Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podivné IPO Facebooku: Správce emise Morgan Stanley snížil prognózu ziskovosti pár dní před úpisem

Podivné IPO Facebooku: Správce emise Morgan Stanley snížil prognózu ziskovosti pár dní před úpisem

22.05.2012 16:00, aktualizováno: 23.5. 9:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Primární úpis akcií Facebooku krom euforie drobných investorů, zpackaného technického zajištění a následného velkého zklamání provázely i podivné praktiky hlavního upisovatele – banky Morgan Stanley. Ta svým největším klientům těsně před emisí sdělila nepříznivé informace o vyhlídkách společnosti. Její internetový analytik Scott Devitt v průběhu investorské roadshow, když byla registrace zájemců o akcie v plném proudu, výrazně snížil prognózu tržeb sociálně sítě.

Náhlá opatrnost jen několik dní před pátečním IPO mnohé šokovala, sdělili agentuře Reuters dva nejmenovaní investoři, kterým aktualizovaná prognóza od Devitta došla. Podle nich mohla právě tato skutečnost přispět k tristnímu výkonu titulu prvních dvou dnů obchodování. Samotná Morgan Stanley vydala strohé prohlášení, podle kterého jednala stejně jako u ostatních IPO a v souladu s předpisy. "Morgan Stanley sledovala u Facebooku stejné procedury, jaké sleduje u jiných IPO," uvedl mluvčí banky Pen Pendleton. "Tyto procedury jsou v souladu se všemi předpisy," dodal.

V pátečním debutu na trhu Nasdaq vystoupal Facebook těsně po zahájení až na 45 dolarů. Pak ale ke slovu přišli hlavně prodejci, kteří nedali akciím šanci k většímu růstu. Vstup Facebooku na trh navíc provázely technické závady v obchodním systému burzy, kvůli nimž se zahájení obchodů s akciemi společnosti zřetelně opozdilo. Někteří obchodníci celé hodiny netušili, zda se jejich příkazy vůbec realizovaly. Titul v pátek uzavřel těsně nad upisovací cenou 38 dolarů. V pondělí ráno, pravděpodobně již bez podpory velkých bankovních domů, už akcie otevíraly hlubokým propadem na 35 dolarech, který se poté prohluboval. Nakonec Facebook pondělní seanci dokončil s téměř 11% ztrátou těšně nad 34 dolary za akcii. Tržní hodnota společnosti tímto propadem ztratila asi 13 miliard dolarů. A výrazný pokles pokračuje i v dnešním obchodování a to až o 9 procent k ceně 31 USD. 

Změna odhadů Morgan Stanley přišla jen několik dní po zprávě Facebooku doplňující emisní prospekt, která byla 9. května doručena americké Komisi pro cenné papíry (SEC). V ní společnost varovala, že kvůli masivnímu přechodu uživatelů od počítačů k mobilním telefonům (přes ně lze Facebook také využívat) by jí tržby nemusely růst tak rychle, jak předpokládala. Inzerce na mobilních telefonech je méně výnosná než v případě jejího umístění na větších obrazovkách.

JPMorgan Chase a Goldman Sachs, další upisovatelé emise, i když menšího významu než Morgan Stanley, v odpověď na varovnou zprávu pro SEC také revidovali své odhady, tvrdí zdroje obeznámené s průběhem IPO. Všechny tři banky se k revizi prognóz odmítly vyjádřit. Podle zdrojů, které se dozvěděly o zhoršené předpovědi, Devitt výrazně snížil prognózované tržby pro 2Q12 a také pro celý letošek. „To spoustu lidí vyděsilo,“ prohlásil jeden z investorů.

„Zcela jistě snížili svá čísla a panovaly kvůli tomu obavy,“ tvrdí Scott Sweet ze společnosti IPO Boutique, který o zhoršeném výhledu Facebooku věděl. „Můj největší klient, hedgeový fond, u svého přídělu z IPO otočil a první den zaujal krátkou pozici (tj. vydal prodejní příkaz),“ dodává Sweet. Změny prognóz pár dní před emisí nejsou podle něj nijak výjimečné, avšak pouze u analytiků firem, které IPO neupisují. U hlavního správce emise je prý takový postup „velmi neobvyklý“.

Zhoršené prognózy, o kterých před emisí nepadla ani zmínka, bankéřům v Morgan Stanley nezabránily v ocenění akcií na 38 USD za kus, na vrchní hranici pásma, které bylo už předtím jednou posunuto nahoru. Navíc bylo investorům nabídnuto o 25 % akcií víc, než se původně plánovalo.

Velcí institucionální klienti mají všeobecně rychlý a bezproblémový přístup k datům analytických oddělení investičních bank, zatímco drobní investoři se v řadě případů k exkluzivním informacím dostanou později. Není jasné, jestli Morgan Stanley o revizi prognóz informoval jen hlavní zákazníky z řad fondů, nebo širší investorskou obec. Banka se k otázce odmítla vyjádřit. 

Zhoršené prognózy by nicméně mohly vysvětlit, proč akcie Facebooku hned první obchodní den na burze výrazně nezpevnily, jak se část analytiků domnívala. Ukázalo se navíc, že kdyby upisovací banky mohutně neintervenovaly a akcie Facebooku nenakupovaly, vstup Facebooku na trh by byl propadákem. To se potvrdilo v pondělí, kdy se akcie Facebooku poprvé obchodovaly bez masivní podpory bank a v průběhu seance ztrácely až téměř 15 procent. Nabízejí se tak spekulace, zda vstup Facebooku na trh nebyl určitým "insider obchodem". V takovém případě lidé z firmy a kolem ní inkasují zisky díky znalosti informací, které neměli ostatní investoři k dispozici.

 
(Zdroj: Reuters, ČTK, Bloomberg)


Čtěte více:

Facebook vstoupil na burzu při ceně 42,05 USD (+11 %), v první půlhodině se stihl podívat k upisovací ceně
18.05.2012 17:40
Akcie největší světové sociální sítě Facebook v obchodovací premiéře ...
Makléři: Akcie Facebooku neklesly jen díky masivní podpoře bank
21.05.2012 8:18
Akcie americké společnosti Facebook, která provozuje největší on-line ...
Akcie Facebooku v druhém obchodním dni padají. Až -14 % na 33 USD
21.05.2012 15:02
Příštích několik dní může být pro akcie nově obchodovaného Facebooku v...

Váš názor
  • Hedge fondy
    22.05.2012 20:47

    Já jim to klukům velkým přeju, že taky jednou ztratí nějaké peníze, protože se k upsaným akciím drobní investoři stejně nedostali a kupují si je maximálně až teď už pod cenou. Bohužel pro mě akcie nebudou zajímavé ani za 20 USD, protože se Facebook upisoval na samém vrcholu své éry, teď už bude jen pozvolný dlouhodobý pokles. Není mi ani jasné, jakým způsobem by mohli zvýšit tržby z reklamy. Když zvolí agresivní model, lidi to odradí a pokud by náhodou nějaké služby zpoplatnili a udělaly se něco jako VIP funkce, tak se jim na to plno lidí vykašle a naopak to může zvýhodnit a zlepšit pozici konkurence. Ve výsledku už FB prostě vystřílel všechny páky a nemůžeme od něj čekat nic jiného než stagnaci, nebo mírné oslabování. Pokud někdo tvrdil, že se dá na akciích FB zbohatnout a doporučovali masivně jejich nákup, tak to byla lež a velká manipulace v přímém přenosu.
    delcop
  •  
    22.05.2012 16:18

    Člověk udělá dobrá i špatná investorská rozhodnutí. Ale jedno mi bylo jasný hned... nikdy nekupovat Facebook... tady to smrdělo od samýho začátku
    qwer
  • Facebook
    22.05.2012 16:17

    a jeho vstup na burzu je od začátku do konce podvod na investorech a realná cena tomu dává za pravdu - bude to ještě hodně veselé až se začnou někteří investoři bouřit za špatné informace ...... Nepochopím jak se najde tolik institucí a investorů , kteří do takové sračkoidní bubliny strčí peníze - PROSTĚ MI TO HLAVA NEBERE jedna velká manipulace..... Nestačili jim kauzi Enron, Worldcom, bublina dot.com , Lehmani, atd atd atd je to marný je to marný je to marný ......
    martík
    • Re: Facebook
      22.05.2012 16:48

      http://adventofdeception.com/facebook-ciacover-nwo-agenda
      mart
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university