Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Desítkové odrazy - funguje v Číně „do třetice všeho dobrého i zlého“?

Desítkové odrazy - funguje v Číně „do třetice všeho dobrého i zlého“?

01.03.2012 7:58

V jednom z předchozích článků o Číně jsem psal, že „inflační problém je podle posledních dat vyřešen, či minimálně utlumen“, brzy poté vyšla čísla ukazující, že tento komentář mohl být ukvapený. Nebo ne – je relativně pravděpodobné, že velkou roli za vyšší lednovou inflací hrály přechodné faktory. Uvidíme, ale každopádně to ukazuje, jak nevypočitatelný vývoj v Číně je.

Vysoké nejistotě odpovídá i valuace čínského trhu. Nakousl jsem to spolu s fundamentálnějším pohledem v předchozím „Kam dokvapí čínský kvapík“, kde jsme se dívali na PBV a současný stav relativně k minulému valuačnímu dnu. Nyní se podívejme na populárnější PE. Do grafů jsem ve snaze snížit informační balast na minimum dal historický a očekávaný vývoj HDP Číny a dopředuhledícího PE:

č1

I když je PE dopředuhledící, je patrné, že mezi růstem v daném roce a PE daného roku existuje poměrně silná vazba. Můžeme to interpretovat prostě tak, že čekáme to, co teď prožíváme. PE se nyní pohybuje kolem 10 podobně jako v době utlumeného růstu v druhé polovině roku 2008. S použitím populárního technického slovníku můžeme říci, že hranici PE 10 testoval čínský trh v posledních letech již dvakrát a pokaždé se od ní prudce odrazil nahoru. V podstatě se tak nyní ptáme, zda i v Číně funguje do třetice všeho dobrého i zlého. Pokud ano, čínská rally by na sebe nemusela dát dlouho čekat. Nejvyšší sílu přitom rally mívá v poslední fázi recese, v čínské modifikaci by to měla být poslední fáze pomalejšího růstu.

Uvedené projekce Danske Bank jsou podle mne dosti optimistické, byly mimo jiné dělány v době, kdy se cena ropy držela níž (trendový růst HDP je přitom odhadován na 9,5 %). I pokud se k nim ale bude reálný vývoj jen zhruba blížit, historický vztah mezi PE a růstem ukazuje, že nárůst PE by ve fungujícím „do třetice“ představoval masivní posílení trhu. Posuny PE mezi 12 a 14, na jaké jsme zvyklí například na americkém trhu, či německé přemítání o tom, jak moc (málo) nad 10, jsou ve srovnání s Čínou troškařením.

Podívejme se ještě na to, jak ona PE porovnávat (jen pro ty, kterým nevadí trocha čísel). V principu tak, že si z PE a jeho určujících proměnných vybereme jednu, o které chceme přemítat (tj. zbytek odhadneme a spočítáme onu přemítanou hodnotu). Následující tabulky ukazují, jaká je implikovaná požadovaná návratnost u amerického a čínského trhu (r) při daném (současném) PE, odhadovaném růstu a výplatním poměru*:

č2

Pokud tedy takto porovnáme PE v USA a v Číně, vidíme, že jimi implikovaná požadovaná návratnost na akcie v USA je ve srovnání s Čínou asi poloviční (tj. i když měníme POR; alternativně bychom mohli odhadovat požadované návratnosti vně modelu a spočítat, jaký růst daná PE implikují). Takže: Je trh v Číně v současné situaci dvakrát tak rizikový jak akcie v USA?


*P = (Zisky E x výplatní poměr POR) / (požadovaná návratnost r – očekávaný růst g)
P/E = POR/(r-g)
(r) = POR/PE + g

Dejme tomu, že pro americkou ekonomiku se v následujících dvou letech čeká asi 2,5 % růst, růst zisků se nebude výrazně lišit. S&P 500 se nyní obchoduje s PE téměř 13, výplatní poměr by mohl být kolem 30 %. U Číny je PE 10, POR předpokládejme stejný jako v USA (mělo by jít o dlouhodobé hodnoty).


Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Analytické aktivity p. Soustružníka
    01.03.2012 11:22

    a ich operatívna aktuálnosť v pomere k čínskej realite a jej fiolozfii,včítane dlhodobých a garantovaných zámerov, je ako alternatívna úvaha pre študentov aj na strednom stupni poznania a záujmu o BIZNIS v štáte-eurozóne-vo svete, až po výskum vesmíru..... My , laici "čínologovia z Turca" 1968-2012 si myslíme /poniektorí/ že s "čínskou kartou" vedieť zaobchádzať, nedajboh HRAŤ, je vecou aj laického názoru, ale v princípe je to UNIVERZITA, do ktorej môže "vôjsť kdokoľvek, kto má záujem, ale ,?: nie každý sa vyzná v ČÍNSKEJ KUCHYNI" - eurolepšie je, nechať sa "obslúžiť ako mudrovať" o RECEPTOCH Číny 1989-2012...Ale o tom by viac vedeli USAbanoboys...a hlavne za roky 2008-2012, keď pozabudli -okrem iného aj na "súdruha Konfucia"....a jeho ODKAZ pre EUROUSAhypomachrov tak do roku 2008, no zvlášť na roky 2012-2022, ak MERKELOVEJ tým vydrží "tlaky"......1.3.2012 -1.3.2020, ak nie extrémne včaššie!!!
    turcan
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m