Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Politoložka Dvořáková na Patria.cz - nejen o krizi, Hradu, trafikách, putinizaci...

Politoložka Dvořáková na Patria.cz - nejen o krizi, Hradu, trafikách, putinizaci...

31.07.2013 15:00
Autor: Redakce

Desátého července jmenovaná dvanáctá vláda, první z vůle prvního přímo voleného prezidenta České republiky, první bez napojení na politickou podporu Poslanecké sněmovny. A také zatím bez její důvěry a s nejistou šancí na ni. Vše v pořádku a v mantinelech Ústavy ČR, nebo zvůle? Či jen konec „idiotských ústavních zvyklostí“? Test, kde končí prezident a začíná Parlament, nebo pokračování předvolebního slibu „konce Nečasovy vlády“? ...

Více v upoutávce k online rozhovoru

...Pohybujeme se v prostředí, kde klasické politické strany ztratily moc. V prostředí růstu extremismu a nástupu populismu místo strategie? V prostředí systémové korupce a klientelismu? V prostředí totální ztráty důvěry? Jde o evropské dotace? Jde o Temelín? Je tu vůbec demokracie? Jsme imunní vůči „putinizaci“ ekonomiky, která ovládla některé postkomunistické země? Nad tím vším se můžeme již nyní zamýšlet a o nejen o tom diskutovat se známou profesorkou, politoložkou a šéfkou Akreditační komise Vladimírou Dvořákovou. Ptejte se již nyní, odpovědí se Vám dostane od 15:00 v online rozhovoru na Patria.cz!

Profesorka politologie, vedoucí katedry politologie na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze, předsedkyně Akreditační komise ČR. Původním vzděláním historička (FF UK), v 80. letech se zabývala moderními dějinami Latinské Ameriky (Orientální ústav ČSAV), přes něž se dostala k problematice přechodů k demokracii a k politologii. Od roku 1993 vyučuje na VŠE. V letech 2003-2006 byla viceprezidentskou Mezinárodní politologické asociace (IPSA). Její poslední kniha Rozkládání státu se zabývá problematikou systémové korupce zejména s ohledem na situaci v ČR.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Michal, 15:52) -
    Vidíte spojitost mezi politickými změnami a politickým obsazením některých postů a zakázkou na dostavbu Temelína (viz i postoj vedení I&C Energo)? Děkuji
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:13) -
    Temelín, je vedle církevních restitucí, největší zdroj peněz, pro budoucí financování politických stran a politiků. Jde také o nastavení podmínek pro účast českých firem apod.Z tohoto hlediska bylo jistě zajímavé i jednání pana prezidenta Zemana a pana Kuby. Myslím si, že je to jedna z věcí, o které se může hrát. Je také zajímavé, že na některých resortech dochází k radikálním výměnám, jinde to vypadá na určité dohody a kontinuity určitých skupin bez ohledu na výměnu ministra.
  • ---
  • Otázka (P. K., 14:53) -
    Dobrý den, paní profesorko politologie na ekonomické vysoké škole. Právě na Patrii sleduji americké HDP za 2Q. Opět se musím smát výrazně pozitivní revizi za nově vydané období proti výrazně negativní revizi období předchozího (2Q vs 1Q 13). Podobný vývoj si pamatuji před znovuzvolením prezidenta Obamy. Máte zkušenost či víte o analýzách, které by dokládaly politickou manipulaci makrodat kdekoli ve vyspělém světě (statistiky USA, Číny,...). Děkuji
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:11) -
    Také to moc neumím. Vím, že se to děje a to hlavně před volbami. Hovořilo se o tom u Clintona - myslím, že před volbami v roce 1996. Bylo to také zmiňované v souvislost s mexickou krizí v polovině 90. let. Ale ty konkrétní mechanismy, jak se to dělá, neumím.
  • ---
  • Otázka (Tlusťoch zaplatil, 14:41) -
    Je podle vašeho názoru v současné krizi rodiny, kdy se rozvádí skoro každé manželství, východiskem koncept polygamie? Zejména pro rozvoj dětí je přece v dnešní nejisté době lepší, když je ekonomicky zajišťuje více lidí než nejistý svazek dvou. Pak stačí, aby jeden z nich přišel o práci a je problém, který v polygamním svazku může vyřešit někdo další. Moje bývala žena se počtvrté vdala, má dítě každé s jedním a inkasuje alimenty od nás všech. Nepracuje a docela se jí daří...
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:06) -
    Nemyslím si, že by alimenty bylo to, za co se skvěle žije. Polygamie asi také není řešení, ale často se hovoří o selhávání mužských vzorů a zodpovědnosti. To jen tak pro zasmání. Ale opravdu toto není moje téma.
  • ---
  • Otázka (LIO, 14:38) -
    Jaký je podle Vás vhodný kulturní/politický systém pro Slovany? Jaký společenský vývoj byste u nás ráda viděla a jaký asi bude?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:02) -
    Nemyslím si, že by byl specifický systém pro Slovany či pro Germány, Skandinávce, byť samozřejmě kulturní rozdíly (dané i historií, náboženství atd.) jsou. Pro mne je klíčový právní stát - bez dodržování práva, pravidel atd. se prostě slušně žít nedá v žádné společnosti.
  • ---
  • Otázka (Zuzka, 14:35) -
    Včera jsme se zde na chatu Patrie domluvili, že se vlastně všichni máme moc rádi i když máme kolikrát na investice do akcií rozdílné názory.Myslíte si, že by někdy naši politici mohli dospět k tomu, že mají rádi nás občany a konečně začít něco dělat pro nás a ne pro peníze a odměny, které si stejně do hrobu nevezmou?Děkuji za odpověď a přeji vám nádherný život, plný Lásky
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 16:02) -
    To by bylo krásné... Ale čím více se k sobě budou chovat slušně lidé v každodenním životě, tím se sníží prostor pro hulváty v politice. A o to můžeme usilovat všichni.
  • ---
  • Otázka (trafikant, 14:31) -
    Nebylo by lepší místo marného a k nezdaru odsouzeného boje s korupcí korupci prostě povolit? De facto by se například pak soutěžilo oficiálně o zakázky za ceny+všimné, ale podmínky by měli všichni rovné...Ostatně si myslím, že se tak děje již dnes, ale aspoň by to bylo zbaveno něčeho nezákonného...A navíc, zakázané třešně chutnají nejlíp...
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:58) -
    Myslíte si, že by problém vražd vyřešila jejich legalizace?Také nikdy vraždám zcela nezabráníte. To, co je potřeba, je snažit se maximálně omezit prostor pro korupci v jakékoli podobě - to je nutné promyšlenou a cílenou politikou, která zde nikdy nebyla - spíše naopak, prostor se programově otevíral.
  • ---
  • Otázka (L. Brezina, 14:25) -
    Dobry den pani Dvorakova, nemyslite si, ze by jednim z reseni soucasneho upadku politicke kultury bylo vyrazne zvyseni platu ustavnich cinitelu, coz by pritahlo do politiky lidi s lepsim personalnim a etickym profilem, nez jaky se tam nachazi nyni? 50.000 Kc za praci poslance mi prijde vyrazne malo, obzvlaste v situaci kdy si je talentovany clovek schopny vydelat castku o 20-100 % vyssi, aniz by si pospinil ruce a musel svoje financni pomery verejne obhajovat. Druhy dotaz je vice filozoficky - Proc maji podle Vas lide z verejne spravy tendenci krast, kdyz ty penize nemohou verejne priznat a uzit si je? Posledni dotaz - jakou roli podle Vas hraji v upadku politicke kultury tuzemska media? Ja si osobne myslim, ze media poskytuji neumerny prostor lidem, kteri nic nedokazali a spolecnosti nic neprinaseji - jen maji extremni nazory, kterymi se snazi umele na sebe upozornovat.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:53) -
    Nemyslím si, že by zvýšení platů přitáhlo kvalitnější lidí. Tady se při korupci nejedná většina o tisíce či desetisíce, ale o přístup k milionům či dokonce k milardám. A nemyslím si, že by to bylo málo. Podívejte se na platy špičkových vědců...

    Tendenci krást mají, protože je proto vytvořen prostor a riziko je malé.Užít si je mohou - peníze se vždy dají proprat (viz Grossovi akcie a jejich prodej)

    K médiím jsem se již vyjadřovala, ale samozřejmě je zajímavé, že často do popředí se dostávají zcela průměrní až podpruměrní lidé, jimž se udělá image...
  • ---
  • Otázka (Sanin, 14:14) -
    Nejsme až příliš orientováni na západní země a neopomíjíme východní teritoria? O vypálení Lidic víme všechno, o masakru volyňských Čechů v Českém Malíně ví málokdo. Neměli bychom se v zahraniční politice, ale i kulturně více orientovat na Ukrajinu, bývalé postsovětské země, také Rusko, oživit spolupráci visegrádské čtyřky? Jsme přece jen víc Slované, než Gernáni (ačkoliv již po třicetileté válce, by se dalo o tom polemizovat).
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:46) -
    Nemyslím si, že by v současném globalizovaném světě hrála takovou roli otázka Slovanů či Germánů (nyní tři hlavní hybatelé světa jsou zejména Brazílie, Indie, Čína). Ale určitě byla chyba, že jsme určitý ekonomický prostor opustili. Jde spíše o skutečný rozvoj ekonomické diplomacie, ale také o schopnost hledat spojence (třeba Visegrad, ale i třeba Německo či kohokoli jiného) při prosazování našich zájmů v rámci EU. Zároveň bychom měli pochopit, že jsme součástí určitého "klubu", kde není zvykem okopávat kotníky či podrážet nohy, ale je zvykem vyjednávat a prosazovat své zájmy.
  • ---
  • Otázka (mediamaster, 14:07) -
    Paní Dvořáková, prezident Zeman i další politické špičky opakovaně svádějí boj s českými médii, novináře označují většinově či souhrnně za póvl. Vedle toho vidíme postupné "odkrývání barev" jednotlivých médií, směrem k americkému modelu, kde je víceméně jasné, kdo hovoří pro koho a proti komu (i majetkově) a v jiné rovině, když chci určitý typ a ladění informací, tak kam si pro ně půjdu. Jak se vy díváte z pohledu politologa, historika i občana na stav, vyspělost i odvahu tuzemských médií? Jsou vedoucí média součástí klientelistických vazeb?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:40) -
    Média jsou samozřejmě velmi vlivná a politici se je snaží dostat pod kontrolu, případně snížit jejich vliv (urážky apod.). To, že média dávají najevo určitou orientaci, není takový problém, jako když se tváří nestranně a kopou za někoho. Je tu ale jeden problém - americká média mohou být pro demokraty či republikány, ale to neznamená, že píší na objednávku nebo dokonce koordinují a časují své texty se strategií volební kampaně. To je mimochodem věc, která dost šokovala i zahraniční diplomaty. U nás je to dost běžné a to spíše odpovídá, jak se dělá kampaň v Rusku, kde tato koordinace je dost zřejmá.

    Dále veřejnost příliš nerozlišuje bulvár a seriozní tisk. Nejde o vzhled ani o ideové zaměření, ale o to, jak dalece jsou informace ověřené, jak dalece je snaha dát objektivní obrázek. U nás se toto nerozlišuje a často jako seriozní komentátoři vystupují lidé spjatí fakticky s bulvárem. Také je problém, že někteří političtí komentátoři či redaktori netuší nic politických systémech, o naší ústavě a nejsou schopni reagovat na lži.

    Klientelistické vazby - určitě do jisté míry ano, podstatné je, jaký prostor zůstává pro jednotlivé novináře a komentátory.
  • ---
  • Otázka (Sanin, 14:01) -
    Má podle vás Alexej Navalnyj šanci vyhrát volby v Moskvě? Nevíte náhodou, co se dělo mezi Navalného odsouzením a propuštěním?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:39) -
    Myslím si, že ne. I když pro režimy Putinovského typu (asi bych zařadila mezi volební autoritarismy) jsou volby ne zcela jednoznačné, zejména volby v hlavním městě, kde je šance vytvořit větší koncentraci "opozice". Ale myslím si, že podoba opozice, její strategie, síla apod. je ještě hodně problém. Co se dělo, nevím.
  • ---
  • Otázka (Juniper, 13:23) -
    Paní Dvořáková, který politik se Vám líbí více, ten co svoje mimořádné schopnosti a ješitnost využívá k rozkradení zamě, nebo ten který stejné vlastnosti využívá k tomu aby se mohl chlubit tím, že znovu vyvedl zemi z krize?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:38) -
    Ani jeden. Pohybuji se v akademickém prostředí a mohu říci, že většinou ti, co mají mimořádné schopnosti, nebývají ješitní, naopak jsou velmi skromní a myslí spíše na druhé než na sebe. Ješitnost je podle mne většinou spjata s mindráky.
  • ---
  • Otázka (Sanin, 12:40) -
    V rámci úvah o řešení nezaměstnanosti se objevují také návrhy vyplácet jakýsi "občanský" plat, který by každý občan dostával bez jakýchkoli podmínek. Tento zaručený příjem by vystačil k normálnímu žití i bez placeného zaměstnání, nahradil by všechny dosavadní sociální dávky a vedl by postupně ke zrušení úřadů práce. Je zřejmé, že prá ce bude čím dál míň a tradiční recepty na nezaměstnanost se dlouhodobě míjejí účinkem. Podpořila byste tento návrh?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:35) -
    Obdobné návrhy se objevují již minimálně dvacet let jako snaha zajistit každému určité minimum pro život. Podle mne to není řešení. Úřady práce mají svůj význam (a měly i u nás, dokud je současné reforma neponičila). Jde o práci s nezaměstnanými, pomoc, rekvalifikace. Nezaměstnanost není nezbytná (zejména vyšší míra), ale její řešení souvisí s mnoha otázkami - struktura vzdělanost, doprava, monost získání bytů...
  • ---
  • Otázka (Tono, 11:10) -
    Dovolím si přidat dotaz: Jaký je váš očekávaný vývoj v tuto chvíli pro důvěru Ruskonově vládě, délku jejího vládnutí a další volby v ČR (předčasné či 2014). Bude dle Vašeho mínění do jejich konání prosazena úprava Ústavy, která oseká pravomoci prezidenta? Je něco nebezpečného, co by s takovou úpravou Ústavy mohlo také projít?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:29) -
    To je hodně složité na krátkou odpověď. V tuto chvíli nevidím moc velkou šanci pro důvěru Rusnokově vládě, předčasné volby také ne, protože strany bývalé vládní koalice je nechtějí. Vidím možnost hluboké krize a paralýzy parlamentu v případě, že bude navržena na premiérku paní Němcová a zároveň nebude shoda na převolení předsedy poslanecké sněmovny. Ten kdo získá tento post, získá zároveň obrovský "vyděračský" potenciál, protože může mít v rukou termín voleb apod. Takže dohoda může být velmi obtížná. Změny ústavy - bylo by to velmi vhodné, ale nevěřím, že by se to podařilo. Hlavně - mělo se to stát při změně způsobu volby.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 10:40) -
    ... dobrý den. Paní politoložko, zmiňte 1-3 pozitivní ovlivnění českého vývoje panem Václavem Klausem, dle vašeho názoru. ... pomiňte ve své odpovědi ironii, neuvádějte ovlivnění negativní. Otázka se týká pouze pozitiv.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:28) -
    Orientace na to, že musí existovat politické strany (bez stran demokracie není možná, byť jejich podoba není u nás ideální). Podání žádosti o vstup do EU, což umožnilo zahájit přístupová jednání.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 10:28) -
    ... dobrý den. Paní politoložko, co vypovídá o vyspělosti českého elektorátu jeho aktuální umanutost jistou ***** Bartošovou?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:26) -
    Kdo to je? Ale upřímně, už jsem postřehla i já podle titulků v bulváru, že někdo takový existuje, ale ještě jsem neslyšela, že by se o ní někdo bavil. Doporučuji, ignorovat. Je to uměle vytvářená pozornost, běžně se to ale samozřejmě dělá i v politice. Pozor na to.
  • ---
  • Otázka (razit, 10:12) -
    Dobrý den. Proč u nás máme místo politologů spíš politické komentátory, kteří většinou navíc nesou prapor té či oné strany politického spektra (došlo to tak daleko, že třeba v rozhlase slyším často představení "politolog Tenaten, který má blízko k Téaté straně")? (Mám potřebu dodat: Není to myšleno specificky na Vás osobně, ale obecně.) Je to jenom tím, že jsou to prostě také jen lidé a tak se nedokáží ubránit ve svých komentářích vyjadřování vlastních preferencí? Už si ani nepomatuji, kdy jsem v našich končinách naposledy slyšel nestranou politickou analýzu. Nenarazila jste na nějakou v poslední době? A maličká vedlejší otázka: Myslíte, že má smysl hodnotit náladu ve společnost podle internetových diskusí? Není jejich obsah totálně nereprezenativní (a v podstatě nesmyslný)? Děkuji za odpověd(i).
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:23) -
    To je složitější otázka. Politické komentáře k práci politologa patří, ale zároveň politolog není investigativní novinář - měl by vycházet spíše z teoretických znalostí, jak fungují politické systémy, ze srovnání, z analýz, tj. neměl by vycházet v analýzách z toho, co je momentálně výhodné pro konkrétní politickou stranu. Samozřejmě každý je ovlivněn určitým hodnotovým a ideovým vnímání světa a i věda je pluralitní. Další věcí je, zda někdo pracuje přímo pro určitou stranu. To je běžné, politické strany by asi měly mít ve svých týmech politology. Pak ale je nutné říci, že daný politolog s tou stranou spolupracuje, což neznamená, že by pak nemohl něco komentovat - jenom je vhodné, aby to divák, čtenář, posluchač věděl. Zajímavé analýzy má na svém blogu v aktuálně Václav Žák.

    Náladu společnosti podle internetových diskusí mohu hodnotit, pokud je sleduji dlouhodoběji a je vidět například výrazná radikalizace, nebo třeba zvýšení rasové či ideové nesnášenlivosti atd. Ale samozřejmě většina diskusí jde hodně mimo, někdy mám obavy, že i úmyslně, aby se zahltily rozumné názory.
  • ---
  • Otázka (Jesse, 10:12) -
    Rád vás v poslední době sleduji, ale většinou vystupujete jen v "oficiální" ČT, což signalizuje nezdravý trend, směřující k "cenzůře". Dnešek je vítaným vybočením. Dotaz mám krátký: nemáte pocit, že už asi 15 let naši politici vůbec nediskutují se svými voliči, jakoby s nimi pohrdali? Neznám pořad (viz ČT), kde by se živě zodpovídali daňovým poplatníkům a zdůvodňovali své doslova zločinné jednání (způsob schvalování zákonů, neomalené chování, pohrdání s veřejností...) Občasné krátké vsuvky považuji za šakárnu na úrovni "aby si produkční udělal čárku". Co myslíte, mám právo označit tyto lidi za společenskou spodinu? Doslova mi pije krev frekventovaná věta: "my politici jsme vzorek společnosti". Nevím jak vy, ale tak vysoká míra korupce a kriminality mezi politiky ve společnosti neexistuje (procentuální poměr). Kdyby tomu tak bylo..., ani domyslet.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:18) -
    Vystupuji v médiích, která mne osloví - jinak moje názory je možné najít na blozích v aktuálně.cz, v časopise Listy ... Myslím si, že občas se něco najde - například diskuse v Hyde Parku byly hodně zajímavé. Je to také složité - i v Událostech komentářích, v OVM je dost těžké se dostávat do hloubky - nejen kvůli času, ale také kvůli tomu, že jde často o velmi složité věci, které se v diskusi těžko vysvětlují. Ne vše je od prvního pohledu tak jednoznačné, jako třeba Skarta. Co se týče chování, je smutné, že část společnosti považuje agresivní a neomalené chování za standardní či dokonce za žádoucí. Ono se to ale promítá do každodenního života i pracovních vztahů, které snad nikdy nebyly tak špatné, jako jsou dnes. Urážlivé je i to, že mnozí politici se domnívají, že lidé jsou úplně "hloupí" a všechno jim "spolknou". Klíčem k řešení ale není výměna politiků, ale dodržování pravidel, profesionální fungování institucí a kontrolních mechanismů. A to je přesně to, čemu se většina politiků brání.
  • ---
  • Otázka (Vladimír, 10:08) -
    Věděl ten, kdo si vyvěsil na billboard v prezidentské kampani "konec Nečasovy vlády", že se tak stane jednoduše v průběhu jeho prezidentství, pokud vyhraje, tedy že slib naplní takto, nebo byly připraveny kroky, jichž jsme následně byli svědky, z čehož ovšem plyne vážná hrozba pro demokracii v ČR - pokud ji zde máme? Rychlost sledu událostí a výměny na řadě postů (jistě, nový ministr si s sebou vezme své lidi), ovšem takto rychle až na úroveň státních firem a zastoupení SPOZ na Hradě a kolem něj hovoří spíše směrem pečlivě připravené strategie.
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:15) -
    Nebrala bych billboard se slovy "konec Nečasovy vlády" jako potvrzení nějaké konspirativní teorie. Ale upřímně, strategie na příhodnou situaci určitě připravena byla - pokud si projdete tři roky vládnutí Petra Nečase, schopnost udržet vládu byla vlastně jen díky různým "politickým dealům" a většina byla spíše virtuální. Stačilo počkat na příhodnou situaci, případně vyjednat nějaký "deal" (podobně, jako když padala vláda Mirka Topolánka uprostřed našeho předsednictví díky dvěma Klausovým poslancům).

    Fischer mi také není jasný. Zdá se, že byl problém najít vhodného mínistra financí, splacení dluhů při nástupu do funkce je dost "nevhodné". Ale u ministerstva financí nezapomínejme, že pod ministra spadá Finančně analytický útvar, který má přístup k různým zdrojům (bankovní účty apod.) a má tedy velký mocenský význam.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 10:06) -
    ... dobrý den. Paní politoložko, kolik desítek/stovek miliónů marek měl kancléř sjednotitel Helmuth Kohl ve svých černých fondech, jimiž uplácel desítky let politiky své strany, aby hlasovali jednotně a svorně ve prospěch demokratického vývoje Spolkové republiky? Jakého trestu se panu Kohlovi dostalo za tyto jeho setrvalé činy úplatkářství? Byl vůbec někdo v této souvislosti odměněn nepodmíněným trestem? Pokud nikoli, měla by být Spolková republika Německo naším zářným vzorem neúplatné politické kultury?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:13) -
    V každé zemi se objeví i skandály korupčního charakteru. Mimochodem, proč nakonec rezignoval německý prezident? Nešlo ani o korupci, ale "jen" o neetické jednání. Možná to by mohlo být vzorem i pro nás. Ale nejde o zářné vzory. Jde o to, zda se prostor pro korupční chování stále úmyslně zvětšuje, nebo je snaha jej omezit. A možná je podstatné také to, zda veřejnost a média přijímají názor, že je toto chování normální nebo to veřejnost odmítne. V tom je možná také dost zásadní rozdíl.
  • ---
  • Otázka (Homo, 9:50) -
    Prosím Vás, můžete mi říci, pokud to víte, kteří jsou za osmnáct a kteří bez dvou za dvacet?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:09) -
    To opravdu nemohu. Jde o nastavení systému, který umožňuje určitému typu lidí se dostávat k moci. Přesto si myslím, že v každé straně nalezneme i slušné lidi, kteří jdou do politiky s cílem dělat něco pro lidi.
  • ---
  • Otázka (Lanka, 9:45) -
    Zdravím Vás. Vrátím-li se ke skandálu spjatému s ODS a odposlechy a následným prohlášením z řad ČSSD, že za jejich vlády by se takové věci nemohly stát. Je to skutečně poklesem politické morálky v průběhu několika posledních let, nebo byly jen zkrátka předchozí vládní garnitury natolik "chytřejší" a ostražitější, aby na ně takové záležitosti "nepraskly"?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:05) -
    Upřímně řečeno, nedělám si iluze, že je to otázka morálního stavu jedné či druhé či třetí strany. Jde spíše o "vývojové" fáze korupce a její podobu. První fáze vytváření korupčního prostředí je spjata s procesy privatizace a dá se říci, že přibližně končí v roce 1997 v souvislosti se "Sarajevským atentátem" (pád Klausovy vlády), pak je přechodné období "Zemanova vláda" - privatizace bank, kde se omezuje vliv politiků na rozhodnutí bank o půjčkách v privatizačních projektech apod., ale zároveň díky opoziční smlouvě se posilují stranické vlivy v agenturách, státních podnicích bez ohledu na profesionalitu, ale s ohledem na schopnost, jak vyvést peníze. Do toho přichází vznik krajů, 2 období s ODS, nyní druhé období s ČSSD a propojení s krajskými kmotry. Samozřejmě jde o určité schéma, ale podstata je, že se takto nastavil systém a tuto logiku fakticky vnucuje. Je obtížné se udržet "mimo". Zároveň spíše nevidím větší rozdíl mezi aktivitami pana Grosse a pana Langra ve snaze dostat vyšetřování korupčních kauz ze strany policie pod politickou kontrolu.
  • ---
  • Otázka (Tono, 9:37) -
    Dobrý den, paní profesorko. Prosím o Váš pohled na 1/ motivy, průběh a dosavadní úspěšnost vyšetřování policie a ÚOOZ (voj. zpravodajství, trafiky, kmotři) 2/ kroky prezidenta Zemana po pádu vlády 3/ pohled na reakci Sněmovny a její z mého pohledu lavírování, kterým posiluje prostor pro prezidenta - měla jednoznačně rozhodnout o svém rozpuštění?
  • Odpověď (Vladimíra Dvořáková, 15:02) -
    Motivy - vidím to jako snahu skutečně začít vyšetřovat korupci, zneužívání pravomocí či vydírání v politickém prostředí, průběh a dosavadní úspěšnost lze hodnotit obtížně, každopádně v takovém prostředí jako je naše, je to obtížné, naráží se na dobře fungující klientelisticko korupční sítě. Strategicky považuji za dobré, že se propojily všechny tři kauzy (zneužití kontrarozvědky, podezření z korupce u bývalých poslanců a "kmotři"), mohlo by to pomoci dostat se právě k fungování těchto sítí. Kritika, že doposud vyšetřovatelé neřekli, čí jsou to peníze a zlaté cihly, které našli, je velmi účelová. Opravdu nevyšetřují krádež housky v samoobsluze, není důvod, proč by měli informovat veřejnost (a především pří padně další podezřelé), kudy se ubírá jejich další vyšetřování. Chápu tuto kritiku ze strany advokátů podzřelých, to patří k jejich funkci, ale že takto vystupují politici a část médií je dost zvláštní.

    Zeman - Měl by co nejdříve jmenovat nového premiéra/premiérku a vycházet přitom ze skutečné konzultace a diskuse parlamentních stran (nikoli ona komedie předstírající konzultace se stranami, když již byl rozhodnut pro jmenování Rusnoka). Dlouhodobá vláda v demisi je výrazně protidemokratické (byť toto udělal Klaus v případě první Topolánkovi vlády) a destabilizující, stejně jako požadavek 101 podpisů (ať již ověřených či neověřených) je protiústavní praxe (také zavedená Klausem), protože podpisem může poslanec maximálně vyjádřit přání, aby byl jmenován určitý premiér, nikoli závazek, jak bude hlasovat, až se vytvoří vláda (neví v tuto chvíli, kdo tam bude, jaký bude program).

    Sněmovna - Určitě měla rozhodnout o svém rozpuštění, byla by to jednoznačná odpověď těch, kteří obhajují parlamentní systém. Bohužel převládl sobecký přístup - výhodnost či nevýhodnost předčasných voleb. Ještě by byla šance, pokud by se strany dohodly na vlastní podobě "úřednické" vlády a tu začaly jednotně prosazovat. Ale i zde je riziko, že by se celé dohadování týkalo hlavně "trafik" a prostorů pro zametání stop.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Temelín
    31.07.2013 15:52

    Vidíte spojitost mezi politickými změnami a politickým obsazením některých postů a zakázkou na dostavbu Temelína (viz i postoj vedení I&C Energo)? Děkuji
    JoN
  • manipulace makrodat
    31.07.2013 14:53

    Dobrý den, paní profesorko politologie na ekonomické vysoké škole. Právě na Patrii sleduji americké HDP za 2Q. Opět se musím smát výrazně pozitivní revizi za nově vydané období proti výrazně negativní revizi období předchozího (2Q vs 1Q 13). Podobný vývoj si pamatuji před znovuzvolením prezidenta Obamy. Máte zkušenost či víte o analýzách, které by dokládaly politickou manipulaci makrodat kdekoli ve vyspělém světě (statistiky USA, Číny,...). Děkuji
    JoN
  • krize rodiny
    31.07.2013 14:41

    Je podle vašeho názoru v současné krizi rodiny, kdy se rozvádí skoro každé manželství, východiskem koncept polygamie? Zejména pro rozvoj dětí je přece v dnešní nejisté době lepší, když je ekonomicky zajišťuje více lidí než nejistý svazek dvou. Pak stačí, aby jeden z nich přišel o práci a je problém, který v polygamním svazku může vyřešit někdo další. Moje bývala žena se počtvrté vdala, má dítě každé s jedním a inkasuje alimenty od nás všech. Nepracuje a docela se jí daří...
    sanin
  •  
    31.07.2013 14:38

    jaky je podle vas vhodny kulturni/politicky system pro slovany? jaky spolecensky vyvoj byste u nas rada videla a jaky asi bude?
    eple
  • Dobrý den,
    31.07.2013 14:35

    včera jsme se zde na chatu Patrie domluvili, že se vlastně všichni máme moc rádi i když máme kolikrát na investice do akcií rozdílné názory.Myslíte si, že by někdy naši politici mohli dospět k tomu, že mají rádi nás občany a konečně začít něco dělat pro nás a ne pro peníze a odměny, které si stejně do hrobu nevezmou?Děkuji za odpověď a přeji vám nádherný život, plný Lásky
    ZUZKA
    • Re: Dobrý den,
      31.07.2013 15:21

      Teda ZUZKO, ty fakt nezklameš. Z fleku bys mohla hrát v mých reklamách pro T- Mobile. Do čeho hodláš vstoupit investičně? Už předem jsem připosr..nej z toho, že vlezeš tam, kde jsem já.
      tydýt
      • ReRe: Dobrý den
        31.07.2013 15:43

        Zrovna jsi mě předběh' v reakci na stejný příspěvek. Ovšem na rozdíl od tebe obdivné. Holt nomen omen... ;-) Jinak paní Dvořákové děkuju za trpělivé odpovědi. Při všech těch stížnostech na Zemana se jakoby zapomnělo, že dávno tvrdil, že bude kandidovat jen v případě přímé volby. A tu mu všichni tito hysteričtí zastánci "demokracie" ochotně schválili. Čili při nejmenším prokázali naprostou absenci schopnosti předvídat. A takoví by stát řídít snad neměli...
        Kalka.
  • korupce
    31.07.2013 14:31

    Nebylo by lepší místo marného a k nezdaru odsouzeného boje s korupcí korupci prostě povolit? De facto by se například pak soutěžilo oficiálně o zakázky za ceny+všimné, ale podmínky by měli všichni rovné...Ostatně si myslím, že se tak děje již dnes, ale aspoň by to bylo zbaveno něčeho nezákonného...A navíc, zakázané třešně chutnají nejlíp...
    sanin
  •  
    31.07.2013 14:25

    Dobry den pani Dvorakova, nemyslite si, ze by jednim z reseni soucasneho upadku politicke kultury bylo vyrazne zvyseni platu ustavnich cinitelu, coz by pritahlo do politiky lidi s lepsim personalnim a etickym profilem, nez jaky se tam nachazi nyni? 50.000 Kc za praci poslance mi prijde vyrazne malo, obzvlaste v situaci kdy si je talentovany clovek schopny vydelat castku o 20-100 % vyssi, aniz by si pospinil ruce a musel svoje financni pomery verejne obhajovat. Druhy dotaz je vice filozoficky - Proc maji podle Vas lide z verejne spravy tendenci krast, kdyz ty penize nemohou verejne priznat a uzit si je? Posledni dotaz - jakou roli podle Vas hraji v upadku politicke kultury tuzemska media? Ja si osobne myslim, ze media poskytuji neumerny prostor lidem, kteri nic nedokazali a spolecnosti nic neprinaseji - jen maji extremni nazory, kterymi se snazi umele na sebe upozornovat.
    L. Brezina
    • to Brezina
      31.07.2013 15:22

      Ty jsi snad skrytej Tlučhoř, nebo mladej Klaus. Muehehe
      tydýt
  • východní teritoria
    31.07.2013 14:14

    Nejsme až příliš orientováni na západní země a neopomíjíme východní teritoria? O vypálení Lidic víme všechno, o masakru volyňských Čechů v Českém Malíně ví málokdo. Neměli bychom se v zahraniční politice, ale i kulturně více orientovat na Ukrajinu, bývalé postsovětské země, také Rusko, oživit spolupráci visegrádské čtyřky? Jsme přece jen víc Slované, než Gernáni (ačkoliv již po třicetileté válce, by se dalo o tom polemizovat).
    sanin
  •  
    31.07.2013 14:07

    Paní Dvořáková, prezident Zeman i další politické špičky opakovaně svádějí boj s českými médii, novináře označují většinově či souhrnně za póvl. Vedle toho vidíme postupné "odkrývání barev" jednotlivých médií, směrem k americkému modelu, kde je víceméně jasné, kdo hovoří pro koho a proti komu (i majetkově) a v jiné rovině, když chci určitý typ a ladění informací, tak kam si pro ně půjdu. Jak se vy díváte z pohledu politologa, historika i občana na stav, vyspělost i odvahu tuzemských médií? Jsou vedoucí média součástí klientelistických vazeb?
    JoN
  • Rusko
    31.07.2013 14:01

    Má podle vás Alexej Navalnyj šanci vyhrát volby v Moskvě? Nevíte náhodou, co se dělo mezi Navalného odsouzením a propuštěním?
    sanin
  •  
    31.07.2013 13:23

    Paní Dvořáková, který politik se Vám líbí více, ten co svoje mimořádné schopnosti a ješitnost využívá k rozkradení zamě, nebo ten který stejné vlastnosti využívá k tomu aby se mohl chlubit tím, že znovu vyvedl zemi z krize?
    Juniper
  •  
    31.07.2013 12:40

    V rámci úvah o řešení nezaměstnanosti se objevují také návrhy vyplácet jakýsi "občanský" plat, který by každý občan dostával bez jakýchkoli podmínek. Tento zaručený příjem by vystačil k normálnímu žití i bez placeného zaměstnání, nahradil by všechny dosavadní sociální dávky a vedl by postupně ke zrušení úřadů práce. Je zřejmé, že prá ce bude čím dál míň a tradiční recepty na nezaměstnanost se dlouhodobě míjejí účinkem. Podpořila byste tento návrh?
    sanin
  • očekávaný vývoj
    31.07.2013 11:10

    Dovolím si přidat dotaz: Jaký je váš očekávaný vývoj v tuto chvíli pro důvěru Ruskonově vládě, délku jejího vládnutí a další volby v ČR (předčasné či 2014). Bude dle Vašeho mínění do jejich konání prosazena úprava Ústavy, která oseká pravomoci prezidenta? Je něco nebezpečného, co by s takovou úpravou Ústavy mohlo také projít?
    JoN
  •  
    31.07.2013 10:12

    Dobrý den. Proč u nás máme místo politologů spíš politické komentátory, kteří většinou navíc nesou prapor té či oné strany politického spektra (došlo to tak daleko, že třeba v rozhlase slyším často představení "politolog Tenaten, který má blízko k Téaté straně")? (Mám potřebu dodat: Není to myšleno specificky na Vás osobně, ale obecně.) Je to jenom tím, že jsou to prostě také jen lidé a tak se nedokáží ubránit ve svých komentářích vyjadřování vlastních preferencí? Už si ani nepomatuji, kdy jsem v našich končinách naposledy slyšel nestranou politickou analýzu. Nenarazila jste na nějakou v poslední době? A maličká vedlejší otázka: Myslíte, že má smysl hodnotit náladu ve společnost podle internetových diskusí? Není jejich obsah totálně nereprezenativní (a v podstatě nesmyslný)? Děkuji za odpověd(i).
    razit
  • dobrý den
    31.07.2013 10:12

    Rád vás v poslední době sleduji, ale většinou vystupujete jen v "oficiální" ČT, což signalizuje nezdravý trend, směřující k "cenzůře". Dnešek je vítaným vybočením. Dotaz mám krátký: nemáte pocit, že už asi 15 let naši politici vůbec nediskutují se svými voliči, jakoby s nimi pohrdali? Neznám pořad (viz ČT), kde by se živě zodpovídali daňovým poplatníkům a zdůvodňovali své doslova zločinné jednání (způsob schvalování zákonů, neomalené chování, pohrdání s veřejností...) Občasné krátké vsuvky považuji za šakárnu na úrovni "aby si produkční udělal čárku". Co myslíte, mám právo označit tyto lidi za společenskou spodinu? Doslova mi pije krev frekventovaná věta: "my politici jsme vzorek společnosti". Nevím jak vy, ale tak vysoká míra korupce a kriminality mezi politiky ve společnosti neexistuje (procentuální poměr). Kdyby tomu tak bylo..., ani domyslet.
    Jesse
  • konspiračně teoretická
    31.07.2013 10:08

    Věděl ten, kdo si vyvěsil na bilboard v prezidentské kampani "konec Nečasovy vlády", že se tak stane jednoduše v průběhu jeho prezidentství, pokud vyhraje, tedy že slib naplní takto, nebo byly připraveny kroky, jichž jsme následně byli svědky, z čehož ovšem plyne vážná hrozba pro demokracii v ČR - pokud ji zde máme? Rychlost sledu událostí a výměny na řadě postů (jistě, nový ministr si s sebou vezme své lidi), ovšem takto rychle až na úroveň státních firem a zastoupení SPOZ na Hradě a kolem něj hovoří spíše směrem pečlivě připravené strategie.
    JoN
    • Re: konspiračně teoretická
      31.07.2013 10:26

      A pokud mi můžete doplnit, zajímal by mne Váš pohled na otočku podpory ze strany Fischera v prezidentské kampani směrem k Zemanovi a nynější post ministra financí i splacení dluhů. Taky "standardní politický deal"?
      JoN
  •  
    31.07.2013 9:50

    Prosím Vás, můžete mě říct,pokud to víte, kteří jsou za osumnáct a kteří bez dvou za dvacet
    Homo
  • morálka
    31.07.2013 9:45

    Zdravím Vás. Vrátím-li se ke skandálu spjatému s ODS a odposlechy a následným prohláším z řad ČSSD, že za jejich vlády by se takové věci nemohly stát. Je to skutečně poklesem politické morálky v průběhu několika posledních let, nebo byly jen zkrátka předchozí vládní garnitury natolik "chytřejší" a ostražitější, aby na ně takové záležitosti "nepraskly"?
    Lanka
  •  
    31.07.2013 9:37

    Dobrý den, paní profesorko. Prosím o Váš pohled na 1/ motivy, průběh a dosavadní úspěšnost vyšetřování policie a ÚOOZ (voj. zpravodajství, trafiky, kmotři) 2/ kroky prezidenta Zemana po pádu vlády 3/ pohled na reakci Sněmovny a její z mého pohledu lavírování, kterým posiluje prostor pro prezidenta - měla jednoznačně rozhodnout o svém rozpuštění?
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více