Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Best Buy snížil zisk o 90 procent, ruší výhled a pozastavuje zpětný odkup. Akcie -6 %

Best Buy snížil zisk o 90 procent, ruší výhled a pozastavuje zpětný odkup. Akcie -6 %

21.08.2012 16:21

Maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Best Buy, který se podle vyznění posledních zpráv vyhýbá pokusu o převzetí svým zakladatelem, dosáhl podle dnes zveřejněných výsledků čtvrtletního zisku, který zaostal za odhady. Společnost současně kvůli poklesu prodeje počítačů i televizorů zrušila svůj dosavadní výhled zisku pro celý rok a pozastavila program na zpětný odkup akcií. Akcie Best Buy reagovaly propadem, v pre-marketu až o 10 procent. Po otevření Wall Street pak ztrácely zhruba 9 procent, načež ztrátu korigují zhruba na 6 %.

Čistý zisk propadl o více než 90 procent na 12 milionů dolarů (4 centy na akcii) z 128 mil. USD (34c) před rokem. V očištěné podobě činil zisk přepočtený na akcii 20 centů a zaostal tak za průměrným odhadem v anketě Bloomberg 0,31 USD. Tržby za druhé čtvrtletí klesly o 2,8 procenta na 10,5 mld. USD a zůstaly mírně pod očekávanými 10,6 mld. USD. Tržby prodejen otevřených nejméně 14 měsíců se přitom snížily o 3,2 procenta. Firma bojuje s poklesem tržeb již osmý kvartál za posledních devět čtvrtletí, v důsledku toho, jak se spotřebitelé přesouvají k jiným prodejcům a především k nákupům po internetu.

Best Buy nyní uzavírá prodejny, ruší pracovní místa a zkouší nový formát obchodů, aby oživila klesající prodeje. Pozorovatelé poukazují na to, že spotřebitelé používají prodejny Best Buy jako "předváděcí centra", kde si mohou výrobky vyzkoušet, a pak si je koupí levněji na internetu. Best Buy zvolila do křesla nového výkonného ředitele a prezidenta společnosti Huberta Jolyho, který se má pokusit o obrat v dlouhodobě nepříznivém vývoji hospodaření. Joly nahradí Mika Mikana, působícího v čele společnosti od dubna na přechodnou dobu. Joly dosud působil jako výkonný ředitel nadnárodní společnosti Carlson podnikající v pohostinství (spadá pod ní např. řetězec T.G.I. Friday’s), z níž odešel v neděli. Do čela Best Buy by se měl oficiálně postavit začátkem září.

Společnost uvedla, že pro druhou polovinu fiskálního roku neposkytne výhled zisku, vzhledem k nově obsazenému postu CEO, nižším očekáváním tržeb v celém sektoru a nejistotě spojené s představením několika nových produktů. „Poptávkové trendy zůstávají slabé a výsledky také zřejmě ukazují dopad nejednotného managementu…,“ uvedl analytik Sanford C. Bernstein Colin McGranahan, jehož doporučení na akcie Best Buy zní „neutral“. Best Buy zároveň pozastavila pro letošní rok program odkupu vlastních akcií s tím, že nadále očekává výši generovaného cash flow v rozmezí 1,25 až 1,5 mld. USD

 
Horší než očekávané výsledky dodávají sílu argumentaci bývalého předsedy správní rady společnosti Richarda Schulze, který by rád odkoupil zbylé akcie z trhu do vlastních rukou a naplnil tak svůj strategický plán dalšího směřování firmy. Schulze počátkem srpna nabídl odkoupit všechny akcie Best Buy a stáhnout firmu z akciového trhu, aby se ji pokusil oživit a navrátit k růstu. Zřejmě by do firmy dosadil nové vedení, takže nynější management se na jeho nabídku nedívá příliš vstřícně. Schulze je v současnosti největší akcionář Best Buy s podílem 20,1 procenta. Za zbylých 339,9 milionu akcií by při nabízeném cenovém rozpětí 24 až 26 dolarů za akcii zaplatil až 6,9 miliardy dolarů. Celou společnost tak ocenil na 8,16 až 8,84 mld. USD.

Jednání mezi Best Buy a Schulzem se nicméně zdaleka neblíží úspěšnému konci. Firma Schulze vyzvala k provedení due dilligence, podmíněného splněním určitých podmínek, ten ale nabídku na kontrolu finančního stavu společnosti odmítl s tím, že si ani nebyl vědom, že by jednání o podmínkách již skončila. Schulze řekl, že se bude nadále o prosazení svého návrhu na převzetí firmy snažit.

Richard Schulze působil jako předseda představenstva společnosti do letošního června, kdy rezignoval kvůli skandálu uvnitř firmy. Tehdejší výkonný ředitel Best Buy Brian Dunn porušil vnitřní politiku firmy poměrem s jednou ze zaměstnankyň, což Schulze věděl, a neoznámil. Oba členové vedení firmu v tentýž měsíc opustili.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Čtěte více:

Zamíří maloobchodník Best Buy do soukromých rukou? Bývalý šéf nabídkou odkupu oceňuje firmu na 8,5 mld. USD. Akcie +19 %
06.08.2012 16:38
Americký maloobchodní prodejce spotřební elektroniky Best Buy možná zm...
Rychlá akvizice v nedohlednu: dohodě Best Buy o odprodeji akcií ex-šéfovi stojí v cestě spory
20.08.2012 12:41
Jednání mezi americkým maloobchodním prodejcem Best Buy a jeho zaklada...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data