Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Cesta k triumfu a cesta k bolesti

Krugman: Cesta k triumfu a cesta k bolesti

03.11.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve Spojených státech i v Evropě napáchala obrovské škody doktrína, která říká, že v důsledku finanční krize se musí zachraňovat banky a náklady této pomoci musí platit veřejnost. Tato doktrína byla proklamována s tím, že neexistuje žádná alternativa - že záchrana bank a následné snižování vládních výdajů jsou nezbytné pro uklidnění finančních trhů. K tomu se přidalo tvrzení, že fiskální utahování dokonce začne vytvářet pracovní místa - zvýší důvěru spotřebitelů a podniků, což se projeví jejich vyššími výdaji, které více než vyváží snížené vládní výdaje.

Uvedená doktrína se stala velmi vlivnou, drželi se jí republikáni v USA i ECB. Nyní již vidíme její důsledky a není to pěkný obrázek. Řecko je utahováním dotlačeno do neustále se prohlubujícího poklesu. Britská ekonomika kvůli němu stagnuje a důvěra v této zemi klesá, namísto toho, aby rostla. A Lotyšsko, které bývá dáváno za příklad, sice snížilo deficity, ovšem za cenu 16% nezaměstnanosti. Jeho ekonomika sice roste, ale stále zůstává o 18 % menší než před krizí. Pomoc bankám a trestání pracujících tak receptem na prosperitu není. Existuje ale vůbec nějaká alternativa?

Island byl považován za příklad naprosté katastrofy. Jeho šílení bankéři zemi zadlužili a zdálo se, že se nachází v neřešitelné situaci. Stala se ale zajímavá věc. Zoufalství této země jí zabránilo vydat se konvenční cestou. A tak když každý zachraňoval banky, na Islandu banky bankrotovaly a posilovala se záchranná sociální síť. A když se všichni snažili uklidnit mezinárodní investory, Island zavedl přechodná omezení toku kapitálu. Nyní je jasné, že se nevyhnul velkým ekonomickým škodám a velkému poklesu životního standardu. Podařilo se však omezit nárůst nezaměstnanosti a utrpení těch nejzranitelnějších. „Mohlo to být mnohem horší,“ - to není sice zrovna nejpoutavější slogan. Jenomže v situaci, kdy hrozí katastrofa, je to triumf.

Uvedené je výtahem z „The Path Not Taken“ od Paula Krugmana.

(Zdroj: NYTimes)


Váš názor
  • Velký objevitel Krugman
    03.11.2011 10:34

    Ještě před několika dny jsem se od Krugmana dočetli, že je třeba uklidnit trhy, rekapitalizovat banky a uvolnit měnovou restrikci, ať to stojí, co to stojí. Nezaměstnanost vůbec koreluje s mnoha jinými faktory než jen s finanční krizí. Mimojiné s krizí hospodářskou a s globálním zaostáváním efektivnosti kdysi vyspělých zemí za Čínou aspol.. O tom, že pracující berou příliš mnoho peněz a jiných transferů za příliš málo práce a že deficiti veřejných rozpočtů nejsou dlouhodobě udržitelné, nám Krugman ještě nevyprávěl.
  • Island jako vzor
    03.11.2011 9:44

    Nechat padnout banky v izolované minizemičce jako je Island je zajisté něco jiného, než nechat padnout banky v Itálii (nebo jen jedinou). Krugman je zastánce Keynesova Ponzi schématu a proto stále mele svou. Já bych byl taky rád kdyby fungovalo to co říká ale jsem profesně zatížený a pořád věřím , že MÁ DÁTI - DAL funguje. Krugmanové mluví jen o MÁ DÁTI ale co je zatím DAL takticky mlčí (nebo vůbec netuší?).V této hře jde hlavně o to , kdo bude na straně DAL. Nebude to ani MMF, ECB, EFSF a já nevím jak se ty instituce všechny jmenují. To jsou jen instituce, které generují virtuální ničím nepodložené papírky (bankovky), kterým někteří lidé věří, že mají hodnotu. Neustálé generování těchto bezcenných papírků podporuje vznik nejrůznějších bublin na aktivech a ožebračuje hloupé střádaly, kteří věří , že jejich papírky budou mít stejnou hodnotu za 2,5,10 let. Nebudou. Tam je třeba hledat to DAL.
    nugisek
    • Re: Island jako vzor
      03.11.2011 10:03

      Dát Nobelovu cenu za ekonomii keynesianci je jako dát Nobelovu cenu za fyziku zastánci placatosti země.
      Hans
  • naopak,
    03.11.2011 9:10

    članek je velmi dobry jeden z mala ktery mluvi o Islandu. Proč myslíte že téma Islandu je umyslně zamlčováno? Není to náhodou tím, že řešení je prostě nechat banky krachnou a přestat uplatňovat ideu kapitalizace zisku a socializace ztrát?
    swen
    • Re: naopak,
      03.11.2011 10:37

      To by jistě bylo to nejlepší, pokud by potom veřejný rozpočet nemusel vyplácet vkladatelům ze svého vklady v plné výši. Ale určitěš by bylo lepší zaplatit si navzájem vklady z daní než dotovat dále bankovní kolosy. Mají totiž neovladatelnou manažerskou i vlastnickou strukturu a vpodstatě nenesou žádné riziko.
      Pracovitý Prosecký
    • Re: naopak,
      03.11.2011 9:59

      Krugman už dokonce i lže. Žádná islandská banka nevyhlásila bankrot, vláda Islandu prostě banky zabavila a všem zahraničním vkladatelům zapřela jejich vklady.
      Hans
  • Folklorni Krugman
    03.11.2011 9:01

    Prvni odstavec vypadal celkem rozumně, tak jsem si začal říkat, že Krugman možná prozřel. Zbytek je folklor. Rozhazovat peníze na všechny strany a ono to nějak poroste, takže průšvih je odložen. No a po nás potopa. Cožpak ten člověk nevidí, co za škody napáchalo desetiletí neustálé fiskální stimulace (hlavně v USA)? Některým lidem by se měl zakázat přístup do médií a nebo shrnout škody, které jejich bláboly napáchaly a nechat jim je uhradit :-(.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university