Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V USA dělají vše opačně než v Evropě. A vedou si lépe

V USA dělají vše opačně než v Evropě. A vedou si lépe

13.02.2012 7:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud porovnáme ekonomickou politiku Spojených států a eurozóny, vidíme naprosto opačné přístupy. V USA dávají přednost jen postupnému snižování fiskálních deficitů, v eurozóna se ale záměrně snaží o rychlé a souběžné snížení deficitů ve všech zemích. Zatímco Fed neváhá s financováním deficitů, v eurozóně se tak děje jen v omezeném rozsahu. Kvantitativní uvolňování v USA podpořilo spotřebu tím, že domácnostem umožnilo přístup k likviditě, v eurozóně bylo ale opět velmi omezené. A rozdíly jsou patrné i na známkách obnovy průmyslové základny, která těží z nižších mezd a nákladů na energie. V eurozóně tento vývoj nevidíme, což odráží rozdíly ve fungování trhu práce a v energetické politice.

Pokud tedy nebudeme používat teorie či ideologii, pak pragmatický pohled ukazuje, že Spojené státy si vedou lépe. Dosahují silnějšího růstu, investic a spotřeby, nezaměstnanost v USA klesá, sazby jsou nižší a probíhá obnova průmyslové báze. Vývoj nezaměstnanosti v eurozóně a v USA porovnává následující graf. U obou dosahovala na konci roku 2009 úrovně 10 %, v eurozóně došlo od té doby k nárůstu, zatímco nezaměstnanost v USA znatelně poklesla.

01

Co se týče fiskální politiky, ta se bude v USA od roku 2013 utahovat, evidentní je však rozdíl v celkovém přístupu. Po vysokých deficitech dojde ve Spojených státech pravděpodobně jen k jejich postupnému snižování, zatímco v eurozóně se bude snižovat rychleji a plošně. Historický i předpokládaný vývoj ukazuje druhý graf.

02

Americké deficity byly přitom téměř zcela financovány Fedem (během QE2) a dalšími centrálními bankami. Na druhou stranu ECB provádí pouze omezené nákupy vládních dluhopisů. Tento rozdíl pramení z postavení dolaru, který představuje mezinárodní rezervní měnu. Vedle toho je Fed rozhodnutý udržet výnosy dlouhodobých dluhopisů nízko po delší dobu. To bezesporu vedlo i k poklesu míry úspor domácností a následné vyšší spotřebě. Zmíněné oživení amerického průmyslu dokumentuje například meziroční pohyb zaměstnanosti ve výrobním sektoru:

03

Mzdové náklady v USA jsou nyní díky lépe fungujícímu trhu práce o 25 % nižší než ve Francii a Německu. K tomu se přidávají nižší energetické náklady spojené zejména s nízkou cenou zemního plynu a celkovou energetickou politikou USA.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • Pro naivky
    14.02.2012 12:56

    Tak jsem dopil posledniho panaka a nez se odeberu na luzko z rakosi, tak bych rad pripomnel skupince kolem AMN, ze prvni kdo vymyslel tisk papirovych bankovek, byla pred mnoha a mnoha sty lety prave Cina. A tento trend se drzi uspesne az dodnes... Vite, zlato a prace se tisknout nedaji, dobrou noc :-))
    Jesse
    • Re: Pro naivky
      14.02.2012 13:54

      tak pokud titulek měl spojovat moji osobu s "okolím", tak naivka asi jsem ....ale ohledně "velké říše ", tedy jsem totál realista.Neupírala bych, ale zásluhu prvenství v tomto oboru i Japonsku. A pokud zminuješ první tistěné peníze, tak skutečně první tištěné penize jao platidlo byly na kůře morušovníku a cisař je nařídil jako platidlo v 9.stol po velké měděné krizi.K uvedení do oběhu se k nim váže mnoho zajímavych story.Ale když už jsi takový puntičkář , tak jsi měl dodat, že China kromě uvedení do oběhu papírových peněz uvedla do pohybu "vymyslela " jako první i inflaci.Asi ted chrupkáš, máš tam krasných 24 teplot, ale pres den ti stálé kapká, že !!! Nicméně ti to trochu, ale jen trochu zavidím, ale vzhledem k tomu, že miluji i sníh a zimu , tak si to teplíčko užiji později.
      AMN
  • Nerad ruším
    14.02.2012 10:30

    ale vzhledem k tomu, že podle vašich příspěvků v tom máte pěknej guláš,rozhodl jsem se vám tuto drahou informaci dát. REZERVNÍ MĚNOU BUDOUCNOSTI BUDE ČESKÁ KORUNA. Nechápete ? No logicky ne ! Jediná měna na světě, která i přes neskonalý bordel, zadlužení a deficit, rozkrádání etc.. raketově posílila z 36 za € až na 23 za €. Tato měna je nezničitelná a její maskot VK je garancí její síly. Amen.
    oradapoisson
    • A taky bude
      15.02.2012 13:42

      celý svět kupovat české výrobky. Tedy až a pokud se nějaké podaří vyrobit. A koruna je silná hlavně díky tomu, že jsme světové centrum praní špinavých peněz, hlavně z Ruska.
      Dan
    • Re: Nerad ruším
      14.02.2012 10:42

      nerušíš, ale moc bych na to nespoléhala - do budoucna ! VK " tam " navždy nebude ,hůře již vidí, myšlení se mu zpomalilo a zakalilo jeho znalostmi ze všech konců světa, jeho rádci již nebudou tak v kursu a jeho narcisismus zůstane zhmotněn jen v jeho beletriích.Poohledla bych se po jiné měně - trochu na východ. :-)))
      AMN
      • amn
        14.02.2012 11:22

        rubl?
        db
        • Re: amn
          14.02.2012 11:29

          rumunsky lei
          OPTIMISTA
          • Marty
            14.02.2012 11:43

            tak to jsem si oddych, páč kdyby to byly bulharský leva, tak to je špatný..ty jsou levý...
            db
            • Hoši
              14.02.2012 11:55

              Vy si děláte evidentně legraci,ale situaci v demokratické supervelmoci se evidentně stabilizovala viz. http://www.prvnizpravy.cz/style=default/zpravy/ze-zahranici/okupanti-zastrelili-v-tibetu-pet-obcanu/
              Velkamedvědice
              • Re: Hoši
                14.02.2012 12:02

                vioni to musej ty kluci žlutý pod kontrolu...chápeš. kyž chceš nakrmit miliony hrdejch brouků, tak to nemůžeš koukat na pravo nalevo,...musíš střílet, no a občas to v zájmu celku, kolektivu, miliard...nevyjde..a střelíš vedla. tady se teda zrovna trefili...jo jak se řikalo dokud tady nevznik ten bordél a nerozkradli to tady ty hajzlové...když se kácí les. lítají třísky... a my nemáme práva nic kritizovat, přepínat...páč neživíme...
                db
                • Buff
                  14.02.2012 12:08

                  Tak,jo bedeme chválit.Pak netrvď,že nemají kvalitní kulturu viz. http://www.super.cz/8754-michal-david-si-zase-namasti-kapsu-ma-kseft-s-cinou.html
                  Velkamedvědice
                  • vm Re: Buff
                    14.02.2012 12:15

                    no jo míša ten se vyzná....jestlipak výš, že ten si nechal udělat plastiku (zkrácení) nosu už v 1995? ...nevim jestlis ho teď viděl v tý největší světový šou všech dob..viděls?...no tak hele, von už pracuje na vočích...alorár mu to dělaj japonci, tak nevim jestli zvolil správnej úhel..no nic von si Michal nějak poradí, je to šikovnej kluk...
                    db
      •  
        14.02.2012 10:47

        Jenze ty nahrabane miliardy jeho kaste zustanou, vis? Ceske ekonomice uz schazi par let, proto jdeme systemove down. Po vzoru vychodu by se ted mely znovu vytisknout :-))
        Jesse
        • nezavidiš trochu....?
          14.02.2012 12:31

          já bych si nebyla tak jista, že si je dokážou i užívat, tak jak si naplánovali....a řada z nich sleduje ty čísloice pouze na formulářích, ale prakticky k nim nemůže.....
          AMN
  • Moc se mi to nezdá
    13.02.2012 23:06

    Pokud můžu vycházet z uvedených grafů, tak nemám pocit, že by to USA proti Evropě nějak vyhrávaly. Poměr mezi nezaměstnanostní v USA a Evropě je teď pro Evropu příznivější než před krizí, i když USA začínají stahovat (absolutní hodnoty nejde moc srovnávat, v USA se k nezaměstatným hlásí užší skupina lidí než v Evropě). A deficity přitom mají USA horší než Evropa i s jejím Řeckem a Portugalskem. Takže pokud se v EU nějak nerozhádáme (Řecko ať si třeba zkrachuje), tak na tom nejsme zase tak špatně (respektive Eurozona).
    David Hanslian
  • Nekonzistentní
    13.02.2012 10:49

    Nevím, jestli je článek převzta v úplném znění. Vyznívá značně rozporuplně. Základem oživení v USA nakonec podle textu není větší kvatitativní uvolnění, ani uvolněnější fiskální politika (byť v mnoha státech a regionech se projevujue nedostatek veřejných peněz drasticky), ale nižší mzdy a levnější energie v USA!!!!!!!!!!!!
  • uvidíme
    13.02.2012 10:09

    Dlouho se amíci smát nebudou .. USD přestává být světovou rezervní měnou ....
    .
    • Re: uvidíme
      13.02.2012 10:32

      Meles nesmysly. Mozna je to forek na pondelni vecer, ze?:-) Kdyz ale nedas, rekni po "A" i to "B". Kdo by mel byt podle tebe ten svetovy tahoun a jaka mena by mela byt rezervni? Cekam, sem s tou alternativou. Pokud nemas zadny napad, tak takove blaboly radeji nepis.
      Jesse
      • re: uvidíme
        13.02.2012 12:58

        Jesse, nerozčiluj se a sleduj trochu co se děje ve světové ekonomice. Stále více států přestává obchodovat v USD (naposledy Čína s JPN) a svoje přebytky odmítá investovat do amerických dluhopisů (viz. čína). A kdyby náhodou uspěl projekt "ropa za zlato", tak to amíci můžou zabalit hned. Tak se fakt nerozčiluj a sleduj to, aby jsi stihl včas prodat svoje dolarové rezervy:-D
        .
        • tecko
          14.02.2012 10:39

          ja se nerozciluju. Jen me zajima tvuj napad, kdo bude po USA ten svetovy cetnik :-))
          Jesse
          • 86% světového obchodu
            15.02.2012 13:36

            probíhá v dolarech. V blízké budoucnosti určitě nahrazen nebude. Je to nakonec jediná důvěryhodná měna.
            Dan
          • Re: tecko
            14.02.2012 11:09

            žlutej brouk. max výška 160 cm....
            db
            • jesse
              14.02.2012 11:18

              a tečka to tady bude řídit...je to hroznej tvrdák..ne jako dolar těch amíků, co se přetanou smát....s eurodrachmou a chuänem nastanou zlatý časy světový civilizace...
              db
    • Re: uvidíme
      13.02.2012 10:24

      To je k zamyšlení . Co bude až USD nebude tou celosvětovou rezervní menou? Já ty dolarovky v trezoru raději nechám. Nebude tou rezervní menou Eurodrachma? Řekové ji na výsluní určitě vytáhnou.
      Karel
      • eurodrachma
        14.02.2012 11:11

        :-) , ta bude strašně tvrdá, ...jako diamant nebo já. když vstávám.....)))
        db
  • Protože tam nejsou zabedněnci
    13.02.2012 8:01

    To víte, když tady si lidi myslí, že s 20 lety zkušeností s budováním kapitalismu postsovětského typu budeme poučovat země, které mají kapitalismus "jen" pár set let... Viz blahořečení přednášek našeho velkovezíra VK v 90-tých letech, oslavování "ekonomických kapitánů" Dyby, Kočárníka, Salzmanna, nyní Kalouska a jiných, rádoby "pravých" ekonomů :-) nás čekají jen samá pozitiva...
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data