Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální banky nenechají trhy padnout, připravují koordinovanou akci po volbách v Řecku, tvrdí zdroje z G20

Centrální banky nenechají trhy padnout, připravují koordinovanou akci po volbách v Řecku, tvrdí zdroje z G20

15.06.2012 10:06, aktualizováno: 15.6. 11:58

Aktualizováno

Významné světové banky plánují koordinovanou akci pro dodání likvidity na trhy, a to už po tomto víkendu, zaznělo podle Reuters z úst nejednoho ze zástupců skupiny G20 a světové trhy poskočily vzhůru. Ekonomičtí komentátoři ale varují, že nic takového se nakonec stát nemusí, a pokud ano, vůbec není jisté, že další pomoc centrálních bank zafunguje.

Centrální banky významných ekonomik připravují kroky, které stabilizují finanční trhy a dodají likviditu, aby zabránily úvěrové krizi v důsledku výsledku nedělních řeckých voleb,“ uvedl pro Reuters jeden z činitelů G20 obeznámený s obsahem jednání zahraničních diplomatů a finančních expertů. Jeho prohlášení následně agentuře potvrdili i další zástupci této skupiny nejvlivnějších ekonomik světa.

Nadcházející víkend bude plný důležitých událostí. Chystají se nejen volby v Řecku, které mohou rozhodnout o dalším setrvání země v eurozóně, ale lidé půjdou k volebním urnám také v Egyptě a Francii a mohu svými hlasy významně zamíchat rozložením politických sil. Připravenost centrálních bank zvýšit objem likvidity a podržet tak trhy i ekonomiku se proto může stát klíčovým tématem pro nadcházející summit G20 v mexickém Los Cabos. Konat se bude začátkem příštího týdne a všeobecně se očekává, že se zaměří právě na dluhovou krizi v eurozóně.

Britský ministr financí George Osborne už včera prohlásil, že britská vláda spolu s tamní centrální bankou budou spolupracovat za využití nových nástrojů měnové politiky. Smyslem je podle něj zabránit nedostatku úvěrů a podpořit finanční trhy v době, kdy je ohrožuje dluhová krize. Guvernér Bank of England Mervyn King uvedl, že "krize vytvořila velký černý mrak nejistoty, který se nevznáší jen nad eurozónou, ale nad celou světovou ekonomikou."

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi při dnešním vystoupení potvrdil, že ECB je v případě nutnosti připravena dodat do finančního systému další likviditu, aby podpořila komerční banky. Dodal ale, že ECB udělala už dost a řada je teď hlavně na politicích, kteří musejí dodat eurozóně na pevnějších základech.

O načasování další akce na podporu trhu a ekonomik po volbách v Řecku se na trhu spekulovalo i dříve. Hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius již na začátku měsíce vyjádřil své přesvědčení, že při dalším dvoudenním jednání americké centrální banky - naplánovaném pouhé dva dny po druhých předčasných volbách v Řecku - Fed opět rozjede své tiskárny a zaplaví svět další vlnou dolarů z nákupů aktiv. Dříve se tak podle stát nemohlo, protože Řekové musejí do nadcházejících voleb vstupovat se skloněnou hlavou a obavami, aby volili "správně".

Jeden ze zdrojů Reuters ze Spojených států sice uvedl, že řecké volby nebudou znamenat definitivní signál toho, co lze ve vývoji evropské dluhové krize dál čekat. Nicméně také připustil, že neobvyklý souběh důležitých voleb hned ve třech zemích je důvodem k obezřetnosti. Centrální banky prý chtějí zajistit, aby finančním systémem vždy protékal dostatek hotovosti.

Zpráva o přípravách koordinované akcie pro finanční trhy přinesla na trhy výraznou chuť investorů jít do dříve opomíjeného rizika. Akciové indexy se vydaly vzhůru - Wall Street již včera zakončila se zisky přes jedno procento, na devizových trzích posílilo euro, ale došlo i na měny v našem regionu včetně koruny, která proti včerejšímu závěru posílila až o 20 haléřů. Také komodity nezůstaly stranou zájmu a jejich kompozitní index S&P GSCI nyní roste o 0,7 procenta.

Odborníci ale doporučují nenechat se strhnout bezbřehou euforií. I kdyby se totiž potvrdily neoficiální informace ohledně přípravy další stimulace, mohou tyto kroky zůstat pouze v záloze. „Další globální koordinovanou akci uvidíte, pokud Řecko vystoupí z eurozóny a bude to událost Lehmanovského typu, která vyprovokuje run na banky napříč eurozónou,“ uvedl dnes Alastair Newton, výkonný ředitel investiční skupiny Nomura působící také jako politický analytik.

Významná společná dodávka likvidity centrálních bank na trhy proběhla již v roce 2008, kdy úvěrové trhu v podstatě zamrznuly po pádu banky investiční banky Lehman Brothers. Následovat ale musely i další vlny tištění peněz v rámci kvantitativního uvolňování měnové politiky a ekonomové proto varují, že ani další koordinovaná akce nebude fungovat, pokud se nevyřeší kořeny krize. Za ty někteří považují bankovní krizi v Evropě. „Reálným problémem je, že Evropská centrální banka nedisponuje prostředky pro zaručení solvence bank,“ tvrdí například Peter Morici, profesor učící na University of Maryland. Evropské politické špičky sice volají po vytvoření bankovní unie, která by posílila důvěru v banky, ale zatím její vznik na obzoru není.

Zdroj: Reuters, Bloomberg, čtk, CNBC, Goldman Sachs, Nomura)


Čtěte více:

Proč nečekat žádný zásah shůry před řeckými volbami, ale až 20. června?
04.06.2012 18:33
Řekové musí do nadcházejících voleb vstupovat se skloněnou hlavou a ob...
S&P: Brzký odchod Řecka z eurozóny vidíme teď minimálně jedna ku třem
05.06.2012 8:19
Pravděpodobnost, že Řecko v nadcházejících měsících odejde z eurozóny,...
Bankovní unii potřebujeme do roka a do dne, volá šéf EK. Německo o ní nechce slyšet bez fiskální unie. ČR také proti
12.06.2012 11:18
Kdo si při pohledu na návrh nové bankovní regulace v Evropě posteskl k...
Řekové se bojí návratu k drachmě, před volbami vybírají vklady z bank a zásobují se potravinami
13.06.2012 14:30
Řekové před nedělními parlamentními volbami, které podle ekonomů rozho...
Premiér Španělska vyzývá ECB k akci. Její příležitost ještě přijde, spekuluje Nomura
13.06.2012 16:46
Poté co oznámení plánu evropské pomoci španělským bankám v řádu sta mi...
Draghi (ECB): Dál neomezená likvidita. Předložíme vizi, co s měnovou unií v Evropě… sílí nelibost trhů kvůli komunikaci
15.06.2012 11:45
"V řádu dní přeložíme veřejnosti vizi budoucnosti měnové unie v Evropě...

Váš názor
  • Krize likvidity?
    15.06.2012 14:28

    1) zakázat bankám kolektivní investování, tj.prodeje investičních fondů. Ať uložené peníze hezky pouštějí do firem a jdou s kůži na trh/nesou úvěrové riziko, když chtějí vydělat. Fondy jsou jen sprostá krádež za bílého dne-"klienta dej sem prachy a hned z kraje zaplať mastný poplatek. Za to dostaneš naději (od r.2008 dost planou) že něco vyděláš. Ale spíš ne a my za to nemůžem." 2) omezit bankám objemy pro nákup státních dluhopisů. Co se teď děje. CB natiskne prachy, komerční banky za ně nakoupí dluhopisy (nebo je rovnou uloží zpátky u CB!?!?) a ty v CB opět vymění za další peníze. Kola se točí, systém jede.
    rover
    • Re: Krize likvidity?
      15.06.2012 15:22

      Kalousek s Drábkem by s vámi nesouhlasi, vždyť druhý pilíř důchodové reformy bude pro lidi
      Homo
  • sranda krize
    15.06.2012 12:08

    tahle krize je fakt úsměvná, dj skoro na 13 tis., dax nad 6ti a někdo tu fňuká nad možností zkolabování trhů, možná by se to chtělo vrátit do reality a nahlídnout do minulosti co vlastně slovo krize znamená, jak se asi musí smát lidi, kteří pamatují začátek r. 08/09, chce to pořádnej výplach, obětovat pár velkých ryb.. jinak velký vítěz tohohle divadla je samozřejmě "Angelika", euro je to nejlepší co si mohla v životě přát :)
    bob
    • Re: sranda krize
      15.06.2012 14:16

      V čem Německo vyhrálo/ vyhrává? EURo sice drží na uzdě konkurenci v EU (minimálně v nákladech na pracovní sílu), ale v čem kdy Německu konkuroval jih Evropy? A díky transferům a půjčkám jde nemalá část jeho kapitálu do komína. Zaplatit Rusku za klidné sjednocení, to dávalo smysl. Ale držet nad vodou Řeky nebo Žabožrouty? To se jí budu v předvolební kampani těžko vysvětlovat. A jestli budu opravdu zle (a souhlasím, že zatím je to selanka), kdo to asi schytá? Hans co jezdí v mercedesu a dostává pravidelně královský důchod.
      rover
  •  
    15.06.2012 11:48

    Centrální bankéři všech zemí světa, spojte se! Kupředu, zpátky ni krok! K bohatství se proutrácíme a nikdy jinak!
    ERSTEMAN
  • Centrální banky
    15.06.2012 11:48

    vytváří pomocí "tisku peněz" umělý hospodářský cyklus, umělou sinusoidu (natiskneme-jde to nahoru-skutečné peníze se tak trochu přidají-hlavně ta malá část "dobře informovaných peněz"), dotiskneme-jde to dolů a ještě níže -skutečné peníze s předstihem utíkají). Nevím, nevím, jestli tento recept nastartuje důvěru té většiny-tzn.obyčejných peněz, která je klíčová k nahození "normální sinusoidy"...
    FL
  • KDYBY
    15.06.2012 11:41

    Kdyby nechaly banky padnout ekonomiku, kdo by na ně pracoval?:-)) Hmm... i když... socialistickým bankéřům je to v některých případech jedno, protože si nechají sanovat svá "aktiva" z veřejných rozpočtů formou nějakého doporučeného zákona. Viď Kalousku, ty vís s Klausem, jak se takové zákony schvalují? Třeba podpora solárek. Aby banky mohly investovat do úvěrů podnikatelům, schválili předem zákon o OZE, aby měli návratnost jistou. Takhle umí podnikat kdejaký blbec, když nemusí nést podnikatelské riziko. Závěrem, banky bez trubců a daňových popletenců existovat nemohou. Je to symbióza non plus ultra. Jde jen o míru a manýry, co jim politici dovolí. Ovšem zkorumpovaní politici jim ten opasek moc utahovat nebudou. Bohatství z produkce rozdělí stejným dílem mezi 2% (bankovnictví) a 98% zbylé populace. Výsledek si snad umí spočítat každý sám.
    Jesse
  • Není mi jasné
    15.06.2012 10:32

    "Krize" je doslova černá díra pro peníze běžných lidí a zlatý důl pro pár vyvolených na vysokých postech největších bank. Vidíme, jak se v přímém přenosu rozevírají nůžky mezi střední třídou a bohatými. EU se snaží neustále oddalovat odchod řecka z jednoho prostého důvodu a tím jsou vysoké úroky dluhopisů států na periferii. Veškeré půjčky a záchranné balíčky slouží pouze a jen k tomu, aby pomocí nich byly spláceny úroky z dluhopisů nakoupené bankami, jež tyto miliardy vyplácení na bonusech a odměnách svým manažerům a spřízněným osobám dosazených do dozorčích rad. Neustále se hovoří o dodávání likvidity a posilování bank místo toho aby se z těch prohýřených peněz začal podporovat rozvoj na lokálních úrovních. Pokud vím, v USA FED v době krize právě takto peníze použil a už po roce to US nakoplo k růstu a došlo ke stabilizaci. Tady na to jdou bruselští chlapíci přesně opačně a kdo ví, co z toho nakonec vznikne. Podle mě nic pěkného.
    delcop
    • Re: Není mi jasné
      15.06.2012 11:16

      Pěkně, stručně napsáno. Tato krize je požehnáním pro pár oligarchů, proto si tak váží Kalousků a jiných úředníků. Místo cpát peníze z dluhopisů do perspektivy národních ekonomik a je jedno jestli Řecka,nebo Česka, tak je třeba platit dluhy, dělat nové a na jejich zaplacení, (i zaplacení rozdílů se zvyšujících se úroků.) odírat důchodce, a zaměstnance, tedy celou střední třídu. K tomu je třeba nastavit ekonomická pravidla, (vtom je mistr náš milovaný a hodnocený Kalousek) zákony, případně zajistit luxusní platy policií, ( k tomu teprve dojde po pár Rátech a Parkanových , aby dali pokoj.) Demagogií to udělá tisk viz názory mnoha občanů a (babiček, které volili knížete, protože on je taky starý a je tak nekonformní a zastává se církve.) Hlavně musí být nepřítel, který nám to chce zhatit. Ať už podílem na kořisti, nebo jinou demagogií pro někoho ideologií.
      Homo
    • Re: Není mi jasné
      15.06.2012 10:36

      V podstatě mi není jasné i to, co se stane s Řeckem, kdyby nakonec vyhrála pravice. Krátkodobě trhy jakože "porostou", ale problém se tím nevyřeší. Řecko se potřebuje dostat z EU ne proto, aby se EU zachránila před Řeckem, ale aby se Řecko zachránilo před EU.
      delcop
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university