Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká pomoc Španělsku, velká neznámá: Co teď čeká chřadnoucí Itálii?

Velká pomoc Španělsku, velká neznámá: Co teď čeká chřadnoucí Itálii?

11.06.2012 12:30, aktualizováno: 11.6. 13:43
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Italská ekonomika se zmítá v recesi s šířící se dluhovou krizí třetí kvartál v řadě. Dnešní podrobná data za první čtvrtletí roku ukázala pro propad poptávky doma i v zahraničí a meziroční pokles italského produktu o 1,4 procenta. Co dříve jen těžko připustitelné, finanční pomoc rozsáhlé ekonomice Španělska (byť ohraničena bankovnímu sektoru) znamená pro Itálii, perspektivu její chřadnoucí ekonomiky, splácení dluhu a pravděpodobnost pokračujícího získávání zdrojů na finančních trzích?

Italská ekonomika – Čtvrtá recese od roku 2001

Italská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla meziročně o 1,4 procenta, podrobná data tak rozšířila prve oznámený pokles o 1,3 %. Mezikvartálně oslabila o 0,8 %. Ve 4Q11 třetí největší ekonomika eurozóny klesla o 0,7 %, aktuální pokles je nejhlubší od 1Q roku 2009. Italský export klesl mezikvartálně o 0,6 %, výdaje domácností o procento, ekonomika se tedy nemůže opřít o domácí ani zahraniční poptávku. Statistický úřad navíc zpřesnil údaje za předchozí čtvrtletí. Meziroční pokles ve 4Q11 byl revidován na 0,5 % z prve hlášených 0,4 %. Mezikvartálně pokles zůstal na 0,7 %. Páteční data o průmyslové výrobě v dubnu přitom ukázala na mezikvartální pokles o 2,5 % a meziroční pokles o 1,9 % po propadu o meziročních 9,2 % v březnu.

Itálie prochází počínaje 4Q11 svou čtvrtou recesí ekonomiky od roku 2001, odhalujíce chybějící produktivitu i konkurenceschopnost. Úsporná opatření v rozsahu 20 miliard eur kabinetu premiéra Montiho znamenají roční pokles HDP o 1,5 % v očekávání italské centrální banky. „Recesi očekáváme hlubší, než většina odhadů. Vláda nenaplní fiskální cíl rozpočtového schodku i v případě, že nepřijdou další negativní šoky, poměr dluhu k HDP ještě několik let výrazně poroste,“ míní Jürgen Michels, ekonom Citigroup. Montiho vláda již posunula cíl vyrovnaného rozpočtu o rok na 2014.

Tlak na veřejné finance dokládá struktura HDP. Podrobnosti ke čtvrtletní statistice ukázaly, že klesaly všechny hlavní komponenty HDP s výjimkou vládních výdajů. Domácí poptávka ze čtvrtletního růstu ubrala 1,2 procentního bodu, čistý export měl pozitivní vliv ve výši 0,9 bodu, ale zejména kvůli klesajícímu dovozu vlivem chřadnoucí domácí poptávky.

Italský dluh – „Zvládneme 8% úrok“ Banky mají levné zdroje ECB

Dosud odmítaná a částí trhu nepředstavitelná vnější pomoc Španělsku se naplňuje a logicky přesouvá pozornost k Itálii a jejím závazkům. Objem italského dluhu přesahuje 2 biliony eur. Procentuálně je zátěž vůči výkonu ekonomiky nejvyšší po Řecku a Japonsku. Měsíční emise dluhopisů a poukázek ministerstvem financí dosahují 35 miliard eur. To je více než roční HDP nejmenších členů eurozóny – Kypru, Estonska či Malty. Maria Cannata, stojící v čele agentury pro správu dluhu, říká, že Itálie unese úrok u dluhopisů sahající k 8 procentům. Také Itálie ale ztratila zahraniční investory, což její aukce odkazuje na absorbování domácími bankami, které stály v čele zájemců o 3letou likviditu v rámci dvou kol LTRO Evropské centrální banka. Situaci dokládají čísla. V dubnu italské banky posílily objem držených dluhopisů Itálie o 4 miliardy eur proti březnu. Italský dluh držený bankami narostl o 1,4 % na 295 miliard eur, ukázaly statistiky Bank of Italy. Italské banky si přitom ve dvou kolem 3leté likvidity za 1% úrok od ECB půjčily 255 miliard eur. Na těchto penězích vydělávají právě rolováním investic do krátkodobých vládních poukázek se zajímavějších úročením.

Ta podle Thomase Mayera, ekonoma Deutsche Bank, může znovu sáhnout k odkupu italských dluhopisů a poskytnutí dalších úvěrů, bude ale narážet na rostoucí odpor Německa. „Při rozsahu italského dluhu jen ona přitom má potenciál zemi zachránit,“ míní Mayer. Testem trhů bude aukce poukázek v objemu 6,5 mld. eur dne 13. června, následována druhý den aukcemi dluhopisů. Zrušena byla aukce 3měsíčních poukázek, pro kterou „odpadla specifická potřeba financování“.

Na počátku roku spread mezi 10letými italskými a španělskými dluhopisy přesahoval 200 bazických bodů, nyní nedosahuje 50 bps. V minulém týdnu byla opět překročena hranice 6% výnosu na 10letém italském dluhu, spread vůči 10letým německým bundům sahá k 550 bps. Pokles výnosů na dluhu Španělska a Itálie následkem oznámené žádosti o pomoc pro španělské banky vydržel jen chvíli. Aktuálně již španělské 10leté dluhopisy vymazaly zlepšení a výnos roste o 3 bazické body k 6,24 %. Výnos na 10letém italském dluhu roste o 8 bps na 5,85 %.


 

Oficiálním cílem italské vlády je letos dostat schodek rozpočtu pod 3 % HDP. Země již realizuje přebytky před splátkou úroků. Dluh by při plnění dalších cílů měl vrcholit kolem 120 % HDP. Celková míra nezaměstnanosti se pohybuje pod polovinou španělských 24 %, země nebojuje s rozsáhlou realitní bublinou, která rozhodujícím způsobem zasáhla španělské banky a spořitelny (cajas). Rozpočtový schodek loni dosahoval 3,9 % HDP, poloviny španělského. Celkový dluh třetí největší – italské - ekonomiky eurozóny dosahuje zhruba dvojnásobku páté největší – španělské – ekonomiky eurobloku.

(Zdroj: Bloomberg, AP, AFP, Istat, Bank of Italy, CMA)


Čtěte více:

Španělsko požádá o finanční pomoc po auditech bank. Eurozóna nabízí 100 miliard eur
11.06.2012 8:21
Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v sobotu oznámil, že ze...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university