod. Ale máte nějaký průměr? A jak moc krize situaci zhoršila?
    JoN
  • Dobrý den,pane Milane
    27.11.2012 11:32

    v oboru vaši profese se již pohybujete určitou dobu a tak máte možnost podívat se kriticky i na činnost vaší firmy. V minulosti jsem využila vašich služeb jako zaměstnavatel.Co by nejvíce pomohlo Vám, rozhýbat kromě legislativy, pracovní trh a jeho kvalitu ? Sám jistě dokážete zhodnotit, že většinu toho, co vyprodukuje naše školství na všech stupních, je do praxe téměř nepoužitelné.Jaké je vaše stanovisko na tzv. shadowing system neboli program ?Dle mého názoru mají mladí lidé během studia "příliš mnoho " volného času na neobohacující se aktivity. Své studijní znalosti by měli -mohli /raději / uplatnovat v praxi tzv.systémem intime-immediately.V minulých dobach tento systém velmi dobře fungoval např. u řemeslných a učnovských profesí.Děkuji za názor a přeji mnoho úspěšných rozhodnutí v těchto nelehkých podnikatelských časech .
    AMN
  •  
    27.11.2012 11:28

    Dobrý den. Platí ještě pořád, že v Praze není problém najít práci, nebo se zhoršení dostavilo i sem? Máte nějaký obrázek o tempu a fázi propouštění v provozech firem (tedy spíše po republice) versus v centrálách (zejména Praha)? Jaký očekáváte vývoj Praha versus ČR dál? Děkuji
    JoN
  •  
    27.11.2012 11:19

    Jak nahlížíte na politiku minimální mzdy a sociálních dávek. Myslíte si, že by se změnou parametrů dala zlepšit motivace či pružnost lidí při hledání práce? Nebo by to bylo spíš ke škodě věci?
    JoN
  • přeju hezký den
    27.11.2012 11:13

    prošel jsem si Vaše cv a opravdu se snažím pochopit co jste celý život dělal.dokud jste prodával otroky (teda pracovniky) tak ok, ale kdyz jste to zacal ridit ? co dela marketingovy reditel v LMC? nemrzi Vas, ze jste se nevenoval nejakym uzitecnejsim povolanim - namatkou truhlar, pornoherec nebo profesionalni boxer?
    db
  • 27.11.2012 11:05

    Hezký den přeji, na úřadech práce se podle statistik z posledních měsíců hlásí stále více čerstvých absolventů vysokých škol. Sledujete i vy rostoucí převis poptávky mladých uchazečů s vyšším vzděláním po (první) práci? Jak si nechuť firem zaměstnávat mladé vysokoškoláky vysvětlujete? Co jste/byste dnes „poslal studovat“ své děti? JK
    Koutný
  • měření efektů a akvizice
    27.11.2012 11:04

    Dobrý den, zaprvé bych rád od vás jako šéfa LMC slyšel, v čem si myslíte zejména, že kromě "burzy pracovních nabídek a poptávek" můžete pomoci jak na straně firem tak uchazečů a zejména, jestli máte nastavené nějaké jasné benchmarky, které úspěšnost měří a efekty dokazují. Dále jsem zaregistroval vaši akvizici portálu vysokeskoly.cz. Chcete se nějak speciálně zaměřit na tento segment trhu práce, případně jej v nějaké podobě formovat? Chystáte nějaké další akvizice ať obsahově tak teritoriálně, oblasti, do kterých chcete vstoupit?
    JoN
  • prace v obchode v bankovnictvi/fin. sluzbach
    27.11.2012 10:59

    Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na obchodní pozice v bankovnictví/fin. sluzbach. Hlavni naplni je samozrejme prodej, ale v neposledni dobe se hlavni cinnosti stava akvizice. Akvizicni a prodejni plany jsou nastaveny na nesmyslne castky, které de facto nikdo neplni a tudiz se zvysuje neuveritelne fluktuace. Myslite si, ze si to nekdy akcionari/BoD uvedomi, ze napr. shanet klienty v bankovnictvi za sazbu 1,5% na depozitech je nerealne? ze plnit plan prodeju vychazejici pomalu ze stavu 2007, kdy ekonomika rostla, klienti nebyly cross selovani je udrzitelne? Mate statistiku, jak casto vypisujete stejne pozice v obchode? cili jaka je realna fluktuace? Diky P.
    lego
  •  
    27.11.2012 10:53

    Dobrý den, můžete říci, zda vidíte, případně jak velkou, korelaci mezi zájmem firem inzerovat nabídku volných pracovních míst na vývojem ekonomiky? Pokud ano, jak z tohoto pohledu vypadá příští rok 2013? Můžete dále říci, jakou roli dnes hraje při posuzování vhodnosti uchazeče o zaměstnání jeho profil zejména na sociální síti LINKEDIN, případně na sociální síti FACEBOOK? Děkuji za odpověď.
    Postumus
  •  
    27.11.2012 10:49

    Dobrý den, pane řediteli. Dnes jsem si v tisku přečetl o opětovné snaze prosadit opakované smlouvy na dobu určitou. Zároveň se opakovaně skloňuje (a i zde zmiňuje) v podstatě zablokování částečných úvazků, které by mohly představovat nemalou část celkové zaměstnanosti. Myslíte si, že česká úprava pracovního práva je brzdou větší dynamice trhu práce a pokud ano, v čem zejména? Díky za váš názor
    JoN
  •  
    27.11.2012 9:33

    Dobrý den, skrze Jobs a Práce reprezentujete velkou část koláče online pracovního trhu. Vidíte vašima očima na českém trhu práce pozvolné zlepšování, růst zájmu firem, z pohledu evropské krize a dosavadního nárůstu nezaněstnanosti? Které segmenty, obory, byste označil za ty, kde se nabídka a poptávka nepotkává, kde se rozchází zájem firem a požadavky zájemců o (nové) zaměstnání?
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

 TémaNázor
22:57Kellnetovi
20:51Re: Ridley
20:48 
20:47 
20:43Ridley
20:38 
20:11 
19:56 

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online