Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Finanční ředitelka Philip Morris ČR v rozhovoru na Patria.cz - odpovědi

Finanční ředitelka Philip Morris ČR v rozhovoru na Patria.cz - odpovědi

21.05.2013 15:45
Autor: Redakce

Tuzemský tabákový producent Philip Morris ČR a.s. odměnil investory dividendou 900 korun na akcii, mírně nižší proti roku předchozímu, ale nad úrovní, která se většinově očekávala. V minulém týdnu zveřejněná čísla za první čtvrtletí roku pak ukázala na další zpomalování ztráty tržního podílu na klíčovém tuzemském trhu a udržení dynamiky celkového odbytu v kladných číslech díky růstu exportu.

Nad tuzemským tabákovým trhem visí úvahy ministerstva zdravotnictví o prosazení plošného zákazu kouření v restauracích. Nad celou EU pak návrh směrnice o zpřísnění obchodu s tabákovými výrobky, která jednak obsahuje záměr unifikovaných obalů a jednak zákaz prodeje některých druhů cigaret. Argumentem je zdraví či potlačení atraktivity pro mladé. Studie konzultantské společnosti Roland Berger pro skupinu PMI při jejím prosazení varuje před dopadem v podobě ztráty 175 tisíc pracovních míst, u ČR dvou tisíc míst a výpadku 1,25 miliardy korun daňových výnosů ročně. Vlády ČR či Polska jsou proti této směrnici a hledají další spojence pro její odvrácení.  

Jaké budou komentáře k hospodaření, dividendě či českému trhu? Bude pokračovat růst tržeb na Slovensku i přes pokles trhu a růst dodávek ve skupině PMI i mimo ni v rámci exportu? Co regulatorní rámec tabákového průmyslu a bujení černého trhu? Nejen na tyto otázky odpoví finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková v online rozhovoru na Patria.cz v úterý 21. května od 14:00 - rozhovor právě probíhá!


CFO_Stanislava_Jurikova

Stanislava Juríková byla jmenována ředitelkou financí a IS CZ & SK ve společnosti Philip Morris ČR a.s. v prosinci 2011. Svou kariéru začala ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. v roce 1996, kde zastávala různé pozice finanční kontroly související s účetnictvím, vnitřní kontrolou, výkaznictvím, kapitálovými výdaji, rozpočtováním a plánováním. V roce 2006 přešla do společnosti Philip Morris ČR a.s. na pozici manažer plánování a rozvoje podnikání se zodpovědností za český trh. Následně působila ve společnosti Philip Morris International Inc. ve Švýcarsku v oddělení globálního finančního plánování, manažerského výkaznictví a systémů. Od listopadu 2008 řídila ekonomicko-správní oddělení ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. Paní Juríková je držitelkou bakalářského titulu v oboru management z Univerzity Komenského v Bratislavě a profesionálního diplomu v oboru management z institutu Open University Business School, Milton Keynes, ve Velké Británii.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (matrix, 14:59) -
    Zdravím, jak jste využili zhoršení podmínek na trhu v posledních letech pro optimalizaci a úspory nákladů vašeho provozu? Plánujete s ohledem na pokračující pokles vašeho podílu na trhu letos či příští rok propouštění nebo jiné nákladové škrty?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:44) -
    Neustále hledáme příležitosti ke snižování nákladů a zvyšování produktivity, což může přispět ke snížení negativních dopadů zvyšování cen výrobních materiálů. Počet zaměstnanců se flexibilně mění dle výrobního plánu. K 31. 12. 2012 měla Společnost 1 100 zaměstnanců, v roce 2011 to bylo 1 042. Stejně tak se i budoucí počet zaměstnanců bude odvíjet od situace na domácím trhu a požadavků na vývoz.
    Děkuji všem za zájem a přeji Vám hezký zbytek dne.
  • ---
  • Otázka (Heavy smoker, 14:52) -
    Dobrý den, podle Vámi zadané studie by navrhovaná evropská směrnice o tabákových výrobcích vedla ke ztrátě 175 tisíc pracovních míst v EU a mohla by daňové výnosy členských států pokrátit o 5 miliard eur. Zabývali jste se i tím, kolik kuřáků slim cigaret či tabáku s příchutí by po jejich zákazu našlo substitut v běžných tabákových výrobcích, jaký podíl by pak tabákové výrobky přestal kupovat úplně a kolik lidí by se spolehlo na černý trh? Jak vnímáte varování na krabičkách? Díky za odpovědi!
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:31) -
    Toto je velmi detailní otázka. Podrobnosti k tomuto tématu můžete najít ve zmiňované studii společnosti Roland Berger na straně 13. (http://www.rolandberger.com/media/publications/2013-04-24-rbsc-pub-The_New_Tobacco_Products_Directive.html.).

    Pokud jde o zdravotní varování na krabičkách, naše společnost je obecně podporuje v zájmu informování spotřebitelů, a to dokonce dobrovolně i v zemích, kde nejsou zákonem požadována . Na druhé straně nesouhlasíme se zaváděním nepřiměřených a neodůvodněných rozměrů zdravotních varování. Velikost varování větší než obchodní známka či charakteristický design krabičky omezuje, pokud přímo nezabraňuje, hospodářské soutěži a možnosti odlišení od konkurenčních výrobků.
  • ---
  • Otázka (Fojna, 14:42) -
    Díky za odpověď na mou otázku. Můžete mi odpovědět ještě na část k e-cigaretám: Jak se díváte na prodeje e-cigaret? Považujete je za "slepou větev" s ohledem na to, že se do tohoto byznysu PMI nezapojuje? Jsou pro vaše prodeje hrozbou a existují již studie, které by porovnaly klasické a e-cigarety po zdravotní stránce?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:16) -
    Co se týče elektronických cigaret, pozorujeme, že dochází k navýšení zájmu o tyto výrobky na našem trhu. Podle odhadu Eurobarometru v současné době tento trh představuje asi 1 % z kuřáků v České republice. Je jasné, že ve srovnání s naším hlavním podnikáním je tento podíl nízký.
  • ---
  • Otázka (Mirek Bruna, 14:42) -
    Dobrý den, je výroba cigaret opravdu tak tvrdý byznys, jak se vypráví? Zdraví kuřáků tedy až na posledním místě? díky za odpověď.
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:30) -
    V tomto směru mohu jen připomenout svou odpověď na otázku týkající se zdravotních varování a výrobků s potenciálem snížené škodlivosti.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 13:56) -
    Dobrý den. Kolik cigaret kouříte denně? Jakou značku preferujete? Je kouření zdravé?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:08) -
    Jak jsem uvedla dříve, nejsem kuřačka.
  • ---
  • Otázka (T.M., 13:44) -
    Máte vlastní odhady pro vývoj tuzemské ekonomiky? Jaké? Spojujete růst u řezaného tabáku s útlumem u spotřebitelů? Prokázalo se, že by se v době hospodářské recese lidé kouření jako zbytného statku vzdávali? Je podle vás síla propadu dodávek a tržeb na našem trhu odrazem dočasně utlumené spotřeby kuřáků, nebo jejich trvalého odchodu?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:01) -
    Tyto oblasti pokrývají mé odpovědi na předchozí otázky.
  • ---
  • Otázka (Investor, 12:50) -
    S ohledem na cash flow a situaci na trhu i burze: Uvažujete o realizaci zpětného odkupu akcií společnosti?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:05) -
    Tato otázka by měla být směřována na našeho majoritního akcionáře. V současné době si však nejsem vědoma žádného takového plánu a ani o něm nechci spekulovat.
  • ---
  • Otázka (Trader, 12:45) -
    Zaujalo mne číslo podílu exportu na celkových dodávkách (64 %?). Čekáte trend dalšího růstu při poklesu dodávek na domácím trhu a kam? Jste ochotna uvést hrubé mantinely přes marži, jaké procento růstu exportu potřebujete na nahražení ztráty procenta podílu na českém trhu? Při globálním poklesu cigaretového trhu - myslíte si, že dodávky PM ČR ve skupině PMI mají objemově zelenou k dalšími růstu, nebo mohou na nějakém horizontu narazit na "nemáme kam umístit"? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 15:32) -
    Naše dodávky závisí na poptávce v jiných zemích. V současné době vyrábíme cigarety a jiné tabákové výrobky pro víc než 50 zemí, i mimo EU. Nemám žádnou jednoznačnou přesnou prognózu do budoucna, jak se náš export bude vyvíjet, protože v tom jsme závislí na Philip Morris International a také na ekonomické situaci na trzích, na které vyvážíme. Zaměřujeme se na udržení schopnosti konkurovat cenou a kvalitou. V tomto ohledu taky investujeme do výrobních zařízení a realizujeme programy zlepšování produktivity. Více informací můžete nalézt v naší výroční zprávě.
  • ---
  • Otázka (Any, 12:38) -
    Jste žena ve vedoucí pozici, jichž je, především v českých podmínkách, poskrovnu. Jaký je Váš názor na tuto problematiku? Souhlasíte s názorem, že žena musí být lepší (tj. přesvědčivější po odborné a lidské stránce) než muž, aby v převážně mužské konkurenci dosáhla na danou pozici? Držím palce
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:59) -
    Nemyslím si, že by žena musela být lepší nebo přesvědčivější, rozhodně tím však nic nepokazíte :-). Děkuji a přeji mnoho úspěchů.
  • ---
  • Otázka (PKO, 12:38) -
    Dobrý den. Jak velký odhadujete černý trh s cigaretami v ČR, Evropě a globálně? Jde spíše o levné neho drahé značky? Jde pouze o nelegální dovozy, nebo čisté padělky? Případně - jak velký je podíl čistých padělků a jak byste shrnula rizika ve světle například nedávné metanolové kauzy u alkoholu? Co nejvíce přispívá k růstu černého trhu - včetně růstu zdanění a zdražování výrobcem?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:53) -
    Nedávno publikovaná studie KPMG odhaduje objem nezákonného obchodu s cigaretami v EU v roce 2012 na více než 11% celkového trhu, což představuje pro členské státy daňové ztráty cca 12,5 miliardy EUR. V České republice se objem nelegálního obchodu pohybuje pod touto hodnotou, což mimo jiné přičítáme postupnému a předvídatelnému zvyšování spotřebních daní a důsledné činnosti celní správy v posledních letech. Na černém trhu převažují značkové cigarety pašované ze států mimo EU. Pokud jde o zdravotní rizika nelegálních tabákových výrobků, jsou spojována zejména s padělanými cigaretami, v nichž se v minulosti nalezl například i jed na krysy, zvířecí ostatky, arsenik, piliny, střepy a exkrementy. Za hlavní faktory růstu nelegálního obchodu se považuje tempo a míra růstu spotřebních daní a důslednost ve vymáhání práva.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 12:34) -
    Dobrý den, dovolím si jednu osobnější otázečku - jste kuřačka? Je podle Vás možné, že by regulace kouření na veřejných místech, zdravotnická osvěta a rozvoj elektronických cigaret postupně vytlačily klasické tabákové výrobky na okraj společnosti? Díky za odpověď a držím palce.
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:48) -
    Sama kuřačka nejsem. Pokud však jde o regulaci kouření, zejména rozšiřování restriktivní opatření, měla by být založena především na objektivních a vědecky podložených argumentech. Jak jsem již uvedla v odpovědi na jednu z předchozích otázek, naše společnost se věnuje vývoji produktů s potenciálně nižší škodlivostí a vědecky prokazatelnou schopností omezit riziko vzniku nemocí spojovaných s kouřením. Tento vývoj by měla regulace zohledňovat a neměla by mu bránit.
  • ---
  • Otázka (Karásek, 11:57) -
    Napadlo vás při neustálém poklesu trhu širokou základnu zákazníků využít ke křížovému prodeji dalších služeb či produktů podobně, jako si lezou do zelí prodejci elektřiny, plynu, telekomunikací atd? Klientelu na to máte dost širokou, distribuční kanály taky jasné.. Je taková úvaha na stole či v šuplíku? Zdravím
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:46) -
    O tomto kroku neuvažujeme.
  • ---
  • Otázka (J. Koutný, 11:37) -
    Dobrý den, někde jsem četl, že se prodej cigaret ve 27 členských státech EU v posledních letech propadl skoro o třetinu. Připisujete to zhoršení ekonomické situace v Evropě? Platí opravdu, že recese nutí lidi krotit své neřesti? Co může podle vás tento - pro vaše výsledky - nemilý trend zvrátit? Očekáváte v brzké budoucnosti zpomalení poklesu, nebo dokonce nárůst prodeje tabákových výrobků na trzích, kde operujete? Hodně zdaru!
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:46) -
    Společnost PMI informovala ve zprávě o výsledcích hospodaření za první čtvrtletí 2013 o poklesu celkového trhu cigaret v EU regionu o 10,5%, zejména v důsledku nepříznivého dopadu zvýšení spotřební daně v některých zemích EU, nepříznivého ekonomickému prostředí a vývoje nezaměstnanosti, zvýšení prodejů ostatních tabákových produktů a růstu nezákonného obchodu.

    O dalším vývoji tabákového trhu v EU ani v České republice bych nechtěla spekulovat, avšak současná recese má vliv na všechny odvětví, včetně našeho. Budoucí trendy závisí zejména na vývoji ekonomického prostředí a také na změnách fiskálního a regulatorního rámce. Proto je nezbytná vyvážená a vědeckými poznatky podložená regulace trhu s tabákovými výrobky v Evropské unii, která nebude zahrnovat nepřiměřená opatření. To by napomohlo podpoře příjmů státního rozpočtu i cílů v oblasti ochrany veřejného zdraví a pomohlo předejít nezamýšleným dopadům, jako je nárůst trhu s nelegálními tabákovými výrobky.
  • ---
  • Otázka (Vladimír, 11:08) -
    Dobrý den, je zajímavé, že proti nové evropské regulaci tabáku a reklamy jsme téměř jedinými hlasitými řvouny, pak snad ještě Polsko. Opakovaně aktivně vystupuje pan Kalousek, který se zřejmě notně bojí o daňové příjmy. Může a měl by stát nějak aktivně pomoci a jak? Jsou hlasy tabákového průmyslu brány v potaz v nějaké připomínkové fázi legislativy, nebo počítáte se soudními spory ex post? Máte reálné odhady, co by prosazení směrnice znamenalo pro pracovní místa v Evropě i v ČR v sektoru, vašich provozech, vaše hospodaření?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:35) -
    Naše společnost se zúčastnila veřejných konzultací k záměru novely před dvěma lety. Nový evropský návrh regulace nicméně explicitně zahrnuje např. některá nepřiměřená opatření, která by vedla k úplnému zákazu uvádění na trh zhruba 10% výrobků, např. mentolových, tzv. „slim“ či „krátkých cigaret“, aniž by bylo věrohodně prokázáno, že tyto výrobky jsou škodlivější než ostatní a že jejich zákaz povede ke snížení počtu kuřáků či spotřebovaných cigaret. Jak vyplývá z veřejných zdrojů, do aktuální evropské debaty se aktivně zapojuje široká skupina členských států. Věříme, že budoucí regulační rámec v EU bude spravedlivý, vědecky podložený, účinný ve smyslu omezení škod způsobených kouřením, aniž by představoval neopodstatněnou ekonomickou zátěž. Pokud jde o odhad některých dopadů, můžeme odkázat na nedávno publikovanou studii společnost Roland Berger: http://www.rolandberger.com/media/publications/2013-04-24-rbsc-pub-The_New_Tobacco_Products_Directive.html.
  • ---
  • Otázka (Fojna, 11:02) -
    Dobrý den, jak Philip Morris pokročil ve vývoji nové technologie cigaret, které zamýšlí uvést na přelomu let 2016/2017? Platí stále tento horizont. Jak se díváte na prodeje e-cigaret? Považujete je za "slepou větev" s ohledem na to, že se do tohoto byznysu PMI nezapojuje? Jsou pro vaše prodeje hrozbou a existují již studie, které by porovnaly klasické a e-cigarety po zdravotní stránce?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:32) -
    Vývoj produktů s potenciálně nižší škodlivostí je dlouhodobou prioritou naší mateřské společnosti. Zaměřujeme se proto na vývoj produktů, které by měly vědecky prokazatelnou schopnost omezit riziko vzniku nemocí spojovaných s kouřením a zároveň byly pro dospělé kuřáky přijatelnou alternativou ke konvenčním cigaretám. V současné době pracujeme na vývoji 3 platforem výrobků založených na principu zahřívání tabáku nebo jiných inovativních technologií. Nejpokročilejší z nich prochází v současné době fází klinických testů. Jak informovala naše mateřská společnost v loňském roce, uvedení prvního produktu na trh se předpokládá v letech 2016/2017.
  • ---
  • Otázka (Rambus, 10:39) -
    Dobrý den, paní ředitelko. Předpokládám, že jste jako tabákový producent seznámeni se návrhem zákona ministra Hegera o zákazu kouření v restauracích a zpřísnění prodeje tabáku, případně jej aktivně konzultujete. Zajímá mne, co si myslíte o jeho mantinelech z pohledu kuřáků vůči versus celé společnosti, případně jak na něj nahlížíte vůči úpravám v jiných zemích a zejména, zda a jaké očekáváte negativní dopady do hospodaření v případě jeho prosazení v navrhované podobě.
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:29) -
    Státy, které v minulosti zavedly úplný zákaz kouření v restauracích, jsou v rámci EU v menšině. Pokud jde o zavedení podobného zákazu u nás, v současnosti se jedná o návrh, který je ve fázi připomínkového řízení. Kromě regulace kouření do jisté míry omezuje některé formy legálního prodeje s odvoláním na omezení přístupu mladistvých k tabákovým výrobkům. U všech forem přitom již dnes platí jednoznačný zákaz prodeje osobám mladším 18 let. Konkrétní dopady zatím nemůžeme předjímat, neboť budou záviset až na konečné podobě přijatého zákona.
  • ---
  • Otázka (Proton, 10:08) -
    Jak silný vliv přikládáte zvýšení spotřebních daní loni i letos na pokles domácího cigaretového trhu o 6,5 %? zasáhlo vás výrazněji než konkurenci s ohledem na téměř 10% pokles prodejů v tuzemsku? Kdy a v jaké míře lze v tuto chvíli očekávat další růst daňového zatížení z pozice české vlády a evropských nařízení?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:23) -
    Na trend poklesu trhu má vliv více faktorů, zvýšení spotřební daně promítnuté v prodejních cenách v roce 2012, nepříznivé ekonomické prostředí a pokračující nárůst kategorie jemně řezaného tabáku s nižším daňovým zatížením. Pokud jde o daňový vývoj, směrodatná je Směrnice EU, která ukládá členským státům, aby úroveň minimálního zdanění cigaret po 1. lednu 2014 dosahovala 90 EUR za tisíc kusů. Splnění tohoto kritéria se bude posuzovat podle směnného kurzu CZK/EUR Evropské centrální banky ke dni 1. 10. 2013. Sazba minimální spotřební daně z cigaret schválená pro rok 2014 je 2,25 CZK za jeden kus. Další vývoj sazeb tedy bude především záležet na vývoji směnného kurzu.
  • ---
  • Otázka (Pavel T., 9:43) -
    Dobrý den, prosím o komentář k tržnímu podílu: Jak si mám přeložit slova o zpomalení jeho poklesu, když k 1Q12 -0,9 % a k 4Q12 -0,3 %? Očekáváte dlouhodobé hájení poloviny trhu, případně máte jiné očekávání pro vývoj pozice na trhu v ČR? Jak se tento podíl vyvíjí po segmentech? Myslím top, střed, levný.
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:17) -
    Náš tržní podíl v České republice byl nepříznivě ovlivněn dlouhodobým poklesem tržního podílu lokálních značek. Tento pokles byl částečně kompenzován růstem značky Marlboro a také značek Philip Morris a Chesterfield, které byly obě v roce 2012 znovu úspěšně uvedeny na trh v největším a vysoce konkurenčním levném cenovém segmentu. Naše komerční iniciativy nám pomohly snížit míru poklesu našeho tržního podílu v roce 2012 ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2011. Vývoj tržního podílu naší společnosti po cenových segmentech jsme zveřejnili ve Výroční zprávě 2012.

    Nicméně jsem přesvědčena, že naše trvalé zaměření se na inovaci portfolia značek, které je vedeno předjímáním nových trendů u dospělých kuřáků, nám umožní nadále účinně konkurovat.
  • ---
  • Otázka (Tono, 9:18) -
    Dovolím si ještě druhý dotaz, opět plynoucí z potíží dalších obchodovaných firem v současném prostředí. Identifikuje vaše společnost nějaká významnější rizika na dohledném horizontu, která by mohla znamenat negativní otřes v hospodaření a tím i riziko výraznějšího poklesu ceny akcií?
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:12) -
    Naše Společnost se nevyjadřuje k současné ceně akcií ani k jejímu budoucímu vývoji. Investoři musí učinit vlastní rozhodnutí, zda investovat do cenných papírů společnosti Philip Morris ČR a.s. Ekonomické prostředí a regulační rámec ovlivňují, stejně jako jiné podnikatelské subjekty, také podnikání naší Společnosti. K těmto aspektům se pravidelně vyjadřujeme ve zprávě představenstva obsažené v naší Výroční zprávě, na kterou si Vás dovoluji odkázat:
    http://www.pmi.com/cs_cz/about_us/philip_morris_cr_shareholder_information/documents/vyrocni%20zprava%202012.pdf.
  • ---
  • Otázka (Tono, 9:16) -
    Dobrý den. Jsem jedním z Vašich investorů a při současném poklesu lesku dalších blue chips na pražské burze včetně snižování dividend musím přiznat, že vaše dividenda byla světlejším bodem portfolia. Nicméně mne zajímá, zda její výše byla nastavena tak, aby byla udržitelná po delší dobu a obecně, zda můžete poskytnout komentář k dividendové politice dále. Děkuji
  • Odpověď (Stanislava Juríková, 14:10) -
    Hezké odpoledne všem! Společnost Philip Morris ČR a.s. nemá pevnou dividendovou politiku. Dividendy navrhuje představenstvo Společnosti ke schválení na řádné valné hromadě akcionářů. Návrh na výplatu dividendy bere v úvahu celou řadu finančních aspektů týkajících se plánovaných investic stejně jako zajištění dostatečného provozního kapitálu a hotovosti k pokrytí krátkodobých závazků včetně nákupu materiálů pro výrobu a úhrady spotřební daně. Naše Společnost se nevyjadřuje k budoucímu vývoji výše dividendy ani rozdělení zisku. Nicméně, v minulých letech bylo vyplaceno téměř 100% čistého zisku běžného roku, s výjimkou dividendy za rok 2010 a 2012, kdy kromě dividendy z čistého zisku valná hromada také schválila platbu části nerozděleného zisku minulých let.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    21.05.2013 14:59

    Zdravím, jak jste využili zhoršení podmínek na trhu v posledních letech pro optimalizaci a úspory nákladů vašeho provozu? Plánujete s ohledem na pokračující pokles vašeho podílu na trhu letos či příští rok propouštění nebo jiné nákladové škrty?
    matrix
  •  
    21.05.2013 14:52

    Dobrý den, podle Vámi zadané studie by navrhovaná evropská směrnice o tabákových výrobcích vedla ke ztrátě 175 tisíc pracovních míst v EU a mohla by daňové výnosy členských států pokrátit o 5 miliard eur. Zabývali jste se i tím, kolik kuřáků slim cigaret či tabáku s příchutí by po jejich zákazu našlo substitut v běžných tabákových výrobcích, jaký podíl by pak tabákové výrobky přestal kupovat úplně a kolik lidí by se spolehlo na černý trh? Jak vnímáte varování na krabičkách? Díky za odpovědi!
    Heavy smoker
  •  
    21.05.2013 14:42

    Díky za odpověď na mou otázku. Můžete mi odpovědět ještě na část k e-cigaretám: Jak se díváte na prodeje e-cigaret? Považujete je za "slepou větev" s ohledem na to, že se do tohoto byznysu PMI nezapojuje? Jsou pro vaše prodeje hrozbou a existují již studie, které by porovnaly klasické a e-cigarety po zdravotní stránce?
    JoN
  •  
    21.05.2013 14:42

    Dobrý den, je výroba cigaret opravdu tak tvrdý byznys, jak se vypráví? Zdraví kuřáků tedy až na posledním místě? díky za odpověď.
    Mirek Bruna
  •  
    21.05.2013 13:44

    Máte vlastní odhady pro vývoj tuzemské ekonomiky? Jaké? Spojujete růst u řezaného tabáku s útlumem u spotřebitelů? Prokázalo se, že by se v době hospodářské recese lidé kouření jako zbytného statku vzdávali? Je podle vás síla propadu dodávek a tržeb na našem trhu odrazem dočasně utlumené spotřeby kuřáků, nebo jejich trvalého odchodu?
    JoN
  •  
    21.05.2013 12:50

    S ohledem na cash flow a situaci na trhu i burze: Uvažujete o realizaci zpětného odkupu akcií společnosti?
    JoN
  • Trend růstu vývozu a marže
    21.05.2013 12:45

    Zaujalo mne číslo podílu exportu na celkových dodávkách (64 %?). Čekáte trend dalšího růstu při poklesu dodávek na domácím trhu a kam? Jste ochotna uvést hrubé mantinely přes marži, jaké procento růstu exportu potřebujete na nahražení ztráty procenta podílu na českém trhu? Při globálním poklesu cigaretového trhu - myslíte si, že dodávky PM ČR ve skupině PMI mají objemově zelenou k dalšími růstu, nebo mohou na nějakém horizontu narazit na "nemáme kam umístit"? Děkuji za odpověď
    JoN
  •  
    21.05.2013 12:38

    Jste žena ve vedoucí pozici, jichž je, především v českých podmínkách, poskrovnu. Jaký je Váš názor na tuto problematiku? Souhlasíte s názorem, že žena musí být lepší (tj. přesvědčivější po odborné a lidské stránce) než muž, aby v převážně mužské konkurenci dosáhla na danou pozici? Držím palce
    Any
  • Nelegální trh
    21.05.2013 12:38

    Dobrý den. Jak velký odhadujete černý trh s cigaretami v ČR, Evropě a globálně? Jde spíše o levné neho drahé značky? Jde pouze o nelegální dovozy, nebo čisté padělky? Případně - jak velký je podíl čistých padělků a jak byste shrnula rizika ve světle například nedávné metanolové kauzy u alkoholu? Co nejvíce přispívá k růstu černého trhu - včetně růstu zdanění a zdražování výrobcem?
    JoN
  •  
    21.05.2013 12:34

    Dobrý den, dovolím si jednu osobnější otázečku - jste kuřačka? Je podle Vás možné, že by regulace kouření na veřejných místech, zdravotnická osvěta a rozvoj elektronických cigaret postupně vytlačily klasické tabákové výrobky na okraj společnosti? Díky za odpověď a držím palce.
    Investorka
  • Křížový prodej dalších služeb
    21.05.2013 11:57

    Napadlo vás při neustálém poklesu trhu širokou základnu zákazníků využít ke křížovému prodeji dalších služeb či produktů podobně, jako si lezou do zelí prodejci elektřiny, plynu, telekomunikací atd? Klientelu na to máte dost širokou, distribuční kanály taky jasné.. Je taková úvaha na stole či v šuplíku? Zdravím
    JoN
  • prodej tabáku a recese
    21.05.2013 11:37

    Dobrý den, někde jsem četl, že se prodej cigaret ve 27 členských státech EU v posledních letech propadl skoro o třetinu. Připisujete to zhoršení ekonomické situace v Evropě? Platí opravdu, že recese nutí lidi krotit své neřesti? Co může podle vás tento - pro vaše výsledky - nemilý trend zvrátit? Očekáváte v brzké budoucnosti zpomalení poklesu, nebo dokonce nárůst prodeje tabákových výrobků na trzích, kde operujete? Hodně zdaru!
    J. Koutný
  •  
    21.05.2013 11:08

    Dobrý den, je zajímavé, že proti nové evropské regulaci tabáku a reklamy jsme téměř jedinými hlasitými řvouny, pak snad ještě Polsko. Opakovaně aktivně vystupuje pan Kalousek, který se zřejmě notně bojí o daňové příjmy. Může a měl by stát nějak aktivně pomoci a jak? Jsou hlasy tabákového průmyslu brány v potaz v nějaké připomínkové fázi legislativy, nebo počítáte se soudními spory ex post? Máte reálné odhady, co by prosazení směrnice znamenalo pro pracovní místa v Evropě i v ČR v sektoru, vašich provozech, vaše hospodaření?
    JoN
  •  
    21.05.2013 11:02

    Dobrý den, jak Philip Morris pokročil ve vývoji nové technologie cigaret, které zamýšlí uvést na přelomu let 2016/2017? Platí stále tento horizont. Jak se díváte na prodeje e-cigaret? Považujete je za "slepou větev" s ohledem na to, že se do tohoto byznysu PMI nezapojuje? Jsou pro vaše prodeje hrozbou a existují již studie, které by porovnaly klasické a e-cigarety po zdravotní stránce?
    JoN
  •  
    21.05.2013 10:39

    Dobrý den, paní ředitelko. Předpokládám, že jste jako tabákový producent seznámeni se návrhem zákona ministra Hegera o zákazu kouření v restauracích a zpřísnění prodeje tabáku, případně jej aktivně konzultujete. Zajímá mne, co si myslíte o jeho mantinelech z pohledu kuřáků vůči versus celé společnosti, případně jak na něj nahlížíte vůči úpravám v jiných zemích a zejména, zda a jaké očekáváte negativní dopady do hospodaření v případě jeho prosazení v navrhované podobě.
    JoN
  •  
    21.05.2013 10:08

    Jak silný vliv přikládáte zvýšení spotřebních daní loni i letos na pokles domácího cigaretového trhu o 6,5 %? zasáhlo vás výrazněji než konkurenci s ohledem na téměř 10% pokles prodejů v tuzemsku? Kdy a v jaké míře lze v tuto chvíli očekávat další růst daňového zatížení z pozice české vlády a evropských nařízení?
    JoN
  • Tržní podíl
    21.05.2013 9:43

    Dobrý den, prosím o komentář k tržnímu podílu: Jak si mám přeložit slova o zpomalení jeho poklesu, když k 1Q12 -0,9 % a k 4Q12 -0,3 %? Očekáváte dlouhodobé hájení poloviny trhu, případně máte jiné očekávání pro vývoj pozice na trhu v ČR? Jak se tento podíl vyvíjí po segmentech? Myslím top, střed, levný.
    JoN
  •  
    21.05.2013 9:18

    Dovolím si ještě druhý dotaz, opět plynoucí z potíží dalších obchodovaných firem v současném prostředí. Identifikuje vaše společnost nějaká významnější rizika na dohledném horizontu, která by mohla znamenat negativní otřes v hospodaření a tím i riziko výraznějšího poklesu ceny akcií?
    JoN
  •  
    21.05.2013 9:16

    Dobrý den. Jsem jedním z Vašich investorů a při současném poklesu lesku dalších blue chips na pražské burze včetně snižování dividend musím přiznat, že vaše dividenda byla světlejším bodem portfolia. Nicméně mne zajímá, zda její výše byla nastavena tak, aby byla udržitelná po delší dobu a obecně, zda můžete poskytnout komentář k dividendové politice dále. Děkuji
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online