Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Íránská měna se propadá. Nedostatek deviz by si mohl vynutit přídělový systém

Íránská měna se propadá. Nedostatek deviz by si mohl vynutit přídělový systém

02.10.2012 16:04
Autor: 

Íránská měna ztrácí na hodnotě už od začátku ropného embarga v červenci, v posledních týdnech ale riál zažívá volný pád. Jen za poslední týden se jeho kurz vůči dolaru propadl o víc jak 25 %, což naznačuje, že země má problém se získáváním deviz a že sankce uvalené na Írán kvůli jeho neústupnosti v otázce jaderného programu mají na ekonomiku žádaný, i když destruktivní účinek.

Podle webové stránky Mazanex, která sleduje dění na měnových trzích, se riál včera obchodoval při kurzu 34 200 IRR/USD, přičemž ještě v neděli šlo za jeden dolar pořídit 29 720 riálů. Minulé pondělí kurz činil 24 600 IRR/USD. Zatím se nezdá, že by bolestivé dopady sankcí přiměly íránské vládní představitele k diplomatickým ústupkům při jednání o jaderném programu. Kvůli zhoršující se ekonomické situaci ale prezident Mahmúd Ahmadínežád čelí kritice v parlamentu.

Íránská měna rozšířila svoje ztráty poté, co vláda spustila zvláštní „směnárenské centrum“, které mělo sloužit jako zdroj zahraniční měny pro importéry zboží základní potřeby za mírně výhodnější kurz, než je ten tržní. Místo aby se obavy z dostupnosti dolarů uklidnily, centrum podle všeho jen zostřilo boj o tvrdou měnu, jelikož zvýhodněný kurz byl i pro privilegované obchodníky navázán na pohyby na trhu. Podnikatelé si také stěžují, že centrum zvládá uspokojit pouze 10-20 % poptávky.

V Íránu platí oficiální kurz vůči dolaru, který je mnohem nižší než tržní, avšak volně směňovat za něj téměř nelze.

Klesající hodnota riálu samozřejmě roztáčí inflaci. Ta se oficiálně pohybuje kolem 25 %, ale ekonomové odhadují, že skutečné tempo zdražování je ještě vyšší. Rostoucí ceny doplňuje propouštění v průmyslu, který je stále víc odstřižený od technologií ze zahraničí. 

 

 
Podle odhadů konzultantské společnosti Rhodium Group klesly oficiální příjmy vlády z vývozu ropy v červenci na 2,9 mld. USD, oproti téměř 10 mld. USD ve stejném měsíci minulého roku. Meziměsíčně se výnosy z ropného exportu ztenčily o polovinu. Zatímco v červenci dosáhl íránský vývoz rekordních minim (kolem 930 tisíc barelů denně), v srpnu se exportní bilance mírně vylepšila (na 1,1 mil. barelů denně).

Indie v červenci snížila dovoz meziměsíčně o 42 % na 202 tisíc barelů denně, v srpnu přišel další pokles na 192 tisíc barelů denně. Turecký dovoz íránské ropy v červenci klesl o 71 % na 48 tisíc barelů, avšak o měsíc později stoupl na 200 tisíc barelů. Čínské importy klesly v červenci o 28 % na 458 tisíc barelů a na podobné úrovni se držely i v srpnu. Dodávky v srpnu navyšovala Malajsie – z červencových 30 tisíc na 130 tisíc barelů za den. Zcela vyschl proud dodávek do Jihoafrické republiky, Japonska a Tchaj-wanu, které ještě před rokem dohromady dovážely 565 tisíc barelů za den. Teherán je tedy závislý na dobré vůli Pekingu, Nového Dillí a Ankary. Navíc se podle všeho Íráncům kvůli potížím s odbytem nedaří ropu prodávat za tržní cenu. Čínští obchodníci za pokoutně přečerpané dodávky, které se do statistik pravděpodobně nedostávají, požadují až 50% slevu

Izraelský ministr financí Yuval Steinintz v neděli prohlásil, že íránská ekonomika je „na pokraji zhroucení“ a že Teherán kvůli sankcím přišel o 50 mld. USD z ropných příjmů. Podle univerzitního profesora Hassana Hakimiana má však země do takového stavu ještě daleko, jelikož si včas vytvořila zásoby nezbytných potravin a surovin. „Zatím nejsou vidět žádné známky nedostatku základních nezbytností. Ještě než k tomu dojde, vláda přistoupí k nějakému jednoduchému přídělovému systému, aby vytvořila záchrannou síť,“ dodává Hakimian.

Někteří íránští vládní představitelé trvají na tom, že směnárenské centrum, které získává dolary z ropných příjmů, nakonec ve své misi uspěje, podaří se mu uspokojit poptávku po tvrdé měně, a stabilizovat tak kurz. Akcelerující pád riálu ale indikuje, že řada Íránců už státu nevěří a snaží se zachránit úspory jejich směnou za cizí měnu.

Podle údajů Mezinárodního měnového fondu měl Teherán na konci minulého roku 106 mld. USD devizových rezerv, což vystačí na běžný dovoz zboží a služeb na 13 měsíců. Nader Habibi z Brandeis University ve Spojených státech odhaduje, že Iránu nyní na účtech zbývá 50 až 70 mld. USD.

(Zdroje: CNBC, Platts, Reuters)


Čtěte více:

Sankce působí: Íránský ropný příjem se scvrkl na třetinu, syrská státní kasa zeje prázdnotou
07.09.2012 11:59
Sankce uvalené Evropskou unií, Spojenými státy a dalšími zeměmi na Sýr...
Irán obchází sankce: Prodává ropu v malajském daňovém ráji
13.09.2012 16:26
Írán našel způsob, jak obejít ropné embargo EU a Spojených států. Využ...
Írán po osmi letech s Ahmadínežádem: Ekonomika blízko kolapsu, země v izolaci
25.09.2012 16:34
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který se zítra naposledy objeví ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m