Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s výkonným ředitelem pro strategii a finance Komerční banky

Online rozhovor s výkonným ředitelem pro strategii a finance Komerční banky

04.12.2012 14:21
Autor: Redakce

Úrokovým maržím českých bank rozhodně neprospívá prostředí rekordně nízkých sazeb poté, co Česká národní banka snížila referenční sazbu až na technické dno a zavázala se držet úroky takto nízko v delším časovém horizontu. Celkově se ale bankovním domům v ČR ve srovnání s celosvětovým průměrem vede více než dobře. Podle studie poradenské společnosti Boston Consulting Group byly průměrné výnosy akcionářů tuzemských bank v letech 2007-2011 dokonce třetí nejvyšší na světě. České banky v tomto žebříčku předběhly ze sledovaných zemí jen Indonésie a Mexiko. Poslední data ČNB za tři čtvrtletí letošního roku potom ukazují, že tuzemským bankám a spořitelnám stoupl souhrnný čistý zisk o deset miliard korun na 52,2 miliardy korun a bilanční suma českého bankovního sektoru ke konci září meziročně narostla o 3 procenta na 4,67 bilionu korun.

 

Jak dokáže Komerční banka udržet dosavadní ziskovost a atraktivní dividendový výnos i v nelehkém tržním prostředí? Dopadá již nyní prostředí nízkých úrokových sazeb výrazněji na vklady střadatelů a celkové hospodaření banky? Jakými produkty reaguje banka na rostoucí míru nejistoty v ekonomice? Nepociťuje Komerční banka tlaky na odsátí kapitálu ze strany krizí více zasažené mateřské Société Générale? Na tyto a další otázky se můžete zeptat přímo osoby z nejpovolanějších. Výkonný ředitel pro strategii a finance KB, Libor Löfler, byl hostem online rozhovoru na Patria.cz. Na vaše dotazy odpovídal dnes od 13:00 do 14:20..

Löfler Libor Löfler (46) po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze, oboru Finance a úvěr, působí po celou svou profesní kariéru v bankovnictví. Pracoval mimo jiné ve Státní bance československé a v Investiční a poštovní bance. Od roku 1994 působil v Konsolidační bance jako finanční ředitel a v letech 1998 a 1999 jako generální ředitel. Od roku 1999 pracuje pro Komerční banku. V letech 2002 až 2006 zde působil jako ředitel finančního managementu (ALM, daně, řízení finanční skupiny). V letech 2006 až 2010 zastával pozici místopředsedy představenstva Modré pyramidy stavební spořitelny. Poté byl od roku 2010 zástupcem Výkonného ředitele pro strategii a finance Komerční banky. Je členem dozorčí rady společnosti Factoring KB. Libor Löfler je ženatý a má dva syny.


Čtěte více:

Komerční banka ve 3Q zvýšila čistý zisk o 112 %, přesto zaostala. Klesly náklady rizik, ale i úrokový výnos
08.11.2012 8:26
Komerční banka dosáhla ve třetím čtvrtletí roku 2012 meziročního růstu...
Komerční banka - Pokles bankovních výnosů kompenzují nižší náklady rizik (komentář ke 3Q12)
08.11.2012 11:02
Komerční banka dnes ráno zveřejnila výsledky za 3Q12. Čistý zisk banky...
Komerční banka - Náklady na riziko výrazně porostou (konf. hovor po 3Q + změna cíle)
09.11.2012 12:39
Komerční banka diskutovala s analytiky výsledky za třetí čtvrtletí rok...
Komerční banka: Dividendu udrží, nízké sazby i růst jí ale nesvědčí, zdůvodňuje opatrnost Citi
12.11.2012 16:03
Prostředí nízkých úrokových sazeb a slabá ekonomika oslabují výhled ...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (tomas, 13:08) -
    Dobrý den, úroková marže KB v posledních čtvrtletích klesá. Při omezeném úvěrovém růstu musí banka "volné" vklady reinvestovat do dlouhodobých úrokových nástrojů (úrokové swapy, státní dluhopisy) při nízkých sazbách. Co můžete nebo budete dělat aby jste zabránili dalšímu poklesu úrokových marží. Zvažujete jiné výhodnější možnosti jak tyto volné prostředky investovat? Děkuji
  • Odpověď (Libor Löfler, 14:21) -
    Primárně se soustřeďujeme na klientské financování, kde je nadále dynamický růst hypoték a financování firem (provozní kapitál, více i exportní financování např. do zemí východní Evropy, jak firmy získávají uplatnění pro své výrobky). Ve střednědobém horizontu, při stabilnějším ekonomickém výhledu - lze očekávat růst i vyšších maržových segmentů malých podniků a spotřebitelského financování.

    K možnostem agresivnějšího investování (např. dluhopisy zahraničních bank či krátkodobé dluhopisy některých zemí) přistupujeme velmi opatrně, neboť tyto investice neodpovídají profilu naší banky a nesouvisí s naší podnikáním zaměřeným na Česko a Slovensko.

    Všem čtenářům bych rád poděkoval za zajímavé dotazy. Omlouvám se těm, kterým jsem nestihl odpovědět a těším se na příští příležitost.
  • ---
  • Otázka (Kulík, 12:54) -
    Francie již přišla o nejvyšší rating od agentur S&P a Moody’s a Fitch tak nejspíš učiní v příštím roce. Návazně dochází i k zhoršení ratingů francouzských včetně vám mateřské Societe Generale, což automaticky ponižuje také hodnocení vašich závazků. Jak významné zvýšení nákladů financování KB tento vývoj přináší? Snižuje to nějak ochotu vašich protistran ke vstupu do společných transakcí?
  • Odpověď (Libor Löfler, 14:15) -
    Rating Komerční banky je u všech tří hlavních agentur v celoevropském srovnání velmi vysoko. Takže banka je v dobrém postavení, jak na peněžním trhu, tak v oblasti trade-finance či soutěží o vklady municipálních subjektů. Komerční banka se v současné době financuje výhradně z klientských vkladů - takže náklady financování odpovídají především situaci na trhu primárních klientských vkladů.
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:52) -
    Dovolím si ještě druhý dotaz k sazbám versus hypotéky: Přetažení refinancované hypotéky za současných podmínek znamená pro banku na jedné straně nižší absolutní výnos z ní, na druhé asi jedinečnou příležitost ustabilizovat tyto klienty ve své bance. Očekáváte, že aktuální v zásadě nulové sazby ČNB zlomí český trend pevné sazby u hypotéky pro tři až pět let snahou fixovat ji na delší či maximálně možné dlouhé období? Odehrává se právě teď mezi bankami nejtužší boj o to, která "urve" na dlouhou dobu maximální podíl ze současných hypoték do své banky? Díky za váš otevřený komentář!
  • Odpověď (Libor Löfler, 14:12) -

    Vzhledem k rekordně nízkým sazbám je z pohledu klientů výhodné si současnou sazbu fixovat na dlouhé období. Zájem banky a klientů se tak shoduje. Jinak máte pravdu, že podíl refixací na objemu prodaných hypoték se zvýšil, je odhadován na cca 20 %.

  • ---
  • Otázka (Jan Z., 12:46) -
    V nejvyšších politických kruzích Evropy se teď svádějí boje o to, jak bude vypadat jednotný dozor nad bankami. Zatím se hovoří především o těch z eurozóny, ale nejednou už se hovořilo i o "dobrovolném" začlenění střední a východní Evropy. Co si o těchto tendencích myslíte? Je to odpovědí na kořeny finančních problémů zemí eurozóny? Jak by se mohly KB dotknout ať už přímo, či nepřímo skrze SocGen?
  • Odpověď (Libor Löfler, 14:08) -

    Jak jsem odpověděl na dřívější otázku, EU se snaží vytvořit jednotný a stabilní bankovní trh i v oblasti bankovnictví, který pro přední evropské banky přesáhl úroveň jednotlivých států a jednotlivé trhy nejsou oddělené. Takže je to legitimní otázka. Z pohledu hráčů na českém trhu, myslím, že všichni vnímají, že český trh je perspektivní s potenciálem růstu a všichni zde pokračují v rozvoji obchodních aktivit.

  • ---
  • Otázka (Skřípek, 12:04) -
    Jak se vyvíjejí vklady klientů? Na kterých instrumentech registrujete příliv, kde odliv? Projevuje se opatrnost klientů jejich necháváním prostředků ležet na méně výnosných, ale likvidnějších a po ruce produktech? Jak se v tomto směru vyvíjejí vaše podílové fondy? Pociťujete konkurenci low cost internetových bank a jejich spořících účtů? Je součástí strategie KB úvaha o vlastní nízkonákladové internetové značce?
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:59) -
    Vklady banky rostou ročně o 3%, jak v segmentu individuálních klientů, tak firem. Klienti zejména využívají spořicí účty s ohledem na vyšší úročení a flexibilitu, naopak klesají termínované vklady a zejména rostou běžné účty, což je přirozené v prostředí nízkých úrokových sazeb. Zaznamenáváme nárůst aktiv v podílových fondech po delším období poklesu a výrazný nárůst životního pojištění ve spořících produktech, což je výrazem toho, jak klienti hledají vyšší výnos - buď volbou aktiv či prodlužování investic (pojištění).

    Opakovaný vstup internetových bank přinesl zejména cenový tlak (poplatky, úrokové sazby), nicméně dopad z pohledu tržního podílu se zdá spíše omezený, neboť banky nabízejí omezený model obsluhy a produktů. Také pozorujeme problém těchto bank dosáhnout ziskovosti. Model Komerční banky nabízí oba modely obsluhy (internetové bankovnictví v létě výrazně rozšířilo nabídku služeb produktů) a širokou nabídku produktů dostupnou prostřednictvím bankovních poradců, neidentifikovali jsme dosud výraznou příležitost při zavedení vlastní internetové banky.
  • ---
  • Otázka (Homo, 11:28) -
    Dobrý den. Důležitým ukazatelem státního hospodaření je jeho vztah k burze. Sleduju Polsko, Rakousko a je mě jasné že naší vládní činitelé buď to neví co to burza je. Nebo radši kradou formou akcií na doručitele, nebo při privatizaci přímým prodejem ,,předem určeným a vybraným subjektům za předem dohodnutý bakšiš. Nejde například zajistit, aby každá akciovka, která musí vydat akcie jich část musela kotovat na burze. za druhé bych vás poprosil o vysvětlení činnosti EU v oblasti bankovního dohledu. Brání se naše vláda a centrální bankéři, opravdu možnosti tunelovat české banky, nebo si chtějí dál hrát na svém neprůhledném písečku.
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:47) -
    Rozšíření získávání kapitálu na burze by jistě přispělo k větší pružnosti a transparentnosti ekonomiky. Umožnilo by to firmám posílit vlastní kapitál a v důsledku rozšířit přístup i k bankovnímu financování.

    Ohledně bankovního dohledu Evropské unie, je třeba mít na mysli, že za snahou EU je vytvoření a posílení jednotného a stabilního trhu, což v případě velikosti předních evropských bank přesahuje možnosti jednotlivých států. Tato snaha je dlouhodobě legitimní a pochopitelná, a je naléhavá pro členské země eurozóny. Nyní mi přijde, že z českého pohledu je důležité zajistit v tomto procesu, aby stabilizovaný a silný český bankovní sektor si podržel kapacitu financovat českou ekonomiku.
  • ---
  • Otázka (Pierre, 11:02) -
    Zdravím, poslední informace ČBA ukazují na zpomalení tempa úvěrování, ačkoliv sazby mírně klesají. Jak se v prostředí recese změnily nároky KB na žadatele o poskytnutí úvěru? Sledujete celkové utlumení úvěrové aktivity, nebo by žadatelé byli, ale úvěr jim zkrátka poskytnout nelze? S jakým vývojem v této oblasti počítá prognóza KB pro příští rok. Hodně zdaru přeju
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:33) -
    Úvěrování poskytované KB nadále roste, ale je pravda, že se růst zpomaluje. Příčinou určitě není zpřísňování úvěrové politiky KB, ta zůstává dlouhodobě konzistentní. Klienti v korporátní oblasti ale z důvodu nejistoty na trhu odkládají investice, snaží se omezovat náklady i potřebu provozního financování. Spotřebitelé si v prostředí rostoucí nezaměstnanosti a pomalého vývoje reálných příjmů rovněž nechtějí půjčovat na zbytné účely. Rostou tak hypotéky, kterým pomáhají rekordně nízké úrokové sazby a nízké ceny, a v podnikatelských segmentech hlavně exportní financování, neboť exporty zatím zůstávají pozitivní složkou naší ekonomiky. Očekávaný růst úvěrů za celý trh pro příští rok je cca 3 %.
  • ---
  • Otázka (Martina, 11:01) -
    Dobrý den, dovolím si komplexnější dotaz k penzijnímu připojištění. Můžete mi za banku říci, zda-li jste do nějaké míry "vystřízlivěli" z očekávání vkládaných do II. pilíře a penzijní reformy, když vidíte reálný (ne)zájem lidí? Nebude vaše investice jako banky vložená tímto směrem znehodnocena? V porovnání II. a III. pilíře kde očekáváte vyšší přínos pro hospodaření banky? Při pohledu do dat KB PF rekordně příspěvku přiteklo k roce 2007 s následným ústupem, skokovým v letech 2010 a 2011. Bude letošek výrazným skokem nahoru díky "poslední volbě"? Má Komerční banka připraven plán pro případ, že přijde k moci ČSSD a jak slíbila, druhý pilíř shodí? Děkuji.
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:32) -
    Zájem očekáváme zhruba na úrovni 10-15 % aktivní populace a to zejména u mladších klientů a klientů s nadprůměrnými příjmy, kterým pilíř II umožní si svůj více diferencovaný příjem zajistit v důchodovém věku. Účast na penzijní reformě představuje v první fázi investici, očekáváme návratnost cca 4 - 6 let podle procenta účasti. Ohledně perspektivy II pilíře, myslím, že druhý pilíř byl nastaven z pohledu státu konzervativně - klienti se účastní na základě vlastní volby, objem prostředků převáděných do druhého pilíře je nízký, jsou regulovány distribuční a marketingové náklady a i na výnosové straně jsou regulovány poplatky za správu aktiv. Tudíž neočekávám, že by další vláda revidovala přístup a zpochybnila kroky v této citlivé a dlouhodobé oblasti.
  • ---
  • Otázka (John, 10:51) -
    Nalézá Komerční banka za současných podmínek uplatnění pro svou likviditu skrze obchodní činnost, nebo mohu jako investor také počítat s pokračováním či akcelerací zpětného odkupu akcií?
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:30) -
    Banka počítá s uplatněním likvidity v rozvoji úvěrové činnosti. Zpětný odkup vlastních akcí představuje dílčí, oportunistické opatření z pohledu řízení bilance. Banka nezopakovala odkup vlastních akcí od loňského podzimu.
  • ---
  • Otázka (Tono, 10:44) -
    Dobrý den, Komerční banka je jako banka se silným kapitálem a likviditou jednoznačně omezována prostředím nízkých, nyní už prakticky nulových, sazeb. Na které růstové faktory chcete především sázet, když úroková marže je tímto tlačena dolů?
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:29) -
    Prostor pro růst v krátkodobém horizontu vidíme v hypotečním financování, ve financování podniků - zejména provozního kapitálu a exportního financování. V delším horizontu se stabilizací ekonomického výhledu je jistě potenciál v úvěrování segmentů/ produktů: malé podniky, spotřebitelské úvěry.

    Další prostor představuje prodej investic s vyšším výnosem než bankovní depozita - jako jsou podílové fondy např. s akciovým, nemovitostním profilem, ale stále i pojištění (tj. střednědobé a dlouhodobé investice).
  • ---
  • Otázka (Jindra, 10:41) -
    Jakožto vašeho akcionáře mě zajímá výhled vaší dividendové politiky. Loni na vás dolehl odpis řeckých aktiv, takže letos by mělo být meziročně líp. Jakou trajektorii výplaty dividend očekáváte v dalších dvou letech?
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:22) -
    Banka v základním makroekonomickém scénáři (velmi mírný růst 2013, stabilnější výhled a mírný růst 2014) předpokládá, že bude pokračovat v dobré ziskovosti a s výplatním poměrem z čistého zisku 60-70% v tomto horizontu (výplatní poměr za 2011 byl 64%).
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:56) -
    Pane Löflere, v posledním měsíci roku 2012 hodnotíte celoročního hospodaření Komerční banky? Naplníte, co jste si pro letošek předsevzali? Pocítili jste nějak dopad v médiích tak často omílané „krize“?
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:09) -
    Česká ekonomika není v krizi, je to stagnující ekonomika pohybující se okolo nulového růstu, to není krize. Obchodní výsledky banky měřené růstem úvěrů (hypotéky, úvěry středním firmám) a vkladů a počtem klientů jsou velmi dobré. Nicméně letošní pokles ekonomiky, zpomalení exportu a pokles průmyslové výroby se již odráží ve zpomalujícím růstu objemů. Finanční výsledky jsou poznamenány prostředím nízkých úrokových sazeb. Na druhou stranu jsme již toto předpokládali a provozní náklady se podaří udržet na téměř stabilní úrovni. Taktéž jsme zaznamenali nízké náklady rizika zejména díky nízkému přílivu nesplácených úvěrů a splacení klasifikovaných korporátních úvěrů z období finanční krize. Takže celkově banka je na cestě k velmi dobrému výsledku za letošní rok.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:53) -
    Dobrý den, co říkáte na snížení úrokových sazeb ČNB až na technickou nulu? Odrazilo se to nějak na trhu peněžních prostředků a chování klientů? Co to znamená pro vaše úrokové marže? JK
  • Odpověď (Libor Löfler, 13:02) -
    Česká republika je ve zcela nové situaci, nyní je jednou ze zemí s nejnižšími úrokovými sazbami. A to na období minimálně na rok 2013. Snížení sazeb ze strany ČNB a pozitivní hodnocení České republiky se promítlo do nízkých sazeb na peněžním a finančním trhu. Neočekávám však, že by toto zvýšilo významně poptávku firem a spotřebitelů po financování, s výjimkou určité podpory pro hypoteční úvěry. Firmy a spotřebitelé celkově čekají na stabilnější ekonomický výhled. Prostředí nízkých úrokových sazeb s sebou však nese tlak na marži z depozit a tlačí celkovou úrokovou marží dolů. Klesají výnosy z reinvestice depozit a současně se klientské sazby drží vysoko, neklesají se sazbami na trzích. To je dáno konkurencí na trhu klientských vkladů - kvůli likviditě, která není na bankovním trhu stejnoměrně rozprostřena, a kvůli soutěži o klienty díky vstupu nových hráčů v oblasti retailu.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Skrblení do prasátka
    04.12.2012 13:51

    Objem klientských vkladů v tuzemských bankách podle ČBA ke konci září 2012 meziročně stoupl o 8,3% na 3,1 bln. CZK. Čím si vysvětlujete, že jsou Češi stále ochotni nechat své peníze ležet na depozitech, jejichž úročení nenese dost ani na pokrytí inflace, místo aby smysluplně investovali? Jak nakládáte se svými prostředky vy? Držíte nějaké akcie?
    matrix
  • Úvěrová expanze?
    04.12.2012 13:49

    Dobrý den! Před rokem jste na rozdíl od jiných bank neuvažovali o snižování rizikově vážených aktiv a naopak jste plánovali růst úvěrového portfolia. Jak ste na tom nyní? Máte dostatek kapitálu na další úvěrování? Děkuji za odpověď.
    Jiří Kalivoda
  •  
    04.12.2012 13:32

    Dobrý den, předpokládáte, že v následujiících 2-3 letech zažijeme deflaci nebo inflaci?
    hoppo
  •  
    04.12.2012 13:22

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda Komerční banka letos pocítila "tlak" ze strany své matky na omezování uvěrování. Západní banky letos výrazně redukovaly svá riziková aktiva v regionu a zajímalo by mě dopad tohoto zeštihlování v ČR. Díky moc!
    TT
  • úrokové marže
    04.12.2012 13:08

    Dobrý den, úroková marže KB v posledních čtvrtletích klesá. Při omezeném úvěrovém růstu musí banka "volné" vklady reinvestovat do dlouhodobých úrokových nástrojů (úrokové swapy, státní dluhopisy) při nízkých sazbách. Co můžete nebo budete dělat aby jste zabránili dalšímu poklesu úrokových marží. Zvažujete jiné výhodnější možnosti jak tyto volné prostředky investovat? Děkuji
    tomas
  •  
    04.12.2012 12:54

    Francie již přišla o nejvyšší rating od agentur S&P a Moody’s a Fitch tak nejspíš učiní v příštím roce. Návazně dochází i k zhoršení ratingů francouzských včetně vám mateřské Societe Generale, což automaticky ponižuje také hodnocení vašich závazků. Jak významné zvýšení nákladů financování KB tento vývoj přináší? Snižuje to nějak ochotu vašich protistran ke vstupu do společných transakcí?
    Kulík
  • Hypotéky
    04.12.2012 12:52

    Dovolím si ještě druhý dotaz k sazbám versus hypotéky: Přetažení refinancované hypotéky za současných podmínek znamená pro banku na jedné straně nižší absolutní výnos z ní, na druhé asi jedinečnou příležitost ustabilizovat tyto klienty ve své bance. Očekáváte, že aktuální v zásadě nulové sazby ČNB zlomí český trend pevné sazby u hypotéky pro tři až pět let snahou fixovat ji na delší či maximálně možné dlouhé období? Odehrává se právě teď mezi bankami nejtužší boj o to, která "urve" na dlouhou dobu maximální podíl ze současných hypoték do své banky? Díky za váš otevřený komentář!
    JoN
  • Bankovní dohled
    04.12.2012 12:46

    V nejvyšších politických kruzích Evropy se teď svádějí boje o to, jak bude vypadat jednotný dozor nad bankami. Zatím se hovoří především o těch z eurozóny, ale nejednou už se hovořilo i o "dobrovolném" začlenění střední a východní Evropy. Co si o těchto tendencích myslíte? Je to odpovědí na kořeny finančních problémů zemí eurozóny? Jak by se mohly KB dotknout ať už přímo, či nepřímo skrze SocGen?
    Jan Z.
  • Vkladová strana
    04.12.2012 12:04

    Jak se vyvíjejí vklady klientů? Na kterých instrumentech registrujete příliv, kde odliv? Projevuje se opatrnost klientů jejich necháváním prostředků ležet na méně výnosných, ale likvidnějších a po ruce produktech? Jak se v tomto směru vyvíjejí vaše podílové fondy? Pociťujete konkurenci low cost internetových bank a jejich spořících účtů? Je součástí strategie KB úvaha o vlastní nízkonákladové internetové značce?
    JoN
  •  
    04.12.2012 11:28

    Dobrý den. Důležitým ukazatelem státního hospodaření je jeho vztah k burze. Sleduju Polsko, Rakousko a je mě jasné že naší vládní činitelé buď to neví co to burza je. Nebo radši kradou formou akcií na doručitele, nebo při privatizaci přímým prodejem ,,předem určeným a vybraným subjektům za předem dohodnutý bakšiš. Nejde například zajistit, aby každá akciovka, která musí vydat akcie jich část musela kotovat na burze. za druhé bych vás poprosil o vysvětlení činnosti EÚ v oblasti bankovního dohledu. Brání se naše vláda a centrální bankéři, opravdu možnosti tunelovat české banky, nebo si chtějí dál hrát na svém neprůhledném písečku.
    Homo
  •  
    04.12.2012 11:02

    Zdravím, poslední informace ČBA ukazují na zpomalení tempa úvěrování, ačkoliv sazby mírně klesají. Jak se v prostředí recese změnily nároky KB na žadatele o poskytnutí úvěru? Sledujete celkové utlumení úvěrové aktivity, nebo by žadatelé byli, ale úvěr jim zkrátka poskytnout nelze? S jakým vývojem v této oblasti počítá prognóza KB pro příští rok. Hodně zdaru přeju
    Pierre
  • Penzijní II. a III. pilíř
    04.12.2012 11:01

    Dobrý den, dovolím si komplexnější dotaz k penzijnímu připojištění. Můžete mi za banku říci, zda-li jste do nějaké míry "vystřízlivěli" z očekávání vkládaných do II. pilíře a penzijní reformy, když vidíte reálný (ne)zájem lidí? Nebude vaše investice jako banky vložená tímto směrem znehodnocena? V porovnání II. a III. pilíře kde očekáváte vyšší přínos pro hospodaření banky? Při pohledu do dat KB PF rekordně příspěvku přiteklo k roce 2007 s následným ústupem, skokovým v letech 2010 a 2011. Bude letošek výrazným skokem nahoru díky "poslední volbě"? Má Komerční banka připraven plán pro případ, že přijde k moci ČSSD a jak slíbila, druhý pilíř shodí? Děkuji.
    JoN
  • zpětný odkup
    04.12.2012 10:51

    Nalézá Komerční banka za současných podmínek uplatnění pro svou likviditu skrze obchodní činnost, nebo mohu jako investor také počítat s pokračováním či akcelerací zpětného odkupu akcií?
    JoN
  • KB, sazby a růst
    04.12.2012 10:44

    Dobrý den, Komerční banka je jako banka se silným kapitálem a likviditou jednoznačně omezována prostředím nízkých, nyní už prakticky nulových, sazeb. Na které růstové faktory chcete především sázet, když úroková marže je tímto tlačena dolů?
    JoN
  • Dividenda
    04.12.2012 10:41

    Jakožto vašeho akcionáře mě zajímá výhled vaší dividendové politiky. Loni na vás dolehl odpis řeckých aktiv, takže letos by mělo být meziročně líp. Jakou trajektorii výplaty dividend očekáváte v dalších dvou letech?
    Jindra
  •  
    04.12.2012 9:56

    Pane Löflere, v posledním měsíci roku 2012 hodnotíte celoročního hospodaření Komerční banky? Naplníte, co jste si pro letošek předsevzali? Pocítili jste nějak dopad v médiích tak často omílané „krize“?
    matrix
  • Sazby
    04.12.2012 9:53

    Dobrý den, co říkáte na snížení úrokových sazeb ČNB až na technickou nulu? Odrazilo se to nějak na trhu peněžních prostředků a chování klientů? Co to znamená pro vaše úrokové marže? JK
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online