Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
CFO Fortuny Michal Vepřek v online rozhovoru (nejen) o číslech za 2012, loterii a dividendě

CFO Fortuny Michal Vepřek v online rozhovoru (nejen) o číslech za 2012, loterii a dividendě

08.03.2013 14:00
Autor: Redakce

Stávající tržní podíl Fortuny na loterijním trhu je nižší než původní cíl, uvedla skupina ve zprávě k hospodářským výsledkům za rok 2012. Vedení společnosti v současné době hledá směr dalšího vývoje loterijního projektu, včetně možnosti vstupu dalšího partnera. Takový krok by mohla oznámit zhruba v polovině roku. "V současnosti hovoříme zhruba se třemi provozovateli loterií v Evropě o jejich případném vstupu," řekl generální ředitel Radim Haluza. Loterijní projekt Fortuna Loto spustila společnost v červenci 2011 jako doplňkový produkt ke kurzovému sázení.

Výsledky za rok 2012 Fortuna na většině úrovní mírně předčila očekávání tuzemských analytiků. Výjimkou je čistý zisk, který meziročně poklesl o 7,5 procenta, zejména vlivem vyššího zdanění loterijního segmentu v ČR. Provozní zisk EBITDA vzrostl o 10,6 procenta na 22,1 milionu eur, tedy mírně nad horní hranicí výhledu společnosti. Z loni dosaženého čistého zisku 12,3 milionu eur navrhne vedení Fortuny ke schválení na valné hromadě 28. května vyplacení 100 procent, čímž by výplatní poměr vzrostl z loňských 90 procent. Ve hře je navíc návrh na rozdělení akcionářům zadrženého zisku minulých let. 

VepřekMohou se akcionáři těšit na další dividendu z nerozděleného zisku? Jaké je očekávání Fortuny pro letošní rok? Co stojí za opatrnějším výhledem provozního zisku pro letošní rok? Rýsuje se dohoda s některým z oslovených strategických partnerů pro loterii? Jaké další projekty společnost chystá k udržení či navýšení tržního podílu? Ptejte se finančního ředitele Fortuny Michala Vepřeka na vše, co Vás zajímá! Odpovídat bude v online rozhovoru na Patria.cz dnes od 14 hodin.


Čtěte více:

Fortuna za 9M12 se slabším EBITDA, ale vyššími přijatými sázkami. Loterie zisková v polovině příštího roku
08.11.2012 8:23
Loterijní společnost Fortuna Entertainment Group uvedla, že za prvních...
Nákup akcií Fortuny se nyní vyplatí, tvrdí KB a slibuje kapitálové i dividendové zisky
11.12.2012 17:55
Fortuna s akciemi poblíž svého historického minima může investorům nab...
Šéf Fortuny Haluza: Jednáme s možnými strategickými partnery pro loterii. Vyplatíme 70 až 100 procent zisku
22.01.2013 9:38
Sázková společnost Fortuna Entertainment Group oslovila čtyři potenciá...
CFO Fortuny Vepřek letos nakupoval akcie firmy
19.02.2013 9:29
Finanční ředitel tuzemské sázkové společnosti Fortuna Michal Vepřek na...
Fortuna za rok 2012 s vyšším EBITDA i přijatými sázkami, vyplatí 100 % loňského zisku
07.03.2013 8:43
Loterijní společnost Fortuna Entertainment Group uvedla, že za loňský ...
Fortuna zváží výplatu dividendy z nerozdělených zisků (komentář k výsledkům za rok 2012)
07.03.2013 9:22
Fortuna zveřejnila své výsledky za rok 2012. Společnost na všech úrovn...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Michal, 14:57) -
    Jak vidíte celkově loterijní byznys v ČR jako sektor na horizontu nejbližších let, 5 let, 10 let? Dlouhodobý růst či za nějakou dobu nasycení? Je prostor pro vstup dalších hráčů? Naopak konsolidace a zánik/převzetí malých?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 15:13) -

    • Budoucnost vidím v online (mobile) segmentu (kurzové sázení, casino, loterie).
    • Operátoři se budou snažit, aby sázení bylo co nejblíže klientovi.
    • Očekávám nějakou evropskou harmonizaci, která v současné době probíhá, a konec nelegálního sázení.
    • Zvýší se objem prosázených peněz, prostřednictvím poklesu marží.
    • Negativně vidím růstové trendy v IVT a výherních automatech tak, je známe dnes.
    • V rámci Evropy dojde ke konsolidaci lokálních firem v nadnárodní herní koncerny.

    To jsou asi základní bullet points, které prorokuji loterijnímu trhu v Evropě, ČR nevyjímaje.
  • ---
  • Otázka (Betty, 14:53) -
    Zdravím, asi před rokem jste mě pobavili sázkami na rozpad eurozóny. Máte informace, jestli lidé (prozatím) tipovali dobře? Jak Vy osobně hodnotíte poslední vývoj v Evropě a co si myslíte o přijetí eura v ČR? Vsadil byste si nyní, že budeme mít euro do roku 2017 (včetně)? Hezký den!
  • Odpověď (Michal Vepřek, 15:01) -
    Aktuální situace v Evropě mě utvrdila v tom, že měnová politika může vyřešit mnohé rozpočtové problémy zemí. Zbavení se tohoto nástroje by bylo dle mého názoru škoda. Navíc jsem se dočetl, že Česká republika má jedny z nejhezčích bankovek ve světě. Tak proč se jich zříkat :)
  • ---
  • Otázka (Bohouš S., 14:43) -
    S ohledem na prognózu mírnějšího růstu zisku v letošním roce - udržíte 100% výplatu na dividendách i za letošní rok, nebo je pravděpodobnější nějaké snížení výplatního poměru?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 15:00) -
    Dividendu chceme dlouhodobě držet na úrovni 70-100 % zisku.
  • ---
  • Otázka (Roman, 14:29) -
    Jaký očekáváte další vývoj tržního podílu Fortuna loterie?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:57) -
    Tržní podíl není relevantní. Soustředíme se, aby loterie neprodělávala. Výdělky budeme reinvestovat.
  • ---
  • Otázka (L. N., 14:29) -
    Lze za dosavadní "život" Fortuna loterie vysledovat nějaké trendy v chování a zájmu sázejících? Je z nich patrná mezera, na kterou jste zatím nabídkou neodpověděli?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:56) -
    Trend je, že klasické loterie klesají (zde máme malý tržní podíl) a rychlé loterie (stírací losy, pětiminutové hry) rostou (zde máme významný tržní podíl). Zřejmě je to spojené se zrychlující se dobou. Lidé nechtějí na losování resp. výhru čekat.
  • ---
  • Otázka (Anny, 14:28) -
    Ještě k jednání se strategickými partnery pro loterijní projekt. CEO Haluza včera řekl, že by Fortuna mohla zahraniční společnosti prodat i více než 50 procent loterie. Je to strop? Můžete prozradit alespoň základní podmínky, resp. charakteristiky, které by měl strategický investor splňovat?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:52) -
    Bez komentáře.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 14:17) -
    Prosím o odpověď i na druhou část mé otázky: Jak vnímáte konkurenci Sazky? Můžete alespoň uvést jednotlivé tržní podíly? Dekuji, Investorka
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:52) -
    Naším konkurentem je Tipsport, nikoliv Sazka. Sazka podniká mimo náš core business. Na poli kurzových sázek má Sazka cca 1-3% tržní podíl.
  • ---
  • Otázka (matrix, 13:59) -
    Tento týden MFČR přiznalo, že musí po dlouhých jednáních s Bruselem ustoupit a otevřít sázkový trh i zahraničním společnostem. Návrh příslušného zákona už je na vládě, a pokud se chce ČR vyhnout žalobě EU, měl by ho parlament přijmout nejpozději do začátku příštího roku. Jak se s touto situací hodlá Fortuna vypořádat? Jaký propad příjmů to pro vás může znamenat?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:47) -
    Všechny sázkové kanceláře z offshore zde již podnikají. Tlak Bruselu na ČR vítáme. Je to však hodně negativní zpráva pro nelegální operátory, protože budou muset platit místní daně. Stejný postup proběhl již v Itálii, Francii a Španělsku. Ve Španělsku dokonce museli nelegální operátoři platit daň retrospektivně. Zároveň zde platí, že za porušení tohoto se uděluje pokuta 50 mil. EUR. Kéž by se české ministerstvo financí v těchto zemích inspirovalo. Po zavedení tohoto zákona očekáváme růst tržeb.
  • ---
  • Otázka (Tono, 13:54) -
    Dobrý den, akcie Fortuny jsou mezi analytiky jmenovány mezi těmi s nejvyšším růstovým potenciálem na českém akciovém trhu pro rok 2013. Vidíte je vy osobně jako podhodnocené a chystá firma něco, co by toto očekávání podpořilo fundamentem: na úrovni například očekávání pro tržby, zisk, rozvoj projektů... děkuji
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:45) -
    Myslím si, že pro to děláme dost, když jsme dokázali přesvědčit analytiky, že Fortuna má výrazný růstový potenciál. Pokud se podíváte na růst tržeb za poslední kvartály, tak můžete vidět jasný růstový trend. Zároveň stavíme na silné dividendové politice, které by měla akcie Fortuny zatraktivnit.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 13:41) -
    Dobrý den, co pro vás a vaše podnikání znamenala loňská úprava zdanění loterijních firem, které nově musejí odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami? Jaké jsou změny legislativy, které by ještě Fortuna uvítala, a jaké jsou ty, proti nimž bojuje?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:35) -
    Již jsem odpovídal. Dopad do čistého zisku 2,2mil. EUR. Vítáme jakékoliv změny legislativy, které povedou k potlačení nelegálního sázení. Podporujeme otevření trhu pro zahraniční sázkové kanceláře s podmínkou toho, že budou na území státu platit stejné daně jako regulovaní operátoři. Věříme, že v rovném boji nad nimi zvítězíme.
  • ---
  • Otázka (Optimista, 13:37) -
    Můžete prozradit, jaké chystáte další investice a projekty k rozvoji podnikání, a to v segmentu loterie i kurzového sázení. Druhá otázka: Pokud se nemýlím, tak desetiprocentní podíl ve Fortuna Loterie má E-Invest…kolik procent jste ochotni prodat nějaké ze společností, s nimiž jednáte? A zatřetí: Pozorujete pozitivní vliv tohoto částečného spojení s E-Investem na výsledky Fortuny? Díky moc a přeji hezký víkend
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:31) -
    Budu trochu obecný abych konkurenci neradil, kde má přidat. Chceme se soustředit na kurzové sázky. Velký potenciál vidíme v Polsku. Loterie bude naším side business.

    Otázky komu, kolik a za jakou cenu nechám bez komentáře.

    E-Invest je akcionářem společnosti Geco. Ta patří v branži mezi špičku a tomu i odpovídá její významnost pro Fortunu. Mít dobrý vztah s akcionářem Geco je pro nás prioritou. Spojení s E-Investem zjednodušuje komunikaci mezi Fortunou a společností Geco.
  • ---
  • Otázka (Anny, 12:32) -
    Dobrý den, podle CEO Fortuny už jste do loterie investovali přes 10 milionů eur a počítáte zatím s návratností 5-10 let. Jak v tomto ohledu mění Vaše plány případný vstup partnera do projektu. Kolik by měl do loterie vložit?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:26) -
    Jednání probíhají, takže nechci komentovat.
  • ---
  • Otázka (Kohoutek, 11:57) -
    Pane řediteli, letos jste sám nově investoval do akcií Fortuny. Máte nějaký odhad vývoje akcií? Před rokem se obchodovaly nad 100 Kč, jaké dáváte šance zopakování této úrovně?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:22) -
    Své investice na burze nehodnotím dle odhadu ceny akcii. Svým objemem obchodu nedokáži řídit cenu akcie, takže si spíše hodnotím, zda ta či ona firma je dobrá a jestli dostanu investované peníze zpět. Rozhoduji se na základě dividendové politiky, CF firmy a postavením na trhu. Na základě těchto vstupů jsem ohodnotil Fortunu jako dobrou firmu, do které chci investovat peníze.
  • ---
  • Otázka (Hellena, 10:53) -
    Platí stále Vaše tvrzení popírající, že by Penta mohla uvažovat o prodeji loterie nebo jiné části Fortuny? Není právě Sazka jedním z možných strategických partnerů?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:18) -
    Otázka na Pentu. Bez komentáře.
  • ---
  • Otázka (Bobek, 10:09) -
    Pěkný den. 1/ Čím si vysvětlujete vcelku výrazné zlepšení výsledků v posledním čtvrtletí 2012. 2/ Do jaké míry Vás zasáhlo vyšší zdanění loterií? Můžete uvést konkrétní čísla, a byl to jediný důvod meziročně nižšího čistého zisku? Díky!
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:14) -
    Výsledky v posledním kvartálu byly ovlivněny vysokou výherností našich zákazníků v předchozím kvartálu. Měli jednoduše více prostředků k sázení. Dopad nového zdanění na Fortunu byl na úrovni EBITDA cca 800 tis. EUR, na úrovni čistého zisku 2,2 mil. EUR.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 9:46) -
    Dobrý den, zdá se, že rozjezd loterie je o něco pomalejší, než jste předpokládali. Je stále reálný Váš předpoklad dosažení ziskovosti v první polovině roku? Co zamýšlíte s projektem pro případ, že se cíl nenaplní? A ještě otázku, jak vnímáte konkurenci Sazky? Chápu, že byla loterie myšlena jako doplňkový projekt...ale vidíte v ní nadále budoucnost?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:11) -
    Cíl mít loterii ziskovou v první polovině roku je reálný. Už v prosinci jsme dosáhli pozitivního výsledku. Je ovšem fér říci, že pozitivního výsledku bude dosaženo poklesem nákladů nikoliv dramatickým růstem tržeb.
  • ---
  • Otázka (V. Kamarád, 9:41) -
    Zdravím. Jako akcionáře mě těší možnost rozdělení minulého zadrženého zisku, kterou jste naznačili. Jaké částky by se to při případném schválení týkalo, jakou výši takové mimořádné výplaty předpokládáte v přepočtu na akcii? Děkuji
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:09) -
    Rozdělení zadrženého zisku pečlivě zvažujeme a rozumíme pozici našich akcionářů. Podrobné informace o výplatě dividend přinese pozvánka na Valnou hromadu. Pozvánku byste měl dostat v první polovině měsíce dubna, tam se dozvíte přesné informace, o čem se bude hlasovat. Prosím tedy o chvíli strpení.
  • ---
  • Otázka (Jakub K., 9:36) -
    Dobrý den, výsledky Fortuny za uplynulý rok vyzněly pozitivně, jen mě zaujal mírně konzervativní výhled (z pohledu očekávaného procentního růstu) provozního zisku EBITDA na rok letošní. Z čeho vychází? Počítáte s dvojciferným růstem v oblasti sportovního sázení, může být brzdou loterijní projekt? Díky za odpověď a přeji hodně zdaru v tomto roce!
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:03) -

    Dobrý den, konzervativní výhled je dán především plánovanými investicemi v provozních nákladech do online sázení na všech našich trzích a růstem akvizičních nákladů. Pro zákazníka bychom v tomto roce měli přinést mnoho vylepšení. Jedním z nich bylo zrušení manipulačního poplatku, další budou následovat. Nicméně provozní zisk společnosti by měl růst, tudíž pro akcionáře by to měla byt dobrá zpráva.

Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    08.03.2013 14:57

    Jak vidíte celkově loterijní byznys v ČR jako sektor na horizontu nejbližších let, 5 let, 10 let? Dlouhodobý růst či za nějakou dobu nasycení? Prostor je vstupu dalších hráčů? Naopak konsolidace a zánik/převzetí malých?
    JoN
  •  
    08.03.2013 14:53

    Zdravím, asi před rokem jste mě pobavili sázkami na rozpad eurozóny. Máte informace, jestli lidé (prozatím) tipovali dobře? Jak Vy osobně hodnotíte poslední vývoj v Evropě a co si myslíte o přijetí eura v ČR? Vsadil byste si nyní, že budeme mít euro do roku 2017 (včetně)? Hezký den!
    Betty
  • dividenda
    08.03.2013 14:43

    S ohledem na prognózu mírnějšího růstu zisku v letošním roce - udržíte 100% výplatu na dividendách i za letošní rok, nebo je pravděpodobnější nějaké snížení výplatního poměru?
    Bohouš S.
  •  
    08.03.2013 14:29

    Jaký očekáváte další vývoj tržního podílu Fortuna loterie?
    JoN
  •  
    08.03.2013 14:29

    Lze za dosavadní "život" Fortuna loterie vysledovat nějaké trendy v chování a zájmu sázejících? Je z nich patrná mezera, na kterou jste zatím nabídkou neodpověděli?
    JoN
  •  
    08.03.2013 14:28

    Ještě k jednání se strategickými partnery pro loterijní projekt. CEO Haluza včera řekl, že by Fortuna mohla zahraniční společnosti prodat i více než 50 procent loterie. Je to strop? Můžete prozradit alespoň základní podmínky, resp. charakteristiky, které by měl strategický investor splňovat?
    Anny
  • Sazka
    08.03.2013 14:17

    Prosím o odpověď i na druhou část mé otázky: Jak vnímáte konkurenci Sazky? Můžete alespoň uvést jednotlivé tržní podíly? Dekuji, Investorka
    Investorka
  • otevření trhu
    08.03.2013 13:59

    Tento týden MFČR přiznalo, že musí po dlouhých jednáních s Bruselem ustoupit a otevřít sázkový trh i zahraničním společnostem. Návrh příslušného zákona už je na vládě, a pokud se chce ČR vyhnout žalobě EU, měl by ho parlament přijmout nejpozději do začátku příštího roku. Jak se s touto situací hodlá Fortuna vypořádat? Jaký propad příjmů to pro vás může znamenat?
    matrix
  •  
    08.03.2013 13:54

    Dobrý den, akcie Fortuny jsou mezi analytiky jmenovány mezi těmi s nejvyšším růstovým potenciálem na českém akciovém trhu pro rok 2013. Vidíte je vy osobně jako podhodnocené a chystá firma něco, co by toto očekávání podpořilo fundamentem: na úrovni například očekávání pro tržby, zisk, rozvoj projektů... děkuji
    JoN
  • zdanění
    08.03.2013 13:41

    Dobrý den, co pro vás a vaše podnikání znamenala loňská úprava zdanění loterijních firem, které nově musejí odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami? Jaké jsou změny legislativy, které by ještě Fortuna uvítala, a jaké jsou ty, proti nimž bojuje?
    Koutný
  •  
    08.03.2013 13:37

    Můžete prozradit, jaké chystáte další investice a projekty k rozvoji podnikání, a to v segmentu loterie i kurzového sázení. Druhá otázka: Pokud se nemýlím, tak desetiprocentní podíl ve Fortuna Loterie má E-Invest…kolik procent jste ochotni prodat nějaké ze společností, s nimiž jednáte? A zatřetí: Pozorujete pozitivní vliv tohoto částečného spojení s E-Investem na výsledky Fortuny? Díky moc a přeji hezký víkend
    Optimista
  •  
    08.03.2013 12:32

    Dobrý den, podle CEO Fortuny už jste do loterie investovali přes 10 milionů eur a počítáte zatím s návratností 5-10 let. Jak v tomto ohledu mění Vaše plány případný vstup partnera do projektu. Kolik by měl do loterie vložit?
    Anny
  • akcie
    08.03.2013 11:57

    Pane řediteli, letos jste sám nově investoval do akcií Fortuny. Máte nějaký odhad vývoje akcií? Před rokem se obchodovaly nad 100 Kč, jaké dáváte šance zopakování této úrovně?
    Kohoutek
  •  
    08.03.2013 10:53

    Platí stále Vaše tvrzení popírající, že by Penta mohla uvažovat o prodeji loterie nebo jiné části Fortuny? Není právě Sazka jedním z možných strategických partnerů?
    Hellena
  •  
    08.03.2013 10:09

    Pěkný den. 1/ Čím si vysvětlujete vcelku výrazné zlepšení výsledků v posledním čtvrtletí 2012. 2/ Do jaké míry Vás zasáhlo vyšší zdanění loterií? Můžete uvést konkrétní čísla, a byl to jediný důvod meziročně nižšího čistého zisku? Díky!
    Bobek
  • loterie
    08.03.2013 9:46

    Dobrý den, zdá se, že rozjezd loterie je o něco pomalejší, než jste předpokládali. Je stále reálný Váš předpoklad dosažení ziskovosti v první polovině roku? Co zamýšlíte s projektem pro případ, že se cíl nenaplní? A ještě otázku, jak vnímáte konkurenci Sazky? Chápu, že byla loterie myšlena jako doplňkový projekt...ale vidíte v ní nadále budoucnost?
    Investorka
  •  
    08.03.2013 9:41

    Zdravím. Jako akcionáře mě těší možnost rozdělení minulého zadrženého zisku, kterou jste naznačili. Jaké částky by se to při případném schválení týkalo, jakou výši takové mimořádné výplaty předpokládáte v přepočtu na akcii? Děkuji
    V. Kamarád
  •  
    08.03.2013 9:36

    Dobrý den, výsledky Fortuny za uplynulý rok vyzněly pozitivně, jen mě zaujal mírně konzervativní výhled (z pohledu očekávaného procentního růstu) provozního zisku EBITDA na rok letošní. Z čeho vychází? Počítáte s dvojciferným růstem v oblasti sportovního sázení, může být brzdou loterijní projekt? Díky za odpověď a přeji hodně zdaru v tomto roce!
    Jakub K.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů
01.05.2024 13:45
Amazon Web Services (AWS) letos dosáhne ročního obratu 100 m...více
    Analýzy online