Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa údajně připravuje koordinovanou pomoc bankám, burzy silně rostou

Evropa údajně připravuje koordinovanou pomoc bankám, burzy silně rostou

05.10.2011 9:07, aktualizováno: 5.10. 13:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministři financí Evropské unie se shodli, že banky v regionu potřebují urgentně další pomocná opatření a nyní zkoumají možné cesty, jak koordinovanou pomoc provést. Tuto informaci přinesl včera deník Financial Times a spustil tak na trzích vlnu optimismu – ztráty v zisky obrátila v poslední půlhodině Wall Street a podobně dnes reagují i evropské trhy, které otevřely s více než 2,5% zisky.

Dělo se tak i přes to, že žádné konkrétní detaily plánu pro bankovní sektor známy nejsou. Burzy také po první hodině obchodování část zisků opět odevzdaly. Podle deníku existuje pouze přiznání euroskupiny, že dosud neučinila dost pro to, aby přesvědčila finanční trhy, že banky přestojí dluhovou krizi v Evropě.

„Existuje stále více sdílený názor, že potřebuje sladěný, koordinovaný přístup, protože mnoho součástí probíhá na úrovni členských států. Je zde pocit urgence mezi ministry, musíme se pohnout dál“ uvedl včera pro Financial Times eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn.

“Kapitálová pozice evropských bank musí být posílena, aby poskytovala další bezpečnostní marže a snižovala tak nejistotu,“ uvedl pro deník Rehn s tím, že by opatření pro posílení bilancí bank měla být vnímána jako nedílná součást srozumitelné strategie Evropské unie k obnovení důvěry, které je nutné pro překonání krize.

Mluvčího Oliho Rehna po poledni doplnil, že eurokomisař v rozhovoru pro FT nemluvil o žádné hotové pomoci pro evropské banky, pouze iniciativě a pokračujících jednáních a žádal celoevropský přístup. Šéf evropské divize MMF Antonio Borges také následně potvrdil, že není žádným tajemstvím, že celá EU a EK společně tvoří plán pro navýšení veřejné podpory pro evropské banky.

Také německý ministr financí Wolfgang Schäuble podle Financial Times včera na tiskové konferenci připustil, že by Berlín mohl v případě nutnosti reaktivovat svůj mechanismus pro rekapitalizaci domácích bank, který fungoval při poslední krizi od roku 2008. Dosud přitom členě německé vlády odmítal s tím, že nic takového není na pořadu dne. „Všichni se shodují, že velkou starostí současnosti je, aby znepokojivý vývoj na finančních trzích nepřerostl do bankovní krize,“ uvedl Schäuble.

Vlády Francie a Belgie dnes slíbily garantovat refinanční úvěry bankovního ústavu Dexia (1,1 EUR, 9,13%), který se kvůli řecké dluhové krizi dostal jako první banka v Evropě do vážných potíží. Evropský bankovní úřad (EBA) se bude dnes problémy Dexie zabývat. EBA chce zabránit šíření problémů na další banky, což by mohlo být potenciálně nebezpečné pro celý bankovní sektor. "Je to zásadní problém, který se může rozšířit z Dexie na další banky. Proto je důležité, aby se to vyřešilo. Čím dřív to bude, tím lépe," sdělil Enria. Správní rada Dexie v pondělí večer svolala mimořádnou poradu, na které dohodla, že vyčistí bilanci banky. Ústav má v portfoliu značný objem řeckých státních dluhopisů.

Pokračují ale i další politická jednání v eurozóně. Do Bruselu dnes zavítá německá kancléřka Angela Merkelová, která se zúčastní jednání s Evropskou komisí a europoslanci kvůli řešení dluhové krize.

Již na konci září finanční trhy začaly skládat možnou mozaiku koordinované pomoci bankám a směrem k utlumení dluhové krize v eurozóně. Tu zdroje finančních médií rýsují ze třech směrů. Základním a dlouho debatovaným stavebním kamenem je Evropský fond finanční stability (EFSF). Jeho určení je ale primárně jako pomocná ruka dluhovou krizí zasaženým ekonomikám. Podpořeny z něj již byly Irsko, Portugalsko a Řecko, očekává se, že Řecko z něj dostane dalších 100 miliard eur. Pokud se tak stane, ve fondu zůstane méně jak 300 miliard eur a na pomoc bankám ani rozsahem stačit nebude.

Diskuse tak nahrávají myšlence jiného nového fondu. Ten se podle indicií rodí kolem Evropské investiční banky. Zdroje CNBC dedukují vznik zvláštního fondu, vybaveného počátečním kapitálem, z jehož zdrojů by byly financovány právě rekapitalizace bank, tedy blízko vzoru amerického TARP. Spekulacím v tomto směru nahrávají vyjádření německého ministra financí Schäubleho, španělské kolegyně Salgadové nebo mluvčího německé vlády Seiberta, že v rámci EFSF se budou navyšovat pouze kompetence, ale nikoli zdroje v rozsahu 440 mld. eur.

Třetím stavebním kamenem pak má být měnová politika a nástroje ECB. Oficiální zdroj z centrální banky pro Bloomberg uvedl, že na říjnovém měnovém jednání bude na programu úvaha o a) novém nástroji poskytujícím dlouhodobější (12měsíční) likviditu bankovnímu sektoru b) odkupy krytých dluhopisů (hypotékami a dluhem veřejného sektoru, tedy od koho – zejména bank) c) snížení úrokových sazeb (více v článku zde).

(Zdroj: Financial Times, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • Bankovní verbež
    05.10.2011 10:52

    Celé je to o bankovní verbeži, která nepřebírá žádnou zodpovědnost a o státech, které živí aparát na dluh. U nás tuším 5000,- Kč každou sekundu. Virtuální svět peněz, které si půjčuji od někoho, kdo je vlastně ani nemá. Že to padne na držku je jen dobře, chtělo by to ale systémovou změnu - které se stejně nedočkáme, alespoň určitě ne v naší ubrečené západní civilizaci - jejiž předkové se určitě otáčejí v hrobě, kam jsme to dostali.
    Carlos
    • Re: Bankovní verbež
      05.10.2011 11:25

      je to privatizace ztrát, horší než Konsolidační agentura, protože mnohé ústavy jsou zcela soukromé. Je-li třeba kapitalizace bank, nechť ty upíší nové akcie, a tím kapitál získají. Výkup bezcenných papírků za plné, to je tunel veřejných prostředků.
      vecnejLoser
      •  
        05.10.2011 11:44

        Smůla je, že tuto galaktickou zlodějnu národy Evropy nejsou schopny chápat. Mám neblahý pocit, že tzv. Klausův model v 90 letech byl zkušební balónek. Po jeho aplikaci v ČR k takovému modelu přikročila později i EU.
        Jesse
  •  
    05.10.2011 10:47

    já jenom nechápu s čím EU přijde. Jestli chtějí státy nalít peníze do fondů, aby pomohli jiným zadluženějším státům, tak to bude vytloukání klínu klínem. Jestli si na to třeba SK bude muset půjčit, zvýší zadluženost na cca 70% HDP. To najednou nebude nikomu vadit, že začne porušovat Mastrichtská kritétia? Nebo bude platit pokutu? Když rekapitalizují banky přes bad bank, kde vezmou státy peníze na odkup špatných aktiv? Jak by pomohlo QE3 Evropě? Něco tady smrdí ve státě evropském.
    vikeza
    •  
      05.10.2011 10:50

      Trichet s Merkelkou už postavili na Marsu tiskárnu na peníze :-))
      Jesse
  • že se něco musí podpořit
    05.10.2011 10:33

    to umí říct každý osel na tribuně za mikrofonem. Až udělají onen zázrak a napumpují za krachujících bank peníze třeba z Marsu, pak tomu budu věřit. Do té doby mě pindy politiků nezajímají.
    Jesse
    • Re: že se něco musí podpořit
      05.10.2011 10:38

      apotom co řeknou na nekalou soutěž žalobci když jsme v EU tak poctiví :DDD
      Deny:-)
      •  
        05.10.2011 10:48

        Myslíš pobočky amerických bank, že spustí arbitráže proti EU za ušlou dotaci?:-)) Velmi zajímavé, véééélmi zajímavé :-)))
        Jesse
  • CHystají
    05.10.2011 10:21

    to je to správné slovo a všichni o tom už dávno ví jen bylo něčím potřeba tu vlnu ohodnotit a jestli se chystají tak víme jak je EU pružná na pětiletky :DDDD takže klídek ital menší rait. řek stávkuje atd.
    Deny:-)
  • CHystají
    05.10.2011 10:21

    to je to správné slovo a všichni o tom už dávno ví jen bylo něčím potřeba tu vlnu ohodnotit a jestli se chystají tak víme jak je EU pružná na pětiletky :DDDD takže klídek ital menší rait. řek stávkuje atd.
    Deny:-)
  • Je tady jeden
    05.10.2011 10:18

    zásadní rozdíl. V USA pomáhala centrální americká banka americkým soukromým bankám. V Evropě by měla ECB pomoci soukromým evropským bankám ? Ne ne. To bude pomoc německým, francouzským, španělským, italským atd. bankám. Tedy svár komu kolik a za jakých podmínek se teprve rozhoří.
    jarom
  •  
    05.10.2011 10:15

    Trhy se teď chytají i stébla. Je vidět, že trh začíná reagovat hystericky. Co bude, až si trh uvědomí, že sanace bank budou provádět státy, které potřebují sami sanovat? Je to jen takové prodlužování agónie, kdy u pacienta nastala klinická smrt a všichni kolem se tváří, že zítra půjdou společně na fotbal. Někde jsem četl, že jsme s námahou odstranili komunismus ze světa a hle, důvody proč vznikl jsou opět tady. Je to sice značně zjednodušené tvrzení, nicméně začíná mě opět nepříjemně mrazit v zádech. Ó tempora, ó mores! Možná začne být opět aktuální fórek : "Ty užé gavaril s Léninom?" - "Da! Va Smólnom!"
    DeGuise
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university