Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Google v 1Q se ziskem nad odhady, chystá split 2:1 proti novým nehlasujícím akciím

Google v 1Q se ziskem nad odhady, chystá split 2:1 proti novým nehlasujícím akciím

13.04.2012 8:31, aktualizováno: 13.4. 10:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tržby americké společnosti Google v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhly 8,14 miliardy dolarů a vyrovnaly tak očekávání analytiků. Google za první čtvrtletí vytvořil čistý zisk ve výši 2,89 mld. USD či 10,08 USD na akcii, čímž překonal očekávání 9,64 USD/akcie. Společnost uvedla, že navrhuje akciový split v poměru 2:1 bez změny hlasovacích práv. Akcie Google v řádném obchodování před výsledky posílily na 651,01 USD, což znamená zisk 2,37 %, aftermarket přinesl pak v reakci na výsledky jen dalších 0,22 % na 652,43 USD/akcie.

Tržby společnosti se zvýšily o 24 procent proti 6,54 miliardy dolarů za stejné období loňského roku, zisk vzrostl výrazně proti 1,8 miliardy dolarů před rokem. Loni se nicméně na hospodářském výsledku Googlu podepsaly výdaje ve výši 500 milionů dolarů, které firma zaplatila na urovnání právního sporu ohledně svých reklam. Celkové tržby bež odpočtu poplatků partnerským webům dosáhly 10,65 mld. USD.

Google dále uvedl, že náklady na klik (CPC) v 1Q klesly meziročně o 12 procent při očekávaném poklesu o 6,5 %, dynamika u placených kliků meziročně dosáhla 39 % při očekávání 31,3 %.

Hotovost Googlu ke konci března dosáhla 49,3 mld. USD z 44,6 mld. USD na konci roku. S jejím růstem akcionáři volají po výplatě dividendy. Za vzor dávají Apple, který výplatu dividendy oznámil minulý měsíc. Z managementu Googlu ale v tomto směru zatím jasné signály nepřicházejí.

Google navrhne držitelům akcii typu A i akcií typu B akciový split bez dopadu do hlasovacích práv, přesněji řečeno bez rozmělnění práv zakladatelů. Realizovat se má u obou typů akcií udělením nové akcie typu C. "Je těžké najít důvod k takovému kroku Google. První volbou by mělo být rozdělit akcie na dvě a nevytvářet novou kategorii. A začít vyplácet dividendu," říká Tim Ghriskey se Solaris Group, který spravuje přes 2 mld. USD aktiv včetně akcií Google. "Jsme si vědomi, že část lidí, zejména těch v opozici kroku od počátku, tuto změnu nechtějí. A jsme si také vědomi, že jiné společnosti jsou úspěšné s jiným, tradičnějším, modelem řízení. My jsme ale po vážných a podrobných úvahách došli k závěru, že pro Google je v nejlepším zájmu jeho akcionářů i uživatelů držet nadále model vedení jeho zakladateli (včetně kontroly)," uvedli za Google Page a Brin. Nové akcie typu C budou nehlasující.

Zaměstnanci, kteří v budoucnosti získají akcie Googlu, obdrží akcie bez hlasovacích práv. Stejné to bude i v případě, že se Google rozhodne využít své akcie pro převzetí jiné firmy. Hlasovací práva tak zůstanou současným akcionářům.

Google zatím neuvedl, kdy by se mělo rozštěpení akcií uskutečnit. Nejprve ho musí schválit akcionáři, avšak očekává se, že plán projde, protože většinový podíl mají ve firmě její zakladatelé Larry Page a Sergey Brin a výkonný předseda správní rady Eric Schmidt.

Zakladatelé Googlu již v roce 2009, kdy firma vstoupila na burzu, zdůrazňovali, že je potřeba "izolovat vedení od krátkodobých tlaků". Podle zakladatelů bude firma úspěšnější, pokud se soustředí na dlouhodobé vize, což ale může znamenat krátkodobé snížení zisku a příjmů a investice, které nemusejí být i několik let výnosné.

I tak je emise akcií bez hlasovacích práv neobvyklým krokem. To je však pro Google typické již od jeho počátku. V případě primární nabídky akcií Google uskutečnil tzv. holandskou aukci, což znamená, že přenechal akcie investorům s největší nabídkou, i když to byli drobní investoři. Tradičně se při primární nabídce akcií upřednostňují velké investiční banky.

Google svými výsledky nepotvrdil trend ze čtvrtého čtvrtletí loňského roku. Tehdy sice rovněž vykázal zisk a zvýšení tržeb, ale jeho výsledek zůstal za očekáváním investorů a akcie firmy následně spadly téměř o deset procent.

(Zdroj: Google, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  •  
    13.04.2012 10:20

    ...ne afremarket,ale aftermarket..., ...rozdělit akcie na svě ??? ...
    Bill
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů