Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s finančním ředitelem ČEZu Martinem Novákem (nejen) o výhledu do budoucna

Online rozhovor s finančním ředitelem ČEZu Martinem Novákem (nejen) o výhledu do budoucna

13.11.2013 15:20
Autor: Redakce

Energetická skupina ČEZ výsledky za třetí kvartál nenaplnila očekávání trhu, protože jí pokles cen elektřiny a nepříznivý vývoji legislativního a regulatorního rámce v Evropě donutil odepsat aktiva za několik miliard  korun. V důsledku této účetní operace ČEZ také oznámil mírné zhoršení prognózy čistého zisku za rok 2013. 

Kdy lze očekávat odraz energetických trhů ode dna? Jak dopadnou odpisy na budoucí investice společnosti a dividendovou politiku? Kdy proběhne finální rozhodnutí o dostavbě Temelína?

Na tyto a další otázky jste se ptali finančního ředitele a místopředsedy představenstva ČEZu Martina Nováka. Na Vaše dotazy odpovídal v rámci online rozhovoru na portálu www.patria.cz dnes od 14:00 do 15:20 hod.

CEZ_Novak

Martin Novák (1971) vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze se specializací na mezinárodní obchod a obchodní právo. Od roku 1996 je členem Komory daňových poradců ČR. V letech 2003 až 2005 absolvoval kurz individuálního rozvoje Action Coaching Programme poskytovaný společností Masterful Coaching z Bostonu v USA. V roce 2007 absolvoval Executive MBA program na University of Pittsburgh.

Ve Skupině ČEZ Martin Novák působí od roku 2006. Nejdříve pracoval na pozici ředitele úseku účetnictví. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance, od května téhož roku členem představenstva a od října 2011 i místopředsedou představenstva. V rámci svého předsednictví v rizikovém výboru ČEZ se podílí zásadním způsobem na ovlivňování obchodní strategie a zajištění rizik včetně měnových. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 - 2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze.


Čtěte více:

ČEZ odepíše aktiva za 8 miliard a zhoršuje celoroční výhled. Zisk za 3Q propadl pod odhady (+komentář)
12.11.2013 8:35
Energetická skupina ČEZ oznámila, že v důsledku regulatorních a legisl...
ČEZ snižuje výhled pro čistý zisk - odpis aktiv se má vyšplhat na 8 mld. Kč (komentář k výsledkům za 3Q13)
12.11.2013 9:30
Skupina ČEZ (546,2 CZK, -3,07%) právě oznámila své výsledky za 3Q13. Z...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Jakub, 14:46) -
    Dobrý den, jak hodnotíte váš vstup na trh telekomunikačních služeb. Jaký bude podle Vás letošní příspěvek této divize k celkovému výsledku hospodaření a jakého příspěvku a tržního podílu byste chtěli dosáhnout v následujících letech?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:19) -
    Dobrý den, se vstupem do sektoru mobilních telefonů jsme nadmíru spokojeni – dnes máme již přes 15 tis. zákazníků, a to nejsme na trhu ani měsíc!!! Naše nabídka je opravdu velmi výhodná a troufám si říci, že i nejflexibilnější na trhu – každý zákazník si může sám namíchat koktejl toho, co reálně chce využívat, každý měsíc to lze změnit a nemáte žádný závazek odběru služby po určenou dobu. Proto jsme tak úspěšní i bez masivní reklamní kampaně. V číslech zisku celé Skupiny ČEZ se ale bude jednat o malý přínos, alespoň na počátku.

    Dobrý den, děkuji všem za dotazy a přeji Vám hodně úspěchů v investování. :-) Martin Novák
  • ---
  • Otázka (Jonáš, 14:31) -
    Zdravím, pane Nováku, dnešní tisk píše, že ČEZ vypsal miliardový tendr na prodej své pevné telekomunikační sítě a nabídky sbírá do konce příštího týdne. Půjde výnos z prodeje do čistého zisku a vykompenzuje tak částečně případné další odpisy? Na kolik nyní vůbec odhadujete odpisy ČEZ za 4Q13?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:07) -
    Ano, vypsali jsme tendr na poskytování telekomunikačních služeb a jeho součástí je prodej naší telco infrastruktury za předem pevně stanovenou cenu 1 mld. Kč, dle znaleckých posudků. Vítěz bude mít za povinnost vše odkoupit a následně nám poskytovat služby telekomunikací, samozřejmě za nižších nákladů, než to jsme schopni dělat dnes sami. To je důvod pro projekt outsourcingu telco, jak ho vnitřně nazýváme. Načasování prodeje se bude odvíjet od nabídek. Částka se pak promítne do výnosů Skupiny ČEZ. Počítáme, že tendr poběží řádově několik měsíců, takže horizont týdne je opravdu nějakým šumem.
  • ---
  • Otázka (Kolemjdouci, 14:24) -
    Dobry den, blahopreji ke zvysujicim se preprodejum elektriny za jeste jakz takz slusne ceny z dnesniho pohledu. Zajimalo by me, proc CEZ nepredporodava vice elektriny za peak load ceny (na PXE Prha dnes 2014 base za 36,6 euro, peak load za 48,6 euro)? Jak se promitne 4-5% oslabeni Kc vuci euro i dolaru na zisku a trzbach CEZu 2013/14? Bude CEZ stavet elektricke rychlonabijecky pre el. auta v CR? Kdy a kolik v r.2014? Diky za odpovedi.
  • Odpověď (Martin Novák, 15:06) -
    Dobrý den, děkujeme za pochvalu. Prodeje elektřiny musí kopírovat výrobní cyklus a peak load bohužel netrvá 24 hodin denně – peak je špička a má jen omezené trvání. Proto musíme při kontinuálním chodu elektráren prodávat oba produkty, které jsou oba ziskové. Změnu kurzu jsem již komentoval a nebude mít na nás v nejbližší době žádný zásadní vliv – jsme zajištěni. Ano, rychlonabíječky stavíme a i v roce 2014 v tom budeme pokračovat. Přesná čísla nemám k dispozici.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 14:19) -
    Dobrý den, jak se ČEZ jako druhý nejvýznamnější akcionář maďarské MOL dívá na možnost odprodeje podílu ve skupině INA zpět do rukou chorvatské vlády? Z některých analýz vyplývá, že prodej podílu v INA by pro MOL nebyl bez rizika kvůli zvýšení napojení na slabou maďarskou ekonomiku... Vyhodnocujete i tato rizika?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:03) -
    Dobrý den, situaci kolem společnosti INA samozřejmě sledujeme, ale celá situace je opravdu v rukou vedení MOL a chorvatské vlády. Vliv na hodnotu MOLu nelze nijak předjímat – pokud by mělo dojít k divestici, tak vše záleží na ceně.
  • ---
  • Otázka (tl555, 14:19) -
    Dobrý den, pane Nováku. Mě by zajímalo při jaké ceně elektřiny na burze se vám vyplatí spustit naplno Počerady, nebo o kolik by musela klesnout cena plynu ? Dále bych poprosil o vysvětlení vaší stavby plynové elektrárny v Turecku, když tady v Evropě se to nevyplácí (zatím) a kdyby v dohledné době mohl být k dispozici plyn z USA ??? Myslím si, že to sem musejí začít vozit aby vůbec tady plyn mohl zlevnit. Děkuji
  • Odpověď (Martin Novák, 14:59) -
    Paroplynové elektrárny obecně pracují se spreadem mezi prodejní cenou elektřiny a nákupní cenou plynu. Nejde tedy říci přesné číslo ani jedné ze složek – spíše tento spread musí být dostatečně velký, a to v současné době na evropském trhu není ten případ po větší část dne.

    Turecký trh není propojen s evropským a navíc z velké části turecká výroba pochází z plynových elektráren. Ceny elektřiny jsou výrazně vyšší než v Evropě a plynové elektrárny mají zdravé marže (spready). Dokončení naší elektrárny plánujeme příští rok. Turecký trh je navíc atraktivní rychle rostoucí poptávkou.

    Americký plyn již dávno působí na trh v Evropě. Vyváží se sem totiž nepřímo ve formě exportu levného amerického černého uhlí, které je levným plynem v USA vytěsňováno právě na zahraniční trhy, kde způsobuje pokles cen elektřiny prostřednictvím poklesu cen černého uhlí.
  • ---
  • Otázka (Kratochvílová, 14:17) -
    Dobrý den, jak hodnotíte aktuální vývoj cen elektřiny a (kdy) očekáváte nějaký obrat k výraznějšímu růstu? Děkuji
  • Odpověď (Martin Novák, 14:56) -
    Nízké ceny elektřiny jsou způsobeny slabou poptávkou, nízkými cenami černého uhlí a pokračujícím rozvojem dotovaných obnovitelných zdrojů. Růst cen elektřiny může přijít s hospodářským oživením. Dalším významným faktorem jsou velmi nízké ceny emisních povolenek. Aby byl systém emisního obchodování funkční, je třeba provést okamžité kroky jako např. zásadní backloading, čili dočasné stažení z trhu a následně hlubší reformu celého systému, tak aby nabídka CO2 povolenek byla stejně flexibilní jako poptávka. Podívám-li se na všechny tyto faktory v souhrnu, očekávám v nejbližším období spíše stagnaci cen silové elektřiny na evropském trhu.
  • ---
  • Otázka (Mirek, 14:07) -
    Dobrý den, rád bych se dotázal na blížící se privatizaci polské energetiky Energa. Pan Beneš vyjádřil myslím možný zájem o tuto společnost? Jaká je tedy situace? A jak hodnotíte budoucí působení v Polsku, stane se strategickým trhem pro ČEZ? Velice děkuji za odpověď a gratuluji k hodnocení od Citi jako společnosti s nejsilnější rozvahou.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:53) -
    Dobrý den, jak už jsem zmínil, primárně se soustředíme na český trh, ale veškeré výhodné investiční příležitosti monitorujeme. V případě Energy počkáme na případné rozhodnutí o uvolnění kontrolního podílu. Polský trh vnímáme jako stabilní a plánujeme rozvíjet stávající aktivity, zejména ve výrobě elektřiny a tepla v našich elektrárnách Elcho a Skawina. Pokud jde o výstavbu větrných parků, počkáme na znění nového zákona o obnovitelných zdrojích. Jak již bylo řečeno včera, Polsko patří pro ČEZ ke klíčovým trhům.

    Děkujeme za slova uznání – finanční stabilita provázená silnou rozvahou je jedním ze stavebních kamenů naší finanční politiky. Proto jsme jednou z mála energetik, která i přes všechny krize drží svůj rating.
  • ---
  • Otázka (Dave, 13:57) -
    Dobrý den, Váš kolega Alan Svoboda v posledních pár měsících prodal akcie ČEZ za celkem 41 milionů korun. Kolik máte zhruba akcií ČEZu vy a jak hodláte se svým podílem nakládat?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:49) -
    Dobrý den, počet akcií, které držím, Vám rád sdělím zcela přesně – jedná se o 900 ks. Důvodem je fakt, že jsem takřka nevyužil práva na nákup akcií v rámci opčního programu, protože od roku 2008, kdy jsem nastoupil do současné pozice, akcie de-facto trvale klesají vlivem hospodářské krize následované poklesem cen elektřiny způsobené jejich pokřivením na evropské úrovni. Naše akcie sice klesají nejpomaleji ze všech energetik, ale klesají. Akcie ČEZ nabízejí dle mého názoru atraktivní dividendový výnos.
  • ---
  • Otázka (Karel Brůna, 12:24) -
    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký je odhad společnosti ČEZ ohledně cash flow v následujících letech v kontextu poklesu cen elektřiny, ale současně také s ohledem na klesající investice společnosti ČEZ. Lze uvažovat zpětný odkup akcií ČEZu, nebo naopak budete spíše preferovat snížení zadlužení. Děkuji a přeji hodně sil a úspěchů v nelehké době. Karel Brůna, VŠE Praha
  • Odpověď (Martin Novák, 14:47) -
    Zdravím Vás pane Brůno. V příštím roce bude pokračovat komplexní obnova elektrárny Prunéřov a výstavba elektrárny v Ledvicích, ke snížení výdajů na investice dojde pravděpodobně až v roce 2015. Stále také pokračujeme v tendru na výstavbu nových bloků v Temelíně, což je významná investice. Do doby, než budeme mít rozhodnuto o projektu, nemůžeme činit žádné zásadní kroky ve vztahu ke snížení množství dostupných prostředků na možnou budoucí výstavbu. Úvahy o zpětném odkupu akcií tedy nejsou rozhodně na pořadu dne.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 12:19) -
    Dobrý den, těch 8 mld. Kč odpisů do konce letošního roku, znamená, že příští rok mohou přijít další odpisy? Dá se v případě lepšího vývoje na energetickém trhu očekávat také účetní přecenění aktiv opačným směrem?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:40) -
    Hodnota našich aktiv je testována pravidelně každý rok tak, aby účetnictví věrně zobrazovalo aktuální podmínky. Aktuální očekávané snížení hodnoty v roce 2013 o 8 mld. Kč je způsobeno zhoršenými výhledy budoucích peněžních toků. Ano, při zlepšení tržních podmínek v budoucnu dojde k jejich zúčtování s pozitivním dopadem do čistého zisku. Naopak při dalším zhoršení cen elektřiny a regulatorních podmínek hlavně na Balkáně může dojít u energetických firem k dalšímu účtování opravných položek.
  • ---
  • Otázka (Homo, 11:40) -
    Jak hodnotíte experiment ČNB Neměli by soudruzi vyvodit závěry a odstoupit. Případně přijmout osobní hmotnou odpovědnost
  • Odpověď (Martin Novák, 14:34) -
    Jelikož prodáváme velkou část produkce elektřiny v eurech, jsme ve stejné situaci jako exportéři, a slabší koruna nám vyhovuje. Většinou párujeme příjmy v EUR s výdaji v EUR a splátkami dluhopisů, které primárně emitujeme též v EUR. Část budoucích peněžních toků zajišťujeme i operacemi na FX trzích. Proto bude dopad na hospodářské výsledky nejbližších let minimální, neboť jsme se již v minulosti dostatečně zajistili.
  • ---
  • Otázka (šmudla, 11:08) -
    Pane řediteli, jak vidíte vliv provozu plynové elektrárny v Počeradech na zisk v příštích dvou letech? Je možné, že se dále bude snižovat oprávkami zisk v dalších letech v Rumunsku, kvůli pokračujcímu poklesu ceny zeleného certifikátu? V jakém stádiu je prodej našeho podílu na stavbě jaderné elektrárny na Slovensku? O kolik se sníží ziskovost distribude v ČR vlivem přísnější regulace ze strany ERÚ? Odhaduji, že to může dělat 1-2 mld na zisku, pletu se?. Kolik měsíčně stojí prodlužování tendru na finančně nesmyslnou dostavbu JETE?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:31) -
    Paroplynová elektrárna Počerady bude mít do zisku ČEZ v příštím roce jen malý přínos kvůli trvající situaci s nízkými cenami elektřiny, které jsou funkcí nízké ceny komodit a povolenek CO2. Proto budou Počerady fungovat jen v absolutních špičkách, kdy se jejich provoz vyplácí. V případě rumunských aktiv budeme sledovat vývoj trhu i regulace a stejně jako u všech ostatních aktiv testovat hodnotu jednou ročně.

    V případě projektu na výstavbu nových bloků v Jaslovských Bohunicích zatím nebylo rozhodnuto o možném vstupu třetí strany nebo prodeje podílu ČEZ. Pokračují přípravné práce na projektu.

    Co se týká regulace distribuce ze strany ERÚ, tak čekáme na rozhodnutí regulátora, a tudíž nemůžeme odhadovaný dopad do zisku nijak okomentovat. V současné době čerpáme hlavně náklady na tým, který se věnuje programu rozšíření JETE. Ve srovnání s cenou celkového projektu se jedná o marginální náklady.
  • ---
  • Otázka (Tono, 10:30) -
    Dobrý den, pane řediteli Nováku. Z reálného trhu mám informace o potížích těžby a dodávek ledvického uhlí (Severočeské doly - Bílina), zpoždění v uspokojování příjatých objednávek lokálními prodejci v řádu několika týdnů až řádu měsíců, trvající cca od září až října. Uměl byste prosím vysvětlit důvod potíží dodávek z dolu ČEZ, jak dlouho ještě budou trvat a případný finanční dopad do hospodaření SD, potažmo ČEZ? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:28) -
    Dobrý den, o žádných potížích Severočeských dolů nevím, podle mých informací všechny své smlouvy plní. Pokud někteří jednotliví odběratelé mají potíže, je to pravděpodobně proto, že zanedbali včasné zásobení skládek před topnou sezónou.
  • ---
  • Otázka (Investor do ČEZ, 10:28) -
    Dobrý den, zajímal by mě Váš komentář k prodeji IC Energo v roce 2008 kdy jste již byl finanční ředitel. Podle výroční zprávy MOL jste tuto společnost prodali za 660 mio. V následujících třech letech 2009-2001 měla IC Energo čistý zisk 488 mio a vyplatila si dividendu 440 mio přičemž zakázky od ČEZ v těchto 3 letech byly 2,8 miliard známé v investičním plánu roku 2008 tj o budoucích ziscích se vědělo. Souhlasíte se mnou že tento prodej nebyl ve prospěch akcionářů? Děkuji
  • Odpověď (Martin Novák, 14:24) -
    Dobrý den, musím s Vámi nesouhlasit. Prodej I&C Energo byl součástí strategie Skupiny ČEZ, která se chce soustředit výhradně na svůj hlavní předmět podnikání, kterým je výroba, distribuce a obchod s elektrickou energií. Ani nedávno vypracovaný audit společnosti KMPG nenalezl žádné pochybení. Zpráva z auditu byla též zveřejněna na našich webových stránkách. Podle toho co je mi známo z veřejně dostupných zdrojů má společnost I&C Energo za sebou nárůst tržeb od jiných subjektů, než je Skupina ČEZ a o veškeré zakázky ve vztahu k nám musí tvrdě bojovat s konkurencí.
  • ---
  • Otázka (Matrix, 9:44) -
    Dobrý den, pane Nováku, v září jste tady na Patrii říkal, že jste blízko vyčíslení částky, kterou chcete požadovat po albánské vládě v arbitráži. Kolik to řádově bude? Jestli to správně chápu, tak když už jste Albánii vyřadili z účetnictví, bude jakýkoliv (i mimosoudní) „výtěžek“ z arbitráže čistě jednorázovým ziskem, s nímž nepočítá celoroční prognóza. Je to tak?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:20) -
    Finální částku již budeme mít brzy vyčíslenu, pak ji samozřejmě médiím i veřejnosti oznámíme. Máte pravdu, že pokud v arbitráži uspějeme, bude určená kompenzace jednorázovým výnosem ovlivňující čistý zisk pozitivním směrem. Arbitrážní řízení je však dlouhý proces a nelze tedy očekávat, že by bylo ukončeno již v roce 2013.
  • ---
  • Otázka (RaS_, 9:23) -
    Dobrý den. Kolik bude muset ještě odepsat ČEZ z investice do akcií MOL v případě, že MOL nevyužije v únoru 2014 opci? Předpokládejme, že cena bude 14500 za akcii a ČEZ nenajde kupce, který by zaplatil za balík akcií ČEZu více.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:19) -
    Investice do akcií MOLu pravidelně přeceňujeme podle aktuální tržní ceny. Pokud jejich cena zůstane na současné úrovni, nebude třeba po vypršení opce v lednu 2014 dělat žádnou korekci hodnoty.
  • ---
  • Otázka (Jana Králová, 9:19) -
    Vážený pane finanční řediteli, při prezentaci včerejších výsledků mě zaujal program „Konsolidace aktiv“, který si klade za cíl maximalizovat cash flow ze zahraničí do ČEZu. Chystáte se prodávat nějaká svá zahraniční aktiva? Přichází pro Vás v úvahu úplný odchod z ČEZu problémových trhů jako je Rumunsko a Bulharsko?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:13) -
    Již několikrát jsme uváděli, že prioritní je pro nás český trh. Případný prodej našich zahraničních aktiv záleží na konkrétní nabídce, žádné aktivní kroky ale zatím nepodnikáme. Určitě z naší strany vzroste tlak na výplatu dividend směrem do ČEZ.
  • ---
  • Otázka (Kulík, 9:13) -
    Pane Nováku, kdy reálně čekáte, že by mohlo dojít k rozhodnutí o dostavbě Temelína? Kdy by mohly nové bloky začít produkovat elektřinu? V jakých intencích odhadujete náklady ČEZu? Držím vám palce
  • Odpověď (Martin Novák, 14:09) -
    Dobrý den. Rozhodnutí o tak zásadní investici můžeme učinit teprve tehdy, až bude finálně schválena státní energetická koncepce České republiky a až budou zajištěny základní podmínky návratnosti investovaných prostředků. Očekáváme tedy, že rozhodnutí o podpisu kontraktu s dodavatelem technologie bude učiněno koncem roku 2014 nebo v první polovině roku 2015. Podle našich propočtů je potřeba, aby nové bloky začaly vyrábět elektřinu již po roce 2025. Vzhledem k probíhajícímu tendru nemůžeme komunikovat ani očekávané náklady na výstavbu.
  • ---
  • Otázka (Petr S., 9:08) -
    Dobrý den, podle aktuální prognózy počítáte, že vám letos klesne čistý zisk o 12,5 procenta proti výsledku za rok 2012. Mám se tedy jako akcionář připravit na obdobný pokles dividendy? Po pravdě mě zklamalo již letošní snížení dividendy na 40 Kč…
  • Odpověď (Martin Novák, 14:02) -
    Očekávaný pokles čistého zisku v roce 2013 je ovlivněn opravnými položkami k aktivům, které jsou nehotovostní účetní operací. K tomuto faktu bude pravděpodobně přihlédnuto při rozhodování o konkrétní výši dividendového výplatního poměru v rámci schválené dividendové politiky ve výši 50-60% čistého zisku. Konkrétní výše dividendy není nyní na pořadu dne a bude navrhována představenstvem ke schválení akcionářům až poté, co budou známy hospodářské výsledky za celý rok 2013.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • dividenda
    13.11.2013 15:10

    Pochopil jsme správně váš náznak v první odpovědi, že byste mohli udržet dividendu na 40 Kč skrze navýšení výplatního poměru? A co navýšení poměru v dalších letech i nad 60 %? Přichází v úvahu?
    Honza
  • mobily
    13.11.2013 14:46

    Dobrý den, jak hodnotíte váš vstup na trh telekomunikačních služeb. Jaký bude podle Vás letošní příspěvek této divize k celkovému výsledku hospodaření a jakého příspěvku a tržního podílu byste chtěli dosáhnout v následujících letech?
    Jakub
  •  
    13.11.2013 14:31

    Zdravím, pane Nováku, dnešní tisk píše, že ČEZ vypsal miliardový tendr na prodej své pevné telekomunikační sítě a nabídky sbírá do konce příštího týdne. Půjde výnos z prodeje do čistého zisku a vykompenzuje tak částečně případné další odpisy? Na kolik nyní vůbec odhadujete odpisy ČEZ za 4Q13?
    Jonáš
  •  
    13.11.2013 14:30

    Dobrý den, jak ovlivní ČEZ měnové intervence ČNB a kdy se případně oslabení koruny promítne do cen elektřiny pro koncové uživatele? Děkuji a přeji hezký den.
    Kábrt
  • Proc CEZ nepredprodava vice elektriny v peak loadu? etc.
    13.11.2013 14:24

    Dobry den, blahopreji ke zvysujicim se preprodejum elektriny za jeste jakz takz slusne ceny z dnesniho pohledu. Zajimalo by me, proc CEZ nepredporodava vice elektriny za peak load ceny (na PXE Prha dnes 2014 base za 36,6 euro, peak load za 48,6 euro)? Jak se promitne 4-5% oslabeni Kc vuci euro i dolaru na zisku a trzbach CEZu 2013/14? Bude CEZ stavet elektricke rychlonabijecky pre el. auta v CR? Kdy a kolik v r.2014? Diky za odpovedi.
    Kolemjdouci
  • trochu z jiného soudku...
    13.11.2013 14:19

    Dobrý den, jak se ČEZ jako druhý nejvýznamnější akcionář maďarské MOL dívá na možnost odprodeje podílu ve skupině INA zpět do rukou chorvatské vlády? Z některých analýz vyplývá, že prodej podílu v INA by pro MOL nebyl bez rizika kvůli zvýšení napojení na slabou maďarskou ekonomiku... Vyhodnocujete i tato rizika?
    Investorka
  •  
    13.11.2013 14:19

    Dobrý den, pane Nováku Mě by zajímalo při jaké ceně elektřiny na burze se vám vyplatí spustit naplno Počerady, nebo o kolik by musela klesnout cena plynu ? Dále bych poprosil o vysvětlení vaší stavby plynové elektrárny v Turecku, když tady v Evropě se to nevyplácí ( zatím) a kdyby v dohledné době mohl být k dispozici plyn z USA ??? Myslím si, že to sem musejí začít vozit aby vůbec tady plyn mohl zlevnit. Děkuji
    tl555
  •  
    13.11.2013 14:17

    Dobrý den, jak hodnotíte aktuální vývoj cen elektřiny a (kdy) očekáváte nějaký obrat k výraznějšímu růstu? Děkuji
    Kratochvílová
  • Akvizice
    13.11.2013 14:07

    Dobrý den, rád bych se dotázal na blížící se privatizaci polské energetiky Energa. Pan Beneš vyjádřil myslím možný zájem o tuto společnost? Jaká je tedy situace? A jak hodnotíte budoucí působení v Polsku, stane se strategickým trhem pro ČEZ? Velice děkuji za odpověď a gratuluji k hodnocení o Citi jako společnosti s nejsilnější rozvahou.
    Mirek
  •  
    13.11.2013 13:57

    Dobrý den, Váš kolega Alan Svoboda v posledních pár měsících prodal akcie ČEZ za celkem 41 milionů korun. Kolik máte zhruba akcií ČEZu vy a jak hodláte se svým podílem nakládat?
    Dave
  • cash flow
    13.11.2013 12:24

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký je odhad společnosti ČEZ ohledně cash flow v následujících letech v kontextu poklesu cen elektřiny, ale současně také s ohledem na klesající investice společnosti ČEZ. Lze uvažovat zpětný odkup akcií ČEZu, nebo naopak budete spíše preferovat snížení zadlužení. Děkuji a přeji hodně sil a úspěchů v nelehké době. Karel Brůna, VŠE Praha
  • Odpisy
    13.11.2013 12:19

    Dobrý den, těch 8 mld. Kč odpisů do konce letošního roku, znamená, že příští rok mohou přijít další odpisy? Dá se v případě lepšího vývoje na energetickém trhu očekávat také účetní přecenění aktiv opačným směrem?
    Koutný
  •  
    13.11.2013 11:40

    Jak hodnotíte experiment ČNB Neměli by soudruzi vyvodit závěry a odstoupit. Případně přijmout osobní hmotnou odpovědnost
    Homo
  •  
    13.11.2013 11:08

    Pane řediteli, jak vidíte vliv provozu plynové elektrárny v Počeradech na zisk v příštích dvou letech? Je možné, že se dále bude snižovat oprávkami zisk v dalších letech v Rumunsku, kvůli pokračujcímu poklesu ceny zeleného certifikátu? V jakém stádiu je prodej našeho podílu na stavbě jaderné elektrárny na Slovensku? O kolik se sníží ziskovost distribude v ČR vlivem přísnější regulace ze strany ERÚ? Odhaduji, že to může dělat 1-2 mld na zisku, pletu se?. Kolik měsíčně stojí prodlužování tendru na finančně nesmyslnou dostavbu JETE?
    šmudla
  • potíže dodávek ledvického uhlí - Bílina
    13.11.2013 10:30

    Dobrý den, pane řediteli Nováku. Z reálného trhu mám informace o potížích těžby a dodávek ledvického uhlí (Severočeské doly - Bílina), zpoždění v uspokojování příjatých objednávek lokálními prodejci v řádu několika týdnů až řádu měsíců, trvající cca od září až října. Uměl byste prosím vysvětlit důvod potíží dodávek z dolu ČEZ, jak dlouho ještě budou trvat a případný finanční dopad do hospodaření SD, potažmo ČEZ? Děkuji.
    JoN
  • IC Energo
    13.11.2013 10:28

    Dobrý den, zajímal by mě Váš komentář k prodeji IC Energo v roce 2008 kdy jste již byl finanční ředitel. Podle výroční zprávy MOL jste tuto společnost prodali za 660 mio. V následujících třech letech 2009-2001 měla IC Energo čistý zisk 488 mio a vyplatila si dividendu 440 mio přičemž zakázky od ČEZ v těchto 3 letech byly 2,8 miliard známé v investičním plánu roku 2008 tj o budoucích ziscích se vědělo. Souhlasíte se mnou že tento prodej nebyl ve prospěch akcionářů? Děkuji
    Investor do ČEZ
  •  
    13.11.2013 9:44

    Dobrý den, pane Nováku, v září jste tady na Patrii říkal, že jste blízko vyčíslení částky, kterou chcete požadovat po albánské vládě v arbitráži. Kolik to řádově bude? Jestli to správně chápu, tak když už jste Albánii vyřadili z účetnictví, bude jakýkoliv (i mimosoudní) „výtěžek“ z arbitráže čistě jednorázovým ziskem, s nímž nepočítá celoroční prognóza. Je to tak?
    Matrix
  •  
    13.11.2013 9:23

    Dobrý den. Kolik bude muset ještě odepsat ČEZ z investice do akcií MOL v případě, že MOL nevyužije v únoru 2014 opci? Předpokládejme, že cena bude 14500 za akcii a ČEZ nenajde kupce, který by zaplatil za balík akcií ČEZu více.
    _RaS_
  • zahraničí
    13.11.2013 9:19

    Vážený pane finanční řediteli, při prezentaci včerejších výsledků mě zaujal program „Konsolidace aktiv“, který si klade za cíl maximalizovat cash flow ze zahraničí do ČEZu. Chystáte se prodávat nějaká svá zahraniční aktiva? Přichází pro Vás v úvahu úplný odchod z ČEZu problémových trhů jako je Rumunsko a Bulharsko?
    Jana Králová
  •  
    13.11.2013 9:13

    Pane Nováku, kdy reálně čekáte, že by mohlo dojít k rozhodnutí o dostavbě Temelína? Kdy by mohly nové bloky začít produkovat elektřinu? V jakých intencích odhadujete náklady ČEZu? Držím vám palce
    Kulík
  •  
    13.11.2013 9:08

    Dobrý den, podle aktuální prognózy počítáte, že vám letos klesne čistý zisk o 12,5 procenta proti výsledku za rok 2012. Mám se tedy jako akcionář připravit na obdobný pokles dividendy? Po pravdě mě zklamalo již letošní snížení dividendy na 40 Kč…
    Petr S.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online