Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tempo odlivu vkladů z Řecka může zmírnit nová vláda, věří šéf IIF. ECB přestala podporovat některé řecké banky

Tempo odlivu vkladů z Řecka může zmírnit nová vláda, věří šéf IIF. ECB přestala podporovat některé řecké banky

16.05.2012 18:03, aktualizováno: 17.5. 8:28
Autor: ČTK

Aktualizováno

Tempo odlivu vkladů z řeckých bank zrychluje. Upozornil na to ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara. Situaci podle něj může zklidnit nová řecká vláda, pokud ujistí, že je v jejím zájmu udržet Řecko v eurozóně. IIF za mezinárodní banky nedávno dojednala masivní restrukturalizaci řeckého dluhu, díky čemuž se Řecko prozatím vyhnulo státnímu bankrotu. 

"Tempo odlivu vkladů z Řecka se zrychlilo, já si ale myslím, že se to dá stabilizovat, až bude sestavena nová vláda, pokud ale potvrdí zájem zůstat v eurozóně," řekl před novináři v Dublinu Dallara, jehož citovala agentura Reuters. Řečtí střadatelé jenom v pondělí ze svých účtů vybrali nejméně 700 milionů eur

Šéf IIF rovněž prohlásil, že rozhodnutí Řecka zaplatit držitelům dluhopisů, kteří původně odmítli přistoupit na restrukturalizaci dluhu, vzbuzuje obavy. Platba by se ale podle něj těžko uskutečnila, nebýt "zcela výjimečné konstelace politické nejistoty". 

Vývoj po parlamentních volbách v Řecku signalizuje, že země může být na cestě z eurozóny. Vzhledem k tomu, že politická seskupení nebyla schopna se po volbách dohodnout na sestavení vlády, budou se v červnu konat volby znovu. V nich by přitom podle pozorovatelů mohly uspět strany, které budou chtít zemi z eurozóny vyvést. 

Evropští politici většinou ujišťují, že odchod Řecka z eurozóny si nikdo nepřeje a podle průzkumů veřejného mínění chtějí nadále platit eurem i sami Řekové. Zároveň ale v zemi narůstá odpor proti drastickým úsporným opatřením, která po Řecku požadují jeho mezinárodní věřitelé. To je hlavně Mezinárodní měnový fond a ostatní země eurozóny. 

Přání, aby Řecko zůstalo v eurozóně, dnes deklaroval i prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Podle něho je to jednoznačnou prioritou ECB. Draghi ale upozornil, že smlouvy o Evropské unii nepočítají s variantou, že by z eurozóny některá členská země odešla. 

"Chci sdělit, že jednoznačnou prioritou Rady guvernérů ECB je, aby Řecko zůstalo v eurozóně," řekl Draghi na konferenci ve Frankfurtu. O osudu Řecka ale prý nemůže rozhodnout ECB. 

Evropská centrální banka (ECB) přestala dodávat likviditu těm řeckým bankám, které neprošly úspěšnou rekapitalizací. Tvrdí to zdroje z eurozóny, na které se odvolává agentura Reuters. ECB se k informacím nechtěla vyjadřovat. Zatím není jasné, kolika bank se to může týkat. 

V důsledku nadcházející rekapitalizace těch řeckých bank, které jsou v důsledku účasti na nedávné restrukturalizaci řeckého státního dluhu značně podkapitalizované, byly některé řecké banky převedeny na program ELA (Emergency Liquidity Assistance)," sdělil večer zástupce ECB, jehož cituje Reuters.

ECB provádí refinanční operace jen se solventními bankami. Finanční domy, které nemají přístup k penězům ECB, se tedy musejí s požadavkem na likviditu obracet na domovskou centrální banku. Ta by měla peníze dodat v rámci nouzového financování ELA (Emergency Liquidity Assistance). 

"Jakmile bude proces rekapitalizace dokončen, a my očekáváme, že to bude brzy, banky budou mít znovu přístup ke standardním refinančním operacím Eurosystému," dodal zástupce ECB. Názvy bank, kterých se opatření dotkne, ECB neuvedla. Je ale jasné, že na financování od řecké centrální banky je teď v Řecku závislých více bank. 

Jeden zdroj uvedl, že kapitál čtyř řeckých bank je tak vyčerpán, že tyto ústavy fungují se záporným vlastním jměním. Podle pravidel ECB není možné tak zdevastovaným bankám žádné další peníze poskytnout. 

ECB už dříve uvedla, že řeckým bankám dál poskytuje likviditu, ke zprávě zdrojů se ale nechtěla vyjadřovat. Informace nicméně stačila na to, aby se ceny akcií vydaly dolů a s nimi i kurz eura. 

Řecko se včera na poslední chvíli rozhodlo, že uhradí splatné dluhopisy v objemu 435 milionů eur (asi 11,1 miliardy Kč) těm držitelům, kteří s výměnou původně nesouhlasili. Tím Atény zřejmě silně popudí věřitele, kteří na výměnu dluhopisů po sérii složitých vyjednávání naopak přistoupili, a odepsali tak velkou část své původní investice.


Čtěte více:

Řecko čekají další volby. Burzy i měny v Evropě padají
15.05.2012 15:23
Poslední naděje na dohodu řeckých politických stran na vytvoření nové ...
Řekové se bojí odchodu z eurozóny, za den vybrali z bank 700 mil. EUR
16.05.2012 11:18
Řekové v období mezi dvěma předčasnými parlamentními volbami nadále vy...
Řekové si zopakují volby 17. června, dočasnou vládu povede soudce
16.05.2012 14:47
Řekové budou skládat volební reparát. Prezident Karolos Papulias po do...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data