Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Místo „fondu vykoupení“ návrat k Marshallovi? Merkelová vidí řešení krize v „účelové solidaritě“

Místo „fondu vykoupení“ návrat k Marshallovi? Merkelová vidí řešení krize v „účelové solidaritě“

18.10.2012 12:06, aktualizováno: 18.10. 16:18

Aktualizováno

Německo z pozice největšího přispívatele do rozpočtu Evropské unie usiluje o zavedení nového fondu solidarity, který však bude „časově omezený a vázaný na konkrétní projekty“, řekla dnes kancléřka Angela Merkelová při vystoupení před poslanci v Reichstagu. Peníze pro tento nový fond EU by se podle návrhu Merkelové mohly získávat ze zdanění finančních transakcí.

„Aby členské státy dostaly možnost zlepšit svou konkurenceschopnost a skutečně tak dostát implementaci svých závazků, navrhuji zavedení nového prvku solidarity,“ řekla dnes Merkelová při projevu k zákonodárcům v dolní komoře německého parlamentu. „Potřebujeme solidaritu, ale potřebujeme takovou formu solidarity, která povede k našemu cíli: větší konkurenceschopnosti,“ dodala.

Merkelová dnes také přímo odmítla jakoukoliv formu sdílení dluhu v rámci Evropy. Finanční pomoc bez podmínek v některých (blíže nespecifikovaných) případech podle ní totiž vedla pouze k ochabnutí snah o modernizaci a zefektivnění ekonomiky. „Sdílení odpovědnosti (za dluh) je proto špatnou odpovědí,“ uvedla Merkelová a dodala, že v současné situaci je solidarita s přesně určeným účelem přesně to, co je potřeba.

Evropští politici se v posledním roce často vraceli k myšlence, že by řešením dluhové krize eurozóny mohla být určitá forma sdílení odpovědnosti za zadlužení jejích členských zemí. Jednou z možností by bylo vydávání společných dluhopisů eurozóny, které by se těšily společné garanci za jejich splacení. Tento návrh se však setkal se silnou opozicí v čele s Německem.

Větší šance měl ještě v polovině letošního roku vznik takzvaného fondu vykoupení (Redemption Fund), který by v eurozóně sdružoval dluh přesahujícího maastrichtský limit 60 procent hrubého domácího produktu do fondu krytého společnými zárukami. Participující země by se musely zavázat k přísnějším reformám veřejné správy a zakotvením dluhové brzdy do své ústavy, ale odměnou by jim bylo odsunutí splatnosti dluhu v tomto fondu o 20 až 25 let. Nakonec ale září přišla akce Evropské centrální banky, která přislíbila finančně ani časově neomezenou intervenci na sekundárním trhu dluhopisů zemí eurozóny, které se dostanou pod tlak peněžních trhů a požádají Brusel o pomoc. 

Návrat k Marshallovi?

Dnešní návrh Angely Merkelové se řadí po bok podpůrných fondů z rodiny Marshallova plánu, který vedl k poválečné rekonstrukci Evropy. Již na konci června se Vrcholní představitelé Německa, Itálie, Francie a Španělska společně vyslovili pro vytvoření nového fondu pro podporu růstu, tzv. růstového paktu, v rozsahu 120 až 130 miliard eur. "Růst může mít pevné základy jen za předpokladu, že budeme mít fiskální disciplínu. A fiskální disciplíny lze dosáhnout, jen pokud budeme mít růst a tvorbu pracovních míst," uvedl tehdy italský premiér Mario Monti. 
 
Německý list Der Spiegel však záhy informoval o nezávislé analýze projektu, která ukazuje, že nic takového jako nový růstový pakt ve skutečnosti nevznikne. Celý balík opatření o objemu 130 miliard eur totiž vznikl pouhým přejmenováním již existujících iniciativ v rámci strukturálních fondů, Evropské investiční banky a projektových dluhopisů. Přebalené existujících peněz do nového balíčku mělo prý pouze zvýšit politický kredit evropských špiček v čele s novým francouzským prezidentem Hollandem.
 
Nový fond, o kterém dnes poprvé veřejně německá kancléřka promluvila, však dává zastáncům Marshallova plánu novu naději. Merkelová dnes před německými poslanci v rámci své vize nového „fondu solidarity“ určeného především pro periférii eurozóny naznačila, že by zdrojem financování mohl být výnos z plánovaného nového zdanění finančních transakcí. Tuto formu zdanění, proti které Česká republika již několikrát vystoupila, v současnosti podporuje jedenáct členských zemí. Merkelová ale věří, že napojení výnosů z tohoto zdanění na nový fond solidarity povede k souhlasu dalších členských zemí.

O peníze z fondu solidarity by se podle Merkelové mohly přihlásit země, které mají problém krýt potřebné investice pro navýšení konkurenceschopnosti ze svého napjatého rozpočtu. Dozor nad činností fondu a osudem vynaložených prostředků má mít Evropská komise.

Věc načasování

Načasování dnešního oznámení nové prorůstové iniciativy pro Evropu z úst Angely Merkelové je dobře naplánovaným politickým krokem. Přichází totiž ve chvíli, kdy se šéfové států a vlád zemí Evropské unie sjíždějí na dvoudenní summit do Bruselu, kde je čekají obtížné otázky ohledně hlubší bankovní a fiskální unie. Právě rozcházející se názory na další nutnost integrace totiž mohou vést k mdlému vyznění tohoto summitu, což by mohlo trhy rozladit.

Jednotný dohled nad bankami je jedním z klíčových dílků rodící se bankovní unie. Dalšími jsou společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank. Některé země, mezi něž patří i ČR, by chtěly o všem jednat dohromady. Jenže na stole v detailní podobě zatím leží jen návrhy supervize. Ambicí je dohodnout se na jednotném dohledu na příštím summitu v prosinci, ale z řady stran zaznívá, že to není příliš reálné.

Česká republika může být skutečně ohrožena návrhy týkajícími se vzniku bankovní unie. "Žádná jiná země nemá takto výrazně postavené prvky bankovního systému," řekl dnes v Bruselu premiér Petr Nečas. 

Premiéři či prezidenti zemí EU budou jednat také o dalších nápadech na prohloubení fiskální a hospodářské unie a reformách, které by zejména eurozóna měla v reakci na pokračující krizi podstoupit. Unijní prezident Herman Van Rompuy v této souvislosti například navrhl, že by se mělo zvážit, zda nevytvořit samostatný rozpočet eurozóny.

(Zdroj: Bloomberg, El Pais, Reuters, Der Spiegel)


Čtěte více:

Brusel připravuje
30.04.2012 8:15
Evropská komise podle španělského tisku chystá obdobu Marshallova plán...
„Fond vykoupení“ - Nová naděje eurozóny na sdílení dluhového břemene
25.05.2012 12:57
Společné dluhopisy eurozóny ani tento týden neprošly přes německé vet...
Nečas: ČR je připravena zablokovat vznik bankovního dohledu i společné garance v EU
17.10.2012 12:07
Premiér Petr Nečas je připraven zablokovat vznik jednotného bankovního...

Váš názor
  • Snažil se něco říct?
    18.10.2012 15:58

    Na zdi lezl pavouk, ochutnávaje kámen makadly. Pavou znalý řeči kamene. Takže existuje nákladní vlak bez jízdního řádu...
    Pound
  • Posloupnost zemských částí...
    18.10.2012 15:26

    V jedné africké domorodé vesnici byl nedostatek vody a vesničané potřebovali studnu. Ale kde začít kopat? Nalezneme správné místo tak, že hledáme poblíž jeskyně s obrázkovými nápisy. Závěr, i v prehistorických dobách žili lidé tam, kde byla voda.
    Pound
  • Canzon de l´amour courtois
    18.10.2012 15:08

    neexistoval způsob, nebo alespoň neexistoval člověk, který by uměl novým způsobem v šesti přísně rýmovaných strofách vyjádřit, že nějaká dívka, manželka nebo vdova je souhrnem určitých vlastností tvořících další souhrn, že všechno je velmi smutné nebo jiné, a že je na to jeden zřejmý lék.
    Pound
    • Re: Canzon de l´amour courtois
      18.10.2012 15:11

      Tys dostal kopačky nebo co?:-)
      Jesse
  • The Natural Philosophy of Love
    18.10.2012 14:54

    mužská tvořivost pochází ze spermatu. Jak se dostane z varlat do mozku to netuším?
    Pound
  • Convito
    18.10.2012 14:41

    Znalost a krása jsou z opravdové lásky tkány a opět láska zrozena je z nich. Ty tři jsou jedním každému, kdo opravdově myslí...
    Pound
    • Nečas, tehdejší člen SSM
      18.10.2012 14:48

      Láska muže k ženě není pravá láska. Láska ženy k ženě, nebo muže k muži také není ta pravá láska. Pravá láska je láska k Sovětskému svazu :-))
      Jesse
      • Re: Nečas, tehdejší člen SSM
        18.10.2012 14:51

        :-))) Pound byl na hostině u Trimalchiona...
        Kalka.
        •  
          18.10.2012 14:53

          Ještě ruphejl se nevyjádřil :-))
          Jesse
  • Vědí, že poctivost není vždy jednoduchá?
    18.10.2012 14:28

    Bohatí jiných litují, asi jako měl Kain soucit k Abelu. Raděj by jim nechali míň než vlci a lhali ba jim víc než holky v bordelu.
    Pound
    • Re: Vědí, že poctivost není vždy jednoduchá?
      18.10.2012 14:34

      Tak to v tom teď máme konečně jasno...
      Kalka.
  •  
    18.10.2012 14:05

    Kdo bude dohlížet na dohled?
    Kalka.
  • žíííš to jsou žaby
    18.10.2012 14:01

    Co madam zkusíte příště, až zjistíte, že to jak 20 předešlých "souborů opatření" nezafungovalo?
    Jesse
  •  
    18.10.2012 13:58

    kdy vytvoří fond na záchranu záchraných fondů? Protože to k tomu vede, stále nové záchranné fondy které nefungují a stejně jedou stejnou cestou.... zachránit něco co nejde se jim nepodaří, stačilo jediné odmítnout plán GS na krach LEH a podpořit LEH, poté všechny velké banky rozdělit na menší(děl se opak) a dnes by byl klid, státy nemuseli poté zachranovat banky a zadlužovat se enormním způsobem. ONO vzít si pokladniční poukázku na 3m za 4% je totální blbost a podívejte se kolik států to dnes dělá, jenže proto že zachranovali banky to dělat museli a ted..... správa 10 letého dluhu na 7% je nic oproti krátkodobé směnce na 15-20% a ty se splatí a půjčují si dále
    chicko
  •  
    18.10.2012 13:38

    Jak je možný, že nikdo z politiků nechápe, že žádný další marshalův plán nemůže fungovat. Dnes je jiná situace vlastně opačná než po skončení války. Lidi tenkrát měli všeho nedostatek a poptávka násobně převyšovala nabídku. Dnes jsou lidi přežraný a překonzumovaný.
    ..
  • takže takový socialismus aneb
    18.10.2012 13:22

    všichni si navzájem pomůžem a kdo bude vyčnívat, tomu nepomůžem. To se nám ta EU hodně změnila
    Bo
Aktuální komentáře
02.05.2024
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.