Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brusel navrhuje zavedení eurobondů a posílení dohledu nad národními rozpočty, spíš ale jen startuje diskusi...

Brusel navrhuje zavedení eurobondů a posílení dohledu nad národními rozpočty, spíš ale jen startuje diskusi...

23.11.2011 13:34, aktualizováno: 23.11. 14:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská komise chce v reakci na dluhovou krizi znovu dostat do popředí debatu o možnosti vydávat celou eurozónou garantované dluhopisy a dále zpřísnit rozpočtový dohled nad státy eurozóny. Návrhy na zavedení společné emise eurobondů pro snížení bobtnajících nákladů slabších zemí eurozóny na financování svého zadlužení padly hned tři, ale dva z nich vyžadují časově náročnější změny smluv. Zatímco pro přísnější dohled nad rozpočtovou politikou Komise rovnou navrhla možné legislativní změny, návrhy na zavedení společného dluhopisu mají podle ní pouze „rozpoutat debatu“.

Nejrychlejší z možností zavedení eurobondů, jelikož nevyžaduje změny smluv EU, navrhuje částečné nahrazení národních emisí dluhopisů společnými emisemi díky „několika garancím, ale nikoliv společným“. Komise však sama uvádí, že tento přístup by měl na finanční trhy i stabilitu a integraci eurozóny pravděpodobně jen omezený vliv. Další dvě navrhované možnosti počítají s částečnou až úplnou náhradou národních emisí společným eurobondem. Neobejdou se však bez nutnosti upravit zakládací smlouvu a za podmínku pro případné zavedení eurobondů je označováno zpřísnění rozpočtové disciplíny.

"Společné vydávání stabilizačních dluhopisů (eurobondy) má významné možné přínosy," uvedla EK v materiálu, jenž má sloužit jako podklad k diskusi o případné budoucnosti eurobondů. Analýzy situace podle EK ukázaly, že by správně nastavené eurobondy mohly pomoci rychle zmírnit současnou dluhovou krizi, a to i přesto, že jejich zavedení může trvat nějakou dobu. Už samotný plán na jejich zavedení by měl vliv na trhy. Jejich existence by do budoucna posílila finanční systém eurozóny, a tím stabilitu, stejně jako měnovou politiku. 

Proti eurobondům se stále ostře staví Německo, které se bojí, že by slabší země eurozóny využívaly nízkých úroků vzešlých ze společných garancí k zalátání děr v rozpočtu a opadne tlak na stabilizaci národních rozpočtů. Německu však škodí i nečinnost evropských politických špiček, což se projevilo i na dnešním neúspěchu emise německých vládních dluhopisů.

Země eurozóny by měly na základě dnes představených plánů dávat předem návrh svého rozpočtu do Bruselu. Ten by mohl následně požadovat změny ještě před jeho schválením v národním parlamentu. Návrhy rozpočtů by podle Bruselu také měly být založeny na odhadech vývoje ekonomiky od nezávislých subjektů. Státy, s nimiž už Brusel vede procedury pro porušení právy kvůli nedodržování rozpočtových pravidel, by musely komisi pravidelně informovat, jaké kroky ke zlepšení situace plánují a dělají, a to i během přípravy rozpočtu.

Největší dozor by pak byl nad státy, které už požádaly partnery o pomoc (v současnosti Řecko, Portugalsko a Irsko), i zeměmi s vážnými riziky finanční nestability. Ty by byly pod dozorem komise a Evropské centrální banky. Eurozóna by po varování od Bruselu mohla státům doporučit, aby požádaly o finanční pomoc a vypracovaly reformní programy. Nová opatření, budou-li schválena členskými státy a Evropským parlamentem. Nová pravidla by dále zpřísnila pravidla, která unie schválila teprve nedávno. Tyto "starší" podmínky, které by měly začít platit od půlky prosince, umožňují snazší sankcionování "rozpočtových hříšníků" - tedy zemí, které neplní rozpočtová kritéria.

Mezi ně patří třeba nejvýše tříprocentní výše schodku rozpočtu či zadlužení maximálně 60 procent HDP dané země. Nyní je ale splňuje jen několik států, většina, včetně ČR, přinejmenším některé z nich překročila. Brusel s několika státy tak vede procedury pro porušení unijního práva a eurokomisař Olli Rehn nedávno pohrozil, že možnost rychlejšího uvalení sankcí začne využívat od první možné chvíle. Například Belgii, která by mohla přijít na řadu mezi prvními, hrozí pokuta až 700 milionů eur.

"Náš hospodářský výhled na rok 2012 je daleko horší, než dříve. Je tu mnoho rizik. Je třeba, abychom vše dělali kolektivně a plnili kolektivně své závazky. Členské státy Evropské unie budou mít za úkol plnit pět priorit," uvedl na tiskové konferenci v Bruselu šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Barroso dále řekl, že návrat k hospodářskému růstu by měl vést přes zavedení strukturálních reforem a vetší integraci zemí eurozóny.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m