Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Finanční ředitel Komerční banky Libor Löfler odpovídal na Patria.cz - čtěte zde!

Finanční ředitel Komerční banky Libor Löfler odpovídal na Patria.cz - čtěte zde!

12.08.2013 14:27
Autor: Redakce

Akcie Komerční banky od výsledků za druhé čtvrtletí a první pololetí roku opanovaly pražskou burzu růstem i objemy. Červenec před 2Q čísly uzavřely na metě 3800 , v závěru uplynulého týdne maximum posunuly až na 4292  – o bezmála 13 %. Komerční banka představila za 2Q13 výsledky na úrovni výnosů, čistého zisku i nákladů rizik nad očekáváním trhu. Lepší byl i úrokový výnos banky. Rostly všechny kategorie úvěrů (s výjimkou stavebního spoření) tempem více jak dvojnásobným proti vkladům.

Zejména úrokový výnos a náklady rizik byly položkami s pozitivním překvapením, mírným ochlazením se ale naopak stal výhled managementu. Banka čeká pokles úrokové marže o 3,5 bps ve druhé polovině roku proti první a stabilní výnosy z poplatků a provizí. Potvrdila cíle pro náklady rizik (40-50 bps v korporátním a 60 bps v retailovém segmentu), nicméně náklady rizik byly „v první polovině roku i pod tou nejnižší hranicí cíleného pásma, což se ve druhé polovině roku opakovat nemusí“. Slova značí tedy opatrnost do druhé poloviny roku. Patria po tomto výhledu snížila doporučení na „držet“ s cílovou cenou potvrzenou nad úrovní 4000 korun za akcii.

Komentáře managementu ale na zatímním vývoji akcií příliš neubraly a dále je naopak „nakopla“ k růstu analýza JPMorgan. V ní byla vyslovena dvě očekávání: rekordního zisku v příštím roce a s tím spojeného tlaku majoritního akcionáře, kterým je skupina Societe Generale, na růst dividendy. Dotkla se i možných převzetí slabších hráčů na tuzemském bankovním trhu.

Jak hodnotí Komerční banka dosavadní letošní hospodaření, vidí druhou polovinu roku či delší výhled? Odporuje opatrnost směrem ke druhé polovině roku všeobecnému očekávání pozvolného oživení evropské i tuzemské ekonomiky? Co si banka myslí o ekonomice a trzích? Co odměna pro akcionáře? Přijdou mezi tuzemskými bankami převzetí? Odpovědi jste mohli získat v dnešním online rozhovoru s finančním ředitelem Komerční banky Liborem Löflerem, který probíhal od 13:00 na Patria.cz - čtěte níže.

KB CFO Libor Loefler

 Libor Löfler (47) po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze, oboru Finance a úvěr, působí po celou svou profesní kariéru v bankovnictví. Pracoval ve Státní bance československé a v Investiční a poštovní bance. Od roku 1994 působil v Konsolidační bance jako finanční ředitel a v letech 1998 a 1999 jako generální ředitel. Od roku 1999 pracuje pro Komerční banku. V letech 2002 až 2006 zde působil jako ředitel finančního managementu. V letech 2006 až 2010 zastával pozici místopředsedy představenstva Modré pyramidy stavební spořitelny. Poté byl od roku 2010 zástupcem Výkonného ředitele pro strategii a finance Komerční banky. Je členem dozorčí rady společnosti Factoring KB. Libor Löfler je ženatý a má dva syny.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Zdeněk Horák, 14:00) -
    Dobry den, jaky pocet akcii je vyplaceny pro cleny predstavenstva formou odmneny /premii/? Slysel jsem, ze kromne milionovych financnich castek, ktere jsou vyplaceny jako odmneny dostavaji clenove predstavensta i nekolik tisicu kusu akcii KB....je to pravda? Je tohle ohodnoceni jejich prace adekvatni jejich praci a pomneru zivotni utovne v CR? dekuji
  • ---
  • Otázka (Ivy, 13:33) -
    Dobrý den, na KB je patrný rostoucí zájem zahraničních investorů, institucionálních hráčů. Není mezi úvahami KB či na úrovni SocGen kotace akcií KB na další burze v regionu CEE (např. Vídeň či Polsko) či v západní Evropě nebo USA?
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 14:20) -
    Akcie KB jsou mimo Prahy kotovány i na londýnské burze (ve formě GDRs). Nemáme signály od investorů, že by tato reprezentace nebyla dostatečná. Podíl GDR za poslední dekádu významně poklesl, v současné době je drženo ve formě GDR jen okolo 1% akcií.

    Děkuji čtenářům za otázky a Patrii za pozvání k tomuto rozhovoru a přeji všem pěkný den.
  • ---
  • Otázka (jiri, 12:58) -
    Dobrý den, pane řediteli. Zvažuje KB arbitráž proti Řecku po vzoru slovenské Poštovné spořitelny? Jestliže ne, tak z jakého důvodu?
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 14:13) -
    KB přistoupila k výměně řeckých dluhopisů po zvážení všech okolností a zvolila ji jako ekonomicky nejvýhodnější a to s přihlédnutím ke skutečnosti, že KB vlastnila řecké státní dluhopisy vydané podle řeckého práva, tzn. s podmínkami stanovené právním režimem pod kontrolou Řecké republiky.
  • ---
  • Otázka (Chrobák, 12:56) -
    Zdravím, pane řediteli. Prolétla tu analýza JPM a jelikož se zatím nikdo nezeptal, tak já se zeptám :-) Je naplnitelné a spíše reálné či nereálné, aby zisk Komerční banky v roce 2014 byl rekordní? Pociťujete nyní či lze kalkulovat na krátkém horizontu roka, dvou s tlakem SocGen na to, aby KB zvýšila dividendu? Protože tlak majoritního vlastníka je asi nejpádnější důvod k tomu, aby zvýšení dividendy nastalo a není "mimo mísu" - u Erste se tak stalo...
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 14:12) -
    Předpověd budoucích zisků je založená na předpokladech o množství neznámých proměnných – v případě banky např. o růstu ekonomiky, úrokových sazbách, poptávce po úvěrech a přílivu vkladů atd. Analytici vkládají do svých modelů své předpoklady a úspěšnost analytických předpovědí pak je dána tím, do jaké míry se předpoklady naplní. Protože nikdo nemáme křišťálovou kouli, reporty často obsahují základní, optimistické a pesimistické scénáře vývoje. KB ve svém základním scénáři nepočítá s tím, že by zisk KB v roce 2014 výrazně narostl.

    Návrh na dividendu je stanoven představenstvem KB po zohlednění očekávání obchodního růstu včetně případných akvizic, požadavků regulátora a úrovně kapitálové přiměřenosti hlavních českých a regionálních bank. Představentvo předkládá návrh k vlastnímu rozhodnutím svých akcionářů na valné hromadě.
  • ---
  • Otázka (K. H., 11:55) -
    Dobrý den, jaký bude další postup KB ohledně II. pilíře penzijní reformy s ohledem na velmi nízkou účast? Znamená pro Vás tento projekt jako banku náklady, které lze již nyní označit za ztráty? Případně máte přehled o ztrátovosti projektu za celý bankovní systém? Jak by podle Vás měla vypadat penzijní reforma? Měl být například II. pilíř automatický s možností či bez vystoupení? Děkuj za informaci a názor.
  • Odpověď (, 14:06) -
    Předně, určitá reforma penzijního pojištění je nezbytná v každém případě a za tohoto předpokladu KB se svými klienty do piliíře II vstoupila. Myslím, že pilíř II bude pokračovat a může být podpořen určitými modifikacemi. V současné době s nízkým počtem účastníků návratnost investice do pilíře II v rozsahu násobků desítek miliónů korun činí cca. 10 let oproti původně očekávaným 4 letům. Myslím, že systém musí být nastaven dlouhodobě – jak z pohledu státu, tak účastníků. Podle mého názoru by případná možnost vystoupení měla být pečlivě definována a omezena.
  • ---
  • Otázka (Marek Kvapil, 11:30) -
    Dobrý den. Jaká jsou vaše očekávání pro kroky ČNB. Očekáváte naplnění devizových intervencí a pokud ano, kdy? Jaký očekáváte vývoj u dlouhodobých úrokových sazeb a jaké by bylo vaše aktuální rámcové doporučení pro klienty uzavírající hypotéku ohledně fixace (volit ji stále co nejdelší?). Děkuji
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 14:03) -
    ČNB balancuje úsporná opatření státního rozpočtu, technicky nulovým úrokovými sazbami oslabila českou korunu, které hrozilo posílení v souvislostí s nejistotou v eurozóně, a podpořila exportní jádro české ekonomiky. Myslím, že stávájící úroveň okolo 26 CZK/EUR je na odpovídající úrovni pro exportéry.

    Kratkodobé úrokové sazby zůstanou v nejbližší době nízké. I české dlouhodobé úrokové sazby vzrostly v červnu jako reakce na indikace americké centrální banky o zastavení intervencí na podporu ekonomiky s ohledem na zotavení a zlepšení výhledu ekonomiky. Nicméně i v našem základním scénáři jsme počitali s obdobným růstem z titulu předpokládaného ekonomického oživení. 

    Zajisté záleží na tom, jakou dostanete nabídku, obecně myslím, že v současnosti je správná doba pro zajištění nízké dlouhodobé úrokového sazby z hypotéky s fixací alespoň 5 let. Jak jsme viděli, úrokové sazby mohou významně vzrůst během velmi krátké doby a náklady na původně nízko úročenou hypotéku s krátkou či velmi krátkodobou fixací se mohou ve finále výrazně prodražit.
  • ---
  • Otázka (Dub, 11:30) -
    Pěkné odpoledne pane řediteli, co se prosím děje s nerozděleným ziskem KB, který činí každý rok cca. 40% čistého zisku? Děkuji za odpověď a nechť se daří. Dub
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 14:01) -
    Nerozdělný zisk je přidán do kapitálu KB, kapitálová přiměřenost dosáhla k 30.6.2013 - tj. po připsání nerozděleného zisku za rok 2012 - poměrně vysokých 16,2%.

    Banka drží kapitál na krytí tzv. neočekávaného rizika z titulu své bilance a jejího očekáváného růstu a s ní spojených kreditních, provozních, tržních rizik. Dostatek vlastního kapitálu je nezbytný pro další obchodní rozvoj v příštích letech.

    V současné době se nacházíme v období implementace Basel 3, kdy bude stanovena nová úroveň požadavané kapitálové přimeřenosti pro banky. K nastaveni nového požadavku dojde patrně v přístím roce po implementaci Basel 3 (tj. evropské direktivy CRD IV) do české legislativy. Český regulátor indikuje zvýšené požadavky pro lokální systémově důležité finanční instituce, kam patří i KB.
  • ---
  • Otázka (Tono, 10:44) -
    Dobrý den, dovolím si připojit druhý dotaz: u českých bank je vidět po 2Q dynamika úvěrů na cca 2-3násobku dynamiky vkladů. Můžete prosím okomentovat důvody na straně vkladů i úvěrů a nakolik se u úvěrů jedná o nové úvěry /a do čeho zejména/ a nakolik o refinancování /a opět u čeho zejména/? Děkuji
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 13:58) -
    Máte pravdu, že dynamika úvěrů je vyšší než u vkladů. Např. u KB meziročně k 30.6.2013 – úvěry +4,1% oproti vkladům +1,8% (po očištění o vkladové repo operace s klienty).

    Tuto proporci růstu očekáváme i v budoucnu, neboť růst depozit byl způsoben zejména nárůstem depozit veřejného sektoru, finančních institucí a firem. Očekáváme, že firmy budou více investovat do rozšiřování produkce díky oživení a budou držet nižší finanční rezervy, domácnosti budou v přetrvávajícím prostředí nízkých úrokových sazeb vyhledávat vyšší zhodnocení v nebankovních aktivech, jako jsou podílové fondy a životní pojištění, resp. penzijní připojištění.

    Růst portfolia úvěrů je v současnosti tažen hypotékami, provozním a částečně exportním financování firem, financováním akvizic v energetickém sektoru. S ekonomickým oživením lze očekávat růst investičních úvěrů, úvěrů malým podnikům a oživení v spotřebitelském financování.

    U nové produkce, u kterých jsou sledována tržní data, zejména hypotéky významně narostly díky růstu financování koupí nemovitostí, ale také díky refinancování hypoték. Odhadovaný podíl refinancovaných hypoték, které jsou součástí statistik nových prodejů na trhu je až cca 30%.

    V absolutním vyjádření nárůstu úvěrů a nárůstu vkladů však úvěry v případě KB a bankovního sektoru rostly v prvnim pololetí viditelně pomaleji, s ohledem na vysoce naceněná depozita to vede k tlaku na reinvestování do úvěrů, jejichž marže klesají.
  • ---
  • Otázka (Homo, 10:40) -
    Jaký máte názor na Českou burzu, co si myslíte, že je jejím problémem a kde vidíte klady.
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 13:33) -
    Kapitálový trh je velmi důležitý jako zdroj financování. Problémem naší burzy je malá reprezentace lokálních firem, významná část obchodovaných firem má silné majoritní nadnárodní vlastníky. Pro samotnou Komerční banku je burza důležitá, poskytuje ocenění firmy, cena akcie KB je nástrojem motivace managementu KB.
  • ---
  • Otázka (Libor, 10:36) -
    Dobrý den, ve výsledcích jsem nezaznamenal zhodnocení zpětného odkupu akcií. Můžete mi shrnout dosavadní stav a výhled pro jeho pokračování. Díky
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 13:29) -
    Odkup vlastních akcií je pro KB oportunistický nástroj pro řízení kapitálové přiměřenosti, KB nemá specifický program odkupu vlastních akcií se specifickým výkupním cílem. KB byla naposledy aktivní v listopadu 2011.
  • ---
  • Otázka (MT, 10:35) -
    Dobrý den, KB již několik čtvrtletí drží náklady na riziko na nízké úrovni navzdory slabé výkonnosti tuzemské ekonomiky. Je to důsledkem přílišné opatrnosti v minulosti a nyní banka rozpouští již vytvořené rezervy? Jaký vývoj čekáte do budoucna ? Předem děkuji ...
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 13:28) -
    Náklady na riziko jsou odrazem čisté tvorby opravných položek, tj. tvorba převyšuje rozpouštění. Nízké náklady na riziko jsou výsledkem flexibility a obezřetnosti firem a domácnosti. Firmy jsou – po zkušenosti z finanční a ekonomické krize 2008/2010 – velmi opatrné v přijímání úvěrů a investic, soustředily se na mobilizaci vnitřních rezerv a přizpůsobily své podnikání. Obdobně domácnosti se zaměřily v období ekonomické stagnace a vládních úsporných opatření a růstu daní na tvorbu úspor a splácení svých závazků. Je provda, že především náklady na riziko v roce 2012 a v malé míře 2013 byly ovlivněny splacením či vymožením některých firemních úvěrů právě z období 2008/2010.

    Pro blízké období očekáváme mírný nárůst nákladů na riziko pro firemní úvěry na 40-50 bps (první pololetí 35 bps) , pro retailové úvěry (individuální klienty a malé podniky) 60-70 bps (první pololetí 49 bps), tj. na úrovni průměru ekonomického cyklu. Ve druhém pololetí 2013 spíše na nižším rozmezí intervalu.
  • ---
  • Otázka (tomas, 10:23) -
    Dobrý den, banka generuje slušné zisky, jak hodnotíte kapitálovou pozici banky? Plánujete nějaké rozsáhlejší investice do budoucna nebo jak hodláte naložit se zadrženými zisky? Lze čekat vyšší dividendu v příštích letech? Děkuji
  • Odpověď (Libor Löfler (CFO KB), 13:22) -
    Předně, vidíme potenciál růstu a ziskovosti na našem trhu, pro který chceme mít potřebný kapitál. Příležitosti vidíme pro růst vlastních úvěrových portfolií. V souvislosti s ekonomickým oživením očekáváme silnější růst úvěrů na trhu, ke kterému vedle dnešním tahounů jako jsou hypotéky a exportní financování by mělo přispět i financování investic (po delším, období, kdy podniky s ohledem na ekonomickou situaci oddalovaly obnovu a modernizaci výrobních kapacit). Také očekáváme, že někteří menší a střední hráči přehodnotí svoji strategii v České republice, to je pro nás příležitost k akvizici menších a středních portfolií, jak firemního, tak retailového financování.

    V současném období je také klíčová implementace nových kapitálových požadavků podle pravidel Basel 3, které čeká regulátora a banky v příštím roce. Konkrétně půjde o finalizaci metodiky výpočtu kapitálového požadavku a také o nastavení kapitálového požadavku regulátora. V případě KB kapitálový požadavek bude navýšen z titulu skutečnosti, že KB je lokální systémově důležitou institucí (tzv. local SIFI). Odhad zvýšení kapitálového požadavku z titulu metodiky (po výrazném změkčení kapitálových požadavků ve vztahu k SMEs a pro klientské obchody s deriváty ve finálně schválené CRD IV) pro KB činí cca 0,7%.
     
    ČNB v současné době signalizuje (např. v poslední zprávě o finanční stabilitě), že bude požadovat od českých „local SIFI“ robustní kapitálový požadavek. Nastavení kapitálového požadavku ze strany regulátora proběhne patrně v příštím roce po implementaci CRD IV do české legislativy. Regulátor do té doby požaduje od KB zachování stávající kapitálové vybavenosti a stávající dividendové politiky, tj. výplatní poměr dividendy k čistému zisku 60-70%.
  • ---
  • Otázka (Tono, 9:28) -
    Dobrý den, můžete prosím specifikovat Vaše očekávání pro druhou polovinu roku pro 1/ vývoj hospodaření i provozně Komerční banky (vyřčené vnímám tak nějak nejasně) 2/ co za vývoj čekáte všeobecně v českém bankovním sektoru (sazby, úvěry, vklady, je čas na pročišťování u malých bank?) 3/ pro českou ekonomiku? Děkuji.
  • Odpověď (, 13:07) -
    Ad 1/
    Tempo růstu úvěrového portfolia bude obdobné jako v první polovině roku 2013. Tahounem budou i nadále hypotéky, při pokračující preferenci klientů hypotékám , tj. při pomalejším poklesu úvěru ze stavebního spoření. Očekáváme pozvolné a mírné oživení spotřebitelských úvěrů. Úvěry podnikům budou také růst díky provoznímu financování včetně faktoringu a exportnímu financování. Za celý rok očekáváme nárůst úvěrového portfolia 4-5%.
    Růst depozit tažený zejména vklady veřejného sektoru a finančními institucemi patrně zpomalí. Očekáváme, že firmy v souvislosti s lepšící se důvěrou sníží také svůj sklon zvyšovat finanční rezervy na běžných účtech. Individuální zákazníci budou nadále hledat vyšší zhodnocení formou investic do nebankovních produktů, jako jsou investiční fondy, životní pojištění a penzijní pojištění.

    I nadále očekáváme tlak z titulu nulových krátkodobých úrokových sazeb a z dlohodobého pohledu – i přes zvýšení v závěru druhého čtvrtletí – historicky nízkých úrokových sazeb. Tyto nízké úrokové sazby mají omezený vliv na poptávku po úvěrech s výjímkou hypoték, v kombinaci s významným růstem depozit a problémem jejich reinvestice spíše vyvolávají větší konkurenci a tlak na pokles úvěrových marží. Na druhé straně na vysoce konkurečním trhu depozit a transakčního bankovnictví vedou k tlaku na marže z depozit a snižování jednotkových cen za transakce a vedení účtů. Pro celý rok 2013 očekávám pokles reportovaných výnosů o 6%, po očištění o jednorázové položky, které navýšily výsledek minulého roku, očekávám pokles o 4%. Banka kompenzuje slabší výnos absolutním poklesem provozních nákladů, pro celý rok cílujeme pokles o 3%. Náklady rizika, které jsou na velmi nízké úrovni, by ve druhém pololetí měly jen mírně narůst oproti úrovni prvních šesti měsíců letošního roku.

    Ad 2/
    Důležité je reálné zlepšení ekonomických výsledků pro potvrzení zlepšujících se očekávání spotřebitelů a firem. Očekáváme pro letošní a asi i pro část přístího roku nulové krátkodobé sazby a postupný nárůst dlouhodobých úrokových sazeb v souvislosti s ekonomickým oživením a odbourávání monetárních stimulů v podobě nulových úrokových sazeb, který se bude promítat i do ceny úvěrů.
    Neméně důležitým prvkem je oblast regulace a implementace evropské směrnice o kapitálových požadavcích a pravidel pro krizové řízení bank. Centrální banka bude nastavovat implementaci těchto pravidel a s nimi souvisejících zejména kapitálových požadavků. V případě KB jako systémově důležité finanční instituce z toho může vyplynout zvýšení požadavku na úroveň vybavenosti kapitálem. Dále jsou projednávány změny dalších částí evropské regulace jako návrh na zavedení z finančních transakcí , které mohou postihnout část obchodovení i bank ze zemí, které samy tyto změny nebudou uplatňovat.
    Je pravda, že vidíme náznaky přehodnocování strategií některých malých hráčů, kteří přišly na trhu v posledních několika letech s omezenou bankovní nabídkou jako např. stažení AXA-bank z trhu. Obecně můžeme očekávat, že někteří střední a menší hráči mohou přehodnotit svoji strategii. Zejména v případě financování je toto příležitost i pro KB.

    Ad 3/
    Přestože výsledky české ekonomiky v prvním čtvrtletí byly velmi slabé díky poklesu zásob – ostatní faktory včetně mírného nárůstu spotřeby domácností, investic a zastavení poklesu spotřeby vládního sektory byly již pozitivní. To dává výhled mírného oživení ekonomiky ve druhém pololetí. Pro celý rok 2013 očekáváme pokles ekonomiky o 0,8% a pro rok 2014 růst o 1,8%. Tento odhad se zhruba kryje s tržním konsensem makroekonomických odhadů pro Českou republiku.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • odmeny pro predstavenstvo
    12.08.2013 14:00

    Dobry den, jaky pocet akcii je vyplaceny pro cleny predstavenstva formou odmneny /premii/? Slysel jsem, ze kromne milionovych financnich castek, ktere jsou vyplaceny jako odmneny dostavaji clenove predstavensta i nekolik tisicu kusu akcii KB....je to pravda? Je tohle ohodnoceni jejich prace adekvatni jejich praci a pomneru zivotni utovne v CR? dekuji
  • kotace na další burze?
    12.08.2013 13:33

    Dobrý den, na KB je patrný rostoucí zájem zahraničních investorů, institucionálních hráčů. Není mezi úvahami KB či na úrovni SocGen kotace akcií KB na další burze v regionu CEE (např. Vídeň či Polsko) či v západní Evropě nebo USA?
    JoN
  • Arbitráž
    12.08.2013 12:58

    Dobrý den, pane řediteli. Zvažuje KB arbitráž proti Řecku po vzoru slovenské Poštovné spořitelny? Jestliže ne, tak z jakého důvodu?
    jiri
  • rekordní výsledek?
    12.08.2013 12:56

    Zdravím, pane řediteli. Prolétla tu analýza JPM a jelikož se zatím nikdo nezeptal, tak já se zeptám :-) Je naplnitelné a spíše reálné či nereálné, aby zisk Komerční banky v roce 2014 byl rekordní? Pociťujete nyní či lze kalkulovat na krátkém horizontu roka, dvou s tlakem SocGen na to, aby KB zvýšila dividendu? Protože tlak majoritního vlastníka je asi nejpádnější důvod k tomu, aby zvýšení dividendy nastalo a není "mimo mísu" - u Erste se tak stalo...
    JoN
  • Penzijní reforma
    12.08.2013 11:55

    Dobrý den, jaký bude další postup KB ohledně II. pilíře penzijní reformy s ohledem na velmi nízkou účast? Znamená pro Vás tento projekt jako banku náklady, které lze již nyní označit za ztráty? Případně máte přehled o ztrátovosti projektu za celý bankovní systém? Jak by podle Vás měla vypadat penzijní reforma? Měl být například II. pilíř automatický s možností či bez vystoupení? Děkuj za informaci a názor.
    JoN
  • ČNB a sazby úvěrů
    12.08.2013 11:30

    Dobrý den. Jaká jsou vaše očekávání pro kroky ČNB. Očekáváte naplnění devizových intervencí a pokud ano, kdy? Jaký očekáváte vývoj u dlouhodobých úrokových sazeb a jaké by bylo vaše aktuální rámcové doporučení pro klienty uzavírající hypotéku ohledně fixace (volit ji stále co nejdelší?). Děkuji
    JoN
  • Nerozdělený zisk
    12.08.2013 11:30

    Pěkné odpoledne pane řediteli, co se prosím děje s nerozděleným ziskem KB, který činí každý rok cca. 40% čistého zisku? Děkuji za odpověď a nechť se daří. Dub
    Dub
  • úvěry x vklady
    12.08.2013 10:44

    Dobrý den, dovolím si připojit druhý dotaz: u českých bank je vidět po 2Q dynamika úvěrů na cca 2-3násobku dynamiky vkladů. Můžete prosím okomentovat důvody na straně vkladů i úvěrů a nakolik se u úvěrů jedná o nové úvěry /a do čeho zejména/ a nakolik o refinancování /a opět u čeho zejména/? Děkuji
    JoN
  •  
    12.08.2013 10:40

    Jaký máte názor na Českou burzu, co si myslíte, že je jejím problémem a kde vidíte klady.
    Homo
  • Zpětný odkup
    12.08.2013 10:36

    Dobrý den, ve výsledcích jsem nezaznamenal zhodnocení zpětného odkupu akcií. Můžete mi shrnout dosavadní stav a výhled pro jeho pokračování. Díky
    JoN
  •  
    12.08.2013 10:35

    Dobrý den, KB již několik čtvrtletí drží náklady na riziko na nízké úrovni navzdory slabé výkonnosti tuzemské ekonomiky. Je to důsledkem přílišné opatrnosti v minulosti a nyní banka rozpouští již vytvořené rezervy? Jaký vývoj čekáte do budoucna ? Předem děkuji ...
    MT
  •  
    12.08.2013 10:23

    Dobrý den, banka generuje slušné zisky, jak hodnotíte kapitálovou pozici banky? Plánujete nějaké rozsáhlejší investice do budoucna nebo jak hodláte naložit se zadrženými zisky? Lze čekat vyšší dividendu v příštích letech? Děkuji
    tomas
  • Výhled
    12.08.2013 9:28

    Dobrý den, můžete prosím specifikovat Vaše očekávání pro druhou polovinu roku pro 1/ vývoj hospodaření i provozně Komerční banky (vyřčené vnímám tak nějak nejasně) 2/ co za vývoj čekáte všeobecně v českém bankovním sektoru (sazby, úvěry, vklady, je čas na pročišťování u malých bank?) 3/ pro českou ekonomiku? Děkuji.
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

 TémaNázor
22:57Kellnetovi
20:51Re: Ridley
20:48 
20:47 
20:43Ridley
20:38 
20:11 
19:56 

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více