Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed, ECB a další 4 významné centrální banky zlevní dodávané dolary. Trhy reagují obří rally, dolar oslabením na 1,35

Fed, ECB a další 4 významné centrální banky zlevní dodávané dolary. Trhy reagují obří rally, dolar oslabením na 1,35

30.11.2011 14:19, aktualizováno: 30.11. 15:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Koordinované zlevnění dodávané dolarové likvidity pro banky oznámily vedoucí centrální banky hlavních ekonomik světa a odstartovaly tak rally napříč finančními trhy. Úrokové sazby u existujících dolarových swapů se sníží o 50 bazických bodů, dohodly se dnes americký Fed s Evropskou centrální bankou, Bank of England, Bank of Japan, švýcarskou centrální bankou (SNB) a Bank of Canada. „Cílem této akce je uvolnění napětí na finančních trzích, zmírnit tak dopad na nabídku úvěrů pro domácnosti a podniky a pomoci posílit ekonomickou aktivitu,“ uvedly banky ve společném prohlášení.

Nová sazba operace centrálních bank pro dodávání dolarové likvidity bude na úrovni dolarového jednodenního indexového swapu (OIS) plus 50 bazických bodů, zatímco dosud to bylo plus 100 bazických bodů. Možná doba trvání tohoto nestandardního opatření, které mělo skončit na konci roku, se navíc prodlužuje až do 1. února 2013. Centrální banky navíc uvedly, že mohou podniknout ještě další kroky na podporu likvidity.

Finanční trhy po celém světě reagovaly na snahy centrálních bank zamezit zamrznutí trhu peněžních prostředků okamžitým silným růstem. Evropské burzy, které ještě dopoledne ztrácely, aby po nečekaném kroku čínské centrální obrátily do procentního růstu, si po oznámení koordinované akce světových centrálních bank připisují zisky mezi 3 – 5 procenty, když německý DAX kupříkladu přidává 4,2 procenta. Výjimkou není ani pražská burza, kde zisky indexu PX rychle narostly nad 4 procenta a přes 5 procent získávají akcie Erste Bank (7,55 %), ČEZ (5,02 %), Komerční banky (5,6 %), či VIG (5,4 %). Také komodity se vezou na vlně pozitivních zpráv pro trhy a po dopoledních ztrátách rostou v čele s ropou (0,5 až 1,2 procenta) a zlatem (1,8 procenta). Na rally v Evropě navázala Wall Street v úvodou růstem indexů v blízkosti 3 procent u S&P 500, DJIA i Nasdaq.

"Jde o všeobecně pozitivní reakci trhů na oznámení hlavních centrálních bank, že koordinovaně sníží ceny dolarových swapů. Opatření je namířeno na zmírnění napětí na mezibankovním trhu tím, že zlepší dostupnost likvidity. Výrazný růst vidíme na eurodolaru (až na 1,3531), což se přímo promítá do kurzu koruny k dolaru. Díky růstu rizikových aktiv ale posiluje koruna i k euru, kde se dostává až na 25,22," komentoval dopad zprávy Tomáš Vlk, analytik Patria Finance. Momentálně se podle něho k pozitivním zprávám ještě přidávají data z USA, kde v soukromém sektoru přibylo výrazně více pracovních míst, než se čekalo.

Vývoj kurzu eurodolaru online



V poledne přitom již náznakem uvolnění měnové politiky překvapila čínská centrální banka, která po necelých třech letech poprvé snížila požadavek na minimální povinné rezervy bank, což podle odhadu UBS do finančního systému dodá asi 55 miliard dolarů, a znamená tak další impuls pro růst trhů.

Dnešní oznámení připomíná obdobné koordinované akce předních světových centrálních bank v době hypoteční a finanční krize let 2007 a 2008, kdy byly ochromeny trhy mezibankovních úvěrů. "Snižuje to náklady financování v dolarech a jiných měnách - je to sice malé, ale je to vzpruha pro ziskovost bank a dává jim to lepší šance na posílení kapitálové přiměřenosti," řekl agentuře Reuters Christian Schulz z Berenberg Bank.

Koordinovanou intervenci na dodání dolarové likvidity bankovnímu sektoru oznámila pětice centrálních bank - Fed, ECB, BOE, BOJ a SNB – již v polovině září, kdy se tito tvůrci měnové politiky dohodli na dodávání likvidity v amerických dolarech skrze nástroje s průměrnou dobou splatnosti tři měsíce tak, aby pokryly potřeby bankovního sektoru do konce roku 2011.

(Zdroj: Fed, ECB, Bloomberg, CNBC, Reuters)


Váš názor
  • RWE zlevní plyn
    30.11.2011 15:32

    To byl ftip :-)))))
    Jesse
  •  
    30.11.2011 15:28

    Snad to chvíli vydrží. Plno lidí si sedí na penězích, tímhle by před svátky mohli při vidině náhle zhodnocených peněz na akciích a umazání 10% svých ztrát více utrácet a zvýšit tím tržby obchodníkům. Podle me je na tento efekt taky myšleno. Teď už by se mohlo do Vánoc jen zelenat... ;-)
    delcop
  • run
    30.11.2011 15:00

    je třeba držet naději až do konce zřejmě lidi vybírají jako vzteklý tak je asi třeba posílit likviditu, jenže když není důvěra tak se stejně nepůjčuje, takže je to o prdu.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • ŘEŠENÍ
    30.11.2011 14:40

    ...stačí dodat trhům špetičku adventní likvidity - a vidíte ......je po krizi !!!
    .
    • Re: ŘEŠENÍ
      30.11.2011 15:02

      Jasně no, tak jestli tím chtěli podpořit eko, tak proč to nemohly udělat už před půl rokem? To by se totiž nedali natáhnout shortaři že...už na tohle všechno s.ru pánové. Měli by do všech parlamentů a centrálních bank hodit bomby, aby se ekonomika trochu očistila od šedý a černý ekonomiky. Potom může znovu nastat konjunktura. Tohle nekonečný oddalování problémů skrze umělý podporávní nemá smysl. Je to asi jako léčit kocovinu dalšíma panákama, aby tělo dostalo, co si žádá a co bude za 5 let a více už nikoho nezajímá. Jen tak dál pánové, jste hvězdy.
      Nyk Lísn
      • "tržní" ekonomika
        30.11.2011 15:07

        také mne vždy překvapí jaký je význam tržní ekonomiky, banky nemají love a ceny všeho jsou celkem nízko, tak se "něco" blejkne do éteru a banky si vesele vyprodávají portfolia za lepší ceny ha ha ha to je trh
        Mike -Green D. is killing Europe
        • To byl...
          30.11.2011 15:22

          "TRŽNÍ" VÁNOČNÍ DÁREK od politiků a jejich kamarádů bankéřů :)
          Jan
    • Re: ŘEŠENÍ
      30.11.2011 14:52

      Tak kvoli tym bankam co sa tu predhanali kam az dolar padne a vypredavali teraz mame ako zase tolerovat taketo zasahovanie CB do trhu. No grc grc. Tie swapy by mali naopak zdraziet ked je po nich taka poptavka. Ale to by sme museli mat trznu eko..
      fcst
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university