Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s šéfem Pegasu Řezáčem (nejen) o výsledcích a dividendě

Online rozhovor s šéfem Pegasu Řezáčem (nejen) o výsledcích a dividendě

25.03.2014 14:00
Autor: Redakce

Generální ředitel a člen představenstva Pegas František Řezáč k výsledkům za 4Q uvedl, že na úrovni EBITDA společnost po vyloučení vlivu opčního akciového plánu mírně překonala svůj výhled z listopadu. Ze strategického pohledu byl však rok 2013 podle Řezáče jeden z nejúspěšnějších v historii společnosti. Akcionáře pak potěšil slovy o plánu naplňovat „progresiví“ dividendovou politiku, výši dividendy tak nesvazuje s čistým ziskem, což umožňuje stav nerozdělených zisků z minulých let a výše hotovosti. Návrh na dividendu Pegas oznámí v květnu.

 

Lze očekávat návrh (mírného) zvýšení dividendy z 1,05 EUR v loňském roce? Jaké je očekávané tempo růstu produkce v Egyptě? Kdy se čistý výsledek hospodaření přehoupne do černých čísel? Plánuje Pegas v dlouhodobém horizontu další investice do rozšíření výroby? Nejen na tyto otázky máte možnost se ptát CEO Pegas Františka Řezáče v rámci online rozhovoru na Patria.cz.


Rezac

František Řezáč (1974) je absolventem právnické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně. Do společnosti PEGAS nastoupil ještě během svého studia v roce 1996. Postupem času prošel v rámci společnosti několika různými manažerskými pozicemi. Působil jako ředitel právního a personálního oddělení, od roku 2004 pak jako obchodní ředitel. Generálním ředitelem byl jmenován v říjnu 2008. Od listopadu 2006 je exekutivním ředitelem holdingové společnosti PEGAS NONWOVENS SA.


Čtěte více:

Pegas zahájil ostrý provoz linky v Egyptě, potvrdil celoroční výhled
17.01.2014 8:35
Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens oznámil zdárné uk...
Pegas za 4Q s hlubší ztrátou, čeká růst EBITDA až o pětinu a potvrzuje 'progresivní' politiku dividend
20.03.2014 8:25
Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens ve čtvrtém čtvrtl...
Pegas - Cíle pro rok 2014 v souladu s odhady (komentář k výsledkům za 4Q13)
20.03.2014 12:08
Společnost Pegas Nonwovens dnes před zahájením obchodování zveřejnila ...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Doucha, 13:51) -
    Dobrý den pane Řezáči, jaký dopad na finanční výsledek lze v příštích letech předpokládat, pokud by došlo k návratu kurzu k hladině 25 CZK/EUR. Děkuji a s pozdravem td
  • Odpověď (František Řezáč, 14:54) -

    Jak jsem již zmínil, pro PEGAS je příznivý slabší kurz české koruny k euru. Posílení koruny by tedy mírně nepříznivě ovlivnilo provozní ziskovost. Na druhou stranu by se pozitivně projevilo v položce nerealizovaných kurzových zisků.

    Děkuji za všechny zaslané otázky a přeji pěkný den.

  • ---
  • Otázka (Bob, 13:32) -
    Hezké odpoledne, kde vidíte největší růstový potenciál společnosti Pegas v příštích letech?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:50) -
    I nadále je v centru naší pozornosti evropský trh a spatřujeme v něm slušný potenciál. Další možnosti růstu pak vidíme v případné další egyptské lince.
  • ---
  • Otázka (Martin R., 13:30) -
    Dobrý den, jaký Váš názor na měnovou intervenci ČNB? A jak toto opatření ovlivnilo hospodaření Pegasu?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:49) -

    PEGAS je z významné části přirozeně zajištěn i proti kurzovým pohybům. Většina plateb našeho evropského podnikání je realizována v měně euro, pouze menší část provozních nákladů realizujeme v české koruně - mzdy, distribuce elektrické energie, část služeb a náhradních dílů. Tyto náklady reprezentují naše měnové riziko, přičemž z krátkodobého hlediska platí, že oslabení koruny vůči euru má mírně pozitivní vliv na naše provozní hospodářské výsledky.

    Kromě vlivu na provozní výsledky, který je obdobný u všech exportérů, jsou hospodářské výsledky PEGASu ovlivněny pohybem měnových kurzů i v položce nerealizované kurzové zisky a ztráty. Tyto ztráty však nemají vliv na peněžní pozici společnosti s výjimkou dopadu na daňový základ, který snižují a ve výsledku se pak tedy projeví v nižší daňové povinnosti.

  • ---
  • Otázka (filda , 12:15) -
    Dobrý den pane řediteli, při pohledu na některé trendy v hospodaření v porovnání s růstem ceny akcie (k tomu gratuluji:) mi začíná chybět další růstový příběh. EBITDA marže za uplynulých 6 let klesá (viz: 28, 32, 24, 22,20,3, 19,4)- což hovoří o rostoucí konkurenci v odvětví. Neméně zajímavý je růst zásob, který dosáhl na konci roku 32,6mil (a dle Vás v 1Q dále porostou), -což samozřejmě vysvětlujete novou linkou v Egyptě, ale historicky při spouštění předchozích linek nedošlo nikdy k tak výraznému % narůstu stavu zásob. Na straně výroby tedy zřejmě nebude až takový problém (přesto půl roku hovoříte o postupném rozjezdu Egyptě a technickém dolaďování), jako spíše v konečných prodejích... Zadlužení nejste zrovna taky málo- (dluh větší než vlastní jmění). Klobouk dolů před odvahou expadovat, ale všechno má svou cenu, stejně jako akcie Pegas.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:43) -

    Snižování EBITDA marže v posledních letech je fakt, který postihnul nejen PEGAS, ale celé odvětví výrobců netkané textilie. V letech 2007 a 2008 byl tlak našich zákazníků na ceny velmi citelný na základě vysokých výrobních kapacit. Postupem času se ale situace normalizovala a pokles našich marží je v posledních letech výrazně nižší. Pokles marží ale není jen o tlaku ze strany zákazníků, svůj vliv měl také nárůst cen elektrické energie a další faktory. Je třeba si uvědomit, že konkurence v našem oboru je vysoká a jedinou cestou, jak udržet vyšší marže než kterých dosahuje naše konkurence je nabízet takové materiály, které jsou sofistikované a které dávají zákazníkům vyšší přidanou hodnotu. V letech 2012 a 2013 se nám podařilo komercializovat několik takových materiálů a tento fakt by nám měl pomoci i z pohledu marží.
    Nárůst stavu zásob je, jak správně píšete, spojen s novou výrobní linkou v Egyptě. Oproti předchozím případům spuštění linek je tento nárůst dán faktem, že se jedná o nový výrobní závod v nové lokalitě, kde z logiky věci musíte mít vyšší zásoby než v případě, kdy v již fungujícím závodě pouze přidáte další linku. V případě Egypta je výše zásob navíc umocněna faktem, že jsme z důvodu snahy o zajištění bezproblémového provozu závodu v návaznosti k celkové politické situaci v zemi rozhodli o držení vyšších skladových zásob jak polymerů, tak hotových výrobků. Je možné, že toto rozhodnutí s postupem času a se zklidněním situace změníme, ale v tuto chvíli preferujeme jistotu a v pracovním kapitálu držíme více peněz než bychom činili v České republice.

    Co se týče zadlužení, mohu jen zopakovat, že na konci minulého roku jsme se nacházeli v situaci, kdy jsme výrazně zainvestovali do nových linek a přínos té poslední ještě nebyl v ukazateli EBITDA ani v tvorbě peněžních toků z provozu příliš vidět. Věříme však, že v průběhu roku 2014 dojde ke zlepšení i finančního profilu společnosti.

  • ---
  • Otázka (Tono, 11:58) -
    Dovolím si ještě následující dotaz: Uvažuje Pegas o vstupu do nějaké výrobní oblasti (segmentu odběratelů), které(mu) se dosud nevěnoval?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:39) -
    Nic zásadního v tomto ohledu nepřipravujeme.
  • ---
  • Otázka (Petr Novotný, 10:59) -
    Ještě jednou dobrý den, mám tři dotazy: Mohl byste mi říci, jestli v příštím roce budete pokračovat v rozšiřování výrobního závodu v Egyptě? Jaké jsou další plány na investice? Například rozšíříte výrobu v ČR nebo půjdete cestou nějakých akvizic? Jaké firmy jsou Vašimi největšími konkurenty? Děkuji a přeji hodně úspěchů Vám i firmě Pegas
  • Odpověď (František Řezáč, 14:37) -

    O výstavbě potenciální druhé linky v Egyptě zatím nebylo rozhodnuto. Naším cílem v Egyptě je nyní optimalizovat první linku tak, aby v průběhu roku 2014 dosáhla obdobné efektivity jako linky v ČR.

    Další potenciální investice závisí na situaci na trhu a také na tom, zda-li se objeví nějaká vhodná příležitost ke spolupráci se zákazníkem podobná egyptskému projektu. Nic konkrétního ale v tuto chvíli není.

    Jako největší konkurenci vnímáme firmy Fibertex, Union a AVGOL.

  • ---
  • Otázka (studentxxx, 10:57) -
    Dobrý den, v komentáři k výsledkům jsem si přečetl, že hodláte prosazovat progresivní dividendovou politiku. Ze současného celorok zisku 2013 však vychází i při 100% payoutu jen cca 15 centů na akcii (cca 4,25 Kč). Za předpokladu, že by byla divi stejná jako min. rok, bylo by nutné vyplatit mnohonásobně více, než firma vydělala. Můžete prosím sdělit, zdali bude dividenda silně omezena, či bude-li vyplacena ve očekávané výši, zdali toto neohrozí finanční pozici společnosti.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:33) -

    Odpověď ohledně výplaty dividendy naleznete v jedné z předchozích otázek.

  • ---
  • Otázka (Mach, 10:50) -
    Zdravím vás, můžete potvrdit úplnou vyprodanost kapacity na letošní rok? Jaký podíl je vyprodán na rok 2015?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:30) -
    Ano, na základě dohod s našimi zákazníky bychom měli být schopni vyprodat celou výrobní kapacitu roku 2014. V tuto chvíli také vidíme na prodej zhruba 70 - 80 procent kapacity roku 2015.
  • ---
  • Otázka (Jirka, 10:48) -
    Můžete vymezit Vaše portfolio odběratelů, resp. alespoň zhruba jejich podíly na Vaší produkci?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:26) -
    Podíl našeho největšího odběratele na celkových tržbách se pohybuje mezi 40-45 %. Podíl pěti největších pak mezi 75-80 %. Bližší informace ani jména těchto zákazníků nezveřejňujeme.
  • ---
  • Otázka (Marian, 10:32) -
    Dobrý den, jaký je Váš výhled růstu produkce firmy pro následující blizké roky? Jaká vidíte hlavní rizika pro expanzi?
  • Odpověď (František Řezáč, 14:24) -
    Pro rok 2014 plánujeme zvýšit výrobu o zhruba 10 %, výhled na další roky nedáváme. V této chvíli jsme neoznámili výstavbu žádné nové linky. Další expanze bude vždy záviset na tom, jak se nám bude dařit spolupráce s našimi zákazníky a jestli dokážeme i v budoucnu vyrábět materiály, o které bude na trhu zájem.
  • ---
  • Otázka (Petr Novotný, 10:32) -
    Dobrý den, pro rok 2014 plánujete investice ve výši 12 mil. €. Jsou v této částce ještě nějaké investice spojené s linkou v Egyptě anebo jsou zde pouze běžné investice? O jaké běžné investice se jedná? Děkuji. Petr Novotný
  • Odpověď (František Řezáč, 14:21) -
    V této částce je cca 5 milionů jako poslední splátka investice v Egyptě. Zbytek tvoří běžné investice, přičemž je možné, že část těchto investic nebude v roce 2014 nakonec realizována.
  • ---
  • Otázka (Petr Novotný, 10:22) -
    Dobrý den, z finančních výsledků za rok 2013 vyplývá, že úrokové náklady společnosti byly 6 470 tis. €. Dlouhodobé bankovní úvěry ke konci roku 2013 činily 146 200 tis. € a krátkodobé bankovní úvěry 14 200 tis. €. Průměrná úroková sazba z čerpaných úvěrů pak vychází přes 4 %. V současném prostředí nízkých úrokových sazeb se mi zdá ta úroková sazba vysoká? Jste s ní spokojeni nebo se pokoušíte vyjednat lepší? Děkuji. Petr Novotný
  • Odpověď (František Řezáč, 14:19) -
    Výše úrokové sazby našeho financování je také ovlivněna faktem, že se nyní nacházíme v době nejvyššího poměru ukazatele čistého dluhu/EBITDA. Jakmile nová linka v Egyptě začne více přispívat do konsolidované EBITDY a o něco snížíme zadlužení, dojde dle podmínek bankovního financování k poklesu úrokové sazby.
  • ---
  • Otázka (Tono, 10:20) -
    Dobrý den, lze již celkově zhodnotit, zda na firmu měl/má nějaký (negativní) dopad útlum značky Huggies K-C, či zda plně kompenzujete/rostete s jinými zákazníky? Ptám se i proto, že ve Vašich výsledcích byl zmíněn příznivý růst podílu technologicky vyspělejších materiálů v hygieně a dětských plenách. Které segmenty produkce jsou pro Vás z pohledu potenciálu růstu ziskovosti nejatraktivnější? Děkuji
  • Odpověď (František Řezáč, 14:15) -
    V roce 2013 se nám podařilo prodat veškerou produkci a totéž předpokládáme i pro rok 2014. Myslím, že tento fakt je odpovědí na Vaši otázku ohledně dopadu útlumu značky Huggies ve většině zemí Evropy. Na růst podílu technologicky vyspělých materiálů jsme hrdí, nicméně tento fakt nemá přímou souvislost se změnou strategie KC v Evropě.
  • ---
  • Otázka (Frantisek Cekal, 9:42) -
    Pane Řezáči, Patrie optimisticky odhaduje, ze dividenda za rok 2013 nejen že nepoklesne, ale dokonce vzroste přes signifikantní propad čistého zisku a zmenšeni hotovosti na polovinu (konec 2013/konec 2013). Jaká je Vaše dividendová strategie, která by potvrdila nebo vyvrátila tento předpoklad? Prosím konkrétní a specifickou odpověď.
  • Odpověď (František Řezáč, 14:12) -
    Výše čistého zisku byla v roce 2013 velmi významně ovlivněna nerealizovanými kurzovými ztrátami, jež nemají vliv na peněžní pozici společnosti. Pro nás je důležitý vývoj ukazatele EBITDA. Meziroční snížení peněžních prostředků v rozvaze není pro rozhodnutí o výplatě dividendy rozhodující, neboť podmínky současného bankovního financování jsou flexibilní. Naši progresivní dividendovou politiku jsme nezměnili, tj. nadále bychom chtěli vyplatit dividendu vyšší, než v roce předchozím. Parametry případné dividendy oznámíme v průběhu května.
  • ---
  • Otázka (Mr. Fundament, 9:15) -
    Jak vnímáte nyní již trochu s odstupem investici v Egyptě? Je stále na stole možnost zavedení další výrobní linky v zemi, nebo se poohlížíte i po jiném trhu? Držím palce
  • Odpověď (František Řezáč, 14:07) -

    Je zřejmé, že nepokoje, které v Egyptě kulminovaly v polovině minulého roku nás netěšily. O to víc jsem rád, že i přes tyto komplikace se nám podařilo dokončit výstavbu závodu v termínu, že jsme úspěšně kvalifikovali materiály u zákazníků a že výrobní linka na počátku tohoto roku přešla do standardního provozu. Investici v Egyptě i s odstupem času tedy hodnotím velmi pozitivně.

    Co se týče rozšíření závodu o novou výrobní linku, projekt investice v Egyptě byl od počátku postaven na předpokladu výstavby dvou výrobních linek. Investiční náklady na pořízení druhé linky by byly výrazně nižší než v případě linky první, jelikož veškerá infrastruktura pro obě linky byla pořízena v první fázi projektu. Druhá linka by také přinesla ekonomické benefity ve formě úspor jednotkových fixních nákladů. Z operativního a logistického hlediska je též velmi výhodné, pokud máte v jedné lokalitě více výrobních zařízení, protože výpadek jednoho můžete flexibilně nahradit druhým. Všechny tyto důvody nás vedou k přesvědčení, že druhá linka v Egyptě je potřeba. Finální rozhodnutí o výstavbě však bude záviset na více faktorech. Momentálně jsme ve vyčkávacím módu a rozhodnutí o případné nové lince padne nejdříve na přelomu roků 2014/2015. Reálná očekávání spuštění nové linky tedy nyní směřují spíše na druhou polovinu roku 2016.

    Investice v Egyptě nadále vnímáme jako první krok v realizaci strategie mezinárodní expanze, nicméně v tuto chvíli na stole není žádný konkrétní projekt.

  • ---
  • Otázka (Radek K., 9:13) -
    Dobrý den, byly hlavním důvodem hlubší než trhem předpokládané ztráty investice do nových kapacit, či kurzové rozdíly? Lze čekat, že náběh výroby v Egyptě pomůže firmě do zisku už letos? Díky za odpovědi
  • Odpověď (František Řezáč, 14:04) -

    Dobrý den, prvně bych chtěl poděkovat Patrii za pozvání k online rozhovoru. A nyní k otázkám.

    Na úrovni čistého zisku jsme ve čtvrtém čtvrtletí 2013 vykázali ztrátu ve výši 7,6 milionu EUR. Tato ztráta byla ovšem způsobena nerealizovanými kurzovými ztrátami z titulu přecenění rozvahových položek denominovaných v EUR. Výše nerealizovaných kurzových rozdílů závisí na vývoji kurzu české koruny vůči EUR a vývoji kurzu USD vůči EUR. Chtěl bych zdůraznit, že tyto kurzové rozdíly nemají vliv na peněžní toky a peněžní pozici společnosti s výjimkou dopadu na daňový základ a splatnou daň z příjmů právnických osob. Ve výsledku tedy tyto kurzové ztráty znamenají pro PEGAS nižší daňovou povinnost. Skutečný vývoj hospodaření společnosti nejlépe vyjadřuje ukazatel EBITDA a tuto položku používáme jako hlavní indikátor úspěšnosti firmy. Pro rok 2014 očekáváme nárůst ukazatele EBITDA ve výši 12 až 22 %. Největším faktorem tohoto růstu by měla být samozřejmě nová linka v Egyptě.

Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • Posilování kurzu CZK
    25.03.2014 13:51

    Dobrý den pane Řezáči, jaký dopad na finanční výsledek lze v příštích letech předpokládat, pokud by došlo k návratu kurzu k hladině 25 CZK/EUR. Děkuji a s pozdravem td
    Doucha
  •  
    25.03.2014 13:32

    Hezké odpoledne, kde vidíte největší růstový potenciál společnosti Pegas v příštích letech?
    Bob
  •  
    25.03.2014 13:30

    Dobrý den, jaký Váš názor na měnovou intervenci ČNB? A jak toto opatření ovlivnilo hospodaření Pegasu?
    Martin R.
  • Mít PEGAS, nebo raději nemít PEGAS a portfoliu
    25.03.2014 13:20

    Pane řediteli, jste jako František Dobrota? nebo spíše jako František Bakala.
    mamon
  • trendy
    25.03.2014 12:15

    Dobrý den pane řediteli, při pohledu na některé trendy v hospodaření v porovnání s růstem ceny akcie (k tomu gratuluji:) mi začíná chybět další růstový příběh. EBITDA marže za uplynulých 6 let klesá (viz: 28, 32, 24, 22,20,3, 19,4)- což hovoří o rostoucí konkurenci v odvětví. Neméně zajímavý je růst zásob, který dosáhl na konci roku 32,6mil (a dle Vás v 1Q dále porostou), -což samozřejmě vysvětlujete novou linkou v Egyptě, ale historicky při spouštění předchozích linek nedošlo nikdy k tak výraznému % narůstu stavu zásob. Na straně výroby tedy zřejmě nebude až takový problém (přesto půl roku hovoříte o postupném rozjezdu Egyptě a technickém dolaďování), jako spíše v konečných prodejích... Zadlužení nejste zrovna taky málo- (dluh větší než vlastní jmění). Klobouk dolů před odvahou expadovat, ale všechno má svou cenu, stejně jako akcie Pegas.
    1
  •  
    25.03.2014 11:58

    Dovolím si ještě následující dotaz: Uvažuje Pegas o vstupu do nějaké výrobní oblasti (segmentu odběratelů), které(mu) se dosud nevěnoval?
    JoN
  •  
    25.03.2014 10:59

    Ještě jednou dobrý den, mám tři dotazy: Mohl byste mi říci, jestli v příštím roce budete pokračovat v rozšiřování výrobního závodu v Egyptě? Jaké jsou další plány na investice? Například rozšíříte výrobu v ČR nebo půjdete cestou nějakých akvizic? Jaké firmy jsou Vašimi největšími konkurenty? Děkuji a přeji hodně úspěchů Vám i firmě Pegas
    Petr Novotný
  •  
    25.03.2014 10:57

    Dobrý den, v komentáři k výsledkům jsem si přečetl, že hodláte prosazovat progresivní dividendovou politiku. Ze současného celorok zisku 2013 však vychází i při 100% payoutu jen cca 15 centů na akcii (cca 4,25 Kč). Za předpokladu, že by byla divi stejná jako min. rok, bylo by nutné vyplatit mnohonásobně více, než firma vydělala. Můžete prosím sdělit, zdali bude dividenda silně omezena, či bude-li vyplacena ve očekávané výši, zdali toto neohrozí finanční pozici společnosti.
    studentxxx
  •  
    25.03.2014 10:50

    Zdravím vás, můžete potvrdit úplnou vyprodanost kapacity na letošní rok? Jaký podíl je vyprodán na rok 2015?
    Mach
  •  
    25.03.2014 10:48

    Můžete vymezit Vaše portfolio odběratelů, resp. alespoň zhruba jejich podíly na Vaší produkci?
    Jirka
  •  
    25.03.2014 10:32

    Dobrý den, jaký je Váš výhled růstu produkce firmy pro následující blizké roky? Jaká vidíte hlavní rizika pro expanzi?
    JoN
  •  
    25.03.2014 10:32

    Dobrý den, pro rok 2014 plánujete investice ve výši 12 mil. €. Jsou v této částce ještě nějaké investice spojené s linkou v Egyptě anebo jsou zde pouze běžné investice? O jaké běžné investice se jedná? Děkuji. Petr Novotný
    Petr Novotný
  •  
    25.03.2014 10:22

    Dobrý den, z finančních výsledků za rok 2013 vyplývá, že úrokové náklady společnosti byly 6 470 tis. €. Dlouhodobé bankovní úvěry ke konci roku 2013 činily 146 200 tis. € a krátkodobé bankovní úvěry 14 200 tis. €. Průměrná úroková sazba z čerpaných úvěrů pak vychází přes 4 %. V současném prostředí nízkých úrokových sazeb se mi zdá ta úroková sazba vysoká? Jste s ní spokojeni nebo se pokoušíte vyjednat lepší? Děkuji. Petr Novotný
    Petr Novotný
  •  
    25.03.2014 10:20

    Dobrý den, lze již celkově zhodnotit, zda na firmu měl/má nějaký (negativní) dopad útlum značky Huggies K-C, či zda plně kompenzujete/rostete s jinými zákazníky? Ptám se i proto, že ve Vašich výsledcích byl zmíněn příznivý růst podílu technologicky vyspělejších materiálů v hygieně a dětských plenách. Které segmenty produkce jsou pro Vás z pohledu potenciálu růstu ziskovosti nejatraktivnější? Děkuji
    JoN
  • Dividendova politika
    25.03.2014 9:42

    Pane Rezaci, Patrie optimisticky odhaduje, ze dividenda za rok 2013 nejen ze nepoklesne, ale dokonce vzroste pres signifikantni propadu cisteho zisku a zmenseni hotovosti na polovinu (konec 2013/konec 2013). Jaka je Vase dividendova strategie, ktera by potvrdila nebo vyvratila tento predpoklad? Prosim konkretni a specifickou odpoved.
    Frantisek Cekal
  •  
    25.03.2014 9:15

    Jak vnímáte nyní již trochu s odstupem investici v Egyptě? Je stále na stole možnost zavedení další výrobní linky v zemi, nebo se poohlížíte i po jiném trhu? Držím palce
    Mr. Fundament
  •  
    25.03.2014 9:13

    Dobrý den, byly hlavním důvodem hlubší než trhem předpokládané ztráty investice do nových kapacit, či kurzové rozdíly? Lze čekat, že náběh výroby v Egyptě pomůže firmě do zisku už letos? Díky za odpovědi
    Radek K.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů
01.05.2024 13:45
Amazon Web Services (AWS) letos dosáhne ročního obratu 100 m...více