Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká data ukázala na výraznější zpomalení a horší spotřebu. Doléhá na trhy a posílá CZK na lednová minima

Americká data ukázala na výraznější zpomalení a horší spotřebu. Doléhá na trhy a posílá CZK na lednová minima

31.05.2012 15:09, aktualizováno: 31.5. 17:02

Aktualizováno

Americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí letošního roku pomaleji, než se původně uvádělo, a proti konci loňského roku zpomalila o více než jeden procentní bod. Tuto revizi vývoje HDP sice trh podle konsensu očekával, ale překvapila jej sestupná revize spotřeby za 1Q a celkovému vyznění dat nepomohla ani zpráva ADP o stavu trhu práce. Evropské trhy v reakci z plusu zamířily do mírných ztrát, futures na Wall Street umazaly zisky a vlna rizikové averze vynesla korunu vůči euru až k hladině 25,80 CZK/EUR – nejslabší úrovně od první poloviny ledna.

Dnešní zpřesněná data amerického ministerstvo obchodu revidovala přes měsíc starý rychlý odhad HDP za období od ledna do března na 1,9 procenta z původně uváděných 2,2 procenta. Konsensus ekonomů oslovených agenturou Bloomberg s takovouto revizí počítal, ačkoliv v dubnu ještě čekal 2,5% růst za 1Q12. Za poslední tři měsíce loňského roku ještě největší ekonomika světa vykazovala růst na úrovni 3,0 procenta.

Celkový výkon ekonomiky USA tak sice očekávání nezklamal, ale osobní spotřeba zodpovídající za 70 procent tvorby amerického HDP revizí překvapila. Konsensus počítal s potvrzením prvního odhadu americké vlády, podle něho spotřeba v 1Q růstem o 2,9 procenta překonal nejen 2,1% růst v poslední čtvrtině loňského roku, ale také tehdejší očekávání trhu na úrovni 2,3 procenta. Místo toho dnes přišla revize na 2,7 procenta.

Bez zahrnutí firemních zásob ekonomika po revizi vzrostla o 1,7 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu rychleji, než uváděl údaj z minulého měsíce. Vládní výdaje naopak klesly o 3,9 procenta místo tří procent. Pozitivní je, že výdaje firem za vybavení a software stouply o 3,9 procenta místo 1,7 procenta. Nicméně poslední zprávy naznačují, že ve druhém čtvrtletí výdaje firem zeslabují. Směrem vzhůru byla revidována i bytová výstavba a pokles investic do nebytové výstavby nebyl tak hluboký. Ministerstvo rovněž oznámilo, že zisk firem po zdanění klesl v prvním čtvrtletí o 4,1 procenta, což byl nejvyšší pokles od čtvrtého čtvrtletí 2008. Ve čtvrtém čtvrtletí se zisk po zdanění naopak zvýšil o 1,1 procenta.

Analytici ve svých prognózách očekávají, že ve druhém čtvrtletí ekonomika opět růst zrychlí a vzroste zhruba o 2,5 procenta. Růst by podle nich mohly podpořit nižší ceny benzinu a zlepšení stavu trhu s bydlením.

Trh práce a Chicago také nepotěšily

Lepší údaje dnes nepřinesla ani data z amerického trhu práce, která vyšla jen o čtvrt hodiny dříve než údaje o vývoj HDP. V soukromém sektoru totiž v květnu vzniklo 133 tisíc nových pracovních míst, což byl sice lepší výsledek než dubnový přírůstek 113 tisíc (po revizi ze 119 tis.), ale zároveň pod očekáváním trhu na úrovni rovných 150 tisíc nových pracovních příležitostí.

Zpráva agentury ADP, která vývoj pracovních míst sleduje, potvrdila obavy, že se trh práce oživuje jen velmi pomalu. "Poslední údaje nejsou obrovské, a i když to není strašné číslo, tak ukazuje, že ekonomika je nyní v období stagnace," okomentoval zprávu analytik firmy John Thomas Financial Wayne Kaufman.

Další dnešní data o týdenním vývoji počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v případě nových žádostí překvapil růstem na 383 tisíc proti očekávané stagnaci na původně oznámených 370 tisících z předminulého týdne (dnes revidováno na 373 tis.). Pokračujících žádostí o podporu ale ubylo z revidovaných 3278 tisíc (původně 3260 tis.) na 3242 tisíc, proti očekávání 3250 tisíc.

Důležitá nyní budou data, která v pátek přinese pravidelná měsíční zpráva z trhu práce z pera americké vlády. Vládní údaje zahrnují nejen soukromý, ale i veřejný sektor. Analytici očekávají, že v květnu vzniklo mimo zemědělství celkem 150 tisíc pracovních míst (v dubnu +115 tis.) a míra nezaměstnanosti stagnovala na dubnových 8,1 procenta.

Posledním střípkem do mozaiky byl dnešní pokles indexu nákupních manažerů z oblasti Chicaga. Zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali, že tento ukazatel ekonomické aktivity vzroste z dubnových 56,2 bodu na 56,8 bodu, výsledek 52,7 bodu byl i pod jejich nejhorším odhadem (rozmezí průzkumu Bloomberg 53,7-60,7 bodu). Index, který vzniká z průzkumu mezi průmyslovými podniky i poskytovali služeb v oblasti Chicaga a slouží ekonomům jako indikace tvorby hrubého domácího produktu, se ale i v květnu drží nad klíčovou hladinou 50 bodu. Ta odděluje růst ekonomické aktivity od kontrakce.

Výprodeje rizika

Nejistota, kterou dnešní data na trhy vlila, kormě oslabení akcií (panevropský index FTSEurofirst 300 -0,1 %, Wall Street otevřela ztrátou) posílila dolar, který opět donutil euro podívat se pod hladinu 1,24 USD/EUR. Nechuť investorů do rizika se však odrazila i na měnách v našem regionu. Koruna, která ještě dopoledne sbírala zisky vůči euru až k 25,60 CZK/EUR ihned otočila do ztrát a podávala se až na 25,785 CZK/EUR a 20,815 CZK/USD. Druhá vlna oslabení korunu zasáhla na samém závěru dnešní seance - uzavřela na 25,815 CZK/EUR a 20,878 CZK/USD. Vůči euru tak oslabila na úrovně, kde se česká měna neobchodovala od 12. ledna letošního roku.

Vývoj kurzu koruny k euru od konce loňského roku

czkeur 31-05.jpg

Vývoj kurzu koruny k euru za poslední 3 obchodní seance (online)

(Zdroj: ADP, AP, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data