Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s makléři a analytiky Patria Direct (nejen) o výhledu na rok 2014

Online rozhovor s makléři a analytiky Patria Direct (nejen) o výhledu na rok 2014

19.12.2013 15:00
Autor: Redakce

Nepromarněte poslední letošní příležitost zeptat se makléřů a analytiků významného tuzemského obchodníka s cennými papíry, společnosti Patria Direct, na vše, co Vás na sklonku roku zajímá z oblasti investování.

Blížící se ústup od monetární stimulace ekonomik ze strany centrálních bank - od Spojených států přes eurozónu až po Čínu - může přinést zajímavé investiční příležitosti. Oživení růstu by v příštím roce podle ekonomů měla navíc předvést nejedna světová ekonomika, včetně té české...

Lze očekávat pokračující nadvládu býků na akciových trzích? Které tituly na pražské burze jsou atraktivní po mírném poklesu českého trhu za rok 2013? Má ještě co nabídnout „bezpečný“ uchovatel hodnoty, jako je zlato? A jaké novinky chystá management společnosti Patria Direct pro investory do budoucna?
 
Makléři, analytici a management významného tuzemského obchodníka s cennými papíry, společnosti Patria Direct, která poskytuje služby individuálním investorům, odpovídali na Vaše dotazy odpovídat dnes od 13:00 do 15:00 hod. v online rozhovoru na Patria.cz.

PD new 2

Na všechny Vaše dotazy se těší tým Patria Direct, a.s.:

• Největší mezi obchodníky s cennými papíry, kteří poskytují služby individuálním investorům z pohledu zobchodovaných objemů a klientských aktiv.

• Nejširší profesionální tým makléřů věnujících se privátním klientům v ČR.

• Nabízí své služby také na Slovensku.

• Úspěšně nabízející produkt Patria Forex, který umožňuje klientům spekulovat na pohyb měnových kurzů, komodit a akciových indexů s finanční pákou 1:50.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (, 15:00) -
  • Odpověď (Petr Žabža, obchodní ředitel PD, 15:08) -
    Jménem makléřů, analytiků a všech ostatních, kteří se o Vás v letošním roce starali, Vám přejeme šťastné a veselé Vánoce, pokojný konec letošního roku a do roku 2014 vykročení „pravou“…
  • ---
  • Otázka (petr, 14:43) -
    U akcii cetv mi nyni vychazi short pozice, ovsem predpoklad posilujiciho usd a aktual trend me koriguje. Vas nazor prosim? Osobne si myslim, ze HV v lednu rustu nepomohou..
  • Odpověď (Tomáš Kálal, makléř PD, 15:03) -
    Dobré odpoledne, budu názorově konsistentní s tím, co jsem psal předchozímu tazateli. V odpovědi jsem psal, že očekávám mírný růst do poloviny ledna, pak pravděpodobně převáží realizování zisků z tohoto roku. Stejně by to mohlo platit také u CETV. Akcie zatím rostou z těžko identifikovatelného důvodu. Pravděpodobně se pod pokličkou odehrává nějaká nová dohoda mezi CETV a jejím většinovým akcionářem Time Warner. Pokud tato zpráva bude zveřejněna, akcie spíše porostou. Aktuálně bych je tak neshortoval, ale nakupoval s poměrně těsným stop lossem. Ve Vašem dotazu také zmiňujete důležitou věc, která bude akciím pomáhat – posilující dolar. Ten by mohl českým investorům kompenzovat případný pokles v USA.
  • ---
  • Otázka (Tomas, 13:56) -
    Dobry den, v poslednych dnoch sa stale hovori o akcia ERSTE ako dobrej kupe. Podla Vas do akej vysky je mozne ocakavat ich zhodnotenie do konca roka 2014? Dakujem Tomas
  • Odpověď (Tomáš Kálal, makléř PD, 14:50) -
    Dobrý den, předpokládám, že o Erste se bude hovořit jako o dobrém nákupu i v roce 2014. Po včerejším růstu v USA a dnešním v Evropě se mi ale jeví akcie, jako krátkodobě férově oceněné. Očekávám mírně pozitivní vývoj do první poloviny ledna a pak mírnou korekci. Po ní bych ale opět titul akumuloval. Velmi se mi líbila reakce na oznámení odpisu goodwillu, kde investoři v podstatě dokázali, že akcie Erste budou chtít ještě nějakou dobu držet. Rakouská banka by mohla v roce 2014 rovněž profitovat ze stále slušných cen její evropské konkurence. Očekávám, že budou růst především francouzské banky, což by měla Erste zachytit. Osobně odhaduji, že se banka podívá v roce 2014 nad 750 Kč.
  • ---
  • Otázka (307, 13:39) -
    Pane Žabžo, velmi si cením Vašich názorů, rád sleduji Vaše videa s komentáři. Čistě pro rozšíření rozhledu a proto, že jste mi sympatický. V poslední době mám ale pocit, že jste se trochu stáhl do ústraní a to je velká škoda! Chystáte zase nějaké video?
  • Odpověď (Petr Žabža, obchodní ředitel PD, 14:50) -
    Dobré odpoledne, máte úplnou pravdu, v poslední době jsem z pohledu video-komentářů příliš „viditelný“ nebyl. Důvodem byla hlavně snaha nabídnout dostatečný prostor i ostatním kolegům, kteří mají k diskutovaným tématům určitě co říci. Slibuji Vám však, že od Nového roku se hlavně k písemné kontribuci na Patria Online vracím v mnohem větší míře, než tomu bylo poslední půlrok.
  • ---
  • Otázka (springpeace, 13:37) -
    Myslíte si, že se v novém roce 2014 dá očekávat na pražské burze tzv. "lednový efekt" provázený růstem akcií?
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř PD, 14:48) -
    Vzhledem k tomu, že hlavní akciové trhy se nacházejí blízko nebo na svých historických maximech, nemusí v lednu příštího roku dojít k růstovému vývoji. Navíc i v letošním roce došlo v lednu k poklesu PX o 1,6 % (ale leden 2012 +6,6 %, 2011 +1 % a 2010 +5,3 %). Vývoj tedy bude možná více volatilní, bez jednoznačného směřování, než byl statisticky častější růstový vývoj v posledních letech.
  • ---
  • Otázka (David, 13:11) -
    Dobrý den, předpokládáte i Vy, že akcie O2 se přestanou v příštím roce obchodovat na Pražské burze?
  • Odpověď (Tomáš Kálal, makléř PD, 14:42) -
    Dobrý den, nevidím mnoho důvodů, proč by nový akcionář chtěl, aby se část jeho podniku obchodovala na burze. Opravdu očekávám, že titul bude stažen. To bude samozřejmě na úkor likvidity celé burzy, protože Telefónica CR byla jedním z oblíbenějších jmen v PX. Odkupní cena je víceméně známá, měla by být těsně pod 300 Kč.
  • ---
  • Otázka (David S., 12:58) -
    Jsem konzervativním investorem libujícím si spíše v defenzivnějších dividendových titulech, než v horských drahách akciového vývoje. Jaké tituly byste mi doporučili nakoupit na burzách v Evropě a USA?
  • Odpověď (Michal Zachar, hlavní makléř PD, 14:37) -
    Dobrý den, z evropských titulů se z pohledu Vašich preferencí naskýtá možnost investice do akcií společností Orange, Vinci, či AXA. Z americké burzy pak Microsoft, Ford, nebo JPMorgan.

    Procentuální dividendové výnosy však v tuto dobu obecně nejsou až tak atraktivní jako v minulosti a to hlavně kvůli několikaletým maximám na globálních trzích. U zmiňovaných titulů se pohybují v rozmezí 3-5%.
  • ---
  • Otázka (Marian, 12:58) -
    Jako investora v pozici mne zajímají vaše očekávání pro akcie Telefóniky. Posunul se nějak váš odhad ohledně případného výkupu menšinových akcionářů ze strany PPF a úmyslu akcie dále obchodovat na BCPP, případně je stáhnout? díky za názor
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik PD, 14:30) -
    Dobrý den,

    Náš výhled pro akcie Telefóniky CR se nezměnil. Další vývoj akcií bude závislý od kroků PPF. Výkupní cena minoritních podílů by se měla odvíjet od ceny, kterou PPF zaplatí Telefónice za 65,9% podíl v české divizi, tedy 305,6 Kč/akcii, avšak s přihlédnutím k faktu, že část ceny odpovídající 50 Kč/akcii je splatná během čtyř let po realizaci transakce. Počítáme-li s tím, že PPF vyplatí částku 404 mil. EUR (nebo cca 50 kč/akcii) proporcionálně každý rok v průběhu příštích 4 let a aplikujeme diskontní sazbu z našeho modelu Telefóniky (8,5 %), dostaneme se k nabídkové ceně asi 296,5 Kč/akcii. Cena by však mohla být ještě nižší, pokud by PPF vyplatila částku 404 mil. EUR na konci období 4 let, nikoli proporcionálně každý rok, jak předpokládáme my. Nejnižší cena mi pak vychází okolo 292 Kč/akcii. Jakákoliv cena pod 292 Kč/akcii mě tedy přijde neopodstatněna vzhledem k očekáváné výkupní ceně. Nadále se domníváme, že skupina PPF bude usilovat o stáhnutí akcií z BCPP a dále zřejmě pozastaví výplatu dividendy.
  • ---
  • Otázka (Tono, 12:54) -
    Dobrý den, měl bych dva dotazy: 1/ Akcie VIG se objevily mezi tipy na pozitivní vývoj v roce 2014, přitom je v poslední době srážejí potíže v Itálii a Rumunsku. Považujete celkový výhled VIG za dobrý, kde vidíte případná rizika a jaký je Váš výhled roční TP a doporučení ohledně případného vstupu do pozice? 2/ Jaký je konkrétní výhled pro americký dolar? Děkuji a přeji všem pokojné svátky.
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik PD, 14:28) -
    Dobrý den,

    co se týká společnosti VIG, přes prohloubení potíží v Rumunsku a Itálii, jsme zůstali v pohledu na titul relativně optimističtí. Naší cílovou cenou je 42,5 EUR a doporučujeme akcie postupně přikupovat. Vhodný moment k nákupům by dle mého názoru mohl být například i nyní. Vzhledem k tomu, že se svojí cílovou cenou jsem na trhu spíše optimistou, doporučoval bych vstoupit do pozice okolo stávajících 35 EUR s cílem okolo 40 EUR za akcii. Katalyzátorem růstu by mohl být postupný mírný růst úrokových sazeb v středoevropském regionu, se kterým pro příští rok počítám i postupná úleva tlaku na hospodaření VIGu z Rumunska a Itálie.

    Co se týká amerického dolaru, za PD – Research můžu říci, že očekáváme jeho posílení v příštím roce vůči euru (a tedy i koruně), ale také vůči jenu, australskému i kanadskému dolaru. Utažení měnové politiky Fedu by mělo vést k růstu výnosů dolarových aktiv na peněžním a dluhopisovém trhu, což by mělo zatraktivnit dolar vůči jiným měnám, především těm, kde riziko dalšího uvolňování monetární politiky dále hrozí. Od kolegy Tomáše Vlka si tímto vypůjčím jeho odhady kurzů pro konec roku, abych Vám mohl napsat, že na konci roku by CZK/USD mohl být okolo 21,9 a EUR/USD 1,24.
  • ---
  • Otázka (Ivo, 12:48) -
    Dobrý den jaký je výhled na rok 2014 pro akcie Piksel, pohrobky KITD?
  • Odpověď (Petr Žabža, obchodní ředitel PD, 14:19) -
    Dobré odpoledne, společnost Piksel vzhledem k tomu, že nejde o veřejně obchodovatelnou firmu nepokrýváme, a proto Vás musíme odkázat pouze na veřejně dostupné informace.
  • ---
  • Otázka (jv, 11:34) -
    Vďaka za prácu na poli informácií o tom čo sa deje u nás a vo svete financií a v širšom kontexte. Zaujíma ma Váš názor na dve akcie a to komerčná banka a pegas - ako vidíte ich vývoj vrátane dividend na najbližších ca 5rokov? Druhá otázka, - aké akcie (z PXindexu) v súčasnosti považujete najperspektívnejšie na najbližšie roky? Vďaka JV
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik PD, 14:09) -
    Dobrý den, 

    akcie Komerční banky mohou být vhodnou investicí pro konzervativnější investory, kteří chtějí expozici na bankovní sektor. Vysoká likvidita, silná kapitálová pozice a slušná dividenda jsou oporou pro akcie. Expozice banky jen na domácí ekonomiku, na druhé straně, bude však limitovat růstový potenciál KB v případě oživení. Výhled pro dividendu KB uvádím v jiné odpovědi níže. Akcie Pegas vnímáme jako jednu z mála příležitosti na domácí burze k expozici na defenzivní podnikání v kombinaci s potenciálem růstu dividendy do budoucna. Zisky společnosti podle nás v nejbližších letech dále porostou a s nimi i dividenda. U firmy oceňujeme postupný růst výrobní kapacity, úzce svázaný s požadavky klíčových zákazníků. Nárůst zadlužení spojený s posledními investicemi představuje zřejmě největší riziko.

    K druhému dotazu: Našimi favority domácí burzy pro příští rok jsou finanční tituly, především akcie Erste Bank a pojišťovny VIG. Oba tituly by měly těžit z očekáváného oživení ekonomik CEE regionu. Vidina lepších zisků v budoucnu by podle nás mohla pomoci také akciím ČEZ k vyšším cenám v příštím roce.
  • ---
  • Otázka (matrix, 11:32) -
    Zdravím, stále častěji slýchám různé chytré hlavy předpovídat obrat na energetickém trhu. Vidíte jej na obzoru také? Jaký čekáte vývoj cen elektřiny v dalších dvou letech? Je radno nyní vsadit spíš na ČEZ, nebo na jeho evropské sektorové konkurenty?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik PD, 14:05) -
    Dobrý den,

    s ohledem na výsledek voleb v Německu jsem se i já obrátil v názoru na budocí vývoj ceny silové elektřiny v regionu, resp. akcií ČEZ. Dnes patřím do Vámi zmiňovaného tábora těch, kteří věří alespoň v mírné zotavení na trhu se silovou elektřinou. Za hlavního kandidáta v obratu ve vývoji ceny považuju emisní povolenky – osobně věřím tomu, že Německo, resp. Angela Merkelová, postupně prosadí v tamní energetice takovou cestu, která bude znamenat méně vyprodukovaných emisí v tamní ekonomice, ovšem při požadavku na pomalý další růstu celkové ceny za elektřinu. Toho lze například dosáhnout kombinací vyšších budoucích nákladů na emisní povolenky (tj. vyšší ceny CO2) a snížení stávající podpory pro obnovitelné zdroje. Pokud k tomuto dojde – cena silové elektřiny pro další roky poroste a stejně tak i akcie ČEZ. Cena silové elektřiny by se v příštím roce mohla dle mého názoru vrátit k hranici 40 EUR/MWh a v roce 2015 i k 45 EUR/MWh.

    ČEZ je jistě jednou z vhodných příležitostí, jak participovat na případném budoucím růstu ceny silové elektřiny. Pokud věříte, že tahounem růstu bude především rostoucí cena emisní povolenky, lze Vám doporučit i investici do akcií Verbund, či Fortum. My v evropském sektoru výrobců elektřiny po zvážení dopadů většiny pro nás pravděpodobných scénářů doporučujeme GDF Suez či E.ON.
  • ---
  • Otázka (rup*hej, 11:29) -
    Dobrý den. Já bych měl skromný dotaz, zda si kolektiv Patrie, či některý z jeho nejmenovaných členů, stále myslí, že Federální rezervní systém není ani federální, ani rezervní, ani systém?
  • Odpověď (Petr Žabža, obchodní ředitel PD, 14:02) -
    Dobré odpoledne, upřímně si nejsem jistý, jak na Vaší otázku odpovědět, protože mi mírně uniká její smysl. Federal Reserve System plní funkce centrální banky ve Spojených státech amerických, jeho struktura a zejména okolnosti vzniku jsou však v porovnání s kontinentálním systémem centrálních bank v lecčems odlišné. Předpokládám, že narážíte na jeden z mých dřívějších textů na portále Patria Online – mé názory se od té doby příliš nezměnily.
  • ---
  • Otázka (lime, 11:24) -
    Zdravím Vás vespolek. Patria je pro mne na českém nebi nejspolehlivějším a nejpřehlednějším zdrojem informací s jedinou výhradou - do diskuze pouštíte psychopaty nejrůznějšího druhu, i když jsou jejich příspěvky daleko za hranicí vámi určených pravidel. Pokud budete potřebovat programátorskou podporu, obraťe se na mne, zprostředkuji vám ji
  • Odpověď (Redakce Patria.cz, 14:00) -
    I my z Patria.cz zdravíme a děkujeme za pochvalu ohledně obsahu našeho zpravodajství. Radikální zásahy do diskuse provádět zatím nechceme a s ohledem na důraz na svobodu projevu hodláme nadále potírat pouze příspěvky hrubě porušující dobré mravy. V rámci dalšího rozvoje webu nicméně zvažujeme možnosti vylepšení diskuse (např. skrze filtrování). Konstruktivní nápady ke zlepšení našich stránek vždy rádi uvítáme v sekci Náměty.

    Hezké svátky a hodně úspěšných investic přeje Patria.cz
  • ---
  • Otázka (Zdeněk, 11:14) -
    Jaká čísla odhadujete v hospodaření NWR za poslední kvartál tohoto roku? Mohla by být už v kladných hodnotách? Předpokládáte, že by už v roce 2014 mohl přijít alespoň mírný nárůst cen uhlí (hlavně toho koksovatelného)? Přeji hezké Vánoce!
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik PD, 13:56) -
    Dobrý den Zdeňku,

    v posledním letošním čtvrtletí počítám s EBITDA okolo 40 mil. EUR, EBIT okolo nuly a čistou ztrátou okolo 20 mil. EUR. I když budu modelově počítat s růstem ceny koksovatelného uhlí v příštím roce o 5 % (pokud to vystihuje Vámi zmiňovaný „mírný“ růst), společnost by v roce 2014 v takovém případě mohla dosáhnout kladné EBITDA okolo 100 mil. EUR, což ale stále znamená zhruba stejně velkou čistou ztrátu (-100 mil. EUR).

    Hezké Vánoce i Vám, Tomáš
  • ---
  • Otázka (Zdeněk, 10:53) -
    Dobrý den, jak vidíte současnou situaci v NWR? Přišel už čas akcie za současnou cenu nakupovat?
  • Odpověď (Tomáš Sýkora, hlavní analytik PD, 13:47) -
    Dobrý den Zdeňku,

    střednědobý vývoj ceny akcie NWR téměř výhradně závisí na vývoji benchmarkové ceny koksovatelného uhlí a očekávám do příštího roku stabilní ceny ve srovnání s letošním průměrem. Přes pokroky ve vytýčených úsporách hotovosti, bude dle mého názoru nedostatek likvidity v kombinaci s vysokým čistým dluhem dále limitovat provoz firmy. NWR má velmi vysokou "provozní i finanční páku", což násobí změnu ceny akcie dle ceny uhlí, ale vzhledem k tomu, že s významnějším růstem ceny koksovatelného uhlí nepočítám, nepovažuji tuto mimořádně rizikovou investici v tento moment za vhodnou investiční příležitost. S nákupy bych minimálně ještě nějaký čas počkal.

    Hodně úspěchů!
  • ---
  • Otázka (Hanz, 10:48) -
    Vážený týme Patria.cz, moc rád bych vám všem především poděkoval za práci, kterou odvádíte pro maximální informovanost českého investora. Ne nadarmo se vás jako spolehlivý informační kanál snaží konkurence napodobit. Za sebe tedy: Jen tak dál! Přecejen bych ale měl dvě otázky - jednu obecnější a jednu konkrétnější. Jaký máte názor na sektor ocelářů v příštích dvou letech? A můžete také zmínit nějaké doporučení nebo návrh na akcie JCP, které mají dle mého názoru značný potenciál a jsou nyní vhodné k nákupu, i když jen pro otrlé povahy?? Děkuji.
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik PD, 13:45) -
    Dobrý den,

    děkujeme za uznání. S ohledem na cykličnost ocelářského odvětví jsou 2 roky poměrně dlouhý čas. Pokud se budeme bavit o příštím roce, určité zotavení by nejspíš s akcelerací globálního růstu mělo nastat. Nic velkého ovšem od tohoto sektoru nečekáme, neboť je v něm stále přítomen největší problém uplynulých let, jímž je nadměrný objem výrobních kapacit (týká se především Evropy!, v USA by měla být situace o něco lepší).

    Akcie JCP jsou hodně spekulativní a riziková hra. Kdybych si měl zahrát já osobně, volil bych spíše long pozici, což je dáno vylepšenou likviditní a kapitálovou pozicí společnosti, která snad definitivně řeší otázku bankrotu, a pozvolna se zlepšujícími provozními ukazateli (především listopadovým meziročním růstem tržeb). Na druhé straně ovšem společnost stále hospodaří (a v dohledné budoucnosti i bude hospodařit) s negativním cash flow, což se posléze podepíše i na stavu vlastního kapitálu. Vzhledem k chybám uplynulých let je navíc nutné vyčistit inventář společnosti, což bude ještě po nějakou dobu doléhat na hrubou marži společnosti.
  • ---
  • Otázka (Zuzka, 10:25) -
    Otázku mít také nebudu.Chci z celého srdce velmi poděkovat panu Mokošovi za jeho trpělivost se mnou a za to, že mi pomohl vrátit se zpět do Života a věřit tomu, že dokud člověk žije,nic není ztraceno.Jeho profesionální chování a vědomosti mi nastartovaly nové myšlenky,které vedou můj burzovní život pozitivním směrem. AMN to už napsala, jste báječní všichni a věřím tomu,že zůstanete nejlepší finanční skupinou v ČR.
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř PD, 13:56) -
    Taky děkuji za povzbuzující slova. Můžu jen slíbit, že se budu snažit udržet vysoko postavenou laťku i v příštím roce. Přeji hezké svátky!
  • ---
  • Otázka (AMN, 10:04) -
    Otázku mít nebudu - jelikož na všechny otázky :-) dostávám odpovědi, kdykoli potřebuji. Chci poděkovat zejména těm, kteří jsou féroví a jednají na rovinu nejen se mnou, ale i za to, že se nenechají zmanipulovat k "predikcím", které jsou zavádějící. Zejména pan Zachar a pana Oliva, kteří, co zviditelní - to platí. Oceňuji vždy dobrou náladu na panu Kálalovi a na panu Žabžovi nadhled a styl s kterým jen on dokáže sdělit i tajuplné souvislosti. Všem potom - klienty - kteří budou moci i ze svých zkušeností s Patrií, šířit jejich nehynoucí slávu. Velmi děkuji back i front office za vynikající spolupráci při řešení všeho možného. Klientům Patrie bych přála nižší poplatky a profesionálněji vedené a udržované www. page.
  • Odpověď (Petr Žabža, obchodní ředitel PD, 13:35) -
    Dobré odpoledne, jménem všech kolegů mnohokrát děkuji za Vaše slova. Stejně jako dosud, i v budoucnu se Vám všem budeme snažit poskytovat prvotřídní servis, maximálně objektivní informace z finančních trhů a kvalitní investiční poradenství. Můj osobní dík patří všem kolegům, jejichž tváře možná nejsou tak často vidět na webu Patria Online, ale bez jejichž každodenní práce by byli i makléři bezmocní – IT, kolegyně z back-office či front-office, redaktoři Patria.cz či naše milé recepční.
  • ---
  • Otázka (Homo, 10:00) -
    Dobrý den. Jaký vliv na likviditu a denní objemy, bude mít zvýšení časového testu
  • Odpověď (Roman Koděra, senior makléř PD, 13:29) -
    Dobrý den, na Vaši otázku se můžeme dívat dvěma úhly pohledu. Zaprvé, Vy sám si můžete odpovědět na to, zda Vás tato změna donutí přijmout jinou obchodní strategii, než kterou jste praktikoval doposud a následně budete moci analyzovat, jak se budou k nové legislativě chovat jiní drobní investoři. Zadruhé, je však potřeba sledovat ten fakt, že stále důležitou roli v obchodování zaujímají zahraniční investoři a těch se tato změna nedotkne, a tak se nedomnívám, že se jejich obchodní aktivita změní.

    Pro mne osobně je stále důležité vidět investování s horizontem realizace zisku, než hrozby danění, protože 15% daň ze zisku není stejně veliká jako 10% ztráta z celkové investované částky, pokud bych například s každou investicí čekal na vypršení daňového testu a došlo k poklesu trhu nebo mé konkrétní investice.
  • ---
  • Otázka (Santa Claus, 9:49) -
    Dobrý den, jakou výši dividendy očekáváte u Komerční banky v horizontu 5 let? O kolik se může dividenda snížit v případě zavedení sektorové daně na banky? díky.
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik PD, 13:17) -
    Dobrý den,

    V příštím roce čekáme, že Komerční banka vyplatí dividendu 230 Kč/akcii. V dalších letech by dividenda mohla pozvolna růst, když počítáme s výplatním poměrem 70 % zisku, který považujeme za dlouhodobě udržitelný. V horizontu 5 let by se tak dividenda mohla zvýšit o asi 50 Kč/akcii. Případné zavedení bankovní daně od roku 2015 by mohlo ukrojit zhruba 1 až 2 mld. korun ročně z čistého zisku banky. Co se týká dividendy, ta by pak mohla vlivem vyšších daní klesnout zhruba o 20 až 30 Kč na akcii, tj. z námi odhadované úrovně okolo 260 Kč na 230-240 Kč v roce 2016.
  • ---
  • Otázka (Mirek Dušín, 9:39) -
    Dobrý den, čím si vysvětlujete neúnavný růst trhů? Wall Street láme téměř každý týden historická maxima, zatímco zprávy z ekonomiky jednoznačně "positive" nejsou... Je růst jednoznačně důsledkem masivního QE, a lze očekávat s postupným utahováním měnových kohoutů také postupnou korekci?? Díky a mějte se
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik PD, 13:12) -
    Dobrý den,

    Jakýkoliv (dlouhodobější) trend na akciových trzích je daný především ziskovostí korporátní sféry, protože koupí akcií si investoři zajišťují právo na podíl ze zisků společností. To je zároveň i podstata odpovědi na Vaši otázku. Kupříkladu, agregovaný zisk na akcii v rámci indexu S&P 500 dosáhl ve 3Q13 nového historického maxima na kvartální i T12M bázi (poslední 4 Q). Pokud je korporátní sféra schopna stabilně vytvářet rekordní zisky, měl by tento vývoj reflektovat i akciový trh. K tomu musíme nutně přičíst i bezprecedentní monetární expanzi, která probíhá ve většině velkých světových ekonomik. V posledních týdnech se k tomu navíc přidala i velmi pozitivní makroekonomická data (zejména z US trhu práce, silný je realitní i automobilový trh, mile překvapila spotřebitelská důvěra). V souhrnu je tak pro akcie namíchaný dosti pozitivní koktejl. Pro odpovědi na otázky ohledně QE, viz. moje předešlá odpověď.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:21) -
    Zdravím do Patrie, co znamená nečekaně brzké zpomalení stimulace ze strany Fedu pro akciové trhy? Bude to konec přílivu levných peněz do emerging markets včetně ČR? Co to bude znamenat pro komodity jako je zlato? JK
  • Odpověď (Branislav Soták, analytik PD, 13:02) -
    Dobrý den,

    Nejedná se o žádnou katastrofu. Zpomalení tempa QE přišlo de facto jen o měsíc dřív, než jsme čekali (tržní konsenzus byl nicméně připraven až na březen 2014). Na dlouhém konci americké výnosové křivky byl již tudíž tento scénář do velké míry zohledněn, což by mělo posléze zmírnit tlak na bezprostřední růst dlouhodobých výnosů a tudíž i diskontních sazeb používaných při finančním modelování. V kombinaci s rychlejším růstem globální ekonomiky, a především pak rozvinutých trhů, by mělo toto prostředí akciím i nadále prospívat. Tím spíš, že Fed doprovodil rozhodnutí o omezení QE posilněním holubičího výhledu pro referenční (krátkodobé) sazby na peněžním a mezibankovním trhu, které jsou určujícím faktorem pro ceny zdrojů na finančních trzích. Monetární politika Fedu by tudíž měla být pro akciové trhy i nadále oporou, i když v o něco menší míře. Problém by mohl nastat až ve chvíli, kdyby úrokové/diskontní sazby rostly rychleji než tržby/zisky korporátní sféry; s tím ovšem díky očekávané akceleraci hospodářského růstu prozatím nepočítáme.

    Co se týče rozvíjejících se trhů, rostoucí výnosy na amerických státních dluhopisech představují pro tyto trhy určité riziko s tím, jak se americké státní dluhopisy s růstem výnosů stávají vůči svým rizikovějším zahraničním alternativám stále více „konkurenceschopné“. Rovněž carry trade financovaný dolarem pak dává stále menší smysl. Odliv kapitálu z rozvíjejících se ekonomik se pak podepisuje na oslabování tamních měn (viz. např. vývoj BRL, INR, MYR atd v 1H13). Ve snaze s oslabováním bojovat dochází v rozvíjejících se ekonomikách k výprodeji dluhopisů rozvinutých zemí (do kterých je investována valná část devizových rezerv rozvíjejících se ekonomik), přičemž jsou získané prostředky reinvestovány do aktiv denominovaných v lokálních měnách. Abych to shrnul, cena finančních zdrojů v rozvíjejících se ekonomikách nejspíš podraží.

    Zlato je samostatná kapitola, neboť je v dnešních podmínkách do jisté míry spíše měnou než komoditou. Mimo fyzickou poptávku/nabídku je tak hlavním hybatelem ceny zlata reálný výnos na alternativních aktivech (resp. měnách), který diktuje náklady příležitosti z držby zlata, jež samotné žádný výnos nenese. Vzhledem k tomu, že zlato je denominováno převážně v dolarech, je jedním z určujících faktorů pro cenu zlata reálný výnos nízko-rizikových dolarových aktiv (např. TIPS). Pokud bude tento výnos růst (třeba kombinací rostoucích nominálních výnosů a nízké inflace), měla by cena zlata dále klesat. Tempo poklesu by již nicméně mělo pozvolna zpomalovat, neboť se blížíme break-even bodu (cca 1 100 USD/oz), kdy již bude těžba zlata pro producenty v průměru nerentabilní, načež by mělo docházet k omezování nabídky (i ti nejefektivnější těžaři v současnosti nedokáží vytvářet profit při ceně nižší než 900 USD/oz).
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    19.12.2013 20:00

    Uvítal bych více prezentace vašich grafů z oblasti indexů, akcií, komodit a forexu. Z vašich grafů dokáži lépe odhadnout další směr.
    Zdravý rozum
  •  
    19.12.2013 14:43

    U akcii cetv mi nyni vychazi short pozice,ovsem predpoklad posilujiciho usd a aktual trend me koriguje.Vas nazor prosim?Osobne si myslim,ze HV v lednu rustu nepomohou..
    petr
  • ERSTE
    19.12.2013 13:56

    Dobry den, v poslednych dnoch sa stale hovori o akcia ERSTE ako dobrej kupe. Podla Vas do akej vysky je mozne ocakavat ich zhodnotenie do konca roka 2014? Dakujem Tomas
    Tomas
  • p.Žabža
    19.12.2013 13:39

    Pane Žabžo, velmi si cením Vašich názorů, rád sleduji Vaše videa s komentáři. Čistě pro rozšíření rozhledu a proto, že jste mi sympatický. V poslední době mám ale pocit, že jste se trochu stáhl do ústraní a to je velká škoda! Chystáte zase nějaké video?
    307
  • lednový efekt
    19.12.2013 13:37

    Myslíte si, že se v novém roce 2014 dá očekávat na pražské burze tzv. "lednový efekt" provázený růstem akcií?
    springpeace
  • Taká by mě zajímaly tipy na dividendové tituly.
    19.12.2013 13:20

    Jinak děkuji za dosavadní péči o klienty a přeji úspěšný Nový rok 2014. :o)
    Harp.
  • 02
    19.12.2013 13:11

    Dobrý den, předpokládáte i Vy, že akcie 02 se přestanou v příštím roce obchodovat na Pražské burze?
    David
  • Dividendy
    19.12.2013 12:58

    Jsem konzervativním investorem libujícím si spíše v defenzivnějších dividendových titulech, než v horských drahách akciového vývoje. Jaké tituly byste mi doporučili nakoupit na burzách v Evropě a USA?
    David S.
  • tcr
    19.12.2013 12:58

    Jako investora v pozici mne zajímají vaše očekávání pro akcie Telefóniky. Posunul se nějak váš odhad ohledně případného výkupu menšinových akcionářů ze strany PPF a úmyslu akcie dále obchodovat na BCPP, případně je stáhnout? díky za názor
    JoN
  • VIG, USD
    19.12.2013 12:54

    Dobrý den, měl bych dva dotazy: 1/ Akcie VIG se objevily mezi tipy na pozitivní vývoj v roce 2014, přitom je v poslední době srážejí potíže v Itálii a Rumunsku. Považujete celkový výhled VIG za dobrý, kde vidíte případná rizika a jaký je Váš výhled roční TP a doporučení ohledně případného vstupu do pozice? 2/ Jaký je konkrétní výhled pro americký dolar? Děkuji a přeji všem pokojné svátky.
    JoN
  •  
    19.12.2013 12:48

    Dobrý den jaký je výhled na rok 2014 pro akcie Piksel, pohrobky KITD?
    Ivo
  •  
    19.12.2013 11:34

    Vďaka za prácu na poli informácií o tom čo sa deje u nás a vo svete financií a v širšom kontexte. Zaujíma ma Váš názor na dve akcie a to komerčná banka a pegas - ako vidíte ich vývoj vrátane dividend na najbližších ca 5rokov? Druhá otázka, - aké akcie (z PXindexu) v súčasnosti považujete najperspektívnejšie na najbližšie roky? Vďaka JV
  • elektřina
    19.12.2013 11:32

    Zdravím, stále častěji slýchám různé chytré hlavy předpovídat obrat na energetickém trhu. Vidíte jej na obzoru také? Jaký čekáte vývoj cen elektřiny v dalších dvou letech? Je radno nyní vsadit spíš na ČEZ, nebo na jeho evropské sektorové konkurenty? matrix
    energetika
  • vulgární a nemístné příspěvky
    19.12.2013 11:24

    Zdravím Vás vespolek. Patria je pro mne na českém nebi nejspolehlivějším a nejpřehlednějším zdrojem informací s jedinou výhradou - do diskuze pouštíte psychopaty nejrůznějšího druhu, i když jsou jejich příspěvky daleko za hranicí vámi určených pravidel. Pokud budete potřebovat programátorskou podporu, obraťe se na mne, zprostředkuji vám ji
    lime
  •  
    19.12.2013 11:14

    Jaká čísla odhadujete v hospodaření NWR za poslední kvartál tohoto roku? Mohla by být už v kladných hodnotách? Předpokládáte, že by už v roce 2014 mohl přijít alespoň mírný nárůst cen uhlí (hlavně toho koksovatelného)? Přeji hezké Vánoce!
    Zdeněk
  • Dobrý den
    19.12.2013 11:13

    také nemám otázku žádnou, a chci jen touto cestou popřát celému kolektivu této "patričce" Patrii.cz krásné Vánoce 2013 a nám všem " osvíceného ducha" v investování v r. 2014 za doby pánování Miloše Potácivého Prvního.
    Tom55
  • NWR
    19.12.2013 10:53

    Dobrý den, jak vidíte současnou situaci v NWR? Přišel už čas akcie za současnou cenu nakupovat?
    Zdeněk
  •  
    19.12.2013 10:48

    Vážený týme Patria.cz, moc rád bych vám všem především poděkoval za práci, kterou odvádíte pro maximální informovanost českého investora. Ne nadarmo se vás jako spolehlivý informační kanál snaží konkurence napodobit. Za sebe tedy: Jen tak dál! Přecejen bych ale měl dvě otázky - jednu obecnější a jednu konkrétnější. Jaký máte názor na sektor ocelářů v příštích dvou letech? A můžete také zmínit nějaké doporučení nebo návrh na akcie JCP, které mají dle mého názoru značný potenciál a jsou nyní vhodné k nákupu, i když jen pro otrlé povahy?? Děkuji.
    Hanz
  • Otázku
    19.12.2013 10:25

    mít také nebudu.Chci z celého srdce velmi poděkovat panu Mokošovi za jeho trpělivost se mnou a za to, že mi pomohl vrátit se zpět do Života a věřit tomu, že dokud člověk žije,nic není ztraceno.Jeho profesionální chování a vědomosti mi nastartovaly nové myšlenky,které vedou můj burzovní život pozitivním směrem. AMN to už napsala, jste báječní všichni a věřím tomu,že zůstanete nejlepší finanční skupinou v ČR.
    ZUZKA
  • Mnoho spokojených klientů
    19.12.2013 10:04

    otázku mít nebudu - jelikož na všechny otázky :-) dostávám odpovědi, kdykoli potřebuji. Chci poděkovat zejména těm, kteří jsou féroví a jednají na rovinu nejen se mnou, ale i za to, že se nenechají zmanipulovat k "predikcím", které jsou zavádějící. Zejména pan Zachar a pana Oliva, kteří, co zviditelní - to platí. Oceňuji vždy dobrou náladu na panu Kálalovi a na panu Žabžovi nadhled a styl s kterým jen on dokáže sdělit i tajuplné souvislosti. Všem potom - klienty - kteří budou moci i ze svých zkušeností s Patrií, šířit jejich nehynoucí slávu. Velmi děkuji back i front office za vynikající spolupráci při řešení všeho možného. Klientům Patrie bych přála nižší poplatky a profesionálněji vedené a udržované www. page.
    AMN
  •  
    19.12.2013 10:00

    Dobrý den. Jaký vliv na likviditu a denní objemy, bude mít zvýšení časového testu
    Homo
  •  
    19.12.2013 9:49

    Dobrý den, jakou výši dividendy očekáváte u Komerční banky v horizontu 5 let? O kolik se může dividenda snížit v případě zavedení sektorové daně na banky? díky.
    Santa Claus
  •  
    19.12.2013 9:39

    Dobrý den, čím si vysvětlujete neúnavný růst trhů? Wall Street láme téměř každý týden historická maxima, zatímco zprávy z ekonomiky jednoznačně "positive" nejsou... Je růst jednoznačně důsledkem masivního QE, a lze očekávat s postupným utahováním měnových kohoutů také postupnou korekci?? Díky a mějte se
    Mirek Dušín
  • Fed
    19.12.2013 9:21

    Zdravím do Patrie, co znamená nečekaně brzké zpomalení stimulace ze strany Fedu pro akciové trhy? Bude to konec přílivu levných peněz do emerging markets včetně ČR? Co to bude znamenat pro komodity jako je zlato? JK
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online