Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros: Současná krize překračuje pád Lehman Brothers, dění na evropských bankách včetně SocGen varováním

Soros: Současná krize překračuje pád Lehman Brothers, dění na evropských bankách včetně SocGen varováním

07.09.2011 17:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Vedle USA si i Evropané bezesporu pamatují na pád Lehman Brothers. Jejich panickou hrůzou je, že dluhová krize strhne jednu z velkých evropských bank a založí paniku na finančních trzích, která svým rozsahem Lehman Brothers překoná. Právě proto vynakládají evropští politici miliardy eur na prevenci, aby se tak nestalo. „Tato krize má potenciál rozvinout se mnohem hůře, než kam sahaly v roce 2008 dopady pádu Lehman Brothers,“ míní investor George Soros. Za největší Achillovu patu přitom označuje chybějící autoritu Evropy, která by finanční či bankovní krizi uřídila.

Akcie evropských bank jsou nyní na svých minimech od března roku 2009, kdy se trhy začaly zotavovat z finanční krize 2008. Včera byly k vidění další poklesy akcií na obou stranách Atlantiku o procento a evropských bank o více jak 5 procent. Následovaly hluboké propady předchozího týdne. Americké banky ve snaze izolovat se od epicentra omezují své vztahy s evropskými bankami. Zdráhají se běžných krátkodobých půjček, stornují vzájemný byznys. Podobný odliv prostředků ze strany bank, hedge fondů a dalších předcházel kolapsu Lehman Brothers.

Americké money market fondy, které dlouho sloužily jako spolehlivý zdroj financování evropských bank (zejména jejich amerických a dolarových operací), své expozice výrazně omezily, nejprve v Itálii a Španělsku, nyní také ve Francii. Evropské banky se tak mimo jiné stěží dostávají k americkým dolarům a jejich tamní byznys chřadne. Desítka největších amerických fondů v červenci omezila expozici vůči evropským bankám o 9 procent či 30 miliard dolarů, po poklesu o 20 procent v červnu, vyplývá z dat Institutu pro mezinárodní finance. Na konci 2Q11 JPMorgan vykázala celkovou expozici francouzským bankám 49 mld. USD, Citigroup 44 mld. USD, Bank of America 20 mld. USD. Právě francouzské banky mají největší expozice vládnímu dluhu PIIGS. Akcie Societe Generale, matky tuzemské Komerční banky, či BNP Paribas nadále padají přes zákaz short-sellingu. Zatímco včera uzavíraly akcie SocGen pod 19 eury, tři měsíce zpět stály přes 40 eur. V úterý největší španělská spořitelna Caja de Ahorros del Mediterráneo oznámila nárůst špatných úvěrů na 19 procent z 9 procent na konci roku 2010.

Investoři napětí vnímají, hledají safe haven instrumenty a uchylují se do amerických pokladničních poukázek a dluhopisů, na kterých dále klesají výnosy (dvouleté na nové minimum 1,9 %).

O tom, zda se run na evropské banky zastaví, musejí rozhodnout politici v příštích týdnech. Dnes německý ústavní soud posvětil pomoc eurozóny zadluženým zemím, němečtí politici včetně kancléřky ale začínají připouštět bankrot Řecka, Nizozemí vymýšlí mechanismus odchodu z eurozóny a Finové trvají na kolaterálu… Pokud snaha zchladit trhy neklapne, nastoupí řada dalších opatření ECB. Ta již koná: nakoupila vysoké objemy italských a španělských dluhopisů a to právě těch, které byly v držení evropských bank, kterým tak umožnila doplnit hotovost.

Od problémů okrajových zemí EU se obavy přesunuly ke klíčovým finančním ústavům ve Francii i Německu. Ty jsou ale už klíčové pro stabilitu globálního finančního systému včetně Spojených států. „Globální bankovní sektor je nahlodán na vícero frontách a situace se stále zhoršuje,“ uvádí stratég UBS Philip Finch. V případě, že dluhovou krizí zasažené země nesplatí své dluhy, dluhopisy v držení evropských bank propadnou na hodnotě. Výsledkem je „Déja vu 2008“: banky si opět navzájem nepůjčují: „Jestli se sentiment ještě zhorší, dočkáme se runu na depozita a toho se opravdu velmi obávám,“ uvádí Finch z UBS. Evropské banky podle něho potřebují doplnit kapitál o nejméně 150 miliard eur a to v případě, že neutrpí velké ztráty z vládních dluhopisů. Mimo trh to v tuto chvíli takřka nelze, na stlačeném akciovém trhu také ne, neboť IPO ve stávající situaci by ještě více znehodnotilo hodnotu existujících akcií.

Odpor Evropy k podstatnému a rychlému navýšení kapitálu bankovního sektoru je podle části ekonomů nyní největší hrozbou a může vyprovokovat rozšíření do vážné finanční krize. Podle šéfa CEPS Daniela Grose se měnové autority ve Spojených státech a za Evropu ve Velké Británii „vyčerpaly“ na zchlazení trhů v roce 2008. Hrály klíčovou roli v dodávkách nového kapitálu. Ten teď leží u bank a nestačí. Rekapitalizovat by je (znovu) dále měly zřejmě evropské vlády, jenže není z čeho. Nebezpečí si je vědom i Fed a FDIC. Na jaře a nově v létě urgoval americké banky, aby mu předložily plán, jak jsou schopny se vyrovnat se zátěžovým scénářem. Jedním z parametrů stress testu byl kolaps akciového trhu ve stylu finanční krize roku 2008.

(Zdroj: CNBC, NYT, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university