Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo s Francií chystají „vlastní“ smlouvu o EU nebo i užší eurozóně, na pomalé procedury už nespoléhají

Německo s Francií chystají „vlastní“ smlouvu o EU nebo i užší eurozóně, na pomalé procedury už nespoléhají

28.11.2011 15:19, aktualizováno: 28.11. 15:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Německo a Francie pracují společně na návrhu změn zakládacích smluv Evropské unie (EU), potvrdil mluvčí německé vlády. "Jsme přesvědčeni, že to je správná politická odpověď na dluhovou krizi," prohlásil Steffen Seibert s tím, že obě země se snaží přijít s novými pravidly spíše ve zvládnutelném než neuspěchaném čase.

Již o víkendu se objevily informace, že Německo a Francie hledají radikální metody k zajištění hlubší a rychlejší fiskální integrace mezi zeměmi eurozóny s vědomím, že se jim nejspíše nepodaří k těmto změnám získat dostatečně širokou podporu (viz také tento článek).

Původním plánem Německa bylo zajistit dohodu mezi všemi 27 členskými zeměmi Evropské unie, která by změnila zakládací smlouvy do konce roku 2012. Podle těchto pravidel by se zvýšila kontrola rozpočtů 17 zemí eurozóny, což by mělo pomoci v boji proti dluhové krizi.

Po setkáních s představiteli Evropské unie však německá kancléřka Angela Merkelová i francouzský prezident Nicolas Sarkozy zjistili, že dosažení dohody mezi všemi 27 členskými zeměmi bude zřejmě nemožné, a i kdyby bylo, trvalo by nejméně rok, než by byly potřebné změny přijaty. Země, které se ocitly pod palbou finančních trhů, tedy Španělsko, Itálie a nyní i Francie, potřebují řešení spíše v řádu týdnů.

Z tohoto důvodu, jak samy uvádějí, nyní Francie spolu s Německem hledají takové řešení, jehož by se mohlo dosáhnout pouhými mezistátními dohodami. „Cílem je vytvoření unie stability pro země s jednotnou měnou a na ní se soustředit," prohlásil německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve vysílání televizní stanice ARD.

Je však zřejmé, že získat podporu všech zemí, a to ať na úrovni Evropské unie, či na úrovni eurozóny, bude obtížné. Na stole je proto také další z variant, která bezpochyby dráždí nejvíce: vytvoření samostatné dohody mimo smlouvu o Evropské unii. Nová dohoda by pak sdružila klíčových osm až deset ekonomik z nynější eurozóny.

Některé další země eurozóny se bouří. Zejména ty, co nyní obsazují formální vedení eurozóny. „Prosadit hlubší fiskální integraci eurozóny obcházením Smlouvy o Evropské unii nebo rozdělením 17členného bloku je velmi špatný nápad,“ uvedl šéf skupina ministrů financí eurozóny, Lucemburčan Jean-Claude Juncker. „Opravdu si nemyslím, že je nejlepší nápad obcházet Smlouvu o EU a zaměřit se na nástroje mimo ni,“ dodal Juncker.

Uvedl, že pokud nebude možné Smlouvu o EU změnit za podpory všech 27 zemí EU, pak je nejbližších vhodným řešením dohoda mezi 17 státy eurozóny. "Pokoušet se ale rozdělit i 17 členů eurozóny do dvou různých uskupení, to je opravdu velmi špatný nápad,“ uvedl Juncker.

Německo v Francií argumentují tím, že musejí nalézt, a to velmi rychle, řešení na pomoc Itálii, Španělsku, Portugalsku, Řecku či Irsku. Faktem ale je, že jsou to právě země PIIGS, které tvrdá rozpočtová omezení, která požaduje Německo, ve stávající situaci ekonomik těžce nesou. Získat jejich souhlas je proto velmi obtížné, ne-li nemožné. To je důvodem, proč němečtí a francouzští bádají také nad variantami rychlejšího prohloubení integrace v jádru eurozóny, sestávajícím z oněch 8 až 10 zemí. Doufají, že prosadit smlouvu na úroveň EU bude možné později. To ale bezpochyby znamená faktické rozhodování o budoucnosti EU a eurozóny zcela jinými cestami, než jsou její současné instituce.

Pochybnosti nad efektivitu standardních procedur EU nicméně vnáší ilustrace na případu fondu EFSF. Zatímco ještě před časem se o napákování zdrojů fondu EFSF hovořilo jako o kladivu, které vytvoří bohatý polštář ohroženým zemím a zastaví útoky finančních trhů na ně, dnes šéf fondu Regling směrem k německým zákonodárcům pronesl, že posílení EFSF prostřednictvím pákového efektu 4 až 5násobně již není kvůli podmínkám na trhu možné. Poslanec a parlamentní mluvčí kancléřky Merkelové pro rozpočtové otázky Norbert Barthle řekl před jednáním výboru novinářům, že výše pákového efektu bude ponechána na rozhodnutí analytiků trhu. „Když ale tyto nástroje přijdou na trh, jistě nedosáhnou původně očekávaného faktoru 5. Pákový faktor by mohl být 3 až 4násobný, pokud se dostaneme na úroveň zajištění 20 až 30 procent," citovala jeho slova agentura Reuters.

(Zdroj: DPA, Reuters, mediafax, Bloomberg, ARD)


Váš názor
  • :-)
    28.11.2011 16:34

    Pro začátek té hlubší integrace by třeba frantíci mohli z Alsaska a Lotrinska udělat společné fr-něm území:-)))
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university