Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komodity jako indikátor: Globální ekonomika zpomaluje, Evropa na hraně recese

Komodity jako indikátor: Globální ekonomika zpomaluje, Evropa na hraně recese

27.09.2011 11:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Množí se důkazy zpomalování globální ekonomiky. Přestože na další recesi to stále nevypadá, můžeme se tímto směrem pohybovat. Na svém blogu to uvedl Ed Yardeni. Jeho oblíbeným indikátorem globální ekonomické aktivity je komoditní index CRB Raw Industrials, jehož vývoj se mu nelíbí. Index se totiž minulý týden propadl o 4,3 %, v čele propadu stály průmyslové kovy. Jeho hodnota se však stále nachází 3,4 % nad úrovní předchozího cyklického maxima dosaženého v dubnu 2008 a 17,3 % nad minimem dosaženým v únoru minulého roku. Tam podle Yardeniho pravděpodobně najde úroveň podpory. Graf ukazuje vývoj indexů CRB Raw Industrials a S&P 500 Transportation Index, mezi nimiž panuje vysoká korelace:

rec

Zatímco Yardeni má obavy z vývoje cen komodit a globální ekonomiky, Gavyn Davies na svém blogu píše, že eurozóna již stojí na pokraji recese:

Evropská dluhová krize nyní představuje ten nejpalčivější problém světové ekonomiky. Minulý týden se objevily neklamné známky toho, že krize finanční se mění na ekonomickou. Hodnoty PMI klesly v eurozóně pod hodnotu 50 a spotřebitelská důvěra se prudce propadla. Průzkumy sice nadále ukazují, že ve třetím čtvrtletí by růst HDP měl dosáhnout 0,3 %, předstihové komponenty dat ale naznačují, že ve čtvrtém čtvrtletí hrozí negativní růst. Recese v Evropě by pak porušila tradici, v jejímž rámci přichází pokles evropské ekonomiky několik čtvrtletí po poklesu v USA.

Co způsobilo pokles aktivity v eurozóně? Vždyť ceny ropy klesají a finanční podmínky se téměř nezměnily, přestože došlo z dnešního pohledu k mylnému zvýšení sazeb o 50 bazických bodů Evropskou centrální bankou. Jedním z důvodů je fiskální utahování, které dosáhlo asi 2 % HDP a které znamená varování pro Spojené státy. Hlavní roli ale jednoznačně hraje „krize kompetence“, která doprovází krizi dluhovou.

Zprávy z médií naznačují, že Německo s Francií se už probouzejí. Možná budou tyto země ochotny přistoupit k dramatičtějším krokům než v minulosti. Mezi ně může patřit větší default Řecka, při němž by soukromý sektor nesl velkou část ztrát. Následně by bylo třeba navýšit kapitál bankám a v rámci prevence proti šíření nákazy nakupovat italské a španělské dluhopisy. Nicméně se nezdá, že by Německo bylo ochotno navýšit prostředky EFSF.

Zůstává tak možnost použití rozvahy ECB tak, jak minulý týden navrhoval Tim Geithner. ECB by mohla nově vytvořenému záchrannému fondu EFSF poskytnout půjčky. Tento fond by pak mohl nakupovat dluhopisy v mnohem větším objemu; proti ztrátám by ECB byla kryta vlastním jměním fondu, které by poskytly země eurozóny. Pokud by vlastní jmění krylo ztráty až do výše čtvrtiny hodnoty dluhopisů, fond by mohl disponovat prostředky až ve výši 2 bilionů eur, což by bylo více než dostatečné. Stále je tu ale potenciál budoucích fiskálních transferů, i když by byly velice maskované. A ECB by poskytla svou rozvahu pro nákup vládních dluhopisů, což by se velmi blížilo přímé monetizaci fiskálních deficitů. A to prezident Bundesbanky Weidmann minulý týden jednoznačně odmítl. Doposud tedy v podstatě nic nenaznačuje, že by Německo takové řešení zvažovalo.

(Zdroj: Blogy Eda Yardeniho a Gavyna Daviese)


Váš názor
  • Kouzelně zmanipulovaný graf
    28.09.2011 12:09

    V grafu je např. použit obskurní "raw industrial" CRB index - to je 13 bezvýznamných komodit, jako např. juta, lůj, usně, kalafuna, apod. Druhý index je rozšířen o 6 zemí, navíc oba grafy mají jinou bázi, 1967 versus 2005. A když se podíváme na tyto grafy z jiných zdrojů, nejen že vypadají jinak, ale korelace mezi nimi je pouze velmi matná a to ještě jen v posledních 5ti letech, jinak je spíš opačná. Vývody, které autor následně vyvozuje, jsou naprosté slátaniny. Ale Patria zřejmě bez rozmýšlení přeloží a přetiskne každou blbost, která hraje do scénáře jejích makléřů.
    Dan
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.