Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Předvolební online rozhovor s ekonomickým expertem ODS Skopečkem

Předvolební online rozhovor s ekonomickým expertem ODS Skopečkem

16.10.2013 15:30
Autor: Redakce

S blížícím se termínem předčasných voleb portál Patria.cz vyzval čelní představitele politických stran k účasti na online diskusi s potenciálními voliči (nejen) z řad investorů. Online rozhovory by se měly dotýkat především témat z oblasti ekonomiky a finančních trhů.

Po ekonomickém expertovi Strany zelených (online rozhovor viz zde) přijal pozvání k online diskusi ekonomický expert Občanské demokratické strany (ODS) Jan Skopeček. Člen Výkonné rady ODS, předseda Kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje a zároveň radní v Hořovicích říká, že ideálem je pro něj malý stát s minimem přerozdělování a tedy i nízkými daněmi. Za nejúspěšnější, nejefektivnější a blahobyt přinášející systém považuje kapitalismus.

Občanská demokratická strana je stranou liberálně konzervativní, která vznikla v roce 1991 po rozpadu Občanského fóra. Jejím zakladatelem a předsedou byl do roku 2002 Václav Klaus. ODS se účastnila vlády v letech 1992–1996, 1996–1997, poté po téměř desetileté pauze od podzimu 2006 do jara 2009 a opět od července 2010 do července 2013. Občanskou demokratickou stranu reprezentuje téměř 600 starostů a místostarostů, 102 krajských zastupitelů, 50 poslanců, 15 senátorů a 9 poslanců Evropského parlamentu.

Jaký je prostor pro snižování daní v současné situaci? Jak dosáhnout vyváženého rozpočtu? Jak nastartovat udržitelný růst české ekonomiky?

Na tyto a další otázky odpovídal Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.

Jan SkopečekJan Skopeček (* 1980) vystudoval obor Ekonomika a management na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a následně program Hospodářská politika a správa na Vysoké škole ekonomické v Praze. V letech 2006 - 2013 působil v Kanceláři prezidenta republiky jako poradce prezidenta, v roce 2009 se stal výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku. Do ODS vstoupil v roce 2001. V současnosti je členem Výkonné rady ODS, předseda Kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje a radním v Hořovicích.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (, 15:47) -
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 15:47) -
    Vážení čtenáři,

    dovolte mi závěrem poděkovat za veškeré Vaše otázky a to i za ty kritické a méně příjemné. Snažil jsem svými odpověďmi ukázat, že se nebojím a nezdráhám odpovídat i na nepříjemné dotazy. Na Vašich dotazech bylo vidět, že server patria.cz čtou velmi inteligentní čtenáři. Kéž by takových bylo více a v hojném počtu se dostavili k nadcházejícím volbám. Ještě jednou děkuji za zajímavé dotazy a přeji Vám vše dobré.

    Jan Skopeček
  • ---
  • Otázka (Duben, 15:11) -
    Dobrý den, co byste si myslel o člověku, členu strany ODS, který by ve finálním čase pléna ODS shodil vše, o čem se domluvili, a vedení by vykořisťoval tím, že by chtěl lepší místo na kandidátce k volbám či jiné požitky. Se na mě nezlobte, ale jste normální zlatokop a proto Vás a Vám podobné volit nemůžu, protože pro Vaši povahu nemám k Vám důvěru.
  • Odpověď (, 15:41) -
    Dobrý den, nevím, na co narážíte, ale nikoho jsem nikdy nevykořisťoval a už vůbec ne pro lepší místo na kandidátce nebo požitky.

    Jestli se podíváte na středočeskou kandidátku ODS, figuruji až na šestém místě, což není nějak bezvadné místo a pomoci mi mohou jen preferenční hlasy. Nic jsem neshodil, jen jsem si dovolil kandidovat na lídra středočeské ODS, což je v demokratické straně možné. Měl jsem pro to nominaci několika oblastí a po neúspěchu favorizovaného kandidáta v první volbě by další neúčast ve volbách o lídra byla neúctou k lidem, kteří mě v daných oblastech navrhli. Do volby lídra jsem šel tedy až poté, co favorit této volby ve třech kolech neuspěl, první volby lídra jsem se ani neúčastnil. Výsledek volby jsem přijal a dělám vše pro úspěch celé ODS. Naopak mě tato kandidatura stála pár míst na kandidátce, o žádném zlatokopectví nemůže být řeč.

    Dělám věci, které považuji za správné i když mě to bude stát náklady, což se v tomto případě jednoznačně stalo. Ale to sem vůbec nepatří, pokud by Vás to zajímalo více, podepište se a rád Vám řeknu veškeré podrobnosti o průběhu sestavování kandidátky.
  • ---
  • Otázka (Beldor, 14:33) -
    Hezký den. Zajímalo by mě, a jako člen strany z bývalé vlády byste to měl doufám vědět, proč M. Kalousek jednorázově účetně zvýšil schodek rozpočtu kvůli církevním restitucím. Z ekonomického hlediska v tom logiku nevidím. Díky za odpověď, H.K.
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 15:30) -
    Dobrý den, pokud se nepletu, vychází to z pravidel tzv. evropské statistiky a tedy i vykazování schodků našich veřejných financí. Jinými slovy, účetně to takto musel vykázat.
  • ---
  • Otázka (Petr G., 14:09) -
    Dobrý den, docela dost mě děsí představa, že po volbách nám tu pravděpodobně bude vládnout duo pánů Sobotka, Hašek. Hlavně to, že tito dva pánové nikdy nepřišli do styku se skutečným životem. Tyto pány mi tak trochu připomínáte. Za svou poměrně krátkou profesní kariéru jste nikdy nepřišel do styku s reálným byznysem. Mám tomu rozumět tak, že ODS je tak personálně vyprázdněná, že není schopna mít experta s nějakou zkušeností z reálného podnikatelského prostředí, nebo tuto absenci považujete za svou přednost?
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 15:19) -
    Dobrý den, nemáte v mém případě tak úplně pravdu a určitě odmítám to, že bych se nesetkal s reálným životem. V jisté chvíli mě Václav Klaus pověřil vedením Centra pro ekonomiku a politiku. Samozřejmě to nejde srovnávat s velkým byznysem, ale je to organizace, která měla své zaměstnance, produkovala knihy, sborníky, atd., čili realizovala i tržby, vedla klasické účetnictví, jednal jsem s dodavateli. Musel jsem umět sehnat dostatek sponzorských prostředků, což byla další disciplína nutná k tomu udržet finanční zdraví této instituce, která nikdy nepožádala a nevyužila byť jedinou korunu daňových poplatníků.

    S dalším reálným životem jsem se setkal i na vysoké škole, kde přednáším. Řadu let jsem komunálním a regionálním zastupitelem, kde řešíte řadu konkrétních problémů a úkolů. Naopak si tedy myslím, že taková kombinace může být výhodou. Navíc dodám, že dodnes žiji v menším městě a potkávám se v nebývalém množství s normálními lidmi. O žádné odtrženosti podle mého názoru nemůže být řeč.
  • ---
  • Otázka (Liberál001, 14:08) -
    Dobrý den, mám ještě jeden dotaz ohledně Vašeho názoru na dvojí zdanění dividend a obecně by mě zajímal Váš názor na možnost vytvořit z České republiky v jistém slova smyslu daňový ráj v pojetí Švýcarska nebo Holandska. S pozdravem a přáním úspěchu ve středních Čechách, Kačírek
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 15:17) -
    Dobrý den, dvojí zdanění je samozřejmě chybou, která by měla být odstraněna. Myslím, že v našem daňovém systému lze bohužel identifikovat i další typy dvojího zdanění. Co se týče vytvoření daňového ráje z ČR, tak za pravděpodobné to příliš nepovažuji. Spíše se vzhledem k očekávanému výsledku voleb bojím pravého opaku. Mám pocit, že nás čeká daňové peklo. A nezapomínejte na EU, ta by nám to rovněž nedovolila...
  • ---
  • Otázka (Investor, 13:34) -
    Dobrý den, jste sám aktivním investorem na finančních trzích? Pokud ano, do čeho investujete? Jak se stavíte k otázce prodloužení daňového testu z 6 měsíců na 3 roky a (ne)zrušení zdanění dividend?
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 15:12) -
    Dobrý den, nejsem aktivním investorem. Naopak, spíše splácím hypotéku na bydlení, ale koupě bytu je také vlastně svým druhem investice. Jinými slovy, využívám standardních finančních produktů, jako je penzijní připojištění, životní pojištění, termínovaný účet apod. Ale stojí to za zamyšlení, jestli alespoň trochu ze svého platu neodkládat a nepokusit se investovat více netradičně.
  • ---
  • Otázka (Martin Ovsík, 13:29) -
    Dobrý den, jelikož vím, že pan Skopeček je erudovaným ekonomem na poli veřejného sektoru, tak by mě zajímalo, zda někdy dělá přednášky alespoň úzkému vedení ODS? To, co člověk alespoň trochu znalý a zajímající se občas slyší od vrcholných politických představitelů, je opravdu zarážející. Vím, že všichni nemohou mít ekonomii vystudovanou, ale chtějí-li vládnout zemi a řídit ji, tak si znalosti MUSEJÍ doplnit!!! Hodně štěstí a přemýšlejících voličů straně ve volbách.
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 15:11) -
    Dobrý den, děkuji za velmi pěknou a pochvalnou otázku. Jak píšete, každý opravdu nemůže být ekonom a politická strana i Poslanecká sněmovna potřebuje celou škálu profesí, věkových skupin apod. Politická strana potřebuje především politicky vyzrálé osobnosti, kteří jsou schopni činit politická rozhodnutí a mají pro ně jasný ideový kompas. U mě tím kompasem jsou i znalosti ekonomie. Ale abych Vám odpověděl, rád dám přednášku komukoliv, kdo o to bude mít zájem.
  • ---
  • Otázka (krtek, 13:09) -
    Dobrý den, kdy bude zveřejněna pravda o prodeji 50 tun zlata? Bylo to za vlády v ČNB p. Tošovského. Kam přišly ty peníze. Proč se prodávalo, když jeho uskladnění nic nestojí.
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 15:06) -
    Dobrý den, na tuto otázku Vám neumím odpovědět, nejsem v této otázce dostatečně informovaný.
  • ---
  • Otázka (Tomáš Pařízek,ODS Roztoky, 12:38) -
    Dobrý den Honzo, když se podíváte do našeho volebního programu, kde se to hemží různými pobídkami, slevami a zvýhodněními - pro studenty, šťastné majitele prvního bytu, prvopodnikatele - zajímalo by mne, co si o tom myslíte a zda by nebylo lepší spíš snížit celkovou daňovou zátěž, zrušit daňové výjimky a nechat lidi, aby se sami rozhodli, jak se svými penězi naloží? Nevyklízí tím ODS příliš prostor Svobodným a tlačí se do střeu politického spektra, který už je i tak dost zahuštěn (TOP09,KDU-ČSL, ANO)? Díky předem za odpověď.
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 15:03) -
    Zdravím Vás Tomáši, samozřejmě bych si jako ekonomický liberál přál snížení celkové daňové zátěže. Daně nebudou spravedlivé nikdy, vždy to je o tom, že Vám stát pod hrozbou donucovací síly nařizuje odevzdat Vámi vydělané peníze. Jeden ultraliberální ekonom to dokonce označuje za legalizovanou krádež. Já tak radikální nejsem.

    Pokud nejsme anarchisté, což opravdu nejsme, víme, že stát pro jisté jeho nezastupitelné funkce a jím poskytované veřejné statky potřebujeme a také ho potřebujeme financovat. Ale chtěl jsem tím jen naznačit, že mám sám v sobě problém rozhodnout se, zda je lepší snížit daňovou zátěž alespoň některým skupinám, když není šance snížit celkové daňové zatížení. Chtěl jsem tím naznačit, že pojem spravedlnosti je v daňových otázkách složité využít. Já bych spíše využil jakékoliv šance na snížení daní.
     
    Ale rozumím, kam svoji otázkou míříte a souhlasím s Vámi. ODS si bude muset začít více hlídat prostor na pravé části politického spektra. Ať už Svobodní, nebo jiná uskupení, se dříve či později mohou stát pro ODS vážnou konkurencí. Myslím, že ODS má zkušenost s tím, že posun do středu ji stojí krvavé náklady.
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:34) -
    Dovolím si ještě druhý dotaz: Jak nahlížíte na obraz ČR jako "středoevropského bezpečného ráje" (dluh, schodek, ekonomická a politická stabilita, samostatná koruna, vývoj výnosů dluhopisů) versus Váš pohled na skutečné fundamenty a vývoj české ekonomiky? Jdou oba obrazy v souladu, nebo je mezi nimi mezera?
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:58) -
    Nevidím v tom zásadní nesoulad. Je třeba si říci, že v porovnání s okolními zeměmi máme řadu indikátorů na nadprůměrné úrovni. Naše náklady na dluhovou službu, úrokové sazby, které za státní dluhopisy požadují investoři, míra ohrožení chudobou apod., jsou v kontextu okolních zemí nadprůměrně dobré.

    Je ale také třeba vidět, že naše nedávná stagnace nebyla náhodná a má strukturální povahu. Já fundamentální problém naší ekonomiky vidím v její přeregulovanosti, neflexibilitě, přebujelém sociálním systému atd. To jsou problémy, které se projevují v reálné ekonomice a mají za výsledek recesi či jen velmi slabá čísla růstu HDP. To první nás může těšit, s tím druhým se musíme utkat. Jinak zůstaneme stagnující ekonomikou a náš proces dohánění vyspělejších zemí se zabrzdí nadobro.
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:32) -
    Dobrý den, pane Skopečku. 1/ Pokud ODS projde do sněmovny, bude chtít a jak zvrátit fakt předchozího zvýšení daní v situaci recese ekonomiky? 2/ Pokusí se prosadit skutečné snížení výdajů (v mandatorní části, nikoli škrtání investic a toho, co rychle šktnout lze)? Děkuji za Vaši reakci.
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:52) -
    Za sebe s Vámi musím souhlasit, že zvyšovat daně v době recese je nešťastné. Já osobně jednoznačně deklaruji, že pokud budu zvolen do Poslanecké sněmovny, pro žádné zvyšování daní hlasovat nebudu. Naopak bych si přál, aby daňová zátěž v naší zemi klesla. Abychom nebyli zároveň populističtí, musíme říci i to, kde by se mělo škrtat. Jak jsem odpovídal už na začátku rozhovoru, já bych šel nejdříve cestou rušení daní, které nemají vysoký výnos a naopak je s nimi spojena vysoká administrativní zátěž.

    Pak vidím problém v příliš vysoké spotřební dani na benzín a naftu, zbytečně se připravujeme o nákupy ze strany dopravců projíždějících ČR. K řešení nezaměstnanosti bude nezbytné podívat se i na stále vysokou cenu práce díky povinným odvodům.

    Co se týče výdajové strany rozpočtu, problém vidím v narůstajících mandatorních výdajích. Pokud s nimi něco budeme chtít dělat, a já to považuji za nezbytné, musíme řešit především zdravotní systém, sociální systém a důchodový systém. Bez zásadní debaty o podobě těchto systémů se s mandatorními výdaji nehneme z místa. Investiční výdaje bych už neškrtal, tam byly škrty velmi razantní.
  • ---
  • Otázka (Jiří, 11:28) -
    Dobrý den, dosavadní předvolební průzkumy jsou jednoznačně v neprospěch vaší strany a s vysokou pravděpodobností přejdete do opozice. Proto by mě zajímalo, jak dalece máte rozpracovánu strategii působení v této roli, jak hodláte zabránit opakování situace, kdy se za časů ministra financí, pana Bohuslava Sobotky, zvýšil deficit HDP na historicky rekordní úroveň, a jaký máte konkrétní program obrody strany. Děkuji.
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:49) -
    Nevěřím předvolebním průzkumům. Ještě nikdy nebyl výsledek voleb takový, jaký předpovídaly nejrůznější agentury. Nicméně nebudu zakrývat, že není ODS v nejlepší formě.

    Opozici pro ODS vidím po volbách za velmi pravděpodobnou, ale poslední týdny dělám maximum, aby ODS získala co nejlepší výsledek. Samozřejmě i opozice hraje v parlamentní demokracii nenahraditelnou roli. A opozice proti ČSSD, KSČM a Babišovi, jehož uskupení považuji za jedno z největších nebezpečí pro zachování stability našeho politického systému, bude velmi důležitá.

    Moji základní politickou, filozofickou, ale i životní hodnotou je svoboda. Budu proti těmto subjektům, pro které svoboda jednotlivce příliš neznamená, "bojovat". Chci hájit voliče, kteří si rovněž svobody cení a nepřejí si ztrátu soukromí, regulaci všeho ze strany státu apod. ODS je v procesu obrody a ten určitě bude pokračovat i po volbách. ODS je stranou více jak dvaceti tisíc slušných a kvalitních členů. Věřím, že má obrovský potenciál.
  • ---
  • Otázka (Homo, 10:56) -
    Pane Skopečku, proč se každá politická strana, která se dostala k moci, chovala vždy jako banda nájezdníků na obsazeném území. Vaše strana má bohužel primát. Kuponová privatizace, u které muselo být zhasnuto, a církevními restitucemi konče. Jestě by stála za zmínku prezidentská amnestie vašeho dlouhodobého vedoucího představitele a tím pádem potvrzení, že krást se vyplácí. Máte ještě odvahu oslovovat lidi. Bohužel váš bývalý volič.
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:43) -
    Nemyslím si, že se každá politická strana chová jako banda nájezdníků. A určitě nesouhlasím s tím, že by v tomto držela ODS primát. ODS není bez chyby, někteří její představitelé selhali, ale jak vidíte i na současných kandidátkách, ODS se s tím dokáže vypořádat sama.

    V ODS je přes dvacet tisíc slušných lidí a v tom vidím její potenciál i do budoucna. Každá strana má své hříšníky, podívejte se na Ratha u ČSSD, podívejte, jací lidé reprezentovali Věci veřejné, podívejte se, jak spravovali ministři TOP 09 své resorty, např. MPSV a slavné zakázky v oblasti IT. Zkrátka selhání se nevyhne žádné straně a mě jen mrzí, že se to zdůrazňuje jen u ODS.

    Ještě si dovolím velmi silně nesouhlasit s Vaším názorem na privatizaci. Byl to jednoznačně úspěšný projekt, který byl nezbytným předpokladem k tomu, aby tu mohla fungovat tržní ekonomika, chcete-li kapitalismus. Při přesunu tak obrovského majetku do soukromých rukou se určitě problémy vyskytnou, ale myslím si, že vcelku to bylo zvládnuto velmi dobře.
    Spíše byste měl pranýřovat ty, kteří soukromý majetek znárodnili a celou ekonomiku zestátnili. Bez nich bychom neprožili tragické období komunismu a nemuseli bychom ani privatizovat.
  • ---
  • Otázka (Květová, 10:41) -
    Dobrý den, pane Skopečku. Jaký máte Vy, jako ekonom, názor na investiční pobídky. Květová
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:37) -
    Investiční pobídky jsou netržním nástrojem, který diskriminuje skupinu podnikatelů, kteří nevyhovují jejím kritériím. Pokud navíc jsou v rámci investičních pobídek poskytovány dotace, např. dotace na pracovní místo, pak musíte jinému podnikateli formou daní tyto prostředky vzít, abyste je jinému podnikatelskému subjektu mohla poskytnout. Pokřivuje to tržní prostředí a je to poměrně nákladný hospodářsko-politický nástroj.

    Stát by se měl snažit o takové ekonomické, právní, daňové prostředí, že by žádné investiční pobídky nebyly třeba a podnikatelé by k nám rádi přicházeli díky obecně dobrému podnikatelskému prostředí.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 10:24) -
    Dobrý den. Co říkáte na stav, v jakém se nyní nachází pražská burza? Objemy padají rychlostí blesku a obchodovatelné tituly nepřibývají, ale ubývají…Nebyla by cestou privatizace některých státních podniků skrze burzu jako v Polsku nebo nedávno v UK?
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:31) -
    Myslím, že v našich podmínkách byly zdrojem kapitálu pro soukromé subjekty vždy spíše banky a jimi poskytované úvěry než burza. To se asi nezmění ani v budoucnu. Privatizace státních podniků může na jistý okamžik burze pomoci, ale to asi nebude řešit systémový problém, který zmiňujete. Vím, že se spekulovalo o spojení pražské burzy s nějakou zahraniční, což by mohlo být cestou, jak dospět k větším objemům obchodů.
  • ---
  • Otázka (David, 10:18) -
    Dobrý den. Kdy by měla ČR podle Vás přijmout euro? Jste zastáncem bankovní unie a daně z finančních transakcí a evropského fondu na ochranu bank před krizemi?
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:26) -
    Já jsem přesvědčen, že ČR by neměla přijmout euro nikdy. Euro je politický projekt, který předběhl ekonomickou racionální úvahu.

    Evropská měnová zóna byla utvořena heterogenními ekonomikami, které by ve stejný okamžik potřebovaly jinou podobu měnové politiky. Tento základní, fundamentální problém eura nebude odstraněn ani tehdy, pokud by tzv. jižní křídlo EU dokázalo vyřešit své dluhy.

    Navíc bychom přijetím eura ztratili základní přizpůsobovací mechanismus v podobě měnového kurzu, který nám mimo jiné velmi pomohl tlumit náraz nedávné euro-americké hospodářské krize. Naše ČNB realizuje dobrou měnovou politiku přizpůsobenou našim ekonomickým podmínkám. O to bychom přijetím eura nenávratně přišli.
  • ---
  • Otázka (jarom, 9:41) -
    Dobrý den. Myslím, že se mnou budete souhlasit, že všechna ekonomická rozhodnutí jsou k ničemu, pokud se nebudou realizovat ve spravedlivém právním prostředí. Korupce, klienelizmus a zejména ten politický, spolehlivě zničí i ty nejlépe myšlené ekonomické změny či reformy. Jak chce vaše strana řešit cokoliv v ekonomické oblasti, když jste během všech předchozích období, kdy jste byli ve vládě v této oblasti nejen selhali, ale ještě stav velmi zhoršili? Proč bychom vám (ODS) nyní, po minulých velmi zlých zkušenostech a výsledcích, se stejnými lidmi, měli věřit? Mou důvěru jste již bohužel nadobro ztratili.
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:18) -
    Souhlasím s Vámi, že kvalitní právní rámec a vymahatelnost práva je nezbytným předpokladem fungující tržní ekonomiky. Myslím, že řada problémů je způsobena tím, že je náš právní řád přebujelý. Máme tisíce zákonů, které řeší drobnosti a detaily. V tak nepřehledném právním řádu pak vzniká i problém jeho vymahatelnosti.

    Co se týče korupce, určitě je to vážný problém a je třeba proti němu bojovat. Mám ale pocit, že se z toho tématu stal v našem veřejném prostoru prázdný slogan, který používá každý politik, aniž by věděl, co s tím dělat.

    Moje cesta je razantní snížení přerozdělování veřejných peněz a zeštíhlení veřejné správy, což je nejúčinnější způsob předcházení korupci. Bohužel všichni ti bojovníci proti korupci o tom takto nepřemýšlejí.
  • ---
  • Otázka (LiLiberál001, 9:29) -
    Dobrý den, pane Skopečku, volební programy českých politických stran se dají v drtivé většině označit spíše jako levicové a to platí i o programu ODS, i když ta je na tom v porovnání s ostatními ještě celkem dobře. Vás vnímám jako člověka pravicového i v rámci Vaší strany. Zajímalo by mě, jaké by byly Vaše ekonomické priority v teoretickém případě, že byste se stal ministrem financí. S pozdravem, Kačírek
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:08) -
    Polemizoval bych s Vámi, že je náš program levicový, ale tím bych Vám neodpověděl na otázku. Moji prioritou v roli ministra financí by určitě bylo řešit deficity našich veřejných financí, což v našich podmínkách vyžaduje debatu o velikosti státu, jeho roli, o veřejných statcích, které by měl, nebo neměl stát poskytovat apod. Určitě lze dílčí prostředky uspořit i ve státní správě, na jednotlivých ministerstvech a musíme se o to snažit, ale nerovnováha našich veřejných financí je mnohem hlubší a vážnější a její řešení nebude možné bez odpovědi na tyto zásadní otázky o roli a velikosti našeho státu.

    Naše ekonomika rovněž zažila velmi dlouhou stagnaci, která je výsledkem její přeregulovanosti a zbytečných zásahů státu do volného trhu. I to musí být v úvaze jakéhokoliv ministra financí a celé vlády, která bude chtít posunout naší zemi zase o kousek dopředu.
  • ---
  • Otázka (Kutnohorská, 9:19) -
    Dobrý den, pane Skopečku. Podle Vás je ideální stát s nízkým zdaněním - jak v rámci strany plánujete změnit aktuální daňovou zátěž a jak chcete řešit situaci nevyváženého rozpočtu? Děkuji
  • Odpověď (Jan Skopeček (ODS), 14:02) -
    Zdravím Vás paní Kutnohorská, řešit nevyváženost, resp. deficity našich veřejných rozpočtů je nezbytné. Málokdo si uvědomí, že poslední vyrovnaný rozpočet jsme měli v r. 1995. To ekonomické stabilitě a rozvoji nepřináší nic pozitivního. Je také jasné, že problémy našich deficitních rozpočtů jsou na jejich výdajové straně. A právě výdajová strana rozpočtu je klíč k řešení. Nedovedu si představit jakékoliv další zvyšování daní, deficity se jednoznačně musí řešit snižováním výdajů.

    Co se týče daní, v prvním kroku bych se snažil o inventuru daní v tom smyslu, že bych identifikoval daně, které jsou pro státní rozpočet málo výnosné a naopak jsou s nimi spojeny vysoké administrativní náklady. To jsou pro mě adepti na rušení (daň z převodu nemovitostí, daň dědická apod.). V delším horizontu bych si samozřejmě přál pokles celé složené daňové kvóty, ale to bude možné jen tehdy, pokud bude shoda na dramatickém snížení výdajů. A to nevidím vzhledem k předvolebním průzkumům za příliš pravděpodobné.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    16.10.2013 15:11

    Dobrý den , co by jste si myslel o člověku , členu strany ODS , který by ve finálním čase pléna ODS shodil vše o čem se domluvili a vedení by vykořisťoval tím , že by chtěl lepší místo na kandidátce k volbám či jiné požitky. Se na mě nezlobte , ale jste normální zlatokop a proto vás a vám podobné volit nemůžu, protože pro vaši povahu nemám k vám důvěru.
    Duben
  •  
    16.10.2013 14:33

    Hezky den . Zajimalo by me , a jako clen strany z byvale vlady byste to mel doufam vedet , proc M. Kalousek jednorazove ucetne zvysil schodek rozpoctu kvuli cirkevnim restitucim . Z ekonomickeho hlediska v tom logiku nevidim . Diky za odpoved H.K.
    Beldor
  •  
    16.10.2013 14:09

    Dobrý den, Docela dost mě děsí představa, že po volbách nám tu pravděpodobně bude vládnout duo pánů Sobotka, Hašek. Hlavně to, že tito dva pánové nikdy nepřišli do styku se skutečným životem. Tyto pány mi tak trochu připomínáte. Za svou poměrně krátkou profesní kariéru jste nikdy nepřišel do styku s reálným byznysem. Mám tomu rozumnět tak, že ODS je tak personálně vyprázdněná, že není schopna mít experta s nějakou zkušeností z reálného podnikatelského prostředí, nebo tuto absenci považujete za svou přednost?
    ..
  • Doplňující dotaz
    16.10.2013 14:08

    Dobrý den, mám ještě jeden dotaz ohledně Vašeho názoru na dvojí zdanění dividend a obecně by mě zajímal Váš názor na možnost vytvořit z České republiky v jistém slova daňový ráj v pojetí Švýcarska nebo Holandska. S pozdravem a práním úspěchu ve středních Čechách, Kačírek
    Liberál001
  •  
    16.10.2013 13:34

    Dobrý den, jste sám aktivním investorem na finančních trzích? Pokud ano, do čeho investujete? Jak se stavíte k otázce prodloužení daňového testu z 6 měsíců na 3 roky a (ne)zrušení zdanění dividend?
    Investor
  •  
    16.10.2013 13:29

    Dobrý den, jelikož vím, že pan Skopeček je erudovaným ekonomem na poli veřejného sektoru, tak by mě zajímalo, zda někdy dělá přednášky alespoň úzkému vedení ODS? To co člověk alespoň trochu znalý a zajímající se občas slyší od vrcholných politických představitelů je opravdu zarážející. Vím, že všichni nemohou mít ekonomii vystudovanou, ale chtějí-li vládnout zemi a řídit ji, tak si znalosti MUSEJÍ doplnit!!! Hodně štěstí a přemýšlejících voličů straně ve volbách
    Martin Ovsík
  •  
    16.10.2013 13:09

    Dobrý den, kdy bude zveřejněna pravda o prodeji 50 tun zlata? Bylo to za vlády v ČNB p. Tošoského. Kam přišly ty peníze. Proč se prodávalo, když jeho uskladnění nic nestojí.
    krtek
  •  
    16.10.2013 12:38

    Dobrý den Hozo, když se podíváte do našeho volebního programu, kde se to hemží různými pobídkami, slevami a zvýhodněními- pro studenty, šťastné majitele prvního bytu, prvopodnikatele- zajímalo by mne co si o tom myslíte a zda by nebylo lepší spíš snížit celkovou daňovou zátěž, zrušit daňové výjimky a nechat lidi, aby se sami rozhodli, jak se svými penězi naloží? Nevyklízí tím ODS příliš prostor Svobodným a tlačí se do střeu politického spektra, který už je i tak dost zahuśtěn (TOP09,KDU-ČSL. ANO)?Díky předem za odpověď.
  •  
    16.10.2013 12:34

    Dovolím si ještě druhý dotaz: Jak nahlížíte na obraz ČR jako "středoevropského bezpečného ráje" (dluh, schodek, ekonomická a politická stabilita, samostatná koruna, vývoj výnosů dluhopisů) versus váš pohled na skutečné fundamenty a vývoj české ekonomiky? Jdou oba obrazy v souladu, nebo je mezi nimi mezera?
    JoN
  •  
    16.10.2013 12:32

    Dobrý den, pane Skopečku. 1/ Pokud ODS projde do sněmovny, bude chtít a jak zvrátit fakt předchozího zvýšení daní v situaci recese ekonomiky? 2/ pokusí se prosadit skutečné snížení výdajů (v mandatorní části, nikoli škrtání investic a toho, co rychle šktnout lze)? Děkuji za Vaši reakci
    JoN
  •  
    16.10.2013 11:28

    Dobrý den, Dosavadní předvolební průzkumy jsou jednoznačně v neprospěch vaší strany a s vysokou pravděpodobností přejdete do opozice. Proto by mě zajímalo, jak dalece máte rozpracovánu strategii působení v této roli, jak hodláte zabránit opakování situace, kdy se za časů ministra financí, pana Bohuslava Sobotky zvýšil deficit HDP na historicky rekordní úroveň, a jaký máte konkrétní program obrody strany. Děkuji.
    Jiří
  •  
    16.10.2013 10:56

    Pane skopečku proč se každá politická strana, která se dostala k moci chovala vždy jako banda nájezdníků na obsazeném území. Vaše strana má bohužel primát. Kuponová privatizace u které muselo být zhasnuto a církevní restituce konče. Jestě by stála za zmínku prezidentská amnestie vašeho dlouhodobého vedoucího představitele a tim pádem potvrzení , že krást se vyplácí. Máte ještě odvahu oslovovat lidi. Bohužel váš bývalý volič.
    Homo
  •  
    16.10.2013 10:41

    Dobrý den pane Skopečku. Jaký máte vy, jako ekonom, názor na investiční pobídky. Květová
    Květová
  • BCPP
    16.10.2013 10:24

    Dobrý den. Co říkáte na stav, v jakém se nyní nachází pražská burza? Objemy padají rychlostí blesku a obchodovatelné tituly nepřibývají, ale ubývají… Nebyla by cestou privatizace některých státních podniků skrze burzu jako v Polsku nebo nedávno v UK?
    Koutný
  •  
    16.10.2013 10:18

    Dobrý den. Kdy by měla ČR podle Vás přijmout euro? Jste zastáncem bankovní unie a daně z finančních transakcí a evropského fondu na ochranu bank před krizemi?
    David
  •  
    16.10.2013 9:41

    Dobrý den. Myslím, že se mnou budete souhlasit, že všechna ekonomická rozhodnutí jsou k ničemu, pokud se nebudou realizovat ve spravedlivém právním prostředí. Korupce, klienelizmus a zejména ten politický, spolehlivě zničí i ty nejlépe myšlené ekonomické změny či reformy. Jak chce vaše strana řešit cokoliv v ekonomické oblasti, když jste během všech předchozích období, kdy jste byli ve vládě v této oblasti nejen selhali, ale ještě stav velmi zhoršili? Proč bychom vám (ODS) nyní, po minulých velmi zlých zkušenostech a výsledcích, se stejnými lidmi, měli věřit? Mou důvěru jste již bohužel nadobro ztratili.
    jarom
  • Program politický stran
    16.10.2013 9:29

    Dobrý den, pane Skopečku, volební programy českých politických stran se dají v drtivé většině označit spíše jako levicové a to platí i o programu ODS, i když ta je na tom v porovnání s ostatními ještě celkem dobře. Vás vnímám jako člověka pravicového i v rámci Vaší strany. Zajímalo by mě, jaké by byly Vaše ekonomické priority v teoretickém případě, že by jste se stal ministrem financí. S pozdravem, Kačírek
    LiLiberál001
  •  
    16.10.2013 9:19

    Dobrý den, pane Skopečku. Podle Vás je ideální stát s nízkým zdaněním - jak v rámci strany plánujete změnit aktuální daňovou zátěž a jak chcete řešit situaci nevyváženého rozpočtu? Děkuji
    Kutnohorská

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů
01.05.2024 13:45
Amazon Web Services (AWS) letos dosáhne ročního obratu 100 m...více