Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Den Draghi: Co ECB neudělá, bude špatně. Co udělá, může zklamat. Chystá společnou akci s ESM?

Den Draghi: Co ECB neudělá, bude špatně. Co udělá, může zklamat. Chystá společnou akci s ESM?

02.08.2012 10:53, aktualizováno: 2.8. 10:59
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Evropská centrální banka učiní vše, co bude třeba, k ochraně eurozóny před kolapsem, včetně obrany některých zemí před neodůvodněně vysokými zápůjčními náklady. A buďte si jisti, že to bude stačit. To byla silná ukázka slovní intervence centrální banky v podobě slov guvernéra ECB Maria Draghiho, která nakopla akciové, dluhopisové, měnové i komoditní trhy k několikadenní rally a především silnému očekávání od toho, co ECB pronese po dnešním měnovém jednání, tedy po čase 13:45. Očekávání trhů se jeví nabuzeno natolik, že cokoli ECB neučiní, bude špatně automaticky a kroky které oznámí, mohou zásadně zklamat svým rozsahem. A vyvolat negativní reakci trhů? Krátkodobou? Oznámí ECB konkrétní kroky dnes?

Rozhodnutí o nastavení měnové politiky ECB padne ve 13:45, konsensus trhu očekává ponechání klíčové sazby na úrovni 0,75 % beze změny. Klíčový bude ale komentář k případným krokům ECB v boji proti dluhové krizi.

„Pokud jde o rostoucí prémie na vládních dluhopisech, porušují funkčnost transmisních mechanismů měnové politiky a tím spadají do našeho mandátu,“ vzkázal Draghi v minulém týdnu a trhy jeho slova pochopily tak, že ECB je připravena řešit vysoké zápůjční náklady Itálie, Španělska a dalších dluhovou krizí zasažených zemí eurozóny a započetly očekávání masívní akce ECB v tomto směru, očekávání, že odkupy vládních dluhopisů jsou znovu na stole. V tomto úmyslu má silnou opozici v německé centrální bance Bundesbank. I v tomto směru dnešní měnové jednání mnoho napoví.

Šéf ECB Draghi navrhne na dnešním zasedání dvojitou strategii boje proti dluhové krizi v eurozóně, když bude prosazovat koordinovanou intervenci ECB a záchranného fondu ESM na trhu se státními dluhopisy, napsal dnes německý list Süddeutsche Zeitung. Podle citovaného plánu by ESM přímo odkupoval malé množství dluhopisů nabízených vládami krizí postižených států, jako jsou Španělsko a Itálie na primárním trhu. ECB by současně skupovala státní papíry, se kterými už se na trhu obchoduje, tedy intervenovala na sekundárním trhu. Cíl akce je zřejmý, snížení úrokové zátěže postižených zemí.

Süddeutsche Zeitung tvrdí, že v rámci ECB se rýsuje většina pro takový program. Nebude ale oznámen dnes. K tomu by mělo dojít až po 12. září. Ten den německý ústavní soud vynese verdikt ohledně dokončení ratifikace ESM v Německu, bez níž nemůže budoucí stálý záchranný fond eurozóny začít fungovat. Draghi při rýsování tohoto kroku údajně spoléhá na nárůst zájmu soukromých investorů o trh se státními dluhopisy i na to, že ESM by na krok mělo navíc stačit relativně málo peněz a ze vstupu do primárního nákupu může na poslední chvíli ucuknout, pokud náklady emise budou uspokojující. Odpor Německa vůči takové intervenci ECB ale trvá, zpochybňována je právní podloženost takového vstupu ECB do podpory financování států.

„Pokud Draghi nic podstatného neoznámí, trhy budou reagovat extrémně negativně a ECB bude mít ve svých rukou plné rozpuknutí evropské krize,“ míní James Nixon, hlavní ekonom Societe Generale v Londýně. „Neumím si představit slova, který by Draghi mohl při klidných trzích vyslovit namísto jasné intervence,“ dodal. „Draghi je v mimořádně těžké situaci. Buď zklame trhy vůči jeho vyjádření v minulém týdnu, nebo pověstnou rukavici zvedne a vykročí v této fázi osamocena k opětovnému nákupu dluhopisů,“ uvádí hlavní ekonom BNP Paribas pro eurozónu Ken Wattret. „Jakákoli papírová měna je jen tak dobrá, jak dobrý je její management a důvěryhodnost. Nesoulad s trhy bude pro euro zničující,“ dodává hlavní ekonom Barclays Julian Callow.

Hlavní ekonom Goldman Sachs v Londýně Huw Pill připomíná další možnost, kterou se ECB může vydat „na vlastní triko“. Je jím povolení národním centrálním bankám odkupovat korporátní dluhopisy k uvolnění podmínek financování na trhu. ECB by se také mohla rozhodnout k zopakování či modifikaci programu dodávek dlouhodobé likvidity, což jsme viděli na dvou kolem 3letých tendrů LTRO v prosinci a únoru, které skutečně zabraly. „ECB ještě vyhodnocuje plný dopad těchto kol, zvažuje ale menší doplnění v brzké době,“ tvrdí měnový stratég Bank of America/Merrill Lynch pro Evropu Anthanasios Vamvakidis. Ekonomové shodně opakují, že dnes ale nelze od ECB čekat konkrétní oznámení masívní akce na podporu eura a stabilizaci trhů v dluhové krizi. Otázkou je tedy následná reakce finančních trhů.

Benchmark evropských blue chips Eurostoxx 50 vzrostl od 25. července v reakci na slova Draghiho o 8,1 procenta. S&P 500 za stejnou dobu vzrostl o 2,8 %. Ze dna od března roku 2009 vzrostl S&P 500 o více jak 80 procent. Evropa obchoduje na 10,6násobku P/E, S&P 500 na 13násobku. „Evropské akcie jsou podhodnocené,“ říká Graham Secker, šéf pro evropské akcie v Morgan Stanley. „Draghiho slova mohou signalizovat zásadní změnu v reakční funkci ECB, strukturální zlom v její měnové politice,“ říká Stephane Deo za UBS. Monica Defend, šéfka pro globální alokaci aktiv v Pioneer, míní, že většina špatných zpráv je v trhu započtena a prostor pro růst na povzbuzení ECB je větší, než na pokles při zklamání. „Ač evropské trhy po polovině roku přestaly za americkými zaostávat a Draghi je ještě více nasměroval vzhůru, sázku proti evropským akciím nepovažuji za dobrou,“ uzavírá Jim Stellakis z newyorské Technical Alpha.

Třídenní vývoj na eurodolaru:



 
Euro k americkému dolaru před měnovým jednáním ECB s výsledkem počínaje 13:45, kterému bude ve 13:00 předcházet rozhodnutí Bank of England a také České národní banky, obchoduje na hladině 1,2270 USD/EUR a pozvolna se tak posouvá od ranních úrovní kolem 1,2250 USD/EUR při rozpětí dne 1,2216 až 1,2281 USD/EUR. Posouvá tedy pozvolna denní maximum vzhůru.


(Zdroj: Bloomberg, Süddeutsche Zeitung, Société Générale, BNP Paribas, Barclays, Goldman Sachs, BoA/ML, Morgan Stanley, UBS, Technical Alpha)


Čtěte více:

Draghi (ECB) nakopl euro: Pro záchranu učiníme, co bude třeba, a věřte mi, bude to stačit. Eurodolar míří výše, dluhopisy se klidní
26.07.2012 13:42
Evropská centrální banka učiní vše, co bude třeba, k ochraně eurozóny ...
Zahnal šéf ECB Draghi sám sebe do kouta?
27.07.2012 12:21
Evropská centrální banka udělá cokoli v rámci svého mandátu, aby zabrá...
Otec eura Mundell: ECB musí do hry. Ekonom Issing: Politická unie je zcestná a mimo demokracii
30.07.2012 13:58
Evropská centrální banka musí zásadním krokem vstoupit do hry a rozsek...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university