Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini: Silné euro není pro eurozónu

Roubini: Silné euro není pro eurozónu

21.07.2011 15:38
Autor: IHNED.cz

Krize eurozóny vrcholí. Řecko je insolventní, dluhopisy Portugalska a Irska se pohybují v rizikovém pásmu. O přístup na trh by mohlo přijít i Španělsko, které má problém nejen s rozpočtem, ale nově také s politickou nestabilitou. Finančnímu tlaku nyní čelí i Itálie.

V příštím roce řecký veřejný dluh přesáhne 160 procent HDP a dále poroste. Záchrana (Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou centrální bankou a Evropským mechanismem finanční stability) je extrémně nákladná a vzhledem k odporu voličů politicky téměř nemožná. Francouzský návrh, aby banky dobrovolně převedly půjčky na nové, s delší splatností, končí fiaskem: Řekové by v takovém případě museli platit vysoké úroky.

Odkup dluhu by zase znamenal rozsáhlé mrhání veřejnými prostředky, protože hodnota dluhu při odkupech narůstá, což prospívá věřitelům, ne však dlužníkovi. Jediným rozumným řešením je proto tržníale nátlaková - restrukturalizace celého řeckého dluhu. Jak na to, aniž by oddlužení vedlo k rozsáhlým ztrátám řeckých a zahraničních bank, které vlastní řecký dluh?

Inspirace v rozvojovém světě

Odpověď lze najít v podobných příkladech z minulosti. V Uruguayi, Pákistánu, na Ukrajině a dalších zemích měla výměna starého dluhu za nový tři rysy: nominální hodnota zůstala zachována, doba splatnosti se protáhla na 20-30 let a úročení odpovídalo předkrizovému stavu. Řecku by to pomohlo - už jen prodloužením splatnosti by vyřešilo jak refinancování, tak i samotnou cenu dluhu, která by kvůli inflaci reálně klesala. Toto řešení by prospělo i bankám - díky stoprocentní nominální hodnotě by nemusely přeceňovat portfolia, takže by nehrozila finanční nákaza. Ratingové agentury by sice krátkodobě snížily svá hodnocení, ale dva až tři týdny dočasného poklesu ratingu by ECB i věřitelské banky přežily.

Proti takové výměně by namítal jen málokdo. Podle dosavadních zkušeností by většina investorů, kteří drží obligace až do splatnosti, náhradní dluhopisy přijala. Investoři, kteří obchodují podle aktuálních cen, by naopak vzali diskontovaný (tedy s nižší nominální hodnotou) dluhopis, ale s větším kuponem. I to je alternativa prověřená z minulosti.

Peníze bankám, ne Řecku

Finanční nákaze by pak zabránilo zavedení celoevropského plánu rekapitalizace bank eurozóny. V praxi by peníze z veřejných zdrojů, jako je například EFSF, neměly jít na podporu Řecka, ale k posílení kapitálu tamních bank a také finančních ústavů Irska, Španělska, Portugalska, Itálie, a dokonce i Německa a Belgie. ECB také musí pokračovat v neomezených dodávkách likvidity bankovnímu systému. To vše ale neznamená, že by země v problémech - především Itálie a Španělsko - nemusely pokračovat ve fiskální dietě a strukturálních reformách.

Eurozóna také potřebuje jasnou politickou strategii vedoucí k obnovení hospodářského růstu na periferii. Bez něj veškerá úsporná opatření a reformy přinesou jen sociální neklid a trvalou hrozbu politické protireakce, aniž by došlo k obnovení udržitelnosti dluhu. ECB by proto neměla zvyšovat úrokové sazby. Hospodářská strategie eurozóny by (částečně prostřednictvím uvolněnější měnové politiky) měla směřovat k oslabení hodnoty eura a k obnovení konkurenceschopnosti periferních zemí. Německo by naopak mělo odložit plán úsporných opatření, protože mohutná fiskální brzda je to poslední, co nyní eurozóna potřebuje.

Další text Současný přístup eurozóny, který je charakterizován postojem "nějak se protlučeme", vede k nerovnováze. Odsouvání problémů do budoucnosti a sypání peněz do černých děr nic nevyřeší. Buď se eurozóna posune k silnější ekonomické, fiskální a politické integraci a politice, která povede k růstu a obnovení konkurenceschopnosti včetně řízené restrukturalizace dluhů a slabšího eura, nebo se dočká neřízených úpadků, bankovních krizí a rozpadu měnové unie.

Autor je předsedou Roubini Global Economics a profesorem ekonomie na Newyorské univerzitě

iHNed

Související články na IHNED.cz

Wolfgang Münchau: Itálie by si měla připravit plán D: bankrot. Eurozóna má šanci padesát na padesát

Roubini: Znatelná ztráta rychlosti

Pokud summit zkrachuje, zaplatí za to celá světová ekonomika, tvrdí Barroso


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m