Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské banky by řecký exit nemusely ustát. Hrozí hlavně panický odliv vkladů

Evropské banky by řecký exit nemusely ustát. Hrozí hlavně panický odliv vkladů

24.05.2012 18:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropské banky by mohly v případě odchodu Řecka z eurozóny čelit velkým ztrátám a nakonec i krachu. Finanční domy na celém kontinentu sice zvýšily kapitálové polštáře, odepsaly drtivou část řeckých dluhopisů a využily levné úvěry od Evropské centrální banky (ECB) k refinancování poboček v jižní Evropě, avšak vůči nákaze a panice, které by se mohly začít šířit po řeckém exitu, zůstávají nadále zranitelné. Dva roky po začátku dluhových patálií eurozóny, během nichž měly možnost se připravit, bankám stále hrozí hromadný odliv vkladů a obří ztráty z odpisů zbankrotovaných států.

Analytici řecký odchod přirovnávají k Pandořině skřínce. Podle řady z nich by se jednalo o pohromu, která by otevřela dveře pro další katastrofy a stanovila precedent. Bezprostředním rizikem pro banky by byl masivní odliv úspor ze zadlužených ekonomik Portugalska, Španělska, Itálie a Irska, jejichž obyvatelé by mohli podlehnout obavě, že Řecko není poslední zemí, která se v eurozóně neudrží. Podle Banky pro mezinárodní platby měly německé, francouzské a britské banky za čtyřmi zmíněnými periferními ekonomikami ke konci loňského roku pohledávky v hodnotě necelých 1000 mld. EUR.

Pokud by Řecko k fatálnímu kroku přistoupilo, jeho nová měna by pravděpodobně ihned ztratila desítky procent hodnoty. Jednotlivci, stát i soukromý sektor by nebyli s to splácet zahraniční závazky. Navíc by Řekové, kteří ještě nepřevedli peníze do zahraničí nebo je nezašili do matrací, přišli o celoživotní úspory. Jestliže by evropští lídři nebyli schopni veřejnost přesvědčit o výjimečnosti a izolovanosti řeckého případu, střadatelé v dalších zadlužených zemích by mohli začít houfně vybírat úspory a převádět je do zemí považovaných za bezpečnější.

„Největší riziko, kterému banky momentálně čelí, je hromadný odliv vkladů,“ tvrdí Andrew Stimpson, bankovní analytik z Keefe, Bruyette & Woods. „Čím víc budou politici otevřeně mluvit o odchodu, tím větší je pravděpodobnost, že lidé ve Španělsku, Irsku a Portugalsku začnou vybírat peníze ze svých lokálních bank.“

Podobné obavy se možná začínají potvrzovat. Od ledna 2011 do března 2012 z bank v Řecku, Irsku, Itálii a Španělsku odteklo 80,6 mld. EUR (3,2 %) vkladů domácností a společností. Konkurenci v Německu a Francii ve stejném období vklady vzrostly o 217 mld. EUR (6,3 %). V roce 2009 činila hodnota depozit v řeckých bankách 230 mld. EUR; do března 2012 došlo k poklesu na 160 mld. EUR.

Evropským bankám hrozí krom odlivu vkladů další rizika. Jedním z nich je financování poboček v periferních ekonomikách eurozóny, kdy například půjčku v eurech dceři ve Španělsku by po přechodu země zpět na národní měnu nemusela matka už nikdy dostat nazpět. Banky se toto nebezpeční snaží zredukovat napojením zahraničních dcer na úvěrové linky ECB. Této možnosti využily například Deutsche Bank nebo BNP Paribas. Finanční ústavy se dále pokouší snižovat objem obligací rizikových zemí ve svém portfoliu, aby tak omezily dopad případných státních bankrotů.

Ani to však nemusí stačit, aby se zabránilo šíření nákazy. Osm největších evropských bank se před runy a kolapsem finančních tepen může schovat za likviditním polštářem o velikosti 1,1 bilionu euro (zahrnuje hotovost, vklady u centrálních bank a nezastavená aktiva). Ten ale v případě ztráty důvěry v systém po celé eurozóně na zabránění nejhoršímu nebude dostačovat, napsali včera v poznámce pro investory analytici Goldman Sachs.

Jejich kolegové z francouzské Société Générale odhadují kurzové a úvěrové ztráty z možného rozpadu eurozóny v německých, francouzských, britských, amerických, švédských, švýcarských, dánských, australských a belgických bankách na 1100 mld. USD.

Ekonomové švýcarské UBS ve své zprávě uvádějí, že řecký exit s „významnou“ pravděpodobností „spustí řetězovou reakci runů na banky a rostoucích rizikových prémií u státních dluhopisů slabších zemí, což nakonec rozloží celou eurozónu.“ Nákazu by dokázalo zastavit jen okamžité zformování plnohodnotné politické a fiskální unie, která by se plošně zaručila za bankovní vklady. Takovou reakci prý ale čekat nelze. 

 
(Zdroje: Bloomberg, Reuters, ČTK)


Čtěte více:

Řecký odchod z eurozóny by mohl inspirovat další členy. Je třeba na ně dohlédnout, varuje manažer obřího čínského fondu
24.05.2012 7:59
Evropští lídři při řešení dluhové krize prokazují nedostatek vůdcovský...
Kalousek: Odchod Řecka z eurozóny neohrozí finanční systém ČR
24.05.2012 11:53
Případný odchod Řecka z eurozóny neohrozí stabilitu tuzemského bankovn...
Citigroup: Řecko odejde z eurozóny začátkem roku 2013. Přijde pád HDP o 10 % a 20% inflace
24.05.2012 17:07
Řecko pravděpodobně opustí eurozónu počátkem roku 2013. Taková je ales...

Váš názor
  •  
    25.05.2012 10:09

    ses na vse tak moc ne optimista ze verim ze ses ve vsem smocen :)
    OPTIMISTA
  •  
    25.05.2012 10:04

    jesse za vse muze
    OPTIMISTA
    •  
      25.05.2012 10:07

      přiznávám se, neštšílet, ja nicht sabotaš, to nebýt moje kolo :-)))
      Jesse
  •  
    24.05.2012 23:03

    Bohuzel zadny z politiku, zejmena pak madam Merkelova nema dostatek rozumu, aby toto riziko pochopili. Kdyby se nekdy zamyslela nad nastupem Hitlera k moci, vedela by, ze soutredeny financni tlak na Nemecko (placeni valecnych reparaci) po Prvni Svetove Valce vedl k naproste chudobe nemeckeho obyvatelstva. Do srovnatelne situace dostavaji evropsti politici obycejne Reky. Oni si ty penize nepujcili a ani nevedeli, ze zavedeni Eura jim vyrazi z ruky moznost se branit nadnarodni konkurenci nemoznosti devalvace vlastni meny. Kapitalismus Recko privedl na kolena, tak by mu ted mel pomoc. A to i v pripade, ze to vubec neni kapitalistiky pristup. A Kde byli ti slavni bankovni specialiste kdyz nakupovali dluhy techto zemi?
    L
    •  
      25.05.2012 9:51

      jo tak rekove nic nevedeli, nic si nepujcili...kde zijes? Ti tvi rekove ted znovu z 50% zvolili strany, ktere zadluzily jejich zemi. Veritelum seskrtali o pujcky 76%, na sve 13. a 14. duchody a jine vyhody si nesahli, prodej statniho majetku odkladaji nebo rusi uplne, atd. Zebraji o penize a vi, ze je nikdy nevrati. Jak jim chces dale pomahat?
      fluidum
      •  
        25.05.2012 9:55

        To není argument. U nás také lidé volí jedny a ty samé strany, které systematicky rabují bohatství země. Voliči jsou stádo, uznávám, ale je to podvedené stádo. Může se tedy tvrdit, že za situaci odpovídá podvedený volič, nebo podvodník? Myslím, že odpověď je jasná.
        Jesse
        •  
          25.05.2012 10:24

          Pokud opakovane volim podvodnika, tak podvadim sam sebe a tudiz nemohu rikat - ja si nic nepujcil ja o nicem nevedel... :)
          fluidum
          •  
            25.05.2012 10:41

            To je sice pádná argumentace, ale vysvětli mi, proč má vědět podvedený, že ho podvedl podvodník?:-) Kdyby to věděl, nebyl by pak podvedeným a už by ho nevolil :-)) Tajemství podvodníků tkví v tom, že to o něm oběť neví...
            Jesse
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.