Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU podpoří růst a pracovní místa 120 mld. eur, přímou rekapitalizaci bank a společný dohled. Eurodolar na 1,26

EU podpoří růst a pracovní místa 120 mld. eur, přímou rekapitalizaci bank a společný dohled. Eurodolar na 1,26

29.06.2012 8:25, aktualizováno: 29.6. 9:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská unie podpoří ekonomický růst a tvorbu nových pracovních míst asi 120 miliardami eur, dohodli lídři EU na Summitu. Shodu politici nalezli také na možnosti přímé rekapitalizace bank a společném dohledu nad bankami. Euro zareagovalo prudkým růstem k americkému dolaru a při denním minimu 1,2432 USD/EUR překonalo úroveň 1,2600 a dostalo se až na 1,2626 USD/EUR. Také trh komodit nabízí růstový obraz: ropa WTI roste o 2,65 % k 80 USD/b, Brent o 2,1 % nad 93 USD/b. Zlato spot přidává 1,1 % nad 1570 USD/tr. unce, stříbro spot 1,8 % k 26,8 USD/tr. unce. Hlavní evropské indexy v úvodu nasadily k až 3 % růstu, aktuálně DAX 2,65 %, CAC 2,7 % a FTSE 1,75 %. Španělský index SE roste o 4,4 %.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):




120 miliard eur na podporu růst a pracovní místa


Politici se na summitu podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye dohodli například na navýšení kapitálu Evropské investiční banky (EIB) o deset miliard eur, z čehož na Česko připadá 76 milionů eur (dvě miliardy korun). Řada evropských ekonomik se v poslední době ponořila do recese. Některé země sužuje masivní nezaměstnanost, která například ve Španělsku citelně přesahuje 20 procent. Kvůli tomu v Evropě výrazně zesílily hlasy po tom, aby se unie nezaměřovala jen na úsporné kroky a reformy, které prosazovalo například Německo. Naopak třeba Francie a její nový prezident François Hollande volají po výraznější podpoře růstu. "Klíčový prvek je, že posílíme financování ekonomiky tím, že zmobilizujeme 120 miliard eur pro bezprostřední růstová opatření," řekl unijní prezident. Dopad opatření na podporu ekonomického růstu a tvorbu nových pracovních míst bude podle českého premiéra Petra Nečase jen omezený. Část peněz by ale podle něj mohla "dotéct" i do Česka. Týkat by se to mohlo například podpory malých a středních podniků, k nimž by měly směřovat peníze z úvěrů EIB.

Prorůstový pakt jako celek ale ještě summit neschválil. Itálie se Španělskem totiž podle diplomatů chtějí od partnerů nejprve odsouhlasit naléhavá opatření k řešení složité situace na trzích s dluhopisy. „Hlavní smysl tohoto kroku je, že je to politický kompromis," podotkl k opatřením Nečas.

Během prvního dne summitu se ukázalo, že Itálie a Španělsko chtějí vidět okamžitou pomoc, aby se uklidnily finanční trhy, a těmto zemím se tak snížily náklady na obsluhu dluhu. Řím a Madrid proto požadují, aby ostatní nakupovali jejich dluhopisy, patrně přes záchranný fond eurozóny. Teprve pak jsou ochotny podepsat dohodnutá prorůstová opatření. "Podle mého názoru se podaří nejpozději zítra dosáhnout rozumného kompromisu," řekl Nečas k postoji, kterým se Itálie a Španělsko vymezují vůči většině ostatních zemí. "Jak jsem řekl, je tam několik možností, která z nich se zvolí, ale bude záležet samozřejmě i na právním podkladu a vládě, konkrétně na ekonomických možnostech," řekl Nečas na dotaz, zda by mohl záchranný fond eurozóny dluhopisy kupovat přímo na primárním trhu.

Jednotný dohled na bankami

Shoda padla také na vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny. Bankám by zároveň mělo být umožněno, že za určitých podmínek je bude možné rekapitalizovat přímo pomocí záchranného fondu eurozóny bez toho, aniž by tím zvyšovaly rozpočtový schodek dané země. Podle prohlášení eurozóny Evropská komise v brzké době představí to, jak by takový dohledový mechanismus měl vypadat. V textu lídři vyzvali, aby se členské země těmito návrhy zabývaly s naléhavostí do konce roku.


Jednotný dohledový orgán, který by měl dohlížet na banky eurozóny, je jakýmsi prvním krokem ke vzniku evropské bankovní unie. Právě o ní se hovoří jako o jednom z nástrojů k řešení a předcházení současných potíží, které sužují převážně země eurozóny. ČR dosavadním vizím o bankovní unii nakloněna není. Premiér Petr Nečas zdůrazňoval potřebu sledovat bedlivě debaty o změnách a dopadech, které by mohly přinést pro český bankovní dohled. Ministr financí Miroslav Kalousek opakovaně poznamenal, že se obává, že pokud se nezapojí všechny země EU, pak může být ohrožena existence jednotného finančního trhu. Současně dodal, že si myslí, že všechny země se nezapojí.

Přímá rekapitalizace bank

Až bude takovýto mechanismus existovat, a to včetně zapojení Evropské centrální banky, pak bude možná přímá rekapitalizace bank. Právě to byla v poslední době jednou ze sporných otázek, na níž se názory výrazně lišily.

Unijní prezident Herman Van Rompuy kolem půl páté ráno rovněž oznámil, že země plnící rozpočtová pravidla a politiky EU budou mít přístup k dočasnému záchrannému fondu eurozóny EFSF a trvalému fondu ESM kvůli podpoře svých vládních dluhopisů na finančních trzích.

"Otevíráme možnost pro země, které se dobře chovají, aby využívaly nástrojů finanční stability, aby ujistily trhy," řekl Van Rompuy. To by mělo přispět k navrácení stability na trhy s dluhopisy.

"Proces byl tvrdý, výsledek byl dobrý," řekl italský premiér Mario Monti, který byl jednou z ústředních postav nočních debat. Itálie ale podle něj v tuto chvíli nemá v úmyslu o mimořádnou podporu požádat. 

Na zdlouhavém nočním jednání se hovořilo také o posílení ekonomické a měnové unie. Van Rompuy společně s Evropskou centrální bankou, Evropskou komisí a euroskupinou (ministři financí eurozóny) připravili zprávu, která kromě jiného vybízí k dalšímu posílení či prohloubení rozpočtových pravidel a ekonomických politik, zejména pak v eurozóně. Podobné úvahy jsou v EU tradičně velmi citlivé, protože by mohly zahrnovat i přenos pravomocí či kompetencí z národních metropolí do Bruselu.

Podle návrhů závěrů z dnes končící schůzky se bude zkoumat, co je možné udělat v rámci současných unijních smluv a kvůli jakým opatřením by bylo smlouvy nutné měnit. Předběžná zpráva o tom by měla být předložena státníkům v říjnu a konečná do konce roku.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP)


Čtěte více:

Singer, Kalousek i Nečas před summitem varují před škodlivými kroky. Premiér nečeká konkrétní závěry
27.06.2012 13:47
Premiér ČR Petr Nečas předpokládá, že blížící se summit EU, který by s...

Váš názor
  •  
    29.06.2012 13:18

    jesse kolik tech dolaru mas s trikorunovym rabatkem hrubeho ???500 ???1000 ??? mluvis tady o nich jaky bys jich mel 10 000 000 a ze se za zlato nenajim ???pche...nekde lepe nez za usd
    OPTIMISTA
  • Jsem chudý protože nemám na koníčky.
    29.06.2012 11:20

    Já už platím jen složenky a jídlo . nekouřím ,nepiji,auto nemám ,shrnuto stát ze mne má jen to DPh. a co vy.
    Jardys
    • Re: Jsem chudý protože nemám na koníčky.
      29.06.2012 11:23

      Já si kupuju dolary a dávám si je do strožoku... Všem eurofanatikům je nutno se vyhýbat.
      Jesse
      •  
        29.06.2012 11:44

        jak se na tom strožoku vyfutrovaným prachama spí? Já mám dolary v trezoru ve sklepě.
        ..
        •  
          29.06.2012 12:07

          Docela dobře. Neprobouzím se, nepotím se a netlačí to :-))
          Jesse
          •  
            29.06.2012 12:15

            Mě se spí špatně. Na cihlách se mizerně usíná. Jsou tvrdé a studené. :)
            Jezdec.
            •  
              29.06.2012 12:21

              A ještě dlouho bude. Za zalato si chleba nekoupíš :-))
              Jesse
              •  
                29.06.2012 14:24

                Jesse, to byl vtip v dnešním teplém dnu. Věřte mi, raději si koupím pole než zlato.
                Jezdec.
  • největší problem
    29.06.2012 10:17

    největší problém spočíva v tom že všichni, kteří vědi jak napravit všechny nepravosti a zařídit věci aby šlo všechno hladce, misto aby něco pro to dělali tak tráví celý den tady na stránkách Partie dokazováním ostatním jak oni všemu rozumí ze všech nejlíp :-(
    S.Prokop
    • Re: největší problem
      29.06.2012 10:29

      Nemáš pocit, že s tím my tady nic neuděláme? My jsme si nežili ani nad poměry, ani jsme nepotřebovali prodávat st. dluhopisy a už vůbec nemáme potřebu vymýšlet ideologická hesla o míru v Evropě...
      Jesse
  •  
    29.06.2012 9:55

    roztleskavani cehokoli je lepsi nez plakat a stezovat si denne a vsude... huraaaaa. huraaaaa. uz mam zadane vystupy :D
    OPTIMISTA
    • zítra to vypukne :-)
      29.06.2012 10:07

      http://www.youtube.com/watch?v=Xj1-M0o6Cco
      Jesse
  • Hura, Hura, Hura!
    29.06.2012 9:53

    Uzivejme si slavu!
    Ticino
  • No comment...
    29.06.2012 9:38

    http://www.reformy.cz/zpravy/zasadni-projev-sulika-sas-k-silenstvi-zvanemu-esm-euroval/
    First Knight
  •  
    29.06.2012 9:24

    hmm, takže 100mld pro bankéře a 20mld na podporu... Dobrý byznys.. A Evropa jásá...
    Fosil
  •  
    29.06.2012 8:38

    Dokud bude EU podporovat pouze banky a nadnárodní společnosti, tak bude nadále pokračovat krize. Je třeba podpořit rodinné regionální firmy. Potom se ekonomika rozjede.
    Jezdec.
    •  
      29.06.2012 9:08

      Koho jiného má podporovat. K tomuto účelu byla přece zřízena. Maximalizace kapitálu na úkor davu. Bankéři bezostyšně loupí peníze obyčejných lidí a krize k tomu vytváři rámec
      Homo
      •  
        29.06.2012 9:12

        EU neměla vůbec vzniknout. Peníze mají zůstat u lidí (firem...), kteří produkují a nemají končit v rukou byrokracie - to je největší problém.
        Jesse
    •  
      29.06.2012 8:55

      Je spíše potřeba zrušit dotace do zemědělství a teď jednorázově nalít peníze do podkapitalizovaných bank. Jakékoliv dotace dlouhodobějšího charakteru pokřivují trh a snižují efektivitu ekonomiky, což je právě příklad EU.
      Robin
      • to nic neřeší
        29.06.2012 9:10

        Pánové, máte oba dva pouze poloviční řešení. 1) Podkapitalizované banky se musí o sebe postarat samy. Která to nezvládne, ať na trhu skončí, bank je jak hub po dešti. 2) Dotace zrušit okamžitě, neb čas utíká a způsobuje nevratné škody. 3) Státy musí okamžitě ukončit investice a veřejné rozpočty mají sloužit pouze k chodu správy. 4) odepsat všechny dluhy - židovské nástroje, jako jsou uměle vynucené dluhy, úroky a pod... čímž vznikají virtuální ztráty na všech úrovních, ale v praxi kvůli nim krachuje ekonomika.
        Jesse
        • Re: to nic neřeší
          29.06.2012 9:25

          Jesse co si představuješ pod "odepsat všechny dluhy"? Peníze co máš v bance jsou mimochodem taky dluh banky vůči tobě, takže bys o peníze co nemáš v matraci přišel. Taková řešení chce obvykle jen ta nejhorší rudá lůza.
          ..
          •  
            29.06.2012 9:31

            Neslovíčkuj. Třeba zastavit růst dluhů... Komu by to ublížilo? Nejsem rudej, ale nemusím souhlasit s vynucenným růstem dalších dluhů. Jak dloho mmůže ekonomika žít, kdy se dluhy chovají jako rakovina. Co si tím pomůžeš? Nikomu to nepomůže, ani těm, kteří vyzobávají úroky z virtuálních úvěrů a účetně bohatnou. To nedává smysl...
            Jesse
            •  
              29.06.2012 10:19

              Chvályhodná myšlenka, ale to je asi tak všechno. Zvyšovat své zadlužení dnes stejně oprakticky nikdo nechce. Proces oddlužování právě začíná bude velmi bolestivý a bude to trvat dlouho.
              ..
              •  
                29.06.2012 10:27

                Nezlob se na mě, ale to co sledujeme dnes, nemá s oddlužováním nic společného... Dluhy za úroky už naskakují rychleji, než je EZ schopna vyprodukovat. S tím si neporadí ani marťané :-)) To je prostě konec.
                Jesse
                •  
                  29.06.2012 10:37

                  Dluhy nejsou jen státní. Třeba firemní zadlužení se relativně rychle snižuje. zadlužení domácností v USA taky. Státy se začnou oddlužovat až koncem dekády.
                  ..
                  •  
                    29.06.2012 10:42

                    Mám na mysli dluhy států. Firemní, domácností a pod... mě nemusí zajímat... zrovna si pouštím Sulíkovy argumenty. Doporučuji i tobě :-)
                    Jesse
                    •  
                      29.06.2012 11:00

                      To se právě mýlíš. Když se oddlužují firmy neinvestují, když se oddlužují domácnosti neutrácejí. Ekonomika neroste a pak lze jen těžko splácet státní dluhy. Až začnou firmy zas investovat a domácnosti utrácet bude doba k oddlužování států. No a na příkladu Irska a Islandu můžeš vidět, zhoubný vliv toho, když se vymknou soukromé dluhy firem a domácností není ti nízké zadlužení vlády nic moc platné.
                      ..
                      •  
                        29.06.2012 11:30

                        Tak to je jak učebnicový příklad, ale má to chybu. Tvá vize funguje pouze když funguje ekonomika. Státní správa musí být malá a privátní sektor silný. Dnes je tomu naopak. Takže až byrokracie nalije podle tebe do privátních subjektů miliardy, nic se nezmění. Naopak, zhorší. A i kdyby se zázrakem podařilo jenom o trochu snížit zadlužení, stát si bez ohledu na tu bude brát další miliardy na dluh. Jsi vedle, treoreticky to zvládáš, ale praxe jde úplně opačným směrem.
                        Jesse
                        •  
                          29.06.2012 11:42

                          Zblbnul jsem z horka a opravdu jsem někde napsal, že by stát měl dávat peníze do soukromých firem? To horko je děsivý, lidi blbnou...
                          ..
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m