Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
CFO Fortuny Michal Vepřek v online rozhovoru (nejen) o výhledu na další rok

CFO Fortuny Michal Vepřek v online rozhovoru (nejen) o výhledu na další rok

12.12.2013 14:00
Autor: Redakce

Výsledky největšího středoevropského provozovatele kurzových sázek stabilně spíše příjemně překvapují. Za prvních devět měsíců letošního roku vzrostl Fortuně provozní zisk EBITDA o 36 procent, při meziročním nárůstu přijatých sázek o více než pětinu. Společnost v listopadu informovala, že hlavním tahounem výkonnosti byl rozmach kurzového sázení po internetu a přes mobil a to ve všech zemích, kde Fortuna působí.

Generální ředitel Fortuny Radim Haluza s výsledky za období 9M13 uvedl, že společnost zůstává nadále optimistická ohledně vývoje ve zbytku roku a věří v naplnění nastavených cílů. Celoroční plán zisku EBITDA je 23 – 23,5 milionu eur.

Fortuna, jejímž majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta, se v červenci dohodla se společností E-Invest o prodeji 8% podílu na svém loterijním byznysu. Společnost měla dle původního cíle dosáhnout ziskovosti loterijního projektu v první polovině roku 2013. Poprvé kladného výsledku EBITDA dosáhla loterie Fortuny v prvním čtvrtletí, a to na úrovni 40 tisíc eur. Za první tři čtvrtletí letošního roku byla EBITDA ve ztrátě 300 tis. EUR ve srovnání se ztrátou 3,5 mil. EUR vloni. V květnu vedení firmy uvedlo, že posuzuje strategické možnosti týkající se dalšího vývoje Loterie Fortuna s tím, že vstup strategického partnera by umožnil další rozvoj v oblasti produktů a distribuce a podíl na nákladech.

Veprek
Očekává Fortuna nadále naplnění celoročních cílů? Jaký je výhled hospodaření a výplaty dividendy do dalšího roku? Jak firma plánuje budoucnost Loterie a (jaký) je výsledek jednání se strategickými partnery? Ptejte se finančního ředitele Fortuny Michala Vepřeka na vše, co Vás zajímá! Odpovídat bude dnes v online rozhovoru na Patria.cz a to od 14 hodin.


Čtěte více:

Fortuna s výsledky lepšími na všech úrovních, loterie poprvé s kladným EBITDA
07.05.2013 8:13
Loterijní společnost Fortuna Entertainment Group uvedla, že za první č...
Valná hromada Fortuny schválila dividendu 0,67 eura na akcii
28.05.2013 12:54
Loterijní společnost Fortuna Entertainment Group vyplatí akcionářům hr...
Fortuna - E-Invest koupí 8% podíl loterijního byznysu
30.07.2013 12:31
Sázková společnost Fortuna Entertainment Group podepsala smlouvu se sp...
Fortuně v pololetí vzrostl objem přijatých sázek o pětinu, čistý zisk o třetinu
29.08.2013 9:02
Sázková společnost Fortuna Entertainment Group v prvním pololetí dosáh...
Fortuna za 9M zvýšila EBITDA o 36 %, motorem růst kurzového sázení po internetu
07.11.2013 8:15
Sázková společnost Fortuna Entertainment Group oznámila konsolidované ...
Fortuna a Tipsport chtějí spolupracovat u stíracích losů
04.12.2013 11:42
Na českém loterijním trhu se rýsuje spolupráce dvou velkých konkurentů...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Holý, 14:44) -
    Vlastníte akcie Fortuny? Můžete říci, v jaké hodnotě? Díky
  • Odpověď (Michal Vepřek, 15:03) -
    Ano vlastním, v hodnotě o cca 46% vyšší, než když jsem je nakupoval za 86 Kč. Teď lituji, že jsem jich nekoupil více.

    Děkuji za vaše dotazy, hezký zbytek dne. MV
  • ---
  • Otázka (B.S. , 14:42) -
    Můžete být prosím konkrétnější k dopadu vyššího zdanění Fortuny na "zpomalení růstu EBITDA v roce 2013"? Kolik zhruba toto opatření z provozního zisku ukrojí? Děkuji
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:59) -
    Podívejte se na výsledky na našich stránkách fortunagroup.cz
  • ---
  • Otázka (Dalibor Novotný, 14:28) -
    Vrátím se ještě k mé první otázce ohledně loterie: Stále ještě zvažujete vstup velkého strategického investora?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:56) -
    ano
  • ---
  • Otázka (Krajda, 14:00) -
    Dobrý den, plánuje Fortuna vstoupit do nějakého nového projektu nebo plánuje nějakou inovaci pro příští rok? Děkuji.
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:55) -
    Soustředíme se na současné trhy. V Polsku začínáme se sponzoringem fotbalového klubu Legia Varšava, připravujeme rozšíření streamingu a live sázkových příležitostí.
  • ---
  • Otázka (Michal, 13:35) -
    Dobrý den, zeptám se Vás stejně, jako u minulé příležitosti tady na Patrii: Jak nahlížíte na vývoj loterijního byznysu v porovnání s vývojem celé ekonomiky? Jaký směr rozvoje domácímu loterijnímu byznysu předpovídáte na horizontu několika příštích let? Je prostor pro dlouhodobý růst či hrozí brzké nasycení trhu? Je prostor pro vstup dalších hráčů nebo naopak čekáte konsolidaci? Je takovou konsolidací spolupráce s Tipsport u stíracích losů?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:54) -
    Číselné loterie v evropě nezažívají dobré časy, produkt je out of date v období smartphone, nečekám nějaký růst, pokud se výrazně nezmění legislativa. V případě online loterií očekávám nové rozdání karet. Na trh mohou vstupovat nové subjekty, ale dokud se neuvolní legislativa, tak trh nebude konkurenční a nelze očekávat jakékoliv nárůsty. V případě Tipsportu a Fortuny jsou losy vedlejším produktem, který generuje cca 1-2% přijatých sázek. Případná spolupráce s Tipsportem nám především ušetří náklady na tisk losů, nečekám, že bychom zlomili a porazili celý trh loterií.
  • ---
  • Otázka (Tono, 13:23) -
    Dobrý den, jakým směrem - žádoucím či nežádoucím - se z pohledu Fortuny vyvíjí právní úprava domácího sázkového trhu, i směrem ke konkurenci zahraničních společností?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:48) -
    Těžko říct, uvidíme s novým ministrem financí, a prioritami vlády.
  • ---
  • Otázka (David K., 12:51) -
    Dobrý den, proč se Fortuna rozhodla omezit nabídku číselných loterií a ke konci roku ukončí Superloto? Ztrátový tento byznys nejspíš nebude, když konkurenční Synot Tip naopak nově rozšiřuje svou nabídku o číselnou loterii Synot Lotto...
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:46) -
    No, v případě našich číselných loterií dojde v příštím roce k restrukturalizaci. Zaměříme se na menší počet her, jedním z důsledků je ukončení jedné ze dvou jackpotových her. V případě Synot Lotta to vidím spíše na zbavení se nálepky tvrdý hazard před hrací bednou, než finanční záměr s cílem něco vydělat.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 11:57) -
    Nedávno se tu objevila zpráva, že Fortuna zakope válečnou sekeru a začne spolupracovat s konkurenčním Tipsportem v oblasti stíracích losů. Kolik do projektu vložíte? Co si od této spolupráce slibujete z pohledu výsledku hospodaření? Bude projekt podle vás ziskový už v příštím roce, nebo čekáte delší návratnost počáteční investice?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:43) -
    O spolupráci s Tipsportem v oblastí stiracích losů uvažujeme, čekáme ale na rozhodnutí ÚOHS, zda nám náš záměr umožní. Na zbytek otázky je zbytečné teď odpovídat.
  • ---
  • Otázka (B.S., 11:54) -
    Přispělo podle vás vloni zavedené navýšení zdanění loterijních firem k potlačení nelegálního sázení? Vidíte jiné doprovodné faktory? V jaké míře dopadne vyšší zdanění na letošní výsledky?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:38) -
    Zvýšení zdanění má negativní vliv na boj proti nelegálnímu trhu, protože to motivuje spíše podnikat bez lokální licence. Výšší zdanění se u Fortuny projeví tak, že dojde ke zpomalení růstu EBITDA v roce 2013.
  • ---
  • Otázka (Any P., 11:46) -
    Akcie Fortuny v Praze posílily z červnové úrovně pod 90 Kč o více než 40%. Podělíte se o svůj odhad, jak by se titul mohl vyvíjet dál, řekněme v příštím roce? Chystá management nějaké kroky vedoucí ke zlepšení fundamentu..?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:36) -
    Ke kurzu akciím se vyjadřovat nemohu, co se týče kroků v příštím roce, nepřipravujeme žádnou zásadní revoluci, spíše jednotlivá zlepšení produktu, od zvýšení počtu přímých přenosů pro live sázky a zlepšení mobilních aplikací.
  • ---
  • Otázka (Dušan, 11:44) -
    Evidentně se daří online sázení...kolik jste do něj investovali, resp. ještě hodláte investovat? Jak si Fortuna stojí v rámci trhu?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:34) -
    Každý rok investujeme do internetového sázení v řádech vysokých jednotek milionů eur. Je to dlouhodobý proces, každý rok investuje tuto částku, aby se klientům u nás líbilo a přinesli jsme jim něco nového, lepšího. Jsou to investice jak do webu, přímých přenosů, tak do technické infrastruktury.

    Fortuna je vždy jednička nebo dvojka. Naší ambicí je být jednička na Slovensku a v Polsku, v České republice chceme být zdatným challengerem Tipsportu na druhé pozici za ním.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 11:20) -
    Zajímá mě, jaká je celková zadluženost společnosti a jak se vyvíjí. Jak do výše dluhu promluvil loterijní projekt? Díky za odpověď, mějte se
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:30) -
    Zadluženost se pohybuje okolo 25mn EUR, je tedy lehce nad úrovní 1x EBITDA. Do dluhu promluvila dividenda, vliv loterie byl vůči tomu zanedbatelný.
  • ---
  • Otázka (Sázkař, 11:17) -
    Zdravím, mohou akcionáři očekávat, že výše dividendy zůstane i v příštím roce na letošní úrovni 0,67 EUR/akcii? Nebo se, vzhledem k poměrnému optimismu managementu, můžeme těšit na odměnu vyšší? Máte nějakou strategii do dalších let, kterou můžete naznačit?
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:29) -
    Akcionáři určitě nemají očekávat divi ve výši 35mn EUR jako minulý rok. Byla to mimořádná dividenda. Do budoucna bychom chtěli držet výši výplaty divi v rámci 70-100%, ale v závislosti na příležitostech její výši budeme korigovat. Bližší info k divi očekávejte s oznámením prvních výsledků Fortuny, tedy na začátku března.
  • ---
  • Otázka (Berounskej, 9:27) -
    Dobrý den, mohl byste, prosím, nastínit, jaký čekáte v příštím roce vývoj na polském trhu? Kdy se z pohledu Fortuny může důležitostí/objemem sázek vyrovnat tomu českému? A je polský "sázkařský trh" oproti tomu našemu něčím specifický? Děkuji.
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:19) -
    Na polském trhu nelze očekávat překotné změny. Obecně je náš business dlouhodobou záležitostí a změny přichází postupně. V Polsku to trvá vždy mnohem déle. Rádi bychom měli otevřenou komunikaci s regulátorem a společnými silami bojovali proti nelegálním operátorům na polském trhu. Odměna za to pro nás je trh který je cca 10x větší než regulovaný (na kterém Fortuna nyní operuje), odměnou pro regulátora jsou vybrané daně v řádu stovek milionů polských zlotých.
  • ---
  • Otázka (Dalibor Novotný, 9:23) -
    Zdravím Vás pane řediteli. Můžete prosím přiblížit situaci ohledně Loterie? Jak se v současnosti stojí co do výsledků hospodaření, jaké jsou s ní další plány atd. Stále ještě zvažujete vstup velkého strategického investora? Díky a přeji úspěšný konec roku.
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:16) -
    Situace v loterii Fortuny je dnes stabilizovaná a nadechujeme se k dalšímu růstu. V průběhu roku jsme se soustředili na podporu stíracích losů a v této oblasti se nám daří držet market share a v řádech desítek procent zvyšovat objemy prodejů. V dalším roce se zaměříme na restrukturalizaci číselných her. Co se týče celoročního cíle – plán bude dodržen a v některých parametrech i překonán – takže spíše pozitivní zprávy.
  • ---
  • Otázka (S. Dvořák, 9:13) -
    Dobrý den, platí nadále Váš optimismus ohledně výsledků pro zbytek letošního roku, resp. celoroční cíl zisku? Jak nyní vnímáte situaci na sázkovém trhu a jaký očekáváte vývoj do budoucna? Díky za upřímné odpovědi.
  • Odpověď (Michal Vepřek, 14:14) -
    Dobrý den, na začátek bych chtěl pozdravit všechny čtenáře a followers Patria.cz.

    K dotazu: optimismus pro zbytek letošního roku trvá, věřím, že se nám podaří dosáhnout námi vytyčených cílů. Vývoj sázkových trhů trendově spěje k regulovaným trhům, kdy vítězí silné značky na lokálních licencích. Což pro Fortunu znamená pozitivní signály do budoucna.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    12.12.2013 14:52

    Za první tři čtvrtletí byla Loterie v červených číslech? Vytáhne ji konec roku do černých? Nebo kdy čekáte celoroční "break-even"?
    Bon
  •  
    12.12.2013 14:44

    Vlastníte akcie Fortuny? Můžete říci, v jaké hodnotě? Díky
    Holý
  •  
    12.12.2013 14:42

    Můžete být prosím konkrétnější k dopadu vyššího zdanění Fortuny na "zpomalení růstu EBITDA v roce 2013"? Kolik zhruba toto opatření z provozního zisku ukrojí? Děkuji
    B.S.
  •  
    12.12.2013 14:28

    Vrátím se ještě k mé první otázce ohledně loterie: Stále ještě zvažujete vstup velkého strategického investora?
    Dalibor Novotný
  •  
    12.12.2013 14:00

    Dobrý den, plánuje Fortuna vstoupit do nějakého nového projektu nebo plánuje nějakou inovaci pro příští rok? Děkuji.
    Krajda
  • výhled trhu
    12.12.2013 13:35

    Dobrý den, zeptám se Vás stejně, jako u minulé příležitosti tady na Patrii: Jak nahlížíte na vývoj loterijního byznysu v porovnání s vývojem celé ekonomiky? Jaký směr rozvoje domácímu loterijnímu byznysu předpovídáte na horizontu několika příštích let? Je prostor pro dlouhodobý růst či hrozí brzké nasycení trhu? Je prostor pro vstup dalších hráčů nebo naopak čekáte konsolidaci? Je takovou konsolidací spolupráce s Tipsport u stíracích losů?
    JoN
  •  
    12.12.2013 13:23

    Dobrý den, jakým směrem - žádoucím či nežádoucím - se z pohledu Fortuny vyvíjí právní úprava domácího sázkového trhu, i směrem ke konkurenci zahraničních společností?
    JoN
  • Loterie netáhnou?
    12.12.2013 12:51

    Dobrý den, proč se Fortuna rozhodla omezit nabídku číselných loterií a ke konci roku ukončí Superloto? Ztrátový tento byznys nejspíš nebude, když konkurenční Synot Tip naopak nově rozšiřuje svou nabídku o číselnou loterii Synot Lotto...
    David K.
  • Losy
    12.12.2013 11:57

    Nedávno se tu objevila zpráva, že Fortuna zakope válečnou sekeru a začne spolupracovat s konkurenčním Tipsportem v oblasti stíracích losů. Kolik do projektu vložíte? Co si od této spolupráce slibujete z pohledu výsledku hospodaření? Bude projekt podle vás ziskový už v příštím roce, nebo čekáte delší návratnost počáteční investice?
    Koutný
  • vyšší daně
    12.12.2013 11:54

    Přispělo podle vás vloni zavedené navýšení zdanění loterijních firem k potlačení nelegálního sázení? Vidíte jiné doprovodné faktory? V jaké míře dopadne vyšší zdanění na letošní výsledky?
    B.S.
  • akcie Fortuny
    12.12.2013 11:46

    Akcie Fortuny v Praze posílily z červnové úrovně pod 90 Kč o více než 40%. Podělíte se o svůj odhad, jak by se titul mohl vyvíjet dál, řekněme v příštím roce? Chystá management nějaké kroky vedoucí ke zlepšení fundamentu..?
    Any P.
  •  
    12.12.2013 11:44

    Evidentně se daří online sázení...kolik jste do něj investovali, resp. ještě hodláte investovat? Jak si Fortuna stojí v rámci trhu?
    Dušan
  •  
    12.12.2013 11:20

    Zajímá mě, jaká je celková zadluženost společnosti a jak se vyvíjí. Jak do výše dluhu promluvil loterijní projekt? Díky za odpověď, mějte se
    Investorka
  • divi
    12.12.2013 11:17

    Zdravím, mohou akcionáři očekávat, že výše dividendy zůstane i v příštím roce na letošní úrovni 0,67 EUR/akcii? Nebo se, vzhledem k poměrnému optimismu managementu, můžeme těšit na odměnu vyšší? Máte nějakou strategii do dalších let, kterou můžete naznačit?
    Sázkař
  •  
    12.12.2013 9:27

    Dobrý den, mohl byste, prosím, nastínit, jaký čekáte v příštím roce vývoj na polském trhu? Kdy se z pohledu Fortuny může důležitostí/objemem sázek vyrovnat tomu českému? A je polský "sázkařský trh" oproti tomu našemu něčím specifický? Děkuji.
    Berounskej
  • loterie
    12.12.2013 9:23

    Zdravím Vás pane řediteli. Můžete prosím přiblížit situaci ohledně Loterie? Jak se v současnosti stojí co do výsledků hospodaření, jaké jsou s ní další plány atd. Stále ještě zvažujete vstup velkého strategického investora? Díky a přeji úspěšný konec roku.
    Dalibor Novotný
  •  
    12.12.2013 9:13

    Dobrý den, platí nadále Váš optimismus ohledně výsledků pro zbytek letošního roku, resp. celoroční cíl zisku? Jak nyní vnímáte situaci na sázkovém trhu a jaký očekáváte vývoj do budoucna? Díky za upřímné odpovědi.
    S. Dvořák

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online