Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Na rovinu o trzích a investování s makléři a analytiky Patria Direct. Nejen o NWR, ČEZu, Erste, Telefónice a zlatu...

Na rovinu o trzích a investování s makléři a analytiky Patria Direct. Nejen o NWR, ČEZu, Erste, Telefónice a zlatu...

10.07.2013 16:00
Autor: Redakce

Jaké akcie jsou nyní nejatraktivnější? Půjde NWR a ČEZ ještě níže, nebo už je čeká odraz ode dna? Která z bank na pražské burze stojí nyní za nákup? Na tyto a další dotazy dnes odpovídali makléři a analytici Patria Direct.

PD new 2

Za všechny Vaše dotazy děkuje tým Patria Direct, a.s.:

• Největší mezi obchodníky s cennými papíry, kteří poskytují služby individuálním investorům z pohledu zobchodovaných objemů a klientských aktiv.

• Nejširší profesionální tým makléřů věnujících se privátním klientům v ČR.

• Nabízí své služby také na Slovensku.

• Úspěšně nabízející produkt Patria Forex, který umožňuje klientům spekulovat na pohyb měnových kurzů, komodit a akciových indexů s finanční pákou 1:50.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (pepan, 14:31) -
    Dobrý den, rád bych se dotázal na Váš názor ohledně KITD v režimu OTC. Jelikož informací je poskromnu zajímalo by mne, jak osobně vidíte budoucnost akcií a to ve smyslu bude-li schválena restrukturalizace, či nikoli. Děkuji a přeji pěkný den.
  • Odpověď (Jan Kovalovský, makléř Patria Direct, 15:36) -
    Domnívám se, že v případě schválení plánu je a bude primární snahou vedení prodej společnosti Piksel (spol. prosperující ve svém oboru, bez právních sporů a transparentním účetnictvím) firmám IBM, Cisco.. Tyto společnosti již projevily zájem o KITD, ale kvůli netransparentnímu účetnictví od převzetí KITD odstoupily. V případě, že „dravci“ nebudou mít o Piksel zájem lze očekávat vstup společnosti na americkou burzu. Tento krok je možný nejdříve v roce 2015.
  • ---
  • Otázka (krupicka, 14:29) -
    Dobrý den. Rád bych se zeptal na Váš názor ohledně ceny stříbra v přibližně ročním výhledu. Začátkem tohoto roku se objevilo několik optimistických analýz pro výhled na letošní rok cca 33 USD. Může se cena stříbra, výrazněji odpoutat od ceny zlata? Děkuji. Krupička
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 15:34) -
    Dobrý den, při obchodování se stříbrem je nutné si uvědomit, že se jedná o výrazně menší trh, než je trh se zlatem. Nižší likvidita než u zlata odsuzuje stříbro k vyšší volatilitě a těsné závislosti na vývoji zlata. Proto si nemyslím, že by se cena stříbra měla významnějším způsobem odpoutat od ceny zlata.

    Vyhlídky pro cenu zlata nejsou nijak dobré, krátkodobě se sice zlato i stříbro jeví přeprodané, avšak ve střednědobém horizontu by mohly oba vzácné kovy pokračovat v poklesu s tím, jak Fed začne utahovat měnovou politiku a globální ekonomika zrychlí růst.
  • ---
  • Otázka (S.K., 14:08) -
    Dobrý den, co si myslíte o příchodu nového operátora, bude to mít značný vliv na výnosy společnosti a potamžmo cenu akcíí?
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct, 15:31) -
    Dobrý den,

    Jak jsem psal v jiné odpovědi níže, LTE aukci považuji za hlavní riziko pro ziskovost a udržitelnost dividendy Telefóniky CR do budoucna. Nastavení nových podmínek LTE aukce nahrává novému hráči. V lukrativním pásmu 800 MHz nová aukce totiž vyhrazuje dva 10 MHz bloky z celkově dražených šesti bloků novému operátorovi. Ten by je mohl pořídit výrazně pod cenou, kterou byl 4. operátor zřejmě ochoten zaplatit v dříve zrušené aukci. Vyvolávací cena vyhrazeného bloku 2×10 MHz je stanovena na 2,2 mld. Kč. Pokud se přihlásí jen jeden zájemce, nebude mít s kým soutěžit, a tak se tato vyvolávací cena stane i cenou výslednou. Případný vstup čtvrtého operátora na trh by mohl urychlit již započatou cenovou válku u mobilního volání s významným negativním dopadem do hospodaření společnosti.
  • ---
  • Otázka (Spartakus, 13:46) -
    Dobrý den, hledám tip na pharmaceutickou firmu byl bych rád kdyby jste jmenoval 3 společnosti. Předem děkuji za odpověď
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik Patria Direct, 15:28) -
    Amgen, Roche, Vanguard HealthCare ETF (výhoda diverzifikace)
  • ---
  • Otázka (bob, 13:28) -
    Dobrý den, prosím o názor makléřů patria na akcie společnosti Fortuna. díky.
  • Odpověď (Roman Koděra, senior makléř Patria Direct, 15:23) -
    Dobrý den, akcie společnosti Fortuna - ač to možná někdo neočekával - patřily svojí výkonností k tomu lepšímu co si investor mohl na BCPP poslední rok nakoupit. K atraktivitě nákupu přispěla vyšší dividenda.

    Aktuální kurz odráží situaci na trhu, kdy společnost vykazuje dobré výsledky v sektoru sázek, nicméně se stále vyrovnává s výdaji, které investovala do pokusu o převzetí loterijního trhu v době, kdy se dostala Sazka do finančních potíží.

    Domnívám se, že akcie Fortuny do portfolia patří, jen je potřeba zvážit, jak velkou část portfolia by měly zahrnovat, protože pro nižší mírů zastoupení akcií hovoří faktor nízké likvidity, která dle mého názoru stojí za malým zájmem větších investorů.
  • ---
  • Otázka (RR, 13:26) -
    Dobrý den, jak vidíte následující vývoj ceny ropy v souvislosti se současnými politickými nepokoji a nepřehledné situaci v arabských zemích? V jakém horizontu odhadujete, že se situace alespoň částečně začne stabilizovat?
  • Odpověď (Martin Oliva, makléř Patria Direct, 15:18) -
    Dobrý den, cena ropy v posledních dnech vystřelila vzhůru především kvůli nestabilní situaci v Egyptě a také kvůli poměrně výraznému poklesu zásob suroviny v USA. Domnívám se, že v nejbližších týdnech by mělo dojít k poklesu ceny ropy zejména díky uklidnění situace v Egyptě, pomoci by mělo také pravidelné sezónní navýšení výstupu rafinerií, které by mělo mírnit obavy z nedostatku suroviny.
  • ---
  • Otázka (Jiří Wágner, 13:09) -
    Zhruba před čtvrt rokem jsem se zde ptal na Váš názor na společnost Nokia. Odpovědí bylo, že preferujete o něco více akcie společnosti Blackberry (RIM). Jak vidíte pozice obou společností s odstupem dalšího čtvrtletí? A jak odhadujete výsledky společnosti Nokia za 2Q 2013, které mají být zveřejněny 18. 7.? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik Patria Direct, 15:17) -
    Pokud se dobře pamatuji, psali jsme, že Nokia má nejlepší časy již za sebou. Na tomto názoru se u nás nic nezměnilo ani s dalším uplynulým čtvrtletím. Mírným pozitivem posledních dní je odkup zbylého podílu v joint-venture Nokia Siemens Networks. Struktura transakce zabezpečila relativně nízký tlak na hotovostní rezervy společnosti, přičemž dává Nokii plný přístup ke cash flow, který NSN generuje, což je v nynější situaci Nokie zcela zásadní, neboť ostatní segmenty podnikání generují jen minimální/záporný cash flow. To ale nic nemění na skutečnosti, že stěžejní mobilní divize se jen s obtížemi drží v kladných provozních číslech. Tak jako v 1Q13 lze i ve 2Q13 čekat přinejlepším break-even výsledek, načež by na současných úrovních měla následovat korekce. Kladný příspěvek z odkupu NSN se projeví až v dalších čtvrtletích.

    Co se týče Blackberry, celá rally od loňského podzimu byla postavena pouze na optimismu ohledně nového OS, nikoliv na tvrdých číslech. Poslední sada zveřejněných čísel bohužel tomuto optimismu prozatím nedostála.

    Ani jeden z těchto titulů nepatří mezi námi preferované. Oba jsou značně rizikové, v mobilním segmentu se určitě dají najít i atraktivnější investice. U Blackberry je to všechno jen a pouze o víře v nový OS, u Nokie zase o Lumiích a NSN. Jediný z těchto faktorů, který zatím vykazuje uspokojivou výkonnost je NSN, ten ale tvoří jen malou část podnikání Nokie.
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:47) -
    2/ Jako jistota je označován Pegas. Neočekáváte ale, že i na něj dolehne útlum mezi spotřebiteli v Evropě. Ano, drží do nějaké míry trumf produkce nezbytných statků, ale mám pocit, že růst hospodaření drží "jen" expanzí (nové trhy, nové továrny) a kdyby se uplatnil parametr "srovnatelných tržeb" jako v retailu, tak ztrácí. Mýlím se?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Direct, 15:12) -
    Expanze společnosti Pegas „jen“ následuje požadavky klíčových zákazníků a nejedná se o „svévolnou“ snahu zvyšovat výrobní kapacitu, což považuji za dobré znamení. Navíc provozní marži (EBITDA marže) by společnost měla udržet i po dokončení stávajícího navýšení kapacit okolo 20 %. Domníváme se tedy, že budoucí hospodaření společnosti se v nejbližších letech bude zlepšovat, na rozdíl od mnohých jiných dividendových titulů na BCPP (ČEZ, Telefónica CR...)
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:47) -
    Zdravím ještě jednou s dotazy k PM a Pegas. 1/ U Philip Morris pořád čtu o zpomalování ztráty tržního podílu, ale pořád tedy jde o zpomalující zhoršování. Co čekáte od hospodaření a dividendy?
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct, 15:10) -
    Hospodaření i dividenda Philip Morris CR se především odvíjí od situace na hlavním trhu v ČR. Pokles prodejů v ČR v 1Q13 byl způsoben hlavně poklesem celkového trhu s cigaretami a jen částečně poklesem tržního podílu společnosti. Zůstávám přesvědčen, že celkový objem prodejů v ČR dosáhne v roce 2013 zlepšení, jelikož část poklesu cigaretového trhu v ČR v 1Q13 přičítám efektu předzásobení před lednovým zvýšením daní.

    Připomínám, že lednové zvýšení daně se promítlo v nejvyšší míře do levného segmentu cigaret, což je ale pro Philip Morris CR příznivé. Společnost se totiž zaměřuje především na prémiové značky cigaret, což společnosti otevírá prostor pro vylepšení svých marží zvýšením cen cigaret v tomto segmentu. Věřím tedy, že příznivý cenový vývoj po zvýšení cen cigaret, který se v plné míře projeví až ve 2H13, by měl kompenzovat pokles objemů na domácím trhu. V dalších letech tak čekám stabilní dividendu nad 900 Kč za akcii.
  • ---
  • Otázka (Student, 12:31) -
    Dobrý den, omlouvám se všem pokročilým za tento jednoduchý dotaz, ale nechápu, jak rozumět hloubce trhu v části online u každé akcie na Patria.cz. Nalevo je nákup, ale pod ním tlačítko prodej. Napravo je prodej, ale pod ním tlačítko nákup. Na které straně tedy vidím ty, co chtějí nakupovat a ty, co chtějí prodávat? Když mají kupci převahu, jsou podle této tabulky vlevo nebo vpravo? Děkuji.
  • Odpověď (Jakub Lukáš, makléř Patria Direct, 15:06) -
    Dobrý den, v levé části hloubky trhu („Nákup“) je zobrazena aktuální poptávka, čili nejlepší dostupná cena na trhu, za kterou mohu akcie v určitém objemu v daný moment prodávat. V pravé části („Prodej“) je to naopak nejlepší nabídka, tedy nejnižší cena, za kterou mohu akcie v určitém objemu aktuálně nakupovat. Ty co chtějí akcie nakupovat tak vidím vlevo v části „Nákup“ a ty co prodávají naopak vpravo v části „Prodej“.
  • ---
  • Otázka (RK, 12:20) -
    Dobrý den, na novém webu patriadirect už neposkytujete modelová portfolia, proč? RK.
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:02) -
    Dobré odpoledne, produkt modelová portfolia v tomto okamžiku prochází poměrně zásadní změnou a v krátké době jej našim klientům představíme v inovované podobě.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 12:10) -
    Budete vydávat také doporučení a cílové ceny pro zahraniční akcie? Dáva smysl v současné době investovat do Applu? Jak byste složili ideální portfolio z 5 amerických akcií? Děkuji, Investor
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik Patria Direct, 14:54) -
    Doporučení a cílové ceny na vybrané zahraniční akcie/trhy poskytujeme klientům již dlouhou dobu v podobě akciových Radarů, investičních tipů a komentářů k výsledkům vybraných blue-chipů. V současnosti připravujeme i nový produkt s pracovním názvem Preferované tituly, jenž by měl být seznamem dlouhodobějších strategických investic do akcií v západní Evropě a USA.

    Co se týče Applu, odkázal bych Vás na komentář k výsledkům za F2Q13, který doprovodila i změna cílové ceny a doporučení (dohledatelné na patria.cz). V současnosti doporučujeme akcie držet. Slabý výhled pro F3Q13 je již zohledněn v ceně společně s objemným programem zpětného odkupu akcií. Bohužel ale stále existuje značná pravděpodobnost, že letošním nejslabším kvartálem bude až F4Q13. S „většími“ akcemi bychom proto počkali až na zveřejnění výsledků za F3Q13 (resp. výhledu pro F4Q13), které nás čeká 23.7.

    Nic jako ideální portfolio neexistuje, pro každého investora je vzhledem k individuálním preferencím (tolerance k riziku, volatilitě, likvidita, objem investovatelných prostředků, investiční horizont, atd.) ideální něco jiného. V USA doporučujeme klientům orientaci na sektory IT (např. eBay, Google, IBM, MasterCard; i na Apple určitě časem dojde, otázkou je cena), Financí (Citi, JPMorgan, Prudential Financial), zdravotnictví (např. Vanguard HealthCare ETF). V rámci vah v indexu S&P 500 pak máme neutrální názor na sektory materiálů (Monsanto), dlouhodobé spotřeby (některé mediální koncerny, Priceline.com), energetiky (služby pro těžaře – Halliburton, Schlumberger apod.), nebo průmyslu (např. Danaher, Cummins, Precision Castparts, UPS).
  • ---
  • Otázka (zvonař, 12:02) -
    Ještě prosím k NWR - proč má Patria cílovku 15 Kč a Bank of America 5 Kč? V čem je rozdíl? Mimochodem uvítal bych, kdybyste znovu začali zveřejňovat analýzy v plné verzi, tj. včetně popisu modelu, financí apod. Pamatuji si, že to dřív Patria dělala. Díky, zvonař.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Direct, 14:49) -
    Cílová cena 15 Kč je výsledkem našeho modelového ocenění na základě kombinace 50 % DCF a 50 % 5x EV/EBITDA (průměr let 2013 a 2014). I relativně malá odchylka v použitých předpokladech – v tomto případě především budoucí ceně obou typů uhlí - vzhledem k značné páce na tento předpoklad vede k odlišným cílovým cenám (5, 15, 30...). Nevím jaké předpoklady použila BoA, ale zřejmě jsou k budoucím cenám uhlí mírně skeptičtější než my.

    Větší modelový detail, včetně použitých parametrů modelu jsme schopni našim klientům na konkrétní žádost doplnit a zpřístupnit.
  • ---
  • Otázka (Petr K., 11:51) -
    Mám vsazeno na NWR i ČEZ a s hrůzou sleduju propad cen uhlí a elektřiny. Kdy očekáváte, že by se mohl fundament otočit?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Direct, 14:29) -
    Dobrý den. Bohužel neočekávám žádný brzký obrat nepříznivého vývoje fundamentu, vzhledem k tomu, že nečekám podporu ze strany evropské poptávky a to jak v konzumaci uhlí, tak spotřeby elektřiny. Růst ceny uhlí se tak zřejmě dostaví až s dostatečnou uzavírkou dnes ztrátových dolů (včetně těch regionálních) a elektráren, resp. dostatečným snížením nabídky.

    Tento proces je podle mého názoru (soudě např. i podle situace v NWR) spíše na začátku než u konce. Nejbližší podstatnou událostí pro fundament společnosti ČEZ tak zřejmě budou volby v Německu, resp. pohled na tamní energetiku následně vzniklou koaliční vládou.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 11:51) -
    Dobrý den, jaká je podle vašeho názoru šance, pravděpodobnost, že NWR přežije, resp. že Bakala dotlačí do firmy nějaké peníze? Doporučili byste koupit dluhopisy NWR při stávajícím výnosu 30%? děkuji, zvonař.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Direct, 14:39) -
    Dobrý den, to bohužel nevím, ani tomu nejsem schopen přidělit pravděpodobnost. Dluhopisy NWR považuju ve stávající situaci určitě za bezpečnější spekulační pokus než investici do akcií, orientoval bych se ale výhradně na ten – splatný v roce 2018, aktuálně nesoucí 18% výnos do splatnosti, který je zajištěn majetkem OKD a je seniorní vůči nezajištěnému dluhopisu se splatností v roce 2021.

    Neberte to ale tak, že bych investici do bondu 2018 doporučoval, domnívám se totiž, že spíše bude okolo NWR „ještě hůře, než bude lépe“, resp. výnos do splatnosti tohoto dluhopisu může v dalších týdnech spíše ještě růst.
  • ---
  • Otázka (VSE LIMITED, 11:50) -
    Dobrý den, spojí se BCPP s polskou burzou? Jak je perspektivní akcie KGHM v krátkodobém horizontu (do 6-ti měsíců) Děkuji Roman
  • Odpověď (Tomáš Kálal, makléř Patria Direct, 14:23) -
    Dobrý den, spojení těchto dvou burz není v současné době možné. Jde především o technickou stránku věci. Burza ve Varšavě totiž nefunguje na systému Xetra, na který přešla BCPP na konci minulého roku. Problémy by také způsobovala různá měna. Mnohem snazší by byl přechod, pokud by v Polsku i CZ byly akcie obchodované například v eurech. Vzhledem k tomu, jak dlouho probíhal přechod na systém Xetra, je spojení těchto burz spíše pohádkou budoucnosti.

    Dnes společnost KGHM vyplatila roční dividendu a současný krátkodobý pokles bych vnímal spíš, jako šanci na nákup. Ceny komodit jsou nyní velmi nízko a je vidět, že si KGHM dokáže poradit i v současné situaci. Potenciál představuje také rostoucí letecký a stavební průmysl na americkém a asijském trhu.
  • ---
  • Otázka (Telkáč?, 11:44) -
    Rád bych se zeptal ještě na Telefóniku. Křišťálovou kouli asi nikdo nemá, ale po katastrofických zprávách (polský, rakouský telekom) začínám vidět první lepší indicie o telco v Evropě i třeba USA. Jsem investor Telefóniky a zajímá mně dividenda, tržní cena, směr výhledu hospodaření a aukce (nemyslím si, že 4. operátor na trh přijde). prosím o komentář v tomto směru.
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct, 14:15) -
    Dobrý den,

    Výhled pro hospodaření Telefóniky CR je slabý. Od spuštění neomezených tarifů očekávám negativní dopad do ARPU (průměrný výnos na uživatele). Prostředí ekonomické recese pravděpodobně po nějakou dobu omezí přechod uživatelů do vyšších tarifních tříd.

    LTE aukci, z níž by mohl vzejít čtvrtý operátor na trhu, považuji za hlavní riziko pro ziskovost a udržitelnost dividendy Telefóniky CR do budoucna. Bez ohledu na výsledek aukce, vysoké marže stávajících operátorů u mobilních hlasových služeb se budou podle mě v budoucnu ztenčovat. Tento pokles by měl být částečně kompenzován vyššími výnosy z mobilních dat.

    Co se týká mnou odhadované výše dividend v příštích letech, při zachovaní status quo (3 operátory) počítáme s udržením 30 Kč odměny i v příštím roce, pak by mohla klesnout na úroveň 20 Kč/akcii. Naše aktuální doporučení zní „redukovat“. Na českém trhu preferuji tituly s udržitelnou dividendou do dalších let, např. akcie Philip Morris CR, Pegas nebo Komerční banky.
  • ---
  • Otázka (pciza, 11:36) -
    Jaký je Váš názor na rozdělení investice do akcií mezi jednotlivé trhy - Praha, Evropa (Německo, Británie, Francie, jih...), Spojené státy, případně další...(?). Můžete doporučit procentuelní rozdělení mezi jednotlivé trhy?
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik Patria Direct, 14:11) -
    Praha 0 %, západní Evropa 35 %, USA 45 %, cash 20 %
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 11:29) -
    ... já bych se chtěl optat někoho trochu fundovaného z Patrie, pokud tým Patrie takovým členem oplývá, zda je či není FED akciovou společností. Kolegy Žebži se neptám, neboť ten je (pokud nezměnil názor) náhledu, že FED není ani federální, ani rezervní, ani systém. Podotázkou mé otázky je, pokud jde o akciovku, tak zda jsou akcionáři a akcionářky známi, a zda jde v nevýznamné míře o britské bankovní domy. A které.
  • Odpověď (Rostislav Plíva, hlavní makléř Patria Direct, 14:07) -
    Nemluvil jsem s Petrem Žabžou, ale částečně s ním nesouhlasím. Fed jistě není Federální, ani Rezervní, ale zcela jistě je to systém :-). Je to systém kartelu se společným poolem. Čistokrevná akciovka to není, ale vlastnické nepřevoditelné podíly v ní mají banky. Jedná se o US banky z Wall Street (všechna hlavní jména, nejvíce tam myslím má Citigroup), a nikoli britské bankovní domy.
  • ---
  • Otázka (Zip, 11:06) -
    Sleduji slovní intervence z ČNB a přijde mi, že pánům už nějak dochází verbální střelivo. Myslíte si, že je ekonomika i trh donutí opravdu vstoupit na devizový trh a oslabit korun? Kde čekáte korunu vůči euru na konci letošního roku?
  • Odpověď (Tomáš Vlk, ekonom Patria Online, 14:01) -
    Dobrý den. Myslím, že centrální banka nakonec s verbálními intervencemi vystačí. Doposud se jí ovlivňovat trh docela daří. V druhém pololetí by navíc mělo přibývat pozitivních zpráv z eurozóny i české ekonomiky a důvody oslabovat měnu by se tím měly zmenšovat. Odhad na konec roku: 25,10.
  • ---
  • Otázka (Luboš, 10:59) -
    Dobrý den, co si vaši analytici myslí o vývoji zlata? Zajímal by mne váš dlouhodobější výhled i aktuální technický pohled a názor na investice do zlata z pohledu investičního (potenciál zhodnocení investice) i bezpečnostního (role uchovatele hodnoty při současných cenových úrovních). Disponujete-li vlastními výhledy pro další hlavní komodity, i za ně budu vděčný. Díky
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik Patria Direct, 13:59) -
    Vzhledem k povaze zlata, které je spíš měnou než komoditou, budou dlouhodobě diktovat jeho cenu zejména reálné výnosy na jiných („alternativních“) měnách, jež diktují náklady příležitosti z držby zlata. Jedná se zejména o nízko-riziková dolarová aktiva (měřeno např. výnosem na 10letých TIPSech). Podobně jako tomu bylo v uplynulých týdnech, čekáme i v horizontu několika dalších měsíců/kvartálů rychlejší růst nominálních úrokových sazeb relativně k inflaci, čímž by mělo dojít k nárůstu reálných úrokových sazeb. Rostoucí reálné úrokové sazby by pak měly vést k dalšímu odlivu prostředků ze „zlatých“ ETFů. Růst nominálních úrokových sazeb by měl být dán monetární politikou Fedu, která by měla být postupně utahována s tím, jak se zotavují jednotlivé odvětví ekonomiky (nyní je to hlavně realitní trh a spotřebitelská poptávka). Pro tuto chvíli tedy setrváváme v negativním názoru na zlato.

    Z technického hlediska je zlato v sestupném trendu, aktuálně se ale nachází pod dolní hranicí tohoto kanálu, což by mohlo vést k mírné krátkodobé korekci směrem vzhůru. Střednědobý negativní výhled, který se opírá o fundament na trzích se zlatem, to nicméně nemění.

    Dlouhodobě (multi-year) by mohla zlato podpořit až rychle rostoucí inflace jakožto odraz masivního kvantitativního uvolňování uplynulých let v reálné ekonomice. Prozatím se ale zdá, že QE si svou cestu do reálné ekonomiky nachází jen velmi pozvolně (převážně skrze hypoteční trh a korporátní dluhopisy). Centrální banky navíc disponují různými možnostmi, jak tuto přebytečnou likviditu ze systému v příhodnou dobu stáhnout a zmírnit tak inflační tlaky.

    Pokud budete hledat fundamentální signály, že zlato již zformovalo dno, doporučujeme sledovat investiční/produkční plány velkých těžařů zlata. Tady bude muset nutně dojít k omezení objemu investic/produkce, neboť většina z producentů není kvůli investiční politice posledních let při současných spotových cenách schopna generovat pozitivní volný cash flow.
  • ---
  • Otázka (Kulík, 10:23) -
    Minulý týden jsem tady četl analýzu banky ING, kde se domnívají, že ČEZ už má po Albánii, Bulharsku a Rumunsku všechny jobovky za sebou a bude mu už jen líp. Sdílíte tento názor na akcii obchodující poblíž svého 8letého dna?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Direct, 13:53) -
    Dobrý den. Tento názor bohužel nesdílím, resp. souhlasím, že téma Albánie je uzavřeno a ostatní témata jsou sice podstatná a do značné míry v ceně akcií zohledněna a ve svém důsledku by další významnější informace z Bulharska či Rumunska (ať už pozitivní či negativní) neměly znamenat více než jednorázový pohyb maximálně v řádu deseti/dvaceti korun na akcii.

    Za klíčový pro další vývoj ale považuju cenu silové elektřiny v Německu, jejímž hlavním aktuálním hybatelem je (vedle stagnující poptávky a mírně rostoucí nabídky) cena energetického uhlí.

    Obávám se, že cena černého uhlí v Evropě spíše dále poklesne (např. i v souvislosti s nuceným prodejem skladových zásob regionálních těžařů) a většina analytiků, kteří se věnují společnosti ČEZ tak bude nucena dále snížit své odhady budoucích zisků/dividend firmy, což trh může předjímat, ale každopádně to ceně akcií neprospěje. Naše cílová cena je 475 Kč za akcii a prostor pro růst titulu nyní nevidíme.
  • ---
  • Otázka (Homo, 9:47) -
    Fungující burza je podmínkou a vizitkou každého státu. Proč naše politické elity Havlem počínaje a Zemanem konče berou pražskou burzu, jako něco co je, ale moc je nezajímá. Jediný Kalousek a nebojím se to nazvat, vykradl ČEZ. Proč stát neprivatizuje přes burzu. Je jednodušší domluvit si privatizaci s jediným zájemcem, od kterého je možné požadovat všimné (úplatek), nebo si dát práci s vypsáním akcií a s provizi (úplatkem) za privatizaci se rozloučit. Zde je obrovský rozdíl proti Polsku.
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 13:46) -
    Dobrý den.

    Renesance pražské burzy před dvaceti lety proběhla zejména pro to, aby nová skupina akcionářů, vzešlá z kuponové privatizace, měla kde zpeněžit své akcie. Burza v Praze tedy nebyla primárně budována pro to, aby sloužila jako místo kam si firmy a podniky tzv. „chodí“ pro kapitál – jak je obvyklé na západ od našich hranic. Svému (hořkému) účelu BCPP tedy v tomto ohledu dostála plně.

    Malý zájem politiků o Burzu bych automaticky nepřisuzoval tomu, že chtějí privatizovat nějakou netransparentní formou a osobně se na tomto procesu obohatit.
  • ---
  • Otázka (Svatopluk Liška, 9:34) -
    Dobrý den, byli jste v Patrii jedni z mála, kteří začátkem tohoto roku nedoporučovali akcie NWR ke koupi (čas Vám dal velmi za pravdu...), nebyly ale třeba Vítkovice nebo N. Huť i třeba Orco na tom v jistém čase hůře a přeci jenom se vyhnuly bankrotu a jejich akcie časem stouply?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Direct, 13:38) -
    Dobrý den, naše doporučení pro NWR se opírá především o vývoj a predikci budoucího vývoje základního fundamentu – ceny koksovatelného uhlí. Bohužel se ale jedná o velmi cyklickou komoditu, kde se globální cena vytváří především v obchodních vztazích Číny a Austrálie, a již z toho plyne, že šance dlouhodoběji správně předpovídat další vývoj nejsou velké. Naše poslední snížení ceny odráží právě současný stav na trhu s uhlím a ocelí.

    Bohužel neznám detailněji tehdejší stav Vítkovic či Nové Hutě, ale riziko bankrotu v případě NWR bych nepodceňoval (ačkoliv tím nechci nikoho strašit). Je nutné si ale uvědomit, že akcionáři nedrží akcie OKD, ale v podstatě „pákového instrumentu“ nad OKD a OKK, tedy NWR, který využívá k financování 850 mil. EUR dluhu, jež stojí minimálně 60 mil. EUR ročně.

    Společnost NWR jistě má šanci svým závazkům dostát a tuto krizi ustát, obávám se ale, že jen za cenu rozsáhlé vlastní transformace, kdy to „poté“ bude již jiné, zřejmě menší a dost možná i zadluženější NWR a cesta zpět na vyšší cenové úrovně může trvat déle, resp. vyžadovat jiné cenové úrovně uhlí.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 9:24) -
    Dobrý den, při sledování denních objemů na pražské burze a vývoje na některých titulech (viz prakticky nelikvidní TMR či nedávný odchod AAA Auto z burzy za podivných podmínek) nelze nepropadat skepsi o budoucnosti tuzemské obchodní platformy ve stávající podobě. Jaký očekáváte vývoj v tomto ohledu? Jeví se jako nepravděpodobnější spojení s polskou burzou, jak předpověděl dokonce i pan prezident, nebo nějakým dalším trhem v regionu? V jakém časovém horizontu? Díky za odpovědi a přeji hodně úspěchů…
  • Odpověď (Roman Koděra, senior makléř Patria Direct, 13:31) -
    Dobrý den, samozřejmě nás snižující se obchodní aktivita na BCPP stejně jako Vás velmi zajímá. Důležitými faktory zájmu zahraničních investorů, kteří jdou na danou burzu, jsou: měna, úrokové sazby a investiční příležitosti. Pokud se budeme držet informací z řad ČNB, pak centrální banka má zájem na udržení slabší měny vůči EUR a tedy i USD. Pokud již jako investor držíte CZK, pak nadále sledujete úrokové sazby, které jsou na rekordně nízkých hodnotách a z toho plyne Vaše rozhodování, či CZK držet nebo nedržet. Pokud se rozhodnete, jako investor první dva faktory ignorovat, pak hledáte možnost investice.

    Dlouhodobě byly tituly na BCPP nakupované za účelem dividendových investic. Poslední dva roky, však došlo ke zhoršení finančních výkonností jednotlivých firem a z toho vyplývá snížení vyplácených dividend. Majoritním vlastníkem BCPP je Wiener Borse a ta jako akcionář určitě zvažuje kroky, které by případná společná platforma přinesla. Její jednání na získání podílu ve varšavské burze, by byla jen logickým vyústěním celkového investičního záměru.

    Nejdůležitějším bodem případného spojení, je však otázka národních měn, kde Polsko samo přiznává, že přijmutí EUR je v horizontu let a ani v ČR nepanuje jednotný názor, zda společnou evropskou měnu zavést. Technicky CEE Stock Exchange Group může obchodovat v jiných měnách, stejně jako se například obchodují akcie v Londýně, kde v jednom segmentu můžete obchodovat akcie kotované v USD a v druhém akcie v GBP.
  • ---
  • Otázka (Tono, 9:18) -
    Dobrý den, domníváte se, že navýšení kapitálu emisí nových akcií u Erste je jediným krokem potřebným k jejímu ustabilnění a vyřešení splátky participačního kapitálu a dostatečné kapitalizace pro novou regulaci a dále se celkové hospodaření skupiny bude zlepšovat a ta se vrátí k vnitřním zdrojům financování, nebo naopak čekáte ještě nějaké další negativní zprávy pro investora (další emise akcií, Maďarsko, Rumunsko,...) Jaký je váš očekávaný vývoj pro Erste do konce roku a na ročním horizontu? Děkuji.
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct, 13:22) -
    Dobrý den,

    Domnívám se, že navýšení kapitálu skrze emisi nových akcií v objemu 660 mil. EUR by mělo být postačující na splacení participačního kapitálu, což banka hodlá udělat již příští měsíc. Banka si tím zároveň vylepší kapitálové ukazatele a měla by tak splňovat požadavky na kapitálovou přiměřenost ze strany rakouského regulátora.

    Důležitá je však schopnost Erste navyšovat kapitál ze zadržených zisků. Odhaduji, že ziskovost bankovní skupiny se bude postupně zlepšovat. Nicméně, rizikem pro dosažení cílů banky i nadále zůstává Rumunsko či Maďarsko. Ziskovost letošního roku mohou ohrozit i další odpisy goodwill, zejména v Rumunsku. Zůstatková hodnota goodwill rumunské BCR nyní činí asi 600 mil. EUR.

    Naše poslední odhady ziskovosti bankovní skupiny jsou 9,5 % a 15,9 % pod konsensem pro letošní, respektive příští rok. S ohledem na riziko dosažení cílů ziskovosti preferuji na domácím trhu akcie Komerční banky.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:12) -
    Dobrý den, v poslední době se ve finančních periodikách stále skloňuje blížící se ukončení QE americké centrální banky. Je to opravdu taková hrozba pro trhy po celém světě? Kdy podle vás Fed nakonec tento krok učiní a bude to automaticky znamenat propad trhů? JK
  • Odpověď (Tomáš Vlk, ekonom Patria Online, 13:16) -
    Dobrý den, ukončení QE by mělo být postupné, podle současných předpokladů od letošního září zhruba do poloviny příštího roku. Když začal být konec QE zřejmý, reakce trhů byla značně negativní.

    Jde o zmenšování přísunu likvidity na trhy, což znamená i horší financování investic především do rizikových aktiv. Pro trhy jde tedy o negativní faktor, ale jeho vliv zřejmě nebude dramatický.

    Dá se čekat, že pokud by hrozil výrazný vzestup amerických výnosů, nežádoucí posílení dolaru či propad akcií s dopadem na spotřebitelskou důvěru, Fed by zřejmě svůj postup přehodnotil a konec QE by tak mohl být odložen, respektive rozprostřen do delšího časového úseku.

    Navíc jsou tu ostatní centrální banky, které naopak svou politiku začínají více uvolňovat a negativní efekt konce QE by se i tím měl tlumit.
  • ---
  • Otázka (Martin, 9:12) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co říkáte v současné době na perspektivu akcií CETV a Orco, myslíte, že druhé pololetí by pro ně mohlo být příznivější? Děkuji Zdraví Martin
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct, 13:08) -
    Dobrý den,

    Hlavním důvodem slabé výkonnosti akcií CETV v 1H13 byl pokles reklamního trhu, nová cenová politika na hlavním trhu v ČR a vysoké zadlužení společnosti. Pokles reklamního trhu bude podle mě pokračovat i v 2H13. Společnost by mohla vylepšit své výsledky v ČR, jelikož podle posledních zpráv TV Nova začala zmírňovat cenovou politiku a dávat slevy. Hlavní inzerenti by se tak měly začít vracet na Novu. Nicméně, investici do akcií CETV s ohledem na slabý fundament a nadále vysokou zadluženost, nadále nedoporučujeme. Cílovou cenu máme stanovenou na 3,1 USD/akcii.

    Akcie developera Orco nepokrýváme, a tak se k dalšímu vývoji na titulu nebudu vyjadřovat.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:09) -
    Zdravím do Patrie, je podle vás na pražské burze titul, který by po poklesu českého trhu v posledních měsících a před zahájením další výsledkové sezóny stál za možný nákup? Díky
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Direct, 13:01) -
    Dobrý den, dlouhodoběji z domácích titulů preferujeme společnosti Pegas a Philip Morris ČR, v jejichž případě věříme v udržitelnost stávajících dividend i do budoucích let. Po poklesu z posledních týdnů jsme také vylepšili náš pohled na finanční tituly, především VIG a Komerční banku. V kombinaci s poklesem ceny akcií (VIG už „bohužel“ významnou část z poklesu získal zpět), došlo v posledních týdnech také k vylepšení důležitých fundamentů pro tyto společnosti, konkrétně růstu výnosů z pevně úročených nástrojů, jako jsou státní dluhopisy a úrokové swapy. Ostatní domácí tituly za atraktivní pro nákup či držení nepovažujeme. Naše doporučení je spíše střednědobého charakteru a nutně nesouvisí s blížící se výsledkovou sezónou. Hlavně bychom ale doporučovali neomezovat se na domácí burzu a využívat naše investiční tipy na trzích v USA či západní Evropě.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • otazka
    10.07.2013 15:19

    Zdravím,doporučil by jste nějaké tři čtyři zajímavé akcie na německém trhu ? děkuji
    zedik
  •  
    10.07.2013 14:54

    Doporučil by jste spekulativně nakoupit akcie O2 s předpokládaným růstem před rozhodným dnem?
    ?
  •  
    10.07.2013 14:36

    Dobrý den. Mohu se zeptat na váš nazor ohledně investic do akcii REITS s vysokou dividendou například AGNC, ARR, nyní tyto tituly procházejí propadem cen, pravděpodobně v souvislosti s blížícím se ukončením QE, některých titulů např. CLM, FSC, SLRC které nejsou reits se však propad příliš nedotkl. Pokud tedy můžete něco k tomu říci. Děkuji. Krupička
    krupicka
  • KITD
    10.07.2013 14:31

    Dobrý den,rád bych se dotázal na Váš názor ohledně KITD v režimu OTC. Jelikož informací je poskromnu zajímalo by mne jak osobně vidíte budoucnost akcií a to ve smyslu budeli schválena restruktarizace či nikoli. Děkuji a přeji pěkný den.
    p
  •  
    10.07.2013 14:29

    Dobrý den. Rád bych se zeptal na Váš názor ohledně ceny stříbra v přibližně ročním výhledu. Začátkem tohoto roku se objevilo několik optimistických analýz pro výhled na letošní rok cca 33 USD. Může se cena stříbra, výrazněji odpoutat od ceny zlata? Děkuji. Krupička
    krupicka
  • Telefonica o2
    10.07.2013 14:08

    Dobrý den, co si myslíte o příchodu nového operátora, bude to mít značný vliv na výnosy společnosti a potamžmo cenu akcíí?
    S.K.
  • Trh USA
    10.07.2013 13:46

    Dobrý den, hledám tip na pharmaceutickou firmu byl bych rád kdyby jste jmenoval 3 společnosti. Předem děkuji za odpověď
    Spartakus
  • Fortuna
    10.07.2013 13:28

    Dobrý den, prosím o názor makléřů patria na akcie společnosti Fortuna.. díky.
    bob
  • Ropa
    10.07.2013 13:26

    Dobrý den, jak vidíte následující vývoj ceny ropy v souvislosti se současnými politickými nepokoji a nepřehledné situaci v arabských zemích? V jakém horizontu odhadujete, že se situace alespoň částečně začne stabilizovat?
    RR
  •  
    10.07.2013 13:09

    Zhruba před čtvrt rokem jsem se zde ptal na Váš názor na společnost Nokia. Odpovědí bylo, že preferujete o něco více akcie společnosti Blackberry (RIM). Jak vidíte pozice obou společností s odstupem dalšího čtvrtletí? A jak odhadujete výsledky společnosti Nokia za 2Q 2013, které mají být zveřejněny 18. 7.? Děkuji za odpověď.
    Jiří Wágner
  • Tabák, Pegas
    10.07.2013 12:47

    Zdravím ještě jednou s dotazy k PM a Pegas. 1/ U Philip Morris pořád čtu o zpomalování ztráty tržního podílu, ale pořád tedy jde o zpomalující zhoršování. Co čekáte od hospodaření a dividendy? 2/ Jako jistota je označován Pegas. Neočekáváte ale, že i na něj dolehne útlum mezi spotřebiteli v Evropě. Ano, drží do nějaké míry trumf produkce nezbytných statků, ale mám pocit, že růst hospodaření drží "jen" expanzí (nové trhy, nové továrny) a kdyby se uplatnil parametr "srovanatelných tržeb" jako v retailu, tak ztrácí. Mýlím se?
    JoN
  • Jak číst hloubku trhu
    10.07.2013 12:31

    Dobrý den, omlouvám se všem pokročilým za tento jednoduchý dotaz, ale nechápu, jak rozumět hloubce trhu v části online u každé akcie na patria.cz. Nalevo je nákup, ale pod ním tlačítko prodej. Napravo je prodej, ale pod ním tlačítko nákup. Na které straně tedy vidím ty, co chtějí nakupovat a ty, co chtějí prodávat? Když mají kupci převahu, jsou podle této tabulky vlevo nebo vpravo? Děkuji.
    sanin
  • modelové portfolio
    10.07.2013 12:20

    Dobrý den, na novém webu patriadirect už neposkytujete modelová portfolia, proč? RK.
    RK
  • apple
    10.07.2013 12:10

    Budete vydávat také doporučení a cílové ceny pro zahraniční akcie? Dáva smysl v současné době investovat do Applu? Jak byste složili ideální portfolio z 5 amerických akcií? Děkuji, Investro
    zvonař
  • NWR
    10.07.2013 12:02

    Ještě prosím k NWR - proč má Patria cílovku 15 Kč a Bank of America 5 Kč? V čem je rozdíl? Mimochodem uvítal bych, kdybyste znovu začali zveřejňovat analýzy v plné verzi, tj. včetně popisu modelu, financí apod. Pamatuji si, že to dřív Patria dělala. Díky, zvonař.
    zvonař
  • NWR
    10.07.2013 11:51

    Dobrý den, jaká je podle vašeho názoru šance, pravděpodobnost, že NWR přežije, resp. že Bakala dotlačí do firmy nějaké peníze? Doporučili byste koupit dluhopisy NWR při stávajícím výnosu 30%? děkuji, zvonař.
    zvonař
  • Uhlí a elektřina
    10.07.2013 11:51

    Mám vsazeno na NWR i ČEZ a s hrůzou sleduju propad cen uhlí a elektřiny. Kdy očekáváte, že by se mohl fundament otočit?
    Petr K.
  •  
    10.07.2013 11:50

    Dobrý den, spojí se BCPP s polskou burzou ? Jak je perspektivní akcie KGHMv krátkodobém horizontu (do 6-ti měsíců) Děkuji Roman
    VSE LIMITED
  • Tono
    10.07.2013 11:44

    Rád bych se zeptal ještě na Telefóniku. Příšťálovou kouli asi nikdo nemá, ale po katastrofických zprávách (polský, rakouský telekom) začínám vidět první lepší indicie o telco v Evropě i třeba USA. Jsem investor Telefóniky a zajímá mně dividenda, tržní cena, směr výhledu hospodaření a aukce (nemyslím si, že 4. operátor na trh přijde). prosím o komentář v tomto směru.
    JoN
  •  
    10.07.2013 11:36

    Jaký je Váš názor na rozdělení investice do akcií mezi jednotlivé trhy - Praha, Evropa (Německo, Británie, Francie, jih...), Spojené státy, případně další...(?). Můžete doporučit procentuelní rozdělení mezi jednotlivé trhy?
    pciza
  • pánové z Patrie
    10.07.2013 11:17

    ...nechci Vám do toho kecat...ale tolik inteligentních a kultivovaných a předvídatelných otázek od neznámých nicků...skoro to vypadá jako byste si je psali sami...nic proti tomu, já jsem v oukeji, ..:-)
    db
    • Re: pánové z Patrie
      10.07.2013 11:18

      ...Svatopluk Liška :-)))
      db
  • Intervence
    10.07.2013 11:06

    Sleduji slovní intervence z ČNB a přijde mi, že pánům už nějak dochází verbální střelivo. Myslíte si, že je ekonomika i trh donutí opravdu vstoupit na devizový trh a oslabit korun? Kde čekáte korunu vůči euru na konci letošního roku?
    Zip
  • Zlato
    10.07.2013 10:59

    Dobrý den, co si vaši analytici myslí o vývoji zlata? Zajímal by mne váš dlouhodobější výhled i aktuální technický pohled a názor na investice do zlata z pohledu investičního (potenciál zhodnocení investice) i bezpečnostního (role uchovatele hodnoty při současných cenových úrovních). Disponujete-li vlastními výhledy pro další hlavní komodity, i za ně budu vděčný. Díky
    JoN
  • ČEZ
    10.07.2013 10:23

    Minulý týden jsem tady četl analýzu banky ING, kde se domnívají, že ČEZ už má po Albánii, Bulharsku a Rumunsku všechny jobovky za sebou a bude mu už jen líp. Sdílíte tento názor na akcii obchodující poblíž svého 8letého dna?
    Kulík
  •  
    10.07.2013 9:47

    Fungující burza je podmínkou a vizitkou každého státu. Proč naše politické elity Havlem počínaje a Zemanem konče berou Pražskou burzu, jako něco co je, ale moc je nezajímá. Jediný Kalousek a nebojím se to nazvat vykradl ČEZ.Proč stát neprivatizuje přes burzu. Je jednodužší domluvit si privatizaci s jediným zájemcem od kterého je možné požadovat všimné,(úplatek) nebo si dát práci s vypsáním akcíí a s provizi (úplatkem) za privatizaci se rozloučit. Zde je obrovský rozdíl proti Polsku.
    Homo
  • Opět NWR
    10.07.2013 9:34

    Dobrý den, byli jste v Patrii jedny z mála, kteří začátkem tohoto roku nedoporučovali akcie NWR ke koupi (čas Vám dal velmi za pravdu...), nebyly ale třeba Vítkovice nebo N. Huť i třeba Orco na tom v jistém čase hůře a přeci jenom se vyhnuly bankrotu a jejich akcie časem stouply?
    Svatopluk Liška
  •  
    10.07.2013 9:24

    Dobrý den, při sledování denních objemů na pražské burze a vývoje na některých titulech (viz prakticky nelikvidní TMR či nedávný odchod AAA Auto z burzy za podivných podmínek) nelze nepropadat skepsi o budoucnosti tuzemské obchodní platformy ve stávající podobě. Jaký očekáváte vývoj v tomto ohledu? Jeví se jako nepravděpodobnější spojení s polskou burzou, jak předpověděl dokonce i pan prezident, nebo nějakým dalším trhem v regionu? V jakém časovém horizontu? Díky za odpovědi a přeji hodně úspěchů…
    Investorka
  • Erste
    10.07.2013 9:18

    Dobrý den, domníváte se, že navýšení kapitálu emisí nových akcií u Erste je jediným krokem potřebným k jejímu ustabilnění a vyřešení splátky participačního kapitálu a dostatečné kapitalizace pro novou regulaci a dále se celkové hospodaření skupiny bude zlepšovat a ta se vrátí k vnitřím zdrojům financování, nebo naopak čekáte ještě nějaké další negativní zprávy pro investora (další emise akcií, Maďarsko, Rumunsko,...) Jaký je váš očekávaný vývoj pro Erste do konce roku a na ročním horizontu? Děkuji.
    JoN
  • QE
    10.07.2013 9:12

    Dobrý den, v poslední době se ve finančních periodikách stále skloňuje blížící se ukončení QE americké centrální banky. Je to opravdu taková hrozba pro trhy po celém světě? Kdy podle vás Fed nakonec tento krok učiní a bude to automaticky znamenat propad trhů? JK
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online